HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Tehetségek mindenhol felbukkanhatnak

2010.07.14. 09:25 F. Kapus

"Az elitképzésen kívül is erősíteni kell a bajnoki rendszert, mert mi lesz azokkal a gyermekekkel, akik 12-14-16 évesen nem férnek be a Starsba, a Volánba, a Miskolcba? Arról nem is beszélve, hogy a jelenlegi keretek között az a fiatal, aki 12 vagy 14 évesen gondolja úgy, hogy jégkorongozni szeretne, szinte esélytelenül kíván a csapatokhoz csatlakozni." Kukucska György nyíregyházi edző gondolatai ezek. A másod-harmad vonalba tartozó északkelet-magyarországi utánpótlás-nevelő egyesületek összefogtak, közösen megpróbálnak túllépni a körülményeik és a lehetőségeik okozta nehézségeken. A regionális szerveződés egyik motorjával és szóvivőjével beszélgettünk erről.

Nyíregyháza, Kazincbarcika, Jászberény és Eger jégkorongsportjának problémái és anyagi helyzete hasonló. Fél szezonon át üzemelő szabadtéri pályájuk van, utóbbi három városban szabványméretű, a szabolcsi megyeszékhelyen csak 40x20 méteres. Az utóbbi években beindult az óvodás és kisiskolás korcsolyaoktatás, majd a jégkorongképzés.

Nyíregyházán négy éve üzemel a mobil sátoros pálya, azelőtt soha nem volt műjég a városban. A múlt télen a kicsik részére heti kétszer tartottak korcsolyaoktatást, több mint száz gyermek járt rendszeresen a foglalkozásokra. Mint Kukucska György meséli, az U8 és az U10-es korosztályban már nincsenek problémáik, a pályájuk mérete sem gátja a fejlődésnek. A létszám is szépen alakul, mintegy 25 gyermek hokizik a Szabolcsi Sólymok eme két korcsoportjában.

A gondok az előkészítőtől, tehát az U12-esektől kezdődnek, mert az ő bajnokságuk már nagypályáján zajlik, amit nem tudnak biztosítani. Másfelől viszont itt és innen felfelé nem rendelkeznek a kellő létszámmal. A versenyeztetés hiányában tovább olvad a létszám, a képzett sportolók átpártolnak más sportágakhoz, ahol adottak a feltételek.

Mivel a többi városban is ez a probléma, öszefogtak és kitaláltak egy speciális bajnokságot, ahol minden korosztályból egy-egy sor játszik, és az azonos életkorúak mindig egymás ellen lépnek jégre. Ezzel az erősen kompromisszumos módszerrel idén sokszor összecsaptak a csapatok, és remekül működött a dolog. Most azt kérik, a magyar szövetség álljon a kezdeményezés mellé, legyen ez egy speciális bajnokság. A kezdeményezéshez természetesen más csapatok is csatlakozhatnak, akik hasonló problémával küzdenek. A budapesti Gepárd JSE máris jelezte, a következő szezonban csatlakozni kíván az eddigi négy gárdához.

"Fontosnak érezzük, hogy a sportág alapjait elsajátító gyermekeket megtartsuk a jégkorongsportban – mondja Kukucska. – Az idén 120-130 olyan gyermek jégkorongozott nálunk, akik nem szerepelnek az MJSZ nyilvántartásában. Nekünk nincsenek olyan lehetőségeink, mint az elitképzésben részt vevő fővárosi és ismert vidéki kluboknak. De tehetségek mindenhol felbukkanhatnak. Mi ezen a kis mobilpályán is neveltünk már fel egy kölyökválogatottkeret-tag játékost. Vincze Péter komolyabb szinten kívánta űzni ezt a játékot, ezért Debrecenbe költözött a bátyjával, ott nagypályán fejlődhet tovább.

Kezdeményezésünk létjogosultságát nemcsak az ilyen példák adják. Fontos, hogy az egészséges életre nevelésre is gondoljunk, mert nemcsak versenysportból áll a világ. Úgy gondoljuk, hosszú távon kialakulhat egy egészséges farmbajnokság rendszere. Azok a gyermekek, akik nálunk kiemelkednek, úgyis távoznak a jégcsarnokkal rendelkező csapatokhoz. Onnan viszont jöhetnek hozzánk azok, akik vagy nem akarnak nap mint nap komoly edzésekre járni, megelégszenek heti 2-3-4 alkalommal, vagy nem olyan ügyesek, fejlettek, ezért nem férnek be a jobb csapatokba. Abbahagyniuk nekik sem kell, sőt, számukra is fontos a rendszeres mozgás. Különben is, bármikor utolérhetik a jobbakat.

Ezért gondoljuk, hogy az elitképzésen kívül is erősíteni kell a bajnoki rendszert, mert mi lesz azokkal a gyermekekkel, akik 12-14-16 évesen nem férnek be a Starsba, a Volánba, a Miskolcba? Arról nem is beszélve, hogy a jelenlegi keretek között az a fiatal, aki 12, netán 14 évesen gondolja úgy, hogy jégkorongozni szeretne, szinte esélytelenül kíván a csapatokhoz csatlakozni. Nálunk ezt is megteheti. A mi szerveződő bajnokságunk biztosítja, hogy legyen út oda-vissza a fiatalok számára. A 2009/10-es szezonban mind a négy városban rendeztünk négyes tornákat, sokszor külön páros mérkőzéseket is. Örülünk annak, hogy a Gepárdok is fantáziát látnak ebben, és csatlakoznak hozzánk."

A nyíregyházi sportcsarnok mellett található mobil pálya működésének ötödik évét kezdi november elsején, és március végéig üzemel. Jégcsarnok terv szintjén sem szerepel a városfejlesztési programban, sajnos ennek a mobil létesítménynek a sorsa sem tűnik biztosnak. Pedig sokat haladtak a helyi szervezők. Mint említettük, az alsó két korosztályban 25 gyermek van, a 12 és 16 év közöttieknél 28-30 fő jár rendszeresen edzésre. A helyi felnőtt amatőrcsapat hetente kétszer jár edzeni a debreceni jégcsarnokba. A fiatalokkal szeptember elejétől szárazon készülnek, ahogy máshol is teszik, de Nyíregyházán a novemberi kezdés miatt minden későbbre tolódik. Nyáron a görhokiélet pezseg, 30-40 fős táborokat tartanak. Bíznak az MJSZ anyagi és erkölcsi támogatásában, szeretnék továbbfejleszteni a speciális bajnokságukat.

19 komment

Címkék: nyíregyháza kukucska

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"Úgy gondoljuk, hosszú távon kialakulhat egy egészséges farmbajnokság rendszere. Azok a gyermekek, akik nálunk kiemelkednek, úgyis távoznak a jégcsarnokkal rendelkező csapatokhoz. Onnan viszont jöhetnek hozzánk azok, akik vagy nem akarnak nap mint nap komoly edzésekre járni, megelégszenek heti 2-3-4 alkalommal, vagy nem olyan ügyesek, fejlettek, ezért nem férnek be a jobb csapatokba. Abbahagyniuk nekik sem kell, sőt, számukra is fontos a rendszeres mozgás. Különben is, bármikor utolérhetik a jobbakat."
De ha egy szer nincs szabvány pálya... nem értem...
Az egri, barcikai csapatoknak mi a nevük?
@F. Kapus: Vitézek, Ördögök, Fókák... kösz:)
Nagyon szorítok a fenti elképzeléseknek, valóban szélesíteni kell a jégkorongbázist Magyarországon, ha azt akarjuk, hogy minél hamarabb közel kerüljünk a világszínvonalhoz fell kell építeni a piramist - mindenhol, ahol jó hoki van így működik a dolog.
Másrészt nem értem, hogy egy 100 ezres nagyságrendű városban még távlatilag sem gondolnak a városatyák jégcsarnok felépísére - furcsa - nagyobb városban azért több jut a különfiókokba...talán az erősebb lobbizás segítene?
@tolsztoj: sajnos a Budapesti helyzet is lehangoló, mivel a budai oldalon nincs rendes méretü jégpálya. Ez érinti a XI. XII. XXII. II. kerületet, Budaörsöt, Biatorbágyot, Budakeszit Érdet. Szóval több mint 1.5 millió embert!!!, mivel a jelenlegi közlekedési helyzetben ugyanannyi időbe tellik csúcsidőben eljutni Lágymányosról a Millenárisra (Káposztásmegyerről nem is beszélve), mint Egerből Miskolcra vagy Nyiregyházáról Debrecenbe.
@tolsztoj: Érdemes most megvárni a választásokat, hiszen Nyíregyházán a jelenlegi városvezető biztosan vissza fog vonulni. Pár éve amúgy szó volt arról, hogy aBujtosi Szabadidő Csarnok mellett (ahol most is áll a mobil pálya) felépül egy munkacsarnok, amelyben télen jégpálya lenne, nem tudom, ez miért került ki a tervek közül (tudom, tudom, a válság...). Valamit biztosan érdemes lenne csinálni, hiszen a jelenlegi pályát amúgy sokan látogatják.

Mellesleg Nyíregyháza a százezres városok között még igazán jó helyzetben van, Kecskeméten emberemlékezet óta nem sikerül összehozni egy több hónapon át működő, és minden évben előre kiszámíthatóan, ugyanazon a helyen kinyitó pályát.
@kerusz:
Kb. 2 éve volt az MJSZ a Polgármester nőnél. Ő elmondta, hogy a város olyan beruházásokat hajt végre, melyek elviszik a lehetőségeiket. Az egyik a látványfürdő, a másik a város csatornázása. Azonban partnernak mutatkozott egy PPP konstrukciós pálya megvalósítása mellett, ahol helyszínként a csarnok melletti terület jött szóba - itt, minden olyan dolog adot, ami a pályához kell, max a terület nem lenne elegendő - valamint a Sóstói terület. Sajnos tudomásom szerint ezek a tárgyalások leültek, a Polgármester választás közeledtével azért fel lehetne melegíteni a dolgokat.
Nagyon képben vagytok:)))Ennek őszintén örülök!A lényeg, hogy egyes véleményekkel szemben nem fantomegyesületek dolgoznak a végeken.Szerintem összlétszámban lehet, hogy ütnék a nagycsapatok létszámát.Az, hogy nincs kikérve -fölöslegesen- a versenyengedély-csak egy dolog, attól gyerek még van.Csak pénz nincs,illetve kevés.A jégpályát megépíteni lenne jelentkező, a gond az üzemeltetés, amit az önko. nem szeretne vállalni.Amúgy a legnagyobb ellenzői korábban nem a polgármester és csapata volt, hanem a mindenre amit a szembenállók szeretnének "nemet" kiabálók voltak.Ezért szkeptikus vagyok a választásokat illetően.De hokizni kell!(latinul:Hokere necessaria est!:-))))) Nem pálya függő a sportág szeretete és művelése.
@kirurgus:
Ja-ja. De lehet, hogy egy főtitkár+elnökségi tag delegációnál kissé nyomatékosabb lehet mondjuk egy elnök, főtitkár, elnökségi tagok, parlamenti képviselő delegáció, főleg ha mellé még néháyn vállalkozó is támogatást nyújt.:-)
@AZ69a: Már nem sokat kell várni :-) Lesz jég, annyi, hogy mindenkinek jut majd!!!
@Tillasz: Igazad lehet!Ennyi ember már meggyőzheti a polgit is!:-))Szerintem egy konkrét terrvel kell előállni,amiben a sarkalatos kérdések teljesen tiszták,aztán jöhet a többi.Lényeg az optimizmus.
Úgy másfél-két évvel ezelőtt kijött egy sporttal kapcsolatos stratégiai fejlesztési irányokat is megszabó törvény. Sajnos a tvr számára már nem emlékszem és azt sem tudom, hogy a végrehajtási résszel mi történt utána mert nem követtem nyomon.
Az még rémlik, hogy a vizes lobby vitte a prímet, mert a stratégiai irányvonalban az uszodafejlesztésekre helyezték a hangsúlyt. Most amikor a testnevelési óraszám növelése előtérbe került és a szkeptikusok a létesítmény (tornaterem) hiányára hivatkozva próbálják az ötletet támadni, különösen előtérbe kerülhet olyan létesítmények fejlesztése és a szabad kapacitások lekötése ami az említett problémát feloldja. Ilyen létesítmény lehetne többek között a műjégpálya. Franciaországban több városban délelőtt az általános iskolások töltik meg a jégpályákat akiket korcsolyázásra tanítanak.
Nyilván adódna a lehetőség az oktatásért felelős minisztérium, vagy az oktatási intézmény fenntartója részéről, hogy a képzéshez tartozó jégidőt finanszírozza. Ilyen módon is hozzá lehetne ám járulni a létesítmény fenntartásához.
Érdemes lenne az új elnökség elé tárni egy olyan javaslatot, hogy a vonatkozó tvr-be csempéssze be a minden megyei jogú városban legyen fedett műjégpálya 2014-re akciót és egyezzen meg az illetékes oktatásért felelős szakemberekkel, hogy a többlet testnevelési órák programjába kapjon helyet az általános iskolások korcsolya oktatása.
@hokikori: http://www.sportolonemzet.hu/Repository/Uploads_RT/ohegyi/Documents/sportolonemzet/jogszabályok%20bartyik%20jeno%202009.06.04/a%20Sport%20XXI.%20Nemzeti%20Sportstratégiáról%20szóló%2065-2007.%20(VI.27.)%20OGY%20határozat.doc
@w21: Van hired új budai jégpályáról? Ki vele gyorsan! :)
Mindent a maga idejében! De lesz, az már tuti, csak még nincs meg a pontos átadási dátum. Az előkészületek, a tervek és a pénz már megvan!!!
@w21: Nekünk bizonyíték kell, nem ígéret! :)
@F. Kapus: Neked már mondtam... ;-)
Jászberényben 2éve az udvaron áll a tetőszerkezet és nyitottan üzemel pár hónapot... rossz idő esetén nem kell bemutatni a dolgokat :(...
@gm: Remek köszönöm szépen és mint az általad küldött link mutatja ez nem is törvény hanem egy OGYH és már meg is van, hogy miért nem találtam végrehajtási rendeletet:)
Ugyan nagy általánosságban el van helyezve a mi sportágunk létesítmény fejlesztése is:
"Jégpálya-, jégcsarnok-építési program: a téli sportok közül kevésnek kedveznek Magyarország környezeti adottságai, így fejlesztésük a meglévő szakmai központok köré koncentrálva képzelhető el, komplex finanszírozási megoldásokkal. Az idényjellegű sportágak esetében rendkívül fontos az egész évet átfogó üzleti terv, és a gazdaságos működtetési modell kidolgozása."
Az általam említett vizes lobby ügyesen és konkrét geográfiai régió meghatározásával üzleti modell említése nélkül helyezte el az üzenetét.
"Tanuszoda-építési program: célja lehetőséget teremteni minden kistérségben az általános iskolai úszásoktatáshoz. Ennek érdekében minden kistérségben minimum egy tanuszoda biztosítása a cél."
Érdemes lenne ennek a frissítésére jól felkészülve felhívni a sportpolitikusok figyelmét, ha van egyáltalán egy ilyen típusu jognyilatkozatnak gyakorlati szerepe.
süti beállítások módosítása