HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

A látványsportágakat támogathatják

2010.07.23. 10:38 F. Kapus

Csütörtök este elsöprő többséggel szavazta meg az Országgyűlés a sporttal összefüggő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot, összesen két ellenszavazattal. Így a sport támogatása kapcsán egyes adótörvények jelentősen módosulhatnak. Ehhez még egy végrehajtási rendeletnek kell születnie, és az EU-jóváhagyásra is várni kell. Ha mindenhol átmegy a törvény, akkor 2011 első félévének végén az előzetes számítások szerint több tízmilliárd forint áramolhat az öt látványsportágba.

Témabeli állandó szakértőnk máris összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat. A nyereséges cégek társasági adókedvezményért cserébe a jövőben támogathatnák úgynevezett látvány-csapatsportágak (labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, vízilabda és jégkorong) szövetségeit és azok tagszervezeteit. Az adókedvezmény igénybe vétele a filmgyártás támogatásánál már megismert módon történne, vagyis a támogatást egyrészt költségként, másrészt a fizetendő adóval szembeni kedvezményként is el lehetne számolni. Ezáltal 100 egység támogatásért cserébe a támogató cég 110 és 119 egység közötti adókedvezményt vehetne igénybe, attól függően, hogy társasági adókulcsa a 10 és 19 százalékos társasági adókulcsok szerint miként alakulna.

Az Európai Bizottság sokszor meglehetősen lassú eljárása miatt azonban valószínűsíthető, hogy a jogszabály csak 2011-ben lép majd hatályba, így a cégek számára 2010-ben még valószínűleg nem less igénybe vehető ez a kedvezmény. Ráadásul a megszavazott szöveg egyes pontjai miatt kérdéses, hogy az Európai Bizottság jóváhagyja-e a jelenlegi változatot.

Ezenkívül lényeges eleme a törvénymódosításnak, hogy a sportolók, sportalkalmazottak körére kiterjesztették az EKHO szerinti adózást, az első osztályban játszó hivatásos sportolók esetében 100 millió forintos határig terjed, továbbá hogy a sporttelepek vásárlása a jövőben illetékmentes lesz, de ez utóbbihoz is EU-jóváhagyás szükséges még.

Június 14-én négy kormánypárti képviselő önálló indítványt nyújtott be "egyes adótörvényeknek a sport támogatásával összefüggő módosításáról". Ebben sok aggályos módosítás ötlete szerepelt. Szakértőnk egyből jelezte ezeket a problémákat, és igaza lett, még a parlamenti bizottsági tárgyalásig sem jutott az eredeti verzió, átdolgozásra visszaküldték. Július 1-jén a négyek ismételten benyújtották a módosítási javaslataikat, amelyben sok minden munkagép véleményének megfelelően változott, de maradtak továbbra is bizonytalanságra okot adó részletek benne. Ehhez a szöveghez rengeteg módosító indítvány érkezett, amelyek közül összesen kilencet építettek be a csütörtökön elfogadott javaslatba. Ebből három nem igazán érdemi, a másik hat lényegét összefoglaljuk:

A sportszervezetekkel tulajdonosi összefonódásban (kapcsolt vállalkozási viszonyban) álló vállalkozások nem támogathatnak saját sportszervezeteket. Munkagép megjegyzése: jól hangzik, de sokat nem változtat, a sportszervezetek vállalkozásai nem a hatalmas nyereségről híresek, egyébként sem lett volna számottevő az ilyesmi.

A támogatás alapját a személyi jellegű ráfordításokról a működési költségek egészére terjesztették ki. Munkagép: Ezzel lesz majd sok probléma, az EU-szabályok szerint ugyanis működési költségek támogatása kifejezetten tilos.

Egy módosító indítvány tisztázza, hogy a támogató által igénybe vett adókedvezményt nem befolyásolja, hogy a támogatásból megvalósított tárgyi eszköz beruházással mi lesz később.

Felsőoktatási sportszervezetek is részesülhetnek támogatásban, akkor is ha nem első vagy másodosztályban szerepelnek. Sporttelepnek minősül a tornaterem és a vízisporttelep is. Az oktatási bizottság javaslatára törölték a tervezetből a közoktatással kapcsolatos passzusokat, ami a kötelező testnevelés óraszámot írta volna elő. Ez ügyben további egyeztetések szükségesek.

A közeljövőben még kell készülnie egy rendeletnek az elszámolható költségekről, azok ellenőrzéséről és a támogatási igazolások kiadásának szabályairól, ez az EU-jóváhagyáshoz is kell majd. Nyáron érdemi fejlemények EU-vonalon nem nagyon várhatóak, a tapasztalatok szerint 2010. december 20. előtt (ekkor kell a társasági adót feltölteniük a cégeknek) nemigen léphet hatályba a javaslat.

18 komment

Címkék: parlament sportdiplomácia sporttörvény sportfinanszírozás

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sziasztok! Elérhető-e az elfogadott törvény szövege valahol, mert nézem én a parlament.hu-t, de ott mintha csak az eredeti javaslat lenne meg, a módosítókkal korrigált változat nem...
@vaze: Ha nem akarod megvárni a kihirdetést (bár sürgős kihirdetéssel megy az ügy) akkor azt javaslom, hogy szemezgessél itt:
www.parlament.hu/internet/plsql/ogy_irom.irom_adat?p_ckl=39&p_izon=573
Jól értem a törvény alapján, hogy a cégem vehet nekem adómentesen Volán szezonbérletet, és ez már idén (kihirdetést követő nyolcadik naptól) is lehet?
Friss ropogós (kapcsolódó) elemzés:
www.orientax.hu/hir/sport-tamogatva-ha-az-unio-is-ugy-akarja

@vaze: egyelőre nincs egységes javaslat, mert a módosítókról is tegnap voltak a szavazások.

@nazgul: igen, így van. A kérdés már csak az, hogy mikor jelenik meg a Magyar Közlönyben.
Piacgazdaság van. Ezt akartuk 89-ben. Lehet vele élni. Termeljék ki a nyereséget, és ne az adófizetők pénzét herdálják. Úgy tudom, hogy minden sportklub magánkézben van, akkor meg ne az államtól kérjenek a fenntartásukhoz támogatást. A lakatos "Józsi bácsi" sem kap az államtól támogatást, mert nem megy az üzlet. Válaszon más szakmát ha eböl nem tud megélni. Ez vonatkozik a színészekre is.
@munkagep: koszi. meg a tiedet is nehez ertelmeznem, de legalabb nagyjabol ertem mirol van szo :)

EU miatt viszont... hat kivancsi leszek... tul szep hogy igaz legyen...
@hokikori: @munkagep: köszönöm az érdemi reakciókat. az a kellemetlenség történt velem, hogy sem a joghoz, sem az adóügyekhez nem értek, viszont (ebből eredően többnyire hülye) kérdéseim azért vannak. konkrétan egyetlen dolgot nem értek. azt írjátok:
"A sportszervezetekkel tulajdonosi összefonódásban (kapcsolt vállalkozási viszonyban) álló vállalkozások nem támogathatnak saját sportszervezeteket. Munkagép megjegyzése: jól hangzik, de sokat nem változtat, a sportszervezetek vállalkozásai nem a hatalmas nyereségről híresek, egyébként sem lett volna számottevő az ilyesmi."
Nekem laikusként úgy tűnik, mintha munkagép a tulajdonosi összefonódásoknak csak az egyik irányát vizsgálta volna: márpedig azt az esetet, amikor a sportszervezetnek van vállalkozása. De mi van akkor, ha van egy vállalkozó, akinek mindene a sport, a vállalkozásán kívül többségi tulajdona van egy sportszervezetben is, amelynek az éves költségvetését éppen ő adja a vállalkozásán keresztül. Ebben az esetben éppen ezt a vállalkozást zárjuk ki a kedvezmények igénybevételének lehetőségéből? Elnézést, ha pongyolán fogalmaztam, ne adj isten hülyeséget kérdeztem, remélem, érthető, hogy mire vagyok kíváncsi...
üzenetem, jelenj meg! :)
@vaze: sommás és rövid válaszom, igen, jól látod. Alapvetően paranoiás elképzelés, hogy az adóalapot így ki lehetne játszani, hiszen ahhoz adóalapot kéne generálni és a 70%-os korlát miatt abból adó kötelezettség is keletkezne, másrészt nem elég papíron generálni, de a pénznek is meg kell lennie, hogy azt átutalja a sportszervezetnek.

Ha nem a kapcsolt féltől, akkor független féltől még megszerezheti a szervezet a támogatást, az államnak meg pont ugyanannyiba kerül.

Úgy gondolom, hogy a képviselők ezt ilyen mélységében nem is látták és nem is akarták átgondolni, viszont nagyon jól hangzott azt mondani, hogy elejét vesszük a trükközésnek.
Hát, így viszont egy nagyon is fontos réteget fosztunk meg a kedvezményektől, mondhatni a legelkötelezettebb, legbelső kört. Bravó! :(
illetve, még egy praktikus kérdés: mekkora tulajdoni hányad kell a kapcsolt vállalkozási viszonyhoz? maradva a példánál: vállalkozó tulajdonosi hányaddal rendelkező támogatója egy sportszervezetnek, mekkora tulajdonrésznél lesz ez kapcsolt vállalkozási viszony? köszi, előre is
@vaze:
A tulajdonrész egy dolog, a döntő fogalom az a BEFOLYÁSSAL VALÓ RENDELKEZÉS. A kapcsolt vállalkozás definiálása az egyik legbonyolultabb dolog amit el lehet képzelni:
Kapcsolt vállalkozásnak minősül: a) az adózó és az a személy, amelyben az adózó - a Ptk. rendelkezéseinek megfelelő alkalmazásával - közvetlenül vagy közvetve többségi befolyással rendelkezik, b) az adózó és az a személy, amely az adózóban - a Ptk. rendelkezéseinek megfelelő alkalmazásával - közvetlenül vagy közvetve többségi befolyással rendelkezik, c) az adózó és más személy, ha harmadik személy - a Ptk. rendelkezéseinek megfelelő alkalmazásával - közvetlenül vagy közvetve mindkettőjükben többségi befolyással rendelkezik azzal, hogy azokat a közeli hozzátartozókat, akik az adózóban és a más személyben többségi befolyással rendelkeznek, harmadik személynek kell tekinteni; d) a külföldi vállalkozó és belföldi telephelye, valamint a külföldi vállalkozó telephelyei, továbbá a külföldi vállalkozó belföldi telephelye és az a személy, amely a külföldi vállalkozóval az a)-c) alpontban meghatározott viszonyban áll; e) az adózó és külföldi telephelye, továbbá az adózó külföldi telephelye és az a személy, amely az adózóval az a)-c) alpontban meghatározott viszonyban áll.
@hokikori: leegyszerűsítve, közvetlenül vagy közvetve 50%-ot meghaladó tulajdonrész, illetve olyan cégek akikben ugyanazon személy rendelkezik 50%-ot meghaladó részesedéssel egymás között is már kapcsolt vállalkozásnak minősülnek.
@munkagep: Pontosan így van. Én azonban azért preferálom a tulajdonrész, vagy részesedés kifejezéssel szemben a befolyással való rendelkezést, mert tartalmazza a határozatok és döntések meghozatalában való egyéb részvételt is.
Ez a sportban ismert formációkban akár egy elnökségben, vagy kuratóriumban meglévő fontos pozíciót is jelenthet.
@munkagep: én pontosan azt nem értem, hogyan lesz 110-119 közti az adókedvezmény? Ehhez akkor költségként elszámolják illetve plusz még a számított adóból és ne maz adóalapból is levonaható lesz? Köszi a segítséget.
@Ravic83: ha általánosan 19% lenne a társasági adókulcs, akkor az adókedvezmény is mindig 119 lenne, mert 19 jönne vissza a költségként való elszámolásból és 100 magából az adókedvezményből. De mivel jövőre már lesz 10%-os adókulcs is 500 millió Ft-ig, a cégek adóalapjától függ, hogy mennyi is a tényleges "hozam".
@munkagep: Köszi a választ. A 10 v. 19%-os szabályt ismertem, a lényegi kérdésem arra vonatkozott, hogy jön ki 100 fölött egyáltalán. De a válaszodból már ezt is értem, köszi:)
süti beállítások módosítása