HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

A Dab.Docler is utánpótlást nevel

2010.08.31. 10:24 F. Kapus

Dunaújváros a magyar hoki egyik fellegvára, rengeteg utánpótláskorú gyerekkel, hosszú ideje sikeres, eredményes csapatokkal. A Dunaferr SE terveiről nemrég írtunk. Az akkori cikk tartalmát árnyalja, hogy a szülők egy része szerint "az utóbbi időben a sikerek elmaradtak, s míg a többi város jégkorongsportja fejlődik, addig mi az eredmények alapján úgy érezzük, a színvonal visszafelé zuhan". 2009 decemberében kapott publicitást a történet, de akkor nem volt változás. Nem úgy az elmúlt hetekben, amikor is jó néhány játékos elhagyta a Dunaferr SE-t. Azóta két utánpótlás-nevelő egyesület működik Dunaújvárosban, mert a Dab.Doclernek immár előkészítő és kölyökcsapata is van. Ők az egyelőre hiányos létszám miatt a Zalai Titánokkal közösen indulnak a bajnokságban.

Nem titok, a most kivált 14 gyerek családja elégedetlen volt a Dunaferr vezetőivel és edzőivel. Mint mondják, a kérdéseikre kapott válaszok nem voltak elfogadhatók. Kérték, vonjanak be a munkába egy szakmai vezetőt – a korábbi hírek szerint J. P. MacCallum volt a jelölt, aki vállalkozott volna a feladatra –, de több hónapos egyeztetés után sem történt változás. A nézeteltérések és a viták vezettek a szakításhoz.

A pohár akkor telt be a szülőknél, amikor a szakosztályvezetés közölte, "a szakosztálynál edzeni és versenyezni csak érvényes és aláírt amatőr sportolói szerződéssel lehet". Mivel a kialakult helyzetben nem kívántak szerződést kötni a Dunaferr SE-vel, nem járhattak edzésre. A szülők hozzáteszik, nem az amatőr szerződéssel van problémájuk, de ilyen formában és ilyen feltételekkel elfogadhatatlannak tartották az eljárást. Mivel az ezt követő egyeztetések nem jártak eredménnyel, új csapatot alakítottak.

Több létező utánpótlás-egyesülettel tárgyaltak, keresték a legjobb megoldást, de nem találták. Az utolsó pillanatban Azari Zsolt felajánlotta segítségét a gyerekeknek. Az új társaságnak edzési lehetőségét biztosított, mert nem akarta, hogy a 14 fiatal játékos elmenjen Dunaújvárosból máshova jégkorongozni. A Dab.Docler ügyvezetőjén kívül a Jégtörőknek tartoznak nagy köszönettel az új csapat játékosai.

Ez a létszám nem elegendő a bajnoki induláshoz, így a szintén nehézségekkel küszködő Zalai Titánokkal kötöttek megállapodást, 2010/11-ben Dab Titánok néven versenyeznek. Nemrég kéthetes közös edzőtábort tartottak Dunaújvárosban, ahol a zalaiak szlovák edzője, Ladislav Boros irányította a szakmai munkát, mellette Babic Vladimir, Süveges Ödön, Bali Attila és a Dab.Docler néhány felnőtt játékosa működött közre. Ez a jövőben is így lesz, amikor idejük engedi, Magosiék ott lesznek a fiatalok tréningjein.

Tervezik, hogy elindítják a toborzást. Az alapoktól kezdik, korcsolyaoktatással, ahonnan a kicsiket igyekeznek a jégkorongcsapatokhoz irányítani. Komoly képzési bázist kívánnak létrehozni, amely mindig a felnőtt csapatra is támaszkodna. Mint mondják, a motiváció fontos, jó felnőttcsapat nélkül nincs jó utánpótlás Dunaújvárosban.

Ugyanakkor rögzítik azt is, nem céljuk, hogy hosszú távon különutakat járjanak az egyesületek a városban, mert igazán csak egy egységes jégkorongbázis lehet erős. Bíznak abban, hogy a város vezetői létrehoznak egy sportkoncepciót, aminek keretében megvalósulhatnak a legmagasabb szakmai tervek is.

A jelenlegi helyzet nem optimális, hiszen a két újvárosi csapat egyike sem képes önállóan versenyezni. A Dunaferr az FTC-vel, a Dab.Docler a Zalai Titánokkal közösen áll ki a mérkőzésekre. A Dab Titánok ezen a héten prágai nemzetközi tornával készül a szezonra, az 1997/98-ban születettek cseh és szlovák csapatokkal találkoznak.

38 komment

Címkék: dunaújváros utánpótlás dunaferr dab.docler

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Elég szomorú, hogy a játék helyett, a politika, az üzlet dominál. Örülnék, ha egy ilyen hoki múlttal rendelkező város, mint Dunaújváros nem menne a levesbe, és komoly csapata lenne, érzem, hogy ők i olyasmire törekednek, mitn a fehérvár, ami nagyon jó, mert éveken belül, lehet ellenfele az OB1-ben a Fehérvárnak, plusz ha a Dab indulna az Ebelben, az maga lenne a csoda, és a megváltás számomra.

Hajrá Dab., hajrá magyar hoki, hajrá fiatalok!
Az idei nyáron nagy kő zuhant a hazai hoki utánpótlás állóvizébe... Csak kapkodom a fejem, hogy ki-kivel indul közös csapattal. Ha jól látom a Titánok serdülőben az UTE-val közösködnek.

Biztosan vannak itt nálam okosabb szülők, ezért kérlek benneteket valami magyarázza már el nekem, hogy ez az amatőr szerződés miért is olyan fontos???
@MeLa: Egyáltalán nem kell amatőr szerződést kötni, de a sok és egy egyre szaporodó vitás eset miatt a teljes kérdéskört körbejáró cikkel jelentkezünk, ami már szinte kész is van, de néhány pontjával kapcsolatban még több jogász ütközteti a véleményét.
@F. Kapus:
OFF:
az UTE-ankétjáról lesz-e kisszínes?
ON.
@fetyiszov: a "kisszínes" nem a műfajunk, ezért nincs még poszt, de megnyugtatlak, lesznek infók még ma
A szerződéssel mi volt a konkrét baj? Mert nem értem miért baj, ha hivatalosan is tagja valaki a csapatnak, és igazolt amatőr játékosa.
@F. Kapus:
Miről szól egy amatőr sportolói szerződés?
Mit kell tennie a szülőnek ha ilyet akarnak vele vagy a gyerekkel aláíratni?
Ha van, vagy nincs ilyen szerződés ez mennyiben változtatja a szülőkre hárított anyagi terhet?
@Vincenzo90: Egyáltalán nem baj, ha valaki hivatalosan is tagja egy csapatnak, már csak azért sem, mert különben nem játszhat a bajnokságban. Viszont ehhez nem kell szerződést kötni, bőven elég az egyesületi tagság. De ne szaladjunk előre, és hagyjuk ezt a kérdéskört, ha kérhetem, mert ez az egész ennél sokkal bonyolultabb, kis türelmet kérek a vonatkozó cikkig.
@KicsiÉn: Hadd válaszoljam ugyanazt neked is, mint Vincenzo90-nek, bocs. :)
Na jó, röviden: az a helyzet, ha olyan szerződést akar veled egy klub aláíratni, amit te nem akarsz aláírni, akkor keress magadnak egy másik egyesületet, mert nemigen van más választásod. Az anyagi tehervállaláshoz semmi köze a szerződésnek.
Én a cikkből azt vettem le, hogy a szülőknek nem az amatőrszerződéssel volt alapvetően bajuk, hanem a Dunaferrben folyó szakmai munka színvonalát kritizálták. Emellett az elutasítást, hogy bevonjanak egy szakmai vezetőt a munkába. Az már a végeredmény, hogy ilyen körülmények mellett nem írtak alá szerződést.
@F. Kapus:
Danke várom a cikket, mert szülőként érdekel mire számíthatok!(Nem feltétlen hokiban.)
Az amatőr szerződéssel az a probléma, hogy cselekvőképtelen, vagy korlátozottan cselekvőképes gyermekek helyett, a szülő dönt. Mi van, ha a gyerek nem is akarja azt két-három év múlva. Akkor majd az orra alá dörgölik, hogy de anyád, meg apád aláírta. Nem a szabad akaratából dönt a lurkó, és ez jót nem szülhet.
Egyébként meg ha az egyesület jól végzi a munkáját, szerződés nélkül is maradnak a gyerekek. Csak ugye, ehhez jól kellene végezni a munkát...
Még elfelejtettem, hogy amint betölti a gyerek a 14. éltévét, korlátozottan cselekvőképes... Ha nem tetszik neki a szerződés, amit a szülők aláírtak, majd perelheti őket a bíróságon a semmivé tételért.
Hát az marha jól nézne ki...
..értünk forognak a sörösüvegek.. :)
@MeLa: igen, UTE kölcsönben van 96-s gyerekek akiknek más megoldás nem lévén csak így tudjuk biztosítani a versenyeztetését.
Kíváncsian várom a beígért cikket. Annál is inkább, hiszen gyermekem konkrétan érintett az ügyben: Április óta próbálunk egyesületet váltani. Jelenleg ott tartunk, hogy az Átigazolási Bizottság jóváhagyta a dolgot az "anyaegyesület" viszont fellebbezett. Érdekes lesz a "végjáték"! Az amatőr szerződésről annyit: az a baj, hogy az esetünkben szereplő egyesület (nevezetesen az UTE) az érintett játékos, esetleg a sportág érdekeit messze figyelmen kívül hagyja és csak a sértődöttség és a pénz szaga vezérli. (Volt olyan játékos, aki fiammal együtt távozott, s mivel a szülők letettek 150 ezret, simán elengedték.) A legnagyobb probléma az, hogy egy 10-12 éves gyereket szerintem nem lehet kötelezni arra, hogy olyan egyesületben játsszon, ahol nem érzi jól magát, esetleg időközben olyan edző került a csapathoz, akivel nem igazán kedvelik egymást... Igen, jogosan merül fel mindenkiben: anno én írtam alá a szerződést. Mentségemre szóljon, hogy akkor ez optimális döntésnek tűnt, ráadásul soha nem vártam volna ilyen negatív hozzáállást az UTE részéről. Még egyszer biztosan nem követek el hasonló hibát! Jó lecke volt! Mindenki okuljon belőle és legyen körültekintő és előrelátó!
Eddig azt hittem, csak Budapestet érintik az ilyen "higgyétek el, itt minden a gyerekekről szól" szlogenű, valójában pénz/politika-vezérelt utánpótlás-mizériák, és vidéken, mivel van kiszámítható támogató (önkormányzat), minden rendben. Csodás.

