HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Ehhez a csapathoz jó tartozni

2010.05.05. 11:09 F. Kapus

Szerények vagyunk, de Prágában nagy sikert értünk el. Az U15 World Selects Invitational nevezetű tornán három észak-amerikai, két cseh és egy európai szelekt szerepelt. Ilyen válogatottak ellen magyar csapat még nemigen nyert, mi ötből négyszer vertük őket. Gömöri Csaba, a női ifjúsági válogatott szövetségi edzője büszke csapatára, amely a múlt hét végi bombaerős, nemzetközi tornán a második helyen végzett. Az edző segítségével alaposan áttekintjük a magyar női jégkorong jelenlegi helyzetét, jövőbeli lehetőségeit, elsősorban az utánpótlás szemszögéből. Természetesen a felnőttekkel is foglalkozunk.

2009 szeptemberében írtunk először a női U18-as válogatottról. Kevesen vették komolyan, amit ez a kis csapat kitalált, de nyolc hónap alatt az érdeklődés középpontjába került. Nemcsak létjogosultságát bizonyította be mindenkinek, hanem a legnagyobb lehetőséget magában rejtő magyar csapatok egyikének képe rajzolódott ki. Az Icecenterben olyan országok felnőttjeit verték, amelyek korábban nagy arányú győzelmet arattak a mi felnőtteink ellen. Az ifjúsági divízió 1 bronzérmesével, Szlovákiával is szoros mérkőzést tudtak játszani. Ezek után nagy várakozással utaztak Prágába.

"A célunk az volt, hogy megpróbáljuk elhelyezni magunkat a térképen – mesélte Gömöri Csaba. – Észak-Amerikában a női utánpótlás is erős, ezért volt érdekes számunkra a prágai torna. Az amerikai-kanadai válogatottaknál a legtöbb játékos 1996-os születésű volt, néhány 1995-ös szerepelt mellettük. Megtudtuk, az összes tengerentúli játékos AAA erősségű bajnokságból érkezett, tehát a legerősebb szintről. Heti 4-5 edzésük van, 1-2 mérkőzéssel megtoldva, év közben is rendszeresen összetartásokon vesz részt a korosztályos válogatottjuk. Nálunk is 1995-96-os volt a zöm, néhány 94-est vittünk Prágába (A teljes magyar keret egyesülettel, születési évvel a cikk végén olvasható – F. K.). Három észak-amerikai és egy európai szelekció volt a mezőnyben, továbbá két cseh válogatott indult. Red néven az 1994-esek szerepeltek, White-ként az 1995/96-os korosztály. A prágai torna nagyon odafigyelős, profi szervezésű esemény volt."

Pedig az előzmények nem voltak biztatóak. Először úgy tűnt, Magyarország nem is mehet külön csapattal, csak néhány játékosunkat akarták berakni az Európa-válogatottba, ahol végül svéd, svájci, szlovák és cseh hokisok szerepeltek. "Végül addig erősködtünk, amíg befogadtak minket. Utóbb kiderült, tartottak attól, hogy pofozógépek leszünk. A sorsolásnál nem kíméltek minket, a három tengerentúli és az európai válogatott mellett a cseh egyes csapat jutott ellenfélként. Hosszú buszozás után értünk ki, másfél órával az első meccs előtt, azt el is vesztettük. Ellenfelünknek később vissza tudtunk vágni. Utána nagyon jól ment a játék, jöttek a győzelmek, ezért a cseh válogatott figyelt ránk, valóságos erődemonstrációt tartottak. Végig kőkeményen erőltették a testjátékot, erre nem voltak felkészülve lányaink, így 4-0-ra kikaptunk. A rájátszásba végül negyedikként jutottunk, az ötödikkel játszottunk az elődöntőért.

Hangsúlyozom, tanulni mentünk Prágába, innen sikerekkel még nem sok magyar csapat távozott. Napról napra jobbak lettünk. Nem szeretném túlértékelni az U15-ös magyar lányokat, de fantasztikusan profi mentalitású csapat jött össze. Ritka fegyelmezett társaság ez, ha azt kértük, pihenjenek, pihentek, de például a száraz bemelegítés elejétől már maguktól tudták, mi a feladatuk. Nem érdekelte őket, ki melyik csapatból jött, ki az edző. A hokit A-tól Z-ig tudják, ehhez egy egyszerű, de sikerre vezető taktikát választottunk, amit jó százalékban megvalósítottak a jégen. Igazi csapattá kovácsolódtak, jó volt nézni, ahogy egymásért küzdenek, és csak a győzelem érdekli őket. A kanadaiak korcsolyázótudásban nagyon jók, de a kelleténél többet egyénieskednek. A csehek hihetetlen erősek csapatjátékban, viszont kondicionálisan mi bírtuk jobban a mérkőzések végét, ezt ők is elismerték. Ez nagyon pozitív meglepetés volt."

Fontos kérdés, hogy ilyen sikerek után mi lehet a következő lépés. Tudni kell, magyar ifjúsági válogatott még nem indult világbajnokságon, ezért legalulról kell kezdenünk. De van még mit tanulni addig is. "Ha a lányok arról álmodnak, amiről mi is, miszerint U18-as szinten divízió 1-ben játszhatunk majd, akkor meg kell tanulniuk, hogy már a nőknél is komoly testjátékra van szükség az eredményességhez. Biztató, hogy a csehek elleni kudarcból is tanultunk. A döntőben ugyanezen csapattal találkoztunk, és csak nagy nehezen vertek minket 4-3-ra egy olyan meccsen, amelyen bármelyik csapat nyerhetett volna. Csehország kispadján öt edző állt, ők felelnek az U14-től a felnőttig minden női válogatottért. Hozzá kell tenni, hogy az ő utánpótlásuk nagyon erős, U18-ban az A csoportban szerepelnek, áprilisban az oroszokkal játszottak a bent maradásért, sikerrel, kétszer verték őket. Az itteni csapatuk is borzalmasan erős volt."

Érdekes kérdés, mitől ilyen jó ez a csapat, hol edződnek a lányok, és mi lehet egy női jégkorongozó és a szelekció jövőképe. "A mostani U15-ös válogatottunk nagy része a fiú kölyökbajnokságban játszik. Közülük egy-egy lány befér a serdülőbajnokságba is, ami nagy szó, ismerve az idei sorozat erejét. Örök kérdés a női hokiban, hogy hol versenyezzenek azután, amikor a fiúk fizikailag elhagyják a kortárs lányokat. Azt gondolom, a legjobbat akkor tesszük, ha meghagyjuk számukra a visszajátszás lehetőségét. Az idei szabályok jók, a kölyökbajnokságba egy, a serdülőbe két évet játszhatnak vissza a lányok. Ezt a rendszert fenn kell tartani, mert alapfeltétele a női hoki fejlődésének, és egyáltalán nem hátráltatja a fiúk játékát. Vannak olyan 1993-as születésű válogatott kerettagok, akik csak a felnőtt női bajnokságban játszanak, mellettük hónapról hónapra húznak el azok az 1996-osok, akik rendszeresen szerepelnek a kölyökbajnokságban.

Ezért elmondtuk a lányoknak, ha nem is akarnak a fiú bajnokságban játszani, mindenképp járjanak kölyök- vagy serdülőcsapatok edzéseire. Ott olyan szakmai munka folyik, ami megfelelő a számukra, ez elengedhetetlen. Teljesen egyértelmű, hogy néhány éven belül ebből a csapatból áll majd a felnőtt női válogatottunk, és sokkal jobb eredményeket fogunk elérni, mint az a csapat, amelyik legutóbb a divízió 3-ban játszott a vb-n. Ki merem jelenteni, ma ez a csapat azt a válogatottat tíz góllal verné. Ez azért van, mert a mostani az első generáció, amely szuperminiben kezdett hokizni, és végigjárták a fiúkkal az összes korosztályt. Itt kell mindenképpen kiemelnem, hogy a kluboknak nagy köszönet jár, hiszen ez az eredmény elsősorban az ott folyó munka dicsérete."

Az 1994/1995/1996-os szerencsés korosztály, de mint Gömöri Csaba mondja, van utánpótlás is. "15-en voltunk most kint, ebből jövőre is 8-9-en ott lehetnek még egy hasonló tornán. Ebből a korosztályból itthon maradt 7-8 versenyképes játékos, de a kieső 94-eseket a 97-esekkel tudjuk majd pótolni. Már a mostani összetartásokon látszott, közülük legalább négyen be tudnak majd kapcsolódni ebbe a rendszerbe. Sőt már három 1998-as is van a látótérben. Lejjebb még jobb a helyzet, a szupermini- és minitornákon minden csapatban látni copfos játékosokat. Az én csapatomban, a Budai Bocsoknál is van négy minikorú lányjátékos. Szerencsére ma már sehonnan nem küldik el a lányokat, mindenhol edzhetnek és versenyezhetnek."

Érdekesség, hogy szemben a fiúk mezőnyével a lányoknál a hátvédposzton sokkal jobban állunk, mint csatárokkal. "Parádés tudású, okos védőink vannak, alig tudtam kiválogatni a torna előtt az utazó bekkeket, annyi a jó hokis közöttük. A magyarázat az, hogy a klubedzők úgy gondolják, a fiúk majd intézik a hokit, a lányok úgyis nagyobbak, menjenek csak hátra védekezni, ott akkora kárt nem tudnak tenni. Ezért sokat gyakorolták ezt a szerepet, és nagyon jól csinálják."

Azért is fontos az utánpótlás folyamatos versenyeztetése, mert a lányoknak, nőknek látniuk kell, van értelme folyamatában jégkorongozni. "Legyünk őszinték, sok profi női jégkorongjátékos nincs a világon, tudják, hogy valószínűleg nem ebből fognak megélni. Sok más dolog fontos számukra, például az is, hogy jól tanuljanak. Előbb-utóbb nem férnek majd be a fiúcsapatokba, de ha látják, hogy van értelme csinálni, mert éveken át ilyen tornákra mehetnek, olyan kupákat szervezünk számukra, mint márciusban az icecenterbeli volt, majd U18-as és felnőtt vb-kre utazhatnak, akkor lesz perspektíva előttük. Mert így nem attól kell tartaniuk, hogy ha serdülőben elküldik őket, akkor hol fognak jégkorongozni. Ehhez a csapathoz jó tartozni, ezt mondtuk a legelején mi, azóta ők is látják és tapasztalják, jókedv, jó hangulat van. Ehhez jönnek a sikerek, mára ott tartunk, hogy alig várják a lányok a válogatott összetartásait, nyoma sincs a női csapatoknál korábban megszokott klubellentéteknek."

A további fejlődésről is született szakmai elképzelés. "A legegyszerűbb, a legolcsóbb és a leginkább járható út, ha a lányokat együtt indítjuk a kölyökbajnokságban. Az U18-as válogatott nagy része kölyökkorú, tehát ez adja magát, és 2-3 év múlva akár a serdülőbajnokságban is versenyezhetnének. PErsze ez nem biztos, még meglátjuk, ki hol tart majd akkor. Természetesen a testi épségüket is védenünk kell, lehet, hogy még akkor is inkább csak az U14-es fiúk között kellene játszaniuk. Persze nem mindegy, milyen lesz a kölyökbajnokság. Az idei szezonban a felsőház lett volna ideális számunkra. Az alsóház már a jelen U15-ös női szelekciónak sem igazi ellenfél. Játszottunk a felsőház erős csapatai ellen barátságos meccseket, többször nyertünk, de vereségeink is szoros eredményeket hoztak. Ha össze is jönne ez az elképzelésünk, azt gondolom, nem lenne szerencsés, ha bele tudnánk szólni a bajnoki küzdelmekbe, ezért inkább versenyen kívül szeretnénk indulni. Már csak azért is, mert klubjaikból semmiképpen nem akarjuk kiszakítani őket, ott edzenének és versenyeznének továbbra is. Ez a 20-22 külön mérkőzés év közben anyagilag is finanszírozható.

Más elképzelésről is értesültünk. Hallottuk, hogy vannak olyanok, akik külföldi bajnokságban szeretnék versenyeztetni őket. Erre sem idő, sem pénz nincs, nem utazhatnak ilyen sokat ezek a lányok, iskolába kell járniuk, tanulniuk kell, és edzeniük is. Ráadásul a magyar kölyökbajnokság megfelelő felkészítést ad az U18-as vb-re is.

Szeretnénk a kölyökbajnokságban versenyen kívül már a következő szezonban részt venni. Ezenkívül havonta egynapos összetartást tervezünk, ez egészülne ki hétről hétre egy mérkőzéssel. Hangsúlyozom, a bajnokságban mindenki saját klubját erősítené."

A nőknél ifjúsági világbajnokságot 2008 óta rendeznek, 2009 óta van két csoport, egy elit és a divízió 1. "Elhatároztuk, hogy jövőre mindenképpen indulunk az U18-as vébén. A magyar válogatott még soha nem szerepelt itt. Az idén egy nyolccsapatos A csoport és egy hatcsapatos divízió 1 volt a női ifjúsági jégkorongban. Úgy tudjuk, a britek is leadták nevezési igényüket, a háttérinformációk szerint Hollandia és Horvátország is fontolgatja ezt a lépést. Nem tudjuk, hogy dönt a májusi IIHF-kongresszus, bővítik-e a d1 létszámát, esetleg létrehozzák-e a divízió 2-t. Részvételi szándékunkat ez nem befolyásolja. Valamilyen megoldás biztosan születik, az IIHF ugyanis nyomást gyakorol a tagállamokra, hogy népszerűsítésék és versenyeztessék a női jégkorongot. Fontos, hogy szélesebb legyen a bázis, és meg tudjon maradni olimpiai sportágnak. A nemzetközi kilátások a színvonal és a verseny javulására jók. A legtöbb európai országban úgy tartják, U18-as csapatuk jobb, mint a felnőtt. Mindenhol koncentrálnak a női utánpótlásképzésre."

Felnőtt női válogatottunk 2008 óta gyakorlatilag nincs. Két éve a miskolci vb-n az utolsó mérkőzésen Dél-Koreát 2-1-re legyőztük, így bent maradtunk a divízió 3-ban. Ezt az osztályt azóta rendezési és egyéb akarat hiányában nem hívták össze. Ha 2011-ben lesz d3-as vb, minden bizonnyal ott kell szerepelnünk. A szakember szerint nem sokáig. "Hamarosan feljebb kell lépnünk, mert az a válogatott, amellyel ma ki tudnánk állni, nem ide való. A prágai csapatból három 1994-es és két 1995-ös játékos biztosan helyet kaphatna a mai felnőtt válogatottban, ahol a betöltött 16 év az alsó korhatár. De a felnőttben játszhatna a még mindig csak U18-as 1992/93-as korosztály is, így a 2011-es vb-csapatba beférne a Svédországban légióskodó 2-3 1992-esünk is, és azok is, akik Prágában nem lehettek ott. Úgy gondolom, a 2011-es divízió 3-as vb-t jó eséllyel meg tudná nyerni a felnőtt csapatunk.

De nekünk az U18 megfelelő menedzselése a legfőbb feladatunk. A prágai csapatnak még három éve van az U18-ban, tehát a jó ifjúsági válogatott kérdése megoldott. Minél több ilyen tornára kell elmennünk, mert ez hozza a fejlődést. Ez persze sok pénzbe kerül, előbb-utóbb valamilyen támogatást kell kapnunk a szövetségtől. Eddig támogatóink révén tartottuk fenn a csapatot. 3-4 olyan szponzort hoztunk be a sportágba, amelyek még nem támogatták a magyar hokit. Van köztük olyan, amely a prágai siker után jelezte, hosszú távon szeretne együttműködni velünk."

A prágai tornán All Star-mérkőzést is rendeztek, ahová négy magyar játékos kapott meghívót a független jelölőktől. Huszák Alexandra, Medgyes Dorottya, Bikás Luca és Kiss-Simon Franciska együtt játszhatott a cseh, a svéd, a svájci és az olasz lányokkal az európai csapatban. A bombaerős tengerentúliak 4-0-ra győztek, de a magyar sor nem kapott gólt, és csapatuk kevés helyzetét is ők dolgozták ki.

Aki mindezek után kedvet kapott ahhoz, hogy megnézze, mire képesek ezek a lányok, nem kell sokat várnia. Pénteken, szombaton és hétfőn Budapesten játszik az East Coast Select, a kelete parti kanadai-amerikai válogatott. Ez a csapat nem ugyanaz, mint amelyik Prágában szerepelt, hanem egy kizárólag 1994-esekből álló szelekció, amelyik Olaszországban és Ausztriában túrázik, mielőtt hozzánk jön. A tengerentúliak kérésének megfelelően három különböző csapattal állunk ki ellenük. Pénteken a teljes U18-as válogatottban csak azok a lányok lépnek jégre, akik a 2011-es U18-as vb-n szóba jöhetnek, tehát az 1993 és 1996 közöttiek. Szombaton a felnőttekkel kiegészített csapatunk hokizik, ez is egy jövő évre elképzelhető bő keret lesz, a csapat több mint a fele az 1992-ben és korábban születettekből áll, a legfiatalabbak pedig azok az 1995-ösek lesznek, akik a vb-ig betöltik a 16-ot. Hétfőn az előző két mérkőzés alapján a legjobb magyar csapat lép jégre.

A prágai tornán részt vevő magyar válogatott:

Kapus: Kuti Karina (Fehérvári Vadmacskák, 1994).
Hátvédek: Kiss Andrea (UTE, 1996), Kiss-Simon Franciska (Bp. Stars, 1995), Köles Kata (MAC, 1996), Molnár Mónika (Bp. Stars/FTC Sasok, 1995), Tóth Enikő (FTC/FTC Sasok, 1996).
Csatárok: Bikás Luca (Zalai Titánok/FTC, 1995), Dabasi Réka (FTC/FTC, 1996), Gasparics Fanni (Bp. Stars, 1994), Horváth Tifani (Zalai Titánok/FTC, 1996), Huszák Alexandra (UTE/UTE Marilyn, 1995), Kanyó Gabriella (FTC Sasok, 1994), Maszlov Kátya (Bp. Stars, 1994), Medgyes Dorottya (MAC, 1996), Somogyi Vivien (MAC/UTE Marilyn, 1995).

A prágai eredmények:

Alapszakasz:
East Coast Selects Quebec–Magyarország 4-2
West Coast Selects–Magyarország 1-3
Magyarország–Csehország 1994 0-4
Magyarország–Europe Selects 7-1
East Coast Selects–Magyarország 1-2

Negyeddöntő:
Magyarország–West Coast Selects 1-0

Elődöntő:
Magyarország–East Coast Selects Quebec 7-4

Döntő:
Csehország 1994–Magyarország 4-3

40 komment

Címkék: nők u18 u15

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Öröm volt végigolvasni :) Ha minden sikerül, akkor lehet a legmagasabb világbajokságban is magyar csapat! Hajrá!!!
A Bikás Lucát meg a Horváth Tifanit már a fiuknál a Zalai Titánokba láttam játszani,le a kalappal milyen ügyesek.
Gratulálok lányok,nemsokára a lányok is meg a fiuk is a legfelsö csoportba lesznek!!!
Csak igy tovább!
Egy kérdésem van. Ezt hogy sikerült összehozni?:-)
"Hungary Selects - Csaba Gömöri - (Too Many Men Bench Minor), 2 min , 17:57"
@Tillasz: nem akarták egyik játékosnak sem rontani a statisztikáját... ;)
@kapusLaci: ha a kölyök döntők valamelyikét nézted, akkor mást is láthattál... :)
..."meg kell tanulniuk, hogy már a nőknél is komoly testjátékra van szükség az eredményességhez."

Én úgy tudom, hogy a női jégkorongban nem megengedett a testjáték, illetve csak bizonyos mértékig, de szándékosan ütközni vagy palánkra kenni nem lehet a másikat, így nem igazán értem a fenti állítást! Tud nekem valaki magyarázattal szolgálni?
@MeLa:
Erre gondolsz?
"27:55 2p. 27:55 - 30:08 TEAM (MAC Népstadion A) - (HO-ST - botfogás)"
De komolyan, hogy lehettetek többen a padnál, mint 6 fő? Ez IIHF előírás. Ezért nem lehet kiállítani senkit...vagy még én nem hallottam róla. És miért az edzőt zavarták le, szerintem a csapatvezőnek kell ilyenkor bűnhődni...ennyire lejtett a pálya?
Ja és lányok ide vagy oda, ronda a rózsaszín mez.:-(
@MeLa: A döntök egyikén ott voltam Egerszegen.
De hogy mit kellett volna mást is lássak?!!
@MeLa: De a legszebb, hogy ügyeltek a nemre is, női tornán "too many men" büntetést osztottak... :)))
@Hockey_Fan:
Ez urban legenda, hogy nincs testjáték nőknél.
Amikor lányomat rendszeresen szórták ki testjáték miatt 5-6 éve, elkértem az Kanada-USA VB döntő meccsének felvételét. Hát ott aztán repült mindenki amerre látott. Ami tiltott - és eltér a fiúkétól - nem lehet body check-et alkalmazni. Azaz segges body 2 perc alapból és ha jól tudom a palánkra ütkőzést sem engedik. (Ez alól kivételt képezett az említett mnérkőzés.) De sodorni lehet, azaz, igen szép ütközéseket lehet produkálni. És a szemből törétnő ütközést sem támogatják. Talán ennyi ami különbözik, ja és a teljes arc védelme.
@Hockey_Fan: ez azt jelenti, hogy a bodycheck tilos ugyan, de a palánk melletti játékot ugyanolyan komolyan veszik mint a fiúknál. A tornán is látható volt, hogy a játékvezetők engedték a testjátékot, preferálták a minél kevesebb játékmegszakítást. Itt természetesen nem durva ütközésekről beszélünk, hanem sodrásról, palánkra szorításról.

Úgy tudom, hogy a svédek, amerikaiak és kanadaiak már beadványt fontolgatnak a nemzetközi szövetség irányában, hogy legyen egységes a szabályrendszer, mint pl. kézilabdában.
1 nagy gratuláció az egész csapatnak! Igaz, én többnyire csak itthoni meccsükön voltam, de ott is jó volt látni a játékukat. Hétvégén is irány az icecenter ezügyben!

G. Csabának és Bucinak meg innen is üdvözlet, nem hiába, jó edző érti a dolgát :))

@Hockey_Fan: néztem jópár olimpiai közvetítést a női meccsekről, köztök a fent említett CAN-USA -t is. A kanadai szakkommentátor úgy fogalmazott, hogy hivatalosan testJÁTÉK / ütközés nincs, ilyenért elvileg 2 perces kisbüntetés jár. TestKONTAKTUS (kiszorítás stb.) viszont engedélyezett; a kettő között persze nem mindig éles a határ. Leginkább a vezetőbírótól függ, hogy egy meccsen mit enged meg a játékosoknak. (Nyilván erősebb mezőnyben többet)

Üdv, NS#81
F.Kapus, most vagy a csúcson, ilyen hosszú cikk nincs is:)

Gratula a csajoknak, meccsidőpontok itt:

www.icecenter.hu/?data=2010-05-08
@facsipesz: Ennyivel tartoztunk a női hokinak.
"Ki merem jelenteni, ma ez a csapat azt a válogatottat tíz góllal verné."

Hát kedves Csaba, én nem tudom, hány meccset láttál a 2008-as világbajnokságról, de én még arra sem fogadnék, hogy a mai fiatalok AZT a felnőtt válogatottat megvernék. De hogy tíz góllal nem, hát az egészen biztos. Azért igyekezzünk már a realitások talaján maradni...
@Tillasz: @MeLa: Köszi szépen az állásfoglalást. Akkor csak van benne valami igazság, amit tudtam. Tehát nem árt a jó fizikum, hogy ne szorítsák ki a játékost, de a "komoly testjáték" megfogalmazás akkor csak túlzás egy kicsit.
@Bálna_: Szia! Mint megbízott másolom ide a választ:
"2008-ban BEL-HUN 4-1
2010-ben HUN U18-BEL 6-1

A játékosok nagyrészt ugyanazok voltak, ez kiderül a jegyzőkönyvekből. A belga edző márciusban elmondta, hogy azért is lepődtek meg, mert szerinte ők erősebbek most, mint 2008-ban. Ezek tények.
Mi szeretnénk helyén kezelni a lányok eredményeit, ezért is böngésztük át visszamenőleg több U18 és felnőtt VB összes jegyzőkönyvét, folyamatosan ellenőrizzük azoknak az eredményeit akikkel találkozunk, valamint mentünk el személyesen megnézni két Div 1-es világbajnokságot is.

De talán tényleg nincs értelme összehasonlítani két csapatot."
@MeLa: Szia

A belga válogatott kerete 2008-ban:

Sara Verpoest
Virginie Lotin
Nathalie Doyen
Katrien Oosters
Sibylle Morel de Westgaver
Stefani Pittoors
Jorine Vanroy
Melissa De Backer
Chloé Ramon
Stefani Baeck
Nadege Liesens
Sonja Frere
Sara Mommen
Kirsten Schönwetter
Leen De Decker
Liesa Bosmans
Sandra Dias
Machteld Vandycke

Az idei U18-as tornán szereplő belga keret:

Kirsten SCHÖNWETTER 1980-10-01
Nina VAN ORSHAEGEN 1994-07-06
Jente VANROY 1993-03-08
Liesa BOSMANS 1991-02-20
Laetitia BURET 1974-10-08
Ellen CLINCKE 1988-02-21
Leen DE DECKER 1983-03-17
Sandra DIAS 1977-07-08
Sonja FRERE 1990-10-09
Emilie KEST 1993-04-22
Eline LEYEN 1993-10-16
Nadege LIESENS 1987-06-27
Sara MOMMEN 1985-06-13
Sibylle MOREL DE WESTGAVER 1988-06-20
Alexandra SALMON

A listából kiderül, hogy nyolcan voltak itt a 2008-as csapatból, heten pedig új játékosok voltak. Hát ez alapján reális összehasonlítást tenni én nem tudnék, node én csak egy szurkoló vagyok, aki látott már jégkorong-meccset. Tíz góllal a magyar női válogatott a története több mint 60 mérkőzéséből összesen három alkalommal kapott ki, utoljára 2002-ben a franciáktól (a másik két ilyen zakónál az ellenfél Nagy-Britannia és Szlovákia voltak).

Hajrá Magyarok!
@F. Kapus:
A tiszteletem irányodban és a ljubljanai "személyi kultusz" miatt nem idézek egy évvel ezelőtti beszélgetésünkből!:-)
Meg a korrektség...
Amúgy örülök, hogy Te vagy a szerző. Szerintem a lányok nem is sejtik, mekkora dícséret ez nekik!
Szép Jó Estét!

Nagyon jó volt olvasni a cikket! Mint résztvevő szülőnek, különösen, mint ellenszurkolóknak reagálóként, főként!

Nagyon jó volt a lányok teljesítménye!- Bevallom, én magam is egy nagyon sport és eredménycentrikus asszony vagyok, "sajnos" a gyerekeim ez által csak a kritikát kapják! De tanulunk belőle, mindenki :-)()))
A torna végén a gyerekem tele volt élménnyel. Ismerem őt! Bizton megtette a magáét, a csapatért! Köszönöm, hogy a mások által (én általam is) "ronda, rózsaszínű mezben lehetett. És köszönöm, hogy valaki gondol arra, lány létére a teljesítménye , lehet, hogy jobb egy korosztályos fiúnál is. Köszönöm, hogy részt vehet a csapat munkájában és "esetleg" számítanak rá a jövőben! Köszönöm a női "utánpótlás" munkáját, hiszen ki vagyunk szorítva a fiúktól. (És ezt, hangoztatják is, kárörvendően minden fórumon!!!). Köszönöm Gömöri Csabának, hogy lehetőséget adott a gyerekemnek a játékra, és a megmérettetésre, (habár még nem ismerjük egymást, mert nem vagyok egy nyomulós anyuka(szerencsére!!!)így nem ismerjük egymást szemtől-szembe), köszönöm Molnár Péter áldozatos, és odaadó munkáját,akit van szerencsém ismerni és csupa szív!!!!, és Buciét és Laciét, szóval, tényleg, mindenkinek, de főként a lányok odaadását !!!! Igazán, mutassátok meg a korosztályos fiúknak, akik nagyon elszálltak, mit tudtok!!! Hajrá!!!! Hajrá lányok!!!!
@Bálna_: nézd, én nem akartam vitatkozni, sőt nem is fogok. Azt hiszem egy szerencsétlenül megfogalmazott mondat nem ér ennyit. Ha Neked jó, én kérek elnézést. ;)
@Bálna_: Tisztelt Bálna!
Te szinte együtt éltél a legutolsó felnőtt női válogatottal. Teljesen természetes hogy elfogult vagy az irányukba.
Anélkül hogy szakembernek titulálnám magam az a szerény véleményem hogy ezek a fiatal lányok igenis nagyon megnyernék azt a meccset a felnőttek ellen.
De ha jobban belegondolunk, ez teljesen természetes.
A fiatalok heti négy jeges edzéssel készülnek fiúk között már évek óta. Ennek meg is van az eredménye.
A lényeg az hogy a lányok szép jövő előtt állnak. Szurkoljunk nekik, megérdemlik! Hópihe.hu például büszke lehet "Kiss-S" lányára.
A régebbi válogatottak előtt pedig le a kalappal, sokat tettek ők is a magyar női jégkorongért.
Hajrá lányok!
Hajrá MAGYAR JÉGKORONG!
@Ice cube: nemcsak, hogy sokat tettek, Ők honosították meg, s tették elfogadottá a női jégkorongot kicsiny hazánkban! Köszönet érte!
@MeLa: Igen, egy szerencsétlenül megfogalmazott (vagy talán így el sem hangzó...) mondat volt, kicsit én is túlreagáltam. A lényeg az előző hozzászólásom utolsó mondata: Hajrá Magyarok!

@Ice cube: Hidd el, van szemem - aki nem látja, milyen lehetőségek vannak ebben az U18-as garnitúrában, az vak. Több olyan játékos van a keretben, aki akár nemzetközi szinten is hosszú távon kiemelkedő és elismert játékos lehet (az egyik éppen ifj. Hópihe). Meglehet, megvernék a 2008-as válogatottat - sosem derül ki, abból a válogatottból többen visszavonultak, gyereket szültek, stb. Ez az U18-as csapat a saját teljesítményével is képes volt elismerést kivívni, minek idekeverni azokat a játékosokat, akik kitaposták az utat nekik, megvívták azokat a harcokat, amelyekről a mostani fiatalok már nem is hallanak (hálistennek)? Minek odadöfni az "öregeknek" ezt a tíz gólos megjegyzést, ami egyrészt feltételezés, másrészt semmit előre nem mozdító, csak szimplán bántó mondat? Hallottad valaha Pat Cortinát, hogy a 2008-as válogatottat az 1998-ashoz vagy az 1983-ashoz hasonlítja, így? Bár mint kiderült, a mondat nem is biztos, hogy pont úgy hangzott el, ahogy megjelent... mindegy most már. A szurkolásomban eddig és ezután sem lesz hiány, ebben biztos lehetsz!
@Bálna_: eddig sem volt és ezután sem lesz
@Bálna_: Biztosíthatlak afelől, hogy ezen a blogon olyan mondat vagy gondolat, amely nem hangzott el az aktuális interjúalanytól, még nem jelent meg. Ezúttal is így van ez. Ugyanakkor őszintén mondom, hogy mint az interjú készítője és a cikk szerkesztője az én felelősségem e tényleg nem szerencsés mondat megjelenésében nagyobb, mint Gömöri Csabáé. Előzetes egyeztetés után korábban számtalanszor módosítottunk hasonló helyzetben, ezúttal is éreznem kellett volna, hogy írásban sok minden keményebbnek tűnik, mint szóban, bántó ez így, de hát tompa voltam, na.
Máskülönben egyrészt te is tudod, hogy Csaba nem megalázás céljából mondta ezt, és nem konkrétan tíz gólról kívánt beszélni, hanem a győzelem magabiztosságáról, másrészt a cikk lényegi mondanivalója nyilván nem ez, úgyhogy ugorgyunk.
@F. Kapus: Igazán nem akarlak "bekóstolni", de ha már a cikkről esik szó, nem a tartalmáról, akkor már csak nem tudom magamban tartani, hogy az első bekezdésben szereplő "szelekt" elég érdekesen hangzik... Nyelvújítás?
"Off"
Azért nagy öröm, hogy női vonalon is meglódult a fejlődés, kezd itt is valami "nagy dolog" készülni...
@kapusLaci: ha Neked nem tűnt fel, hogy a "másik" oldalon is kilóg egy copf a fejvédő alól, akkor ezt akár dícséretnek is felfoghatom, hogy nem "lógott" ki a fiúk közül... :)
@MeLa: KapusLacinak csak a "Mester" tanítványai tűnnek fel általában (máramennyire a két leányzót az ő tanítványának lehet nevezni).
Amúgy ha egy kicsit jobban figyelte volna a többi "mezei" csapatot is, akkor lehet, hogy feltűnt volna neki például a Kis Hópihe is, aki mellett bizony a Titános fiúk sem tudtak elmenni. Még szerencse, hogy az NHL-ben nem kell majd lányok ellen játszaniuk...
@ducks: @MeLa: Látom jokedvetek van!
Kezdödik?:))) Amugy a MAC-bol is dicsértem meg név szerint játékosokat,csak olvass vissza.
Azt hogy elnéztem a lányokat a többi csapatbol bocsi:)) Ha akar az ember beletud kötni az élö fába is:))
@kapusLaci: én ugyan nem kötöttem beléd, amit írtam, vicces szándékkal tettem, ott is van a smile a sor végén! Nem kell mindent támadásnak venni.
@MeLa: Nem vettem támadásnak,söt én is viccesen irtam vissza! Na látod milyen jol megértjük egymást:))
@kapusLaci: ákkó öröm van és bódottá...
@kapusLaci: köszi! A dícséret Őket illeti, mi csak lehetőségeinkhez mérten megpróbáljuk segíteni a csapatot. Ha lesz időm, jön a többi videó is (All Stars gála, eredményhirdetés stb.).
@MeLa: Természetesen föképp nekik szol a gratulácio,de ti is megérdemlitek az biztos!
süti beállítások módosítása