HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Ki lesz otthon a Megyeri úton?

2011.05.03. 11:32 F. Kapus

Szaporodnak a budapesti jégpályák és jégcsarnokok körüli vitás kérdések. Pesterzsébeten évek óta keres az önkormányzat megoldást, eddig három pályázatot érvénytelenítettek. Ráadásul az eddigi két használó, az Erzsébeti Farkasok és a Ferencváros mellett immár az MTK is toboroz utánpótlást, sőt a tervek között egy OB I.-es csapat indítása is feltűnik. Érdekesség, hogy a jégcsarnok megbízott ügyvezetője egy személyben az MTK szakosztályvezetője és edzője is. A Népstadion területén található három jégfelület körül 2010-ben robbant ki polémia, végül a szövetség segítségével sikerült átmenetileg megoldani a négy csapat között az ügyet. A Vasassal és a Bp. Starsszal kapcsolatos bizonytalanság miatt a Jégpalota felől is rossz híreket hallani, de ott legalább lehet bízni a magánbefektetők józan ítélőképességében és helyzetmegoldásában. Tovább után a legújabb témát bontjuk ki, a Megyeri úti jégcsarnok körül is érdekessé vált a helyzet.

"Drasztikusan növekvő egyesületben gondolkodunk, ennek érdekében új alapokra helyezzük játékosaink képzését – mondta blogunknak Kővári Zoltán, a Drago Skorpiók SE elnöke. – Edzőknek szóló pályázatunkra nagyon sokan jelentkeztek, külföldről is többen. Mivel mindenkinek bemutató edzést kell tartania, ezért utóbbiak miatt kitoltuk a határidőt. Koncepciónk szerint egy korosztálynak két edzője lesz, összesen nyolcat kívánunk felvenni. Minden korosztályban csapatot kívánunk indítani, így lesz ifjúsági és junior együttesünk is. Jelentős előrelépés, hogy bronzérmes női felnőtt csapatunkat felvette a szlovák szövetség a szlovák bajnokságba, így ők ott indulnak."

A csapat honlapját böngészve érdekes információt lehet olvasni. A Drago Skorpiók a folyamatos felkészülés feltételeinek biztosítása érdekében május, június és augusztus hónapokra az UTE Megyeri úti jégcsarnokában vásárolt jégidőt a fenntartó Nemzeti Sportközponttól (NSK). "A három hónapban több mint 400 óra jeget vehetünk igénybe a Megyeri úton" – tájékoztat a honlap. Mindez azért is meglepő, mert egyrészt az NSK elődje, a NUSI eddig egyszer sem üzemeltette a jégcsarnokot április közepe-vége után, másrészt emlékezetes, a nyári leállás utáni augusztusi újraindítás évek óta technikai nehézségekbe ütközik . "Az eddigi években nem volt nyitva a pálya augusztusban, ha mégis, az üzemeltetésnek komoly technikai és pénzügyi akadályai voltak – reagált erre a kérdésre a Drago Skorpiók elnöke. – Egyesületünk előre fizetve vette ki a csarnokot."

A májusi és a júniusi időpontokkal kapcsolatban más kérdés nincs, az augusztusi időbeosztás azonban az UTE többéves gyakorlata szerinti programmal ütközik. "Nincs és nem is lesz érdekellentét, mert egyesületünk mindenkit vár szeretettel. A programokat, ha kell, bővítjük" – mondta erről Kővári Zoltán. A Drago Skorpiók honlapján olvasható adatok alapján szinte minden nap 6:30 és 20 óra között a Drago Skorpiók edzhetnek a Megyeri úton, ha ez így marad, az UTE felnőtt és utánpótláscsapatai kiszorulnak.

"Eddig a Kisstadionban, a Millenárison és a Gyakorló Jégcsarnokban edzettünk, az előbbi kettő azonban nem üzemel nyáron. Kevés a jég Budapesten, és sok a gyerekünk, ezért megkerestük az NSK-t, a tárgyalás eredményeképpen december 31-éig szóló szerződést kötöttünk a Megyeri úti jégcsarnok használatára vonatkozóan. Ez a szerződés visszavonásig szól, az NSK bármikor élhet e jogával, de az augusztus végéig kiosztott jégidő a szerződés szerint véglegesen a miénk. Ezt szakmai programunk alapján teljes egészében ki fogjuk használni, edzőtáborokat, felkészülési mérkőzéseket szervezünk csapatainknak. Tudomásom szerint május 15-éig megjelenik a Megyeri úti jégcsarnok üzemeltetési tendere, nyilván ennek eredményétől és a tulajdonos szándékától is függ, hogy szeptember 1-jétől mi történik a létesítményben. Nem áll szándékunkban problémát okozni senkinek, egy gyermek elől sem kívánjuk elvenni a sportolás lehetőségét, abban vagyunk érdekeltek, hogy minél több jégpálya legyen Budapesten."

Az idén 126 éves UTE Megyeri úti jégpályája 1964-ben épült fel, az új jégcsarnokot 2003 decemberében adták át a sporttelepen. Az állami fenntartóval kötött szerződések értelmében nagyjából a jégidő kilencven százalékával az UTE rendelkezett 2011 áprilisáig. A lila-fehér klub képviselőjénél is érdeklődtünk a csarnokügy állásáról, a hokiszakosztály terveiről. "Tavaly azt mondta az új UTE-szakosztályvezetés, három év alatt szeretne feljebb lépni – mondta blogunknak Dömötör Róbert, az UTE szakosztály-vezetője. – Most jön a második, az előző évi költségvetésnél valamivel több áll rendelkezésünkre a 2011/12-es szezonban. Természetesen nagyon várjuk az adótörvény-módosítást, felkészültünk a pályázatra. Szakmai terveink is készen állnak, a fiatal játékosoknak érvényes szerződésük van, nem küldünk el senkit, és senki nem jelezte, hogy el kívánna menni. A játékosok megtartása mellett három jó idegenlégióst szeretnénk igazolni. Bobby Davis, a csapat tengerentúli hokisa a jövőben az eddigieknél még hangsúlyosabb szerepet kap az utánpótlás-nevelésben, edzőként, de a játékot sem hagyja abba. Ha a Mol Liga marad jövőre is, akkor természetesen elindulunk, de érdeklődve várjuk az osztrák másodosztállyal kapcsolatos fejleményeket is.

Amit eddig elmondtam, azok a tervek voltak érvényesek mindaddig, amíg ki nem derült, hogy a jégcsarnokunk fenntartója egy másik egyesületnek adta ki a létesítményt. Mint ismert, régóta megoldatlan a csarnok helyzete, az UTE sporttelepén van, de az állam a tulajdonos és a fenntartó. A NUSI, illetve az NSK egyéves bérleti szerződéseket kötött velünk, amelyek augusztustól áprilisig szólnak. A 2010/11-es szezonra vonatkozó április 30-án lejárt. A hónap végén a szokott módon kiköltöztünk a nyári szünetre, és vártuk, hogy a karbantartás után augusztusban újra birtokba vehessük az otthonunkat.

Hivatalosan az UTE-t senki nem kereste meg azzal az ötlettel, hogy ebben az évben először a nyári időszakban is legyen jég a pályánkon, a mai napig nem kaptunk erről értesítést. Mivel hallottuk a híreket, mi kezdeményeztünk megbeszélést az NSK-val. Klubigazgatónk, Őze István már csak akkor tudott tárgyalni a miniszteri biztossal, amikor a Drago Skorpiókkal megkötötték a szerződést. Az NSK-val az újpesti önkormányzat részéről Wintermantel Zsolt is kapcsolatban áll, a polgármester az egész UTE-létesítményről tárgyal, beleértve a jégpályát is.

Ezeknek a tárgyalásoknak nincs még eredményük, így nem tudjuk megmondani, hogy az UTE utánpótláscsapatai és felnőttcsapata mikor és milyen feltételekkel használhatja újra a jégcsarnokot. Amennyiben a tárgyalások során felmerült magas bérleti díjból valóság lesz, a felnőtt csapat indulása bizonytalanná válhat. Az utánpótláscsapatokat indítjuk a bajnokságban, az ő versenyeztetésüket nem érinti ez a kérdés.

Jelenleg tehát nincs szerződésünk a 2011/12-es szezonra, de ez nyáron mindig így volt, mióta áll az új jégcsarnok. A szakmai munkánk azt kívánja meg, hogy augusztusban már minden csapatunk jégen legyen. Gyakorlatilag ettől függ az egész éves szereplésünk."

Az ügy kulcsszereplője Vígh László, a Nemzeti Sportközpontok – az intézmény a korábbi fenntartóból, a NUSI-ból jött létre 2010 októberében – miniszteri biztosa. Négy budapesti jégpálya üzemeltetési és fenntartási jogai vannak az NSK-nál. "A jégkorongszövetséggel történt korábbi megállapodásunk értelmében a hoki-vb alatt visszakerült a palánk a Gyakorló Jégcsarnokba, ez volt az Aréna edzőpályája. Terveink szerint az előző évi menetrendnek megfelelően addig marad a Gyakorlóban a jégkorong, amíg a Millenáris-sátort nem tudjuk beüzemelni. A téli időszakban a korcsolyázóké a Gyakorló, a jégkorongozóké pedig a Kisstadion és a Millenáris. A Népstadion területén lévő jégfelületek elosztásáról trágyalásban állunk az egyesületekkel és a szövetséggel is."

A Megyeri úti jégcsarnok nyári üzemeléséről az NSK hivatalos honlapján is olvashatunk, ugyanis ott is hirdetik a pályafoglalási lehetőséget. "A Drago Skorpiók SE-vel május 1-jétől június 30-áig és augusztus 1–jétől 31-éig szóló szerződést kötöttünk. Júliusban a Megyeri úti jégcsarnok éves karbantartása zajlik, ekkor teljes leállás lesz. Az említett sportegyesület mellett bárkivel kötünk bérleti szerződést a szabad jégkapacitás terhére, már adtunk is el jégidőt másoknak is erre a három hónapra."

Vígh László elmondta, jelenleg folyamatos egyeztetések és tárgyalások történnek a jégpályák elosztása és finanszírozása ügyében. "Május 2-án, hétfőn nem tudom azt mondani, hogy az UTE-nak biztosan lesz jégideje szeptember 1-jétől a Megyeri úton, de azt sem, hogy biztosan nem lesz. Ha az MJSZ-szel és az egyesületekkel folytatott tárgyalások befejezéséig többet mondanék, az nem felelne meg a valóságnak."

A hivatkozott MJSZ-t Kovács Csaba szakmai alelnök képviselte az említett tárgyalásokon. "Az előző évben is voltak problémák a Kisstadion, a Millenáris és a Gyakorló jégidejeinek elosztásában, hiszen 2010-re már négy egyesület használta ezeket a létesítményeket. A MAC, az MTK, az FTC és a Drago Skorpiók képviselőjével tárgyaltunk akkor, és az a megállapodás született, hogy az egyesületek sportolói létszámainak arányában osszuk el a jégidőt. Mivel ennél jobbat azóta sem tudtunk kitalálni, idén is ezt az elvet szeretnénk érvényesíteni a szövetség részéről.

Fontos megemlíteni: a sportiskolai, akadémiai rendszer kiépítésének egyik fontos szempontja, hogy a délelőtti jégórákat is hasznosítani lehet, mert az látszik, hogy a délutáni, esti időpontok zsúfoltak Budapesten. Következő lépésként el kell jutnunk oda, hogy az elosztásnál már nemcsak a mennyiségi, hanem a minőségi nevelés elvét is figyelembe vegyük, de ezt még ki kell dolgozni."

A legfrissebb hír szerint Kovács Csaba kedd reggel találkozott Vígh Lászlóval. Az alelnök e megbeszélés eredményéről is tájékoztatta blogunkat. "Az NSK miniszteri biztosával arról állapodtunk meg a mai tárgyalás során, hogy az állami jégpályák időbeosztását az NSK szeptember 1-jével az MJSZ hatáskörébe adja. Ősztől a Millenárison, a Kisstadionban, a Megyeri úti jégcsarnokban és a nyári időszakban a Gyakorlóban nekünk jutó jégórák elosztását egy később kialakítandó rendszer szerint a szövetség végzi."

Szólj hozzá!

Címkék: millenáris ute kisstadion nsk mjsz gyakorló dömötör kovács csaba megyeri út vígh drago skorpiók kővári

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása