HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Ocskay Gábor: Minden nap veszteség

2011.04.28. 13:17 F. Kapus

"Az 1975-76-os korosztálynak az 1993-as ifjúsági vb-n majdnem sikerült feljutnia az A csoportba. Utána 17 évet kellett várnunk a tavalyi U18-as ezüstéremig. Ami most van a magyar ifjúsági és juniorbajnokságban, az alkalmatlan arra, hogy bármi kialakuljon belőle. Ha így marad, a következő ezüstre újabb 17 évet kell várni. Ezen a helyzeten azonnal javítani kell." Mindezt Ocskay Gábor, a Sapa Fehérvár AV19 első embere nyilatkozta blogunknak. Azt ígértük a minap, hogy visszatérünk a magyar jégkorong fejlődéséhez szükséges változásokra. Olyan embereket próbálunk megszólaltatni, akiknek nemcsak általános ötleteik vannak. Természetesen a Fehérvár terveiről is szó esik alant.

"A világbajnokság kapcsán úgy érzem, kijött a maximum. Nem kell lesunyni a fejeket, nem kell könnyezni. Hihetetlenül közel voltunk a csodához ismét. Magyarázkodásra nincs okuk a játékosoknak, nagyon sokat tett a csapat. A végéért kár, óriási lehetőség kapujában álltunk, de ellenfelünk is nagyon akarta a feljutást. Továbbra is hiszem, hogy a szerencse mindig odabillen, ahol többet tesznek érte. Ezúttal valamiért nem nekünk kellett feljutnunk. Ugyanakkor emlékezzünk arra, hogy Szapporóban 3-2-nél lőttek az ukránok egy kapuvasat, a kontrából pedig eldöntöttük a meccset egy emberhátrányos góllal. Hosszú távon nincs olyan, hogy valaki mindig szerencsés vagy peches. Az olaszok ellen 3-3 után több nagy helyzetünk volt, ezeket nem lőttük be. Ez legalább olyan döntő körülmény volt, mint a szerencse.

Nagyon jó, hogy az összesen 150 válogatható magyar játékos közül már sokan versenyképesek, nagyobb a választási lehetőség a szövetségi kapitány számára. Ezeket a fiúkat nagyon szereti a közönség, a jégkorong megbecsültté vált Magyarországon, pozitívan gondolkodik rólunk a közvélemény. Az lehet a célunk, hogy a jelenlegi helyzetet stabilizáljuk, a 14-22. csapatok közé tartozzunk a világon."

A jövő útjának keresése előtt a magyar bajnokságról ejtettünk néhány szót. Előtte érdemes felidézni, hol tartottunk három éve. "Bízom benne, hogy a rossz hírek ellenére lesz két erős budapesti csapat, azt sem tartom kizártnak, hogy mind a három megmarad. Persze nem mindegy, milyen erősek lesznek. Ahogy hallottam, Miskolcon is nehéz a helyzet, de remélhetőleg nagyobb gond nélkül folytatni tudják a munkát, ahogy Dunaújvárosban is. Terveink szerint ismét indítunk farmcsapatot idehaza. Egyelőre nem lehet tudni, milyen versenysorozatban vesznek részt felnőtt csapataink, hány csapatos OB I. lesz, folytatódik-e a Mol Liga, esetleg egyéb regionális bajnokság jön létre. A jövőt én is abban látom, mint sok mindenki más. Ha minél több csapatunk tud minél több erős ellenféllel minél több mérkőzést játszani egy szezonban, az előrelépést jelent. Nem kérdés, ehhez önmagában kevés az OB I., együtt kell működnünk szomszéd országokkal."

Röviden az EBEL-csapattal kapcsolatos aktuális kérdésekre is kitértünk. Az átigazolásokkal foglalkozó legnagyobb európai portál egy Twitter-bejegyzésre hivatkozva arról tudósított, Sikorcin Ladislav ott van a Fehérvár kívánságlistáján. "Nem elképzelhetetlen, hogy teszünk ajánlatot Sikorcinnak, de nem történt még egy lépés sem ez ügyben. Vezetőedzőnkkel, Kevin Primeau-val beszéljük meg az erősítési terveket, összeállítottunk egy listát azokból a játékosokból, akiket megpróbálunk szerződtetni. Erről nagyrészt már nyilatkoztunk, de vannak még más jelöltek is. (Ocskay Gábor egy másik interjúját felidézi a klub hivatalos honlapja, eszerint Kóger Dániel, Magosi Bálint és Szirányi Bence van még ezen a listán, valamennyiük szerződése lejárt eddigi csapataiknál.) Jövő héten lesz egy szakosztályülésünk, ahol szintén tárgyalunk a tervekről, egy-két kivételtől eltekintve azt követően kezdjük meg a tárgyalásokat. Nagyjából 28 fős EBEL-keretet szeretnénk kialakítani, ebben természetesen lesznek farmcsapatos játékosok is."

A székesfehérvári önkormányzat jelentős anyagi segítséget nyújtott az élcsapatoknak, köztük a Sapa Fehérvár AV19-nek is. "Ennek ellenére nem szűntek meg a pénzügyi problémák. Természetesen nagyon hálásak vagyunk az újabb segítségért. Várjuk a kedvező brüsszeli döntést az adótörvény-kedvezménnyel kapcsolatban, mert sok tervünk van, amelyek megvalósításához forrásokra van szükségünk."

