HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Érdekességek az új versenyszabályzatból

2011.06.09. 18:07 Hblog

A magyar jégkorongszövetség az elmúlt évek tapasztalatai alapján átdolgozta versenyszabályzatát, amelyet az elnökség szerdán jóváhagyott. Fontos részletekkel és nagy horderejű kérdésekkel egyaránt foglalkozik az új szabályzat. Tovább után az OB I.-et és a meghívásos nemzetközi bajnokságot érintő legfontosabb változásokról írunk, a versenyszabályzatban folyamatosan haladva. Érdekességek következnek.

Már a csapatnevezés is komolyabbá válik, igyekeznek megfelelően ellenőrzött jogi környezet kialakítani, ezért be kell nyújtani a nevező szervezet cégkivonatát, bírósági bejegyző végzését, a vezető tisztségviselők aláírási címpéldányát. Néhány technikai kérdés is tisztázódik: a hazai pályaként nyilvántartásba venni kívánt jégpálya adatlapját, a bajnokság mérkőzésein biztonsági szolgálatot ellátó szervezettel kötött szerződés másolatát és a szolgálatot ellátó szervezet cégkivonatát. Ezen – és még jó néhány egyéb – dokumentumok bármelyikének hiányában a nevezés nem fogadható el.

Nevezés: A nevezési határidő (2011. június 15.) lezárulta után a liga sajtóközleményben is közzéteszi a nevezésüket benyújtó sportszervezetek listáját. Ebben nyilvánosságra hozza a hiánypótlásra felszólított sportszervezetek listáját, a hiánypótlásra utasítás okának megjelölésével. A nevezési határidő lejárta után, a pótnevezési határidő (2011. június 30.) lejárta előtt benyújtott csapatnevezések esetében hiánypótlásra nincs lehetőség. A pótnevezési időszak lezárulta után nyilvánosságra hozzák az elfogadott nevezések listáját, de az el nem fogadott nevezések listáját is, az elutasítás indokával.

Játékosok nyilvántartása, igazolása: Amennyiben a bajnokságba benevezett játékos és a sportszervezet között szerződéses jogviszony (hivatásos vagy amatőr) áll fenn, a szóban forgó szerződés egy eredeti, mindkét fél által aláírt és mindkét fél által minden oldalon szignált példányát letétbe kell helyezni az MJSZ-nél. A szerződés leadásának elmulasztása esetén a sportoló részére versenyengedély nem adható ki.

Légióskérdés: Külföldinek kell tekinteni azt a játékost, aki csapatában nem annak az országnak az állampolgáraként vesz részt a bajnokságban, amelyik ország nemzeti szövetségéhez az adott csapat tartozik. A játékos állampolgárságának meghatározása a regisztrációjakor bemutatott útlevele alapján történik. A bajnoki idény folyamán minden játékosnak mindvégig azt az állampolgárságát kell figyelembe venni, amilyen állampolgárként regisztrálták a bajnokságba.

