HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Kiélezett csaták a serdülőbajnokságban

2009.10.28. 15:26 hokikori

A serdülők és a kölykök bajnokságában is a Bp. Stars áll az élen, a kép azonban még csalóka a küzdelemsorozatok e szakaszában. Egyik csapat sokat játszott, a másik keveset, van, amely még jégre sem lépett. Folytatjuk utánpótlás-sorozatunkat.

Immár két számjegyű az induló csapatok létszáma a serdülőbajnokságban. A kaposváriak kivételével a többi tíz csapat túl van a bemutatkozáson. A múlt évi aranyérmes – Maszlov Dmitrij irányította – Bp. Stars jelenleg is vezeti a tabellát. Tavalyi döntőbeli ellenfele, a serdülőválogatottat is irányító Marton Tibor csapata, a MAC eddig csak egy mérkőzést játszott, amit 9-8-ra meg is nyert idegenben. A fordulatokban gazdag miskolci csatát az ezüstérmesek kevesebb mint 13 perc alatt fordították meg 4-8-ról. A táblázat nem ad reális képet az erősorrendről, hiszen a már említett MAC mellett többen is vannak, akik még csak 3 mérkőzésen vannak túl, mások már 6-ot is lejátszottak.

Remek rajtot vett a csíki csapat, rögtön az elején a bajnokot is elkapta. A jelenleg 8. miskolciak is képesek bármelyik ellenfelüket megszorongatni. A debreceniek ugyan kétszer is nagy vereségbe szaladtak bele, de a lemaradó csapatok ellen egyértelműen bizonyították, nem lehet könnyen letudni őket. Sőt képesek voltak meggyőző fölénnyel legyőzni az elmúlt év utánpótlásedzője, Faragó Gyula által trenírozott dunaújvárosi gárdát is. A korábban jégproblémákkal terhelt Újpesti TE eddig még csak egy hazai és két idegenbeli fellépést jegyez, de az eredmények jelzik, komolyan kell számolni velük a bajnokság során. A rendkívül meggyőzően menetelő fehérvári fiatalokat szoros mérkőzésen eddig csak a bajnok tudta legyőzni.

A kanadai táblázaton azon csapatok játékosai vezetnek, amelyek már hat mérkőzést is lejátszottak, ráadásul gyengébb ellenfelekkel is, ők nagyobb esélyt kaptak a pontszerzésre. Ennek figyelembe vételével értékelhető az élen álló öt káposztásmegyeri fiatal teljesítménye. Fliszár Zalán 37 (24 gól+13 passz), Dósa Krisztián 29 (11+18), Gágyor Péter 27 (18+9) pontos, hét mérkőzéssel a hátuk mögött. A debreceni Könczei Áron 23 (16+7), a miskolci Ritó László 15 (14+1) pontját öt mérkőzés alatt gyűjtötte, az újpesti Mach Márton mindössze négy találkozón szerzett 15 pontot, úgy, hogy csapata még nem játszott a mezőny végén szereplő egyesületekkel.

A kapusok közül többen igen kevés időt töltöttek a jégen, így csak azok teljesítményéről érdemes szót ejteni, akik legalább 100 percet őrizték a hálót. A debreceni Fucskó Tamás vezeti az eredményességi listát, 101 lövést hárított, 86,32%-os hatékonysággal véd. Őt két Bp. Stars-kapus, Lak Ádám (83,52%) és Horváth Marcell André (83,33%) követi. Az Újpesti TE, az SC Csíkszereda és a Fehérvár védői a statisztika szerint óvják kapusaikat, ritkábban engedik tüzelni az ellenfeleket, míg az ellenpélda a debreceni csapat, amelyben valószínűleg kevesebbet takarítanak, többet hagyják dolgozni utolsó emberüket.

