HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Ocskay: Évek munkája kell az A csoporthoz

2010.03.28. 12:41 F. Kapus

A magyar jégkorong érdeke, hogy kiszámítható versenyrendszert alakítsunk ki – mondja Ocskay Gábor, a Sapa Fehérvár AV19 első embere. Biztossá vált, hogy a Fehérvár visszatér a magyar bajnokságba második csapatával: a farm egy év szünet után újra versenybe száll a 2010/11-es szezonban. A távozó edző, Jarmo Tolvanen utóda  még nincs meg, de az első feladatok egyike megtalálni őt. A szakosztály-igazgatóval a most véget ért idényt értékeltük, helyzetet elemeztünk és előre tekintettünk.

"Az EBEL-ben az alapcélkitűzés a nyolc közé kerülés volt. Mindig próbáltam realista maradni, ennek alapján azt modhatom, az 54 meccses alapszakasz után a teljesítményünknek megfelelő helyen végeztünk. A szezon előtt azt gondoltam, a két szlovén és a horvát csapat lehet a vetélytársunk. Közben látszott, hogy ez így is van, és az is hamar kiderült,  mindenki ellen van keresnivalónk.

A megszerzett pontok száma annyi lett, amennyit vártam a csapattól. A playoff öt mérkőzéséből a három hosszabbításos kiválóan sikerült. Az elsőn hatalmas bírói nyomás alatt emberfelettit teljesítettünk. A másodikon valamelyest visszakaptuk a hazai pályát, de nem tudtunk élni ezzel. Pedig az ellenfél Vienna játékosainak keze is megremegett, a fontos pillanatokban mégsem tudtuk kihasználni a lehetőségeinket. A harmadik és a negyedik meccs sima volt, az ötödiken pedig olyan akarati tényezőket mozgosítottak játékosaink, hogy mindenki büszke lehetett rájuk. Jól is játszottunk, kézben volt a mérkőzés, de a végén a jobb csapat nyert. Nagy öröm lett volna még egyszer elhozni a Vienna Capitalst Székesfehérvárra, megnézni, mire mennek remek közönségünk előtt. Nem sikerült, de vereségünk ellenére azt mondom, a látottak miatt szép játék a jégkorong."

A jövő évi játékoskeretről még korai beszélni, de a menetrend adott. "Március végéig mindenkivel személyes beszélgetést folytatunk, értékeljük az eddigieket, vázoljuk a lehetőségeket. A konkrét döntéseket a világbajnokság után hozzuk meg, nem akarjuk összezavarni a játékosokat. Most az a legfontosabb, hogy a válogatottra koncentráljanak. Nem titok, hogy magyar vonalon nem várhatók nagy változások. Természetesen vannak olyanok a keretünkben, akikkel elégedetlenek vagyunk, és olyanok is, akik kellemes meglepetést okoztak.

Nyilvánvaló, hogy a három EBEL-es évből az idén volt a legerősebb a keretünk. A jövő évi célokról akkor tudunk beszélni, amikor már látjuk, milyen a játékosanyagunk. Ellenfeleink idén is előrébb járnak nálunk, a Villach, a Medvescak máris igazolt jó játékosokat. Fáziskésésben vagyunk, nekünk először a 2009/10-es szezont kell befejeznünk, ez sem lesz egyszerű. Ezt nem panaszképpen mondom, ezért is tartom úgy, hogy ha a jövő évi keretünk olyan erős lesz, mint az idei, akkor elégedett leszek."

A vezetői értákelés szerint a mostani szezonban a nézőszám-növekedés és -stabilitás volt a legkellemesebb meglepetés. "Természetesen a szponzori-vezetői háttér is fontos. Érezzük, hogy kiállnak mellettünk. Ezenkívül minden várakozást felülmúló PR-ral, sajtóval, pozitív töltettel rendelkezünk, minden negatív visszhang nélkül dolgozik a csapat, mégsem tudunk nyugodt pénzügyi keretek között működni. Nem könnyű a gazdasági helyzet, és nem tudom, miben bízhatunk. Hiszen az A csoportba jutást követően sem történt előrelépés a jégkorongsport szponzori támogatása terén. Előkészítés alatt áll a Sportklub Tv-vel a szerződéshosszabbításunk, három évre írnánk alá. Ez alatt legalább annyi EBEL-meccset adnának élőben, mint az idén.

Az ilyen sikerekhez ilyen színvonalú játékra van szükség, ráadásul folyamatosan. Próbálunk tovább építkezni, de több emeletet ugrani nem lehet évente, maximum egy-két lépcsőfokot. Az idei csapat nem volt olyan erősségű, hogy az EBEL-ben négy közé valónak minősítsük. Mégis oda juthatott volna, ha különböző dolgokat jobban, ügyesebben oldunk meg, és szerencsésebbek vagyunk bizonyos esetekben. Büszkeséggel tölt el, hogy a csapat játékosai is így érezték, a kiesés után úgy nyilatkoztak, érzik, többet is elérhettünk volna. Fontos, hogy ne legyenek elégedettek az idei teljesítménnyel, legyen bennük hiányérzet. Ezzel együtt ha valaki ma írásba adná nekem, hogy jövőre is nyolcba jutunk, azonnal elfogadnám az ajánlatot."

Néhány hete még csak terv volt, hogy ismét lesz farmcsapat Fehérváron, ez ma már tény. "Mindenképpen lesz második csapat, ezt eldöntöttük. Látva az országos juniorlétszámot és az idei bajnokság színvonalát, nem tartom valószínűnek, hogy jövőre is indul U21-es vagy U20-as bajnokság. Ez persze nem biztos, de mi jelenleg farmcsapatban gondolkodunk, juniorjainkat ott szeretnénk versenyeztetni."

Az OB I.-es bajnokság rájátszásának lebonyolítása számos kérdést felvetett. Jó-e, hogy a Fehérvár az EBEL után beszáll? Jogos-e, hogy hét mérkőzéssel magyar bajnokságot nyerhet? Örülnek-e ennek a rivális klubok vezetői? A játékosok számára milyen értékkel bír a magyar bajnoki arany? "Nehéz kérdések ez, de egy biztos: a lelkiismeretem tiszta. Az első EBEL-évben nagyon sok támadás és kritika ért minket ellenfeleink részéről, és nem volt egyhangú álláspont arról, visszajöjjünk-e vaz EBEL után. Ezzel szemben a múlt nyáron gyakorlatilag a magyar klubvezetők kértek arra, hogy ellenünk küzdhessenek a rájátszásban. Minden egyesület úgy nyilatkozott, akkor az igazi a rájátszás, ha mi itt vagyunk. A mérkőzések egyoldalúsága és viszonylagos érdektelensége nem a mi hibánk. Tavaly jó döntőt játszottunk az UTE-val, az a csapat akkor erősebb volt, mint idén bármelyik magyar ellenfelünk. Ráadásul mi is jóval erősebbek lettünk, mint tavaly voltunk.

Úgy látom, a többség szerint jó, hogy részt vettünk a bajnoki döntőben, kevesebben vannak, akik a Dab.Doclert tartják az igazi győztesnek. Ahogy J. P. MacCallum, a dunaújvárosiak edzője is mondta, jelen pillanatban ez a Volán más osztályban hokizik, mint a magyar klubok. A magyar csapatok most olyan helyzetben vannak hozzánk képest, ahogy mi állunk a Red Bull Salzburg elé minden évben többször. Ha hatszoros költségvetés áll fel veled szemben a jégen, egy darabig mész, küzdesz, de ez a hátrány már középtávon sem ledolgozható. Ettől függetlenül nagyon is sok értelme van az ilyen mérkőzéseknek, elsősorban azért, mert a játékosok látják, hová kell és lehet fejlődniük.

Tavaly sokkal erősebb volt a Mol Liga. Volt egy brutálisan erős HC Csíkszereda, egy nagyon jó erőkből álló SC Csíkszereda, egy olyan UTE, amely minket odahaza meg tudott verni a döntőben, és a többi magyar csapat sem volt gyengébb, mint idén. Ebben az évben szorosabb lett a küzdelem. De hiába dicsérik sokan a színvonalat, az egyáltalán nem javult, csupán a csapatok közötti különbségek egyenlítődtek ki, emiatt lettek szorosabbak a meccsek. Az izgalmas meccsek azonban önmagukban nem jelentik azt, hogy a fejlődés útjára léptünk volna.

A fejlődés útjára akkor lépünk, ha egyrészt találunk egy-két csapatot, amely ki tud bontakozni mondjuk az EBEL-színvonal irányába, tehát több pénzt tud bevonni a munkájába, másrészt a magyar bajnokság visszatér az egy-két évvel ezelőtti útra. Az erőltetett még több csapatos magyar bajnokságban nem hiszek. Fontos, hogy előbb-utóbb csatlakozzon minél több város, de attól, hogy Győrben, Debrecenben, Szegeden lesz egy kevés pénzből vegetáló első osztályú csapat, még nem lesz jobb a magyar hoki. Látni kell, hogy az OB I. színvonala a divízió 1-es vb második feléhez elegendő, és még az EBEL is csak a divízió 1 élmezőnyéhez. Máris világos, évek munkája kell, hogy még egyszer reálisan megcélozhassuk az A csoportot.

Érdemes megnézni az olasz és a lengyel bajnokságot. Sok csapat szerepel bennük, jóval tőkeerősebbek, mint a magyar átlag. Mégis évről évre hallani, hogy a Bolzano csatlakozni akar az EBEL-hez, idén pedig a krakkóiak is jelentkeztek. Azt gondolom, ez nem lehet véletlen. Valószínűleg nem arról szól a történet, hogy unatkoznak, ezért hetente egy-kétezer kilométert pluszban el akarnak buszozgatni. Sokkal valószínűbb, hogy ott is nagy a különbség a csapatok színvonala között, és a tőkeerős élcsapatok felismerték, érdekükben áll minden fordulóban erős csapatok ellen játszani.

Látszik, hogy igazán erős magyar bajnokságot néhány éven belül nem tudunk összehozni. A magyar jégkorong érdeke, hogy kiszámítható versenyrendszert alakítsunk ki. Nem szabad máshonnan várnunk a segítséget, továbbra is az erdélyi csapatokkal kell összefognunk. Ideális lenne a jelen helyzetben, ha három-négy csapat érkezne onnan a remélhetőleg jövőre is megmaradó hatunk mellé, és a tíz csapat játszana két oda-vissza kört. A 36 mérkőzéses alapszakasz után jöhetne egy komoly rájátszás, így a csapatok körülbelül 50 meccses szezont teljesítenének. Ez az a mérkőzésszám, ami minimálisan szükséges egy jégkorongozónak a fejlődéshez. De persze ez is még csak az alap.

Tehát azt gondolom, a magyar jégkorong fő kérdése ma nem az, hogy a Fehérvár jön-e az EBEL-es csapattal a rájátszásba, vagy sem. Hanem először is az öt-hat csapatunk talpon maradásáért kell imádkozni, majd egy jó bajnoki rendszert kell kialakítani.

Azari Zsolttal beszélgettünk a döntő mérkőzései alatt. A Dab.Docler ügyvezetője elmondta, nagyon örül, hogy velünk játszhatnak, és lemérhetik, hol tartanak. Ők is kis lépésekben gondolkodnak, így haladnak előre. Nagy siker volt számukra a Stars legyőzése, így a szakmailag elvárhatót teljesítették. Ugyanakkor a Dab elleni meccseket nézve nekem már az is a fejemben járt, vajon ez a teljesítmény mire lesz elég Szlovéniában. Mert itthon 10-15 percet meghajtva lövünk 4-6 gólt, aztán lazul a figyelem, és jön a lötyögősebb hoki. Kevésbé szórakoztató meccsek kerekedtek ebből. De itthon ez is elég. Valamiért itthon sorra belőttük az emberelőnyöket, ami az EBEL-ben nagyon nem ment.

Ljubljanában az EBEL-színvonalhoz kell visszatérni, mert ami itthon elég, az ott nem lesz az, ez biztos. Ha a többi klub is szeretné, hogy jöjjünk jövőre, akkor természetesen jövünk. Mert a Fehérvár mindig nagyon szívesen játszik a magyar bajnokságban. Azt gondolom, az itthon játszóknak is nagyon jó értékmérő velünk találkozni. A szezon végén lemérhetik a többiek, vajon közelítettek-e az EBEL-színvonalhoz, vagy sem.

Egész évben folyamatosan követem a Mol Liga és az OB I. eseményeit. Több mérkőzést a helyszínen nézek meg, de a jegyzőkönyveket minden esetben átnézem. Azt tapasztaltam idén, hogy vannak tehetséges fiatalemberek. Két-három hátvédet és egy-két csatárt láttam, akinek jót tenne, ha nehezebb körülmények közé kerülnének. Hiszen a tehetséges játékosok nehezített edzések és mérkőzések során tudnak fejlődni."

121 komment

Címkék: fehérvár ob1 ebel ocskay mol liga

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

azt gondolom teljesen objektív értékelés
amire szeretném felhívni a figyelmet: az első mondat
jó lenne, ha a szövetség vezetői is elgondolkodnának ezen
és persze utána megfelelően cselekednének...
Azt hiszem kár lenne bármelyik megállapítással vitába szállni!
ami érdekes: az Öreg szinte magyarázkodik és elnézést kér, hogy visszajöttek a bajnokságba
pedig nem ezzel volt a gond
2 gond volt: a legnagyobb, hogy sokkal nagyobb lett a különbség a volán és a többi csapat között, mint valaha és így a döntőn nem kellett sokat izgulni
a gondok másik oldala a szövetség részéről jól megszervezett időpontok
az amúgy is nagy különbség mellett a Dab az első két meccset úgy játszotta, hogy 3nap/3 meccs illetve egy héten 5 meccs
továbbá vasárnap déli kezdés is egy döntő eseményéhez méltó időpont
de reméljük, hogy jövőre átgondoltabban fognak menni a dolgok
még a cikk utolsó bekezdése az érdekes: valszeg azért pár játékostól megválna az Öreg és vinne helyettük új fiatalokat a Volánba
Súlyos írás. Mi lenne, ha elindulna politizálni? Ekkora értelmet még nem hallottam politikus szájából.
talán annyit tennék hozzá, hogy a 10-15 percet meghajtva szerzünk 4-6 gólt-hoz, hogy abban azért volt egy jó adag szerencse faktor is (minden korong kizárólag befelé pattant)
igaz a 4-3-as meccsben is játszott ez a faktor csak kicsit fordítva
szóval a különbség valahol a kettő között van félúton
de ettől még a Volán nyilvánvalóan teljesen más dimenzió
más: a Stars és a Dab egyértelműen fejlődött az előző szezonhoz képest, mindkét csapat nagyobb játékerőt képviselt, mint egy évvel korábban (ez köszönhető az edzők tevékenységének, a fiatalok + megszerzett rutinjának a korábbiakhoz képest és a légiósok is jobb játékosok voltak mindkét csapatban - attól függetlenül, hogy az Öregnek a div I vége/eleje párhuzamával kapcsolatban teljesen igaza van, szóval lehetne jobb is a helyzet
a Miskolc is fejlődött, de ez valszeg és sajnos kérész életű dolog volt, mivel a Volán jövőre indítja a farmcsapatot
a Fradi is jobb volt az előző évek teljes amatőrizmusához képest
az Újpestért pedig szorítok a jövőt illetően (rosszat nem szeretnék mondani, ezt tegyék meg a szurkolóik, jót pedig nem sokat tudok mondani az idei szezonjukról)
@juliusbond: inkább maradjon a jégkorongban
ha már itt nem tud nyújtani semmi pozitívumot, akkor menjen majd politikusnak (bár ennek sem sok értelmét látom, mivel felesleges lerombolni azt, amit élete során felépített:D)
@Theutus: Egri jövőre nagyon jó csapatot akar,profi alapokon...Hogy ezt miből,hol és kikkel azt még nem tudja... :)
Sok igazságot mondott, én meg már kifejtettem a véleményem a magyar bajnoki címükről párszor, és nagyon örülök a farm csapatnak.
Szép volt fiúk, hajrá Acélbikák!
@Miskolcifan: szurkolok nektek, hogy sikerüljön
asszem már csak a táborotok is megérdemli, hogy legyen egy olyan csapatotok, amely mind többször megrángatja a többiek bajszát
@Theutus: Remélem összejön :) Vmit tudhat az öreg,mert ilyen "nagy szavakat" nem szokott bedobni,úgyhogy most bizakodó vagyok :)
Legjobb lenne egy 12 csapatos MOL liga s legalabb 50 merkozes az alapszakaszban. Emellett, ha a fiatalokat elszivja a Volan, akkor azzal a jatekosok erosodnek, viszont gyengul a MOL liga. Erositeni kellene inkabb a MOL ligat s akkor a fiatalok ott is erosodnek, meg ha nem is olyan utemben. Hosszu tavon ez emelne a magyar hokit. Persze ehhez nagyon sok penz kell.
a 12 csapat jelen pillanatban teljességgel felesleges, mivel "töltelék" csapatok nem szolgálják a fejlődést
a kulcsa az a dolgoknak, hogy megfelelő mennyiségű mérkőzés legyen, amin biztosított a fejlődés
idén mol ligában volt 24 meccs, a középszakaszban pedig 16
Magyar Kupa 2 illetve 3 meccs volt
Mol döntő 2
ez összesen 42-43 meccs volt
50-60 közé kell emelni a meccsszámot és ezt úgy megoldani, hogy folyamatosa heti 2-3 meccs legyen
Korrekt írás, azt hiszem ezzel a gondolkodás móddal lehet évről évre előrébb jutni.
Ahogyan pedig vélekedik a magyar bajnokságról, abban a Volánnak vállalt szerepéről, szintén becsülendő.
@Theutus: termeszetesen attol fugg kik a "toltelek" csapatok. Jo lenne egy esetleg ket szlovak csapatot hozni, akik emelnek a szintet, vagy mas kornyekbelit. Szerintem legalabb 10 csapat mindenkepp kellene es tobb meccs.
summa summarum, Magosi megy a Volánba
Nagyon korrekt nyilatkozat, gratulálok hozzá, és köszönöm, hogy van egy ilyen csapat!

A MOL Ligáról én is azt gondolom, hogy minimum 10 csapat kéne. Erdélyiek, Osztrák 2.ligából, és Horvátországból, illetve Szerbiából is lehetne "importálni" no meg esetleg 2.osztályú ukrán csapat sem lenne rossz.
Ha azt nézzük, hogy a MOLnak hol vannak érdekeltségei, akkor lehetne keresgélni.

Remélem a jövő évi csapat lesz olyan jó mint az idei, és talán egy lépcsőfokkal még erősebb is:) és akkor az álmok valóra válhatnak újfent!

HAJRÁ VOLÁN!
@Rock me Amadeus: Ez idén is sokmindentől fog függni. Főleg a Volán keretétől. Farmba szerintem nem lesz senki elengedve, akkor mehetnek majd, ha várhatóan az EBEL keretben lesznek és nem a farmban.
Emlékezzünk tavalyra:
jegkorong.blog.hu/2009/05/22/azari_meg_akarjuk_nyerni_a_bajnoksagot
Örülök, hogy majdnem mindenkinek tetszenek Ocskay bácsi nézetei. Csak azt nem értem, ha valakik ezeket az "eretnek" gondolatokat/gyenge színvonalú OB1,onnan toronymagasan kiemelkedő Volán, kell még egy EBEL csapat, erős regionális ligákba kellene annak a néhány csapatnak tömörülni, mert reménytelen rendes OB1-et összehozni stb./ maguktól is megfogalmazzák,itt a blogon, miért van szinte mindig olyan nagy felzúdulás, ledorongolás, sokszor még egyes szerkesztők részéről is. Na mindegy, az a lényeg, hogy legalább akinek cselekednie kell, úgy tűnik realista...
@Theutus: Az idei meccszámok (tavalyiak zárójelben, utána a változás)
Volán 66 (62) +4
Vasas 54 (56) -2
DAB 53 (61) -8
FTC 52 (53) -1
UTE 50 (58) -8
Miskolc 45 (52) -7
@budaijegesmedve: Ott van a kutya elásva, hogy a hokit nem csak Fehérváron szeretik. Én speciel Újvárosba járok meccsekre. Más meg Miskolcra. Mit nem lehet ezen megérteni? Mindenki nem lehet fehérvári. Mi erre a gyenge színvonalú bajnoki meccsekre tudunk járni. Az,hogy legyen jó a válogatott, az alapulhat széles bázison is, ami hosszabb távú folyamat. Akkor legyen még egy EBEL-es csapat, a többi meg húzza le a rolót. Az lesz a legjobb nem?
@OliBLOOD:
OB1 (Mol Liga) alapszakasz: 16 meccs
Középszakasz: 16 meccs
Mol Liga FF: 2 meccs
OB1 rájátszás: 7-9 meccs
Magyar Kupa: 3-5 meccs (?)
Kontinentál kupa: 3 meccs
Összesen: 44-48 (+3 KK)

Mit hagytam ki?
@wincent: Mol alapszakasz 24 meccs volt.
@wincent: megvan, MOL Liga alapszakasz +8...
@budaijegesmedve: azt nem mondtam, hogy kell még egy ebel csapat...
sőt ennek az ellenkezőjét állítom már régóta
hogy regionális liga van vagy egy kellően erős hazai bajnokság az lényegében teljesen mindegy
én többször említettem az erősítést regionális liga révén, míg kerusz vagy kapus már nemtom ki azt mondta, hogy ugyanez elérhető a légiósok számának emelésével is
azt kell meglépni, amellyel erősebb lehet a bajnokság
ha lenne még egy ebel csapat kimazsoláznák a magyar mezőnyt és a hazai bajnokság gyakorlatilag tökéletes érdektelenségbe fulladhatna
szóval csak azt olvasd ki a sorokból, ami oda is vagyon írva és ne többet
@OliBLOOD: a PO-t nem számoltam bele, mivel az minden csapatnál eltérő
@budaijegesmedve: Hát nem tudom, Te honnan vetted, hogy Csicsó bá' a még egy EBEL-csapat koncepcióje mellett tört lándzsát.

Szerintem nagyjából az alábbiakat mondta (minden ponthoz idézem is az idevágó mondatát).

1.) kiszámítható, legalább évi 50 meccset adó bajnoki rendszer kell.

"A magyar jégkorong érdeke, hogy kiszámítható versenyrendszert alakítsunk ki. [...] A 36 mérkőzéses alapszakasz után jöhetne egy komoly rájátszás, így a csapatok körülbelül 50 meccses szezont teljesítenének. Ez az a mérkőzésszám, ami minimálisan szükséges egy jégkorongozónak a fejlődéshez. De persze ez is még csak az alap."

2.) nincs más út a magyar hoki előtt, mint az erdélyi (és román; kiegészítés tőlem) klubokkal való összefogás (gy.k. a MOL Liga)

"Nem szabad máshonnan várnunk a segítséget, továbbra is az erdélyi csapatokkal kell összefognunk."

3.) lépésről lépésre meg kell erősíteni mind anyagilag, mind színvonalában ezt a bajnokságot.

" [...] először is az öt-hat csapatunk talpon maradásáért kell imádkozni, majd egy jó bajnoki rendszert kell kialakítani.

Azari Zsolttal beszélgettünk a döntő mérkőzései alatt. A Dab.Docler ügyvezetője elmondta, nagyon örül, hogy velünk játszhatnak, és lemérhetik, hol tartanak. Ők is kis lépésekben gondolkodnak, így haladnak előre."
Akkor én most "ocskay-ligázok"! :-)

Nagyon remélem - a magyar jégkorong érdekében -, hogy ebben a kérdésben téved az öreg:

"Mindenképpen lesz második csapat, ezt eldöntöttük. Látva az országos juniorlétszámot és az idei bajnokság színvonalát, nem tartom valószínűnek, hogy jövőre is indul U21-es vagy U20-as bajnokság. Ez persze nem biztos, de mi jelenleg farmcsapatban gondolkodunk, juniorjainkat ott szeretnénk versenyeztetni."

Nagyon nem lenne jó, ha az idén újra beindított junior bajnokságot ismét szétvernék a klubérdekek.
Mondom ezt annak tükrében, hogy az idei junior bajnokságban komoly létszámmal képviseltették magukat a kiírásnál fiatalabbak. Persze, ha a farmcsapat nem a junior csapat helyett, hanem kiegészítésképen indulna ......
Ha mégis így történik, akkor megint elveszítünk 20-30 gyengébben képviselt fiatal játékost, akiket pár év múlva el tudnék képzelni az OB1 erősítéseként.
@OliBLOOD: Újpestnek és Starsnak tavaly kettővel több meccse volt, mint amit Te számoltál, mert játszottak a Mol Liga elődöntőben is.
@acs63: ha emelni akarjuk a meccsszámot az OB I-ben, akkor a játékosnak választania kell a junior- és a felnőtt csapat között. Idén azért nem voltak keddi meccsek a MOL Ligában, mert a kedd volt a juniorbajnokság számára fenntartott játéknap.

Ez a leginkább problémás korosztály, itt már egyszer sok játékost elvesztettünk pár éve, amikor megszünt a juniorbajnokság. Az idei juniorbajnokság jó volt azoknak az ifi-korú játékosoknak, akik így legalább magasabb meccsterhelést kaptak. Nyilván Kóger és Nagy Gergő számára nem volt terep a fejlődéshez, nekik csak azért kellett a junior döntőben játszaniuk, hogy a Voláné legyen az aranyérem.

Szerintem fontos, hogy legyen jövőre is junior bajnokság, de tisztán látszik, hogy úgyis klubok döntenek ebben a kérdésben a saját érdekeik mentén, mi több, Csicsó bá' már meg is előlegezte a később meghozandó döntést. :-(
Most működik az EBEL / DEL link. A SopCast-al és a VLC-vel együtt nézhető. Reméljük 6-tól az EBEL döntő is nézhető lesz!
@kerusz:

Keddi meccsek nélkül is lehet emelni az OB1 meccsek darabszámát. Idén sok üres játéknap volt és mivel mindenhol fedett pálya van már, talán lehetne változtatni az idény hosszán is. Persze ez azzal is járna, hogy nincs halasztás! Ha egy csapat nincs meg létszámban, akkor kikapott és nincs újrajátszás.
(Egy csapat NEM 20 emberből kell, hogy álljon. Betegség, sérülés egy MEGFELELŐ létszámú keretnél nem okozhat problémát. Itt kezdődik a profizmus!)
@kerusz: Szerintem az is bennevolt.
MOL alapszakasz 36+2 rájátszás+10+2+3 OB1 középszakasz-középdöntő-elődöntő+ Újpestnek 5 a Döntő, Starsnak 3 a bronzmeccs.
Itt a táblázatom, ahol a tavalyi és idei mérkőzésszámok szerepelnek:
spreadsheets.google.com/ccc?key=0Aktez29kYKYPcG1zcWZZNlpDd0dtM24yRFAxSFFMSGc&hl=hu
@acs63: heti 3 játéknappal gyakorlatilag tele a hét, ha az utazásokat is számoljuk. Az idény így is elég hosszú, 2008-ban és 2009-ben is szeptember közepén elkezdődött.
A 20-30 fő megmentésére nem biztos, hogy csapatonként 16 mérkőzéses kényszer bajnokság a legjobb, szétverve a MOL Ligát! Inkább az ifjúsági bajnokság meccs számát kell növelni.

Csak átmeneti jelleggel a junior bajnokság helyett, megoldás lehet, hogy a szövetség indít egy csapatot azoknak a junioroknak, akik nem kapnak szerződést. Minden meccsüket Pesten játszanák utazás nélkül (mindig az ellenfél utazna), így lehetne költséget is spórolni. Kiegészítve a hiányposztokra esetleg igazolással. Szlovákok az utánpótlás válogatottjukat szerepeltetik például az Extraligában. Versenyeztetési formában lehet máshogyan is gondolkodni.
@kerusz: Azért ha jobban belegondolunk a 16 meccses alapszakasszal bíró junior bajnokság nagyon kevés lehetőség, ezért lehet jobb lesz ha a Volán farmcsapatot índítt ezeknek a játékosoknak.
@horivan: Nem rossz ötlet, ugyan különösebben nem számít, de én támogatom;)
EBEL / DEL link: sop://broker.sopcast.com:3912/36451
EBEL / DEL link. A SopCast-al és a VLC-vel együtt nézhető: sop://broker.sopcast.com:3912/36451
@pityu65: nekem csak egy feketeség jön be, mi a teendő? SopCast, VLC fenn van...
@horivan:

"Szétverve a MOL Ligát?"
Ha minden évben 20 játékos elkallódik, akkor nem lesz utánpótlása a kiöregedő csapatainknak. Azzal jobban szétverjük a MOL Ligát!

Az ötleted életképtelen!
Egy csapat nem attól csapat, hogy azonos színű mezben játszik. Ezeknek a srácoknak a meccsek mellett komoly szintű edzésekre (fizikai, taktikai)is szükségük van. Edzővel, céllal stb.
Ja, és még valami: nem mindenki budapesti!
@OliBLOOD: Meglehet, bár az imént még meg mertem volna esküdni, hogy kettővel kevesebbet számoltál... :-)
@Henry The Navigator:
Őket az ifjúsági bajnokságban (esetleg OB1/B) is lehet versenyeztetni, nem feltétlenül a MOL Ligában, ezt nyilván a szövetségben jobban tudják, ismerve a potenciális játékosok szakmai nívóját. Ezzel növelve mesterségesen a bajnokság színvonalát. Rájátszásba nyilván nem juthatnának.

Esetleg a gyengébb U18-as csapatoknak is lehetne engedni 2-3 fő túlkoros szerepeltetését az esélykiegyenlítés miatt. Tehát máshogy is meg lehet oldani a "problémát", nemcsak a junior bajnoksággal.
állítsd be ezta SoppCast-on: Option / Choose the external player: Select / vlc.exe
katt a pause-tól balra a 2. gombra (kettős négyszög).
pár másodpercet várni kell, míg stabil lesz a kép.
ha mégsem, vagy néha szétesne, a vlc-n stop, majd újra play.
@pityu65:Sopcasten nekem ilyen amit de ide írtál nem található ha optiont megnyitom.
@pityu65: Jó a meccs ,és a képminőségi is
1:0 a Linz-nek az első harmad végén;)
@acs63:
Szétverve a MOL Ligát = Szétverve a MOL Liga versenynaptárat. Megakadályozva az igazi profi liga kialakulását. Juniorbajnokság miatt most nem lehet, olyan meccsnaptárat összeállítani minden csapatnak, amely az EBEL-ben is van (kedd, péntek, vasárnap), a játékosok alacsony száma miatt. Persze csak átmeneti lehet a juniorbajnokság nélküli időszak!!!!
Volán junior nélkül én nem látom értelmét a junior bajnokságnak. De Volán farm a benne lévő játékosoknak sokkal nagyobb fejlődés lehetőséget jelent, mint a junior bajnokság.

Juniorbajnokság miatt igazodnia kellene Starsnak, az Újpestnek, esetleg az ALBA farmnak is, ami egyoldalú lefutott meccseket eredményezne.

Igen edző is kell, jégidő is kell, közös edzés (heti több, többi a régi egyesületnél) is kell, cél is kell. Ezt kell a szövetségnek összehozni!
Itt kell összevetni aggregáltan a juniorbajnokság költségeit (milyen terhet jelent a csapatoknak) és egy csapat szervezésének a teljes költségeit. Emellett egyéb előnyeit, hátrányait.

Kik lehetnek juniorbajnokságba csapatot indítók, akik nem Pestiek?
Segítek maximum a Dunaújváros. (Távolsága Pesttől minimális!)
A Volánnak ott lesz a farm csapat….neki púp lenne a hátára a juniorbajnokság, és ő a farmmal megtesz mindent az utánpótlása versenyeztetésért.
Jó kis hangulat van Linzben, pláne hogy vezetnek a hazaiak 1:0-ra.
Nálam néha kissé szaggat (szétesik) a kép, de azért nézhető.
akkor a vlc-n a hálózat megnyitásoz írd be: 127.0.0.1:8902/
@Thomas_AV: és mi van ha nem engedi a firefox hogy okos legyen a sopcast?
@horivan:

Ezért kezdtem az első hozzászólásom úgy, hogy "ocskay-ligázni" fogok!
Amit leírtál, az csak és kizárólag a Volánnak kedvez! Ezzel bebetonozná a helyét a következő 5-10 évben, "egycsapatos" országgá tenne minket.
Aki benne volt/van, az tudja, hogy az utánpótlás mostani helyzetéért (részben) hasonló fantazmagória a felelős. Alakult egy "elit csapat", előzmény és háttér nélkül.
Persze, lehet villogni, de nem lehet hosszú távra építkezni.
Arra sem ártana figyelni, hogy a mostani döntés több évre fog kihatni. Tekintve az utánpótlás "létszám piramisát", a mostani serdülő, ifi korosztályt is tönkre vághatják. Kiszámítható, hosszú távú (nem egy-egy évre szóló) versenynaptárakat kellene összeállítani. A lehetőség elmaradása a '91-92-es korosztályon kívül befolyásolja a '93-94-es korosztályt is.
15 éve "átmeneti időszakok" követik egymást. :-P
Azt Te se gondolhatod komolyan, hogy egy felnőttek között induló junior csapatnál profi ligáról beszélhetünk! Akkor már inkább vonjuk össze az OB1/B-t a junior bajnoksággal "Tartalék Liga" néven.
a "HáTéTéPé://"-t nem tudom itt elé írni.
semmi köze a firefoxnak hozzá. a sopcast-be írd be ezt a címet:
sop://broker.sopcast.com:3912/36451
Nálatok is megszakadt a sopcast-os link?
@Rock me Amadeus: Magosi leigazolásához a két klub egyezsége is kell hozzá mert 2011ig élő szerződése van a DABal.
@acs63:
Én nem írtam, hogy a felnőttek között kellene indulnia a junior csapatnak. (lsd. 18:33)
„Őket az ifjúsági bajnokságban (esetleg OB1/B) is lehet versenyeztetni, nem feltétlenül a MOL Ligában, ezt nyilván a szövetségben jobban tudják, ismerve a potenciális játékosok szakmai nívóját. Ezzel növelve mesterségesen az U18 (esetleg átmenetileg az U19-es) bajnokság színvonalát.”

Szerintem a mostani juniorbajnokság sem kedvez senkinek. Szerintem az UTE-nak se, a Dunaferrnek se. Látva az eredményeiket.

Az elsődleges prioritásnak a profi, kiszámítható (fix meccsnapokkal) regionális MOL ligának kell lennie, amelyet folyamatosan fejleszteni kell. Ez a fejlődés egyetlen tartós lehetősége, lépcsőről, lépcsőre….és csak utána a junior bajnokságnak, ha ellentétesek az érdekek.

Az egy külön téma, hogy miért egy ligás ország vagyunk. Szerintem a profi sportvezetők hiányoznak, hiányoztak -illetve a sportpiac szűk.

Egy pólusból a kitörés csak úgy lehet, ha még egy újabb profi klub kinövi a MOL Ligát és indul az EBEL-ben. Akkor már két pólusúak leszünk. A MOL Liga már nem érheti utol az EBEL színvonalát, hacsak nem fog össze a szlovákokkal.

De az új EBEL csapattal párhuzamosan a MOL ligát is folyamatosan emelni kellene profi menedzseléssel a szövetség részéről. Igazolási pénzek kifizetése, nevelési díj bevezetése, EBEL-be igazolás esetén plusz légiós keretszám engedélyezésével. Valami speciális pontrendszer bevezetésével.

Magosi, Galanisz szintű légiósok megfizethető kategóriában tartoznak Európában, és az EBEL-t is az idegenlégiósok emelik a jelentősen a MOL liga fölé. A fiatal játékosoknak szükségük van fejlődési lehetőségre, nem szabad elzárni előlük, hogy tovább fejlődjenek és megnyíljon előttük más A csoportos országok játékos piaca. Mert a gyerekkortól itthon fejlődő játékosoknak ez a lehetőségük van csak. A magyar bajnokságot és MOL ligát nem figyeli senki külföldről, és egyelőre sajnos és még ez hosszú ideig így marad.

Szerintem Pesten lehetne is piacot is találni az új csapatra (3 milliós város versenyképes sportesemény nélkül) Ott van üresen az Arena az év nagy részében, és jó példa lehetne a Zágráb felemelkedése.

Emellett a piac mérete, határozza meg, hogy hány kiemelkedőbb csapatot képes eltartani egy ország. Egy ligás országok még (Lettország, Belorusszia, Kazahsztán, most már Horvátország is) Ocskay szerint erre törekednek Lengyelország és Olaszország kiemelkedő profi hokicsapatai is.

Nem hiszem, hogy mi a két pólusúnál tovább tudnánk lépni. Egy A csoportos versenyképes bajnokságot biztos nem tudunk létrehozni! Lásd kézilabda férfi, és női vonal…..
@Scofi: Ha az OB I. vagy MOL Liga mérkőzésszámának növelése miatt úgyis muszáj lesz egy játékosnak vagy a juniorban vagy a felnőttben kihagyni meccseket, amíg a másikban játszik, akkor lehet növelni a meccsszámot a juniorban is. Szerintem muszáj lenne megtartani a juniorbajnokságot, mert a szövetség @horivan: ötletével szemben nem pátyolgathatja a csapat nélkül maradó játékosokat. És idén a juniorban játszók közül szinte mindenki játszott még valahol, tehát nem csak 16 meccsről beszélhettünk.

Csicsó bá' azt mondja, nem szabad kényszerből elvegetáló Győrrel, Szegeddel, Debrecennel feltölteni a bajnokságot, mert nem lesznek erősek. Lehet, meg fognak kövezni érte, de régi személyes ismeretségünkre való tekintettel le merem írni Neked: szerintem a Volán farmcsapata sem lesz olyan borzasztó erős, ha a MOL Ligában indul el.

Nekem a most elmúlt szezon kölcsönadós politikája tulajdonképpen nagyon tetszett. Az a kb. 10 játékos, aki MOL Liga szinten volt, rendszeresen játszott is ott.

A juniorbajnokságra pedig nagyon rövid időn belül mindenképpen szükség lesz, a hamarosan megjelenő elég nagy létszámú korosztályok fogadásához. Ha már elindult, azért kellene mindenképpen megtartani, mert egyébként megint nehéz lesz összebarkácsolni egyet, amikor égni fog a ház.
@pityu65: A Firefox nem tudja, hogy kell ezt a címet megnyitni, mert a protokoll (sop) nincs egyetlen programhoz sem hozzárendelve. Hiába töltöttem le a sopcastot, ezt írta ki, amikor telepíteni akartam. De mindegy már:)
"továbbra is az erdélyi csapatokkal kell összefognunk. Ideális lenne a jelen helyzetben, ha három-négy csapat érkezne onnan a remélhetőleg jövőre is megmaradó hatunk mellé"
Szerintem is, dehogy ez így legyen valakinek/kiknek anyagilag a Gyergyóik hóna alá kellene nyúlni.
@horivan: ha még egy ebel szintű csapat lenne azonnal keresleti piac alakulna ki kis hazánkban és még több pénzbe kerülne 1-1 csapat fenntartása (mki abba a csapatba tartana (vagy majdnem mki), amelyik többet tud fizetni
tehát igazából csak az egyik lenne elegendő erősségű akkor is
a többit ellenérvemet pedig már korábban leírtam
persze az is lehet, hogy én tévedek
Mint az Öreg és Zsazsa is mondotta: kis lépésekkel, de határozottan előre
"nem szabad kényszerből elvegetáló Győrrel, Szegeddel, Debrecennel feltölteni a bajnokságot, mert nem lesznek erősek"

ha meg nem lendulnek bele a MOL ligaba, SOHA nem lesznek erosek. ha beneveznek, szponzorokat is lehet keresni, mert azert a MOL Liga megiscsak valami, s nem OB1/B vagy mittom en mi.

ha Csicsoba gondolatmenetet kovetjuk, a Volannak sem szabadott volna elindulnia a EBELben, hisz nem voltak erossek.

ehelyett elindultak es FEJLODNEK. Es mindenhol ez a cel, nem?
Junior bajnokságra mindenképpen olyan szükség van mint a falat kenyérre, nagy visszalépés lenne nem megrendezni, ez a jövő, inkább azon kéne elgondolkozni, hogy esetleg hogyan lehetne összevonni megfelelő szabályozással az ob1/b - vel, és így igazi hokicsemege mérkőzések lehetnének a vidéki fellegvárakon is, egy juniorbajnokság - ob1/b összevonás látványos küzdelmes mérkőzés sorozatot hozhatna, estleg ezek a klubbok előselejtezőben indulhatnának a magyar kupában is, mint a régi szép időkben, jó lenne valahogy összehozni ezt a két bajnokságot, így is sok srác játszik ob1-esek közül a b-ben is, ez az a lehetőség, amivel Debrecent, Szegedet be lehetne vonni mégjobban, és rövid időn belül Zalaegerszeg, Kaposvár, Győr is tudna csatlakozni
@kerusz: Szerintem viszont jó lesz a jövő évi Volán farm. Ha azt vesszük, hogy az idei kölcsönadottak visszamennek, hozzájuk jönnek még az EBEL-el odacsábított, de az EBEL csapatba be nem férő játékosok (szerintem 2-3 ilyen lesz), az esetlegesen vasasból visszatérők (minden csapatba kell rutin is) a maradék helyre pedig feljönnek a saját juniorok.
@horivan: "A Volánnak ott lesz a farm csapat….neki púp lenne a hátára a juniorbajnokság, és ő a farmmal megtesz mindent az utánpótlása versenyeztetésért."

Le is írtad, mi ezzel a baj.
A nyilatkozat végén olvasható rész a legfontosabb a jövő évi bajnokságra vonatkozóan.
Ha a Volán megszerzi a két-három védőt és az egy-két csatárt a többi magyar csapattól akkor milyen lesz a magyar bajnokság ? Kinek lehet majd azt eladni a néhány tucat lelkes helybélin kívül?
Kettősséget érzek a Volán Ebel szereplésével kapcsolatban. Egyrészről örülök sikereinek, másrészről úgy látom a lemaradottak, a többiek belerokkannak. Az egyik elveszi az életerőt a többitől. Persze az lenne a megoldás ha lenne nálunk is három-négy alsó-Ebel költságvetésű csapat, de hol van az még!
az IIHF honlapja szerint (amit mondjuk szerintem nem frissítettek mér egy ideje) Magyarországon 329 felnőtt igazolt játékos van (férfi). Ehhez képest az OB1-ben és az OB1/B-ben összesen 10 csapat indult, ami 160-170 játékost jelenthet, vagyis a játékosok felének nincs is igazán csapata, csak papíron "igazolt".

Namármost mi lesz azzal a kb. 1000 most 12-16 év közötti hokis gyerekkel, akikből 20 éves korukra is marad kb. 4-500 játékos, akik valahol majd játszani is szeretnének?

Emiatt nem értek egyet Csicsó bá azon meglátásával, hogy Debrecennek, Győrnek, Szegednek, Kaposvárnak, Jászberénynek és hasonló városoknak egyelőre nincs helyük az OB1-ben. Ha nem kapcsolódnak be a vérkeringésbe minél előbb, akkor nem lesz több szponzor, nem figyel fel rájuk az önkormányzat / támogatók, és így nem lesz a juniorból kiöregedő játékosoknak hol játszani és hiába az utánpótlás felfutása, a vége egy nagy csalódás lesz.
@munkagep: Szerintem Ocskay nem ezt mondta,sőt fontosnak tartja, hogy minél több város kapcsolódjon be az OBI-be, csak ő úgy érzi ettől nem lesz magasabb a színvonal, ha ezek kis költségvetésű klubok lesznek.Én mondjuk ezzel sem értek egyet, mert sok helyen igény lenne a hokira, lenne néző is(Debrecenben, Jászberényben biztos)és az új bázisok nagyobb merítési lehetőséget is adnának valamint országosan is növekedne a jégkorong népszerűsége ezzel pedig a reklámértéke, eladhatósága.
"az A csoportba jutást követően sem történt előrelépés a jégkorongsport szponzori támogatása terén."

Ez a legfontosabb problémája a magyar jégkorongnak. Mi a francért nem érdekli a magyar embereket a hoki? Miért csak 1-1 meccs erejéig?
Szponzorok meg minek jöjjenek, ha nincs ki előtt mutogatni magát?
@Henry The Navigator: mondom, ezzel a gondolatmenettel, a Volan sem indulhatott volna az EBELben. Attol h ulnek a seggukon es asitoznak a szobanforgo varosok, nem lesz fejlodes. Nincs penz? Ha nem lepnek nem is lesz...
@freddyD: Magyarországon semelyik sportág bajnoksága nem érdekli különösen az embereket. Ez egy szerencsétlen adottság, ami az elmúlt 20 év alatt alakult ki, nekem sem tiszta, hogy miért. Viszont nemzetközi meccsek iránti érdeklődés töretlen (ld. Loki a BL-ben, Volán az EBEL-ben, magyar hokiválogatott Svájcban). És azért elég rosszkor jött ez a globális válságnak nevezett valami, pont akkor amikor Sapporo után elkezdett mindenki reménykedni.

A vízilabda és a kézi is mennyit szív.
@fradigy: Jászberényben az Electrolux, egy svéd(!) cég teljesen közömbös a hoki iránt, pedig vannak olyan üzemeik ott, amelyek egész Európát ellátják, tehát jól prosperálnak. De nem adnak pénzt a hokira, más nagy cég pedig nincs ott. Akkor mit lehet tenni? Pedig ott nincs is első osztályú foci, kézi, kosár se.Szerinted ülnek a seggükön és ásítoznak a városban? Nem, de az említett cég ezt csinálja, leszarja az emberek igényeit.És ez csak egy példa a sok közül.
@munkagep: Ja, a Fradi-Vasas pólón 100 azaz száz néző volt. Egy rangadón,egy sikersportágban(bár klubszinten már kezdünk ott is vergődni) egy majd 2 milliós városban.
@freddyD:
Szerintem a válasz egyszerű: Nincs semmi marketing tevékenység!
Ha nem olvasnám ezt a blogot rendszeresen, fogalmam sem lenne róla, hogy egyáltalán milyen csapatok vannak, mikor vannak meccsnapok, stb..
@Ice cube:

„örülök sikereinek, másrészről úgy látom a lemaradottak, a többiek belerokkannak. Az egyik elveszi az életerőt a többitől.”

Ezzel nem értek egyet. Ha mondjuk a Graz vinné Magosit, vagy egy svéd másodosztályú csapat, akkor is ugyanez lenne a helyzet a Dunaferr szempontjából, és így működik a játékos piac….

Egy speciális szabályozás kell. Ha valaki a szerződésén belül körön kívül igazol (MOL Liga új csapatába vagy magasabb ligába), lehessen plusz légióst igazolni.(Mondjuk 2 évig +1 nő az igazolható légiósok száma)

De ha mondjuk a Debrecen alatt olajat találnának és MOL Ligás csapatot indítana, és úgy vágna bele, hogy felvásárolja a fiatal tehetségeket a Dunaferrtől, akkor is ugyanez lenne a helyzet a Dunaferr szempontjából.

Tehát a megoldás, olyan üzletet kell kötni az AV19-cel, hogy a Magosiért kapott pénzből + 2010-2011-re tervezett bérért tudjon igazolni a Dunaferr egy hasonló vagy jobb képességű légióst és mindenki jól jár. A csapat színvonala sem esik, és a játékos kipróbálhatja magát gyorsabb ligában.

A fiatal játékosoknak szükségük van fejlődési lehetőségre, nem szabad elzárni előlük, hogy tovább fejlődjenek és megnyíljon előttük más A csoportos országok játékos piaca. Mert a gyerekkortól itthon fejlődő játékosoknak ez a lehetőségük van csak, vagy megrekednek egy szinten. Szerintem a Sofron, Nagy, Kóger támadó trió biztos, hogy a versenyképes bármelyik MOL-os sorral hála az EBEL-nek.

A plusz értéket a Volán számára a fiatalok pontértéke jelenti.

Azért ahogy írtam Magosi, Galanisz szintű légiósok megfizethető kategóriában tartoznak Európában, és az EBEL-t is az idegenlégiósok emelik a jelentősen a MOL liga fölé. A szabályozást kell úgy alakítani, hogy a kluboknak érdekében álljon magasabb ligákba közvetíteni a fiatal játékosokat, úgy hogy a liga és a saját érdekük se sérüljön.
@munkagep: Az MJSZ adatbázisa szerint 90-92-es születésű játékos ( akik a mostani szabályok szerint jövőre junior korúak lesznek ) 113 -an vannak :
Bp. Sztárok : 17
Debrecen : 12 ( igaz közülük idén legtöbbjük csak az OB1/B -ben játszottak )
Dunaferr : 23
FTC : 5
Miskolc : 11
Sapa AV19 : 24
Tisza Volán : 8
UTE : 13

Ez min. 5 csapat indulását tenné lehetővé a junior bajnokságban. Ha hozzászámítjuk a 93-as korosztályt is ( akik 63-an vannak ), akkor mindenképpen érdemes lenne a junior bajnokságot elindítani, hiszen ennyi gyereket veszni hagyni kár lenne.
@horivan: Szép álmok, de a jégkorong játékospiac nem így működik. Szerinted a Volán akár 1 ft-ot is adna egy DAB-tól elvitt játékosért? Elárulom: nem. És mennyi lenne az az összeg amiért megérné egy Magosit, Galaniszt elengedni? 3-5 millió? Ebből kijönne egy légiós a szezon végére. De a Volán szempontjából megérné ennyit fizetni egy nem kész játékosért? Ugye nem. Miért fizetnének egy (hazai) játékosért annyit, mint egy ugyanolyan képességű (külföldi) játékosért, úgy hogy a hazainak még a bérét is fizetni kell? Max várnak egy évet és amikor lejár a szerződése akkor ingyen elviszi.

id. Azari ezzel kapcsolatos nyilatkozatát érdemes elolvasni:
jegkorong.blog.hu/2009/05/22/azari_meg_akarjuk_nyerni_a_bajnoksagot
@horivan: Azt azért tudomásul kell venni, hogy hiába van a Volánnak 5-6-szor annyi pénze, mint a többi csapatnak, azért egy olyan játékospiacra, ahol mindkét fél jól jár, semmi esély nincs.
Még 1 ebel csapat, vagy erősebb ,ebelhez közelítő mol liga ez itt a kérdés. Csuka fogta róka helyzet.Mol ligát erősíteni,hazai anyagból nem nagyon lehetséges,mivel tényleg kiemelkedő képességű játékos nemigazán van.( Galaniszok, Magosik nincsenek lőtávolságon belül)hasznos ,meccset eldönteni képes légióskot megfizetni nem olcsó mulatság.Átlagos szlovák középcsapat 9.soros játékosait leigazolni nem biztos hogy megéri,csak azért mert ismerik a sztrapacska elkészítésének módját,még nem fognak világot megváltani nálunk.Hiába népszerű sportág nálunk a hoki,kézilabdával együtt a legsikeresebb csapatsportág.Mennyien voltak egy átlagos magyar bajnoki mérkőzésen??? alig pár 100an, így nehéz eladni a tv-k nek,ha konganak a lelátók.Ebel meccsek nézettsége ausztriában veri az ottani 1.osztályú labdarugó mérkőzések nézőszámát!!!!!Ezért csuka fogta róka helyzet ez: mert nézőszám úgy növekszik,ha jók a meccsek,ha "nevek" játszanak a csapatoknál,így nő a színvonal ( ha most csatlakoznának a Győriek,Szegediek, Debreceniek,max egymás ellen szereznének pontokat,a többi csapat nagyon elverné őket 10-20góllal,mivel hatalmas a tudásbeli különbség az ob1 és ob1 b között )fejlődnek a fiatal játékosok ,mivel komoly a bajnokság,mindezekhez viszont pénz kell ( ene )az pedig nemigen veti fel a magyar klubokat.
nos a focimeccseken sincs több néző szerintem átlagosan, mint Dújvárosban hokimeccsen (ha kiveszed a Debrecent)
de nagy különbség, hogy a teljesen szar magyarfoci bajnokság 8-10 oldal a napi sportújságban, a hazai hoki pedig 1/16 hasáb
így tényleg nehéz népszerűsíteni egy sportágat
világversenyekre hokiban és vízilabdában még összejön a nézőszám, mert van egy csomó divatszurkoló (nem feltétlenül kell dehonesztáló jelzőként felfogni) stb., aki a nevesebb eseményekre kilátogat (pl fehérváron is csak a 4. meccsen volt teltház, az első meccsen jóindulattal 3/4)
a honi bajnokságról: ha több csapat lenne előbb-utóbb valszeg mindenhová jutna légiós, így talán nem kellene félteni Debrecentől, Győrtől vagy Szegedtől egy jégkorong csapatot
ha megfelelő légiósokat sikerül szerződtetni azoktól lehetne tanulni (erre remek példa az ebel, mint valahol írtam a pontlista top 30ban 6-7 darab 30nál fiatalabb játékos van és kb 3 osztrák, 3 szlovén és 3 magyar, a többi kiöregedett és levezető kanadai, usa, svéd, stb hokis>>>kvázi még nagyon messze vagyunk az A csoportos színvonaltól)
szóval azokat a juniorokat meg kellene becsülni
azon is el lehetne gondolkodni, hogy esetleg több légiós lehessen...az már edzésen is versenyhelyzetet teremthetne (persze ez nem jelenti azt, hogy ne legyen valami ésszerű felső határ)
szóval sok mérkőzés, lehetőleg minőségi légiósok, edzők és munka és még több munka
@exL:1: amikor elkezdtem rendszeresen hokit nézni az Ute és a Fradi rendszeresen elverte a Dabot és a Volánt is...
szóval valahol el kell kezdeni
igaz lehet a semmiből is jó ebel középcsapatot csinálni, csak nagyon sok pénz kell hozzá>>>lásd Zágráb
@Theutus: Van egy olyan érzésem, ha a Debrecen egyszer elindul a bajnokságban, nem nekik lesz a legkisebb költségvetésük...A légiósoknál pedig talán jövőre lehetne egy 1+5 és 0+7 esetleg.
@OliBLOOD:

„De a Volán szempontjából megérné ennyit fizetni egy nem kész játékosért? Ugye nem. Miért fizetnének egy (hazai) játékosért annyit, mint egy ugyanolyan képességű (külföldi) játékosért, úgy hogy a hazainak még a bérét is fizetni kell?”

A pontrendszer eléggé beszorítja a lehetőségeket. Nem véletlenül hozták a Szöszit (kora miatt) a rájátszásra. Ladányi, Vas M., Palkovics, Horváth, Tokaji stb. ugyanannyi pontot kötnek le, mint egy légiós. Mivel külföldön a válság hatására beszűkültek a lehetőségek ők is a kicsi hazai tortából kénytelenek megélni!

De a fiatalokkal szabadon bővíthető keret. Gondolni kell arra, ha 75 korosztály visszavonul. Vaszjunyin, Magosi csere minimum 1, de lehet, hogy 2 pont megtakarítás lenne. Pont megtakarításnak igenis van pénzbeli értéke…

„nem is beszéltünk átigazolási összegekről Ocskay Gáborral” Ha szerződésen belül elmegy valamennyit biztos, hogy fog kapni érte a Dunaferr vmit. Berta is fizetet valamennyit a szabadságáért… :-)

Ha nem jön létre az üzlet, akkor jövőre tényleg ingyen lesz a voláné.

Többek között, ezért sincs semmi esély Pedró visszatérésére, egyszerűen nem fér be a pontkeretbe sem. Mellesleg másokban nagyobb fejlődési potenciál van.

Azért bízom benne, hogy 92, 93 és a későbbi, már most légióskodó korosztályok, majd eladhatják magukat versenyképes bajnokságokba a tehetségükkel. Piacképesek lesznek külföldön ….
és még valami a juniorok védelmében: én sokkal jobban szeretném, ha nem kallódnának el és előbb-utóbb válogatott játékosok nevelődhetnének belőlük
jobban a magaménak éreznék egy olyan válogatottat, ahol nem innen-onnan honosított játékosok lennének a keretben
és igaz ez klubszinten is: lehet, hogy gyengébb a színvonal, de a Dab jelenlegi játékosállománya saját nevelésű játékos, itt élnek a szülők, rokonok, stb. (klub szintű focit ezért nem nézek évek óta, kizárólag válogatott tornákat, mert nem bírom elviselni, hogy az van a topon, akinek sok pénze van)
pénzért sok mindent lehet kapni, de nem minden vásárolható meg
ehhh....
@horivan:
"Ha nem jön létre az üzlet, akkor jövőre tényleg ingyen lesz a voláné."
ha Magó így fejlődik jövőre is, nem biztos, hogy csak a Volánnak fog kelleni, szóval lemaradhat róla
egyébként nem is bánnám, mert 1-2 játékosról, ha így maradnának le, akkor kénytelenek lennének fizetni azért, akit mindenképpen meg akarnak szerezni még a szerződés lejárta előtt és így a nevelő egyesületekhez befolyna valami pénz
@munkagep: Egy kiegészítő, laikus javaslat.

Mi lenne, ha az új csapatok - az első pár évben -először "egymás között" játszanának egy alapszakaszt, amíg a "nagyok" MOL-ligáznak... Aztán a középszakaszban egy "oda-vissza" erejéig csatlakoznának a MOL ligások, és - némi hozott pontokkal korrigálva - ez alapján alakulna ki a rájátszás sorrendje. Így a "kicsik" egymás között "rutint" szereznének, a "nagyokkal" vívott derbiken meg lemérhetnék, hol tartanak. ("Volán effektus")

Esetleg még azt is meg lehetne engedni, hogy a "kicsik" több légióst igazoljanak.
@Theutus: "ha Magó így fejlődik jövőre is, nem biztos, hogy csak a Volánnak fog kelleni, szóval lemaradhat róla"
Ezt a mondatodat azért gondold át mégegyszer.-)
Szerinted hány játékos megfigyelő nézi a Mol ligát?
Elárulom:Egy sem.Ha véletlenül idetéved akkor csak szörnyűlködik egyet és elmegy .
Másik Magyar csapatba átmenni meg nem perspektíva,ha csak nem az Ebelben indulnak.-)
teljesen rendben van az ertekeles...(sajnos)
nem nagyon vidultam fel rajta. de ez van. ezt kell szeretni. (mar elore tartok egy kicsit a szloveniai szereples utoelete miatt - ne nekem legyen igazam persze!)
A szakmai hozzáértés, az intelligencia és a korrektség hármasa mindig lenyűgöz. Az Öreg minden szava aranyat ér, több ilyen vezető kellene a magyar hokiba!
Az már szomorúbb, hogy a véleménye helytálló is, és jelenleg nincs esély komoly előrelépésre, csak sok idővel, rengeteg munkával aprókat araszolni... de ne feledjük, Csicsóék sokkal rosszabb helyzetből indultak, és mégis eljutottak, nem is akárhová. Ezt kellene a mai fiataloknak mindenekfelett szem előtt tartani.
Légy alázatos!

üdv,
Raon
Fehérvár Ördögi Kör
@Raon: Azt hiszem ehhez nincs mit hozzáfűzni, mindent elmondtál!
Az utolsó mondat a kulcs a jövőhöz: Légy alázatos!
@bakker81: "Szerinted hány játékos megfigyelő nézi a Mol ligát?
Elárulom:Egy sem.Ha véletlenül idetéved akkor csak szörnyűlködik egyet és elmegy ."

Sekély e kéj... És még igazad sincs...
Megújult a Pálya Szélén blog, olvassátok a Mol Ligával kapcsolatos bejegyzésünket jó kedvvel, egészséggel.
apalyaszelen.blog.hu/2010/03/29/jatszd_ujra_mol_liga_1

A Szegedkurir online-hírportálon is rendszeresen megjelenünk:
www.szegedkurir.hu/cikk/blogok/207/jatszd_ujra_mol_liga
Dunaújvárosiként én örültem, hogy a Fehérvár játszott a magyar bajnokságban, és nem vitatom, hogy ők a bajnokok.
Ocskayval is sok dologban egyet tudok érteni, ez viszont nagyon nem tetszett, remélem nem úgy értette, ahogy én:
"Ha a többi klub is szeretné, hogy jöjjünk jövőre, akkor természetesen jövünk. Mert a Fehérvár mindig nagyon szívesen játszik a magyar bajnokságban."
Ez valami kegy, hogy a Volán közkívánatra visszajön, és szívességből játszik néhány gálameccset, aminek a végén valami érmet osztanak?
"...A magyar jégkorong érdeke, hogy kiszámítható versenyrendszert alakítsunk ki...."
Ezzel nagyon egyetértek. Emellett ezt kiegészíteném annyival, hogy több évre kiszámítható versenyrendszer szükséges nélkülözve az olyan abszurd dolgokat, hogy középszakasz, amibe az alapszakasz eredményei csak minimálisan számítanak bele. Így elkerülhetővé válna, hogy egy csapat lelazázza az alapszakaszt, majd igazolva x db játékost verje a mellét, hogy milyen jó... Ne essék félreértés, én azt látnám szívesen, ha az a csapat egész szezonban ilyen jó lenne és nagyon komoly meccseket nyomna végig. Kell egy alapszakasz, aztán meg egy komoly playoff mindkét ligában, nem kell ezt túlbonyolítani.

"...Azt tapasztaltam idén, hogy vannak tehetséges fiatalemberek. Két-három hátvédet és egy-két csatárt láttam, akinek jót tenne, ha nehezebb körülmények közé kerülnének. Hiszen a tehetséges játékosok nehezített edzések és mérkőzések során tudnak fejlődni."
Alapvetően szkeptikus vagyok a dolgot illetően, az elmúlt években láttuk, hogy milyen hatékonysággal építenek be fiatal játékosokat a Volánba.
A meglátás mindemellett helyes, azonban kérdés, hogy mi éri meg jobban. Ha a Volán évről évre elszipkázza a tehetséges vagy jó játékosokat, akkor hiú ábránd erős OB1/MOL Ligáról beszélni, hiszen a pótlásuk sokkal lassabb és kevésbé hatékony folyamat. Ezzel szemben a válogatott szemszögéből jót tenne a dolog, de kérdés, hogy ilyen egy lábon állás valóban a sportág érdekeit szolgálja-e...
@check: A szakadék meg egyre csak nőni fog így a Volán és a többi csapat között...
Megalakult a hoki akadémia Fehérváron, Kercsó vezetésével.
@Henry The Navigator:

Be kellene vezetni itt is a draftrendszert :D . Na jó, ez csak vicc, ahhoz még nagyon sok minden egyéb is kellene.
@check: a Volán sem képes 15-20 magyar játékosnál többet foglalkoztatni. Sem a pontrendszer, sem financiális okok miatt. Ha nem a volán, esetleg egy külföldi csapat viszi el a tehetségeket. (mondjuk a VB teljesítmény alapján)

Én nem látok reális veszélyt abban, hogy a Volán tönkreteszi a magyar jégkorongot azáltal, hogy elviszi a jó játékosokat. Természetes, mint szurkoló, abszolút megértem a fenti álláspontokat is. Bosszantana, rossz érzés lenne, ha Fehérvárról vinnél el a legjobbakat. Nehéz dolgok ezek.

Továbbra is tartom, hogy még az út elején járunk, ezért vannak nehéz és fájó döntések. De eljön még a mi időnk :)
Két dolog van: Van a profi felnőtt hoki, az olyan amilyen. Ez engem nem annyira érdekel.

És vannak a gyerekek meg az amatőrök. Itt kell előrelépni. És leválasztani a felnőttekről.

Mint fociban a műfüves program.

Csehországban, Szlovákiában mindenki tud korizni, állítom hogy 20-ból 19. Nálunk 20 ból jó ha egy ember. A csarnokok meg üresen állnak iskolaidőben. Az osztrákoknál pl kötelező volt síórára járni. És most újra tervezik.

Nálunk nem nemzeti sport a jégkorong, lássuk be végre.

Ha megszeretik az emberek akkor még lehet az, de ha nem, akkor pedálozhatunk amennyit akarunk.
Persze lehet egy-két kirakatcsapat. Ezért inkább népszerűsíteni kell, tömegesíten pl. minden iskolának ingyen kori-oktatást, állami pénzből, egészségmegőrzés céljából, szakedzőkkel.

Minden országban a prevenció most az első. A beteg ember viszi a pénzt.

Bizonyított az asztmatikus eredetű betegségeknél, hogy jótékony hatással van a hideg, kórokozómentes levegő, egyensúly... stb stb...
miért nem lobbizunk?

Van ilyen akció, de kevés, és nem állami pénzből, hanem reklámcélból. pl kori füzetek amiből én személy szerint egyet sem láttam, pedig két gyerekkel járom az országot két különböző korcsoportban.

Mi magunk azért kezdtünk hokizni, mert a sulival vitték a gyerekeket egy kis pályára 200.- forintért iskolaidőben. Utána ott ragadtunk.

Ebből a szempontból még az icecenter a legjobb, igaz pénzért, de el lehet menni a családdal korizni, nyáron is akár.
@check: tisztelem az álláspontod.Én alapvetően optimista vagyok,ha a volán eligazol 2-3 játékost,az szerintem nem az összes felnőttkorú tehetséges játékost jelenti(meggyőződésem,hogy sokkal több van),hanem esetleg légiósok kiváltását eredményezheti,ami már a válogatott szempontjából sem lényegtelen.
@enigmahu: Kik azok a nagy védőtehetségek akik kiváltják a légiósokat? Mert elöl csak Mihály és Martz van, akik hamarosan magyarok lesznek hivatalosan is.
@Henry The Navigator: Ezt magam sem tudom,de ha igazolnak,az biztos nem passzióból történik,a hangsúly pedig az esetleges-en van :))
@check: "Alapvetően szkeptikus vagyok a dolgot illetően, az elmúlt években láttuk, hogy milyen hatékonysággal építenek be fiatal játékosokat a Volánba." - Kóger, Sofron, Nagy G, Jobb D.?!
@Ed_14: Sofron, Nagy G. már 3 éve EBEL keret tagja. Kóger tavaly hazajött, némi huzavona után és beépült, kétségtelen. Jobb előző szezonban és idén sem kapott túl sok lehetőséget, semmiképpen nem mondanám, hogy beépült. Én inkább a Hajós, Tóth A., Maklári vonulatra céloztam. Maklári pl. akkor sem mehetett a csapattal, amikor szumma 5 védő volt. Igazából nincs lehetőség azt állítani, hogy a Volán beépíti a fiataljait a csapatba.
@enigmahu: Igen, de ez a hazai csapatok potenciálját csökkenti. Világos, hogy több tehetséges játékos van, de a szinvonal emelkedéséhez jönniük kellene a jó játékosoknak a MOL Ligába nem elmenni onnan.
@wincent: Az azért még innen Újvárosból is erős, hogy a Volán tönkreteszi a magyar jégkorongot. De - más lehetőség híján - az OB1ből merít, az egy lábon állás felé tereli a sportágat akaratlanul is. Természetesen nem egyik percről a másikra, de ahogy írtam, a folyamat lassú, de biztos, mert a leigazolt játékosok pótlása sokkal hosszabb időt vesz igénybe.
(Egyébként igazad van, nagyon bosszantó gondolat, hogy esetleg a Volán következő szezonban vállon veregeti a DABot és hálás köszönetet mond mondjuk Magosi felneveléséért...)<- csak a példa kedvéért és nem kötekedésképpen :)))))
Ez egy vicc, ami itt van... Egyesek összekeverik a "kedvenc játékosom" és a "legjobb játékos" fogalmát.... A kedvenc bárki lehet, de hogy ki a legjobb, azt elsösorban a pontjai határozzák meg. Sztem kb. ennyi a történet.
Sztem pedig igenis nott a hoki nepszerusege, jot tett neki svajc. Azt latom hogy tobben erdeklodnek. Igaz itt is tartjuk azt a bizonyos lepest az emelet ugras helyett. Hiszen pl a sport tv a kozvetitesekrol is ugy szamolt be, hogy tobben neztk mint amire szamitottak.

Az emberek eloszor megnezik a tvben, aztan ha lesz munkajuk es tudnak ra aldozni akkor kimennek meccsre. Ha tobben vannak a meccseken megjelenik a szponzor is. De ez akkoris ugy kezdodik sztm hogy sokat nezik a tvben.

Mondjuk erre a gondolatmenetre alapozva pont a volan az ellenpelda :) Hiszen ott vannak a meccseekn, szponzor aradat meg nincs.
@kerusz: Tudom én Kerusz ,hogy itt tömegelnek a megfigyelők.Mecsoda?-)
A híres Magyar bajnokságból ötösével viszik a felnőtt játékosokat.-)
Bár így lenne! Nekem nem okoz kéjt,hogy sajnos nem viszik!!
Az nagyobb kéj lenne ,ha vinnék!!-)
@bakker81: és abba belegondoltál, ha idén elvitték volna, mi lett volna vele? megmondom: a Miskolcot erősítette volna ellenünk. és azt is figyeld, hogy JP betette a két kanadaival egy sorba - ilyen "kiképzés" ma Magyarországon egy huszonéves játékosnak sem jutott, ideértve az EBEL-csapat tejes állományát (bár tudom, hogy Kurt és Kevin nem "minőségi légiós", ahogy KCs ezt találóan megjegyezte :) )
@check: az egylábú asztal néhány szerencsés és kivételes pillanatot nem számítva mindig eldől, borzalmasan népszerűtlen leszek a fehérvári szurkolók körében, de már többször leírtam: sztem pl. a Volán idén nem hozta azt a fejlődési ívet, ami játékosállomány + a belepakolt idő/pénz/energia okán elképzelhető és üdvös lett volna - egyszerűen a szakmai háttér hiányzott a 100-hoz. és amíg ez volános szinten mondjuk átcsúszik -mert a tervek teljesültek, söpréssel lettek bajnokok stb., addig a válogatott szempontjából már minimum kétesélyes játszma. siker esetén - mondjuk számomra már az is kérdés, ki mit tart sikernek (én a 3. helyig bezárólag mindent) - lehet villantani, de akkor is ki kell állni és mondani valamit, ha történetesen nem jön össze a diadal. ráadásul a "közvélemény" - ideértve a blogon hsz-elők nem csekély hányadát - ki-ki meccset vár Szlovéniával, amin szerencsés helyzetben nyerhetünk; jómagam a közmondásos pesszimizmussal azt mondom, nagyon örömteli lesz a bronz is.
üdv.
@bakker81: Elidétlenkeded a dolgot, pedig kéne. Nem kell, hogy elhidd, de Ted Sator nem egyedül járt magyar bajnoki meccseket nézni, hanem neves szakemberekkel, akik a felkérésére kvázi játékos-megfigyelői feladatot láttak el, és állításoddal ellentétben nem szörnyűlködtek és elmentek, hanem kiszúrtak nem egy játékost. Sokan közülük bent vannak a kihirdetett válogatott keretben is.
@Nyuszí O_o: A Volán hozta a fejlődési ívet, soha ilyen jó hazai szezon még nem volt.
@kerusz: Azt tudom,hogy Sator mesterrel volt itt kettő segítő.-)Ő ezt le is nyilatkozta,ha jól emlékszem,hogy hívni fog segítséget.Sőt láttam is őket.-)
De te is hidd el,hogy nagyon ritkán jön ide Magyarországra neves megfigyelő.
Ifjusági vb-én és junioron már találkoztam velük.
Felnőtt bajnokin a mostani esetet kivéve,még nem.
Persze semmisem kizárt-))
@Nyuszí O_o:"és abba belegondoltál, ha idén elvitték volna, mi lett volna vele?"
Valami ilyesmi gondolatmenetemre ,valaki itt a blogon ,valami sárga villamost emlegetett.
Nem tudod kivolt az?-))D
Ha viszik Galaniszt és Magosit, akkor a Kóger, Sofron, Nagy, Benk, Vaszjunyin ötösből kettő valószínüleg megy a Stars-ba. :)
@bakker81: emléxem, persze,sőt, már a hsz írásakor is eszembe jutott, hogy talán más is lecsapja a magas labdát. látom, figyelsz, köszi. a két történet között egy apró különbség az, hogy példák sorával (a sort tessék szó szerint érteni!) tudom igazolni az okfejtés helyességét, de biztos te is tudod a neveket :)
@TheKaszi: pontosítsunk: a Volán hozott egy fejlődési ívet, ami eddig soha nem látott magasságba emelte a csapatot - aki ezt vitatja, az hazudik. én csak annyit állítok, hogy ennek a fejlődési ívnek a végén egy még magasabb szinten jegyzett csapat létrehozására adódott lehetőség - a játékosállomány, valamint a befektetett energiák és a nem elhanyagolható háttér (Gabbá, team, merketing, hadd ne soroljam) munkája révén. a csapat túlnőtt a szakmai irányítást véző edzői stáb képességein, ezt a csapat életét, mindennapjait nálam sokkal-sokkal jobban és közelebbről ismerők közül is többen felvetették - már a szezon közben is, szerintem ezt igazolta a döntő utolsó meccsének estéjén meghozott, a nyilvánosság számára másfél nap késéssel nyilvánvalóvá tett döntés; ami bajnokcsapatok esetében azért elég ritka és furcsa, de én egyáltalán nem lepődtem meg rajta, éppen a fentiek miatt.
üdv.
süti beállítások módosítása