HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Féltucatnyi fiatal folytatja külföldön

2010.08.28. 16:58 hokikori

Tovább tart fiatal játékosaink külföldre vándorlása. Minden évben sokan mennek ki, de szinte ugyanennyien térnek vissza Közép- és Észak-Európa, illetve a tengerentúl különböző bajnokságaiból. Csak a Mol ligás csapatokhoz nyolc ifjúsági és junior korú játékos tért vissza, igaz, közülük néhányan már elmenetelükkor szerepeltek az OB I.-ben. Tekintettel arra, hogy a magyar bajnokságban a serdülő korosztálytól lefelé egyre nagyobb csapatszám mellett egyre magasabb a színvonal, a szakemberek szerint megfontolandó, melyik ligába és kinek érdemes elszerződnie. Mindenesetre újabb fél tucat U16-, U18-válogatott kerettag látja úgy, hogy érdemes külföldön folytatnia pályafutását.

Galló Vilmos már az előző szezon egy részét is a Flemingsbergs IK-nál töltötte, ahol gyerekkori barátja, Hári Norbert is játszik. A magyar keret újabb hokissal bővült, Daoda Olivér is ebben a csapatban véd. Csapattársuk Robin Kovacs, aki bár magyar származású, de már svéd állampolgár. Minden valószínűség szerint a svéd 1995-ös korosztályos bajnokságban együtt játszanak majd. A felkészülés során is jól termelik a pontot, illetve remekül védenek a magyar fiatalok. A csapat célja az U16-os országos döntőbe jutás.

Szintén Svédországban folytatja a MAC két játékosa. Korbuly Gergely és Kozma Dániel az Alingsas Hockeyhoz távoztak. A svédeknél rengeteg utánpótlás-egyesület működik, ezért a bajnoki rendszer már itt is tagolt. A legmagasabb osztályban, a J18 Elitben területi alapon 4x12 csapat kezdi a szezont. Az Alingsas távol van ettől a szinttől, négy éve esett ki az ifjúsági másodosztályból, tehát a J18 Division 1-ből a harmadosztályba, a J18 Division 2-be.

Ugyancsak nehezen nevezhető élcsapatnak az osztrák Wiener Eislöwen U17-es korosztálya. A 11 csapatos osztrák bajnokságban az utolsó helyen végeztek, a szezonban egy győzelmet arattak. A 2010/11-es idényben 14 csapatosra duzzad nyugati szomszédunk U17-es bajnokságának mezőnye, ahol a fent említett csapatban három magyar fiatalember is játszani fog. Ágoston Olivér kapus Székesfehérvárról, míg Bata Dániel és Mach Márton a Megyeri útról költözik Bécsbe.

13 komment

Címkék: kozma bata ágoston korbuly mach hári norbert daosa galló vilmos alingsas flemingsberg wiener eislöwen

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nehéz erre reagálni úgy, hogy ne legyen kellemetlen az áldozatot hozó szülőnek, meg a fiatalembereknek.
Aki képben van a magyar utánpótlás gyerekeinek a képességeivel, teljesítményükkel, magyarul ismeri évek óta mit tudnak, ismeri a távozó gyerekeket is.
Aki ismeri a mai magyar utánpótlás korú gyerekeket és jól ismeri őket, az tudja, hogy van jelenleg kb. 8 tényleg tehetséges gyerek, akik mindent megpróbálnak szintén szülői segítséggel külföldön, vagy akár itthon.
Akikről a fent szó van, csak sok szerencsét tudok kívánni! Őszintén.
Kimennek, megerősödnek, profi szemlélethez, mentalitáshoz jutnak. Megtanulnak, megszoknak egy másik játékstílust.

Aztán majd ők adják annak a magyar válogatottnak a alapját/gerincét akikkel stabil A-csoportos lehet szép hazánk!

Sok sikert nekik!
Én is azt kívánom!
Csak van egy kis bibi.
Ahhoz kéne 2-3 sor stabil NHL-ben játszó magyar.
És a magyar háttér.:)
Valami álomvilágban élsz Leslieke!
Úgy tudom Miskolcról is szerencsét próbál valaki a tengeren túlon.
Az tuti lesz.
Alig várják, hogy Miskolcról valaki oda menjen.
Nincs ki a keretük...
Többet nem írok ide, köszönöm.
@rockandroll:
"Többet nem írok ide, köszönöm."
Ezt szerintem senki nem bánja.
@rockandroll: no comment... :)

Külföldön baromira nem azt nézik, hogy valaki Miskolcról, Fehérvárról vagy éppen a Starsból megy, magyar így meg úgy is...

Tavaly Gőz Balázst szezon közben csábította át a Pittsburgh Penguins Junior egy másik amerikai csapatból. Ha a Te gondolatmeneted szerint kéne fogalmaznom, akkor Ő is "csak miskolci"...
Gratulálok, ülj le fiam, egyes...
"a serdülő korosztálytól lefelé egyre nagyobb csapatszám mellett egyre magasabb a színvonal, a szakemberek szerint megfontolandó, melyik ligába és kinek érdemes elszerződnie" Ezzel a megállapítással szemben nehéz volna ellenérveket felhozni, de nem igazán értem mi köze van ennek a cikkben konkrétan említett eligazolásokhoz, hiszen azok a serdülő- és az attól fentebbi korosztályt érintik. Bevallom: nem igazán szeretem a "szakemberek szerint" hivatkozásokat sem, mert ez nekem a "brit tudósok megállapították" típusú parasztvakító (PV) marketing dumát juttatják eszembe... Bocs hokikori, de Tőled azt várnám: X.Y. edző, szakíró, szövetségi kapitány, stb.. véleménye szerint:.... Vagy írd egyszerűbben: Szerintem... Na akkor konkrétan: lehet, hogy a svéd sokad osztály, vagy az osztrák U17-es bajnokság tavalyi utolsó csapata a "szakemberek szerint" nem pálya. Ott kiváló edzők irányítása alatt a hazainál utcahosszal jobb körülmények között lehet bizonyítani és nem mellékesen megtanulni egy idegen nyelvet "nem középiskolás fokon", hogy József Attilát idézzem... És ott élni, egy más kultúrát megismerni. "Brit tudósok szerint" ez sem elhanyagolandó. Elgondolkodtató számomra az is, hogy a blog írója figyelmen kívül hagyja azt a tényt, hogy egy utánpótlás csapat bizonyos években kiemelkedő, majd más években nagyon alacsony teljesítményt mutathat. A jövőre nézve ez nem nyújt sok információt: más játékosok, talán új edzők, talán egy teljesen más menedzsment. Szóval szerintem a "szakemberek" is jobb, ha várnak néhány évet és majd akkor alkossanak véleményt.. És névvel, ha kérhetném, ha már "szakemberek". Hokikori! Megértelek, hogy a "szakemberek" információira támaszkodsz, mert szilárd meggyőződésem, hogy a korosztály ügyeiben csak egyoldalú információkkal rendelkezel. Ezt a következtetést nem csak ebből a cikkből vontam le. Üdv, és köszönet, hogy foglalkozol a témával!
A svéd elitben 48 csapat, a másodosztályban további kb. 108 csapat játszik. (eliteprospects alapján) Ez kb. 2160 fő mezőnyjátékos. Akik a fenti csapatokba nem férnek be, a maradék játszik a 3. osztályban. Ez is jelöli a 3. osztály színvonalát.

Az osztrák utánpótlás bajnokság meccsei csak hétvégén vannak.

Ők a tavalyi bajnokság 6., 9.,11., 17. legjobb pontszerzői.
6. Kozma Dániel
9. Bata Dániel László
11. Mach Márton
17. Korbuly Gergely

Hokikori és rockandroll ezt próbálta elmondani, hogy az eddigi tapasztaltok alapján talán jobb csapatokba is beférnének.

Természetesen vannak egyéb szempontok is, mint a tanulás. Idegen nyelv, új tapasztalatok megismerése. Lehet, így olcsóbb volt, így kaphatnak térítést.

Hokikori csak a jégkorong szempontjából értékelte, hogy ez nem feltétlenül magasabb színvonal a mi bajnokságunknál.
Daoda Oliver más eset.
@BP1949: Az én véleményem egyezik a cikk írójáéval .
Nem gondolom,hogy Magyar utánpótlás játékosoknak svéd 3.ligában kell játszani,ahogy horivan írta az első két ligában több mint 2000 játékos van csak 94-93-as és ez a liga utána jön
Mert ugye ez egyértelmű „Ott kiváló edzők irányítása alatt” ismerjük mindet…:)
Ausztria ifiben div II-ben van mi div I-ben.
Amúgy meg ez a nyelv tanulás szöveg eléggé unalmas,sok sok gyereket ismerek aki igen magas szinten tanult meg idegen nyelvet itthon.Ezeknek a srácoknak a nagy része viszonylag erős középiskolába járt kint ki tudja milyenbe járnak (bár kint minden jó lehet :) )vagy magántanulók,egyik sem jó megoldás,nem lehet mindent a jégkorongra felrakni
Kíváncsi lennék,hogy milyen anyagi vonzatai vannak,egy ilyen külföldi kirándulásnak éves szinten.Valamelyik érintett szülő,csak úgy nagy vonalakban,megoszthatná velünk.Engem főként Ausztria érdekelne.(akár privátban is)
Kedves BP1949!
Fontos a köztudatban is elültetni azt a gondolatot, hogy nem feltétlenül az országhatárunkon túl kezdődik a kánaán.Különbség van az erős hokinemzetek elitbajnoksága és az alacsonyabb osztályú ligák bajnoksága között.
Nem feltétlenül jó irány ha a folyamatosan izmosodó hazai bajnokság tehetséges fiataljai második, illetve harmadik vonalban szereplő skandináv csapatoknál próbálnak szerencsét. Az utóbbi években több alkalommal volt Káposztásmegyeren nemzetközi utánpótlás tornákon vendég skandináv alacsonyabb ligából érkező csapat és nem jelentett különösebb kihívást a legyőzésük. Az ausztriai korosztályos bajnokság viszonylag alacsony mérkőzésszámmal működik és az a csapat amelyik nem jut a felső házba nem sok komoly mérkőzést abszolvál az idényben.
Az itthon kimagasló tudással rendelkező utánpótláskorú játékosok a feljátszási lehetőségeket is figyelembe véve rengeteg mérkőzésen gyakran nívós ellenfelekkel szemben pallérozhatják tudásukat. Az edzői kar is színes és évről évre fejlődik a szakmai színvonal. Az is jelzés értékű, hogy nem egy külföldi ország csapata indul a magyar utánpótlás bajnokságban.
A nyelvtanulás aspektusát én valóban nem vettem górcső alá, mert jelen esetben éppen a sportágban mutatott teljesítményekről hírt adó portálon írogatok.
süti beállítások módosítása