HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Nem tervezhetünk az EBEL-indulással

2009.10.20. 07:47 F. Kapus

A Mol Liga hét csapattal indult az idén. Nyáron több változás volt, mind a létszám, mind a résztvevők névsorában. Több csapat vezetői különböző időpontokban különböző országok bajnokságába vágytak menni, de a maradás mellett kardoskodók is jelezték, érdemes átgondolni, a következő szezonban mit csináljunk másképpen. Elsőként az éllovas dunaújvárosi csapat vezetőjét, Azari Zsoltot kérdeztük erről. Más meglehetősen érdekes témák is szóba kerültek, például az: meddig tudják megtartani legnagyobb értékeiket?

A Mol Liga most sokak szerint az utóbbi évtizedekben nem tapasztalt izgalmakat hoz, ami egyrészt a kiegyenlített mezőnynek, másrészt a hét versenyképes csapatnak köszönhető. Talán a színvonal tekintetében sem történt olyan negatív változás, amit a szezon előtt várni lehetett. Azari Zsolt nem hamarkodja el a véleményalkotást.

"Ezt a szezont még nehéz értékelni, nem ment le elég mérkőzés ahhoz, hogy végső következtetéseket vonjunk le. Az biztos, hogy a HC Csíkszereda hiányzik, mindenki sajnálhatja, hogy ők már nincsenek. Erre az évre rányomta bélyegét a válság. Ez olyan objektív tényező, amivel egyik csapat sem tud mit kezdeni. De látszik, ahhoz képest mégsem rossz a bajnokság. Kiegyenlítettebb a mezőny, kevés mérkőzés végét lehet előre megjósolni. Izgalmasabb lett a Mol Liga, ez egyértelműen pozitív fejlemény. Ha átlagot vonunk, nem csökkent a színvonal az előző szezonhoz képest, csak a szélsőségek mérséklődtek. Az SC gyengült, a HC megszűnt, de a Ferencváros és a Miskolc feljött."

A tízből hét csapat lett, ezzel kevesebb a mérkőzés is. A dunaújvárosi vezető szerint ezen változtatni kell. "Sokkal jobb lenne, ha a mérkőzésszámot emelni lehetne. Az igazi megoldás az volna, ha még több csapat kapcsolódna be a küzdelmekbe, de amíg ezt nem sikerül elérni, addig az is megfelelő lenne, ha ezek a csapatok többször játszanának egymással. Amikor kiderült, hogy a Losonc nem tud indulni, be kellett volna sűríteni a szezont. Sajnos éppen azon a ligaülésen nem voltam ott, mert külföldön tartózkodtam. Akár úgy is meg lehetett volna oldani, hogy csak a magyarországi csapatokkal játsszunk többet az OB I. keretében. Az a helyzet, hogy a magyarországi csapatok elleni mérkőzésekre amúgy is nagyobb az érdeklődés a közönség részéről. De nagyon fontos az erdélyi csapatok jelenléte a Mol Ligában, sportszakmai és egyéb okokból is."

A Dab.Docler ügyvezetője azt is elárulta, mit tartana a legjobb megoldásnak, merre kellene elindulniuk a magyar csapatoknak. "Nagyon jó ötletnek tartom, hogy a szlovák 1. ligával együttműködjünk. Remélem, részükről is lesz hajlandóság és nyitottság. Az a felállás, amiről Studniczky Ferenc elnök tárgyalt Pozsonyban, jól hangzik, kedvező lenne a magyar jégkorongnak. Nagyon örültem, hogy a magyar vezetőség elment a szlovák fővárosba, ez a reális következő lépés, ezt az irányt kell tovább erőltetnünk. A Mol Liga lehetne egy harmadik, déli divízió a két csoportból álló szlovák másodosztályban, ahol első körben lezajlanának a belső küzdelmek, majd minden csoport legjobbjai folytatnák a versengést. A többiek addig itthon játszanának egymással. Azt gondolom, egy olyan hétcsapatos ligát, mint az idei, december végéig le lehetne zavarni, amúgy is mindenképpen sűríteni tartom szükségesnek a játéknapokat. Szezononként legalább 50 tétmérkőzést kellene játszanunk, az EBEL ebben is példa kell legyen. A szezon végén pedig, a szlovák-magyar közös szakasz után pedig jöhetne az OB I. rájátszása."

Azari Zsolt határozott véleménnyel van arról, hogy magyar csapatnak magyar bajnokságban a helye. "Egyszerűen nem látok logikát abban, hogy magyar csapat egy külföldi bajnokságba menjen a közeljövőben. Más OB I.-esek néha megszellőztetik, hogy idegenbe mennének, így volt ez ezen a nyáron is. Szóba jött a szlovák és az osztrák másodosztály, illetve a szlovén bajnokság is. Nincs logika ebben. Miközben a ligaüléseken azt bizonygatják a klubok, hogy nem tudunk több fordulót játszani, mert kevés a pénz, arra szívesen áldoznának, hogy több száz, esetenként több mint ezer kilométerre elutazzanak, ami nyilván jóval költségesebb. Ezek populista megnyilvánulások. Azért mert valami külföldi, még nem feltétlen jobb. Igenis van lehetőség idehaza is a kiteljesedésre, bármelyik magyar csapat számára. Nem látom, hogy kinőtte volna bármelyik a Mol Ligát."

A Dab.Docler egy működő modell szerint él évek óta. Megfontolt gazdálkodás, a fiatalok előtérbe helyezése jellemzi az egyesületet, kevés légióssal. A megfelelő edző megtalálása sokat lendített a szakmai munka sikerességén, nagy kérdés, lehet-e előrébb lépni, és ha igen, merre. "Reálisan nézve nem tervezhetünk például az EBEL-indulással. Sokan szeretnék, hogy legyen még egy magyar csapat ott, de se közel, se távol nincs támogató, akinek segítségével ezt fel tudnánk vállalni. A mai minimális EBEL-költségvetés harmadával, negyedével rendelkezünk. Ennél sokkal reálisabb a nyitás a szlovák 1. liga felé, amit úgy érdemes végrehajtani, hogy közben a magyar OB I.-et sem hagyjuk el. Ma ez szolgálná leginkább a magyar jégkorong érdekét. Az is igazi színvonal-emelkedést hozna.

Dunaújvárosban lehetőségeinkhez képest lassan elérjük a maximumot. Amit tudtunk, azt kihoztuk ebből a csapatból. Annyi lehet még hátra, hogy adunk további 3-4 válogatott- és EBEL-szintű jégkorongozót a Fehérvárnak. Ha őszinték vagyunk magunkhoz, be kell lássuk, játékosaink számára megfelelő jövőkép, hogy egy nívós bajnokságban fejlődhetnek, és jóval többet kereshetnek, mint nálunk. Mi mindig játékospártiak voltunk, senkinek nem fogjuk gátolni a pályafutását.

De ehhez még javulniuk, fejlődniük kell a mai újvárosi fiataloknak. Még nincsenek azon a szinten, ami ahhoz kell, hogy ott is megállják a helyüket, de egyértelműen látszik, előbb-utóbb odaérnek. Ez ügyben novemberben komoly visszajelzést kaphatunk, bízunk benne, a Pannon Hoki Kupán néhányan közülük megmutathatják, megfelelő úton járunk. Mivel magyar szinten jelentős hátvédhiány van, elsősorban azon a poszton várható áttörés, ha még nem is most, de éveken belül. Erre vannak potenciális jelöltjeink. A kanadai edző igazolásával azt kaptuk, amit mindig is vártunk. Arra számítottunk, hogy fizikálisan és mentálisan erősödünk, J. P. MacCallummal megtörtént mindez. A védőkön kívül is vannak válogatottjelöltjeink, ha végigszámolom, a mostani keretünkben 5-6 válogatottságra esélyes játékos jégkorongozik."

76 komment

Címkék: dab.docler azari azari zsolt

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pelda erteku nyilatkozat mindenki szamara.
Nagyon jól látja a helyzetet, ami nem is csoda, hisz ebben él.
El sem tudom mondani hány évet vártunk egy ilyen vezetésre.

Valóban a szlovák vonal az, ami az összes magyar csapatnak lehetőséget adna a fejlődésre, nincs értelme két kirakat csapatot tartani. Egyre sincs igazán pénz.

De még nagyon elvi szinten fogalmazódott meg ez az egész és sztem leginkáb csak a mi fejünkben. Kérdés, mit szólnak hozzá a szlovák csapatok. (gyakorlatban, nem elvi szinten)
Nagyon bízok benne, hogy legalább 2 kör lesz az OB1 középszakasza. Változtatni még lehet, hiszen a sorsolás sincsen még meg.
Plusz a Magyar Kupát is is fel kellene illeszteni akár úgy is, hogy mindenki játszik mindenkivel egy minitornát, de csak egyszer sorsolás szerinti helyszínen és az első kettő döntőzne az első otthonában.
@OliBLOOD: Oli! Az kéne még csak! Akkor hazaérne a Volán és minden magyar csapat esélye elúszna, hogy bajnok legyen :)
Tiszta, reális és mégis magabisztos és feltörekvő jövőkép. Nagyon szimpatikus nyilatkozat, jó ilyet olvasni. (bárcsak más téren, pl. politikában is ilyet lehetne látni/olvasni itthon)
@1nf3rn0: Ejnye Infi, sajnálod tőlünk azt a kis örömöt! :) Na jó csak viccelek... :)Jó cikk, Azari most sokat nőtt a szememben, abszolút reálisan látja a dolgokat.
@1nf3rn0: Attól tartok, hogy ez reális ellenérv lesz a szezon meccsszámának növelése ellen.
Sokaknak fontosabb lehet egy döntős szereplés a 32 meccs ellenére, mint egy esetleges bronzérem, de 40 meccs+Magyar kupa.
Remélem, Azari Zsoltnak nem lesz igaza, és a játékosaik nem fognak a Volán EBEL csapatába kerülni! Sokkal jobban bízom abban, hogy Volán-szintű csapatok fognak nőni Magyarországon néhány éven belül. A lehetőség megvan: a bázis minden korosztályban szélesebb, mint a korábbiban, U18-ban már az eredmények is kiemelkedőek. Egyszerűen néhány éven belül akkora minőségi játékosdömping lesz a magyar jégkorongban, hogy vagy három-négy Volánnyi azonos szintű hokisunk lesz (ha minden jól megy). Innentől meg semmi értelme a Volánba-áramlásnak. Sőt, innentől a Volán hazajövetelének, és a MOL Liga csúcsrajáratásának van értelme!
Ja és még egy kicsit a jövőről. Szerintem egyértelműen a média és a szurkolók felé kéne nyitni. Magyarul megmarketingelni az egészet.

