HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Elbontották az egri jégpályát

2010.09.08. 10:13 kerusz

A hevesi megyeszékhely 2005 óta meglévő pályáját a fenntartó és üzemeltető városi vagyonkezelő cég, az EVAT Zrt. az egri csapatok előzetes értesítése nélkül augusztusban elbontotta. A hírek szerint egy biomassza-erőmű építésének állt útjában a pálya. Az Egri Vitézek aggódnak a jeges jövő miatt, a zrt. ügyvezető igazgatója blogunknak elmondta, még idén újra felépítik a szakszerűen elbontott, szabványméretű mobil jégpályát egy másik helyszínen. Tovább után az egri jégpálya és az Egri Vitézek története.

Az egri jégpályát 2005 karácsonyára adták át. Ugyanaz a cég építette, amelyik a Lőrinciben, a Pólus Centerben és a Salgótarjánban (majd később Siófokon és Balatonfüreden) működő pályát. Az egri eredetileg 1100 négyzetméteres volt, és négy hét alatt készült el. 2008-ban a szezon kezdetére szabványméretűre (28x56 méteresre) bővítették. A működő pályán készült képeket itt tekinthetik meg. A műholdfotón jól látszik a sporttelepen a jégpálya.

A megnagyobbított műjégpálya továbbra is mobil kiépítésű maradt, azaz a pályatest nem volt lebetonozva. A működésre előkészített, de még nem üzemelő pálya fotóin jól látszik
ez. A mobilpálya jelleg tette lehetővé az egyszerű bontást is. Korábban is voltak gondok az üzemeltetéssel, többször is indokolatlanul későn indította a fenntartó a szezont.

A jégkorong így is egyre népszerűbb lett a hevesi városban, 2006-ban lerakták az egri hokicsapat alapjait. Az Egri Vitézek egy füzesabonyi, boconádi társaságból alakult ki. A srácok a füzesabonyi víztározón korongoztak telente. Amikor Budapesten átadták a Jégpalotát, szombatonként felutaztak, jeget béreltek, ott játszottak. Amikor 2005/06 telén felállt az egri műjégpálya, úgy gondolták, ha ilyen elérhető közelségbe került egy sportolásra alkalmas felület, ideje nekik is előrelépniük. 2006-ban bejegyeztették egyesületüket a Heves Megyei Cégbíróságon.

Megkeresték a fenntartót, jégidőt kértek a sportoláshoz. 2007-ben úgy gondolták az alapítók, hogy az utánpótlás-nevelést is el kell kezdeniük. Egyikük, akinek más sportágban már volt edzői végzettsége, elvégezte az edzői tanfolyamot, így már semmi akadálya sem volt a gyerekek toborzásának. 2007 februárjában a Miskolci Sportiskola tartott Egerben bemutató edzést, ahol már 12 egri gyermek és szüleik is jelen voltak. Egerben is ugyanazt az utat járta be a hokiklub, mint más városokban: ahol nincs hagyománya a jeges sportoknak, ott a betelepülők hozzák magukkal a hoki szeretetét, tőlük fertőződnek meg a helyiek a játék vírusával.

Az egri klub akkor kapott igazi lendületet, amikor a nagyok edzésére rátaláltak azok, akik már belekóstoltak máshol a jégkorongsportba. Így került a klubhoz egy volt KSI-s hokis, aki kivette a részét a gyerekekkel való munkában. A létszám szépen gyarapodott, igaz, hogy a kezdeti év utáni szezon első edzésén csak három gyermek jelent meg, s abból ketten az edzők csemetéi voltak, de a szezonban visszaszivárogtak a srácok.

2008/09-ben már 30 hokis és 6-7 korisulis alkotta a csapatot, 2009/10-ben 50 fősre duzzadt a létszám, annak ellenére, hogy ebben az évben volt a legnagyobb számú a lemorzsolódás. Ez a szezon hozta a leglátványosabb fejlődést, ekkor kapott a pálya fűtött konténeröltözőt. Addig a büfében és sátorban öltöztek a gyerekek. Tavaly az Egri Vitézek a Kazincbarcikával közös csapatot indítottak a mini B kupákon, és önállóan vettek részt a mini C megméretéseken. A jégidejük is az utolsó szezonban alakult a legideálisabban, hetente kétszer egész, egyszer félpályán edzhettek, ráadásul szombatonként a kicsik és a nagyobbak nem egyszerre voltak a jégen.

2010 februárjában amatőr hokitornát is rendeztek az egri jégpályán, amelyről a városi sajtó is beszámolt itt és itt, még képgalériát is közöltek. Az Egri Vitézek 2010-ben második edzőtáborukat tartották Miskolcon. Az elmúlt két nyáron, július végén öt napra jeget béreltek a miskolci jégcsarnokban, mindkétszer közel 20 gyermekkel táboroztak ott. Időközben olyan játékosokat neveltek, akik Egerben kezdtek, de ma már Miskolcon játszanak. A 2010/11-es szezonban ismét előrébb kívántak lépni. A 17 minis gyermekkel önállóan tervezték az indulást. A Nyíregyházával, a Jászberénnyel, a Gepárdokkal és a Kazincbarcikával regionális bajnokságot szerveztek – erről korábban írtunk – az előkészítő, kölyök és serdülő korúaknak.

Hogy az idei szezon végül mit hoz, arról nem tudnak semmit. A jégpálya elbontásáról a helyi médiában egyetlen hír sem jelent meg. Mint mondják, az önkormányzat és az üzemeltető sem tartotta fontosnak, hogy tájékoztassa a városban élő jégkorongozó és korcsolyázó közönséget a tervekről. Pedig az Egri Vitézek 50 gyermekkel közepes klubnak számítanak Heves megye székhelyén, a jégpálya több száz család téli szórakozását biztosítja. Annyit lehet tudni, hogy a pálya helyén egy magáncég épít biomassza-erőművet 1,4 milliárd forintos beruházás keretében, bár erről is csak egyetlen rövid írás jelent meg a megyei újság internetes változatában, mondják a csapatért aggódó szülők. Az erőműépítés körül azóta politikai balhé alakult ki, de ez számunkra mellékszál.

A pálya vezetésével megbízott személy az Egri Vitézek megkeresésére azt válaszolta, az új pálya terveztetés alatt áll, a kérdésre térjenek vissza októberben. Az új pályát ugyanazon sporttelepen, a műfüves focipálya mögé tervezik.

Hogy mi lesz a jégpálya sorsa, még nem tudjuk, de mindenki bízik benne, a tulajdonos szavai valóra válnak, minél hamarabb. Ahogy öt éve egy hónap alatt a semmiből felépítették a pályát, úgy most is néhány hét alatt mennie kell ennek. Különösebben nagy költségvonzata sincs a visszaépítésnek, hiszen minden, ami szükséges, már megvan (csőrendszer, palánkok, hűtőberendezés, világítótestek, büfé- és öltözőépület), így minimális földmunka, alapozás és infrastruktúra kiépítése (víz, áram) szükséges csak.

A műholdképen látszik, hogy a sporttelep másik végében, ami az újjáépítés kijelölt területe, még tágasabb tér fogadja a jégpályát, tehát itt fokozatos fejlesztéssel cserepadok, büntetőpadok, lelátó és végül akár tetőszerkezet megépítése is megoldható lenne. Természetesen elsősorban a város szándéka dönt ebben a kérdésben is. Az is eldöntendő, nem akarják-e lebetonozni a pályát, mert abban az esetben egyrészt lehetne rolbázni a felületet, másrészt nyáron inline-ra használhatnák a pályát. Jelenleg jégfelújító gép nem áll az egriek rendelkezésére. Az egri jégpálya jövőjét figyelemmel kísérjük, a legfrissebb információink szerint többhetes egyeztetés után esély van arra, hogy a klub és a jégpálya-tulajdonos képviselője ezen a héten találkozzon az ügyben.

14 komment

Címkék: eger jégpálya egri vitézek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a bontás "korrekt" lebonyolítását elnézve gyanús nekem, hogy az új pálya ugyanilyen módon fog majd megvalósulni, de ne legyen igazam...
Tök jó a vitézek meze!

Remélem sikerül fenntartani a pályát.
@kispufi: A bontás abszolút korrekt módon lett lebonyolítva, mint látod, nem szétflexelték vagy munkagéppel feltépték, hanem szétszerelték és a szétszerelt részeket gondosan raktározzák. A képeket nézve gyakorlatilag pillanatok alatt összeszerelhető a pálya. Sopronban pl. így is tesznek, minden szezon végén szétszedik a pályát és az új szezon előtt újra összeállítják.