Rajtlista, igazolás: A meghívásos nemzetközi bajnokságra és az OB I.-be nevező csapatoknak a rajtlista leadási határidejére (2011. augusztus 15.) 2 kapust és 15 mezőnyjátékost kell nevezniük igazolt és nyilvántartásba vett játékosaik közül, közülük legalább 9-nek felnőtt korosztályúnak kell lenniük. (Megjegyzésünk: az elmúlt évek tapasztalatai alapján érdemes lenne ezt a kötelmet felülvizsgálni, mert több csapat is olyanokat nevezett be, akik rég visszavonultak, és eszük ágában nem volt jégkorongozni, de ezt a szabályok a mai napig lehetővé teszik.) A rajtlistán szereplőknek nem kell szerepelniük a bajnokságban, a rajtlistán akármennyi nevet szerepeltethetnek az egyesületek, és a pótnevezési határidőig – 2012. január 31. – tetszőlegesen bővíthetik azt. (Megjegyzésünk: A jelenlegi szabályozás nem korlátozza a fiatalkorú játékosok szerepeltetését a felnőtt bajnokságban, ahol a versenykiírás értelmében az 1997. január 1. előtt születettek – a serdülőkorúak, tehát az 1996-ban születettek orvosi és szülői engedéllyel – léphetnek jégre. Így elvileg előfordulhat, hogy egy csapat huszonkét 14 éves játékost nevez egy nemzetközi bajnoki mérkőzésre. A példa szélsőséges, de az utánpótláskorú játékosok megfelelő versenyeztetése érdekében támogatásra méltónak tartjuk Dmitrij Maszlov Bp. Stars-edző javaslatát, amely egy szakmai vita lefolytatásához jó alapot nyújtana az U16-os, az U18-as és az U20-as játékosok felnőtt bajnokságban való szerepeltetésével kapcsolatban.) Az átigazolási határidő mind az OB I., mind a nemzetközi bajnokság tekintetében 2012. január 31. lesz, szemben az elmúlt két évvel, amikor a Mol Ligában december volt a határidő.

Versenynaptár módosítása: Amennyiben szükséges, a versenynaptárat kizárólag a versenybíróság módosíthatja, a liga döntéseit figyelembe véve. A módosításokról a versenybíróságnak a ligát és az érintett klubokat értesítenie kell, és a módosításokat át kell vezetni a liga hivatalos honlapján található versenynaptárba. A módosítások legkésőbbi határideje az érintett mérkőzések előtti 14. nap

Félbeszakadt mérkőzés: A vis maior vagy technikai problémák miatt elmaradt, illetve a mérkőzés harmadik harmadának kezdete előtt félbeszakadt mérkőzéseket újra le kell játszani. A mérkőzés harmadik harmadának kezdete után vis maior vagy technikai probléma miatt félbeszakadt mérkőzések esetében a félbeszakadáskor hátralevő játékidőt kell lejátszani a Versenybíróság által megállapított helyen és időpontban.

Pályával kapcsolatos követelmények: Bajnoki mérkőzéseket csak olyan fedett, mesterségesen hűtött jéggel rendelkező, a teljes bajnoki évadban rendelkezésre álló pályán lehet rendezni, amely rendelkezik érvényes licenccel. A mérkőzéseken (a beléptetés megkezdésétől kezdve) italt kizárólag műanyag pohárba kitöltve lehet árusítani.

A mérkőzések videórögzítése: A meghívásos nemzetközi bajnokság és az OB I. mérkőzéseiről a rendező sportszervezetnek legalább egy kamerával felvételt kell készítenie. A felvételt legkésőbb a játékvezetők jégre lépésekor el kell indítani, és a szünetekben, illetve a mérkőzés végén addig nem lehet leállítani, amíg a játékvezetők el nem hagyják a jeget. A felvételen az egy játékrészen belül történteket (a játékvezetők jégre lépésétől a távozásukig) vágatlanul kell rögzíteni, ennek megfelelően tartalmaznia kell a jégen történteket a játékmegszakítások alatt is. A felvételen minden játékmegszakítás alatt rövid időre meg kell mutatni az időmérő óra állását is. A rendező szervezet köteles a mérkőzés végén átvételi elismervény ellenében kérés nélkül átadni a mérkőzés videofelvételét a vezetőbírónak és a vendégcsapatnak DVD-R formátumban. A rendező szervezet köteles legkésőbb a mérkőzést követő nap 10:00 óráig feltölteni a mérkőzés felvételét (harmadonkénti bontásban) a liga videoszerverére. Az ehhez szükséges információkat minden benevezett klub számára a liga rendelkezésre bocsátja.

A vendégcsapatok számára biztosítandó körülmények: Zárható öltöző, igény szerinti edzéslehetőség megfelelő jégfelületen térítés ellenében, korongok az edzéshez.

