HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Az első NHL-meccs három dimenzióban

2010.03.26. 18:01 stero

A szerda esti New York-i házirangadón mérföldkövéhez érkezett nemcsak az NHL, hanem az egész sportvilág. A rádiós és televiziós mérkőzések után most először közvetítettek sporteseményt 3D-ben. A választás a Rangers–Islanders összecsapásra esett.

Azért egy-két mondattal emlékezzünk meg a dicső múltról is. Rádióban a szurkolók 1923. március 22-én hallgathattak közvetítést a Toronto Star akkori szpíkere, Foster Hewitt jóvoltából, aki a Mutual Street Arenaból a Kichener elleni meccset adta. 13 évvel később, 1936-ban volt az első olyan hokimérkőzés, amit már nemcsak a helyi adókon, hanem egész Kanadában hallani lehetett. Az egész ország követhette, ahogy a New York Americans 3-2-re veri a Torontót.

Az első televiziós mérkőzésre 1940. február 25-én került sor, a New York Rangers hazai pályán fogadta a Montreal Canadienst.  A találkozót a W2XBS tévétársaság jóvoltából láthatták a szurkolók. 12 évvel később, 1952. október 11-én a Canadiens–Red Wings csata volt az első, amit Kanada egész területén meglehetett nézni.

És jött az újabb mérföldkő: a Madison Square Garden színháztermében megtartott vetítésre természetesen hetekkel ezelőtt és pillanatok alatt elfogyott minden jegy. A szurkolók mellett jó néhány egykori játékos is feltűnt a széksorok között, mint például Mark Messier, Adam Graves, Nick Fotiu, Dan Blackburn vagy éppen Mike Richter. A mérkőzést öt darab 3D-kamerával közvetítették a 2400 fős közönségnek. Jerry Pasano, az MSG Network alelnöke így nyilatkozott: "Az MSG és a Cablevision az első társaság, amely az otthonokba viszi a 3D-technológiát. Nem tudjuk, hány ilyen rendszer van, de a felmérésekből kiderült, van igény rá. Az emberek ez után a közvetítés után már megtudhatják, hogy a hoki milyen játék valójában. Egészen más dolog lesz bent lenni a pályán, mint síkban látni. Egy dolog biztos, a mai naptól mi vagyunk a kiindulópont, mert forradalmasítjuk a televiziózást."

Az előkészületekről Passano így beszélt: "A kamerák a közvetítések alatt alaphelyzetben a kilencedik emeleten vannak elhelyezve. Most a 3D-s kamerákat is el kellett helyezni a pálya körül. A fő kamerák a hatodik emeletre kerültek, néhány ülést ki kellett venni ennek érdekében. Két kamerát helyeztünk el a kék vonal magasságában, kettő került a hetedik szintre. Ezeken kívűl még hármat helyeztünk el a pálya közelében. Kettőt egészen közel a jég szintjéhez, egy harmadik, úgynevezett point a  view kamerát a gólvonalra tettünk. Érdekessége lesz a közvetítésnek, hogy a nézők a mérkőzések alatt nem látnak majd reklámokat. A játékmegszakítások és a szünetek alatt csak visszajátszásokat, interjúkat, elemzéseket, illetve az előkészületről szóló rövidfilmet nézhetik.

Zárásként csak annyit mondanék, hogy egyelőre nem tudjuk, hogyan is fog sikerülni az egész, mert mi is nagyon izgatottak vagyunk. és még sosem csináltunk ilyet. A célunk nem lehet más csak az, hogy bevezessük ezt a technológiát, és a jövőben minél több alkalommal adhassuk így a meccseket. Bizonyos, hogy mi is sokat fogunk még tanulni, és okulni fogunk az esetleges hibáinkból."

Ezek után mit lehet mondani? A meccs minden szempontból tökéletesen sikerült. A Rangers magabiztosan nyerte a városi rangadót, és a közvetítés is hibátlanul lement. Boldogok lehetnek a szurkolók és a tévések is. Biztosan sokan láttak már 3D-s filmet, de azért nehéz elképzelni, milyen lehetett a  mérkőzés. Az ember öszönösen lehúzza a fejét a felé száguldó korong  láttán. Aki pedig van olyan szerencsés, hogy van ilyen szemüvege, az ezen a linken meg is nézheti a mérkőzés összefoglalóját térhatásban. Az eseményről még több kép, illetve videó az alábbi két linken érhető el: képek, videók.

30 komment

Címkék: tv nhl 3d közvetítések

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

besza behu, emberek - és persze LÁTNI AKAROM!!!
pontosabb úgy hogy először közvetítettek hockey eseményt 3D-ben, mert más sportesemény(Arsenal - MU) már volt 3D-ben. Aki meg 3D-be akar meccset nézni, az menjen ki meccsre, szerintem :)
Megnéztem a youtube-os videot, nem rossz :)
Én már akkor is boldog lennék, ha itthon normális minőségben közvetítenének jégkorongmeccseket. Ne adj isten HD felbontásban. De sajnos mi még ott tartunk, hogy örülünk ha egyáltalán közvetítenek jégkorongot. :(
Szerintetek mikorra ér ez ide mikor a sport tv-k 16:9 es adást is 4:3 ba nyomják a HD ről meg csak remélem hogy tudják hogy mit jelent.
@cselyusz: en egy szuk 10 evet tippelek
én ma annak is örültem volna ha valami rádió közvetíti a mérkőzést
Hol lehet ilyen szemüveget beszerezni?????
Köszke!
@Nyuszí O_o: besza behu? /:) billentyűhiányod van?
Na ez azért meleg!!! Hogy ezek a hülye oroszok mit ki nem találnak... :D
Én meg már annak is örülnék, ha kevés honi közvetítésen az operatőrök nem maradnának le rendszeresen mindenről. Köztük olyan jelentéktelen dolgokról, mint gólhelyzet. :/
megneztem. elvezhetetlen. 3d has a long way to go. erdekes csak annyi volt benne, hogy az aktualis meccs epp a fejunk folott jatszodott.
stero, jó kis cikk lett! kösz

Én annak is örülnék, ha elég lámpa lenne a Fehérváron. Az Sportklubnak meg gőze nincs, hogyan kell közvetíteni.
Ha már a Sportklub szóba esett...
Az érdekes, hogy senkinek nem jutott az eszébe, hogy tanulmányozza a Versus, a FSN-hálózat, az NBC, meg a többi, az Újvilágban hokit közvetítő társaság rutinjait, működési, technikai hátterét!
Lehetséges hogy az ottani mérhetetlen tapasztalat sokat segítene a hazai hokiközvetítések színvonalemelkedéséhez!
Én elég sok hokit látok tőlük, mivel van ESPN America odahaza, így sokszor zsinórban 3 meccset meg tudok nézni és látom a különbséget.
Egy potenciálisan A-csoportos ország nem lehet minőségi hokiközvetítések nélkül!
Egy hozzáértő közvetítés sok hívet szerez a játéknak.
M.
Egész TV csatornát indítanak ilyen közvetítésre az angolok, de mindjárt ám. kocka.blog.hu/2010/03/19/3d_tv_csatorna_indul
Nem látnak közvetítés közben reklámot? Aha... az első két közvetítésen nem, aztán majd persze igen. Arcodba a kecsap aztán fejest a mosógépbe.
Nem akarok nagy arcoskodni igy csak annyit mondanek,hogy nem volt rossz!!!
Előbb érjen ide a HD sugárzás, sőt, ahogy valaki írta, először bővítsék a kínálatot meccsek terén. Utána fejleszthetik a képet.
Nem nagyon érdekel ez a 3d-s dolog, mikor a plexi melletti sort semmi nem tudja pótolni.
@Maratonista: A Versus azért kilóg a sorból, azt inkább ne tanulmányozzák :) Egyébként teljesen igazad van.
Amúgy fasza a cikk, stero
Megnéztem az összefoglalót szemüveggel, és KURVANAGY volt!
Viszont vigyázat: elsőre nem működött, ki kellett fordítanom a papírszemüveget, tehát felcserélni a lencséket! Bal szem: cián, jobb szem: vörös - ezzel az elrendezéssel tökéletes volt.
@gintike.contact: mindig kell egy ilyen akadékoskodó troll aki nem a lényeggel foglalkozik.
@jágör68: A Ferenciek terenel a Parizsi udvarban van a hologram bolt, ott mintha lattam volna piros-kek papir szemuvegeket parszaz forintert.
Amugy a kozvetitesnel sokkal jobban sikerult hazi 3D felvetelek vannak a Youtube-on.
De "eloben", polar szemuveggel biztos jo lehetett.
@Távoli Fitymacsattogás: a youtubeon az összefoglaló alatt van egy menü, hogy 3d view style. be lehet állítani, hogy milyen 3D-ben akarod megnézni az összefoglalót és akkor nem kell cserélgetni a lencsét a szemüvegben. :)
@wmiki: én letöltöttem de mindig csak az osztott képes verziót láttam.
Hát nem 'tom... Ez inkább csak élményt ad, nem hiszem hogy 3D-ban többet látnál, nekem az jön le hogy az Avatar hisztéria itt is átjött. Én pölö a kilonetes linkekkel is megelégszem, az is ad izgalmakat.

Továbbá fotelekben csendben nézni a meccset, hát elég illuzióromboló, ha már meccset nézünk tömegben akkor lehessen már ugrálni, ordítani, sört inni és kalimpálni...
@Távoli Fitymacsattogás: Érdekes, nekem is van kék-piros szemüvegem, tényleg fel kell cserélni a szineket, de amig a pasas beszél, addig alig látok valami térhatásút, viszont az utcai életképek már átjönnek (főleg az utcatáblák)...továbbá kisebb ablakban sokkal térhatásúbb.

De mondom, faja meg minden, de így borzasztó zavaró hogy torzulnak a színek...
@stero: "a youtubeon az összefoglaló alatt van egy menü, hogy 3d view style. be lehet állítani, hogy milyen 3D-ben akarod megnézni az összefoglalót és akkor nem kell cserélgetni a lencsét a szemüvegben. :)"

Kösz a tippet, de nem volt olyan lehetőség a menüben, hogy felcserélje a cián-vörös szemüveg lencséit. Viszont a Dubois-optimalizált egy kicsit még jobb volt.

@Thresher: "amig a pasas beszél, addig alig látok valami térhatásút"

Amikor előtte megjelenik a felirat, az viszont frankón kijön a képsíkból! :)

"De mondom, faja meg minden, de így borzasztó zavaró hogy torzulnak a színek... "

Viszonylag hamar megszokja az ember szeme.
Persze a polarizátoros technológia szebb és kényelmesebb.
süti beállítások módosítása