HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Nem szaladok virággal Galanisz elé

2010.09.09. 09:56 F. Kapus

A szezonnyitó fordulóban olyan szabálytalanságokat követtek el jégkorongozóink, amelyek túlmennek a kemény, férfias küzdelem határain, sőt voltak olyan esetek is, amelyek nem jégpályára valók. Az alábbiakban kiemelten foglalkozunk Gergely Csaba Galanisz Nikandrosz ellen elkövetett szabálytalanságával, megszólal az ügyben érintett két játékos, és kikértük Beck Péter IIHF referee supervisor véleményét is. Ütköznek az álláspontok.

A Dab.Docler és a Vasas HC – előző szezonbeli nevén Vasas Bp. Stars – mérkőzéseinek lassan történelmük van, jóllehet találkozásaik nem nyúlnak vissza túl messzire. Bár a régmúlt hiányát valamelyest bepótolta a 2009/10-es szezon 14 egymás elleni mérkőzése. Érdekes, hogy a szezon végére csitultak valamelyest az indulatok, de előtte alig volt mérkőzés verekedés vagy alattomos szabálytalanság nélkül. A 14-ből 9 meccsen ítéltek végleges fegyelmiket vagy végleges kiállításokat, volt találkozó, ahol három 5+20-at, máskor négy 25 percet osztott ki a bíró. Kétszer brutálisan sok kisbüntetést ítéltek a felek ellen, 44, illetve 48 percet egy meccsen. A tendencia folytatódik, megengedhetetlen jelenetekkel. Érdemes először végignézni a keddi összefoglalót, utána elolvasni a két játékos blogunknak szerdán adott nyilatkozatát a történtekről:

Gergely Csaba (Vasas HC): "Hat az öt elleni szituáció volt, egygólos hátrányban voltunk, próbáltunk egyenlíteni, amikor már egy perc sem volt hátra a mérkőzésből. Látszott, hogy elrontottuk a támadást, ilyenkor egy játékos felpörögve, intenzív állapotban játszik. Kaptam egy bodicseket, amit túlreagáltam. Szeretném leszögezni, hogy az egész esetet felfújják a dunaújvárosiak, semmi nem igaz a sok belemagyarázásból. Nem akartam sérülést okozni, a jégkorongban előfordulnak ilyen esetek. Láttam az esetet azóta videón is. A kiállítást megérdemeltem, de az 5+20 percet semmiképpen. A 2+10 elfogadható lett volna, de a fejre irányuló támadás súlyosságának megítélése a játékvezető feladata, ő így döntött, ezen nem vitatkozom, hiszen semmi értelme nem lenne, a pályán is elfogadtam az ítéletét. Mint ahogy az eset után a jégen ért támadásokat is eltűrtem, azt is, hogy a kispadról benyúlva ütöttek.

Már tavaly is tapasztalható volt, hogy a dunaújvárosiak túlzásba estek saját játékerejük megítélésekor. Amikor szembesülnek azzal, hogy kemény ellenfél van a pályán, szemtelenkedni kezdenek. Sajnos ők a hoki nőiesebb változatát játsszák, rúgnak, csípnek, harapnak, a kemény játékot nem szeretik felvállalni. A testtel való játékunkra nem tudnak reagálni, csak alantas dolgokat művelnek.

Érdekes módon egy dunaújvárosi sem említi azt az esetet, amikor 18 éves védőnket, Nagy Richárdot sípszó után fejjel állították bele a kapuvasba, hátulról, bottal akasztották. Akár gerinctörés is lehet egy ilyen szabálytalanság vége, mégsem aggódott érte egy újvárosi sem. Mi sem kürtöltük tele az esettel a sajtót.

Nem használtam az ütközésnél az ütőt, kézzel mentem. Ha ütővel mentem volna fejre, annak látható nyoma maradt volna. Valóban magasan volt a kezem, nagy lendülettel mentem, nem álltam meg, nem fékeztem, de minden hátsó szándék nélkül a korong megszerzésére koncentráltam, megtorlásról vagy szándékos sérülésokozásról szó sem volt. Amikor elindultam, nem akartam szabálytalankodni. Nagy lendülettel érkeztem, éreztem, Galanisz megijed egy mozdulat közben, rosszul reagáltam, egy ezredmásodpercem volt dönteni, rosszul döntöttem, és a becsapódáskor már éreztem, szabálytalanra sikerült a mozdulatom.

A kiállítás jogosságát elismerem – bár szerintem inkább két perc volt –, de nem szaladok virággal Galanisz elé, mert nem volt olyan szándékom, hogy kárt tegyek benne. Nem beszéltem vele, meglátásom szerint jégkorongozunk, benne van az ilyesmi, és ahogy hallom, szerencsére nem lett semmi baja az ellenfelemnek, ennek örülök. Ezt a történetet itt szeretném is lezárni, ennél többet nem tudok mondani az esetről. Jelenleg nem vagyok eltiltva, ilyesmire, további szankciókra nem számítok."

Galanisz Nikandosz (Dab.Docler): "Egyértelműen szándékosan bottal támadta a fejem Gergely Csaba. Az eset felidegesített, de nem csak engem, az egész csapatot. Az ilyen esetek miatt szoktak féléves sérülések történni. Szerencsém volt, mert súlyos sérülésem nincs. Az ilyen szabálytalanságok megengedhetetlenek a jégpályákon, semmi közül a jégkorongsporthoz."

A nemzetközi szövetség az év elején deklarálta, a fejre és nyakra irányuló támadásokat nem szabad megengedni, súlyosan szankcionálni kell. Nem véletlen, hogy évek óta külön pontban szerepelnek az erre vonatkozó büntetések a szabálykönyvben. Az NHL-es esetek miatt mi is foglalkoztunk a témával az év első felében.

Megkértük Beck Péter nemzetközi játékvezető ellenőrt, a videófelvétel alapján értékelje az esetet és a mérkőzésen látható egyéb kérdéses jeleneteket. "Gergely Csaba megmozdulása egyértelműen nem a korong megszerzésére irányult, felugorva az ellenfél fejére célzott, és talált is (a videón 2:01-nél). Az ilyen esetben adható büntetés lehet 5 perc+végleges fegyelmi, vagy végleges kiállítás. A felvétel alapján végleges kiállítást adtam volna a játékosnak. Ennek alapján automatikusan tárgyalta volna a fegyelmi bizottság az esetet, de a kiszabott 5+végleges fegyelmi büntetés alapján is kezdeményezhet a versenybíróság fegyelmi eljárást, sőt a videófelvételek alapján is van mód az eljárás kezdeményezésére.

Ez az egyik olyan szabálytalanság, amit leginkább büntetni kell, és ki kell szűrni a mérkőzésekről, az elkövetőit pedig szigorú büntetéssel, hosszabb idejű eltiltással kell sújtani. Azon hivatalos személy (más nem állhat a kispadnál) ellen is fegyelmi eljárást kezdeményeznék, aki a Dab.Docler kispadjáról beütött az eset után.

Peter Sevela megmozdulását lehetett volna szúrásként vagy testre ütésként büntetni (0:52-nél) , de Berta Ákos is megérdemelte volna a két percet színészkedésért. Gröschl Tamás megmozdulása is megérdemelt volna két percet könyökhasználatért (1:52-nél), ami az utólagos eseményeket is figyelembe véve eléggé hiányzott számomra a meccs végén. Talán ha azt megítéli a játékvezető, elmarad Gergely akciója, de ez csak feltételezés."

A Jégkorong blog nem szokott erkölcsi kérdésekben pálcát törni a vétkesek felett, de ezúttal azt gondoljuk, ki kell mondanunk konkrétan, amit az esetről gondolunk. Elsőként is azt, hogy nem szeretnénk ilyen jeleneteket látni jégkorong-mérkőzéseken. Úgy gondoljuk, nincs az az elvakult szurkoló, aki az ilyen megmozdulásokért jár ki a meccsekre. Továbbá nem szeretnénk játékosainkat, kedvenceinket, barátainkat a jégen fekve látni a játék szelleméből egyáltalán nem következő szabálytalanságok után. Nem célunk Gergely Csabán elverni a port az elmúlt évek összes bűnéért, de azonnali hatállyal megálljt kell mondani az ilyen és a hasonló jelenetekre. Sajnálatos módon az elmúlt néhány évben nem tette ezt a fegyelmi bizottság, enyhe, más esetben felfüggesztett hatályú ítéleteket hozott olyan esetekben, amelyekben például az EBEL-ben 5-10 meccses eltiltásokat osztogatnak.

Azt gondoljuk, az ilyen szabálytalanság is előfordul a mérkőzés hevében, hiszen rengeteg kiváltó oka lehet, hogy a játékos nem jól méri fel a helyzetet, nem jó döntést hoz, hibázik. Ám az nehezen magyarázható, hogy higgadt fejjel, aludva egyet a történtekre bárki is úgy érezze, ez egy olyan eset, amin túl kell lépni. Merthogy ezen nem lehet túllépni, az ilyen mozdulatot súlyosan szankcionálnia kell a fegyelmi bizottságnak. Ha ez nem így történik, az azt jelenti, hogy a magyar jégkorong-társadalom az ilyen fejre irányuló támadásokat elfogadja, megengedi a jégpályán. Ennek pedig tragédia lehet a vége.

(Fotó: Dab.Docler, Mudra László)

153 komment

Címkék: beck videók vasas gergely csaba galanisz dab.docler

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

@reFLEX: Gergely nyilatkozata pedig nevetséges!
@reFLEX: khm, csodálkoztunk! ;) emellett roppant fegyelmezetlen dolog volt, tovább mehetett kettős előnyben a Stars... egyyebekben pedig azért is más megítélés alá esik az az eset, mert nála az első ilyen jellegű megmozdulás volt, míg Gergelynél visszatérő problémáról van szó. Aki pedig egy ilyen nyilatkozat után belső rendezésről ábrándozik, az... ööööö... (legyen) naiv! :)))
A Sevela szúrásnál a vezetőbíró a boly egyik oldalán áll. Sevela a bottal átszúr a tömegen, Halassy előtt mondjuk úgy 5 8 játékos dulakodik. Lehetetlen lett volna ezt észre vennie, itt inkább a vonalbíróknak kellett volna figyelni. A videó alapján figyeltek is, a további verekedések megakadályozására. Ezt a szabálytalanságot a videó alapján kellene utólag büntetni.
Azért használom a kell szót, mert az egyenlő mércét most kell elkezdeni használni. Nyilván a szabálytalanság súlyosságát figyelembe véve.

Őszintén kíváncsi vagyok a fegyelmi bizottság a maga szabályismeretével, figyelembe veszi az IIHF supervisor elemzését, vagy magyarosan okosabbak lesznek?
A sípszó utáni szabálytalanság, esetünkben hátulról történő lökés súlyosabb sérüléssel járhat, mert a szabálytalanságot elszenvedő játékos nem számít ütközésre, és arra sem figyel hogyan kerülje el azt.
@KicsiÉn: azt is vedd figyelembe azért, hogy Berta se egy ártatlanság az esetnél.
@durex26: ja lehet nagyokat ütközni, de ha olyan igazány nagyot ütközöl amibe a plexi is beleremeg a kedves sporttárs kiállít...

Mint a mi meccsünk végén Chris Eade-t. Csodás ütközés volt Sevela drága azt se tudta hol van, majd utána nagyon feljebbált neki valami, persze amikor meglátta, h. Chris eldobja a kesztyűt és leveszi a sisakot egyből inába szállt a bátorsága.
Aztán amikor már a büntipadon ült Chris, akkor megint nagy lett a pofa Sevelánál, de azon nagyot röhögtem mikor Chris felállt, h. jó akkor rendezzük le, Sevela hátrébb korcsolyázott rémült arccal vagy 1 métert :D

Szóval a lehet itt keményet ütközni ha a kedves sporttársak engednék. Persze keményet, de nem alattomosat és szándékosan sérülést okozót!
Nah annyira Seveláztok itt előttem én is leírom a hülyeséget :)

Salugára gondoltam Sevela helyett :D
@Mr. Whisky: Ne haragudj, de bárhogy is figyelem, egy nyamvadt Sevelát sem látok a miskolci csapatban :)
@CTZ78: Egyenlő mérce!!!!!
Természetesen Berta is kapja meg a büntetését ha jár neki.
Nem azt akartam írni hogy csak Sevela, inkább azt hogy ezt nem láthatta a vezetőbíró, a vonalbíró meg nem állíthat ki, mondjuk súghat szerintem!
Illetve a Beck Péter nyilatkozta a videó alapján is lehet eljárást kezdeményezni és büntetni!
@Mr. Whisky: nézek ám hogy miről beszélsz :)) )
hozzászólás múködj :)
@vaze: Nem vagyok naív ,csak bízok benne hogy sportemberekről beszélünk. Persze emelett szükség van fegyelmi eljárásra is ezt nem tagadom!
Javítottam már magam :D
Nem tudom volt-e már,de Tóth Adriánnal ugyanezt csinálta meg az előző szezonban...Akkor is meg volt magyarázva.Inkább egy tükör kellene az ilyennek...
@szaki23: nézd, olyan van, hogy valakinek elgurul a gyógyszere, előfordul ez fiatallal, időssel, jóval, gyengével. De ha valaki visszanézi másnap, hogy mit művelt, és arra ezt mondja, attól nem várható semmi, mint ahogy attól a közegtől sem, amely ezt kitermeli, eltűri, urambocsá' támogatja. ez ostoba cinizmus, mint ahogy a tavalyi ítéletek is azok voltak, nem kéne szembemenni a nemzetközi trendekkel
@vaze: teljesen egyetértek veled én is látom azt a bizonyos közeget, látni lehet több megmozdulásból, reklamálásból,sajtóban történő magyarázásból. Én abban bízok ,hogy egyesek belátják ez nem szolgálja sem a sport sem az adott klub megítélését. Továbbmenve így lehet klub szimpatizánst (nem fanatikus ,mert ő mindíg egy féle képpen lát),potenciális támogató jelölteket elveszíteni. Egyszóval a helyzet és a tisztességes,kemény,sportszerű játék mindenkinek érdeke!
@Miskolcifan: Úgy elmléxem, hogy arra mintha valami felfüggesztett büntetést kapott volna, de lehet, hogy tévedek
@Spigott: Akkor most életbe is léphet a felfüggesztés...
Sőre: nagyon köszönöm ezt a posztot, vártam már valami hasonlót, gratula mind a levezetéshez, mind a konklúzióhoz, és nem azért, mert Dab vagy nem Dab, és pláne nem azért, mert hasonló volt az első reakcióm, és főként nagyon pláne nem azért, mert tavaly, a baljós emlékezetű Cica-Nika összecsapás után ugyanezt fogalmaztam meg. ez ugyanis nem sportérdek, nem személyek, továbbmegyek, csapatok, sőt, nem is egyszerűen a magyar hoki érdeke az, hogy ne legyen tragikus végkimenetele a küzdelmeknek. ez egy idő után szimplán életvédelem - írta valaki az NHL-es párhuzamot, hát ne kelljen már azzal számolni egy szülőnek se, hogy ha hokisnak adja a gyerekét, akkor sokszorosára növeli az időskori demencia kockázatát.
van még pár megjegyzés.
@CTZ78: így van, és ez már a második évada az öregnak, amikor dicséretesen visszafogja magát - és ezt minden ironikus felhang nélkül.
@.netti87.: ráadásul megint beúszhat a képbe az az elv, hogy ha a szövetség és JV-testület nem lép, akkor majd lépnek a csapatok, ráküldik a verőembereket az alattomos megmozdulással operálókra, és akkor esetleg G. Csaba is megtanulja, milyen az a nőies jégkorong.
nekem egyébként két mondat csapott oda nagyon, az egyik pont ez a nőies hoki - miközben tavaly folyamatosan ment a sírás azon, milyen durva a "kanadai" Dab, ha emlékszünk -, a másik, hogy senki nem szólt a Vasas-játékos kapuvasra küldése miatt. miközben pl. én szóltam...
Gergely undorító amit csináltál! Nem vagy hokipályára való!
Nem akarom védeni Gergőt, szabálytalan, esetleg pár meccs eltiltást is megérdemelne, mert tényleg túl kemény volt. Bár az is igaz, hogy egy iramosabb NHL meccsen van 5 ilyen, márpedíg az a jégkorong csúcsa, de nem is akarok többet az esetről beszélgetni, majd megoldják a nagyok.

Ami viszont nagyon fontos: Dunaújvárosban mindíg is szokás volt alattomosan játszani, ha nem gyengébb az ellenfél. Az edzőnek oda kéne figyelni, mert valóban a vak is látja, hogy piszkálódnak, toszogatják az ellenfelet alattomos bunkó dolgokkal, és nem csoda, hogy ezekből veszélyes helyzetek alakulnak ki. A lelátón lévők idegeit is kikészíti, hát akkor egy játékosét, aki megéli. A játékvezetők háta mögötti finom kis akasztás ugyanolyan sportszerűtlen, mint az, ami az orruk előtt történik, és amit bűntetnek. Le az alattomos hokival! Nem hiszem el, hogy akármelyik tréner erre oktatna. Az ezüstérmes UTE volt ilyen tróger, undorító, alattomos banda még, de szerintem játékosaikkal együtt levetkőzték mostanra. Náluk most inkább az életbenmaradásért aggódom.
@Vincenzo90: Bocsánat, Gergelyt... :) Hírtelen megkevertem a vezeték és keresztnevét.
@Vincenzo90: örülünk, hogy fehérváron csupa ártatlan bárányka kergeti a pakkot...ne szólj szám, nem fáj fejem...
Tiszteletem!
Nagyon régen kezdtem olvasni a blogot és nagyon tetszik. Gondoltam megszólalok a kemény játék vs. technikás játék szempontjából. Játszottam svédekkel, kanadaiakkal, szlovákokkal, németekkel, finnekkel, és azt vettem észre amikor itthon keményebben játszottam rögtön kiülhettem egy kis időre. Ja, 105 kg vagyok...
Sporttársak!

Szerintem roppant egyszerű a dolog, de megint jó magyar szokással élve, ezt nem lehet, zt nem lehet...

Javaslatom, ha érne valamit...az aki szándékosan, fejre vagy nyakra irányuló, sérülés veszélyes szabálytalankodást hajt végre, annak azzonnali, 15 meccses eltiltás...és PONT! És nem kell ide bizottság, meg a bírók meg stb...ezen nincs mit beszélni, és nem is kell...

Jah, és Vasas drukkerek, nehoy megkérdezzétek, hogy mit jelent a szándékos, mert berosálok...

Aki nincs a jégen, és bemegy játékmegszakításkor, de nem csere céljából, tehát a balhé miatt, vagy "büntetni"akkor a. ha megállapítható, hogy ki a tettes, akkor 10 meccses eltiltásm ha nem akkor pedig csapatbüntetés, de nem 2 perc, hanem legalább 5 perc! Továbbá 2 millió forint pénzbírság...

Nem vagyok radikális elvű, de bizony a radikalizmus szükséges és hasznos néhány esetben de az élet minden terén...

Ha egy játékos agyában ez él, hogy így büntetheti csapatát, akkor nem hiszem, hogy ilyen és ehhez hasonló jelenetek lennének a pályákon...de mivel tudják, hogy bizottság, meg képviselők, meg nem lesz semmi következménye...inkább ezt büntessék, mint az egy-egy elleni bunyót...!
Végignéztem kint az egészet visszanéztem a videót 3-szor és tisztán látszott hogy ez egyértelműen szándékos volt,hogy egy jó játékost lesértsenek.És ezt nem azért mondom,mert újvárosi vagyok.Mindig is baj volt a Starsnál ebből.Másik oldalról viszont nálunk nem biztos hogy Sevelának ki kellett volna menni még ha nem is szúrt erőset,mert színjáték volt az egész.Az ilyet hagyni kel la védőkre illetve a játék vezetőkre.Bár ő se tudta hogy hol van.Ami pedig ezta kispadról beütés ezt még nem láttam videót,de emlékezzünk vissza,tavaly a stars orvosa a dagika nyúlt be a padról és fogta meg a játékosunk vállát hogy ne tudjon visszaütni és igy a Starsos simán tudta ütni.És ott se kapott semmit a dagi.Tehát ez megint olyan lesz hogy vagy eltiltás a starsnál vagy fegyelmi nálunk meg egy esetleges pénzbünteteés,vagy minda kettőnél egyforam büntetés,vagy megint SEMMI ahogy ezt tavaly már megszokhattuk.

ennyit az esetről.
Gergelynek ez nem az első volt ÉS nem kell magyarázni mert aki tahó az az is marad és az ilyen ne legyen sportoló mert teljesen megszégyeníti a többi sportolót. Ja és mellesleg a fejmagasságba emelt könyék nem épp bodychek, és fél percen belül a második. Arról nem is beszélve hogy utána meg egy szurkolóval akar bokxolni az ostobája.
@rosi02: lehet szarul járt volna :)
@ladany: Barátom te is olyan agyi szinten rekedtél mint a gergely csak nem együtt jártok oviba?
Érdemes visszakeresni azt a posztot, amikor az IIHF tette közzé a fejre irányuló támadások kiszűrésének fontosságát.
Ha megnézitek a bejátszásokat, sok esetben azt gondolná az ember, hogy huu ez igen férfias ütközés. Azonban okítottak valami olyasmit, hogy ha az ütközésnél az ütköző játékos alulról felfelé végzi a mozdulatot, akkor bátran oda lehet neki vágni a 2+10-et.
@CTZ78: Gondolod? Nem akarom mondani ha nekem monta volna lehet a rendőrök viszik haza mert én tuti megvártam volna :d
@rosi02: Gondolom :) azért nem vagyok olyan heves vérmérsékletü, hogy leugorjak és megverekedjek vele :)
@jegib: Te is szeren vagy öcsém. Gergely tavaly év végén ugyan ezt csinálta a miskolci Tóth Adriánnal (Volán kölcsön) Csak a duda után előtte meg lerúgott valami ajtót miskolcon. Szerinted az 10 meccs? Ja és a kapus Megsúgom ha tenyerelsz a korongon szinte semmi nem védi a kezedet. Ezek után az ütés + szimulálás 1 meccs?
Én igen csak az a másik hogy a nyuszikat sem szeretem ha valaki löki a dumát akkor álljon is oda 1-1-ben és meg lehet mutatni még ha elbukik akkor is szimpibb mint ha kifelé magyaráz. Annak idején haver csak egyszer szólt kifelé és utána 2 hónapig egy percet nem volt a pályán, de azért a padon ott ülhetett szerelésben csakhogy jobban fájjon.
Ez a Gergely nevű egyed évek óta futja az ámokot, és azt addig fogja tenni, amíg nevetséges büntetésekkel megúszhatja.
Most itt jól nyomjuk az eltiltásokat de mi van a bíróval? Mert egy ilyen után szerintem az lenne neki a minimum hogy száműzzék a NIGÉRIAI MEGYE 3-as osztályba vezetni mert oda való. (Megjegyzem a 2 kék vonal közül nehéz is vezetni.)
@rosi02: a családját meg kényszermunkára, neked meg nyugtatót :D. Nem lehet, hogy neki sem tűnt annyira keménynek, mint ahogy nem is volt, mint kiderült, mert semmi baja az áldozatnak?
Régebben azt hittem 10 millió edző országa vagyunk, de belátom tévedtem 10 millió "IIHF Referee Supervisor" országa a miénk. :-)
Min vagytok kiakdva? Gergely Csaba egy kozepszeru, sikertelen OB1-es jatekos akinek meg a valogatottba sem sikerul magat komoly helyre beverekedni. Nem lehet mast varni tole sajnos. Mint szoktak mondani ha a jatek nem megy probalkozzunk massal...Kaphatott volna par meccses eltiltast!
@durex26: Itt csak arról van szó hogy kb ott lenne megfelelő ez a fújás amit ő hétről hétre produkál.
csak két dolgot szeretnék megjegyezni, mert felesleges ismétlésekbe bocsájtkozni
ezzel a finom és nőies hokival többnyire legyőzzük a kangyalföldet
és érdemes megnézni a videón az eset után mennyire "férfias Gergely, amint Azari számonkéri rajta a dolgokat
a szintén férfias Sándor rögtön beszáll segíteni neki, azonban amint odaér Varga Milán és ledobja a botot táncba hívva Sándort, ő rögtön eliszkol
ennyit a kemény és férfias vasasról
Férfias jellem vs Vasas
az alábbi ötsoros jut róla eszembe
Neszezés a fürdőszobából, hirtelen roham
hasmenés lövell robbanva hátsó feléből.
Négykézláb a bemocskolt csempén vonaglik,
mintha felkérődzné lelkét
és okádék mi jő.
egyszer ot kene ugy elussek ,hogy vegye eszre sajat magat!..
@rosi02: Sztem vegyél vissza picit bátyám, mégha ennyire képben is vagy... Olvasd el még1x mit írtam aztán magyarázd újra.
@Ilthis: Olyannyira így van ez, hogy szegény Benk Andris leütközése szerepel az IIHF videós oktató anyagában, mint fejre irányuló ütközés példája, amit büntetni kell.
jegkorong.blog.hu/2009/04/27/a_magyarorszag_kanada_goljai
@Spigott: na jó.. tényleg ronda fejreütés volt, de nem lett szerencsére sérülés. Minél többet lihegnek ezen annál inkább elmérgesedik a helyzet. Legközelebb komolyabb büntetést kell kiszabni és időben, kész..
@priest_: semmit nem értesz úgy látom...
nem legközelebb, hanem most kell Gergelyt eltiltani
@Theutus: és akkor megígéritek, hogy nem kaszaboljátok az ellent a padról :)?
@jegib: JA mert szerinted a 10 meccs elég? (heti 3 durván 3 hét) Vagy mire gondolsz?
@durex26: tenyleg komolyan ugy gondolod h csak akkor eleg kemeny ha BAJA lesz az aldozatnak???

@felhoszakadas: ne altalanositsunk keremszepen, kangyalfold csak egy budapesti kerulet :P
ottvan peldaul hallottam hogy a brasso kupan nagy istavn ugy elutte valameik brassoit hogy tiszta ver lett minden es nemkapott kiallitast a biroktol is fugg de az biztos az ilyen disznokat elkene tiltani par meccsre hogy gondoljak at hogy megeri-e a masikat leutni.tisztelettel!
@Azt az elkényeztetett hokiszurkoló mindenségit!: Nem, dehogyis, csak minden palánk csattanást nem lehet mindjárt börtönnel sújtani a bírok által Miután Nika rövid időn belül felpattant és ment pörölni, a bíró nem ítélte meg súlyosnak, és ezért nem jár neki Nigéria. Az más kérdés, hogy ez fejre ment, és durva volt. De szerintem, nem jött még el a jégkorong mohácsa, hogy egy klasszikust idézzek :), és nem értem, hogy lehet simán elsiklani minden más felett emiatt. És csak a kommentjeimmel ellensúlyozni próbálom az akasztást követelőket, mivel egyéb nagyon súlyos szabálytalanság is, és ez nem grundhoki, hogy csak a legnagyobbat (szóló) esetet kell kiemelni elemezni elítélni. Na részemről lezárva, úgyse érek el semmit :D.
Gergely szabálytalansága szerintem is megér legalább egy 6 meccses eltiltást. A Sevela féle mozdulatra erős rájátszottak , ezért szerintem az semmi.
Viszont a 2. újvárosi gól ha lenne videobíró akkor az "kislest jelzett volna".
@durex26: Biztos emlékszel még a Csicsó ellen elkövetett szabálytalanságra a BS-ben, ahol a francia játékos támadt fejre. Tudod mi a különbség a között és a mostani között? Csak a vak szerencse. De még súlyosabb következménye is lehetett volna.
Ezért kell az összes ilyen esetet egyformán büntetni, az IIHF ezt is teszi. És ezért kellene eltiltással büntetnie a hazai szövetségnek is. Még a szezon elején vagyunk. Még újabb meccs se ment le. Most még meg lehet hozni a szükséges döntéseket. De 1-2 hét/hónap múlva már jön az ilyen esetekre mutogatás, miszerint "akkor az sem kapott büntetést, akkor nehogy már most mi kapjunk" és a szövetség már csak rosszul jöhet ki a dologból. Ne kelljen már megvárni a súlyos sérülést. Ne mentsük már fel azt, aki csak a szerencsének köszönhetően nem okozott sérülést a másiknak.
Ráadásul vasárnap Vasas-DAB. Félek ha ez megtorlatlan marad, akkor lesz folytatás vagy revans. És ott már lehet nem lesz ilyen szerencsés a szenvedő fél.
@durex26: jajo igy mar ertelek. csak ugy valahogy furcsa volt amit irtal.

amugy elemezve lett sztem a tobbi is csak ez tunt mindenkinek latvanyosan legcsunyabbnak (abbol amit lattunk)(en pl meg mindig mosolygok ha eszembe jut Berta halala :D)

akasztani nem kell, de elgondolkodtato hisz bar most felpattant, volt mar olyan is hogy nem...
Sokszor elmondtuk már úgy érezzük a bírók nem fejlődtek a játékkel együtt. Itt a szakértő elmondja mi történt. A bíró mit nézett? A töredékét ítélte meg a megadható büntetésekből. Az meg kimondottan elszomorít h minden szezonban van néhány idióta, pár éve Ondov és társai vertek minden szembejövőt, tavaly/idén meg a Vasasnál nem bírnak magukkal.
@OliBLOOD: Én is tagja vagyok az eltiltást várok népes táborának, megérdemli, csakhogy az ütközés után nem állt meg az élet (sajnos), és a cikk végkifejletben ennek elítélése nem szerepel, amit hiányolok. Mi van ha egyik játékos teszemaszt bottal lecsapja a padról Gergelyt? Eltörpülne az ütközés súlyossága?
@durex26: Hogyhogy mi van ha lecsapja? Hiszen nem csapta le, és ez azért lényeges különbség. Másrészt a cikkben említést kap, hogy a padról beütő hivatalos személyre is szankciót kellene kivetni.
@eradam: És szerinted mi kellene ahhoz, hogy a játékvezetők is a játékkal együtt fejlődjenek?
@F. Kapus: Félreértesz, én csak a ti értékelésetekből hiányolom, hogy nincs elhatárolódást a benyúlkáláshoz, mintha kevésbé lenne fontos, pedig véleményem szerint nem az. Így úgy jön le nekem, hogy csak a legsúlyosabb vétséget ítélitek el, pedig mást is nagyon el kéne :). És ezért tettem be a leütős csavart, hogy vajon, ha úgy alakult volna, akkor csak avval foglalkoznátok, vagy az ütközéssel is?
@durex26: "azonnali hatállyal megálljt kell mondani az ilyen és a hasonló jelenetekre"
arról van valami hír, hogy a versenybíróság vagy más testület kezdeményezett-e vizsgálatot ezekben az ügyekben?
@F. Kapus: jaj, hogy ez erre utalt :D. Írhattad volna hamarabb, hatékonyabban emeltem volna ma a GDP-t. :)
@F. Kapus: Természetesen megkövetlek, én még ezt az ütközéshez értelmeztem.
@kerusz: Teljes szemléletváltásra. A problémák nem abból adódnak, hogy a jv-k nem tudják vagy nem tudják alkalmazni a szabályokat. A gond az, hogy megpróbálnak minden esetben úgy ítélkezni, hogy jusson is, maradjon is, mindkét fél kvázi elégedett lehessen.
A jelen példánál maradva a Sevela-esetben pl. az eset el lett bagatellizálva (nem volt semmi, tovább), pedig a mozdulat megvolt és a színészkedés is, mindkettőt büntetni kellett volna. Ha megtörténik, akkor amellett, hogy jó döntés születik, egy üzenet lehetett volna a résztvevők felé, hogy mi nem fér bele.
A Gergely-mutatványra pedig egyértelműen az a véleményem, hogy Hal adott is, meg nem is a VF-fel, pedig járt volna a VK. A padról beütőt nem tudta azonosítani, ezért nyomott oda 2 percet, de a VF-fel nem vállalta fel a komoly megtorlását Gergely mozdulatának.
Ha nem torolják meg a súlyos szabálytalanságokat/sportszerűtlen eseteket a pályán, akkor rendszeresek lesznek az ehhez hasonló viták, és nem fog a sportág hasznára sem válni a dolog.
@kerusz: Én vezetem a játékvezetői bizottságot? :)
@mordok: Gergely Csaba ártatlan helyzetbe sorolja magát, elvárom tőle, hogy ha ezt mégis szándékosnak ítélik meg, akkor bocsánatot is kérjen, mert így ez csak mentegetőzés. Ugyanakkor szerencsés lenne, ha NÉVEN érhető lenne a kispadról "benyúlkáló" újvárosi is. Mindenképpen csak a mordok által javasolt radikális megoldások segítenek, eltiltás és pénzbüntetés kell. A poszt kihangsúlyozza, hogy ez már tendencia a két csapat mérkőzésein.
Úgy tudom, a jégkorong az egy sport. Ha az, akkor egy játékos szabálytalankodhat. Akár szándékosan is. S ha sport, akkor van szabálykönyve. Abban le van írva a büntetés. Én tudom, hogy manapság divat a szélsőséges gondolkodás bizonyos körökben (persze ez is elmúlik majd, mint a miniszoknya), de nem kéne egyszerűen a szabálykönyvet alkalmazni, visszaütés, türlesztés, mocskolodás helyett. Vagy ez túl egyszerű lenne?
@eradam: Véleményed attól még lehet. Arról is volt véleményed, hogy szerinted mennyit fejlődtek...
Gergely nyilatkozata visszataszító, ám szerintem hibás és egyoldalú dolog a Vasas/Stars/stb-t beállítani kizárólagosan alattomos csapatként, mert bármelyik csapat esetében kapásból fel lehet sorolni pár kirívó esetet a közelmúltból. Tehát a DAB sem kezesbárányok csapata, elég csak Magosi alakításaira gondolni a február 24-i Fradi-DAB meccsről (www.regi.icehockey.hu/magyar/merkozes.php?mit=4975).
@Rettenet tábornok: De igen, csak épp ezekszerint az rossz (szar)...én egyszer kis koromban, hasonlítani akartam a kamasz fiúkra, mert milyen jó, hogy apjuk simsonjával nyomulnak, és bandáznak...egy napon, azt mondták, hogy ha bemegyek az egyik ház kertjébe, aminek nem volt kerítése, mert a város végén volt, olyannyira, hogy kis parcellák tartoztak oda...menjek be, é hozzak nekik sárgarépát...én bementem és hoztam nekik, mert azt mondták, hogy nem baj ha ahozok, mert ismerik a nénit, és úgy is adna, csak épp alszik...kb. 6 éves lehettem, kis városban nevelkedtem, ott ahol az utcában focizhatott még olyan hogy "gyerekközösség", mert nem volt számítógép pl...ez kiderült, apám hazahívott és megkérdezte, hogy volt, mit csináltam...

Elmondtam neki. Kettő olyan büdös nagy pofont kaptam, hogy az orrom vére is eleredt...azóta egy rohadt rágót sem emeltem el, és ha meglátok valakit a kezét letöröm...ezt komolyan mondom...

És apám nem krdezte, hogy miért mentem be, ki kért meg, mi volt az indok...

Kedves sporttársak! Ilyen roppant egyzserű az ügy...ezt most tessék átültetni a történetbe...

Ha akkor ejnye-bejnyét kapok, lehet máshogy alakulok...akkor fájt és rosszul esett a pofon, de most hálás vagyok érte...

Erről ez a véleményem...igenis kell és hasznos néhány esetben a radiklis változás! Egyszerűen elrettentő példa kell...
@prozak01: Csakhogy ez most nem az általad említett meccs volt. És ami igazán kiverte a bíztosítékot,az nem a tett,hanem az ostoba nyilatkozat!!! Ha Gergelynek lenne esze -amit most már kétlek- csak annyit kellett volna mondania,hogy bocsánat,elszállt az agyam és sajnálom ami történt.
Mindenki hamarabb túllépett volna a történteken.
Ismerős ez a "kisasszonyhoki" duma valahonnan a régmúltból... Akkor a "cajás"fradi modta a fiatal Dunaferr csapatáról hogy műkorcsolyáznak és ők játszák a kemény hokit....(bottal fejre). Most meg lehet nézni a műkorcsolyázók mire vitték...ők a válogatott!! Gergely...ők legyenek a példaképek és ne caja!!
@progmet: Értelek, csak ilyen 'bocsánat, nem kellett volna'-típusú nyilatkozatot várni legalábbis utópisztikus dolog, én legalábbis nem igazán láttam eddig rá példát. Gergelytől főleg nem várhatjuk, mert egyszerűen nem ilyen. Valószínűleg legközelebb is balhézni fog.
@Bonav: Ebbe meg ne menjünk bele, mert akkor én meg mondhatnám a Simon-Paraizs affért abból az időszakból.
@prozak01: Miért a múlttal törődsz? ott megkapta mindenki amit kell, el van felejtve a múlt. A jelenbe élsz, a jelenből élsz, vagy te még a múltból?
szabálytalan fejre irányuló támadás volt, ami nagyon szomorú, pláne egy nyitó mérkőzésen, ha ezek után nem lesz szankció az még szomorúbb lenne, és nem házon belül kéne megoldani, mert ez szövetségi ügy
@gm: Volt annyira korrekt a Dab.Docler videósa, hogy kérésednek megfelelően tálalja Kiss Dániel Nagy Richárd elleni szabálytalanságát. Íme a szintén minősíthetetlen megmozdulás: docler.hu/video/328764
@F. Kapus: Visszanézve nagyon enyhe ítélet volt a 2 perc ezért.
@OliBLOOD: Sejtettem előre, hogy vazéék nem tévednek.
@F. Kapus: Ez montázs. Úgy vágtátok össze! :) De ha kiderül, hogy mégsem, akkor lehet, hogy máris kezdődik a "krónikus hátvédhiány" szappanoperánk.
@gogosz: Nem montázs, csak a mezeket cseréltük meg a szereplőkön. :)
@F. Kapus: A büfé elött néztem a meccset, ott a lökő mozdulat nem jött át annyira, hanem inkább az, hogy a kontaktus után pont befordult az egyik lába és ezért esett előre. Ezért is jó megvárni a videót, mert más szemszögből megmutatja.
Nem tudod, hogy szövetségnél lesz vizsgálat ezzel a meccsel kapcsolatban? Mert ez a megmozdulás is megér pár meccset.
@OliBLOOD: Azt hallottam a felvétel tulajdonosától, hogy bekérték a videót.
1. Gergelyt eltiltani.
2. Aki az újvárosi padról bejött vagy beütött, eltiltani.

És nem 1 meccsre. Akkor majd lehet gondolkodni, hogy mit szabad és mit nem.
"docler.hu/video/328764":

Ismerkedési rítus az angolkisasszonyoknál. A problémát az okozta, hogy az "ölelés"-t félreolvasták, és "öklelés" lett belőle.
@F. Kapus: Nekem sem tűnt élőben komolynak a dolog, de ez így simán VF.
Nem a vita felelevenítése céljából írok és nem is a feszültségkeltés a célom.Örülök hogy más is úgy gondolkodik mint amit itt tegnap leírtam,ajánlom az illetékesek figyelmébe:
"Utánakorcsolyáztam, és eltörtem rajta a botomat. Hibáztam, megkaptam érte a kiállítást, és a csapaton belüli házirend szerint a fegyelmezetlenségem miatti büntetést is, amit megérdemeltem." Ladányi Balázstól
Szánalms ez a Gergely, de nem kerülhető meg a szövetség felelőssége sem, mert nem ez volt neki és a Gröschlnek az első ehhez hasonló dolga, és nem tiltották el hónapokra. Bármennyire is zavarná a klubelnöküket.
@szaki23: na, nekem is rogton ez jutott eszembe, Godo vs a het masik 2 interjuja. ahogy az egyik elismeri h tevedett ill a masik 2 ahogy kimagyarazza az ujburgonyat a fold alol. ez a kulombseg. azert is tart ott a Godo ahol.
@F. Kapus:
A jegyzőkönyvben szerepel hogy a DAB pad kapott 2 perc technikai büntetést, ott ettől többet nehezen lehetett volna tenni. Vagy tévedek?
Más, érdeklődöm pusztán, miért nem kérdeztétek meg a Halassyt is? Nyilatkozott itt már mindenki, csak pont Ő a döntéshozó nem.
Miért?
Nem akartátok elérni?
Nem tudtátok elérni?
Vagy nem tartozik ránk, ez van osszuk be?
@F. Kapus: Ebbe most beleszaladtam! Nem tudtam, hogy Dani a támadó. Különben nem kértem volna, hogy mutassák meg. Valóban messzemeneően korrekt volt a felvétel tulajdonosától, hogy elkészítette és lehetővé tette, hogy megnézzék. Meggyőződésem, hogy Dani nem akart sérülést okozni.
@gm: ettől függetlenül nagy meggondolatlanság volt, amivel veszélyeztette Nagy testi épségét, és nem kicsit büntette saját csapatát, hiszen akkor már kb. négy perce játszottunk kettős hátrányban, kisebb megszakításokkal.
@vaze: és amitől agyfaszt kapok, hogy a támadóharmadban történt. Sajnos mesterei vagyunk ezeknek a teljesen felesleges kiállításoknak.

Amúgy Dani megérdemelt volna pár pofont ez után a lökés után
@a. Bárd: Bill magyarázott neki rendesen, hogy merre hány méter, de hát ez már nem az ő műfaja, mint ahogy Danira sem volt jellemző az ilyesmi. JP meg asszem nem játszatta a második harmadban, hogy legyen ideje átgondolni a dolgokat. Megdicsérni biztosan nem dicsérték meg, és úgy tűnik, ma Magyarországon már ez is valami.
blogmotor, mukodj!
@vaze: Azért várjuk ki a végét, hátha ma Ő lesz a "C"
süti beállítások módosítása