Ez a Zalai Titánok a Kercsó-féle egerszegi csapat? Mert akkor ők is szép utat járnak be, szegények..
@facsipesz: nézd meg a rajtlistákat.
@facsipesz: nem, az Egerszegi Titánok egy év után visszakapták Zalai Titánok nevet, míg a Zalai Titánok játékosai több csapatban találtak maguknak helyet erre a szezonra.
@ztitans: Szia! Mostanában nem nagyon hallunk hírt a csarnokkal kapcsolatban. Ilyenkor sosem tudom, hogy a nagy csend adott esetben jót jelent-e vagy sem...
@MeLa: Szerintem a csend hál istennek jot jelent,mert minket hivtak oktoberbe turnéra.
Ezek szerint a csarnok müködik,ami jo jel!!
@kapusLaci: Wow! Végre egy jó hír, akkor ma már megérte felkelnem... :)
Az ebben az egészben a legnagyobb gond hogy nincsen megfizetve a játékos nevelés és amíg a legnagyobb pénz a volánnál van addig minden így is marad. Ha legalább nevelési díjat állapítanának meg. Itt jegyzem meg más sportágakban nagyon is működik.
@rosi02: "Az ebben az egészben a legnagyobb gond hogy nincsen megfizetve a játékos nevelés" ezzel egyetértek veled
"és amig a legnagyobb pénz a volánnál van addig minden igy is marad" Megmagyaráznád nekem hogy mire célzol?
@MeLa: csak a sablon van. dolgozunk rajt, de már 4-5 hónapja. nem engedjük hogy bezárjon (ki se nyisson) megszünjön, lebontsák a csarnokot. de most nekünk csend kell, tudatos a csend.
ha érdekel akkor a többi privátban
@ztitans: Mi biztosítjuk számotokra a csendet. :)
@facsipesz: nem, mert az a csapat, most Fehérváron van. legalábbis a túlnyomó része
@kapusLaci: Konkrétan arra hogy szét szedi a többi csapatot mert attól a kis pénztől is megfosztja a többi magyar csapatot mindentől amitől lehet.
@rosi02: Pénz,pénz ennyit értettem,de hogyan kerül a többi csapattol a Volánhoz ez a pénz?
Megvásárolnak játékosokat?Erre gondolsz?
@drlaa: ezt rosszul tudod - nagyon rosszul!
Két Rokaly Csíkkarcfalván Láday, Bekő, Vokla, Szabő, Kiss Fehérváron
a TÖBBSÉG Egerszegen...
@rosi02: sajnos jól látod...
Kár,hogy a dunaújvárosiak "megosztották" az erejüket,mert a 95'-96'-os garnitúrájuk két éve is a szezon meglepetés csapata volt!!!
@canadien: Én úgy tudom,hogy a 95'-96'-tol 1 fő távozott. Ő is fehérvárra!
Az jó,mert akkor ahogy hallom erdélyi"fradistákkal" megerősítve idén is jó lesz a serdülő Dunaferr(?)-Dab(?)!!!
@kapusLaci: Nem vásárolnak semmit nem fizetnek az egyesületeknek!!! :(
@canadien: Szerintem is! 3 fő a Fradiból, 2 Csíki 1 Stars. + egy kapus szintén Stars. De nézd meg a Dunaferr SE serdülő nevezését.
@canadien: Kár,hogy a dunaújvárosiak "megosztották" az erejüket,mert a 95'-96'-os garnitúrájuk két éve is a szezon meglepetés csapata volt!!! Lehet, hogy idén is az lesz?! Dunaferr SE - Ifj.Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia edző mérkőzésen 7:5 !
süti beállítások módosítása