HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Ismét szabályváltozások következnek

2010.07.23. 17:13 F. Kapus

A nemzetközi szövetség négyévente adja ki a hivatalos szabálykönyvet. Az előző szezonban még a 2006-os szabályok szerint játszották a jégkorongmeccseket, igaz, néhány jelentős módosítás egy évvel az eredeti menetrend előtt hatályba lépett, ezért 2009 nyara óta például nem lehet cserélni tilos felszabadítás esetén. A tavalyi módosulások horderejét nem érik el az ideiek, de sok minden változik ezúttal is. Jelen írásunkban a 2010/11-es szezontól változó szabályokat foglaljuk össze.

A kék vonalakat a korongvetőn és a palánkon is jelölni kell.

Olimpián, felnőtt, junior, ifjúsági A csoportos, valamint felnőtt divízió 1-es világbajnokságokon a rugalmas kapurögzítők használata kötelezően ajánlott.

Minden cserepadon legalább 16 játékosnak és 8 hivatalos személynek helyet kell biztosítani.

A játékidőt 20:00-tól indulva visszafelé kell mérni.

A gólbíró zöld lámpájának automatikusan ki kell gyulladnia, ha megállítják az időt vagy ha a harmadnak vége van.

Időkérésnél, illetve amennyiben sérült játékos fekszik a jégen, nem szólhat a zene a játékmegszakítás során.

Amennyiben a csapatkapitány és a helyettesei sincsenek a jégen, akkor nem megengedett, hogy bármelyikük a játéktérre menjen a játékvezetővel való egyeztetés végett. Ez alól kivétel, ha a játékvezető hívja. Ezen szabály megszegéséért először az edzőt kell figyelmeztetni, minden további esetben 10 perc fegyelmi büntetést kell adni a szabályt megszegőnek.

A bemelegítés alatt minden felszerelést, még a mezt is viselni kell.

Az üreges ütők felső végét megfelelően kell lezárni, a biztonságos játék érdekében.

Fluoreszkáló festésű ütő használata nem megengedett, ha valaki figyelmeztetés ellenére is használja, akkor 10 perc fegyelmit kap.

Ha leesik egy játékos fejvédője, nem megengedett, hogy játékba avatkozzon, automatikusan a cserepadhoz kell korcsolyáznia.

Junior korosztályban mindenkinek fogvédőt kell viselnie.

Minden olyan könyökvédőt, melynek külsején nincs egy szivacs, gumi vagy hasonló anyagból készült védő réteg, veszélyes felszerelésnek kell minősíteni.

Kapus csak játékosfejvédőben, ráccsal vagy speciális kapusmaszkban védhet. A korong nem férhet át a rácson. U18-as és az alatti korosztályok esetében a bot vége sem férhet át a rácson.

Ha a kapus fejvédője leesik, meg kell állítani a játékot. Ha direkt vette le, akkor 2 perc kisbüntetést kell ítélni ellene.

Ha a kapust fejbe lövik koronggal, a játékvezető döntése, hogy megállítja-e a játékot. Amennyiben egyből gólhelyzet alakul ki, akkor engednie kell tovább a játékot.

Tilos a felszerelésen bármilyen graffitit, obszcén, sértő, rasszista, vallási feliratot viselni, beleértve a fejvédőt is.

A cserezóna 1,5 méter lett az eddigi 3 méter helyett. Ha a bejövő játékos játékba avatkozik, amíg társa nem lépett ki, akkor 2 perc büntetést kap a csapat, túl sok játékos a jégen miatt. A kapuscserére ugyanez a szabály vonatkozik.

A tilos felszabadítás után továbbra sem lehet cserélni. Amennyiben egy csapat a figyelmeztetés után megszegi ezt, 2 perc technikai kisbüntetést kap.

Nem megengedett a vállmagasság felett a lacrosse mozdulat, ha ilyen történik, azonnali játékmegszakítás következik, területvesztéssel járó bedobás után folytatódik a játék.

Fejre, nyakra irányuló támadásnak minősül minden olyan ütközés, ami direktben a fejet, nyakat éri. Ez a pont nagyon hangsúlyos, és alaposan részletezett az új szabálykönyvben, ezért erről a témáról külön cikkben is értekezünk majd.

Aki a levegőben kézzel leveszi a korongot, egyből a jégre kell tennie. Ha a játékos összezárja a kezében a korongot, és területi előnyt szerez az ellenféllel szemben, akkor büntetni kell 2 perccel.

A megítélt büntetőt a sértettnek, sérülése esetén a szabálytalanság pillanatában jégen lévő csapattársai egyikének kell elvégeznie.

Ha a kapus egy kiugró játékossal szemben szabálytalankodik, akkor büntetőt kell ítélni ellene. Ez esetben mindegy az is, hogy szemből vagy hátulról történik a szabálytalanság.

Ha az egyik csapat emberhátrányban van egy kisbüntetés miatt, és a játékvezető ezalatt késleltetett kisbüntetést jelez ugyanezen csapat ellen, és a vétlen csapat gólt lő, akkor az eredeti emberhátrányt okozó kiállítás telik le, a késleltetett büntetést okozónak pedig a gól időpontjától számítva kezdődik el a 2 perces büntetése.

Ha valaki magas bottal korongba ér a semleges vagy a védő területen, akkor a védő harmadban kerül sor a bedobásra.

A kapus nem játszhat törött bottal, azonnal el kell dobnia azt. Ha nem teszi, kisbüntetés jár érte. (Eddig az első játékmegszakításig védhetett törött ütővel.)

A technikai kisbüntetést (pl. ismeretlen bedob egy botot, időhúzás stb., olyan büntetés, amit a csapat kap) minden esetben a jégen lévők egyikének kell leülnie.

27 komment

Címkék: játékszabályok játékvezetők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Esetleg kiadhatnának egy kézikönyvet az engedélyezett szavak és képek listájával, amiből választani lehet a felszerelésre. Szánalom. Mi lenne, ha rábíznák a _felnőtt_ emberekre, mit raknak ki? Nem tudtok olyat mondani, ami ne lenne sértő valakire.
@-d(-_-)b-: Így van, és a cserezóna másfél méterét is mérőszalaggal kéne lemérni minden cserénél.
> A tilos felszabadítás után továbbra sem lehet cserélni. Amennyiben egy csapat a figyelmeztetés után megszegi ezt, 2 perc technikai kisbüntetést kap.

Ennek a Volán szempontjából lenne jelentősége... az előző szezonban így kb. kétszerannyi előnyünk lehetett volna az EBEL-ben az ellenfelek "fegyelmezettsége" miatt.
@Raon: az előző szezonban így kb. kétszerannyi előnyünk lehetett volna az EBEL-ben az ellenfelek "fegyelmezettsége" miatt.
Feltéva ha meg is adfák majd. Szerintem ebből még sok értelmezési, alkalmazási értetlenkedés lesz a sporik és a drukkerek körében.
@Raon: Ennek a Volán szempontjából lenne jelentősége... az előző szezonban így kb. kétszerannyi előnyünk lehetett volna az EBEL-ben az ellenfelek "fegyelmezettsége" miatt.
Ooops... ezt én írtam, de miért szekesztette a blogmotor Raonhoz???
lassan bonyolultabb lesz , mint a Polgári Törvénykönyv, a játékvezetők még nagyobb hatalmat kapnak, lényegesn több lehet a büntetés, ez nem szokott jóra vezetni...:-((
"Olimpián, felnőtt, junior, ifjúsági A csoportos, valamint felnőtt divízió 1-es világbajnokságokon a rugalmas kapurögzítők használata kötelezően ajánlott."
Ebből a mondatból a "kötelezően ajánlott" mit jelent. ::))
@A99.: Nem kötelező, csak ajánlott, viszont ha nincs akkor megbüntetnek... :D Gondolom...
@budaijegesmedve: A pálya lejtésének irányban és fokokban kifejezett meghatározása mégsem kerülhetett be :-))
"A kapus nem játszhat törött bottal, azonnal el kell dobnia azt. Ha nem teszi, kisbüntetés jár érte. (Eddig az első játékmegszakításig védhetett törött ütővel.)"

Ez érdekes, mert ha tökéletes állapotú botot dob el, az meg 2 perc. Vagyis minden kapus arra fog hivatkozni minden ütőeldobásnál, hogy azt hitte, hogy eltörött :)))
@gabute: nem mindegy, hogy hová dobja... ;-)
@advocatusdiaboli: Tehát akkor mégis kötelező. Vagy csak ajánlott? :)
Vicces fordítások...
@A99.: kötelező az ajánlás
@gabute: a dobás elvileg ejtést jelentene!
@A99.: @Iceblack: Hibás fordítás. Helyesen: "Olimpián, felnőtt, junior, ifjúsági A csoportos, valamint felnőtt divízió 1-es világbajnokságokon a rugalmas kapurögzítők használata kötelező, a többi IIHF rendezvényen erősen ajánlott" eredetiben: "For the Olympic Winter Games tournaments, the IIHF World Championship, the IIHF World Women Championship, the IIHF World Championship Division I, the IIHF World Under 20 Championship and the IIHF World U18 Championship, flexible goal pegs are mandatory and are strongly
recommended for other IIHF competitions."
@kerusz: OK. Bocs a kötözködésért.
"Tilos a felszerelésen bármilyen graffitit, obszcén, sértő, rasszista, vallási feliratot viselni, beleértve a fejvédőt is."

Ööööö, akkor búcsúzhatunk a művészi festésű kapusfejvédőktől is? Vagy az nem számít graffitinek?
Ezeknek a szabályoknak a fele baromság! És amelyik csapatnál mondjuk nincs 8 hivatalos személy??? Egyáltalán kit értenek hivatalos személy alatt??? A fluoreszkáló ütő zavarja a játékosokat, hogy nem lehet használni?? És kit zavarnak a graffitik a sisakokon??? 1,5 méteres cserezóna??? Javasolt, hogy akkor a bíróknál legyen a mérőszalag is!

Új szabályok=még több kiállítás+még jobban széttördelt játék!
@lorddani1990: Hivatalos személynek számítanak olyan elhanyagolható emberek, mint pl. az edzők, a csapatorvos és a csapatvezető. Ez a szabály egyébként javarészt formalitás, nem érdemes belekötni.

Igen, zavarja.

Valószínűleg ez az extravagáns mezőnyjátékosokra vonatkozik, nem a kapusokra. Az obszcén, sértő, rasszista, vallási feliratok tiltása pedig elég egyértelmű.

Szemmértékkel ügyesen meg lehet határozni a 1,5 métert.

A posztban leírtak alapján nem nagyon lesz több kiállítás ezután sem, hacsak valaki tüntetőleg nem vesz pár foszforeszkáló ütőt és rajzol nemiszerveket a fejvédőjére. Elég rendhagyó dolgok szerepeltek a módosítások közt.
@lorddani1990: Ahol nincs 8 hivatalos személy, ott marad hely a padon. :-)
Mindenkitől elnézést kérek, egy nem elhanyagolható információ elkerülte figyelmemet. A fenti változások csak az IIHF-rendezvényekre nézve kötelezőek, a nemzeti szövetségek eltérhetnek néhány technikai kérdésben. Magyarországon nyilvánvalóan ilyen lesz a kispad és az időmérés kérdése.
@lorddani1990: ha jol tudom, IIHF szabalykönyv szerint most is kellene lennie naluk. De minek?? Nem allnak meg harompercenkent ütöket mericskelni...
@F. Kapus: Igen, mondjuk az időmérés felkeltette a figyelmemet, de nem akartam magam ellen beszélni. :)
Hiába, ide is elér a fifa keze. Kit és milyen vallási jelkép sért???
Majd jövőre szólnak a steauások, hogy a Budai fejvédőjén a magyar címer sérti őket.
Nevetséges.
Most mondjam azt, hogy a starsos csillagok közül engem több is sért? :)
F. Kapus: Ez menő, akkor végre ugyanazokat fújják le, mint NHL-ben. Pl-: MAF nem lophat ütőt az ellen hátvédjétől, h eltörte ;)
Ütőt mérni csak hivatalos IIHF etalonnal lehet?
Melyik pályán van ilyen?
Ezt minden bíró viszi magával, mint a sípot, vagy a zsűriben van elhelyezve?
A jégkorong az gentlemen's sport - az IIHF-es emberek az elmúlt 10 évben nem láttak botmérést, mindenki elfogadja, hogy a másik mivel játszik. Ettől még szabályok vannak erre vonatkozóan és szerintem a 99%-a botoknak meg is felel. Az IIHF eszköz csak segíti a mérést, de egy mérőszalaggal is könnyen elvégezhető, ami felszerelés része a játékvezetőknél a szabálykönyv szerint.
süti beállítások módosítása