HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

A KHL nem vár a szlovákokra és a HC Levre

2010.07.29. 08:10 kovacsistvan

A KHL 2010/11-es szezonjában 23 csapat vesz részt, szeptemberben a poprádi HC Lev nélkül kezdődik a bajnokság, derült ki az orosz bázisú liga szerda esti közleményéből. A KHL vezetősége azzal indokolta a döntését, hogy a szlovák szövetség (SZLH) gátolta az egyezkedést. Mint ismeretes, előző nap az SZLH augusztus 18-ra tolta el a végső döntést, amit az oroszok érthető okokból nem kívántak megvárni. A friss közlés szerint a HC Lev megfelelő előkészítés esetén a 2011/12-es szezonban csatlakozhat az orosz bázisú ligához. Bár az új csapat 22 fővel megkezdte a felkészülést, és már az első felkészülési mérkőzésének időpontját is lekötötte augusztus 3-ra a Vitkovice ellen, minden igyekezet hiába való volt, három év után sem sikerült az egykori Szovjetunió területén kívüli államot becsatornázni a KHL-be. Zdenek Sestak, a HC Lev sajtófőnöke megköszönte a média és az ország közvéleményének érdeklődését és pozitív hozzáállását, egyúttal jelezte, klubja minden feltételnek eleget tett, de rajtuk kívülálló okok miatt még Medvegyev KHL-főnök támogatása ellenére sem tudnak idén elindulni.

52 komment

Címkék: khl hc lev

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hat akkor nem jutunk el KHL meccsre :-/
mondjuk ilyen huzavonak utan nem csodalkozom h mindenki ockodik toluk....
a szlovák szövetség az nem partner semmihez, ugyanúgy hülyítette a KHL-t is, mint a tavaly a Mol ligát. Budapestre nem jönnének?
Tegnap este óta csuklik néhány szlovák és orosz édesanya.

Kevlar_ (törölt) 2010.07.29. 10:09:03

Vegyük be a HC Lev-et a MOL ligába! :D
@Kevlar_: kerusz ez szép feladat!
@F. Kapus: idegbajt is kapnanak az SC szurkolok... nem eleg nekik a HSC most meg ezzel is piszkalni a macit... :P
@fradigy: HC Lev Csíkszereda??? :)
@F. Kapus: @fradigy: Ha Medvegyev adja a 4 millát, 1-et mi is össze szedünk itten, és akkor már semmi akadálya a HC Lev Csíkszereda indulásának. :)
@csatoimi: Mondjuk egy nemzetközi reptér meg egy megfelelő méretű jégcsarnok is belekerülhetne abba a Medvegyev-féle ajándékcsomagba, mert az is alapfeltétel :)
@1nf3rn0: Akkor már inkább HC Lev Ski Sofia
@F. Kapus: akkor 1xu. HC Lev Marosvasarhely.
Ott a nemzetkozi repter, es a szerkezetkesz jegcsarnok. Befejezetlenul...
@csatoimi: Eloszor is jár utánna a dolgoknak,azt itélkezz.Amig nem tudol semmit,addig ne itélkezz.Eloszoris ez nem a www.szlh.sk mullot,hanem az oroszokon,és a cseheken.A HC Lev Hradec Královében megalakulo ,fuggetlen klub,mert nem tartozik a cseh jégkorong szovetcséghez.A HC Levnek semmi koze sincs a cseh jégkorongszovetcseghez!Csehországbol szerettek volna indulni a KHL-ben,mint fuggetlen klub,de mivel az cseh szovetcség,és Extraligás klubbok nem egyeztek bele nem lett belolle semmi.Hát így megprobálták a szlovák szovetcségnél.Az hogy a Poprád várossal,és a HK Poprad Extraligás klubbal megegyeztek mindenben,az egy jo indulatu dolog volt.Nálunk nézték a pozitív oldalát a dolognak nem csak a negatívat,mint a cseheknél.Na ezekután jott a Pro-Hokej,akik irányítják az egész szlovák Extraligát.Nekik szintén nem tettszet,hogy itt legyen a KHL.Itt is szavaztak a klubbok,ahogy a csehknél.De a Pro-Hokej itt nem dont,csak a SZLH donthe.A SZLH feltétele az volt,hogy jelentkezzen be az orosz szovetcséghez,és egy szezonra maradhat szlovákián.Medvedev meg telfonált Sirokýnak,hogy vegyék be a HC Levet a szovák szovetcségbe,mert ok nem vehetik be mivel akkor orosz csapat volna,és csak orosz játékosok lehetnének benne hat kuloldi játékossal.Na itt a bibi!Mivel az oroszok nem veszik be oket,a szovákok szintén akkor le van fujva az egész.A HC Levnek pedig valahová tartoznia kell.Miért nem vette be oket a szlovák szovetcség?Mert cseh klub.Ez egy cseh projekt,ami megbukott csehországban,azt jon ide.Logikus hogy nem engedték meg nekik.A másik nagyon vitatott kérdés volt a szurkolo tábor.Az egy dolog,hogy jonnek ide orosz klubbok,de ki fog nekik szurkolni?A HK Popradnak megvan a maga szurkolo táborja,és fan klubja.Miloš Riha a Spartak Moskva edzoje azt mondta,hogy a HC Lev Poprádnak csak szlovákokal kellene játszaniuk,és akkor lessz eséje indulni.Ebben én igazat adok neki.Megbukot az egész ahogy finnországban,svédországban,csehoszágban,és most szlovákián is.
@Dukla Trenčín: Na de akkor miért nem azt a határozatot hozta meg a szlovák szövetség, hgy nem engedi a HC Lev Popradot indulni, és kész. Nem szeretnék az ördög ügyvédje lenni, de csatoimi ezt a maszatolást kifogásolta. A losonciak esetében szintén ugyanez volt a gond, nem az, hogy nem engedték itt elindulni (tegyük hozzá utólag, hogy hála a jó égnek), hanem hogy addig halasztották a döntést, amíg csak lehetett.
@F. Kapus: Lenyegében ok már meghozták a dontést,hogy nem engedik,csak egy feltétellel,mégpedig ha az ororszok felveszik oket,és egy évet maradhatnak.Mit gondolsz Pálffy mit mondott?O nem tárgyalt veluk!Olyan klubbal nem tárgyal,ahol semmi sem biztos.Az egész szervezés ossze vissza volt.Talán jovore a cseheknél.Tudod a KHL az jo liga,sok jo cseh és szlovák hokissal,márt tobben vannak benne mint az NHL-ben.De a stabil bajnokságát minden ország buszkén félti.
@F. Kapus: Azért a helyzet nem egészen analóg a Losoncéval. Én tegnap olvasgattam az IIHF alapszabályát, és úgy tűnik, hogy eléggé necces helyzetet sikerült teremteni, joghézagok kihasználásával. Gondolom, hamarosan bővülni is fog egy idevágó passzussal az IIHF joganyaga.

Elvben Szlovákiában hoki-ügyekben az SZLH szava dönt, ahogy Oroszországban a az ottani szövetség. De az ő kompetenciájuk csak a tagjaikra illetve rajtuk keresztül azok tagjaira (játékosok, edzők, stb.) terjedhet ki. Mivel a HC Lev sehol nem volt regisztrálva (talán a cégbíróságot leszámítva), így elvben az SZLH nem volt döntési helyzetben. A legutóbbi döntésük pontosan ezt is tartalmazta: Augusztus közepéig adtak határidőt a HC Levnek ahhoz, hogy rendezzék a jogi helyzetüket.

Ha jól értettem a KHL közleményét, ők azt várták volna el, hogy az SZLH vegye fel tagjai közé a HC Levet (nem értem, miért, és hogy mi köze van ehhez a KHL-nek), majd engedje őket játszani. De érdekes módon ugyanakkor sem az orosz, sem a cseh szövetség (mint további lehetséges érintettek) nem sietett a HC Lev felvételével, pedig az is logikus lett volna, hogy náluk lesz a klub tag.

Nyilvánvalóan a KHL azt mérte fel, hogy teljesen rendezetlen a jogi helyzet a HC Lev körül és ezt a KHL indulásáig nemigen lehet már tisztába tenni. Ugyanakkor meg nem voltak annyira tökös legények, hogy ilyen partizánakcióval foglalják el a szlovák piac egy részét. Nyilvánvaló, hogy a HC Lev mint gazdasági társaság, jogosult kibérelni a poprádi csarnokot és a bérleti időben olyan rendezvényt tartani ott, amilyet csak akar (a bérleti szerződés keretei között). Ehhez az SZLH-nak semmi köze. Tehát ha a HC Lev történetesen KHL-csapatokat fogad ott, ehhez sincs az SZLH-nak köze, amíg a Lev nem a tagja. Valamiért mégis az utolsó pillanatban visszahőköltek Medvegyevék ez elől a huszáros attak elől, és nem mertek így új hont foglalni (nyilván azért, mert a KHL egyben az orosz szövetség által kiírt bajnokság is és ezen keresztül ez a manőver az oroszok IIHF-státusát is érintette volna).

