HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Mi történik a Ferencvárosnál?

2010.11.25. 11:08 F. Kapus

A Ferencváros hétvégi mérkőzéseinek halasztását kérte a szövetségtől. A halasztást az MJSZ versenybírósága engedélyezheti. Megnéztük az érvényes szabályokat, úgy tűnik, az FTC által említett okokra hivatkozva nem lehet a mérkőzéseket halasztani. Az elmúlt hetek, napok eseményei alapján azonban az is látszik, nem tegnap merült fel először az ötlet, hogy a zöld-fehérek ne utazzanak el Romániába. Tovább után részletezünk.

Az FTC a játékosok sorozatos megbetegedése és sérülése, valamint a vezetőedző lemondása miatt kialakult helyzetre tekintettel kért halasztást. A versenykiírás értelmében a Mol Liga-mérkőzések kezdetén a minimális létszám 15 fő. A versenyszabályzat ide vonatkozó pontja az 5.3.2-as, amely Korlátlan feljátszás betegség esetén címmel egyértelműen fogalmaz: "Több játékos betegsége esetén sem lehet a mérkőzést elhalasztani, azonban ebben az esetben az alsóbb korosztályból korlátlan számban játszhatnak fel játékosok. A feljátszást kérvényezni kell az MJSZ Versenybíróságától.

A kérelemben fel kell tüntetni a sérült vagy beteg játékosok nevét; a betegség, sérülés megnevezését; valamint a feljátszó játékosok nevét. Az MJSZ Versenybírósága az engedély megadásáról értesíti a kérelmet beadó sportszervezetet, a Játékvezetői Egyesületet, valamint az ellenfelet. A sérülést, betegséget igazoló orvosi igazolásokat – vagy a másolatokat – a mérkőzés versenybírósága csatolja a mérkőzés jegyzőkönyvéhez, mely az orvosi igazolással válik érvényessé.

Amennyiben a Versenyszabály adta lehetőségek és kötelezettségek alkalmazásával sem áll rendelkezésre a mérkőzésre elegendő számú játékos, a mérkőzést el lehet halasztani, vagy az 5.2.1 pont alapján lejátszható."

Ezek alapján tehát a Ferencvárosnak a halasztási kérelem elfogadásához azt kell bizonyítania, hogy az FTC–Orangeways Mol ligás csapatába és a junior, valamint az ifjúsági bajnokságba nevezett játékosai közül összesen nem áll rendelkezésre 13 mezőnyjátékos. Ez még ebben a nagyon nehéz helyzetben is nehezen elképzelhető. Márpedig ha megvan a kapusokkal együtt számolandó 15 fős létszám, akkor nem kaphatnak halasztási engedélyt.

Ha nem kapnak halasztási engedélyt, el kell utazniuk Romániába. Ha nem játsszák le a két mérkőzést, annak komoly következményei lehetnek. A 7.4 pont értelmében ha egy csapat a bajnokság vagy az MK során kétszer nem áll ki, automatikusan törlődik a bajnokságból. Visszalépés vagy kizárás esetén az adott csapat minden eredményét törölni kell. Ki nem állás esetén mérkőzésenként kétezer euró bírságot kell fizetni.

Többen már a múlt héten érdeklődtek blogunknál, hogy tényleg nem utazik-e el az FTC Romániába. A játékosok hétfőn már sejtették, hogy elmarad a hétvégi túra. A szakosztályvezetés a vasárnapi gyenge játék és nagyarányú vereség után adott interjújában jelezte, ha nem lesz változás, annak komoly következményei lesznek. A keddi mérkőzésen a csapat remekül teljesített, az új edző szerint mindenki maximálisat nyújtott,  az FTC 4-1-re legyőzte a táblázaton előtte álló Brassót.

A változás tehát elkezdődött, ennek ellenére a szerdai edzés után kilenc játékossal közölték, szerződésmódosítás keretében megfelezik a fizetésüket, majd csütörtök 11 órára edzést hirdettek. A szakosztály részéről korábban azt nyilatkozták, mindig a szabályok betartására törekszenek: "Szeretnénk, ha a Mol Liga komolysága érdekében tartanánk magunkat a versenyszabályzathoz és a -kiíráshoz".

Csabai Gábor szakosztályfőnök szerdai közleménye-levele őszintének, önmarcangolónak tűnik, tartalmazza azokat a sorozatos vezetői hibákat, amelyek miatt a szakosztály olyan helyzetbe jutott, hogy a felnőtt csapat megtépázva, a szokásosnál kevesebb játékossal, gyengébb állománnyal tudna csak kiállni soros mérkőzésére. De a felelősségvállalás nem csak a szavak, hanem a tettek szintjén is fontos. A történtek elengedhetetlen része lenne rögzíteni, hogy nem más miatt alakultak így a dolgok. Tehát megítélésünk szerint le kellene játszani a mérkőzéseket, nem másra tolni a felelősséget. A versenyszabályzat is így rendelkezik, csak a másnak fel nem róható indokokat fogadja el halasztás alapjául. Még egyszer rögzítsük: lehet beszélni magas fizetésekről, gyenge játékosteljesítményekről, rossz edzőválasztásról, ellenséges környezetről, de ha egy csapat nem tud kiállni a mérkőzésekre, annak csak és kizárólag a csapat vezetése lehet a felelőse.

A szurkolók Ferencvárost akarnak nézni Bukarestben és Brassóban, utazni akarnak Budapestről és Erdély számos pontjáról. Aki vállalta, hogy vezeti ezt a csapatot, az teremtse meg a lehetőséget. Régen volt pozitív példa az UTE, de most azzá tesszük. Sorozatos sérülések és eltiltások miatt javarészt juniorokból álló keretük létszáma megcsappant, legutóbbi Miskolcra 14 mezőnyjátékossal utaztak, összesen 4 védővel, akik közül egy 1992-es és egy 1994-es születésű volt.

De beleálltak a pofonba, mert így vállalták a szezont. Ezen a hétvégén ráadásul nekik is Romániában van jelenésük, nem tétováztak, oda is 14 mezőnyjátékossal és 4 hátvéddel utaztak. Sőt fontosnak tartották, hogy szerda este, a juniorbajnoki után elinduljanak. Mivel nem volt biztos, hogy meglesz a szükséges létszám, hétfőn leigazolták a Ferencvárostól elküldött Gergely Zsombort.

A zsarolásnak és a kényszerítésnek sajnos történelmi hagyományai vannak a magyar jégkorongsportban. Emlékezhetünk arra a néhány évvel ezelőtti esetre, amikor a magyar bajnokcsapatot a szabályok szerint ki kellett volna zárni a bajnokságból, ami nem történt meg, nem kis részben azért, mert a szakosztály vezetője játékosai válogatottbeli szereplésének megtagadását emlegette. Az elmúlt években több csapat többször is komoly tervekkel vágott neki szomszédos országok bajnokságainak, mondván, ott rózsaszín minden, aztán maradtak. Idén már az aktuális szezon előtt elkezdődött a történet. A bajnoki egyeztetés során felmerült, hogy egy fővárosi csapat nem vesz részt az OB I.-ben, ha a Fehérvár EBEL-csapata játszhat a rájátszásban.

Aztán a román főváros csapatának elnöke lebegtette meg a visszalépést, miután nem volt jég a csarnokukban, és elmaradt egy mérkőzés. Két patinás budapesti csapat közötti átigazolási vita írta tovább a forgatókönyvet, a történet tetőpontján az egyik klub bejelentette, ha a másik átigazolhatja fiatal védőjét, akkor ő szedi a sátorfáját. Átigazolta, de cserébe a jóságos királyfitól a vesztes fél is kapott ajándékot, így győztesnek érezhette magát, és mégis maradt.

Az utóbbi hetekben is érkeztek fenyegetések. Először a régi adu, a gyenge játékvezetés kapcsán merült fel, ha nem biztosít minden hazai és idegenbeli mérkőzésükre külföldi játékvezetőt a szövetség, akkor nem áll ki az egyik népszerű csapat, majd a Mol-támogatás elmaradt részletére hivatkozva merült fel ugyanez a lépés. Ugyanez a népszerű fővárosi csapat nem kívánt indulni a Magyar Kupában, akkor is játékvezető-problémákra, továbbá a nemzetközi transzferdíjak kifizetésére hivatkozott, mintegy figyelemfelhívásként. Végül meggondolta magát.

Korábban is adódtak nehézségek a romániai túrákkal. Néhány légiós papírjai nem voltak rendben, az egyik magyar hátvéd munkája miatt nem tudott részt venni a pénteki meccseken, voltak sérülések, betegségek szeptemberben is, mégis utazott a csapat. Ráadásul a mérkőzést megelőző nap korán indultak, hogy este már kint aludjanak, hiszen komoly csapat így tesz, hangzott akkor. Ehhez képest csütörtökön 11 órakor Erzsébetre hirdettek edzést az FTC vezetői. Ennek alapján azt gondolhatjuk, a versenybíróság döntésétől függetlenül eldöntött tény, nem utaznak Romániába. Ha utazni akartak volna, akkor a kilenc játékossal kapcsolatos drasztikus lépést jövő hétfőre hagyják. Így inkább úgy tűnik, ez is kapóra jött, hivatkozási pontot jelent a halasztási kérelemben. Ha pedig halaszthatatlan lett volna a fizetésfelezés, azt már hétfőn meg lehet volna tenni, nem kellett volna egy sikeres mérkőzést és két napot várni vele.

Ezt támasztja alá az a tény is, hogy az MJSZ-hez beadott kérelem elbírálása előtt már betervezett szombati edzés szerepel a pesterzsébeti jégcsarnok beosztásában. Ráadásul tudható, a szerdai edzésen megvolt a mérkőzés lejátszásához szükséges játékoslétszám, akkor is, ha csak a felnőtt játékosokat számoljuk. És nyilván csütörtökön is meglesz. Azt gondoljuk, vannak annyira profik a kilencek, hogy a tegnapi megbeszélés ellenére ügyük végleges lezárásáig, döntésüktől függetlenül eljárnak az edzésekre. Hiszen alapvető érdekük, hogy ne adjanak okot az egyoldalú szerződésbontásra. Ezek a játékosok még ma is elutaznának a romániai túrára, hiszen eredeti szerződésük továbbra is hatályban van, kötelességük lenne ezt tenni.

Márpedig olyan indok még nem hangzott el, amelyre építve két mérkőzés elmaradhat a bajnokságból. Merthogy az mindenki számára nyilvánvaló, amennyiben ezen a hétvégén nem kerül sor erre a két meccsre, akkor azokat később már nem lesz mód lejátszani. A Ferencváros így megspórolt egy hosszú utat, amelynek pontjai már amúgy sem nagyon számítottak volna neki, és amelyeket a jelenlegi nehéz helyzetében amúgy is kétes sikerrel vívott volna meg.

Mindig is hangsúlyoztuk, elfogadhatatlannak tartjuk, amikor valamelyik csapat nem akarja lejátszani bajnoki mérkőzéseit. Az elmúlt szezonokban is volt példa arra, hogy amikor a nagy dolgok eldőltek, látszott, hogy valamely csapat nem tud előrelépni, akkor úgy alakultak a dolgok, hogy egy-két meccs megrendezésére már ne kerüljön sor. Márpedig ez sportágellenes hozzáállás. A bajnokságot azért írják ki, hogy mérkőzéseket játsszanak a csapatok, ráadásul minden csapat ugyanannyit, mindenki ugyanannyiszor utazzon el az ellenfeleihez és ugyanannyiszor fogadja őket hazai pályán.

Sokszor mondtuk, a magyar jégkorong további felemelkedésének alapvető feltétele a színvonalas, tervezhető bajnokság, továbbá a szabályok feltétel nélküli betartása. Ha a legfontosabb szempontokat sem vesszük komolyan, nincs miről beszélnünk. Akkor maradunk a múltban. Ott pedig nem fogjuk jól érezni magunkat.

Szólj hozzá!

Címkék: ftc halasztás mol liga

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása