HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Hazát és válogatottat is választhassanak

2011.03.30. 12:39 F. Kapus

"Ezzel a szezonnal nem lehetünk nem elégedettek, hiszen mind a négy célkitűzést maradéktalanul teljesítette a csapat" – mondta blogunknak Horváth László, a HSC Csíkszereda novemberben kinevezett igazgatója. Hétfőn este Brassóban lett bajnok a csapat, miután hatodjára 6-0-ra megverte a Fenestela Brassót. A finálét így 4-2-vel hozták a csíkiak, és zsinórban ötödször szerezték meg a román bajnoki címet. A Mol Liga és a román kupa után ez a harmadik cím a szezonban. A döntő meccs gólösszefoglalóját itt, az újabb siker utáni interjúkat pedig itt tekinthetik meg. A közös ünneplésre szerda este lesz mód. Horváth Lászlóval a szezon értékelése mellett a jövőről beszélgettünk, amelynek során kitértünk a magyarországi és a romániai jégkorong viszonyára.

"Egy ilyen eredményes szezont nagyon nehéz megismételni, persze szeretnénk, ha évekig tartana a sorozatunk. De minden csapat a fejlődés lehetőséget keresi, mi is más célok után nézünk az eddigiek megtartása mellett. Az utánpótlás-nevelésünkben szeretnénk megerősíteni a szakmai munkát, mert az a célunk, hogy rövid távon két-három fiatalt be tudjunk építeni a felnőtt csapatba. A fiatalok nevelése már eddig is fontos volt a csíkszeredai hoki számára, idén is több korosztályban lettünk bajnokok, és U12-es, U14-es, U16-os csapataink a magyar bajnokságban is szépen szerepeltek.

Arra kell figyelnünk, nehogy még egyszer egyszerre hét játékosunk távozzon egy korosztálytól, ahogy nyáron megtörtént. Ehhez elsősorban olyan feltételeket kell teremtenünk, ami szavatolja, hogy legfeljebb a szokásos egy-egy játékos menjen el.

Elemeznünk kell, hogy miért a legkönnyebbnek tartott cél elérése sikerült a legnehezebben. A román bajnoki címért a Brassóval játszottunk, ők is sokat erősödtek, de a Mol Liga-győzelem utáni űrt nehezen élte meg a csapat, elégedettség lett úrrá a kereten. Ismét bebizonyosodott, a sportban az a szép, hogy semmi nem jön magától. Szerénységre és alázatra mindig szükség van, az első meccsek hozzáállása nem volt megfelelő a részünkről, ez a végére ki is derült.

Nyáron ugyanolyan komoly fizikai felkészülést tervezünk, mint tavaly, más sportágakban már sikeres, profi szakemberek foglalkoznak majd a csapattal. Jövőre is négy fronton kívánunk küzdeni, a Mol Ligában, a román bajnokságban és kupában, valamint a Kontinentális Kupában. A célkitűzés nem változik. Hatalmas terhelés van a játékosainkon, ha jól számoltuk, ebben a szezonban 104 mérkőzést játszott a HSC Csíkszereda, amihez a válogatott játékosoknak még kilenc hozzáadódik.

A felnőtt csapatot egyben kell tartanunk, szerződéshosszabbítások várnak ránk. Előfordulhat, hogy néhány játékos megy, helyükre újak jönnek, de a gerinc marad. A hazaiak közt vannak olyanok is, akiknek érvényes a szerződésük. A légiósokkal még nem tárgyaltunk, az edző személyéről sem döntöttünk, természetesen racionális érv nincs a váltásra. Tárgyaltunk Charles Franzennel a jövőről, de még semmi sem biztos.

Mindenképpen szeretném itt is megköszönni azt a támogatást, amit Magyarországon kapott a csapat. Dunaújvárosban, Székesfehérváron és Budapesten is nagyon komoly biztatásban volt részünk, hálával tartozunk ezért a szurkolóknak. Romániában a jégkorongsport súlypontja Erdélybe tevődött át, Bukarest vesztett az utóbbi években. Az ottani erős csapat helyett Brassó a második legnagyobb központ Csíkszereda után. Komolyan gondolkodnak a jégkorongról, jövőre még jobbak lesznek. Nagyon fontos, hogy előbb-utóbb az utánpótlásra is hasonló erőkkel koncentráljanak. Valami elindult országos szinten is, Marosvásárhelyen kész a jégcsarnok, nemsokára átadják, és Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen, Székelyudvarhelyen is éledezik újra a sportág.

Nagyon érdekes változás a romániai hokiban, hogy megjelentek a moldáviai csapatok, és középtávon nemcsak a fiataloknál, hanem a felnőtt bajnokság iránt is érdeklődnek, ráadásul már nem csupán a román bajnoki szereplés a céljuk, hanem a Mol Ligát is megcélozták. Orosz játékosokkal megerősített, színvonalas csapataik vannak, az egyik utánpótlás-bajnokságot meg is nyerték Romániában. Galacon is ébred a jégkorong, ők is szívesen csatlakoznának a jövőben a Mol Ligához, de racionális döntést kell hozni a rengeteg utazással kapcsolatban, ami a Mol Liga-csapatokat eddig is jelentősen terhelte. Fontos lenne számunkra, hogy a Steaua magához térjen, a jó hangulat és a sok néző kell a román bajnokságba, mert bizony sajnos a Brassó ellen nem volt telt ház."

Romániai magyar klubvezetőjeként miként gondolkodik arról a kérdésről, miszerint sok tehetséges erdélyi játékos inkább a magyar válogatott mezét választja a románnal szemben? "Nagyon nehéz kérdés ez, elég, ha arra gondolok, mi lesz, ha a gyermekeim felnőnek. Jelenleg egyszerűbb a helyzet, hiszen amíg a két válogatott két különböző értékcsoportot képvisel, amíg ilyen egyértelmű különbség van köztük, addig ez is eldöntheti a kérdést. Hosszú távon viszont fel kell vetni, mi legyen, mert ha mindig elmennek innen a legjobbak, akkor hogyan érjük utol a magyar válogatottat? Erre válaszolni magyar emberként nem tudok.

Romániai klubvezetőként azt mondom, nem mindegy, ki nevel fel egy játékost. Nagyon szeretném, ha a jövőben ingyen, költségtérítés nélkül nem távozhatna senki. Jogos igény, hogy ha egy játékost egy klub vagy az állam pénzén felnevelünk, akkor ellenszolgáltatást kérjünk érte . Ennek a rendezése sok mindent meg is oldana a jelenlegi helyzetben. Ahogy tavaly távozott tőlünk hét játékos, az nem korrekt. Ez hasonló a magyar orvosképzéshez. Az állam sok millió forintért képzi őket éveken át, akik aztán Angliába és Németországba mennek dolgozni a jóval nagyobb fizetés miatt, miközben itthon orvoshiány van.

Saját példámból kiindulva azt mondom, bármilyen országban válogatottnak lenni megtiszteltetés a sportoló számára. Voltam román válogatott, mi ennek fogtuk fel, ennek megfelelően játszottunk. A román válogatottban azért az országért küzdöttünk, amelyhez szülőföldünk földrajzilag tartozik, akkor is, ha a színek nem a szívünknek legkedvesebbek voltak. Amikor később inline válogatottként Magyarország mezében nyertünk, és a magyar himnuszt játszották nekünk, könny szökött a szemembe. A román válogatottban ilyen érzéseim nyilván nem voltak. Frusztrált helyzet ez, valóban, de együtt kell élnünk vele. Szabad országban élünk, ahol szabad emberek dönthetnek saját sorsukról, és azt gondolom, ezt a szabadságot mindenkinek biztosítani kell a jövőben is: hazát és válogatottat is választhassanak maguknak az itt élő emberek."

Szólj hozzá!

Címkék: románia brassó horváth lászló hsc csíkszereda

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása