HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Minden évben küzdenünk kell a 8. helyért

2011.03.03. 22:48 F. Kapus

"Egy játékosnak mindig érdemes magába nézni, és értékelni, ő mennyit tett hozzá a csapat játékához, mert az egyéni érdekeket és teljesítményt nem lehet a csapaté elé helyezni" – mondta blogunknak Ladányi Balázs, aki 2010-ben az év játékosa lett hazánkban. Dunaújvárosi múltja ellenére a második fehérvári szezonja végére teljes mértékben elfogadták a Volán-szurkolók, Palkovics Krisztiánt megelőzve végzett a klub hivatalos honlapján a szezonértékelő szavazáson. Az első magyar lett az EBEL-ben, aki pont/meccs átlag felett teljesített egy szezonban, 54 mérkőzésen 22 gólt lőtt és 38 gólpasszt adott, 60 ponttal zárt. Két év alatt klubcsapatából összesen két mérkőzésről hiányzott, az EBEL-ben 111 találkozón 113 pontot szerzett. Rendszeres olvasóink megszokhatták, hogy bizonyos időközönként a válogatott szélsőjével elbeszélgetve alapos értékelést készítünk az elmúlt időszak eseményeiről. Most EBEL-ezünk vele.

"Úgy gondolom, az év játékosa cím lecsengett az év végén, persze a szezon első fele még beletartozik abba az időszakba, amelyikért kaptam. Az a szomorú, hogy teljesen mindegy, mit csináltam, nem jutottunk a rájátszásba, pedig a fő cél, amiért idén játszottunk, ez volt. Most a beszélgetés helyett a Klagenfurt–Fehérvár meccsen kéne lennünk."

A 60 ponttal a kanadai táblázaton is jó helyezést ért el, összesítésben ligaötödik lett. Érdekesség, hogy az első osztrák csak nyolcadik. Első magyar játékosként átlépte a pont/meccs határt. Ugyanakkor a +/- mutatója rosszabb, mint a tavalyi, negatívban zárt. Ez mit jelent egyéni, sor- és csapatszinten, egyáltalán melyik adat mennyit számít? "Mindegyik mutatónak együtt kéne jónak lennie, mert így nem sokat ér a csapat szempontjából. Azért idegesít ez a dolog, mert bár lehet kifogásokat keresni, ráfoghatjuk arra, hogy nem azzal az edzővel kellett volna kezdeni a szezont, akivel kezdtük, hogy vékonyabb volt a keret, mint tavaly, hogy a végén majd húsz meccset három sorral kellett lejátszanunk, de ha minden játékos magába néz, és tudja reálisan értékelni az elmúlt hónapokat, más eredményre jut. Nem szeretek másra mutogatni, ezért nézzük az én példámat.

Karácsony előtt +8 ponton álltam, de aztán jött az a kéthetes rettenetes gödör, ami annak volt köszönhető, hogy a mi sorunk csúnyán maga alatt teljesített. Ezen a néhány meccsen +8-ról lementem –8-ra. A mi sorunk az egyik, amelynek hoznia kell a meccseket, nem elbuknia. Volt meccsünk a Klagenfurt ellen, ahol csak mi öt gólt kaptunk. Igaz, volt ebben emberhátrányos is, de ez nem vigasztal, akkor is benyeltük. Úgyhogy ebben a nyolcmeccses vereségszériában vastagon benne voltunk. Mondtuk is Kevin Primeau-nak, hogy érezzük, nem megy, hajtunk, de nem sikerülnek a dolgok. Azt mondta, látja ő is, de semmi gond, dolgozzunk tovább keményen, meglesz az eredménye, véget ér egyszer a rossz sorozat.

Aztán kemény munkával elértük, hogy a –8-ból a végére 0 körüli eredmény legyen. Azaz ha abban a két hétben nem megyünk le 16 pontot mínuszba, akkor egyrészt abból a nyolc meccsből négyet megnyer a csapat, és playoffban vagyunk, másrészt a végén +16 pont környékén zárunk, és a 60 kanadai ponttal együtt nézve már azt mondhatnám, ez elismerésre méltó, igen jó szezonom volt. De csapatszinten egy ilyen gödör eredményezhetett negatív hullámot, ami végül is a playoffunkba került, és ez nagyon dühítő. Pedig még ebből a nyolc meccsből is sokszor jól játszottunk, de sok könnyű gólt kaptunk. Két gólerős sorral is meg lehetett volna csípni a nyolcadik helyet.

Tudomásul kell vennünk, hogy tavaly ugyan a rájátszásba jutottunk, de senki nem gondolhatja, hogy a rájátszás ezek után nekünk jár. Nekünk minden évben meg kell küzdenünk a nyolcadik helyért, ez idén is kiderült. Ahogy a Linz és a Graz kell küzdjön azért, hogy hátha befér az első négybe, nekünk ezt kell tennünk egy szinttel lejjebb.

Most van egy kis idő, meg kell keresni az okokat, hogy miért nem sikerült. Nekünk, játékosoknak nem szabad leragadnunk az edzőnél, a menedzsmentnél, végig kell mindenkinek vennie, ki mit rakott le, az mire volt elég, és mindenkinek egyénileg el kell vinnie a rá háruló felelősséget. Nekem volt 60 pontom, de –1-en zártam, és ez utóbbi jobban zavar, mint amennyire a 60 pont feldob."

Ladányi Balázst a légiósok értékelésére is megkértük. "Mindenki látta, Eric Johansson mit tud és mit jelent a csapatnak. Sok mindent nem kell elmondanom róla, nagy játékos. Jól védekezik, jól támad, a pálya minden területén jól teljesít. Láthattuk, egy ilyen kaliberű hokis mennyit tud változtatni egy sor eredményességén, az egész csapat értékén. Ritka, hogy ilyen embert tudunk igazolni, ezúttal szerencsénk volt. Bízom benne, hogy meg tudjuk tartani, de nem sok esélyt látok erre. Az olyan kaliberű légiós mezőnyjátékosokat, akik szezon közben távoztak, el kell felejteni az EBEL-ben. Ez a szezon is bizonyította, inkább Johansson-minőségűből igazoljunk kevesebbet, mint közepesből többet.

Johansson maximumot nyújtott, Durco stabil, jó színvonalon játszott a szezonban. Volt gyengébb meccse, de hozott egy olyan szintet, amilyet egy légiósnak minimumként kell, hozzátett csapatunk teljesítményéhez. A többiek közül voltak olyanok, akik az előző idényben nagyon jó teljesítményt nyújtottak, amitől most elmaradtak, és volt olyan is, akitől előzetesen többet vártunk."

Milyen volt Kevin Primeau-val együtt dolgozni? "Ulf Weinstockkal kezdtük a szezont, aki miután megérkezett, forradalmian új játékrendszerekről, fantasztikus emberelőnyös figurákról és hatvanperces teljes letámadásról beszélt nekünk. Életünk legkeményebb felkészülését ígérte. Ezekből semmi sem lett, most már elmondhatom, soha életemben ilyen gyenge szezon előtti felkészülésem nem volt. A legelső három napban volt egy nagyon kemény edzés, amikor végig korcsolyázó feladatok voltak, de arról sajnos lemaradtam, mert a szerződésem részleteit tisztáztuk a klubvezetéssel. Az egész csapat ólomlábakon mozgott, már a felkészülési meccseken látszott, valami nincs rendben. A mi sorunknak ment csak a játék, amit nem értettünk, de ilyen szezonkezdéssel kiegyeznék mindig.

Amikor Kevin Primeau megérkezett, megkérdezte, mennyivel kellett eddig edzések előtt érkezni, és mennyivel a meccsek délelőttjén. Mondtuk, 45 és 30 perccel. OK, válaszolta, akkor legyen ez mostantól 60 és 45 perc. Úgy vélte, annyi idő nem elég az edzés előtti felkészülésre. Aztán azt mondta, nem tud csodát tenni, mert nincs hozzá receptje. A jégkorong viszonylag egyszerű játék, viszont nagyon fontos részletekből lehet eredményesen építkezni, ezekből lehetnek a nagy dolgok. És szép lassan elkezdtünk az apró dolgokkal foglalkozni. Megtanította az emberelőnyös játékot, az emberhátrányos védekezést, a korongkihozatalt, elmondta, a támadó- és a védőharmadba hogyan kell be- és kijuttatni a korongot. Mi az, amit nem csinálhatunk, mi az, amit csinálni kell. Átvettük ezeket a gyakorlatban, aztán megnéztük a meccsvideókat. Megállította a felvételt, és magyarázott. Nem hozott új taktikát, mert nem kellett, hiszen már mindent hallottunk, de ő megkövetelte, hogy mindent úgy csináljunk, ahogy kéri, ahogy kell.

Először megmutatta videón, mit csinálunk rosszul, kikockázta, rámutatott a fontos mozdulatokra, momentumokra. Aztán megmutatta, mit csinálunk jól. Biztatott, mindig pozitív volt. Elmondta, nem a szép csel a jó megoldás a hokiban, hanem az, ha mindig a megfelelő megoldást választjuk. Fontos dolgokra hívta fel a figyelmet, hogy a támadóharmadban a sarokban nem visszafordulunk, ha elvesztettük a korongot, hanem leütközzük a hátvédet, és csak utána indulunk vissza. Vagy hogy a hátvéd hogyan védekezzen, amikor a támadó a kék vonal környékén vezeti rá a korongot. Vagy hogyan fejezzük be a támadásépítést, ha látjuk, nem sikerül az eltervezett módon bevinnünk a korongot. Nagyon sok ilyen volt."

A válogatott szempontjából mit jelent, hogy a Fehérvár nem jutott a rájátszásba? "A vb végén látjuk meg, hogy ez pozitívan vagy negatívan csapódik-e le, szerintem 50-50% esélye van mindkettőnek. Négy nap teljes pihenőt kaptunk, szerdán kezdtünk el újra edzeni, a tervek szerint jövő héten játszunk két meccset a Jesenicével. Ha bejutottunk volna, lenne 4-7 nagyon kemény meccsünk, utána lendületből kezdenénk a magyar bajnoki rájátszást. Én az utóbbit tartottam volna jobbnak. Ezt a négy napot mindenki úgy töltötte el, ahogy szerette volna. A négy nap leállás szezon közben nagyon sok, érdemes közben is foglalkozni a test karbantartásával. A Jesenice elleni meccsek jól hangzanak, de ezek nem tétmérkőzések, láthattuk az EBEL utolsó két fordulójában is, hogy a Linz és a Medvescak már nem úgy hajtott, ahogy korábban, és ez is valami hasonló lehet. Senki nem tudja a maximumot kiadni magából, és a legfontosabb, hogy ne sérüljünk meg. Persze jobb, mintha nem játszanánk egyáltalán, de ez távolról sem playoffszint. Jobb lett volna bejutni a nyolcba, benne maradt volna a lábakban a tempó."

Amit a Fehérvár az EBEL utolsó szakaszában véghez vitt, az elismerésre méltó. A csapat megőrizte tartását, a végsőkig küzdött, nem is volt rossz meccse a hajrában. Ennek köszönhetően a 2500-3000 szurkoló mindvégig kitartott. "Amikor volt az a hullámvölgy, amiről már beszéltünk, mentünk csak előre, de nem jöttek össze a dolgok. Utána is hajtottunk, küzdöttünk, de egy-egy vereség után sok kívülálló már elveszettnek hitte a rájátszást. De mi tényleg nem így éreztük, mert később látszott is, hogy még sok lehetőségünk lett volna kiharcolni. Csak éppen nem tudtunk nyerni, és a többi csapat közül egy sem akart olyan hullámvölgybe kerülni, mint mi. Meg kell jegyezni, tavaly mi sem voltunk ilyen gödörben. Nem beszéltük meg, hogy nem adjuk fel a legvégsőkig sem, csak hajtottunk. Amikor kiderült, hogy a playoff már nem lehet meg, Kevin Primeau azt mondta, nem szállt el még minden lehetőségünk, a kilencedik hely még meglehet. Aztán hozzátette, mindig az aktuális lehetőségek közötti legjobb eredményt kell elérnünk. És hittünk abban, hogy sikerül a Jesenicét megelőznünk, ez a terv legalább valóra vált."

Sok szakember azt mondta szezon közben, hogy jobb lett az EBEL színvonala egy év alatt. Ez is közrejátszott abban, hogy a célt nem sikerült elérni? "Ha olyanok lettünk volna, mint tavaly, akkor pont ott végeztünk volna, ahol akkor. Sőt, ezzel a csapattal is meglehetett volna a rájátszás, tehát ezt nem feltétlen érzem így."

A farm-keretből az EBEL-keretbe igyekvő két fiatal játékost név szerint kiemelt Ladányi Balázs. "Tóth Adrián megállta helyét, fegyelmezett, jó teljesítményt nyújtott, hozta azt, amit az edző kért tőle. Bálizs Bence előtt le a kalappal. Bemutatkozó kapusként egy olyan mérkőzése sem volt, amikor rajta múlott volna a kudarc. Néhány meccs alatt kellett átállnia az OB I.-ről az EBEL-re, sokszor hihetetlen volt, de ő tartott minket a meccsben, nem sok rossz pillanatára emlékszem. Zágrábban is csak azért kapott gólt a harmadik harmadban, mert a második szünetben felmerült, hogy két egymást követő meccset sikerülhet kapott gól nélkül megúszni. Ha ez a gondolat felmerül, akkor máris biztos, hogy megkapjuk azt a gólt, úgyhogy ez is miattunk volt. Mi nem tudunk sok góllal meccseket nyerni, nincs olyan, hogy 4-5 góllal jobbak vagyunk az ellenfélnél. Ezért nagyon fontos, hogy aki mögöttünk áll, stabilitást adjon nekünk, javítsa hibáinkat. Bálizs Bence sokat segített a csapatnak."

Szólj hozzá!

Címkék: fehérvár ladányi ebel

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása