HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

A jégkorong a kiemelt sportágak között

2010.06.19. 07:19 Hblog

Négy kormánypárti képviselő önálló indítványt nyújtott be "egyes adótörvényeknek a sport támogatásával összefüggő módosításáról". Ebből kiderül: ahogy vártuk, a jégkorong is a kiemelt látványcsapatsportágak közé kerül, és amennyiben a jogalkotó szándéka valóra válik, az eddigieknél sokkal több támogatói forrás jelenhet meg mögötte. A jogszabályt értelemszerűen még nem fogadták el, aktuális státusáról itt lehet tájékozódni. Hozzá kell tenni, hogy amennyiben a többség igent mond rá – a parlamenti logika ismeretében ezzel kapcsolatban nincsenek kétségeink –, akkor sem lép azonnal hatályba, mivel bizonyos pontjait az Európai Bizottságnak is jóvá kell hagynia. A szöveg elemzésébe most nem bonyolódunk bele, ezen az oldalon elvégezték helyettünk a munkát, tessenek átkattintani. A javaslat sorsát természetesen nyomon követjük az elkövetkezendőkben.

39 komment

Címkék: törvényhozás jogszabályok

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Na végre! a XXI. század sportja is talán a megérdemelt helyére tud kerülni.
ha van forrás akkor "csak" koncepció és munka kell!

10 év és 10 millió hoki szövetségi kapitány országa leszünk!

csak így lenne már........
Ez a döntés végre megpróbálja kompenzálni azt a több évtizedig tartó borzalmat, amikor "úri" sportágnak minősítették a hokit és egyszerűen elnyomták! Ennek következtében volt sokáig ennyi botrány a sportág körül, miközben a válogatott még ilyen környezetben is 13. tudott lenni a vb-n 1978-ban!
Most viszont van egy remek csapat, amelyet imádnak a szurkolók és jövőre az Arénában minden adott lesz ahhoz, hogy feljussunk, utána pedig bent kell végre maradni is egyszer és akkor még a 2014. Szocsi sem lehetetlen! Az lenne az igazi nagy dobás! Ráadásul nagyon úgy tűnik, hogy most az utánpótlás is adott lehet ezen célok megvalósításához.
Gondolom, nálunk Ro-ban még ell kell telnie egy-két évtizednek, hogy ezt elérjük.
:) pénzügy-számvitel diplomával rendelkező fanatikus hokiszurkoló várja friss munkahelyi állását az adózás és a paragrafusok rejtelmét nem kímélve a témakörrel kapcsolatban!.... :)

Nagyon jó hír! ebből tuti írtam volna szakdolit! :)
Forever Hockey!
Végre! Már megérdemli a magyar jégkorong igazán...
Jó hír!

De egy kicsit diszkriminatív is. Szerintem ezzel az egyéni és a körön kívül rekedt csapatsportágak egy része halálra lesz ítélve. Csak a szent őrültekben bízhatnak, akik szenvedélyből szponzorálnak egy-egy sportágat.
Jó lenne, ha az 5%-os adókulcsba lenne, a sportfelszerelések vásárlása, utazások és az étkeztetés is. Nem lenne ennyire a "gazdagok" sportja és némi egységesség is megteremthető lenne. Persze mindez csak igazolt- nyilvántartott sportvállalkozások keretében, amely minden téren kapcsolatba hozható a sportág fejlesztésével. Több amatőr csapat lehetne ezáltal, ami még a létesítmények fejlesztésére is kihatna.
Valamint a vízilabda és a jégkorong pályabérlései is valamicskét csökkennének és az üzemeltetésük is, mert arányait tekintve elég nagy létszámot mozgatnak a mai tunya fiatalságból. Így a farvízen még evezhetne az úszás, búvárkodás, vízstb. és a műkori, gyorskori, bandy, jégstb.
Ja és a kiemelt sportágak- leányágait is erősíteni kellene- strandkézi, street és inline hockey, streetball, stb… a foci ebben jó azért, de strandfoci - ezzel tényleg a rekreációs ág is felvirágozhatna, ami által új részvevők lehetnének a sportban, nézőként, szponzorként... (és kabalafigurák, pompon lányok, hostesek...) szép álom :-) A sportot magyar iparággá!
@Thomas_AV: énis most végzek a pszf-en :) nemis rossz ötlet szakdogának, megfontolandó...

"Magánszemélyek esetében a támogatás az összevont adóalap alapján kiszámított adót csökkentené (annak legfeljebb 50%-áig)"
Nekem ebből nem derül ki hogy az elengedett 50%-ot teljes egészében a sportág kapná-e, de ha igen akkor bruttó 200 eFt-os fizetésnél az szja 18900 ft, szóval éves szinten 113400 Ft támogatás/adóalany, ha mondjuk ezt megteszi a kb. 8000 néző egy válogatott meccsen, akkor az 907,2 mFt/év. :)
@1116001: Én nem félteném az egyéni sportágakat.
1. Mivel korántsem mozgat meg több ezer, több tízezer embert egy-egy eseménye általában, nem úgy mint a csapatsportoknak.
2. A sport eddig NAGYON minimális támogatást kapott, most lesz 5 kiemelt sportág, aminek felgyorsulhat a fejlődése. A többiek meg megoldják, ahogy akarják, ahogy eddig is tették. Nehogy már sok pénzt öljünk a ritmikus gimnasztikába, meg ilyenekbe. A csapatsportoknak stadionok kellenek, csarnokok, létesítmények, amik kiszolgálják a közönséget. A 100 nézős egyéni sportok országos bajnoki döntői meg megkaphatják ezeket bérbe is, de ilyennek lelátó nélküli pályák is megfelelnek.
@1116001: Eddíg is szent őrültek támogatták, mert eddíg sem érte meg olyan sportban reklámozni, amit a nagyközönség nem követ. Nem fog emiatt kevesebb pénzhez jutni egy sportoló sem, maximum többhöz. De majd elválik...
@fala86: Szerintem félreérted: a magánszemély által sportszervezetnek megfizetett vissza nem térítendő támogatás összege csökkenti a magánszemély számított adóalapját (annak legfeljebb 50%-ig). Tehát a kérdésed megválaszolt, mivel elsőként támogatást kell fizetni, amit az állam adókedvezmény formájában a magánszemélynek megtérít. Mivel a támogatás előre megtörtént, azért evidens, hogy a pénz a sportágban (esetünkben egy adott sportszervezetnél marad).
Egyébként érdekesnek találom a törvényjavaslat technikai fogását.
"A támogatást a sportszervezetek csak célirányosan használhatnák fel, a hivatalos szakszövetségek (pl. MLSZ) csak utánpótlás-nevelésre, míg az egyes sportszervezetek a személyi jellegű ráfordításainak fedezetére költhetnék a kapott támogatást."
A sportszervezetek felhasználási korlátozásaival foglalkoznék. Lehet, hogy félreértelmezem, de a jogszabály csak akkor biztosítja az adókedvezményt, ha azt a látvány-csapatsportág körébe tartozó sportszervezet kapja mint támogatást. Ez tiszta, és kifejezetten előnyös, hogy az adott sportág első 2 osztályában versenyző sportszervezetekre vonatkozik. A felhasználási korlátozás már érdekes. Egyfelől mivel személyi jellegű ráfordításokra lehet felhasználni (egyszerűség kedvéért fizetés) a támogatás összege, amelyet kivontak a TAO ill. SZJA alól adókedvezmény formájában azonnal visszakerül SZJA körbe, így a költségvetés ráfordítása esetenként legfeljebb 3% (emiatt aggódik a cikkíró). Azonban nekem nem világos, hogy a többi felmerülő ktsg-t (utazás, szállás, edzőtábor, helységbérlet stb.) milyen forrásból kell előteremteni. Mert ugye minden támogatás csak személyi jellegű ráfordításokra használható fel szabály szerint (kivéve az átadott eszköz a természeténél fogva), igénybevett szolgáltatásról nem rendelkezik a jogszabály. Mondom, lehet, hogy félreértem, de szerintem ez nem tiszta így. Persze kaphat a sportszervezet más, nem e körbe tartozó forrásból is támogatást (önkormányzat, alapítvány), de ezek nem tartoznak a adókedvezmény körébe vont szervezetek közé, tehát kétséges az ilyen forrás mértéke és megszerzése.
@check: szerintem nekünk felesleges itt jogászkodni, mert az én olvasatomban pl. az SzJA összege csökkenthető (adókedvezmény) 50%-ig és nem csak személyi jellegtű kifizetésekre költhetők, hanem utánpótlással összefüggő kiadásokat és sportingatlanfejlesztést is lehet belőle finanszírozni
Viszont így legalább dönthetsz az adód 50%-áról is, ez eléggé pozitív
@vaze: Ezt kicsit nem értem...
Minket szurkolókat is érint, hogy a belépőjegyek ÁFÁ-ja is 0% lehet. Remélem érzékelhető is lesz, nem lesz lenyelve.
@Rock me Amadeus: Ha nem nyelik le, akkor nem folyik több pénz a sportba. Legyen csak a klubboké a többletbevétel, cserébe minőségi szórakozás
@jegib: Látványcsapatsportág lényege, hogy sokan menjenek ki rá. Lehet vitatkozni, hogy mi a sok, 1200 Ft egy OB1-es hokimeccsért, vagy ugyanennyi egy mozifilmért.
Ha 1200-ből kijön a jegy és egy korsó sör, én már boldog vagyok:-)
Kb. ugyanaz, mint az adórendszer, ha sokan fizetnének kevesebbet, a kluboknak is jobban megérné.
Kedves Blog, köszönöm a megtisztelő hivatkozást! Azt hiszem most élhetem át az Andy Warhol féle 15 perces hírességet...

@check: a cikkíró (jómagam) amiatt aggódik, hogy nem kell önerő. Egyrészt ez elég káros folyamatokat szülhet, mert nem a teljesítmény (hogy pl. legyen jó csapatod, más szponzoraid, jegybevétel, stb.) hanem a kapcsolatok / lobbi fogja a támogatást eldönteni. Tökmindegy, hogy te támogatás nélkül is sikeres tudtál lenni, a semmiből hirtelen a jó kapcsolatokkal rendelkező eddig nincstelen csapat le fogja nyomni a pénzügyileg eddig életképesebbet.

A másik bajom a költségvetési hatással van. Ha egy cég 119%-ot kap vissza 100% támogatásért (mert a javaslat szerint ez lenne), akkor ez nem is támogatás hanem pénzügyi befektetés és a cégek nyakló nélkül elkezdik majd önteni a sportba a lóvét, függetlenül, hogy az jó helyre megy vagy nem. Ennek rövidtávon a sport nagyon fog örülni, de mivel keletkezik egy mondjuk 200 milliárd Ft-os lyuk a központi költségvetésben, hirtelen be fogják csukni, de minimum leszűkítik. De addigra az egyszeri magyar sportvezetők már felvették a hitelt, elkezdték építeni a stadiont, leigazolták Ronaldot, edzőnek meg Lippit. És hirtelen csődbe fognak menni, mert a lóvé csak egy évig jött.

Az adókedvezményt jó ötletnek tartom, de a jelen javaslatot az önerő hiánya miatt egyáltalán nem.
Kétlem, hogy valami is változni fog. Persze ne legyen igazam
@munkagep: mi köszönjük a szakszerű segítséget, és várjuk tőled az ügy további nyomon követését, véleményezését
@munkagep:

Nem olvastam a törvényt, tehát annak ismerte nélkül kérdezem : egy sportklubnál mi számít őnerőnek ?
Az ingatlan vagyon, vagy annak bérlői jogai, játékosok játékjoga, indulási jog különböző szintű bajnokságokban, megkötött média szerződések, eladott bérletek, vagy szimplán a folyószámla pénz ?
Azért érdekes ez mert az önerő is valamilyen támogatásból jön össze, hisz kevés klub, szervezet van ami valódi ingatlanokkal rendelkezik. Itt egyenlőre sok helyen tisztázott a tulajdonosi kör, és a vagyon kérdése sem.
@hüjeliba: az önerőt csak én vetettem fel, a törvény semmi ilyesmiről nem beszél

Én nagyon egyszerű dolgokra gondolok. Pl. ha azt kötnék ki, hogy a támogatás nem haladhatja meg a jegyárbevétel x %-át, vagy a tavalyi évi költségvetés x %-át, vagy a személyi jellegű ráfodítások x %-át, vagy akár a hármat együtt, és kapna egy abszolút maximumot, mondjuk évi 10 millió Ft / igazolt játékos és összesen max. 1 Md Ft / év. Tehát, hogy ne lehessen korlátok nélkül az égbe emelni egy klub költségvetését, mindenféle előzmény és kellő szakértelem nélkül.

Érzésem szerint a sportnak már pár milliárd is baromi nagy segítség lenne a jelenlegi helyzetben, teljesen felesleges megönteni őket ennek sokszorosával, aminek a felhasználására nincsenek felkészülve és csak elindul a pazarlás és korrupció. Például nagyon jó biznisz lenne így egyesületet alapítani, felvenni "igazolt játékosnak" az utca emberét, elindulni alibiből egy bajnokságban és kifizetni a hatalmas lóvét a játékosnak majd visszakérni tőle zsebbe.

Tudom, túlzok, de a jelenlegi javaslat nagyon naiv.
@munkagep: Azért azt megemlíti a törvényjavaslat, hogy a támogatott sportszervezetnek a szakszövetség által szervezett versenysorozatok két legfelső osztályában kell indulnia.
@check: ezt valóban említi, de egy OB2-es indulás jégkorongban azért lássuk be csak pénz kérdése. Fociban már nehezebb, mert először csapatot kell venni...
@munkagep: szerintem a lényeg hogy a szándék megvan a kiemelt sportágak felfuttatására, a szabályozottsága ennek pedig úgyis változni fog. Még jönnek a viták, a módosító indítványok stb, nem sok törvényjavaslatot fogadnak el eredeti benyújtott formájukban.
Ha pedig mégis, akkor majd x idő múlva kiderül hogy kell e módosítani rajta vagy sem. Aki korruptkodni akar az bármilyen szigorú szabályozás mellett megteszi...
Különben sem hinném hogy a jelen gazdasági helyzet mellett megengedné magának bármelyik kormány azt hogy féktelenül öntsék magánszemélyek, vállalkozások a sportágakba a pénzeket ahelyett hogy adót fizetnének.
@fala86:

MO-n minden itt szaródik el: a végrehajtási rendeletnél.
Tuti hogy nem úgy lesz, ahogy mondták.
Ide a bökőt barátaim.
Bár ne lenne mindig igazam.

OFF: Múltkor írtam egy törvényről

2004 I.törvény a sportról

www.complex.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0400001.TV&kif=sport+egyes%C3%BClet#xcel

nem volt ez olyan rossz, kár hogy nem olvasgatták az illetékesek, most majd új lesz....ezt sem fogja elolvasni a kutya sem.

Még egy olvasnivaló: 1% felajánlások az apeh-nél, szégyen, hogy mennyi gyűlt össze a csapatoknál.
és ez csak lustaság. nem új törvény kellene, hanem ébresztőt fújni. Amit nem osztunk ide az elvész a sportágnak.
keressük meg a klubunkat, és szégyeljük magunkat.

www.apeh.hu/data/cms152613/ERVENYES_CIVIL_KEDVEZMENYEZETTEK_asz_2009_20100513.pdf
@fradigy: szia :) nem lesz ennek jó vége :(
@1885*: lasd ob4 hozzaszolasat kicsit fentebb....

nem sok mindenben biztam, de abban ha a sportot rendbeszedik abban igen. ha elkurjak, megkurom oket aaaaaz tuti :D
@fradigy: láttam,
hát én is bíztam benne :( mégiscsak nekem kéne államtitkárnak lenni?
tudom, hogy off:, de lusta vagyok átmenni a másik topicba, mi ez az új módszer nálatok??? szabadon választott alapozás :P :P ??? ezé kellett egy új szakmai igazgató?
@1885*: nemtom, en szurkolo vagyok csak, nem benfentes/edzoaspirans/stb de olvastam en is. de melette azt is h ajanlatok mentek ki hokisoknak, edzoknek, szal en megis erzem h mozog a fold....
@fradigy: nana, ne feledjük a hokisapukák mind ezdőaspiránsok :P, mint azt a múltkor bevalottátok. Az jó ha mozog ;) benéztem a fórumotokra, szegény Kockára miket írnak ott a drukkerek. Azért szeptemberre csak lesz 2 csapat Pesten! :D:D:D
@fradigy: @1885*: Ahogy a megfelelő cikk linkjében és kommentjei között alkalmi szakértőnk előre jelezte, az eredeti javaslat nem volt megfelelő, mert szinte korlátlan pénz, nagyjából 200-300 milliárd forint, szabad elköltését tette volna lehetővé. Ha józan alapokra helyezik a támogatást, megfelelő korlátokkal és ellenőrzési pontokkal, azzal csak jól járhatunk. Tehát még egy kis türelmet szavazzatok meg. :)
@F. Kapus: :) OK! OK! részemről rendben ;) csak aggódom nehéz 8 éve volt a sportnak, Te is tudod.
"kis türelem, de azt most mingyá :D"
@F. Kapus: csatlakozom lila baratomhoz, AGGODOM es REMENYKEDEK :)Ennyi :)
Turelem, varoterem.... :P
@fradigy: :D
közben megleltem a pontos idézetet
"Egy dolog kéne csak, amid nincs már,
Kis türelem, de az mindjárt."
@szorgalmas: :D szegény, felőlem maradhat Újpesten. Azért tényleg durva lenne ha ingázna a 2 ősrivális közt.
süti beállítások módosítása