Hát talán előbb kellett volna a poprádi kalandot előkészíteni, nem pedig júliusban.
@Dukla Trenčín: Nagyon helyes, mi is ezt tesszük.
Remélem, legalább egy-két bemutatómeccset rendeznek Szlovákiában, mert Szlovákia a cseheknek és nekünk is jó helyen van.

@F. Kapus: Nana, ez az én poénom, hogy Lev-SZKA Szófia :)
@F. Kapus: Hát igen azt a kicsit is félteni kell.Most álítolag Milánoba brobálkozik Medvegyev.Mert ott volna szintén eros sponzor egy Milánoi klubnak.Van pája,játékosok csehek,szlovákok,svédek,finnek, lennének.Nem olaszok!Sot Katar,Dubajbol is szeretne gazdag klubbokat.Még 5 klubbot szeretne legalább,ahol máris 150 cseh,szlovák,finn,svéd esetleg svajci játékosok volnának.Ezzel Medvegyev azt magyarázza,hogy e játékosok nélkul meggyengul a cseh,szlovák,svéd,finn liga.Mert tudja,hogy a dusgazdag klubbok pénzel elvisznek mindenkit.René Fasel pedig ez ellen van.O szintén nem helyseli a KHL terjeszkedését europában.Persze hogy ez ellen akarják a swédek egy uj cseh-szlovák,finn,svéd,svajci német bajnokságot.
@Dukla Trenčín: ez a Medvegyev egy buta ember lehet. hat nem tudja h Magyarorszag es Romania a vegtelen lehetosegek orszaga? Itt mindent lehet csak akarni kell elegge. :P:P:P

MOL - KHL fuziot, azonnal! :D
@kerusz: Hát ha csak ennyi lett volna a baj akkor bejegyezhették volna akár a moldáv szövetségbe is.
@fradigy: Butának nem buta,csak szemtelen,és nem veszi figyelembe más orzságok bajnokságát.Nyomul,mind a fronton.A pénz elontotte az agyát.Hívjátok meg ot,azt lehet hogy a Ferencváros KHL ligában lessz.Pája van,reptér van,hotel van,és jétékosokat meg vesztek pár millio ért.Egyszeru tényleg.
@kerusz: És akkor eszerint riga is lett szövetségnél van bejegyezve? Én azt hittem hogy profik a KHL-nél, most minek nem alapítanak egy külön ligát, mindentől függetlenül, és az lép be aki akar? Ennek így nem sok értelme.
@kovacsistvan:Ha esetleg érdekel,akkor Kassán lessz a Tatranský Pohár a Steel Arénában agusztus 24-26-án.HC Košice,Spartak Moskva,HC Oceláři Třinec,HK Poprad,HC Vítkovice Steel csapatai indulnak rajta.A HC Lev Poprad is indult volna rajta.Helyette valaki más megy.Utánna a HC Košice svajcban egy bajnokságon fog játszani kétszer a Lokomotiv Jaroslaval.
Kar hogy nem lesz popradon KHL pedig jo lett volna igazi profi jatekosokat latni de marad a extra liga az se rosz nem.
@hossa: Talán Pállfy a Slovan Bratislava-hoz szerzodik,és az elég nagy sztár.Most ott edzenek Satan-nal eggyut.
@durex26: Gondolom, a Dinamo Riga a lett szövetség tagja, igen. Ahogy az Újpest pl. a magyar szövetségé, a Steaua meg a románé.
@kerusz: okés erre én is gondoltam, csak a mol-liga tudtommal nem az nhl ellenfrontjának tartja magát, vagy lemaradtam valamiről :D? Én azt hittem, hogy itt is úgy van mint az NHL-ben, hogy tartoznak a csapatok a ligához, aztán adják veszik a városoknak a csapatokat, befektetőktől függően. Meg amúgy sem értem, mi köze ehhez az IIHF-nek? Meg a többi szövetségnek, pl a Riga egyetlen meccsen sem játszik lett bajnokságokban, minden szabály ami vonatkozik rájuk az a khl-é, nem? Bár ha belegondolok az EBEL is ilyen, és szerintem ez nonszensz. Minek kell tartoznia egy csapatnak olyan szövetséghez, amihez soha semmi köze nincs?
@durex26: Az orosz KHL-csapatok nem tartoznak az orosz szövetséghez, az FHR-hez. Ma olvastam, de nem emlékszem, hogy hol. Emiatt is értetlenkedtek a KHL részéről, hogy minek nyújtson be a Lev kérelmet a cseh/szlovák regisztráció után az FHR-hez.
@durex26: ha jól sejtem, a KHL vagy az EBEL nem franchise-rendszerben működik. Ráadásul a sorozat hátterét nemzeti szövetségek biztosítják, és az IIHF szabályai szerint járnak el minden tekintetben (átigazolsok, fegyelmi ügyek, stb.). Ebben a rendszerben a HC Lev "törvényen kívüli" lenne, nehezen lehetne pl. eljárni ellenük.

Pl. itthon a HC Rozmárok sem tagja az MJSZ-nek, és ha jól tudom, amennyiben szeretnének az MJSZ valamelyik hivatalos bajnokságában játszani (akár a Mol Ligában is), először MJSz-taggá kellene válniuk.
@kerusz: Nem feltétlen, tudtommal az NZ-Stars is szlovák licensz volt, előtte meg az FTC fúzió is, sőt a belgrádiak is szerb szövetség tagja. Tehát a rozmárok egy országot kell kapjanak, aztán minden mehet is, és így nonszensz. Én egyetértek Istvánnal, tudtommal KHL központilag (is) oszt le pénzt, ami franchize jellegre utal, így nem valószínű, hogy nem szövetség tagok. Valamiért bonyolítja Medvegyev a dolgokat, amit nem hiszem, hogy kiderítünk :D. Sőt még az IIHF beleegyezését is kérte, ami végkép furcsa számomra.
@kovacsistvan: Csodálkoznék, ha mondjuk az SZKA Szentpétervár nem lenne tagja az orosz szövetségnek.
@durex26: Persze, persze, a Rozmárok lehetne SZLH-tag is, és akkor a magyar bajnoki szereplésükhöz az SZLH engedélyét is kellene prezentálniuk. De ezt az egyszerűség kedvéért nem akartam ilyen részletekbe menően taglalni.

Idén pl. a Szabadka és a Crvena Zvezda is úgy kapta meg a szerb szövetség engedélyét, hogy bizonyos feltételeket támasztottak velük szemben otthon (játszaniuk kell a szerb bajnokságban is).
@kerusz: "On March 27, 2008 the Hockey Federation of Russia (FHR) officially handed over all rights to stage the national championship to the KHL. The highest ranked Russian team will be proclaimed the Champion of Russia."
"KHL Autonomous Non-profit Organization (ANO KHL) - directly engaged in conducting KHL Championship tournament according to the contract with OOO KHL. ANO KHL also has rights to conduct the Russian Championships among League teams till 2011 according to the contract with Russian Federation of Hockey."

De egy a lényeg, akárhogy is rágódunk a témán - nem lesz Szlovákiában KHL-csapat idén.........
@kovacsistvan: A SZLH egy évre azért felvehette volna s HC Lev Popradot.Utánna meg okosabbak lettek volna,hogy ártott e az Extraligának.Anton Danko azt mondta,hogy valakit zavarta hogy a KHL Popradon fog játszani,és nem Pozsonyban.
@kovacsistvan: Az, hogy a KHL megkapta a nemzeti bajnokság rendezésének a jogait a szövetségtől, egy dolog. És egy egészen másik dolog, hogy mindezt egy a nemzeti szövetséggel kötött szerződés alapján teszi. És ettől függetlenül a KHL-ben induló csapatok mind tagjai egy nemzeti szövetségnek. Pl. az átigazolásokat is az FRH intézi, nem a KHL. Az EBEL is ugyanígy működik, ők az osztrák nemzeti bajnokság rendezői.
@durex26: azért valami köze van hozzá. Lehet, hogy a Volán indít egy felnőtt csapatot az EBEL-ben, de az összes többi csapata a miniktől kezdve egészen a farmcsapatig az MJSZ versenyein indul, tehát muszáj, hogy tagja legyen. A KHL is ilyen, a Riga többi csapata gondolok a saját bajnokságokban játszanak, nem az oroszban..
Én még mindig nem értem, hogy mi a fenének kellett volna az FHR-hez kérelmet benyújtania a HC Levnek. Tiszta sor, hogy a cseh/szlovák szövetségnél regisztáltatni kellett volna magukat, de hogyan jön ide az FHR?

De sokadjára is azt mondom: lehet itt mérgelődnöm, de ettől még nem lesz Szlovákiában KHL-csapat, hogy lehessen KHL-meccsekre járni............
@miki78: Ebben igazad van, de mi van akkor, ha én vásárolok egy komplett felnőtt csapatot, és indítani akarom az EBEL-ben, akkor minek kell beregisztráljam magam az MJSZ-hez, ha még egy meccset se akarok játszani a rendezvényükön, viszont az üzleti érzékem azt súgja, hogy a jégpalótába -ami szintén magán kézben működik ugye- lenne rá közönség. Szóval összegezve, miért kell tartoznia egy magán kézben lévő csapatnak bármilyen ligához, ha akar indulni egy profit orientált biznisz jellegű érdekcsoportok által üzemeltetett ligában? Kicsit elavultnak érzem ezt a szabályt ebben a közösligázos világban, sőt a legtöbb bajnokság magán jellegű.
@durex26: Az EBEL a magyar szövetség beleegyezését fogja kérni ahhoz, hogy elindulhasson a csapatod náluk. Erre az IIHF szabályai kötelezik.

Amúgy az EBEL az osztrák szövetség engedélye alapján működik, a játékvezetők, az átigazolási és fegyelmi ügyek és egy csomó minden más továbbra is az osztrák szövetség illetékességi körébe tartozik.

Azért van ez, mert szabályok kellenek. Az NHL-en belül (ami egy teljesen elkülönült szervezet) is szigorú szabályok vannak, amelyeket mindenki köteles betartani, a részt vevő csapatok pedig az NHL tagjai. Az NHL-ben ugyanúgy nem játszhat olyan csapat, amelyik nem tartozik egyetlen szövetséghez (ilyen értelemben az NHL is az) sem.
@kerusz: Most volt cikk róla, hogy kiszerveszték a szövetség alól a csapatok az EBEL-t, mert egyre szarabb volt a bajnokság. Szerinted mi lett volna ha nem engedi meg a szövetség?
Persze, hogy kellenek szabályok, de az ésszerűség mellett, tehát ha én EBEL csapatot akarok itt, akkor ne kelljen már könyörögnöm, hogy bejegyezzenek, hanem indulhassak, esetleg ha a szövetségnek nem tetszik, akkor jelzi felém és az EBEL felé, és jogi úton megvitatjuk a törvényszéken, de ne adjunk már lehetőséget egy szervezetnek, hogy egy vállalkozás működésébe beleszólhasson. Sőt muszáj neki megtenni. IIHF-nél be kell jelenteni, hogy milyen bajnokságot indítasz, milyen csapatokkal? Esetleg betilthat egy bajnokságot? Vagy miféle szabályt hoztak, ami kötelez, hogy szövetség tagja legyek, és főleg minek?
Tartoznak szövetséghez, de viszont egy NHL csapat, nem kell a kanadai vagy usa szövetséghez tartozzon, sem az AHL-hez, sem CHL-hez stb., mint nálunk.
sports.yahoo.com/nhl/blog/puck_daddy/post/KHL-President-offers-Kovalchuk-17-year-deal-cho?urn=nhl-258875 ezt olvastátok? Azért ez már gyerekes vazze, értem én hogy tele van pénzel, de ez már szembeköpése mindenek ami a profi sport üzleti értékét jelenti :(.
@durex26: Attól, hogy az EBEL üzleti oldalról önállóan felel az osztrák bajnokság megrendezéért, még egyáltalán nem igaz, hogy az osztrák szövetség alól teljesen kiszervezték a bajnokságot. Hogy mást ne mondjak, a játékvezetők pl. továbbra is az ÖEHV alá tartoznak.

Senkinek nem kell könyörögnie, hogy bejegyezzék, viszont a HC Lev a probléma felmerülésééig sehová sem jelentkezett tagként. Erre kérdezett rá az SZLH, és erre a KHL is csak annyit mondott, hogy miért nem a szlovákoknál tag a HC Lev... Magyarán ők is szereték volna lepasszolni a problémát.

Az NHL-csapatok valóban nem a Hockey Canada vagy az USA Hockey tagjai, hanem az NHL-é. De ők is tartoznak valahová. És amíg nem volt megállapodás az NHL és az IIHF között, addig eléggé sok konfliktus is támadt abból, hogy az NHL-re nem volantokott a rajta kívüli hokivilág egyetlen törvénye sem.

A sport azért esik sok szempontból különleges elbírálás alá egyébként, mert messze nem a szabad piac logikája alapján működik. Ennek leglátványosabb példája az utánpótlás-nevelés. Pl. ha a Fradi nem lenne az MJSz tagja, akkor most simán lerabolhatta volna a csíkiak ificsapatát, mehetett volna a nyálverés, hogy kell fejenként 4000 ejrót fizetni, de ez a Fradit nem kellett volna hogy érdekelje.
@kerusz: jesszusom...

Adok egy szótárat magamhoz.

megrendezéért = megrendezéséért
szereték = szerették
volantokott = vonatkozott
süti beállítások módosítása