A teendők számosak a magyar jégkorongban, hiszen mostanra kiderült, a felnőtt válogatott teljesítményén kívül szinte semmi sincs rendben. Túl vagyunk talán minden idők legszínvonalasabb bajnokságán, de a hat csapat nagy része a megszűnés határára jutott, utánpótlás-bajnokságaink közül a felső korosztályok nem biztosítják a megfelelő színvonalat, alul sokszor szakmai problémák vannak. "Amíg utánpótlás-válogatottjaink nem tudnak stabilan, több éven át a divízió 1-ben játszani, addig nem lehet előrelépésről álmodozni. Ahogy hallom, a mostani serdülők között sok nagyon a tehetség, van realitása annak, hogy néhány éven belül vagy az U18 vagy az U20 A csoportba jusson. Ehhez azonban a versenyeztetésben sok változást kell végrehajtani, mert a jelenlegi magyar bajnokságokkal ez nem fog menni. Meg kell találni a módját annak, hogy klubként vagy válogatottként rendszeresen komolyabb kihívások elé legyenek állítva a fiatalok. A mai sikeres válogatott magját adó 1975-77-es korosztályt kiemelten kezelte az akkori vezetés, minden erejét rájuk koncentrálta, az a harminc játékos nagyon komoly tornákon járt egy évben többször is, és meglett az eredménye.

Van tervünk a helyzet megoldására. Az a célunk, hogy három korosztályban egy hónapban három hétvégén mennének a magyar bajnokságok, és a negyedik hétvégén nemzetközi tornán vennének részt a fiatalok. Bevonnánk az osztrák, a szlovén és a horvát szövetséget, és vagy a válogatottak, vagy a legjobb klubcsapatok rendszeresen játszanának egymással. Ez havonta pluszban 3-4, éves szinten 15-20 komoly mérkőzést jelentene. Enélkül nincs esély a komolyabb tervek végrehajtására.

A sportágban dolgozó összes embertől még több munkára van szükség, és pozitív hozzáállásra. Az adótörvény-változás elfogadása után a versenyeztetési lehetőségek rohamosan javulni fognak, ez lesz az egyik legfontosabb terület, ahová a pénzeket koncentrálni kell. A másik, amit nagyon lényegesnek tartok, és amiről René Fasel IIHF-elnök és Schmitt Pál államfő találkozóján is szó esett: a hokiakadémiák felállítása. Országosan még három akadémiára szükség lenne három éven belül. Nem szeretném megmondani, hol kéne ezeket kialakítani, de az biztos, hogy Budapesten és Kelet-Magyarországon egy-egy ilyen intézményre szükség van. A sportágstratégiát meg kell alkotni, el kell fogadni, aztán felpörgetve végre kell hajtani. Minél több gyermeket be kell vonni. Látni kell, hogy minden nap veszteség, minél hamarabb tenni kell a siker érdekében. A magyar jégkorong-szövetség felelőssége, hogy minél jobb koncepció alapján minél hamarabb az új alapokon kezdjünk dolgozni.

A problémákat, gondokat mindenki hosszan tudja sorolni, de ezzel nem megyünk sokra. Fontos, hogy mindenki rájöjjön, szorgalommal sok mindent meg lehet oldani. Lehet keseregni azon, hogy nincs elég pályánk, nincs elég megfelelő magyar szakember. Meg kell találni a módját, hogy ahol nagy szükség van rá, hogyan építsünk pályát, bár én fontosabbnak tartanám a jelenlegi infrastruktúra hatékonyabb kihasználását. Ha nincs elég magyar edző, azonnali megoldásként külföldieket kell hozni, meg kell fizetni őket, ha nem is olcsók. Eközben pedig meg kell nézni, miért nincs elég hazai szakember. Lehet, hogy javítanunk kell az edzőképzésünk rendszerén.

Menni kell tovább, még keményebben kell dolgozni. Vannak, akik hosszú évek, évtizedek óta dolgoznak a magyar hokiért, ezekben az emberekben tartani kell a lelket. Azok, akik pozícióban vannak, ne üljenek le, ne pihenjenek, tegyenek meg mindent a sportág további fejlesztéséért. El kell érni, hogy mindenhol, ahol jégpálya van az országban, végezzenek az ott dolgozók magas szintű munkát. Ahol valami működik már, ott is lehet sokkal jobban csinálni a dolgokat. Követni kell a modern hoki trendjeit, az visz előre. Ne egysoros csapatokat neveljenek az edzők a kölyökbajnokságban, hanem eredménytől függetlenül biztosítsanak 15-20 játékosnak játék- és fejlődési lehetőséget. Tudom, hogy ez sokszor nagyon nehéz, és tudom, hogy a mi csapatunkban is vannak ilyen problémák, amikor nehéz dönteni a rövid és a hosszú távú érdekek között.

A további sikerek alapját az U14 és U18 közötti korosztályok jelentik, velük kell kőkeményen és kiemelten foglalkozni a következő években. Türelem, tolerancia kell ehhez a játékosok és a sportágban dolgozók között. Sok munka vár ránk, azt mondom, mindenki a maga területén tegyen meg mindent, és akkor eredményesebbek tudunk lenni az utánpótlás-nevelésben is. Fontosak az akadémiák, de más műhelyek is. Azt tudom mondani: Székesfehérváron egy év alatt eljutottunk oda, hogy mindenkiben ott van a kihívás érzése, mindenki, aki az akadémiánkon dolgozik, azt akarja, hogy legyünk jobbak. A sport arról szól, hogy legyünk jobbak az ellenfélnél, hogy mi legyünk a legjobbak. De ha mégsem megy, nézzük meg, mi a gond, és tanuljunk belőle."

Szólj hozzá!

Címkék: vb válogatott fehérvár ebel ocskay mjsz

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása