HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Új szabály kell, különben tragédia lesz

2010.03.12. 10:42 Hblog

Ebben az idényben elszaporodtak az alattomos és brutális fejre irányuló ütések és ütközések az NHL-ben. Ősz óta több mint 40 játékos sérült meg ilyen módon, akik összességében több mint egy naptári évnyi időt töltöttek a felépüléssel. A csapatok menedzserei háromnapos megbeszélést tartottak, a végén a 30 GM közös nyilatkozatot fogadott el. Rajtuk kívül is többen véleményt nyilvánítottak az ügyben.

A felek egyhangúlag megállapodtak abban: az olyan akciók, amelyeknek célja a fej támadása, nem megengedhetőek. Mindegy, hogy az attak akár elölről, akár oldalról, akár hátulról történik, nem számít, hogy a vétlen játékos látja-e vagy sem az ellenfelet. Aki vét a szabály ellen, azt a mérkőzésen kétperces büntetéssel kell sújtani abban az esetben, ha nem történt sérülés, és ötperces nagybüntetéssel, ha sérülést okozott. Ez esetben fegyelmi eljárást kell lefolytatni ellene. A zárónyilatkozat egyelőre csak ajánlás, amelyet továbbítottak az NHL és az NHLPA versenybizottsága felé. Ha ők is támogatják a tervet, akkor kerül a végleges döntéshozó plénum elé az ügy. Mivel a versenybizottságnak és az igazgatótanácsnak minden ajánlást jóvá kell hagynia, bárhogy is szeretnék a felek, ez a szabálymódosítás nem megy át a rendszeren e szezon vége előtt.

Az alapkonfliktus dogmatikai vitában keresendő. Míg az európai bázisú nemzetközi szövetség már az évtized elkején felismerte a játékosok fejét és nyakát ért támadások visszaszorításának elengedhetetlen voltát, külön szabályt is hozott erre vonatkozóan 2002-ben, a vancouveri olimpia előtt pedig minden fórumon felhívta a résztvevők figyelmét erre, addig az NHL szabálykönyvében a mai napig nem rendelkeznek külön előírások a fejtámadásokkal kapcsolatban. Mi több, a vállal végrehajtott fej elleni támadás kifejezetten szabályosnak minősül. Még akkor is, ha az úgynevezett blindside területről, tehát amikor a vétlen fél látóterén kívülről érkezik. Éppen a háromnapos megbeszélés előtt történt egy ilyen eset, ami súlyos sérüléssel járt.

A Pittsburgh–Boston meccsen Matt Cooke, a hazaiak játékosa ütközte le brutálisan Marc Savard fejét. A bostoni elvesztette az eszméletét, hordágyon vitték le, súlyos agyrázkódást állapítottak meg nála. Az eset nagy vihart kavart, de az NHL fegyelmi bizottsága ebben a közhangulatban is bizonyította, a jogbiztonságot tartja mindennél fontosabbnak. Az életben lévő szabályoknak megfelelően nem tiltotta el Cooke-t, aki egyébként a meccsen sem kapott kiállítást az eset után, mivel vállal érkezett, karja lent volt, könyökét nem használta. Magyarán: szabályos ütközést hajtott végre.

Abban mindenki egyetért, hogy ezen változtatni kell. A vélemények szerint minden fej elleni támadást meg kell akadályozni. Egyrészt a jövőben vállal sem szabad így ütközni, másrészt az ilyen jellegű támadásokat egyértelműen és súlyosan szankcionálni kell. "A hoki gyors és kemény játék – mondta Sidney Crosby –, de úgy érzem, egyértelmű szabályokat kell hozni az ilyen esetekre. Meg kell védeni a játékosokat." Mike Fisher, az Ottawa csatára és Dion Phaneuf, a Calgary védője szerint is meg kell találni azt a határt, amikor egy ütközésről egyértelműen el lehet dönteni, hogy szabályos vagy sem.

Mint mindig, vannak persze ellenvélemények is. Joffrey Lupul, az Anaheim csatára szerint a válljáték tradicionális és szerves része a hokinak, nem kell ezen változtatni. Lupul azonban nagyjából egyedül marart e kérdésben, az egykori játékosok is örömmel fogadták a változtatás szándékát. Brendan Shanahan hangsúlyozta, a játékosoknak tisztában kell lenniük azzal, mit tehetnek és mit nem. "Ezt a változást nem azért kell megtenni, mert a szurkolók és a vezetők akarják, vagy mert a média hangos ettől. A játékosok azt szeretnék, ha bizonyos ütések, ütközések eltűnnének a sportágból." A legendás Mark Messier is hozzátett egy gondolatot: "Nagyon más minden, mint amikor én játszottam. Valamit tenni kell. Nem lehet minden egyes ütközést mikroszkóp alatt vizsgálni. Szabályokat kell hozni, ezeket be kell tartatni, aki túllépi őket, azt meg kell büntetni."

Hozzá kell tenni, nemcsak vállal okozott sérüléseket láthattunk a szezonban nagy számban, a legváltozatosabb kiütéseket szenvedték el a játékosok. Volt akit könyökkel, másokat ütővel küldtek jégre. A jelenlegi szabályok a látványt szolgálják, ezért megengedőek, nem szankcionálják szigorúan a vétkesekek. A mostani felbuzdulás ezen is változtatni kíván. Kedden például az ottawai Chris Neal látta kárát egy embertelen akciónak. Ryan Whitney kétperces kisbüntetést kapott az esetért.

Colin Campell, az NHL üzemeltetési alelnöke és igazgatója így summázott a tanácskozás végén: "Az volt az egyik legfontosabb kérdés, tényleg ki akarjuk-e tiltani a jégkorongból a fej vállal történő támadását. Már szinte minden más fejsérülést okozó esetet konkrétan büntetnek a szabályok, ütést, könyöklést, bottal lökést, hátulról lökést. Azt gondolom, minden eszközzel védenünk kell a játékosokat. Megváltozott a játék sebessége, és ebből következően az ütközések ereje. Ma már a szemből érkező támadásoknál is sokkal nehezebb megvédeniük magukat a játékosoknak. Sokáig akceptálható volt, ha váll és fej találkozott, de ezt át kell értékelnünk."

A tanácskozáson rengeteg videófelvételt elemeztek a résztvevők, és úgy találták, meccsenként 22 támadás megy fejre, de mindössze egy után lesz kiállítás. Az ütközések 30 százaléka történik vállal.

Reméljük, tényleg időben jött a tanácskozás, mert valamit tenni kell, az biztos. Egyszerűen muszáj lépni, mielőtt tragédia történik a jégen.

43 komment

Címkék: videók nhl

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NHL be is mint az IIHF szabály szerint a fejre irányuló támadást szankcionálni kell mert egyszer legyen egy erősebb ütközés holt térből fejre vagy ütés ott is maradhat az illető a jégen ugy h nagyon sulyos sérülést szenved h többet páéyára se léphet.
Crosbynak teljesen igaza van a játékosokat ezektől védeni kell!
Hulyeseg az egesz. Jol van igy, ahogy van. Kicsi az esely az igazan komoly serulesre, elveszti a varazsat a jatek.
@csatoimi: Nem ertek egyet,nezd meg a videokat, az oyan es ahoz hasonlo szabalytalansagok nem adahtjak a varazsat a jateknak! Vagy te masra gondoltal?
Kellene ez a szbály, más kérdés hogy nehéz lesz betartatni, így ovecskin ütközéseinek minimum fele , de inkább több, büntethető lenne, de ki fogja ezt befújni ellene?
@Joegep: A sunyi es alattomos tamadasokat egyertelmuen kemenyen meg kell buntetni, de a kemeny hokit azt kell engedni. Ezt hianyolom a KHL-bol is.
A Pittsburgh–Boston meccsen Matt Cooke, a hazaiak játékosa ütközte le brutálisan Marc Savard fejét. A bostoni elvesztette az eszméletét, hordágyon vitték le, súlyos agyrázkódást állapítottak meg nála. Az eset nagy vihart kavart, de az NHL fegyelmi bizottsága ebben a közhangulatban is bizonyította, a jogbiztonságot tartja mindennél fontosabbnak. Az életben lévő szabályoknak megfelelően nem tiltotta el Cooke-t, aki egyébként a meccsen sem kapott kiállítást az eset után, mivel vállal érkezett, karja lent volt, könyökét nem használta. Magyarán: szabályos ütközést hajtott végre.
@csatoimi: Ez a KHL lényege. Ott nincs sok ütközés, csak lassabb, de technikásabb játék.
A tanácskozáson rengeteg videofelvételt elemeztek a résztvevők, és úgy találták, meccsenként 22 támadás megy fejre, de mindössze egy után lesz kiállítás. Az ütközések 30 százaléka történik vállal.

Nekem az a véleményem, hogy a NHL be tudják hol a határ , meddig mehetnek el .. Jó ott ütköznek keményen, kemények de nem alattomosak, ütközések 10%a lesz sérülés de az is nem direkt ...
Az NHLben legalább van jogbiztonság. Nálunk az sincs...
A kemény hoki nálam nem azt jelenti, hogy valakinek a feje ellen lehet támadni, ha az ellenfelet nem tudja legyőzni kemény, de becsületes eszközökkel, akkor az nálam nem sportember. és menjen a francba, vagy hokizni akar, vagy valakit leütni - tessék választani....
@csatoimi: hát ez a Cooke féle "ütközés" ez az volt, "sötét" oldalról jött, tehát nem is láthatta a vétlen, így brutális, nevezhetnénk akár szándékosnak is!
De erről Benk Andrist is megkérdezhetnénk, hogy hol húzódik a kemény és a brutális között a határ, a VB-t történtek miatt!!!
@drukker60: off:
holnap mentek a Fradi meccsre? ha autóval mentek lenne egy hely a számomra? ( ha nem tudnád, ki vagyok: a csúnya, nagydarab ember az eredményjelző tábla mellett a pálinkásbutykosaival)
@csillagoség: ezt gyönyörűen levezetted érvekkel.. hát a gondolkodásmódod egy kis kívánni valót hagy maga után.
én nagyon bírom messiert de amikor lefejezte mondanot az nem volt semmi.

www.youtube.com/watch?v=DmfMQ8wx5k0
Nem tudok egyértelműen állást foglalni...A szándékos, sérülést direkt okozó játékosok büntit édemelnek, nem vitás, de a sport fizikájából adódóan elkerülhetetlenek az ütközések, és így a nem szándékos sérülések is. Gonduljunk bele, futva is milyen nehéz megállni, hát még sokkal gyorsabban csúszva a jégen.