Játékvezetők: A meghívásos nemzetközi bajnokság az OB I. és a Magyar Kupa mérkőzésein (a meghívott külföldi játékvezetők kivételével) csak olyan játékvezetők működhetnek közre, akik tagjai a liga játékvezetői keretének. A játékvezetői keretbe csak azok kerülhetnek be, akik részt vesznek a szezon előtti játékvezető-képzésen, továbbá megfelelnek az elméleti és gyakorlati teszteken. A bajnokság mérkőzéseire minden esetben a liga játékvezetői testülete (liga jt) jelöli a játékvezetőket.

A bajnokság alapszakaszának mérkőzésein 3 játékvezető működik közre. Az alapszakaszban is lehet 4 játékvezetővel mérkőzést rendezni, de ez a csapatok számára nem jelenthet további költséget. A bajnokság rájátszásának mérkőzésein 4 játékvezető működik közre. A bajnokság rájátszásában kötelező a gólbírók közreműködése
A csapatok az alapszakasz egyes mérkőzéseire kérhetnek külföldi, nem a liga játékvezetői keretében szereplő vezetőbírót. A csapatok a rájátszásban is kérhetnek külföldi (nem a liga játékvezetői keretében szereplő) vezetőbírót, ebben az esetben azonban az azonos körülmények biztosítása érdekében a párharc valamennyi hátralevő mérkőzésére kérniük kell ezt.

A rájátszásban külföldi vezetőbíró közreműködése esetén is négy játékvezetővel kell a mérkőzéseket lebonyolítani. A külföldi játékvezetőt kérő csapatnak joga van eldönteni, hogy ebben az esetben mindkét vezetőbíró, vagy csak az egyik legyen külföldi.
A külföldi vezetőbíró(k) pluszköltségét annak a csapatnak kell megfizetnie, amelyik a közreműködését kérte. Ebből az összegből kell fedezni a játékvezetői díjukat, az útiköltségüket, szállásukat és ellátásukat. Ezek megszervezése a liga jt feladata.

Az orvosi bizottság javaslata alapján bevezetett sérülésregiszter nem működött megfelelően, ezért módosult az ezzel kapcsolatos szabályzás. Az orvos akkor távozhat a mérkőzés helyszínéről, ha a mérkőzés befejeződése után a jegyzőkönyvön mindkét csapat vezetője aláírásával jelzi, hogy minden ellátásra szorult játékost elláttak, további ellátásra szoruló nincs, és az eseményekről sérülésregiszter is készült. Az orvos köteles a bemelegítés, illetve a mérkőzés közben mindazon játékosokat, akik ezt kérik, illetve akiknél szükséges, megvizsgálni és ellátni. Minden ilyen esetről, még akkor is, ha nem történt sérülés, vagy nem volt szükség ellátásra, sérülésregisztert kell kitölteni, és azt a jegyzőkönyvhöz csatolni kell.

Minimális létszám: A mérkőzésen egy csapat minimális létszámának megállapításánál a személyre szóló, csak fegyelmi büntetéssel (10’) kiállított játékos – függetlenül attól, hogy visszatérhet a játékba vagy sem – a minimális létszámba beleszámít. A játékosnak – büntetése letöltéséig, illetve a mérkőzés befejezéséig, amennyiben ezt sérülés nem akadályozza – a büntetőpadon kell tartózkodnia.

Hosszabbítás: A mérkőzések tiszta játékideje 3x20 perc. Döntetlen esetén az alapszakaszban 5 perc hosszabbítással (hirtelen győzelem), további döntetlen esetén büntetőlövésekkel folytatódik a mérkőzés. A rendes játékidő letelte és az 5 perces hosszabbítás kezdete között 2 perc szünetet kell tartani, ez alatt az idő alatt a csapatok saját cserepadjuknál tartózkodhatnak.

A rájátszásban a rendes játékidő letelte után 15 perc szünetet kell tartani jégfelújítással. Ezt követően 20 perc tiszta játékidejű hosszabbítás következik, amely az egyik csapat gólja esetén véget ér (hirtelen győzelem). Ha a hosszabbítás nem hoz eredményt, újabb 15 perces szünet után újabb 20 perc hosszabbítás következik, amíg valamelyik csapat gólt nem szerez. A hosszabbítás játékrészei között a jeget fel kell újítani.

Fegyelmi büntetések: A meghívásos nemzetközi bajnokság és az OB I. mérkőzésein kapott automatikus, illetve a fegyelmi bizottság által kiszabott eltiltást a játékosnak a meghívásos nemzetközi bajnokságban és az OB I.-ben kell letöltenie. A két sorozat ebben a vonatkozásban nem különül el. Feljátszó játékos a büntetése letöltéséig saját korosztályában nem nevezhető mérkőzésre.

A mérkőzések költségei: Elmaradt mérkőzés esetén a vétkes csapat a versenybíróság döntése alapján köteles 15 napon belül átalány-kártérítést fizetni a vétlen csapat részére (lásd versenykiírás), kivéve, ha arról a másik csapat írásban lemond. Amennyiben a kártérítés nem történik meg, az elnökség fegyelmi eljárást kezdeményez a vétkes csapat ellen, és a vétkes csapatot a tartozás kiegyenlítéséig az alapszakaszban minden lejátszott mérkőzés után 1-1 pont levonással, a rájátszásban a tartozás kiegyenlítéséig minden mérkőzés elvesztésével kell büntetni.

Fizetési határidők mulasztása: A sportszervezeteknek a számukra kiszabott díjakat határidőre meg kell fizetniük. A rendező vagy a liga jt felé nyolc napnál régebbi lejárt tartozások esetén a sportszervezettől az alapszakaszban minden mérkőzésen le kell vonni egy-egy pontot mindaddig, ameddig a sportszervezet nem igazolja a Versenybíróságnál hitelt érdemlően a tartozás megfizetését. A rájátszásban a rendező vagy a liga jt felé nyolc napnál régebbi tartozással rendelkező sportszervezet mérkőzéseit játék nélkül elveszítettnek kell nyilvánítani mindaddig, amíg a sportszervezet nem igazolja a versenybíróságnál hitelt érdemlően a tartozás megfizetését.

Sajtónyilatkozatok: A mérkőzéseken részt vevő játékosok, hivatalos személyek, játékvezetők semmilyen nyilvános fórumon nem tehetnek a liga érdekeit sértő nyilatkozatokat. Ezen szabály megszegése fegyelmi eljárás indítását vonja maga után.
A mérkőzést követő 24 órán belül az edzők, játékosok, hivatalos személyek nyilatkozataikban a játékvezetők tevékenységét nem bírálhatják. Ezen szabály megszegése fegyelmi eljárás indítását vonja maga után. A csapatok a játékvezetők működésével kapcsolatban a mérkőzés befejeződését követő 24 órán belül írásban panasszal élhetnek a ligánál. A panaszt a liga és a liga jt 8 napon belül kivizsgálja, szükség esetén intézkedéseket, fegyelmi eljárást kezdeményez. Az eljárás eredményéről a panaszost én minden más érintettet írásban kell tájékoztatni.

A csapatok valamennyi hazai rendezésű, élő közvetítésű mérkőzésén kizárólag az adott versenysorozatra rendszeresített, MJSZ által jóváhagyott hivatalos nyilatkozó fal előtt lehet interjút készíteni. A főtitkár és a liga ezen előírás betartását köteles a versenyidény ideje alatt folyamatosan ellenőrizni. A rendelkezés megszegése esetén a versenykiírásban meghatározott mértékű büntetést kell fizetni.

Szólj hozzá!

Címkék: versenyszabályzat mjsz

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása