HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Még nem dőlhet a pénz a jégkorongba

2010.08.11. 13:31 F. Kapus

Július 22-én elfogadta a parlament az öt látványsportág támogatásával kapcsolatos adótörvényeket, Schmitt Pál köztársasági elnök a napokban aláírta a jogszabályt, azóta ki is hirdették. Röviden összefoglaljuk, mi várható a következő időszakban.

A jogszabály a kihirdetéssel még csak részben léphet hatályba. A legtöbbeket érdeklő és legnagyobb horderejű változásnak tekintett adókedvezmény-javaslat gyakorlati életbe léptetéséhez két további fontos dolog még hátravan. Állami támogatásról lévén szó annak szabályait előzetesen engedélyeztetni kell az Európai Bizottság versenyjogi főigazgatóságával. Ez várhatóan több hónapos tárgyalássorozatot jelent, ami azt eredményezi, hogy a csapatok a 2010/11-es idényre elkészített költségvetésükben megalapozott módon ezzel a támogatási lehetőséggel nem számolhatnak.

Hátra van továbbá egy részletes minisztériumi rendelet megalkotása is a támogatás elszámolásának pontos szabályairól, ami valószínűleg szintén tárgyát fogja képezni az Európai Bizottsággal folytatott egyeztetéseken. Amennyiben a bizottság esetleg olyan észrevételeket tesz, amelyek a jogszabály jelen változatának engedélyezését kizárnák, az észrevételeknek megfelelően módosított törvényjavaslatot kell először a Háznak megszavaznia, és csak ezt követően szerezhető meg az Európai Bizottság engedélye, illetve léphet ténylegesen is hatályba a jogszabály. Valószínűbbnek tűnik, hogy az engedély,- amennyiben egyáltalán megszületik, 2011. elejére lesz várható, és csak ezt követően indulhat el a támogatások folyósítása a cégek részéről.

Munkagép nicknevű kedves olvasónknak köszönhetően ismét ajánlani tudunk egy rövid összefoglalást, amely közérthető formában veszi számba, mi és hogyan változhat a törvény elfogadásával a sporttámogatásokban.

15 komment

Címkék: törvényhozás

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Reméljük a legjobbakat!
Egyet nem értek:
"Feltétel még, hogy a sportszervezetnek a sportág hivatalos versenykiírásában első, vagy másodosztályban kell szerepelni"

Gondolom, itt felnőtt bajnokságról van szó.
És az utánpótlás szervezetek, akiknek nincs felnőtt csapatuk, hogyan kerülnek ebbe a kalapba?
Jól értem, hogy az államnak 119 egységébe fog kerülni (adókisés formájában)egy sportszervnek adott 100 egységnyi támogatás? Ez így első látásra, nem tűnik nagy üzletnek...
@Rettenet tábornok: Ezt úgy hivják hogy ösztönzés
@Rettenet tábornok: Hogy ne csak a szövegelés, meg a szimbolikus műsor menjen a "sportnemzetről", valami hasonló ösztönző kell.
(Mert nálunk önszántukból csak nagyon kevesen adnak, inkább vesznek belőle nyolcadik kocsit a kiccsaládnak).

A másik oldal, hogy hosszútávon duplán térül meg az államnak: ha valaki sportol, nem lesz 40évesen érelmeszesedése, keringési rendellenességei, stb., azaz kevesebb tb megy el rá, ráadásul táppénz elszívása helyett termel, plusz tovább él, és azt is jobban teszi (vidámabb, tevékenyebb).

Politikusok általában nem szoktak ennyire hosszú távra tervezni, kíváncsi vagyok, hogy ez, plusz a heti 5 tesióra ötlete ilyen megfontolásból fakadt-e, (mert az meglepne..) mindenesetre örvendetes kezdeményezés.
@facsipesz:
Ezzel csak egy baj van. A rendelet a versenysportot támogatja és nem a tömegsportot, amivel az általad írt pozitív hatás végbemenne.
Annyi előnye lesz, hogy ezentúl nem feltétlenül az önkormányzatok pénzére kell hagyatkozniuk a profi csapatoknak.
OFF:
mi hír van a mai újpesti tájékoztatásról?
@Rock me Amadeus: sok nincs, az is holnapra marad, bocs
@F. Kapus: nem vagyunk hozzászokva az efféle léhasághoz! :)
@vaze: remélem, elhiszed, hogy nem rajtunk múlt
@F. Kapus: ugye nem kell mondanom, innen a presszóból, hogy mennyire gondoltam komolyan a kérdést? :)
Ha ez az egész az EU-n fog múlni, akkor semmi nem lesz belőle. Ami nekünk érdekünk, az az ő érdekeikkel ellentétes. Hányszor bizonyították már ezt.
Pedig kellene nagyon ez a törvény. a versenysport támogatásával több jutna az utánpótlásra, ami szélesítené a bázist. Azt hiszen nem kell ecsetelni mennyire fontos lenne ez hosszútávon (és végsősoron még az állam is jól járna vele az eg. ügyi kiadások csökkenése miatt).
Sajnos az itthoni túlnyomórészt újgazdag "vállalkozói" réteg magasról szarik a sportra és a nemzet egyéb dolgaira.
A vállalkozóit azért tettem idézőjelbe, mert jelentős részük gyorsan, cseppet sem tisztességgel gazdagodott meg. Nem úgy mint nyugaton, ahol generációk munkája, hagyományai állnak egy egy vállalkozás mögött.
Azért remélem a legjobbakat.
@Rothstein: En is ettol felek... de nagyon nagyon nagyon remenykedem h osszejon!
@1116001: Lehet, hogy ez jobban kedvez a versenysportnak, mint a tömegsportnak, de jobban belegondolva talán ez nem is baj, persze idézőjelben. Meglátásom szerint nagyon sok helyen pont az a probléma, hogy hiába beszélünk szervezett keretek közé szorított versenysportról, az mégis tömegsport jelleggel működik. Sok helyen nincs például tehetségkutatás. Hiába nincs tehetsége az adott sporthoz a gyereknek, annak mégis biztos helye van egy csapatban, így sem a gyereknek, sem a szülőnek esze ágában sincs olyan sportra váltani, ahol sikeres lehetne.
Emlékszem, mikor én voltam gyerek, akkor nem feltétlenül előre meghírdetett toborzók voltak, hanem az egyesületek járták a testnevelésórákat, figyelték a gyerek mozgását és ha valakit úgy láttak, hogy jobban mozog a többinél, akkor utána megkérdezték tőle, hogy volna-e kedve elmenni hozzájuk edzésre. Ezt valahogy hiányoltam az elmúlt 15 évben a városunkban.

Nézzük a hokit. Ki teheti meg, hogy jégkorongozzon? Sajnos csak az, aki az átlagtól jobb anyagi körülmények között él, akinek a szülei meg tudják vásárolni a felszerelést. Közben lehet, hogy egy szegény gyerek ezerszer tehetségesebb lenne. De teljesen mindegy melyik sportágról beszélünk, mert valamennyi helyen van tagdíj és a szülőnek zsebbe kell nyúlni, ha szerelést kell venni.
Mint fent felmerül a kérdés, hogy vajon az utánpótlás miként részesül majd a támogatásokból, biztosan lesz erre megoldás. De ha már az adott klub tud szerelést biztosítani vagy egyéb módon támogatni, akkor remélhetően sokkal több gyerek és szülő fogja úgy gondolni, hogy sportolni kell és legalább a gyerek nem a játszótéren tengődik, mert ugye szegényebb gyereknek más lehetősége nem sok van.

Érdekes amúgy ez a huza-vona az EB részéről... Debrecenben évekkel ezelőtt már működött valami hasonló dolog. A polgármester összehívta a helyi nagy cégek vezetőit, azt mondta pénz kell a sportra és cserébe kaphatnak támogatásokat, nem tudom ez azóta működik-e még, ha működik is, akkor is valószínű a foci van jobb helyzetben.

Máshol pedig szintén működik már az a rendszer, mi szerint kijelöltek néhány sportágat, amely kiemeltként több önkormányzati támogatást kap. Hozzáteszem, ezt erősen ellenzéki városban vezették be közel 1-2 éve.
süti beállítások módosítása