HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Helyet kell biztosítanunk tehetségeinknek

2010.01.25. 13:03 F. Kapus

A lokálpatriotizmus jól működik vidéken, több embert, több támogatót vonzhat a sportág, mondja Kovács Csaba, az MJSZ szakmai alelnöke. Szerinte nem más országokból érkező csapatokkal kell bővíteni a Mol Ligát, a magyar nagyvárosokat kell mielőbb bekapcsolni a küzdelmekbe. Attól nem kell tartani, hogy kevés lesz a játékos és csökken a színvonal, mert egyre több kiváló képességű fiatalnak kell majd csapatot találnia a felnőttek között.

"A liga színvonala javult a korábbi évekhez képest. Ez sok mindennek köszönhető, de elsősorban annak, hogy a csapatoknak vágynak a sikerre, és tesznek is érte. Miskolcon talpra állt a jégkorong a fedett csarnok átadásával, a Ferencvárosnál idén sokkal jobb feltételeket biztosít a szakosztályvezetés, mint az elmúlt években, az UTE szeretne megfelelni a tavalyi jó szereplése után a megnövekedett elvárásoknak, a Dab.Docler évek óta tendenciózusan építkezik saját utánpótlásából, és minőségi légiósokat igyekszik találni a hiányposztokra, jó hogy megalakult két éve a Bp. Stars felnőttcsapata, kulturált környezetben szolgálja az igényes szórakozásra vágyókat.

Úgy látom, a szakmai munka színvonalára is adnak az egyesületek vezetői. Az átlagnézőszám is emelkedett, még ha nem is sokkal, díjazzák a nézők a jégkorongsport erőfeszítéseit. Persze mondanom sem kell, sokkal több nézőt szeretnénk a jégcsarnokokban látni, de ehhez mindenkinek sokat kell még tennie. Az idén a mezőny jóval kiegyenlítettebb, mint az előzőben volt, ezáltal sokkal izgalmasabb a bajnokság, több a szoros mérkőzés.

Jelentős változás, hogy alaposan korlátoztuk az idegenlégiósok számát. Egyik szorgalmazója voltam két éve ennek a folyamatnak, és szerencsére együttműködő partnerek voltak ebben a kérdésben a klubok, köszönet jár ezért nekik. Két éve még volt csapatunk, ahol jóval több mint tíz külföldi játszott. Jelenleg egyszerre öt légióst nevezhetnek, és ha közülük egy kapus, akkor csak három mezőnyjátékost.

Alapvető szükséglet, hogy egy légiós legyen mindenben jobb, mint a hazai játékos. Lehessen tőle tanulni, mutasson példát, legyen értelme idehozni, és többet fizetni neki, mint egy magyar jégkorongozónak. Nincs mit szépíteni, a légiós helyet vesz el a magyar játékostól, ezért egyáltalán nem mindegy, milyen számban és milyen minőségű külföldiek vannak jelen a magyar bajnokságban.

Mindig a svájciak példáját említem, amikor meg kell győznöm valakit e korlátozás értelméről. Egy kis országban akkor lesz jó a jégkorong, ha jelentősen korlátozza a külföldiek számát, és saját utánpótlásának boldogulására helyezi a hangsúlyt. Ismerem jól a magyar utánpótlást és a színvonalat. Látom, hogy hamarosan, talán már egy-két éven belül több fiatal lesz, akiknek helyet kell kapniuk a magyar élvonalban. Ez alapvető, hiszen ha nem jutnak szóhoz, abbahagyják a játékot, és elveszítjük több mint tíz év munkáját.

Fontos, hogy Debrecen mihamarabb csatlakozzon az OB I.-hez, és utána előbb-utóbb jöjjön Győr és Szeged, és ha lehet, még több vidéki város csapata is. Ahogy egyre több utánpótláscsapatunk van, úgy kell egyre több felnőtt is, hogy lássák a munka értelmét, a fejlődési lehetőséget és a célt a fiatalok és szüleik is. Kezd kialakulni az ideális helyzet, alakul az a bizonyos piramis, egyre szélesebbek az alapok, lehet építkezni. Akár egy ideig mesterségesen is, de helyet kell biztosítanunk a tehetségeinknek.

Már most látszik, hogy ezek a fiatalok be tudnak épülni a felnőttek közé, és egyre inkább minőséget jelentenek. Jó példa az EBEL, ott is erre törekszenek a pontrendszer felállításával. Azon a véleményen vagyok, hogy ha lehet, jövőre tegyünk még egy lépést, ha a csapatok is egyetértenek velem ebben, korlátozzuk elegalább eggyel szigorúbban a külföldiek létszámát, legyen ez maximum négy csapatonként.

Azt szoktam mondani erre a kérdésre, hogy ha nincs több pénz, akkor a külföldi játékosok minőségét kell emelni. Ezzel a korlátozással ez a cél is megvalósulhatna. A végcél az lenne, hogy legfeljebb három légióst játszassanak csapataink, mert a sportág érdeke ezt kívánja. Persze ha egy-két év múlva több csapatunk lesz, és pillanatnyi játékoshiány keletkezik a minőségi hazai hokisok között, akkor vissza lehet lépni addig, amíg meg nem oldódik a helyzet. Mert nem jó az sem, ha a fiatalok csak a jegyzőkönyvben szerepelnek, és közben a padon ülnek.

A csapatok létszámát tekintve jó lenne mihamarabb elmozdulni a tíz felé ismét. Az ideális az lenne, ha nem kellene még további országokból bevonni csapatokat a Mol Ligába, hanem a magyar nagyvárosok is bekapcsolódnának a küzdelmekbe. Ez azért fontos, mert a lokálpatriotizmus jól működik vidéken, több embert, több támogatót vonzhat a sportág. Székesfehérvár, Miskolc és Dunaújváros jó példa Debrcen számára ebből a szempontból is. Kívánatos és örömteli folyamat, hogy Debrecen és mellette még néhány feltörekvő vidéki utánpótlásbázis egyre inkább komoly ellenfele tud lenni a tradicionális csapatoknak."

45 komment

Címkék: utánpótlás mjsz mol liga kovács csaba

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szerintem az idei légióskorlátozás megfelelő, nem kellene ezt még tovább csökkenteni.
Szerintem meg a külföldi csapatok szinesítik a bajnokságot, MOL-Ligát. Ha nem hívunk új csapatokat, belterjes lesz az egész. Ugyanaz a párszáz ember küzd egymás ellen. Ráadásul rengetegen gyerekkoruk óta ismerik egymást. Részemről, ha nem jelent túl nagy anyagi áldozatot a kluboknak, szerencsésebbnek tartom, ha a környékbeli országok csapatai bekapcsolódnak a küzdelmekbe. Nyilván csak akkor, ha emelik a színvonalat!
Részben egyetértek.
De!!!
Ha tovább korlátozzuk a légiósok számát, és vele együtt próbáljuk csökkenteni a ligában szereplő "külföldi" (a csíkiak miatt az idézőjel! :) ) csapatok számát, akkor szerintem nagyon "belterjes" lenne a liga.
Pl.:
Magó - Érzésem szerint a két kanadai között rengeteget fejlődött. Ha JP Tikával meg Szilivel játszatta volna egy sorban, biztosan nem fejlődött volna ennyit. Írom ezt úgy, hogy a Tika és Szili féle sor játéka nagyon tetszik, "morzsolja" rendesen az ellenfelet, nagyon jól mozognak, rengeteget korcsolyáznak, Tikának szerintem ez egy nagyon jó szezonja, néha meg is lepődök, hogy mennyit és hogyan hajt...
Aztán pl. még:
Kicsi - Láthatóan Sevela igen nagy hatással volt a játékára. Most a kisdöntőben gyakran emlékeztettek a mozdulatai (botkezelés, kesztyűhasználat... etc.) és a védései Petyóra. Nyilván a sok közös edzés hatása ez.

És ezek csak egy csapatból leszűrt benyomások, ott van még a többi 6, ahol biztosan van jó pár hasonló eset.

Igenis kellenek a légiósok, de a ló túloldalára sem szabad átesni szerintem. Gondolok itt arra, hogy az 5 fő egy egészséges arányt idéz elő, ha jól használják. Ennél kevesebb szerintem a minőség rovására menne, még akkor is, ha felállnak a vidéki "fellegvárak". A több, pedig tényleg kiszorítaná a tehetséges magyar fiatalokat.

A jó használat alatt mit értek?
Az biztosan nem egészséges, ha egy csapat a légiósaira építve akarja lehozni minden meccsét, és a légiósok túlságosan dominálnak egy igen jó utánpótlással rendelkező magyar csapat játékában. (lsd.: Újpest és honosítási akcióik) Erre biztosan páran felhördülnek, hogy a DAB-nál is ott van Kurt. Igen. Ott van. Aki Nika sérüléséig 2. soros volt, és aki egy fiatal magyar válogatott játékost """terelget""" a pályán. (Direkt a sok "", remélem mindenkinek átmegy, mit akarok ezzel mondani...)

És visszatérve a "külföldi" csapatok számához:
Szerintem nagyon jót tesz a ligának a nemzetköziség. Igenis legyenek külföldi csapatok, akik színesítik és saját hokikultúrájukkal gazdagítják a ligát, ezzel a magyar fiatal játékosok tudását, és ezzel a magyar jégkorongot.

Kicsit hosszú. Bocsánat érte. Épp ráértem... :)
Látom Oli és Muki megelőzött. Lám lehet ezt rövidebben is... :):):)
Szerintem a légiós szabályhoz már ne nyúljanak. Nem kell átesni a ló túlsó oldalára.

Sokan kezdik elfelejteni, hogy a külföldiek mennyit tettek a magyar hoki fejlődéséért az utóbbi 2 évtizedben. Játékosok, edzők egyaránt
" Azon a véleményen vagyok, hogy ha lehet, jövőre tegyünk még egy lépést, ha a csapatok is egyetértenek velem ebben, korlátozzuk elegalább eggyel szigorúbban a külföldiek létszámát, legyen ez maximum négy csapatonként."

Remelem, hogy a csapatok nem ertenek egyet ezzel az enyhen szolva is hulyeseggel. Ha nem lesz vonzo egy bajnoksag, ott nezo sem lesz. Szerintem ha a KHL-ben 5+1 a megengedett idegenlegios letszam, a temerdek helyi tehetseg ellenere, akkor mi se torekedjunk a MOL liga szinvonalanak a teljes eltunesehez. A Magosi fele tehetseges fiatalok ugyis helyet kapnak a csapatokban, a tobbi meg hajtson orverzesig, hogy keruljon be. Emelni kell az idegenlegiosok szamat, nem csokkenteni. Az 5+1 lenne az egeszseges. Ennel kevesebb nelkul nincsen szinvonal.
Remélem a svájci példát nem túl gyakran emlegeti :D. Tény, hogy a légiós korlátozás is segített, de nem éppen ez volt a döntő, hogy ott tartanak ahol. Majd, ha lesz annyi mennyiségű és minőségű jégpályánk, meg a csapatoknak akkora költségvetésük, és a sport is akkora népszerűségnek fog örvendeni, akkor lehet felhozni példának, de addig nem nagyon hiszem, hogy kéne. Oroszoknál is van :), és hol tartanak, Fehéroroszoknál nincs, mégse szar a válogatott.
A többi dologban egyetértek a többiekkel.
@orion66: Petran viszont lehet, hogy elmegy. A Stars is igazolt "bomba" jatekosokat.
Itt nem lehetne bevezetni a pontrendszert?
Emlékszek, amikor Petricko még Kassán nyomta, és játszott egy felkészülési meccsen a válogatottunk ellen. Talán 6-2-re szívtunk, és Petricko édesapja volt a macik edzője. Hát jó 10 éve lehetett.
@csatoimi: Lehet, hogy elmegy? Nem tudod miért?
Nekem tetszett a játéka, tehetséges és még nagyon fiatal védőjátékos. ÉS szerintem nem járt rosszul vele az Újpest.

Kire gondolsz "bomba" játékos alatt a Starsnál?
@tiriakos: Nem értem az idézőjelet a Csíkiak miatt.
Szerintem attól, hogy ők nem szeretik a külföldezést, attól Erdély nem Magyarország, és Csíkszereda Romániában van.
De kedves tőled. :)
Nőljön meg jól a Mol Liga, legyen egy kb. 10 csapat, határon innen-és túl.
A Dab.Doclernek meg másfélmillió eurót kívánok, aztán mehetünk ausztriába szurkolniiiii ;-)
@orion66: Azt mondjak, csak kolcsonben volt itten es allitolag a csapata visszahivta. Nekem is nagyon tetszett a jateka. A Starsnal Wallenbergre gondoltam, de kb tiz perce kaptam az sms-t, hogy visszamondta valamiert. Az SC sved csatara volt a tavaly, mindjart felhivom es megkerdezem, hogy mi volt a helyzet. Jonnek azonban masok, de ezt mar a Stars jelentse be. :)
Hurrá! Örülök, hogy senki nem kajálja a légiósokkal kapcsolatos demagógiát, miszerint "ők veszik el a helyet a magyaroktól". Nos, ez nem, vagy csak igen kis részben lehet igaz. A helyzet ezzel szemben a következő:

1. Ha kapós termékké akarjuk tenni a hokit, akkor magas színvonalat kell produkálni. Ehhez a jó légiósok nyilvánvalóan sokat tudnak hozzátenni.

2. A túl szigorú légiós-korlát pont a mai felnőtt magyar játékoskínálatot alkotó - valljuk be -, jórészt igencsak középszerű, vagy éppenséggel levezető játékosoknak kedvez, mivel garantálja a helyüket az OB 1-es csapatokban.

3. A magyar utánpótlás erejét nem a légiós-korlátozás, hanem a serdülő, ifjúsági és minimum évi 40 meccset hozó, jól szervezett és komolyan vett JUNIOR bajnokság határozza meg! Amint innen elkezdenek föláramolni a hazai tehetségek, nem lesz olyan sültbolond klubvezető, akik ezek helyére gagyi vagy éppen méregdrága külföldieket akarna szerződtetni.

4. Ugyanez a véleményem az "egy külföldi kapus üt egy külföldi mezőnyjátékost" elvről. Amíg összesen három jegyzett magyar kapusunk van, akik közül kettő az EBEL-ben véd, addig csak azt sikerült elérni a megszorítással, hogy a később eszmélő csapatokat röhejes helyzetbe hozták.

5. Amennyiben marad a légiósok számszerű korlátozása, tisztelettel javasolnám, hogy térjünk vissza a tavalyi rendszerhez: meccsenként max. 1 kapus + max. 5 mezőnyjátékos.

6. Amennyiben van fogadókészség árnyaltabb, például pontszámítás alapú légiós korlátozás bevezetésére, úgy ajánlanám annak a megfontolását is.

7. Szép dolog, hogy legyen a magyar nagyvárosokban OB 1-es hokicsapat, de attól most még messze vagyunk. Egy-két környező országbeli klubcsapat bevonása jó eséllyel pozitív hatású volna.
@csatoimi: Mi van? Már nem akarnak büszkék lenni a csak magyar játékosokra? :) Egyébbként hiába szerepeltek jól most a rájátszásban, muszáj állandósítani a formájukat, mert hiába jók a play off-ban ha nem jutnak oda. Ha kiesik a Volán, akkor első háromban kell lenni. Senkinek sem lesz egyszerű. Ha minden csapat így erősít a magyar bajnokságra, akkor nekünk is el kéne gondolkodni az egy szabad légiós helyünk betöltésén.
@Liladínó: Melyik két kapus véd az EBEL-ben?
Ahha, köszi. :)
Jól járt volna vele a Stars.

Kíváncsi leszek azért, hogy az OB1 középszakaszára és a leendő Playoffra megerősítik-e kereteiket a csapatok. De lehet, hogy most valami elkezdődött.

Mindenesetre, ha lesz valami külföldi igazolás a Starsnál, akkor már nem mondhatják el 10x, hogy "Mi teljesen, 100%-ban magyar csapat vagyunk..."
@Liladínó: Minden szavaddal egyetertek. Ezt a meset(legiosok) senki nem is kajalhatja be, vagy az nem a magyar jegkorong javat akarja.
Na ha már értékeknél és fiatal tehetségeknél tartunk, akkor aki nem tudná még, a miskolci Gőz Balázs ugyebár nyár óta Amerikában edződik. Jó hír vele kapcsolatban, hogy a Pittsburgh Penguins junior csapatának edzője kiszemelte magának és a rájátszásban már ott folytatja a pályafutását. Már játszottak is és győztek, sajnos több részletet nem tudok.
@gogosz: Toltsetek be. :) JP-vel kapcsolatosan meg csak annyit, hogy nagyon tetszett az a huzasa, ahogy "levetkoztette" a nagykepuskodo, nem alazattal jatszo Kis Akost. Ott voltam a cserepad mogott, mindent lattam, hallottam. :)
@durex26: Bocs! Szuper már Hannoverben. A lényegen nem változtat.
@csatoimi: És milyen volt a fehérvári Városházán?
Tudsz mesélni erről? :D
@csatoimi: Én is ott voltam. Nem tudtalak beazonosítani, mert nem ismerlek. JP nem vacakol, fegyelmezte már meg Galaniszt is mikor elszaladt vele a ló. Alázat! E nélkül nem megy. Azari is kitette a lelkét a pályára, pedig ő is tud ettől jobban játszani, de most neki sem ment. Mégis hajtott, és ez tetszett nagyon.
Ovecskin és Crosby is fiatal tehetségként indult.
OFF:

Egy érdekes cikk, ajánlott szakosztályelnökök, vezetőedzők és a válogatott edzője figyelmébe is:

www.nemzetisport.hu/egyeb_egyeni/a-sportpszichologus-szerint-nincs-magyar-betegseg-2014896/
Pécs a vonzáskörzetével 200 ezres. A bázis adott lenne, a pálya szar,a beígért csarnok még terveken sem létezik...ha ugye a koncepció a nagyváros sportja(persze jogosan) talán kellene egy csarnok első lépésként...
Én egy dolgot nem értek...
Ha jönnek az új magyarországi csapatok az jó... De ha emellett jönnek még mások is, az miért baj?
A jelenlegi realitásokat tekintve nem valószínű, hogy jövőre öt ország húsz csapata alkossa a MOL ligát...

Légiós-korátozás helyett meg sokkal jobb a pontrendszer...
@csatoimi: a Starsnál az új igazolásnál L.B-re gondoltál
Azért az is elgondolkodtató, hogy az UTE a honosítással próbálja megoldani a légióskorlátozást, az elvesztett MOL Liga döntőben meg 8 egykori újpesti játékos játszott a Starsban!
@orion66: Koszonet erte OCSKAY GABORNAK, jol sikerult nagyon. Mindenki beszedet mondott, meltattak a ket varos jo kapcsolatat, megkoszontek a fehervari es magyar jegkorongnak nyujtott tamogatasomat, tolem megkerdezte az egyik ujsagiro, hogy mindez minek koszonheto, erre azt valasztam, hogy tavaly a csiki emlektornan elvertuk a Volant es ebbol nem akartunk minden evben szokast csinalni, meg Csikszereda es Szekesfehervar is magyar varosok, latjuk, hogy milyen munkat vegez az Ocskay Gabor, ennek ellenere meg sem tud soha bekerulni a rajatszasba, gondoltam ezt megoldom neki, ezert elhoztam a Piret, valahogy keruljunk be a rajatszasba. Lattal volna rohogest ottan :) Kicsit kellett oldjam a hangulatot. :) Jol sikerult nagyon a talalkozo a varos vezetoivel.
@Fibonaci: N.K, M.P es O.J a Stars uj igazolasai :)
@gogosz: En is probalkoztam, de annyi nagydarab ember volt azon a kornyeken ahol mondtad, hogy nem tudtalak "kiszurni" :)
@Iceblack: és még hányan játszanak egykori újpestiek a fiatalabb korosztályokban is...
@csatoimi: ez óriási szöveg, őszinte elismerésem érte! :))
Kovács Csaba álmai bár valóra válnának, én lennék a legboldogabb, mert ezek az én álmaim is. De aztán felébredek és rájövök ezek az álmok egyhamar nem valósulhatnak meg. De a külföldi játékosok vonatkozásában ne is valósuljanak meg soha!!! Ha profi sportról beszélgetünk, annak a célja a szórakoztatás, és valószínűleg minimum a kanadaiak, amerikaiak, svédek, finnek kellenek hozzá normális minőségben. Miért mondanánk mi le erről??? Annyi jót sajnos úgysem tudunk idehozni ráadásul, ahol a magyarok a jobbak oda nem is lenne érdemes. /lásd vizilabda/ Egyébként pedig az a gyanúm, hogy Kovács Csaba is a /szövetségi/ választásokra készül, és azt meg valószínűleg megtanulta, hogy merni kell nagyot álmodni és főleg ígérni........
Bertát miért hagyja "elkallódni" a szövetség?! Ő nem elég nagy tehetség?
@csatoimi: Nem baj, majd Csíkban összefutunk.
@canadien: Berta ha nem lett volna nagyfeju, akkor Mol liga dontot jatszhatott volna az UTE-ban. Szerzodes az szerzodes. Mit tudott volna ezen a szovetseg segiteni?
@gogosz: Mikor jossz Csikba? Sajna a DAB mar nem jon egy jo darabig.
@csatoimi: De valamikor csak megy majd. Akkor remélem nem lesz akadálya az utazásnak.
süti beállítások módosítása