HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Miért nem adja a tévé a Winter Classicot?

2009.12.20. 09:42 F. Kapus

Jól fogynak az elővételes jegyek a december 27-ei Winter Classicra, pénteken gazdára talált az ezredik belépő is. Az értékesítésre jó hatással lehet, hogy elődőlt, egyik televízió sem közvetíti az eseményt. Alaposan megírjuk azt is, hogy miért nem.

A televíziós jogok kapcsán folyamatban lévő ügyről számolhatunk be, de minden oldalról megerősítették, a Sport1 Tv-vel szerződést módosít, a Sportklub Tv-vel szerződést köt az MJSZ. A helyzet egyszerűbb megértéséhez először megpróbáljuk összefoglalni a magyarországi jégkorongos tévéközvetítések körüli helyzetet.

A Sport1 Tv és a magyar jégkorongszövetség (MJSZ) között hosszú évek alatt jó kapcsolat alakult ki. A 2008/09-es idény elején három évre szóló szerződést kötöttek a felek, aminek értelmében a Sport1-é lett a magyarországi Mol Liga-, az OB I. és az MJSZ által rendezett válogatott mérkőzések közvetítési és internetes joga. A válogatott meccseinek piaci értéke megfelelő, a csapat népszerűsége emelkedik, ezen mérkőzések közvetítése üzletileg is kifizetődő, úgy nézőszám, mint reklámárbevétel tekintetében.

Más a helyzet a hazai bajnokikkal. Az élő sugárzás magas költsége (a hírek szerint egy hokimeccs nagyjából egymillió forint) és a viszonylag alacsony reklámbevétel lehet az oka annak, hogy idehaza ritkán kerül képernyőre a magyar bajnokság és a Mol Liga. Éppen ezért a versenysorozatok sugárzásáért az aktuális szerződés értelmében nem fizet a Sport1 Tv. Mi több, a válogatott jogaiért kvázi ellentételezésként minimális mérkőzésszámot határoztak meg a felek, amit köteles egy szezonban leadni. Ennél többet lehet, de kevesebbet nem. Ez a szám jelenleg alig több tíznél egy szezonra vetítve, amiben a Mol Liga és az OB I. alapszakasza és rájátszása is benne foglaltatik.

Mindemellett a Sport1 Tv birtokolja az A csoportos és a divízió 1-es világbajnokságok közvetítési jogait is, egészen 2015-ig. Ez utóbbinak semmi köze az MJSZ-es szerződéshez, más jogtulajdonossal szerződtek rá.

A Sport1 Tv hosszú évekig tartó jégkorongos egyeduralmát a Sportklub Tv törte meg tavaly, amikor a romániai leányvállalat megszerezte a Mol Liga romániai meccseinek sugárzási jogát. Az előző szezonban rengeteg találkozót adott a csatorna romániai verziója, amiből néhányat a magyar kiadás is átvett. Aztán különböző okokból, formálisan a gyengébb minőség okán az utóbbi időben jóval kevesebb meccset vesz át a romántól a magyar Sportklub Tv, és ebben a szezonban már a román fél is jóval alacsonyabb számú meccset ad.

Az EBEL-lel és a székesfehérváriakkal jó üzletet csinált a Sportklub Tv, amikor a tavalyi szezon közben belekezdtek a közvetítésbe. Ezt Hesz Máté szerkesztő sem tagadta blogunknak annak idején. Ezért idén már nagyobb mérkőzésszámban állapodtak meg.

Az MJSZ-nek két fontos szempont szerint kell gondolkodnia a tévésközvetítésekről. Az egyik, hogy lehetőség szerint minél több mérkőzés kerüljön képernyőre, a másik, hogy mindez pénzért történjen. Így tudják minél jobban kiszolgálni a közönséget és a szponzorokat is. Információink szerint már a szezon elején és azóta több alkalommal is felmerült néhány MJSZ-elnökségi tagban, pénzt lehetne csinálni a közvetítési jogokból, annak ellenére, hogy a Sport1 Tv-vel kötött szerződés még 2011-ig érvényben van.

A Sportklub Tv hajlandóságot mutatott a felsorolt két kritérium szerint szerződni az MJSZ-szel. Mint említettük, az ezzel kapcsolatos szerződést még nem írták alá, de a Sport1 Tv jelezte, a jégkorong érdekében hajlandó újratárgyalni a még két évig érvényes szerződést.

A Sport1 Tv főszerkesztője, Máté Pál készségesen adott felvilágosítást az új helyzetről: "Az MJSZ-szel közös döntés alapján teljes egyetértésben módosítjuk érvényben lévő szerződésünket. A szövetséggel hosszú évek óta tartó jó kapcsolatunk egyenes folytatása ez a lépés, nem akartunk a jégkorong fejlődésének útjába állni. Egy hosszú folyamat vége ez, úgy tűnik, a másik sportadóval békében, barátságban meg tudunk állapodni. Mivel a Sportklub Tv több mérkőzés közvetítését vállalja, és ezért pénzt is áldoz, úgy gondoljuk, a magyar hoki szempontjából az övék jobb ajánlat lehet."

A Sport1 Tv az eddigi portfóliójából nem mondott le a válogatott mérkőzések jogairól, minden másról azonban igen. Így a Mol Liga, az OB I., a Magyar Kupa és akár egyéb versenysorozatok is a Sportklub Tv-hez szállhatnak, amennyiben jövő héten írásban is megszületik az erre vonatkozó szerződés.

Úgy tudjuk, az új partner is több, legalább hároméves együttműködésben gondolkodik. A tárgyalások jelenlegi állapota szerint szezononként legalább 22 Mol Liga- és/vagy OB I.-es meccset adnak majd. Ennek a módosításnak esik áldozatául a december 27-ei Winter Classic, mert a Sportklub Tv azon a napon nem tudja közvetíteni az FTC-UTE Mol Liga-meccset. A Magyar Kupa döntője viszont már náluk szerepel, szemben a korábbi tervekkel, ha minden igaz, némileg korábbi (17.15) kezdéssel.

A szezon hátralévő részére vonatkozó tervek még nem kőbe vésettek, de jó eséllyel képernyőre kerül a Mol Liga final four négy meccse közül a bronzcsatát leszámítva a másik három, és az OB I. rájátszásából is legalább tíz mérkőzés.

50 komment

Címkék: mjsz sport1 tv sportklub tv

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

még jó, hogy vettem jegyet!

azért nagy kár, hogy egy ilyen eseményt nem közvetít a tévé.

Azért ebben a sztoriban is vannak érdekes részletek. Ha a Sport1 eddig is ingyen kapta a jogokat, most erre az egy meccsre még simán leszerződhetett volna, főleg, hogy a műsortervbe is bekerült már. Az a nagy barátság a két csatorna között arról szólhat, hogy a Sport1 még ingyen is nyűgnek tartotta az ilyesmit, ami azért nagy kár.
Végre van egy olyan jégkorong meccs, ami a jégkorongozás ünnepe is, és egy jó rendezés esetén a régi szurkolókat megerősíthetné, közben újakat is toborozhatna, ha közvetítené bármelyik tv, de mégsem, mert így szerződés, úgy megállapodás... Annyira szánalmasan magyar... Nagyon sajnálom, hogy ez így alakult.
Sajnálom, hogy nem közvetíti a Winter Classikot, de nézzük a jó oldalát, végre láthatunk MOL ligás meccset is a TV-ben és nem csak Romániából.
nesze semmi fogd meg jól:D
remélem, előrelépünk a tévéközvetítés ügyében! Ez alapvető fontosságú a MOL Liga fennmaradása, és továbbfejlődése, így a magyar jégkorong fejlődése szempontjából!

Sajnálom, hogy pont a Winter Classic marad így ki, de mindenképpen előrelépünk!

Egy kérésem van csak: ne Léderer Ákos közvetítsen!!!!
Az jó hogy több hoki lesz. Az nagyon nem hogy nem lesz Winter C., bár én kint leszek de a hokinak jót tenne a közvetítés. Minden hazai sportágat megszerez az SK, nehogy az legyen a vége, hogy nem lesz hely ennyi mindennek, mert tavasszal azért besűrűsödik a hazai kézi/kosár/vízilabda/hoki program. És akkor még ott a fenomenális foci is....
Majd létrehoznak egy SK2-őt amit meg majd nem tudunk fogni. A Sport2-vel,TV6-a Digivel én ezt már végigcsináltam
Hát ez nevetséges... Magam alá csinálok, hogy ennyi idő alatt nem tudtak leszervezni egy ilyet. Komolyan mondom helyenként hanyatt esek attól, ami ebben az országban folyik...
Az biztos, hogy egyre több a meccs évről-évre. Köszönet ezért a SportTv-nek, különösen Máté Palinak! Megjegyezném azonban, hogy sem a cseheknél, sem máshol ez nem okoz problémát.Tegyék fel a netre max 2 kamerával és kész. A Fehérvár TV-igaz a minősége nem valami jó- is leadja a meccseket. Legyen az akkor felvételről, bár a Winter Classic esetén azért az élő az igazi. Ilyenkor mintha a tévé széle is bejegesedne...(NHL...)
Szerver legyen a talpán, ami birja, de nem lehetne leszervezni egy netes közvetítést? Ha svájcból volt közvetités a magyar-oroszról, most is lehetne. Tuti nagy igény lenne rá + egy közvetitő ablakot aztán tényleg tele lehet rakni sok-sok szponzor felirattal, szal lehet h valaki még támogazná is...
Szánalmas amatörizmus :(
Hát aki nem vett jegyetaz most nagy élményröl marad le ezek szerint kár hogy nem adja a tv a meccset.
@gabute: Mondj jobbat! Léderer Ákos legalább szereti és amatőr szinten űzi is ezt a sportágat.
Idő kellett amíg "a kapufáról kipattant a labda" helyett "a kapuvasról jött vissza a korong" lett, de fejlődik, mint mi is, és lelkesedéssel közvetít.
@laza6: és tegyük még hozzá, hogy Ancsin is mindig kapufát mond, nem ettől lesz valaki jó vagy rossz sportriporter. Én speciel teljesen meg vagyok vele elégedve.
@eradam: SK+ van már. Nem mintha lenne tévém, csak úgy emlékszem :)
@gabute: Szerintem sincs túl sok baj vele...ami meg van, azt bőven el lehet nézni neki.
A svájci VB közvetítések alkalmával is voltak úgymond profik, akik kommentáltak és elviekben értenek a jégkoronghoz, mégis néha az ember a hasát fogta. Nem ettől függ egy jó közvetítés.
Nem ért különösebb meglepetés. Igérni, tervezni mindenki tud.Akkor fogok örülni, ha egy szezon UTÁN tudok majd pozitiv véleményt alkotni a közvetitésekről.Addig egy betüt nem hiszek el a "sportosok" által elmondottakból.
@laza6: Léderer Ákos jó gyerek. Először én sem bírtam. Később, ahogy belerázódott úgy kedveltem meg. Az nagyon király, amikor szinte ,,kirepűl" a hangja a góloknál:)
Kritálytisztán tényleg nem értem a problémát.Ha közvetítési jog átkerült Sportklubhoz,de ezen a napon nem tudja közvetíteni,akkor miért nem kötnek egy eseti megállapodást a Sporttv-vel (ha már annyira idilli a viszony),hogy oké tesó,akkor ezt még te adod.27-én 1-kor biztosan néznék Ricsén és Pornóapátiban is néhányan,de nem biztos(biztos hogy nem),hogy Bp-re feljönnek.Tényleg ennyire bonyolult a dolog?
Havast Léderer helyett!!!!!!!!!!
Most mit lehet csinálni? A TV nem közvetíti,itt meg a hótól nem mer útra kellni az ember...
Ez itt kérem MAGYARORSZÁG!
@istvan_flinta: addig "jo ido" lesz nem? ha jol ertettem jon a "meleg"

amugy nem ertem miert nem probalkoznak a DIGI-nel.
rengeteg szabad musoridejuk van (romaniaban ha jol szamoltam mar 3 vagy 4 sportcsatornat inditottak) tehet siman beferne a jegkorong, azonkivul ugy "roman" ceg tehat a MOL liganak is jot tenne egy kozos sportcsatorna...

igen tudom h a sporklubnak is van roman testvere, csak mig a DIGI feltorekvo (es minedent megtesz hogy beleegjen az emberek agyaba a ceg neve) a sporklubnak mar kialakult musorrendje van...

na mind1, remelem ezert leadnak par meccset hebe-hoba....
@vaze: a sport1-2 utolsó két és fél éves szereplése. kiváló felszereltség, idióta műsorpolitika (egy odabent dolgozó cimbim véleményét idézve)
Ez egyszerűen érthetetlen.. Ne csináljuk már! És mi lesz azokkal, akik nem tudnak felmenni a meccsre? Én nagyon örülök, hogy Tető alá került ez az esemény, bár a névválasztás lehetett volna más is.. És nem adja a TV!!! Ez az esemény a jégkorong ünnepe lesz, ahogy föntebb is, és biztos sokan kiváncsiak rá, ahogy én is! Nehogy már ne lehessen valamilyen megoldást taláni erre, hogy mégis képernyőre kerüljön!!
Ami ebben az országban folyik TV közvetítés címen, az már vicc.. Remélem lesz megoldás, és valamelyik csatorna tényleg adja!
@laza6: Máté Páltól Engyel Istvánig bárki klasszisokkal jobb.

Igazság szerint kb. 10%-ban van csak szó a hozzáértéséről (és ez nem a jégkorongspecifikus, hanem a riporterspecifikus hozzáértése!), és 90%-ban arról, hogy elviselhetetlenül üvölt a góloknál. Egyszerűen nézhetetlen vele minden meccs. A Volán meccseket is mindig elkezdem nézni, lelesekedem, stb. De az a góloknál hallatott sikítás, amit jelelmzően 12 éves kislányok szoktak életük első rockkoncertjén produkálni, az borzalmas! Rémálom! Nézhetetlen a meccs tőle. Az első Volán gólnál le szoktam halkítani a tévét a minimumra, a másodiknál meg el szoktam kapcsolni. Komolyan mondom, egyszer a gyerek is rémülten sírni kezdett egy Volán-meccs alatt Léderer sipítására!

Ha a gólörömnél a hangerejét visszaveszi 70%-al, akkor felőlem lehet ő is. De mindaddig ez az ember számomra hallgathatatlan, így az általa közvetített esemény nézhetetlen, élvezhetetlen :(
Erre nem tudok mit mondani csak azt, hogy ez elég gáz... :(
Más tévénél nem lehetne bepróbálkozni, m1 m2 valami?
Csak tudnám, mi halaszthatatlanul fontos dolgot közvetíthet egy Sport Tv vasárnap 13 órakor...
Biztos Snooker ismétlés.

Ez van, legalább később lesznek még meccsek

@Dave55: Na ne viccelj. Mikor az M1/2 eladja a foci vb közvetítési jogait, pont egy ilyenbe kezdene el költeni...

Max a Duna TV lehetne alternatíva.
Ilyen a földön nincs! Romániában több hazai hokimeccset adnak mint nálunk - ez vicc. Ott megéri?

Megvan a véleményem, de úgyis mind ugyanazt gondoljuk.
Szégyen az egész.
@gabute: Hát akkor bele kell írni az új megállapodásba, hogy a Sport1 lemond az OB1 és MOL meccsek közvetítéséről a Sportklub javára, ráadásul kölcsön adja Máté Palit a Volán meccsek közvetítésére...:-)

Szerencséd, hogy nem Dél-Amerikában születtél focirajongónak. Nem tudom, ott mit szólnál egy fél perces góóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóól kiáltáshoz.

Tudod mit? Beszéljük meg Lédererrel, hogy vegye vissza az üvöltés hangerejét, mondjuk 2 dB-lel. Csak, hogy ne kelljen kikapcsolnod a tévét.Oké?:-)))
Nem tudom mire ez a nagy felháborodás.
A aport TV is profitorientált vállalkozás mint a kereskedelmi tv-k.
Ha nem éri meg neki, úri passzióból nem fogja közvetíteni. Tetszik, nem tetszik egy magyar bajnoki jégkorong mérkőzésnek nincs akkora értéke mint a foci nb1-nek. Szemben a válogatott meccsekkel. (ott a nézőszám is nagyságrendekkel nagyobb)

A sportklub meg azért hajlandó megvenni, mert valamivel ki kell töltenie a műsoridejét, és némi nézettséghez jusson, mivel elvesztették a német és spanyol bajnokság jogait. Illúzióim nincsenek. a ezek megmaradnak akkor nem adnak ennyi csapat sportot.

A Digivel sem lenne beljebb a szövetség, mert az meg az ország nagy részén foghatatlan, hála az idióta terjeszkedési politikájuknak.
@laza6: Lédererrel még az is baj, hogy nem tud klub szimpátia nékül közvetíteni.
@freddyD: A Sport1-en 27-én 12:45-kor NFL meccs lesz felvételről, a Sport2-n 13:00-kor Hibernians-Rangers élő (előtte 11től Detroit-Colombus felvételről), a SportKlubon 13:00-tól év végi összefoglalók felvételről (boksz, brazil és argentín foci). (frrás: tv.animare.hu )

Fentiek közül a skót bajnoki megy csak élőben, a többi videozás, szóval lenne itt megoldás, ha akrnák. De nem akarják... Mert ez Magyarisztán b+...
@laza6: Ettől még élő kommentátornak nagyon rossz. Meg sem közelít egy Hajdú B., Faragó, Máté P., netán Knézy szintet.
Szegény Knézyt mindig az a vád érte, hogy kimutatja a szimpátiáját, ha volt. Engem nem zavart, remek volt még ettől a közvetítés. Léderer is kimutatja, de az egy kemény magos szurkoló módján van a 4. áés az 5. forralt bor között :))). Nem való tévében. A királyi többesben kimondott dolgokról nem is beszélve...
SportKlub meg nincs a UPC alapcsomagjában. A csatorna nézettsége emiatt sokkal kisebb, mint a SportTV-é. Nem feltétlen jobb ez így. Vagy csak engem bosszant, mert nekem nincs SportKlubom?
@check: Hajdú B. szerintem béna. Hülye vicceket mond, meg értelmetlen statisztikákkal, és hülye információkkal üti el az időt... Dehát ízlések és pofonok.
@Vincenzo90: Nekem sima kábeltv-s csomag van a UPC-nél és van Sportklub.
@Vincenzo90: Persze izlések és pofonok, de írtam oda - a teljesség igénye nélkül - 3 másik ismert sportriportert.
@check: ha te kifizeted a csatornának az élő műsor költségeit, akkor sztem megcsinálnák:) de az sok 0 lenne nagyon, és sajnos egy szép szám után, a tizedesvessző előtt. azért ki kell kuldeni egy közvetítőkocsit, kamerákat, embereket hozzá, műholdidő egyebek, szal nem magyarisztán b+ hanem pénzügyek b+ :) sajna nem terem a pénz ottsem, és ha valami sokba kerül, és nem vennék meg a reklámidőket, hogy az megtérüljön, akkor nem lesz a tvben.
@Today05: Úgy olvastam, hogy a Sport TV nem fiizet jogdíjat a MOL Liga (és OB1, MK) sorozatok közvetítéséért. Tehát csak a saját költségét kell megtermelnie, ami szerintem nem egy nagy kunszt (ha igaz a pletyka akkor 1M körül van).
@1116001: De a REAC-nak nincs hokicsapata...
@check: Azért, mert a felvételről adott anyag sugárzásához nem kell közvetítővonalat bérelni a csarnok és a központ között.
@1116001: Jó neked, nekem van egy digitális előfizetésem Pesten, és a szüleimnek egy sima analóg kábel Fehérvár mellett, mind a kettő UPC, és egyiken sincs SportKlub, azért a csomagért jóval többet kéne fizetni. Én nem tudom, te hogy csinálod, de engem csak cseszegetnek, meg előre fizettetik hó elején a számlát, viszont 0 szolgáltatást nyújtanak, és botrányosan gyenge a kínálata a csatornacsomagnak, amit ráadásul nem is olcsón kapok tőlük.
fiberneten januártól újra lesz sport1!
Léderert neeeeeee!!!
utálom, hogy végre hokimeccset nézhetnék, és nem megy, mert egy ember ordít a lakásomban. és az még hagyján, hogy a góloknál, de minden egyes helyzetnél, ami a hokiban azt jelenti, hogy félpercenként. már próbáltam mindent, halkítottam a tv-n, de akkor is ordított, hang nélkül meg borzalmas. a nyelvi rémségeit már meg is bocsátanám, csak nem ordítana, mint egy (kapu)fába szorult féreg.
mellesleg micsoda pazarlás, hogy közben a török laci meg fenn fagyoskodik, és a szünetben próbálja helyre tenni a látottakat...
az év szégyene nem erőséggi sorrendben
1. millenáris (vissza a sátortető alá, majd menekülés)
2. mol liga közvetítések az ősszel
3. nagyszabású winter classic közvetítése
4. Berta ügy

biztos van még lehet folytatni, tény, hogy sok jó is történt, de ezek a dolgok elég gázak szerintem

felvételről sem adják a mérkőzést?

nem ide tartozik, de hogy legyen egy kis humor is láttam az eurosport2-n kutyamagasugrást, meg sprintet :), nagyon arik voltak ajánlom
@Rock me Amadeus: analóg vételen nem lesz sport1, csak digitálison!!!

Neten lesz közvetítés?
süti beállítások módosítása