HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

A Crvena Zvezda a Mol Ligába vágyik

2010.07.12. 10:58 F. Kapus

2011-től szerb csapattal bővülhet a magyar–román közös bajnokság, ezt a belgrádi csapat magyar edzőjétől tudtuk meg. Szakács Ferenc a legutóbbi szezonban az ifjúsági és a juniorcsapatot edzette. Mindezt az elnök megelégedésére tette, így nyáron a felnőttcsapathoz is őt nevezték ki. Mint blogunknak elmondta, jövő nyártól infrastrukturális, pénzügyi és szakmai akadálya sem lesz annak, hogy csatlakozzanak a Mol Ligához. Az erdélyi szakemberrel a szerb jégkorong helyzetéről is beszélgettünk, és megírjuk azt is, szerinte milyen erősségű a Slohokej Liga.

A 46 éves erdélyi edző Marosvásárhelyen jégkorongozott, majd Magyarországra érkezése után az NSZE és az UTE színeiben játszott az OB I.-ben. Pályafutása befejeztével a játék oktatására helyezte a hangsúlyt, utánpótlásedzőként az NSZE-ben, az UTE-ban és az FTC-ben dolgozott, majd Szabó István hívására az FTC felnőttcsapatánál másodedzősködött. Utána Angliában a Milton Keynes utánpótlásánál trénerkedett. Belgrádba költözése előtt a MAC-nál tevékenykedett. A 2002-es junior-világbajnokságon Fekete Albert, a 2006-oson Vladimir Matejov segítője volt a magyar válogatottnál.

Egy éve szerződött a szerb Crvena Zvezdához. A 2009/10-es szezonban a magyar juniorbajnokságban bukdácsolva kezdtek a fiatal belgrádiak, de a végére nagyon belelendültek, az UTE-t megelőzték, a bronzcsatában a Dunaferrt kétszer is legyőzték. Nem csoda, hogy a klubnál a magyar edzővel és a magyar bajnoksággal is elégedettek. Emiatt egyrészt Szakács működési területét alaposan kibővítették, az ifjúsági és a juniorcsapat mellé megkapta a felnőttek szakmai irányítását is, másrészt az U12-es és az U16-os csapatot is nevezni kívánják a magyar korosztályos bajnokságba.

"Felnőttcsapatunk egyelőre csak a szerb bajnokságban indul, ami nem túl komoly versengés. A legjobb szerb csapat jelenleg a Partizan, amely a Slohokej Ligában ezüstérmes lett, a válogatott játékosok hetven százaléka ott játszik. Mi a fiatalokat adjuk a nemzeti csapatba, amely idén kiesett a divízió 2-be. A felnőtt Crvena Zvezda nem sokban különbözik a juniorcsapatunktól, 4-5 idősebb játékossal egészül ki. De az U20-as csapatunk is nagyon fiatal, több mint felerészben U18-as játékosok adják a keretet. Ezért még legalább egy évet idősödniük kell, és a tapasztalatszerzés is nagyon fontos számukra. Aztán 2011-től komolyabb terveink vannak, indulni kívánunk a Mol Ligában."

Szakács Ferenc elmondta, ehhez minden feltétel adott a klubnál. "A körülményeink professzionálisak. Rend van a klubban, hagynak szabadon dolgozni, akkor és annyit edzünk, amennyit szakmailag indokoltnak tartunk. Pénzügyi szempontból már akár most elindulhattunk volna a Mol Ligában, de szakmailag semmi nem szólt emellett. Egyelőre elegendő lesz a magyar U21-es bajnokság, ahol az OB I./B-s csapatokkal is játszani fogunk. Ha nem írta volna ki a magyar szövetség ezt a sorozatot, akkor az OB I.-ben szerettünk volna részt venni, ezt jeleztük is korábban. De a Mol Liga csak jövőre következhet. A szakosztály tulajdonosa Goran Djokovic, gazdag szerbiai vállalkozó, többek között a négy csatornával működő Arena Sport Tv tulajdonosa."

Ez az adó közvetíti a világbajnokságokat, és jövőre az NHL- és KHL- mellett EBEL-mérkőzések is szerepelnek a programtervben. A Slohokej Liga egy másik adón, az állami RTS 2-es csatornáján is ment, a Partizan–Maribor döntőt például ez az adó közvetítette élőben. Mivel Szerbiában óriási igény van a sportesemények közvetítésére, nem lenne meglepő, ha a Crvena Zvezda Mol ligás mérkőzéseit valamelyik adó, kiváltképp a tulajdonosi egyezőség miatt az Arena Sport, műsorára tűzné.

A szerb jégkorong fejlődésének a gátja elsősorban a kevés pálya és a kevés csapat. Belgrádban mindössze két teljes értékű jégpálya található: a Pionir-csarnok, ahol a Partizan és a Crvena Zvezda edz és játszik, valamint egy a győrihez hasonlító sátras pálya az új-belgrádi oldalon, ahol a HK Beostar székel. Ezenkívül Szabadkán és Újvidéken van jégkorongélet. A szerb bajnokság ennek megfelelően háromcsapatos volt az előző szezonban, mivel a Patizan a Slohokej Ligában indult. A Vojvodina magabiztosan nyerte a nyolcmérkőzéses alapszakaszt, de a rájátszásban 2-1-re a Szpartak Subotica győzött. A Partizan a Slohokej-ezüst után hazatért, és 2-0-ra nyerte a bajnoki döntőt.

Az utánpótlás-bajnokságok gyenge színvonalúak. "A juniorbajnokságban három csapat indult, a szabadkaiakkal játszottuk a döntőt, nagyon megvertük őket. Az ifjúságiak között még kisebb az ellenállás, ott úgy nyertünk aranyat, hogy egész szezonban öt gólt kaptunk. Fejlődésünk szempontjából ezért is létfontosságú, hogy egy erősebb bajnokságban tudjunk indulni, a magyar versengés minden igényt kielégít."

Szakács Ferencet a Mol Liga jelenleg legnagyobb riválisának tekintett regionális bajnokság, a Slohokej Liga erősségéről kérdeztük. "Mivel a Partizan ugyanabban a csarnokban játszik, ahol mi, az összes belgrádi Slohokej-mérkőzést láttam, megfelelő következtetéseket tudok levonni. A Slohokej a magyar juniorbajnokságnak megfelelő, gyenge színvonalú liga. A tavalyi Miskolc vagy Ferencváros is magabiztosan jutott volna döntőbe. A ligában jobbára a fiatalok játszanak, még az EBEL-csapat farmjai is gyenge játékra képesek csak. Mivel megkerestek, mondtam is Kangyal Balázsnak, hogy értelmetlen lenne a Starsnak ezt a ligát választania."

17 komment

Címkék: szakács szerbia mol liga crvena zvezda

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Na vegre valaki kimondta: "értelmetlen lenne a Starsnak ezt a ligát választania."
@bakoelod87: Bizony! Végre egy objektív vélemény. Mondjuk a Stars pillanatnyi keretével lehet hogy jó erőpróba lenne Kangyaléknak :P
Én csak azt nem értem, hogy minek feszült itt a Stars meg a Kangyal, hogy Slohokej Liga, ha egyszer a dolog jelentősége az első perctől nyilvánvaló volt. Most objektív forrás is megerősítette, ezek után kíváncsian várom a hivatalos Stars kommentárt (már ha lesz ugye, mert erre majd nyilván valami marketingértékűt kellene rittyenteni).
Továbbra is azt gondolom, hogy a Stars valamilyen okból nyomást akart gyakorolni a szövetségre (az okot nem nagyon tudom), azt viszont nem értem, hogy miért így kellett.
Kedves Mindenki! Ezen poszt témája egyáltalán nem a Stars. Köszönöm.
@F. Kapus: A Zvezda nem csillagot (star) jelent? :)
@F. Kapus: Elnézést az offolásért, de miután a post utolsó bekezdése egyértelműen a Slohokej Liga színvonalát taglalja és a Stars is szóba kerül benne, e témában talán lehetne kommentelni.
(Megjegyzem, nem hinném, hogy akár a Stars, akár Kangyal Balázs a védelmedre szorulna...)
A Crvena Zvezda egészen pontosan vörös csillagot jelent, a címerükben is ott van egy ötágú csillag egy pajzsban.
Kosárlabdában gyakoribb névhasználat a Red Star.
@check: Egyáltalán nem védelmezem őket, legfeljebb csak a kommentek színvonalát, de nyugodtan kritizáld tovább, akit jól esik. Megjegyzésként talán annyit, hogy Kangyal nekünk mindannyiszor elmondta, ha lesz Mol Liga, és abban rajtuk kívül mind a nyolc csapat indul, akkor ők itt fognak játszani. Na most ehhez képest lesz kilenccsapatos Mol Liga, és itt játszanak.
@F. Kapus: Én egy elméleti kérdésemet fogalmaztam meg, meg kicsit ironizáltam. Nem tisztem kritizálni a működéseteket, csak egy megérzést fogalmaztam meg szintén. Nem hinném, hogy rögtön be kellene vágni a duzzogóst.
Ha Kangyal nektek ezt mindig elmondta, akkor ezt a többiek (=közvélemény) felé miért nem mondta el mindig? Azzal együtt, hogy esetleg egy 6-7 csapatos MOL Liga az már gyengébb a Slohokejnál?
Én személy szerint örülök, hogy a Stars a MOL Ligában versenyez, azonban az nem igazán tetszett már először sem, hogy feszengett ezzel a Slohokej-dologgal (különösen úgy, hogy megkérdeztek egy kívülálló véleményt is).
@check: Ez a duzzogásérzés nem tudom, honnan jött, mindenesetre távol álljon tőlem. A nekünk az természetesen nem azt jelenti, hogy Billel pakoltam a szertárban a szakadt starsos sportszárakat, és akkor odasúgta, hanem azt, hogy a blog cikkeiben benne volt ez is. A még a cikkeinkben szereplő további információkat tényleg nem citálom ide, mert már így is az Ördög ügyvédének tartasz :)
Nah :)) azért nem hiszem, hogy a Slohokej ennyire gyenge színvonalú lenne. Az interkontinentális kupában néhányszor megvertek.
Az első Stars Slohokej cikk hozzászólásainál volt egy link, amin a döntő volt. Azon nagyon jól lehetett látni, hogy a MOL Ligától sokkal gyengébb bajnokságról van szó. Úgy érzem a Partizan is átáll jövőre, ha jön a Zvezda.
Én annak is örülnék, ha a jobb Slovén csapatok is itt jelennének meg, az EBEL meg csinálna juniorjainak egy külön ligát, így az kis Volán "helyére" kerülni, kicsit lenézőnek tartom, hogy a Volán a "fakót" ideküldi, a nyagyokat (érthetően) meg nem. Tudom szakmailag .......
@F. Kapus: Azért ahhoz még fejlődnöd kell :)))) (de ezen a Billel pakoltam a szertárban dumán jót röhögtem).
Egyébként nekem nem jött le a Stars-cikkekből ez az egyértelmű szándék, sőt a későbbiekből sem. Persze lehet, hogy nem olvasom elég figyelmesen a dolgokat.
Vicces, hogy a szerbeknél KHL, NHL, slohokej, EBEL, és a vb-ket is adja a tv, nálunk meg ugyanennyi harmadosztály focit :(.
Ha a Crvena Zvezda tényleg a MOL Ligába kerülne….
jegkorong.blog.hu/2010/07/12/a_crvena_zvezda_a_mol_ligaba_vagyik#more2145786

+ TV közvetítések is lennének. Átvehetnék a magyar TV-ék is az adást (kedvező áron). A DIGI-vel folytatott versenyben a Sportklubnál és Sport1-nél, úgy is már csak az izlandi bajnokságok közvetítési jogai maradnak, tehát van szabad sáv.

És ha beválik a Crvena Zvezdának, …..mondjuk utána megnyerik a szerb bajnokságot…

Akkor 1 év múlva a Partizán bevonásával el is dönthetnénk a régiós él bajnokságért folyó harcot.
süti beállítások módosítása