Ami nem sikerült tökéletesen, az a kommunikáció.
Valami hiányzik a képről….. egy kutyás éjjel-nappali őr. Még rámontírozhatnátok a képre, csak az elrettentés miatt.
ahhh mit nem adnek ha a tombhaz elott lenne egy ilyen.... van 1 nagy kutyasetaltato godrunk, fel akartam tolteni vizzel, de a tobbi kutyas meg akart olni :)
Az rendben van, hogy mint felvidéki tudom, az anyaországban még nem annyira népszerű a hoki széltében-hosszában mint itt (bár a helyzet, hálistennek már javul), de akkor is elképesztő, hogy egy ilyen nagyságú - és szerintem a honi városok között a gazdagabbak közé tartozó - városnak mint Eger nincs már régen fedett jégpályája és profi jégkorongcsapata.
Tudom, hogy ezt még a komcsik cseszték el annakidején, amikor az Aranycsapat sikerei miatt csak a focit látták.
De azért vegyük figyelembe - Horhy Miklós regnálása alatt a szétszabdalt maradékországban a gazdasági felemelkedés mellett még arra is futotta, hogy az első középeurópai műlyégpályát a Ligetben megépítsék - hol voltak akkor még a csehek, meg a szlovákok!
Nos ezt az előnyt sikerült alaposan elveszíteni - most hajkurászhatjuk őket!
Ezért szorítok nagyon az egrieknek, sikerüljön nekik miharabb TETŐ alá hozni egy jó hokicsapatot - hajrá Egri Vitézek - kitartás!!!
Bele halt volna a Zrt. ha levélben vagy e-mailben adott volna tájékoztatást. Egyébként tetszik az ottani erőfeszítések. Képesek kinevelni Jegesmedvéknek játékosokat, akkor ku... jól csinálják. Remélem most télen is lesznek meccsek velük. Egy ötlet: Ob I-es csapatoknak partnerséget kellene kötni a régiójukban működő korosztályos csapatokkal:pl használt felszerelés átadás,stb a gyerkőc későbbi játékjogért cserébe. mert kitudja pl: egerben ebben a szezonban jelentkezik egy olyan gyerkőc, aki a klubbok közötti partnerséget kihasználva felnőtt válogatottságig viszi. Kitudja egy magyar Ovecskin lesz belőle....de ez már utópia:D
Ehhez kapcsolódó kérdés:
A jelenlegi kormány többször hangsúlyozta, hogy azok a sportágak számíthatnak állami forrásra, amelyek rendelkeznek 10 éves sportágfejlesztési tervvel. Ezzel, hogy áll a jégkorong? Megindult-e valami ez ügyben?
egriként csak gratulálni tudok a kíváló Egri VagyonBESZEDŐ (hivatalosan amúgy -kezelő) és Távfűtő Zrt.-nek, az úgynevezett "üzemeltetőnek"...

már eddig is szánalmasan vitték az egészet, szinte népi felkelés kellett hozzá, hogy megnyissák télen a pályát, holott még a környező párezres falvakban is hetekkel korábban akadtak "pályaszerűségek".
Hogy minőségre milyen volt az egri pálya, abban ne mélyüljünk el inkább, csak a legkevésbé bántó de annál kifejezőbb szót használva: .F.O.S. ! ! !

..és hogy mi lesz a pálya sorsa/jövője?!
tavaly előtt még rolbát is ígértek a jégre, a jelenlegi helyzetet pedig ismerjük.. ezek alapján nehéz nem pesszimistának lenni. Az önkormányzat szintén magasról nem foglalkozik abszolút az egésszel..

innen üzenem a tisztelt vagyonkezelőknek: Egyétek meg a másfélmilliárdos biomasszátokat!!! :P :P :P
Bocsika
Nekem kérdésem lenne mi igaz az okóberi nyitásról és kit lehetne felkeresni hoki ügyben , ugyanis a fiam az idén kezdte tanulmányait az Eszterházy Károlyon. Előtte 6 éves kora óta az ALBA VOLÁN csapatában korongozott. Nem szeretné elfelejteni és keresné a kapcsolatot az Egri Vitézekkel.A Jégkorongszövetség honlapján kapott cimre irtam de semmi válasz.
Szeretném ha valaki tudna valami tájékoztatást adni az ugyben
kandur121

Írj ide egy levelet!sherwood7811@gmail.com
Remélem nem cseszik el a jégpályát, csak az miatt várom a Telet. Ha pálya sem lesz, befordulok..
Ha valaki esetleg tud valami infót írja le.
Köszönöm.
a heol most hozta le hogy idén valszeg nem lesz.. igérnek mindent.. de minek ha nincs..

létrehoztam FACEBOOK on egy klubbot.. 1800fölött vagyunk.

aki tudja kérem reklámozza. hogy hátha elérhetünk valamit!
www.facebook.com/group.php?gid=157150340981890

a mai hírt itt olvashatjátok:
heol.hu/heves/gazdasag/indulasra-kesz-evat-beruhazasok-a-biofutomutol-az-ipari-parkig-336673

segítsen aki tud. érjük el hogy legyen!
süti beállítások módosítása