Szóval ha megtörtént a baj, kemény szankció, ez minden csapattársank intő jel lesz, de ne fujjanak sípot ha nem történt semmi...
jó úton jár a jégkorong, lassan már csak a bedobókör körül kergethetik egymást a játékosok, és akit utolérnek az ipi-apacs elmehet zuhanyozni...:( rövidpályás gyorskorcsolya engem annyira nem izgat...
Ezt a sport keménység nélkul nem tud létezni.Ha valakit sajnos csunyán elcsípnek a jégen,az a taktika egy része.Pár szándékos fault kivéve.A tulutés is csak azért lett a jégkorongban,mert a volt csehszlovák ligában,mikor még nem fujták,meg halt egy hokis.Ekkor az IIHF megváltoztatta a szabályt.
Egyre gyorsabb a játék, már nincsenek azok a bottal akasztások, fogások, stb, amikkel lassítanák a csatárokat plusz egyre gyorsabban tudnak korizni is, kell az új szabály az NHL-ben is.
@kiralyfi: majd ha a gyermeked vagy téged leütköznek úgy, hogy a fejed vagy gerinced bánja, akkor is ez lesz a véleményed?
@Dukla Trenčín: a segges bodiról csak annyi a véleményem, hogy a szabályos testjáték egyik legalattomosabb formája, de ezen a videón látható még gusztustalan is. Látja, hogy faros bodival már nem egészen éri el, hát kiteszi a lábát.. fujjj :)
@kovacsistvan: meg la'tszott az Orosz Olympiai csapaton.
sztem ha vki megnézi a cooke-savard os videot akkor láthatjátok a lassitáson h a cooke az végig a fejét probálja eltalálni szal ha ugy nézzük szándékosan fejre ment. igaz h nem könyökkel vayg bottal hanem "csak" vállal találta el ,de ez is elég volt szerencsétlen savardnak. szoval télleg vmit kezdeni kéne a szábályokkal , amugy ez még nálam határ eset volt ,tudom mert már én is kaptam iylet!!!!
Sztem hagyjuk ezt a hozzátartozik a hokihoz keménységet. Akkor az igazi keménytökű kapus még ma is fejvédő nélkül nyomná, sőt plexi se kell a játékosra, régen anélkül csinálták, fogvédőben meg olyan kisasszonyos ez a sport. Így vissza lehet menni a fagyott seprűig, mert az volt ám az igazi. Ez van, gyorsult a tempó, veszélyesebb már így ütközni, mint 20 éve, óvják is a dollármilliókat érő játékosokat.
@pokerface: ez nyomós indokkal elkövetett megjegyzés volt:) ha nem tetszik a test test elleni játék , kéretik curling mérkőzésre menni, a hokinak szerves része az ütközés...a fenti videón is Cooke ütközése szabályos volt, persze felszisszen az ember, ha ilyent lát.
@stero: De igen o volt.Mikor meghalt,akkor mutatták,hogy sírt a kislánya,mert nem értette meg,hogy miért nem jon haza.Szomoru torténet.
@pokerface: Ez véletlenul nagyon is szabájos bodicsek volt.Hraškot akkor nagyon dicsérték.Mellesleg ennél a bodicseknél kikell menned az egyiklábaddal,hogy egyensujban maraggy.Már kaptam én is,és olyan érzés volt,mintha valaki falhoz vágna!5 perc sokk rád,azt képes vagy játszani tovább.A tiszta kemény hoki kell,de a durva kiiktatás az nem valo a hokiba.
@kiralyfi: Ha ennyire tetszik az erőszak, akkor ajánlom figyelmedbe az Eurosport adásait, hétfőnként szokott lenni wrestling, meg néha ketrecharc is.
Nem tudom, te mennyire örülnél neki, ha éppen a másik irányba nézel, és utána arra ébredsz, hogy egy rakás orvos ugrál körülötted a korházban. Vak oldalról csak azok a játékosok ütköznek, akik nem mernek szemből.
12 éve játszom versenyszerűen a játékot, és volt egy hasonlós esetem három éve a fehérvár ellen játszva. Adtam egy paszt a saját harmadunkból, és mire körül tudtam nézni, már a fehérvári játékos botja a nyakamban volt. Nem lettem volna ennyire felháborodva, ha a játékos nem a félpályáról korcsolyázott volna rám, és nem a szándékos sérülésokozás lett volna a cél. Összehozott nekem egy jó féléves sérülést, egyedül annak örültem, hogy gólpaszt adtam.
Sajnos most újra rásérültem erre, megint fél évet kaptam.
A lényeg, ha ennyire kemény sportnak érzed, akkor nyugodtan találkozhatunk, rádadjuk a felszerelésem, én szerelés nélkül is vállalom, hogy 'ilyen keményen' fogok játszani a leszakadt vállammal is, és ígérem, hogy nem én leszek, akit a játék végén le kell vinni, ha erre van igényed.
@kiralyfi: úgy gondolom tökéletesen elbeszélünk egymás mellett, éppen ezért nem is koptatom tovább a klaviatúrám miattad.
De ahogy látom, nem vagyok egyedül a véleményemmel.
@Dukla Trenčín: nekem az a lábkitétel elég necces, de istenem, nem egyforma az értékrendünk. :)
Az utolsó mondatoddal teljesen egyetértek.
Na érdekes....Most osztottak ki egy majort egy vérzéses ütközés miatt a Devils-Penguin meccsen...:/
@Thresher: 6 perc alatt még lehet csodát csinálni! pl 2 góllal :D
Letang kapuvasa---ÁÁÁÁÁ ....
Na a végén űűűrhoki volt-- grat a Devilsnek... :(
Pens - Devils 1:3
@Thomas_AV: De dühít az a harmadik "gól"...Megyek, és most jól mérgesen lefekszem.
A dolog szvsz egyszerű, legalábbis az NHL-ben. Fejsérülésnél vissznézik videón (akár a meccs után is), ha szándékosságot fedeznek fel a mozdulatnál, kiállítás plusz eltiltás (illetve a meccs utáni videózásnál csak eltiltás). Cooke esetében egyértelmű a szándékosság, most pihizhetne pár meccset. És mindegy, hogy vállal vagy ütővel. Sérülést akart okozni, szándékosan - azt azért ne gondoljuk már, hogy egy játékos nem tudja, hogy ha hátulról elüti valakinek a fejét, abból baj lesz...
@Zdrast: @pokerface: akkor, hogy tiszta legyen: a kemény fizikai játék szerves része a hokinak, a szándékos sérülés okozása nem, de ezt eddig sem mondtam...ütközés nélkül ez ,milyen sport lenne már?
kiralyfi: aki a karosszékből megmondja a tutit :S
@SakiCitizen: lehet , többet voltam jégen,mint gondolnád...de hagyjuk is...
süti beállítások módosítása