HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Egyre több játékos edzősködik

2011.05.27. 16:00 F. Kapus

Egyre több aktív vagy éppen visszavonuló játékos foglalkozik utánpótlás-neveléssel és áll be az edzők sorába. Érdekes módon idén néhányukat a kényszer vitte erre a pályára, de vannak olyanok is köztük, akiknek már elsődlegesen az edzői karrier a fontos, azt nem adnák fel a játékos-pályafutás érdekében sem. Sőt: egy A csoportos vb-n is járt válogatott játékos kifejezetten azért hagyta abba a játékot, hogy edző lehessen.

Kiss Gábor, az FTC csatára szerdán vezette első edzését újra a Jégpalotában. "Egy plusz egy évre szóló szóbeli megállapodást kötöttem a Starsszal, szeretném hangsúlyozni, hogy edzői tevékenységem semmilyen módon nem befolyásolja játékos-pályafutásomat. A Starsnál a szupermini és a mini korosztályt fogom edzeni, nulláról kell kezdenem a munkát, mert jelenleg nem sok gyerek áll rendelkezésemre, és nyáron nehéz toborozni. A Jégpalotába rengetegen járnak korcsolyázni, ez hatalmas lehetőség. Amikor a Fradi itt játszott, már akkor foglalkoztam a fiatalok edzésével. Nem jöttem el a Ferencvárostól, de nyolc hónapos szerződésem lejárt, és családomat valamiből el kell tartanom. Nem tudjuk, mi lesz a Fradiban, még nem kaptunk tájékoztatást a tervekről, ezért a játékosok kilencven százaléka valamilyen munkát keresett magának, amiből valahogy meg tud élni."

Csapattársa, Borbás Gergely az MTK szupermini, mini és előkészítő korú játékosaival foglalkozik. "Az eddigi Lobogó utcai starsosok átigazoltak az MTK-hoz, én vagyok az edzőjük most Pesterzsébeten. Egyelőre csak a mini korosztályunk van meg, ezért vannak fúziós terveink a bajnokságra. Az MTK többi korosztályától teljesen függetlenül dolgozom. Mihamarabb szeretném lerakni a B lincences edzői vizsgát a TF-en. Egyelőre nem tudom megmondani, az edzőség tartós vagy átmeneti lesz az életemben, ez attól is függ, hogy kapok-e ajánlatot játékosként, és ha igen, honnan. Komoly szerződés esetén valószínűleg háttérbe szorul ez a munka szezon közben, de például ha Budapesten maradok, akkor szeretném megtartani a kicsiket."

A válogatott center jelezte, nagyon nehéz helyzetben van, mivel az FTC négyhavi bérével tartozik. "Utoljára március végén találkoztunk a szakosztály vezetőivel, akkor szóba sem kerültek a tervek. Mivel a vezetők nem mutattak túl nagy hajlandóságot a tartozás kifizetésére, benyújtottam a keresetet a bíróságra. Egyelőre nem kaptam ajánlatot a következő szezonra, de szeretnék még hokizni, komoly szinten is, ezért napi szinten karbantartom magam. Ha kifizetik az elmaradásokat, az új vezetés korrekt ajánlatot tesz, és normális szerződést tudunk aláírni, nyitott vagyok arra is, hogy a Ferencvárosnál folytassam pályafutásomat. Jégkorongozni szeretnék, mert ehhez értek a legjobba. Nyáron az UTE-öregfiúkkal edzem, és készülök az inline világbajnokságra.

De egyelőre sajnos ebből megélni nem tudok. Az elmúlt két év olyan helyzetbe hozott, hogy egyrészt másból kell fenntartanom magamat, ezért nyitottam egy bárt. MÍásrészt rengeteg adósságom keletkezett, árulom az autómat, mert nem tudom fizetni a részleteket. Komoly gondot jelent sportágunkban, hogy nincs jövőképük az utánpótlásból kinövő tehetségeknek. Amikor választani kell a sportolói pályafutás és egy magalapozott polgári élet között, mit tudunk ma felmutatni az ifjúsági vagy junior jégkorongozóknak?"

Szajbert Krisztián, a Vasas hátvédje több mint tíz éve edzősködik, a TF elvégzése után egyből munkához látott még az UTE-nél. Azóta megjárta a Bp. Starst és a Vasast, de nemrég úgy döntött, önálló egyesületben folytatja a munkát. A Sportország SC-t csütörtöki elnökségi ülésén fel is vette tagjai közé a szövetség. "Jelenleg körülbelül 80 gyermek edz nálunk, szeptembertől három korosztályban indítunk csapatot, szuperminiben, miniben, előkészítőben. Netkovszky Kálmánnal és Szuchánszki Dáviddal hárman foglalkozunk a fiatalokkal, úgy érzem, jó kis edzői csapatot alkotunk. Az edzések jelenleg is zajlanak, edzéslehetőségeink ideálisnak mondhatók. Nyáron a Gyakorló Jégcsarnokban bérlünk jeget, ezenkívül a Megyeri úton és a Jégpalotában edzünk majd. A legkisebbekkel kezdtem a munkát, annak láttam értelmét, ha alulról építjük fel a rendszert, mi tanítjuk már az alapokat is. Hosszú távú terveink vannak, ez még csak a kezdet. Most már játékos-pályafutásomat is az edzősködésnek rendelem alá. Természetesen továbbra is szeretnék jégkorongozni, mindenre nyitott vagyok, ha megkeresnek, és a trénerkedés mellett tudok majd játszani, annak nagyon örülök."

A korábbi FTC-csapatkapitány, Hoffmann Attila a szezon lezárultával rendszeresen képzi a zöld-fehér fiatalokat a pesterzsébeti jégen. Nyaranta Majoross Gergely, a Miskolc centere is beáll a sorba, tavaly is foglalkozott már a MAC fiataljaival, idén a serdülő és ifjúsági csapatnál segít be. Ha már válogatott csatárokról van szó, nem lehet kihagyni Ladányi Balázst, aki pályafutása miatt rendszeres edzői munkát még nem végez, de egyre komolyabban gondolja, hogy visszavonulását követően a kispadon dolgozik tovább a magyar jégkorongsportért.

Örömteli, hogy válogatottbeli társai egymás után kapcsolódnak be a fiatalok képzésébe. 2010-ben Szuper Levente indította el kapustáborát, 2011-ben pedig a Sport XXI. sportágfejlesztési program támogatásával megvalósul három fejlesztő edzőtábor is, egy technikai, egy hátvéd- és egy kapusképző. Ezeken az aktív játékosok közül Ladányi Balázs mellett Benk András, Borbás Gergely, Kiss Ákos, Szilassy Zoltán, Tóth Adrián, Vas Márton, Tokaji Viktor, Ondrejcik Rastislav és Szirányi Bence vett részt, tőlük tanulhattak az utánpótláskorú játékosok. A Franciaországban játszó Szélig Viktor korábban elmondta, szívesen venne részt a nevelőmunkában aktív pályafutását követően.

Miskolcon a felnőtt csapat két hátvédje, a vb-keretbe kis híján bekerült Láda Balázs és Egri Gergely foglalkozik rendszeresen a fiatalokkal. "Két éve edzem az U10-es, azaz a mini korosztályt – mondta blogunknak Láda Balázs. – Az idő miatt csak ez fér bele egyelőre, mert nekik még csak heti három edzésük van, és havonta egy-két hétvégi tornájuk. Többet a hoki mellett nem tudok vállalni." Poszttársa már évek óta a szuperminiseket tanítja a szakma alapjaira. Míg Miskolcon játszott, Fekecs Norbert is foglalkozott a kicsikkel, ő mostanában a MAC szuperminiseknél szokott feltűnni.

A legtöbb edzőt a fehérvári Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia foglalkoztatja, létszámuk immáron 20-ra bővült. A 2010-ben visszavonult Rajz Attila után Ondrejcik Rastislav is a fehérvári utánpótlásedzők sorába állt. Az A csoportos vb-t is megjárt hátvéd lesz az ifjúsági csapat edzője. "Egészségi állapotom megengedte volna, hogy még két-három évet lehúzzak a magyar bajnokságban, de úgy döntöttem, most már inkább az edzősködést választom. Elfogadtam az U18-as csapat vezetésére szóló felkérést, emellett már nem fér bele a profi sport. Eddig csak besegítettem más edzők munkájába Fehérváron, mostantól komolyan dolgozom a fiatalokkal."

Szólj hozzá!

Címkék: edzők mjsz

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása