HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Ehhez nagyobb alázat, erő és kitartás kell

2010.04.26. 09:59 F. Kapus

Okosabban kellett volna játszanunk, voltak buta kiállításaink, ami eddig nem volt jellemző ránk. Néhány játékosunk nem megfelelően állt a mérkőzéshez, döntő helyzetekben elsősorban fejben szenvedtünk vereséget, pedig korábban éppen ebben voltunk erősek. Énekes Lajos értékelésében a kritikának is helye van. A péntek esti mérkőzés után hagytunk néhány napot a tapasztalatok ülepedésére, de hétfőtől még egyszer alaposan visszatekintünk a vb-re, a válogatott magyar edzőjével kezdjük a sort.

"Az első perc nagy hibája eléggé meghatározta a mérkőzés menetét. Túl gyorsan túl egyszerű gólt kaptunk, ellenfelünknek gyakorlatilag dolgoznia sem kellett érte. Viszont mi ezt követően túl sokat dolgoztunk az egyenlítésért, ami sikerült is, méghozzá emberhátrányban. Ezután egy darabig azonos játékerőt tudtunk képviselni.

De aztán a második harmadban jöttek az emberhátrányok, ebben a húsz percben egyáltalán nem tudtunk normálisan játszani. A harmadik harmadra nem maradt erőnk, hogy ezt a kifejezetten jól játszó szlovén válogatottat utolérjük, ráadásul ismét kaptunk egy gyors gólt. Szégyennek egyáltalán nem nevezhető a pénteki teljesítményünk, de azt gondolom, nemcsak mi, edzők vártunk többet a csapattól, a játékosoktól, hanem a játékosok is többet vártak maguktól.

Az objektív értékeléshez mindig érdemes visszanézni, mi történt a mérkőzésen, hol rontottunk el valamit, miből lehet építkezni a jövőben. Ted Satorrral vasárnap újranéztük az egész mérkőzést, elemeztünk. Hiába a múlté már ez a meccs, foglalkoznunk kell vele még egy ideig. Természetesen mindig más élőben, és más higgadtan újra átélni az egészet videóról. Azt láttuk, hogy bár jóval több kapura lövése volt ellenfelünknek, a valós gólszerzési lehetőségek száma 10-7 volt a javukra. Ebben az adatban az első kapott gólunk nem szerepel, de van benne olyan helyzet is, amelyikből esetleg lövés sem lett, mert az utolsó megoldást nem jól választottuk meg vagy nem jól kiviteleztük.

Okosabban kellett volna játszanunk, voltak buta kiállításaink, ami eddig nem volt jellemző ránk. Néhány játékosunk nem megfelelően állt a mérkőzéshez, döntő helyzetekben elsősorban fejben szenvedtünk vereséget, pedig korábban ebben voltunk erősek. A padunk rövidebb volt a szlovénekénél, de ezt tudtuk előre. Mi ezért viseltük nehezebben egy meghatározó védőnk kiesését. Egyértelmű volt az is, hogy nekik több mérkőzést eldönteni tudó emberük van, mint nekünk. A meccsen ezek az erők dominálni tudtak, nyomtak, többet tartózkodtak a harmadunkban.

Az a különbség, ami megvan a két csapat között, a hibák és a fegyelmezetlenségek miatt felnagyítódott és kijött. Úgy tűnt, a szlovén válogatott játékosok képességei legalább harminc százalékkal jobbak a mieinkéinél. Az elemzés végén a szövetségi kapitánnyal arra a következtetésre jutottunk, hogy a kitalált taktika megfelelő lett volna, ha véghez tudtuk volna vinni. De be kell látnunk, hogy játékosaink ezt egy jól játszó szlovén csapattal szemben nem tudták megvalósítani.

Nehéz a mérkőzésről beszélni, mert sok hiba és fegyelmezetlenség okozta a vesztünket. Dominálni tudtunk a britek és a lengyelek ellen, és ez azért nagy pozitívuma a világbajnokságnak. Korábban ez nem volt jellemző ránk. Új elemként ezeken a mérkőzéseken a fiatal csatáraink is tudtak érvényesülni. De azt is látni kellett, hogy az igazi tétmeccsen nem tudták hasznosítani játékukat, és ez az EBEL-szezonban is így volt. Ha előrébb akarunk lépni, ha csökkenteni akarjuk a távolságot, változtatnunk kell. A szlovének fiatal hokisai Ticar,tól Jeglicig nem rutinosabbak, de sokkal elszántabbak. (Ziga Jeglic élete első felnőtt vb-jén pontkirály lett, a mezőny legjobb csatárává választották, Rok Ticar gólkirályi címig jutott, Jan Urbasszal a vb leghatékony csatártrióját alkották, 11 gólt szereztek, Jeglic 1988-as, a másik két játékos 1989-es születésű – F. K.)

A mieinknek hozzájuk hasonlóan egyszerűbbnek és hatékonyabbnak kell lenniük. Sokszor nem a megbeszéltek szerint játszottak, színezni próbáltak, fölöslegesen vállaltak kockázatot bizonyos szituációkban, sokáig cipelték a korongot. Ez néhányszor bejön, de az egyéni megoldások egy ilyen mérkőzésen nem vihetők végbe hatékonyan. A csapatnak nincs hasznára az ilyen felfogás, akkor sem, ha Lengyelország ellen kétségtelenül eredményesek voltak ezek a húzások egyszer-kétszer.

Azt gondoljuk, elsősorban nem képzettség- és technikaitudás-beli különbségek vannak a fiataloknál egymáshoz képest. Lehet, hogy erőben van némi különbség a javukra, de ez nem ledolgozhatatlan hátrány. Ahol nagy differencia látszik, azok a mentális tényezők. Fejben érettebbek, feladatukat komolyabban veszik a szlovén fiatalok. Magyarán, nem elég a mérkőzés előtti napon úgy gondolni, hogy most összeszedem magam, ezt a szezon előtt el kell határozni, és nyolc-kilenc hónapig így kell dolgozni. Mert ennek az eredménye az, hogy mérkőzéshelyzetekben nem kell gondolkodni a megoldásokon, hanem automatizmussá válnak a jól begyakorolt mozdulatok és szisztémák.

Divízió 1-es világbajnokság, Szlovénia

H
csapat m gy hgy hv v g p
1
Szlovénia 5 4 1 - - 29-10 14
2
Magyarország 5 4
- -
1
21-6 12
3
Lengyelország
5 3 - - 2 15-12 9
4
Nagy-Britannia
5 2 - 1
2
10-10 7
5
Dél-Korea
5
1
-
- 4
13-21 3
6 Horvátország
5 -
- - 5 4-33 0

Félreértést nem szeretnék, fiataljaink a vb egészét nézve nem nyújtottak rossz teljesítményt. De a döntőben egyértelműen láthatták, hogy hozzájuk hasonló képességű, hasonló feltételek között dolgozó és velük azonos ligában játszó kortársaik mire képesek. Ehhez a sportág iránti nagyobb alázat, fegyelem, erő és kitartás kell. Csak rajtuk múlik, hogy a különbségen tudnak-e csökkenteni, a hátrányt le tudják-e dolgozni. A magyar válogatott jövőbeni sikeressége jelentős részben múlik ezen, ami természetesen ez nem csak a jelenlegi fiatal kerettagokra igaz.

Benne van a pakliban, hogy néhány idősebb játékos most szerepelt utoljára világbajnokságon, de várhatóan nem sokan mondják azt maguktól, hogy ennyi volt, ezt két főben tudnám maximálni. Az ő döntésüket is alapvetően befolyásolhatja a maradás irányába, ha meg tudjuk szerezni a jövő évi vb rendezési jogát. Akárhogy lesz, a fiatalok dolga kiszorítani őket a keretből. Nem lesz egyszerű számukra ez a feladat, az látszik."

68 komment

Címkék: vb énekes

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sajnos teljesen reális és korrekt nyilatkozatok!
Néhány játékosnak nem ártana egy őszinte önértékelés a továbblépéshez!
But show must go on!
Úgy tudom a VB-előtt az érem volt a cél, most mindenki a feljutás miatt siránkozik. Remélem Palkóék meg lenyomnak egy VB-t, ez jó lenne ha itthon lenne. Megint megyünk a feljutásért!
Hajrá Magyarok!
Vki tud torrentet a meccsrol? Szivesen megneznem en is higadtabban.
Ezekszerint akkor mar tuti, h megpalyazzuk a 2011es div 1-et?
Gratulálok a fiúknak, összességében jó VB-t zártak, csak a szlovének a pénteki napon jobbak voltak mint mi. Van ilyen.

Alap különbségnek azt látom a két csapat között, hogy az első sor mellett a többi soruk is megfelelően veszélyes tudott lenni, sőt ugye a Jeglic felé sor lett a legeredményesebb.

Sille Tomi elkérte a bírótól a meccs végén a korongot ez azért sejtet valamit.
Jah és 15 kapuralövéssel nem lehet ilyen szinten meccset nyerni...
@Grundolf: Az osztrákok tegnap mindössze 22-szer próbálkoztak. Az sem sokkal több a mieink mutatójánál, mégis megnyerték a saját párharcukat és feljutottak.
"Ahol nagy differencia látszik, azok a mentális tényezők. Fejben érettebbek, feladatukat komolyabban veszik a szlovén fiatalok."

Erre létezik bejáratott, tudományos megoldás is.

sportgeza.hu/sport/2010/03/04/sportpszichologia/

Máshonnan: "a mentális felkészülés során még az esetleges negatív hatásokat is meg lehet változtatni úgy, hogy az a teljesítményre jó hatással legyen. Erre a sportpszichológia ismeri a megfelelő technikákat."

Persze ez is pénzbe kerül, de már a pólóválogatottnál maximálisan kifizetődött..
Azért a bejegyzés alapján - minden sorral egyetértek, csak ezígy kevés - az edzők ne hibáztak. Sator szerintem jól összerakta a sorokat, de nem találták meg Palkó helyét és nem tudták motiválni. Már csak ez is rávilágít arra, hogy igen is volt-lehetett dzői hiba. Egész VB alatt nem játszott olyan jellegű nyomás alatt a csapat, mint amit a szlovénok nyújtottak. Erre biztos lehet készülni, én nem láttam, mi volt a terv, a taktika.
@facsipesz: Ott a pont. Az a baj, hogy ez sok sportágban még mindig ismeretlen fogalom Magyarországon. Usában mondjuk meg természetes. Azt hiszem pont ezt a cikket linkeltem be az én kis kedvenc csapatom hullámzó teljesítménye idején. De nem gondolom, hogy bárkit lázba hozott volna.

más:
"Magyarán, nem elég a mérkőzés előtti napon úgy gondolni, hogy most összeszedem magam, ezt a szezon előtt el kell határozni, és nyolc-kilenc hónapig így kell dolgozni." és ezt mégis nem 8-9 hónapja kellett volna megemlíteni? már ha ezt magától nem tudja valaki? Amúgy szerintem nem 8-9 hónap, hanem már az utánpótlás nevelésnél így kéne, de mindegy.

csak az én olvasatomban tűnik úgy, hogy ha van is hibás, az akkor sem az edzői teamben található???
@facsipesz: Pont ezt akartam írni én is. Több nap után, beszélgetve épp arra jutottunk, hogy nem lehet más ok az utolsó meccsre mint az, hogy néhányan túlpörögték ezt a meccset. Míg Sapporóban "tét nélkül" léptek jégre, addig most már reális célként fogalmazódott meg a feljutás.
Nem gond, ha most kiderült, nem bírjuk el az esélyesség terhét, az viszont gond, ha ebből nem szűrik le a konzekvenciákat. Például azt, hogy legyen csapatpszichológus.
A pénteki meccs miatt nem lesz kevesebb szurkoló, mert azt is mindenki látta, hogy hajtanak a fiúk! Tanuljunk a hibákból és változtassunk! Hajrá magyarok!
Azt gondolom, hogy egy igazán tökéletes edző olyan taktikát dolgoz ki a csapatának, amit az meg is tud valósítani (feltéve, ha nem omlik össze teljesen), mindamellett ez csak a döntőben nem sikerült, sajnálatosan
Az nem lehet, hogy egy nálunk sokkal jobb csapat szétszedett minket? Volt már ilyen, lesz még ilyen. Nagyobb csapatok buktak hatalmasakat, elég csak az idei évet végigkövetni számtalan példa van rá. Jövőre újra megpróbáljuk, ez egy egymeccses rendszer, vagy bejön vagy nem, most nem jött be :). Egy meccs miatt bárkit is hibáztatni szerintem balgaság, értelmet. Aki meg emiatt nem szurkol tovább, többet egy mukkot se írjon ide :D.
Én azért egy ilyen higgadt és komplett értékelésből hiányolom az önkritikát. Bár Hetényi valóban jól védett szinte végig, pont az utolsó és legfontosabb meccsen indított egy rutintalan betlivel és ez nagyon nagy valószínűség szerint meghatározta a meccset, alapjaiban. Ráadásul az ő teljesítményére is rányomta a bélyegét, az első harmadban ott a helyszínen nagyon bizonytalannak tűnt.
Szerintem hiba volt két ennyire fiatal kapussal kimenni, ennek sajnos érezhető hatása is lett végül. Persze lehet mondani, hogy max Budait tudtuk volna vinni de akkor talán őt kellett volna...

Ettől függetlenül én nem hibáztatok személy szerint senkit a fel nem jutásért, nem hiszem, hogy tragédia történt de nekem ez a teljes képhez hiányzott.

Pályázzuk meg, legyen 2011-ben itthon, próbáljuk meg újra, bár könnyebb biztos nem lesz mint most.

Hajrá Magyarok!!!
Csalódtam a nyilatkozatokban és meggyőződésem, hogy tévúton járnak az edzők: nem az a baj hogy kikaptunk, hanem az ahogy. A jégkorongban, minden döntő meccs HÁBORÚ! Ez azt jelenti utolsó erejéig harcol mindenki. Lehet veszíteni és nagyon kikapni de, "vér" (nem fizikai értelmében értem) és áldozatok árán. Itt nem volt "vér" nem volt HÁBORÚ, mert nem úgy lettek felküldve. A fenti interjúból is az derül ki, hogy a taktika, túl nagy súlyt kapott a szív és a tűz keveset, azt sugallták a játékosoknak, hogy taktikailag lehet csak megnyerni a meccset, ez méginkább aláásta az önbizalmukat és meggátolja a felszabadult játékot. A DÖNTŐ nem egy alapszakaszbeli matekos meccs, mint ahogy az edzők maguk részéről megközelítik. A taktikai és képességbeli indokokat TAKARÓZÁSnak érzem részükről.

Az elmúlt 20 évben A SZÍV VITTE ELŐRE A MAGYAR JÉGKORONGOT (volt AKI sajnos szó szerint Szívét adta érte)! Ezeket a játékosokat feltüzelve kellett volna HÁBORÚBA küldeni, ezzel lehetett volna zavarba hozni a szlovénokat, függetlenül attól hogy ki üti az első gólt! Az első gólra való hivatkozás butaság, gusztustalan és IGAZSÁGTALAN HETÉNYIVEL szemben: Első gól mindig van egy meccsen, és a hokiban nem is számít előnynek, nem kellene ezzel jönni minden interjúban, főleg azután, hogy ki is egyenlítettük, és utána mindössze 4-et lőttünk kapura.

Csalódtam Énekesben is mert tárgyilagos szokott lenni, de most olyan érzésem van, hogy azért videóztak, hogy mentséget önigazolást keressenek. Gerinces, karakán hadvezér kell a csapat élére. Az ilyenek sokszor nehéz emberek, de ha baj van vezérekké válnak. Többet nem szeretnék, olyat hallani, hogy az edző milyen normális és emberi hangon indulatok nélkül is el tudja mondani kinek mi a dolga. Ha mindenki szereti akkor rosszul végzi a dolgát! Tévednek az edzők, akkor is, amikor azt mondják nem kell motiválni senkit, mert mindenki motivált!
Ez önámítás, még a rutinos játékosaink is egy kezükön meg tudják számolni hány nemzetközi Döntő meccset játszottak, az újak azt sem tudják mi fán terem az ilyen! Hidegen taktikai feladatokkal küldték fel a csapatot Satorék, pszichológiai felkészítés és tüzelés nélkül, a csupaszív szlovének be is döngöltek minket! Ebből kellene tanulni, és nem a játékosoknak, hanem az edzőknek tisztelt ex-NHL SATOR és LAJOS!
@lbsz: És az nem önámítás, hogy minden alkalommal megtaláljuk a hibást az edzőben, és ezzel el is intézzük a dolgot. Magyarországon ez megy a hokiban, a fociban, mindenhol.
Nyilván az edzők is hibáztak, ez elég valószínűnek látszik, bár én nem gondolnám, hogy ez a kapus kiválasztásában rejlene, mint sokak szerint.
De a játékosok is olyanok, amilyenek.
Nagyon jók, szeretem (szeretjük) is őket, de vannak náluk jobbak.
@Gaudi: Azért elképzelem amit Sator és Lajos éjszakába nyúlóan tervezik, hogy majd hatvanezer emberhátrányt kivédekezünk, és majd meglepjük a világot, a sok SH góllal.
De ugye ez a nyilatkozat nem azt jelenti, amit nekem elsőre sugall, hogy a fiatalokon verik el a port? A szlovén fiatal sor nem a mi fiataljainknál volt jobb, hanem a komplett mezőnynél, beleértve saját öregjeiket is! Ha jól láttam, a mi fiataljaink a meccs végén már jégidőt se nagyon kaptak... Nincs egyetlen bűnbak, az okok összetettek.

Valaki kérdezte: Énekes nyilatkozta a szombati sportnak, hogy megpályázzuk a vébét! Nekem ezzel csak az az egy bajom van, hogy rühellem az arénát, semmi hangulata, a jég sem jó, mert kurva meleg van, egyetlen előnye, hogy kétszer annyian férnek be oda, mint Fehérvárra vagy Újvárosba.
Figyelmesen,többször elolvastam a nyilatkozatot.
Amit hiányoltam belőle, azt már páran, valamilyen módon már megpenditették.
Érzésem szerint ez inkább olyan politikusi, mint szakmai nyilatkozat volt. A "szakmai" rész sablonos, bár mint minden közhely,igazságot is tartalmaz. Most értékelhető igazán a többek által kritikával illetett Raon hsz. (04.24) legtöbb megállapitása.
Lehet, sőt biztos, hogy a srácok is hibáztak, de a szakmának és a szakmai vezetésnek sem lehet tiszta a lelkiismerete. Mindezek ellenére ez nem kudarc, hanem egy sportban előforduló, kicsit fájó vereség.Pár éve ilyen "fájdalomra" még nem is gondoltunk. Ebből a vereségből többet lehet tanulni, mint egy esetleges szerencsés sikerből.
@lbsz: A kapus kérdésben igazad van, de az edzőkérdésben nem értek egyet. Amikor azt mondták, hogy nem kell senkit motíválni az nem hiszem, hogy azt jelentette, nem is tették! Ennél azért jobb emberismerők. Nem biztos, hogy szerencsés, ha most azon edzők fejét követelejük, akik eddig maximális tiszteletnek örvendtek. Nem hülyülhettek meg péntekre. Meggyőződésem, hogy szigorú önvizsgálatot tartanak.
Részemről továbbra is respect minden edzőnk. Az utolsó mérkőzés nem úgy sikerült, ahogy szerettük volna, de ez őket is meg a játékosokat is jobban bántja mint minket. Aki nem ilyen az nem lehet válogatott!
Jajj amíg egy kis hiba nem csúszott be addig TOMI az isten , jajj de jó hogy otthonhagyták Budait és jó ez így legjobb megoldássss. Most meg 1 hiba miatt fujj , miez , megmiért. Annyira sok edző van itt , hogy lassan megalapíthatjuk a jegkorongbloghokiakadémiát. Ha nincs Zoli nem vagyunk ott a döntőben. Más még hamarabb bakizott volna 1-2 őt. Ennek így kellett lennie. Jobbak a Szlovénok, nem azon az 1 gólon múlott. Szálljatok már le a földre okostojások
Egyetért velem abban bárki, hogy ha valakire nem lehetett panasz, akkor azok a fiatalok voltak?
Sőt már nhl draftot emlegettek egyesek...annyira el tudnak szállni egyesek ...nagyon szélsőséges irányba a gondolatukkal , hogy az már fájó
@Vincenzo90: Szerintem ha az utolsó előtti bekezdést elolvasod, láthatod, hogy egyrészt ez nem panaszáradat a fiatalok felé, hanem a jövőbeli megoldás keresésének az első lépése, másrészt nem csak a fiatalokra vonatkoznak bizonyos megállapítások. Szerintem nem bűnbakkeresésként kell felfogni az elhangzottakat, mert ha valami nem volt a meccs után és azóta sem, akkor éppen ez, sem a társak, sem az edzők részéről. Nagyon helyesen és szimpatikusan, amúgy.
Rendben van ez az értékelés. A generációváltás most már nem sokáig halogatható, ezért érthető, ha a fiatalokra kell fokuszálni. Márpedig most úgy tűnt, a szlovénok fiataljai jobbak. Generációs előnyben vannak velünk szemben.
Hozzáteszem, szerintem nem elsősorban csatárokat, hanem fiatal bekkeket kellene előkeríteni nagyon gyorsan.
@FRee: "Jajj amíg egy kis hiba nem csúszott be addig TOMI az isten , jajj de jó hogy otthonhagyták Budait és jó ez így legjobb megoldássss. Most meg 1 hiba miatt fujj , miez , megmiért. Annyira sok edző van itt , hogy lassan megalapíthatjuk a jegkorongbloghokiakadémiát. Ha nincs Zoli nem vagyunk ott a döntőben. Más még hamarabb bakizott volna 1-2 őt. Ennek így kellett lennie. Jobbak a Szlovénok, nem azon az 1 gólon múlott. Szálljatok már le a földre okostojások"

"Jobbak a Szlovénok, nem azon az 1 gólon múlott." Igazad van, a többi hármon (is).
"Szálljatok már le a földre okostojások"
Lent vagyunk, te is leszállhatsz. Meg kell hagyni, van stílusod....
@vaze:
Én örülnék ha megpályáznánk és az arénában lenne.

Egyrészt beférne mindenki, másrészt meg az ország keleti feléből is megközelíthető minden nap, akár munka után, fehérvári/dunaújvárosi rendezésnél meg lent kellene táborozni egy hétig.
@F. Kapus: lehet, hogy neked élő szóban ez jött le, de végigolvasva ez az értékelés felbaszott engem is, nagyon.

A mi fiataljaink semmivel sem mutattak kevesebbet az EBEL-ben, mint a nevezett szlovének, jégidejüket is figyelembe véve - a szlovén csapatok ismert problémái miatt - még akár többet is. Nem rosszabbak egy centivel sem náluk, legfennebb a vébén bátrabban és nagyobb önbizalommal játszottak a szlovének, de ez edzőkérdés IS.

PS: A döntőben meg, a 3. harmadban max 2 percet tölhettünk az ellen harmadában, pontosan azt a kettőt, amikor a kölykek voltak bent. Ha már mindenképpen nevesíteni kell valakit, akkor inkább a vezérspilereink betlijét lehetett volna szóvá tenni.

Hajrá, magyarok!
Helyünkön vagyunk. Gratula a csapatnak a II. helyhez és a fiataloknak, hogy bebizonyították valószínűleg nem lesznek kiesési gondjaink, ha teljesen végbemegy az őrségváltás.

Kicsit hiányolom a szakmai vezetés önkritikáját, de lehet, hogy mindent jól csináltak...

Ez csak egy vélemény a sok közül, szerintem meg kell köszönni Sator munkáját és elbúcsúzni.
@Shikaka: Nekem mindegy hol lesz, csak ne szálljanak el a jegyárak, mert hogy vb esélyes a csapat, stb...

És végre valósuljon meg a szurkolói szektor:)
@vaze: Valóban nincs hangulat az Arénában, de ez fejenként 3 ingyen sörrel orovosolható! :)
@facsipesz: Jó tudni, hogy ki van e név mögött. Legalább 5 sörrel jövünk neked ::))
Azért az érdekelne, hogy a szlovénok tudásbéli különbsége miért nem jött ki, a lengyelek és a britek ellen? Szerencsével nyerték ezeket a meccseket, de nyerték, mi nagyjából biztosan vertük őket. Ebből számomra az derül ki, hogy a felkészítés és a formaidőzítés a döntő mérkőzésre nekünk nem sikerült és ez nyilván felveti a vezetők felelősségét is.A szlovénok meccsről meccsre javultak, míg mi a lengyelek ellen voltunk a topon, britek ellen közepes teljesítmény, szlovénok ellen gyenge.Tehát egy felszálló és egy leszálló ágban lévő csapat találkozott egymással,ennek nem lehetett más a vége, mint a vereség.És igen, ez szakmai hiba volt így.
Remélem mindenki épen és jó néhány elsörözött agysejtel, de egészségesen hazaérkezett.
Fogunk mi még együtt inni, hej, hej........
@vaze: Esetleg ki kell jelölni egy szektort, ahová fél áron lehet menni szlovéniai jeggyel, aki ott kiabált az az Arénában is fog!
A fiatalok pszichológiai elemzése számomra nem egészen érthető. Nem azt akarom mondani, hogy kételkedem Énekes szavaiban, csak nem, értem, KONKRÉTEN mire / kire gondol. Tippjeim, találgatásaim persze vannak, de ha már elemez és értékel, akkor jó lenne egyértelműen és tisztán fogalmazni, mert ez nekem kicsit el van homályosítva..:

"fiatal hokisaik sokkal elszántabbak"

"Ahol nagy differencia látszik, azok a mentális tényezők. Fejben érettebbek, feladatukat komolyabban veszik a szlovén fiatalok. Nem elég a mérkőzés előtti napon úgy gondolni, hogy most összeszedem magam, ezt a szezon előtt el kell határozni, és nyolc-kilenc hónapig így kell dolgozni."
@Henry The Navigator: Azt mindenki szereti elfeledni, hogy lengyelek, s britek épp a szlovének utáni meccsükön játszottak ellenünk. Kvázi két egész szoros meccs után, kevesebb pihenővel mint mi akik, Ria Ria Dél-Kória s a kieső Horvátország ellen.
Sztem ez is egy kicsit hypeolta a leendő szlovének elleni győzelmünket.
@A99.: Guinnesst vmiért nem szereti:D
@alvering: Persze,de a mi teljesítményünket néztem nem az övékét. A lengyeleken a kevés bekkük miatt látszott a fáradtság, a briteken viszont egyáltalán nem, sokszor teljesen beszorítottak minket, még négy emberrel játszva is. Már ott látható volt, hogy korcsolyázó sebességben nem voltunk jobbak, sőt.Jövőre ezt "visszakapjuk", a most az elitből kieső válogatott kapja majd a kifacsartabb csapatokat.
Azt hittem, meg bírom állni szó nélkül, de nem...
1. Az edzői önkritika szerintem is hiányzik, korábban már valaki írta, hogy a formaidőzítés az edző felelőssége, és a mi csúcsformánk a lengyel meccs volt, tehát ez nem sikerült. A pszichés felkészítésről annyit, hogy talán nem véletlen, hogy anno Pat-tel jutottunk fel, aki éppen a pszichés felkészítésben nagy, a játékosok elmondása szerint is.
2. Palko igenis motiválatlanul játszott, ez akkor is tény, ha egyébként már sokat tett le az asztalra, és az egyik, ha nem a legjobb magyar játékos. Már tavaly is lebegtette a visszavonulásáta válogatottból, ha ezt szeretné, meg kell neki köszönni az eddigieket, és ennyi - nulla motivációval nem kell nekivágni. Tulajdonképpen még meg is értem, hogy 16 vb-vel a háta mögött nem hozza lázba egy magyar-spanyol derbi - anélkül, hogy bárkit le akarnék becsülni.
3. Hetényi nyakába varrni bármit mérhetetlenül gusztustalan, és finoman szólva nem fair vele szemben: különösen ha hozzátesszük, hogy a meccs előtti nap még volt az isten. Szuper -rutinjánál fogva- vélhetően jobban bírta volna a szlovén meccs nyomását, ő viszont nem jöhetett. Zoli -a lehetőségek ismeretében- jó választás volt, hiszen három meccsen remekül védett. Gondolom, a történtek őt bántják a legjobban. Ebből is tanulni kell, és talán van is annyira intelligens, hogy tanuljon belőle.
@Surdilovics: Na igen. Az általad kiemelt Énekes idézettel állitsuk szembe azokat, az általa is ismételgetett sztereotip nyilatkozatokat,hogy: "mindig csak a következő mérkőzésre koncentrálunk"
Ez egy 50 valahány meccses bajnokságban még csak-csak, de egy 5 meccses VB másról szól.
@Henry The Navigator: a brittek nem taktikával akarták megverni a szlovénokat, hanem erőből. egyszerűen nekik mentek, üzték-hajtották, leütközték őket folyamatosan. Lehet, hogy nekünk is ez lett volna a járható út, folyamatossan ütni-vágni kellett volna a fiatal sorukat( meg a Rodmann féle sort), lehetőleg ütközésekkel szabályosan mondjuk a Nagy Gergőéknek, az utolsó harmadra elment volna az életttől is kedvük. A Volán is sok meccset nyert meg az Ebel-ben az utolsó harmadban, mikor már széthajtotta az elenfelet.
Hmmm Lajos mester ,érdekes értékelés.A döntő napjáig azaz péntek 20.00 -ig a válogatott nagyon jól játszott,csapatként működött,voltak kimagasló teljesítmények ahogy ilyenkor lenni szokott.Péntek 20.00 -tól valami megszakadt.A csapat alárendelt szerepet játszott végig, csak a kezdő sípszóig volt esély a meccs megnyerésére. A szlovének cicáztak velünk,olyasmi érzésem volt,hogy visszamentünk az időben ,és egy 2évvel ezelőtti volán ebel meccset látok,ahol örültünk ha kilőjük a korongot a kapu előteréből és nem lett belőle tilos felszabadítás.Az hogy sok kiállítást kaptunk,lightes kifogás ,ugyanis a 90% a totál jogos volt,nem értem miért kell a félpályánál full feleslegesen szabálytalankodni nem 1x,amiből kiállítás és az 1ikből szlovén gól lett.A vb döntőig a játékosok hozzáállása jó volt,mind egyénileg,mind csapatként,pénteken viszont Hetényi Zoli kivételével minden jégre lépett játékos teljesítménye nulla volt!!!!Kapura lövési arány is elképesztő szlovén fölényt mutat,és mig ők a kapu sarkaira lőttek zömében,mi addig a szokásos módon a kapus hasát vettük célba,gondolván arra,hátha div 1 vb döntőre az IIHF újfajta páncéltörő korong kipróbálását vette tervbe,és ha beválik, bevezetik az A csoportban is, ritkitandó a kapus poszt túlkínálatát.Csapatsportban ,mint minden sportban vannak vesztesek ,és győztesek,ez tény ,ez a világ rendje,de nem mindegy hogy hogyan történik mind ez.Kikaptunk,ez benne van a sportban,de ahogy történt az borzasztó égő volt.Kilehet kapni szoros meccsen,úgy is hogy az ellenfélnek minden bejön,minden befelé pattan,nekünk minden kifelé,ez benne van a játékban.Semmi gond nem lett volna ha a játékosok mindent megtesznek a jégen, meghalnak a pályán ,csúsznak másznak,( valahogy úgy ahogy Szélig Viktor sapporóban vérző orral is visszajött)és meccs után lizingelni kell jacko oxigén sátrát,mert mindenki game over,ha így kapunk ki akkor dont worry.Nem ez történt,legtöbb játékos a vb döntőt legjobb helyről nézte végig a pályáról,na ez a durva ,nem pedig a maunyika só
@Surdilovics:
Arra gondol, hogy van, aki nyerni megy a jégre és van, aki jégkorongozni.

Ej, annyi mindent akartam írni, de gyakorlatilag mindent leírt már valaki.
@A99.:
"Jó tudni, hogy ki van e név mögött."
Hát nem is tudom, hogy örülök-e neki itthon:))

"Legalább 5 sörrel jövünk neked"
erre az a válaszom: "Mindenki az én vendégem, hejj, hejj!" - szóval nehéz lesz :DD

Az általam ott töltött négy napnak a "fiziológiai" kiheverése tuti, hogy 2 hétig fog tartani, de megérte.
És akkor még fel se jutottunk.. ;)
Hát nem tudom, én is hiányolom az öniróniát ebből a riportból. Honnan tudják ebből a videóból, hogy mi lett volna, ha olyan taktikát választanak, amilyet a szlovénok, hogy rohanjuk le őket, és lepjük meg őket, vagyis hogy nem állunk be védekezni?
Öniróniáról még csak-csak lemondanék, de az önkritika az tényleg nem ártana.
Azt írták sokan Satornak meg kéne köszönni. És Énekessel mi a helyzet? Neki örökbérlete van edzői kispadon? csak úgy felmerült bennem. :(
@_Vezo_: Nekem is vannak sejtéseim, hogy mit akart mondani, de a sejtésnél többre vágyom (mi az oka? kiről beszélünk konkrétan? mit lehet ellene tenni?). Ez a megfogalmazás így most Énekes részéről olyan, mint amikor fociban "göröngyös a fű", "túl sok tésztát ettünk", stb. De nem akarom fikázni Énekest, borzasztó nagyra tartom és becsülöm, csak most ez a nyilatkozat nekem vérszegény volt..
@Surdilovics: De miért pont neked számolna be ezekről? Az az érzésem, hogy sok a feltörekvő edző itt a blogon :D. Ami nem baj, csak ne más kárára történjen :).
@Surdilovics: Azt hiszem, hogy eleve genya dolog lenne nyilvánosan pocskondiázni valakit, meg való igaz, hogy nem nekünk kell ezeket a dolgokat megoldani. Ezért nincs pontosabb kiragadás.
@durex26: Én aztán igazán nem vagyok "feltörekvő edző", minden elismerésem Énekes mesteré, én csak egy kíváncsi szurkoló vagyok.
De itt megnevez egy súlyos és (számomra) új problémát, de a lényeg nem derül ki: Milyen lelkibetegsége van a fiataljainknak??
@_Vezo_: Nem is szeretném, hogy pocskondiázza a játékosokat, csak több infót szeretnék: A nyilatkozata fele egy misztikus pszichológiai problémáról szól, erről többet szeretnék tudni..
@Surdilovics: Azzal a játékosoknak üzent, és nem misztifikálni akarta a dolgokat. Szerintem egyik sem szorul kezelésre, csak a mentalitásukra akar célozni. Gondolom én :D. Az is lehet, hogy üres duma.
Ez valahol jó, hogy a játékosok ilyen önkritikusak, de a bíráskodás akkor is kritikán aluli, fos volt, ami eléggé elvette a csapat kedvét. A szlovén játékosok pedig rendkívül profin színészkedtek végig. Nem ez lett volna az eredmény, ha a második harmadban nem végig a kispadon ülünk. Nem jobb ennyivel ez a szlovén válogatott és nem nyertek volna ha nem egészülnek ki a bírókkal. Ez egy kurv@ szerencsétlen nap volt és nem tudott a csapat úrrá lenni a körülményeken és kib@szott sokat álltunk sorban a motozás meg az egyenkénti beengedés miatt és kurv@ idegesítő jodliszurkolók a szlovének, de, egy valami megint kiderült, hogy hangosabbak vagyunk! Hajrá Magyarok! Jövőre feljutunk, Varlamov megint törheti a palánkon az ütőjét :-))
Kicsit kezd nekem teljes tragédiába és bűnbakkeresésbe hajolni a történet - a kommentek alapján.

Irapuato-ban játszott a csapat?...

Téma:
1. Van sapka.
2. Nincs sapka.

Olvasatok:
1. Ha nem feltétlen nyerni mennek (realitások, blabla..): kishitűek.
2. Ha mindenképp nyerni akarnak (túlzó elvárások), aztán kikapnak: hazaárulók.

1. Ha nyernek: istenek, főistenek, fedáksárik.
2. Ha buknak: spanyolcsizma, kirúgni mind.

Ha az edzők előre mondják, fiatalítani akarnak (mert hosszútávon gondolkoznak), és meg is teszik:
1. Nyerünk: Jupiter - Zeusz két jóbarát.
2. Bukunk: szakmai dilettánsok, takarodó.

Lazán kapcsolódok:
jegkorong.blog.hu/2010/03/28/ocskay_evek_munkaja_kell_az_a_csoporthoz
Nyert a jobb egyéni képességű játékosokkal rendelkező csapat. Azért az is figyelemreméltó, hogy Rodmanék az egész VB alatt viszonylag csendben voltak, ellenben Ticar meg Jeglic és Mursak mentek ezerrel.
Nemtom, hogy a 2 sör miatt, de én a korongbedobástól számítva olyan iramú mérkőzést és szlovén letámadást láttam, amit nem gondoltam volna, hogy 5- 10 percnél tovább bírunk 4-5 gól benyakalása nélkül. Mind2 csapat vmi teljesen más szinten pörgött a többi meccsén; a szlovénok jobban bírták ezt az iramot- ők is diktáltak, amit kb 40 percig bírtunk is- bár a sok kiállítás már jelezte a fáradást a 2. harmad elején.
Ennyi történt.
Sator maradjon csak, végre megtanította keményen letámadni is a csapatot, az osztrákoknak hogy nekimentünk az elején.
Nézzétek a Fókuszt most!
Helyszíni beszámoló Ljubjánából!
Szerintem maradjon Sator, bár gyanítom, ebben a kérdésben az utolsó szót nem mi mondjuk ki, hanem ő! Semmi más nem történt, mint hogy nyert a jobbik a csapat, ilyen azért - valljuk be - előfordul a sportban! Most nem sikerült a csoda, de az azért csoda, mert nem ismétlődik meg kétévente. Ez a szlovén fiatal sor meg nem a semmiből jött elő, évek óta stabilan ott vannak az U20-as és U18-as Div1-ben, miközben Urbas, Pance és a többiek skandináv csapatokban edződnek. Nem beszélve Mursakról, aki a Detroit játékosa.
@EisHockey: köszi! Jó volt magunkat újra visszanézni! :)
@vaze:Csak a pontosság kedvéért: Pance Ljubljanában játszik.Ticar és Jeglic pedig a Jesenicében egyébként,szóval ismerhettük volna őket...
@Uteapu: köszi, bevallom őszintén, meg is lepett, és örültem is annak, hogy így emlékeztél az előző bejegyzésemre.
Annak sajnos már kevésbé örültem, hogy úgy tűnt, csak jól láttam dolgokat. Jobb lett volna, ha én tévedek, és nem az edzők...

Mindenki másnak:
Szerintem ez a nyilatkozat nem feltétlenül botrányos, de az elv, a szemlélet, ahogy Lajos látja a dolgokat, remekül rámutat arra, mi itt az igazi probléma.
Mert ha megmaradunk annál, amit korábban mondtam, mit lehet ebből a nyilatkozatból levenni? (és itt már sajnos ide lehet tenni a Volános tapasztalatokat is).

- a szlovéneknek volt egy bitang erős soruk (korábbi nyilatkozat)
---> mi négy egyenlő képességű sorral mentünk (és ezen el is veszítettük a vb-re Palkót)

- a szlovén fiatalok kvázi a csapat húzóemberei voltak
---> nálunk a fiatalok (3. és 4. sor) a kiélezett helyzetekben ezért meg azért, bla-bla-bla, nem játszottak (pedig amikor játszottak, SOKKAL több reáció volt pl. a Sofi-Magosi-Roger trióban, mint amit Palkóék sora az egész vb-n mutatott)

- náluk a szlovén fiataloknak olyannyira megfelelő volt a mentalitása, hogy kvázi ők nyerték meg neki a vb-t
---> a mi fiataljaink hozzáállása a Mesterek szerint nem megfelelő, és mentálisan is gyengék, ezért nem is kapták meg a kellő lehetőséget

Elnézést a szar szóviccért, de tényleg nem egyértelmű, hol itt az ördögi kör? Ha a fiatalok nem kapják meg éles helyzetben a lehetőséget, honnan a jó büdös retekből fogják megtanulni, hogyan kell felnőni a feladathoz? Avagy ha a fiatalok többsége másféle éles helyzetben már kellően sokat bizonyított, miért nem lehet itt is megadni azt a szerepet nekik, ami a teljesítményük alapján járna nekik? Főleg akkor, amikor a sztárjaink egyértelműen betliznek?

Többször elmondtam már, és másik is pedzegették, hogy a Volánban az elmúlt két évben NAGYON SOK olyan meccset hoztunk vert helyzetből, hogy a fiatal betöntörő sorunk felszántotta a jeget, szétdarálta az ellenfelet, és bár a gólokat sokszor nm ők ütötték, de a munkájukkal a sztárjaink előtt is kedvezőbb meccshelyzet alakulhatott ki, és ők éltek is ezzel.

Lehet itt habozni össze-vissza, de a szlovén meccsnek számomra az a tanulsága, hogy ők EZZEL a taktikával vertek meg minket. Nekünk jöttek úgy, hogy levegőt sem kaptunk, lélektani fölénybe kerültek, és bár egy kicsit elveszett az első harmad végén, utána visszaszerezték ezt a lélektani előnyt, és nem is engedték ki a kezükből a meccs végéig.

Én egyértelműen elismerem, hogy jobb a szlovén csapat, de nem annyival, hogy olyan mecccsen nyerjenek ellenünk, ahol nekünk támadásban néhány hangyafasznyi momentumunk van. Egy ki-ki meccsen ki lehet kapni tőlük 4-1-re, az szerintem belefér, de egy ilyen beszari taktikát én nem tudok megbocsátani! Főleg, amikor a játékosink abszolút alkalmasak arra, amit írtam, és ezt nem egy alkalommal bizonyították!

Lajos véleménye emellett számomra azért is mélységesen elszomorító, mert most már értem, hogy a Volánban miért nem játszhatnak le egy emberelőnyt sem a fiatalok, és miért nem lesz ebben a kérdésben cseppet sem biztatóbb a jövő. Ha valakit nem tesznek próbára, nem gyakorolhat még akkor sem, amikor a sztároknak úgymond nem megy, akkor honnan a rákból fogja a fiatal megtanulni kezelni az efféle helyzeteket, a tv-s nhl közvetítések előtt ülve? Ne vicceljünk már...

Előre kellene menekülni, szívvel és lélekkel megpróbálni a lehetetlent - ez a magyar hoki eddigi eredményeinek tanulsága, ez a magyar hoki motorja! Nem az, hogy ha már ott vagyunk a lehetőség kapujában, az óvatos taktikázás majd meghozza gyümölcsét! Ez a Volánnál se jött be soha! (de így arra is választ kaptunk, miért jöttek olyan gyötrelmes meccsek a rájátszásban)

Nekem semmi bajom az edzőkkel, és nem is gondolom úgy, hogy enyém a magnus opus - én csak szurkoló vagyok, aki látni vél dolgokat a meccsen, és pár lényeges kérdést nem tud a helyére tenni. Egyáltalán nem biztos, hogy nekem van igazam, és az sem, hogy Lajos nyilatkozatában az általam elmondottak voltak a nagy leleplezések - de hogy ez a szövege erősen sántít, csúsztat, és ezzel valami nem oké, arra a nyakamat merném tenni.
Legfőképpen az büdös, amit mások is említettek - egy szó sem esik arról, hogy ŐK esetleg elcsesztek volna valamit, ellenben megy a mosdatás, hogy a taktika jó volt, csak nem azt játszották a fiúk, nem volt meg a kellő mentális erő. Hát ez pl. egész véletlenül nem az ő sarukk, a szentségit neki?! Hogy lehetne egy fiatalt kellően felkészíteni egy efféle döntőre, ha nem azt mondják neki, hogy fiam, te most bemész, és felszántod a jeget, hogy az ellenfél egy életre megjegyezze, milyen volt ellened játszani.... semmi különöset nem várunk el tőled, csak amiben a legjobb vagy... - hanem ehelyett a meccs 3/4 részét a padon görcsöli végig a szlovénok szárnyalását nézve...

Kit akarnak Lajosék átverni? Nekünk ezek a fiúk már bizonyítottak, ők pedig szerintem még nem! Ez különösen Lajosra áll, aki a fenti nyilatkozat tükrében talán nem véletlenül csak kisegítő az edzők mellett.

Summa summárum: ami a mentális gyengeséget illeti, szerintem ez a nyilatkozat legigazabb része - csak az én meglátásom szerint ebben a kórban nem a játékosaink, hanem az edzőink szenvedtek. Meg is lett az eredménye.

üdv,
Raon
Fehérvár Ördögi Kör
@Raon: Úgy van, végre valaki, aki hasonlóan látja a dolgokat! Ha feleannyi indulat és a tűz lett volna Satorban, mint a hozzászólásodban, nem ilyen gyámoltalan játék lett volna a Döntőben. Rá kell nézni Satorra, fel tud tüzelni bárkit? Szemlátomást nem ment 80 fölé a pulzusa 25 éve.
@lbsz: nagyon megírtad, amiket én éreztem, pár dolgot még jobban is, mint ahogy nekem sikerült.

@alpec: 1000 %-ig így van, szerintem is. Sajnos ez egy nagyon buta szemlélet nálunk, hogy a fiatalokat nem dobjuk be a mély vízbe. Soha. Inkább megy a beszaratósdi a rutinosokkal, mint a fiatalos lendület.
Pedig nyugaton sok sportágban ez működik, nem véletlenül tűnnek fel már 18-20 évesen a kis istenek. Nálunk meg csak sokkal később tehet próbát a fiatal, hogy egyáltalán alkalmas lehet-e - és ekkora viszont már akkora tapasztalati hátrányba kerülnek, amit nagyon nehéz tudással, tehetséggel, munkával behozni.

üdv,
Raon
Fehérvár Ördögi Kör
Gratulálok a kiváló szerepléshez, kiváló volt a sorsolásunk, éltünk is a lehetőséggel, a lengyelek és britek ellen két előzetesen ki-ki meccset hoztunk le viszonylag simán, a szlovének egyszerűen jobbak voltak, előrébb tart náluk a hoki, nem sokkal de előrébb. A velük szembeni meccs talán irreálisan sima volt, de igazságos eredmény született. Sapporo után arról volt szó, hogy lehet, hogy már csak egy következő generációnak (8-10 év múlva) adatik meg, hogy feljusson az A csoportba, óriási előrelépés, hogy generáció váltás nélkül is sikerült előrelépni és pár éven belül a feljutás már nem csoda, hanem meglepetés.
süti beállítások módosítása