Rekord létszámmal, 18 résztvevővel indult a 14 év alattiak küzdelemsorozata. A tavasszal befejeződött bajnokság első hat helyezettje szabad kártyával jutott a felsőházba, a többi csapat előselejtezőt vívhatott a legjobbak közé kerülésért. Ennek megfelelően egy nyolcas felsőházban és geográfiai megosztás szerint két ötös alsóházban versenyeznek az U14-esek. A legutóbbi bajnok SC Csíkszereda még nem lépett jégre az idényben, míg a Fejér megyei dobogósok nem lendültek formába. A generációváltás minden évben sokat változtat az erőviszonyokon, ebben a korosztályban kiváltképp. Azok a csapatok, amelyekből tömegesen csúsztak fel serdülőbe a hokisok, csak hosszabb idő alatt képesek pótolni a távozók tudását. Az idősebb korosztályokéhoz hasonlóan itt is a Bp. Stars vezeti a táblázatot, veretlenül. Rendkívül biztató kezdéssel rukkoltak elő a nyáron különböző külföldi és hazai edzőtáborokban edződött újpesti fiatalok, akik tapadnak a listavezetőre.

Az idény elején mutatott forma alapján a Kercsó Árpád által irányított Zalai Titánok, valamint a Viitasaari-Keresztury kettős szakmai vezetésével készülő MAC Népstadion tűnik még éremesélyesnek. A székelyek belépésével még izgalmasabbá válhat a bajnokság. Az alsóház keleti csoportjában a MAC Népstadion B és az FTC Hokiakadémia fej fej mellett halad, vezetnek a velük ki-ki mérkőzéseket vívni képes két kelet-magyarországi alakulat előtt, míg a nyugati területen a Drago Skorpiók SE százszázalékos teljesítménnyel áll az eddig csak egy mérkőzést játszó, azt megnyerő, Boros Ladislav által irányított Egerszegi Titánok és a Győri ETO HC előtt.

A felsőház kanadai táblázatát az eddig legtöbb mérkőzésen szerepelt dunaújvárosi Erdély Csanád vezeti 15 ponttal (11+4). A legutóbbi pontkirály, a jelenleg a Bp. Starsban játszó Galló Vilmos 13-mal (10+3) második. Ugyancsak 13 pontos a Zalai Titánok két játékosa, Vokla Roland és Szabó Pál Krisztián. Az alsóházban a Drago Skorpiók SE csatárai brillíroznak. Szabari Botond 16, két társa, Dragomir István és Szalai Gergely 13 pontot szerezett. Őket Olasz Dávid, az Erzsébeti Farkasok játékosa követi 12 ponttal, a gyengébbik nemet Dabasi Réka (FTC Hokiakadémia) képviseli a legeredményesebbek között 10 pontjával.

A kapusok teljesítményére ebben a korosztályban csak a bekapott gólok és a kapuban eltöltött idő alapján lehet következtetni. Tekintettel arra, hogy a leadott és hárított lövések számát a statisztikából nem lehet megállapítani, ennél a korosztálynál nem értékeljük a hálóőrök statisztikáját.

A Ferencváros az U13 és az U15 korosztályban is csapatot indított az osztrák bajnokságban. Pindák László távozása után a zöld-fehérek a Kercsó Árpád-féle zalai csapattal közösen, vegyes kerettel, a mesteredző vezetésével szerepeltek nyugati szomszédunknál. A IX. kerületi gárda több alkalommal sem tudta tartani a versenykiírásban megkövetelt játékrendet. Sajnálatos fejlemény, hogy a bajnokságban szereplő osztrák csapatok szakvezetői a magyarok részéről folyamatosan jelentkező módosítási igényeket nem tudták kezelni, ezért az FTC Hokiakadémiát az osztrák jégkorong-szövetség versenybizottsága kizárta a további küzdelmekből.

16 komment

Címkék: bajnokságok kölykök utánpótlás serdülők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"az elmúlt év utánpótlásedzője" - ezen is mindig sírva fakadok...
Teljesen rendbe van ez a serdűlő kapus statisztika ??????Csak ahogy már többször jeleztem az illetékeseknél(SÜKETFÜLEKRE)találva hátha ezen a fórumon végre kapok választ!! Ki készíti ezt, nem értem, hogy miért csak az első tizenhárom kapusnak van számolva a kapott lövés, holott az van írva hogy akik több mint száz percet voltak játékban, kik állapítják meg hogy egyes mérkőzéseken hány lövés ment kapura.
Szerintem ha már csinálnak valamit végre ezzel kapcsolatba akkor minden kapusnak meg kéne csinálni és pontosan kellene vezetni ezt a statisztikát. Többen nem fogják érteni,hogy engem mért zavarnak az ilyen módon összeállított kimutatások. Ha valakit érdekel akkor annak szívesen elmondom vagy leírom mert ez egy kicsit nagyon hosszú lenne.
Serdülőben a Kaposvári mérközések mikor kezdődnek?
Két hónap alatt nem lehet minden mérkőzésüket lejátszani, ha pedig Jan-20.-a utánra kerülnek, mi lessz a rájátszással????
Ti ezt értitek?
@goaltender: A kapus statisztika teljesen rosszul van vezetve. Mivel érintett vagyok az ügyben, és az edzőnk vezeti a statisztikát, igy jól tudom, hogy a saját gyerkőcöm az eddigi 4 mérkőzésen kb. 150 lövést kapott, és ebből ment be 36 gól. Minden alkalommal megnézzük, de iszonyú idegesitő igy ez a kimutatás. Lehet, hogy az élvonalban van, akinek jól számolják, és lehet, hogy mert még csak 96-osként védjük a serdülő kaput, ezért azt mondhatják, nem érdekes, és hogy nézne az ki, ha beirnák a valós kapott lövéseket, de ez van, ezek tények. Mást se csinálnak a csapatunk kapusai, csak háritják a lövéseket, a mérkőzések alatt. Jó lenne valami változás a statisztikák ügyében, kapus fronton.
Én úgy tudom,hogy csak ifi korosztálytól kell lövés statisztikát vezetni.Serdülő és Kölyökben csak sor stat van.Kár mérgelődni kedves kapusszülők,elég ha a Ti és a csapatotok tudja milyen jó kapusuk van.:)
@goaltender: @csillageva: Bosszantó ez, persze, de Startreknek teljesen igaza van, induljatok ki abból.
A kapus- és a lövési stat sehol sem 100%-os, még a Mol Ligában sem, de pl. az EBEL-ben is nagy különbségek vannak a hivatalos és a csapatok által vezetett számsorok között. Sajnos idehaza sok zsűri nem megfelelő módon vezeti az adatokat, Erzsébeten például mindig 50 körül lőnek a csapatok, de volt már, hogy 60 fölé mentek, ami nyilván nonszensz. Tisztázni kéne, hogy a lövési-védési statba csak a kapu felületét eltaláló lövések számítanak bele.
Érdemes összevetni, mennyire torzítja mindez a kapusok adatait.
EBEL:
www.eishockey.at/e.php?t=815&x=goalkeeper&d=EBL0910_SPIELERSTAT
Szlovák extraliga:
www.szlh.sk/statistiky/c-0001_l-266/i-action%2161save%2195percentage
Mol Liga:
www.regi.icehockey.hu/reg06/kapus_statisztika_mol09.php
@F. Kapus: Egyetérthetünk tehát abban, hogy az Ifi korosztálytól kéne vezetni ezt a statisztikát:))Az illetékesek miért nem tudják ezt?
@csillageva: Nem tudom megmondani, mikortól kellene vezetni. Illetve azt már tudom, hogy ek-ban semmi értelme nem lenne, feljebb nem látok. Inkább értsünk abban egyet, hogy ha már vezetjük, akkor értelmesen és reálisan tegyük! :)
@Startrek:
Tudod csak az a baj hogy többen a hazai szakemberek és edzök közül is Tisztelet a kivételnek ezekböl a statisztikákból véleményt formálnak úgy hogy nem is látják egész évben egyszerse a gyereket védeni és ezekután kihirdetnek különbözö rangsort,a másik problémája enek,hogy mostmár hál istennek több játékos tud kijutni külföldre és egy próba játék után ezeket a statisztikákat talán megnézik és csak azt látják(maradjak az én fiamnál)hogy 54lövés 54gól.De a másik nagy baj hogy a gyerekek is nézik ezeket a statisztikákat és ök nem igy élik átt ezt az egészet.De mindegy vagyis nem de abbahagyom mert ahogy említettem oldalakat tudnék erröl a témárol és viszonyokról írni.Ja még anyit ehez a dologhoz,hogy higye el mindenki,hogy vanak olyan mérkőzések ahol egy gyengécske csapat játszik egy erősebbel vagyis forditva ot ténlegesen elérheti a 70 lövést mérkőzésenként is az erösebb csapat ez már nálunk nem egyszer elöfordult és nem minden lövést számoltam csak azt ami eltalálta a kaput,de volt olyan is hogy a másik csapat edzőét kérdeztem meg és közel 100 lövést mondott,ha ezekböl a számokból indulnk ki akkor teljesen más lenne a megitélése a gyengéb csapatok kapusainak mert ugye azt mindenki tudja hogy kevés lövés és a sokkal több lövés közöt mi a különbség.
Nekem már volt egyszer egy olyan javaslatom,hogy a gyengébik csapat kapusát állitsuk be az erösebik csapat kapujába és forditva és egyböl kiderülnek dolgok de zzt senki nemmerte föl válalni.
Mégegyszer BOCS a hosszú levélért de ez kikivánkozott.
Az a nagy probléma, hogy általában nem tudják mi számít kapura lövésnek, ebből a sok különbség és vita.
És igazából pontosan nem is lehet számolni, max akkor ha a kapu mögött foglal helyet a statisztikus. Ugyebár az számít a kapusstatba beírand kapuralövésnek, ami gólt eredményezne, ha a kapus nem hárítaná. Tehát ha jön egy lövés, ami ugyan kapuvas mellett menne egy fél centivel, de a kapus úgy ítéli meg biztosabb ha kicsúszik rá stb, az nem számít kapura lövésnek, mert amúgy sem lett volna gól. Az sem számít lövésnek, ha a kapus mondjuk a vas felett lepkéssel megfogja a korongot vagy egy srégan lőtt lövést lepkéssel elkap, de ha ő nem lett volna ot akkor nem gól.

A "probléma" általában még az, hogy ezeket a statokat szülők, hozzátartozók csinálják. Biztosan mindenkinek a sajátja felé húz a szive, mégha ezt észre sem veszi.
Érdemes volt itt írni a lövésstatisztikáról, mert már le is vették a serdülőknél.
@Startrek: ezen miért kell csodálkozni? Főleg akkor, amikor a tabellán 3 ponttal álló csapat megelőzi a 4 pontosat? ;)
@MeLa: Olvass feljebb! Én egyáltalán nem csodálkozom,sőt..
@Startrek: én meg kacsintottam a végén...
@pokerface: A hivatalos statisztikát nem szülők készítik, hanem a zsüri. Idén a kölyök és serdülő korosztályban csak sorstatisztikát kell készíteni, az ifi és junior korosztályban már lövést is, ennek megfelelően csak itt van értékelhető kapus statisztika is. A statisztikusok számára van egy leírés, hogy mit kell lövésnek tekinteni, ami valamelyest kizárja a szubjektivitást, de természetesen 100%-ban nem tudja, hiszen a hoki egy gyors játék, és néha másképp látjuk az eseményeket.

Hivatalosan az alábbiak számítanak lövésnek :

A „lövés”, mint statisztikai fogalom meghatározása:

1)Lövésnek kell értékelni, ha egy játékos úgy üti meg a korongot, hogy az áthaladna a gólvonalon (vagy a gólvonal felett) a kapuba, ha a kapus nem akadályozná meg.
2)Értelemszerűen lövésnek kell értékelni, ha a játékos gólt ér el.
3)Lövésként kell értékelni minden gólnak ítélt eseményt, amit a játékvezető a jegyzőkönyvbe diktál (pl. korcsolyáról a hálóba kerülő korong).
4)Lövésnek kell értékelni , ha a korongot a kapu előterében álló kapus megfogja, kiüti, kirúgja vagy a korong irányát megváltoztatja, függetlenül attól, hogy az gólba tartana. (pl. „lepkés” kesztyűjével kinyúlva megfogja.)
5)Lövésnek kell értékelni, ha a kapu felé tartó korong játékoson, játékvezetőn (vagy felszerelésükön) változtat irányt (lepattan), és az 1) pontnak megfelelően értékelhető.
6)A lövés statisztikai értékelésénél a korong sebessége nem meghatározó.

Nem értékelhető lövésnek, ha

1)a meglőtt korong a kapuvasról kifelé pattan
2)a meglőtt korong játékoson, játékvezetőn (vagy annak felszereléséről) irányt változtat (lepattan), és utána nem teljesül a lövés meghatározásának 1) pontja.
3)a lövés következtében hálóba került korongot a játékvezető szabálytalanság miatt nem ítéli gólnak.
süti beállítások módosítása