A csapatoknak 1000 fős átlagnézőszámot kellene elérnie (Dunaújvárosban ez ráadásul marha egyszerű, hiszen sokan szeretik a hokit, más meg nem nagyon van). 1000 Ft-os átlagos jegyárral számolva ez kapásból vagy 20-25 millió Ft bevétel / év. Aztán lehet 1000 embernél már szurkolói ajándéktárgyakkal is kereskedni, ami akár még egy 5-10 milliót hozhat. Ez 25-35 millió Ft. Kb. ennek a dupláját reálisan össze lehet szedni a szponzorokból. Mez, palánk, jég... nincs még egy sportág, ahol ennyi hirdetést lehetne elhelyezni! És kb. 20-30 millió kellene, hogy származzon a szövetségtől is: névhasználat, szövetségi szponzorok, és ami nagyon fontos: TV bevételek. Hiszen látjuk, hogy a DigiSport közvetíteni akar!

Ez már majd 100 milliós költségvetés mindenkinek. Aki ügyesebb, annnak még több is!
Szerintem a szlovák vonal csak akkor fog élni, ha egy (vagy több) tőkeerős szponzor is beszáll velünk együtt.
Pl: utazási és rendezési költségek fedezésére.
(lásd: a volán részvételének feltétele az ebelben)
Sajnos azt kell mondanom, hogy nem értek egyet Zsazsával. Az nem jövőkép (nem lehet az!), hogy a DAB évente 2-3 játékost ad a Fehérvárnak. Tiszta, hogy pillanatnyilag nincs meg a kerete a magasabb színvonalú bajnokságban történő elindulásnak, de úgy gondolom, hogy alapvetően csakis arra kellene törekedni, hogy meglegyen a lehetőség rövid időn belül. Félreértés ne essék, én nem szeretném egyik fiatal újvárosinak a pályafutását akadályozni, de ez nem lehet egy logikus perspektíva. Sokkal inkább azt tekintem a mindenki (tehát klubok, játékosok, válogatott, sportág) érdekeit szolgáló megoldásnak, ha felnőne néhány egyesület a jelenlegi topcsapat közelébe egy egészséges versenyhelyzetet teremtve. Már csak azért is, hogy az esetlegesen keretből kiszoruló játékosok előtt legyen alternatíva. (Vaze, ez az a jövőkép, amit tegnap említettél?)
Azarinak abban nagyon igaza van, hogy az egyéni itt vagy ott indulok kezdetű kijelentéseknek sincs semmi logikus magyarázata, az OBI integrálása lehet egy megoldás.
Nem az első korrekt nyilatkozata.A -tervezhetünk- megfogalmazás arra utal,hogy nem szakmai hanem anyagi okai vannak egy nagyobb lépésnek.(nem mondtam újat)Kis lépésekkel is lehet haladni és lehet messzire látni.
@check: Biztos vagyok benne, hogy neki és az egész újvárosi vezetésnek az a célja, hogy "felnőjetek" minimum a Volán szintjére és megtarthassátok az értékeiteket. Szerintem ő úgy értette, hogy ha a jelenlegi lehetőségek nem változnak és egy játékos el szeretne igazolni Fehérvárra, (vagy más erősebb ligás csapathoz) akkor ők nem szabnak gátat a játékos eligazolásának (jelen pillanatban tényleg az szolgálja egy játékos fejlődését a legjobban). Abban is biztos vagyok, hogy Újvárosban is vannak Kiscsicsó és Palkó félék, akik nem tudják magukat más klubban elképzelni, vagy legalább is nem szívesen. Például -bár én nem ismerem- Nikát is ilyennek gondolom.
Mindenesetre én örülnék a közös szlovák ligának, de ugyanakkor azt szeretném, ha a kedvenc csapatom továbbra is az EBEL-ben vitézkedne!
én úgy gondolom, hogy a Volán célja nem az osztrák ligában való indulás, hanem az, hogy a közönséget kiszolgálják maximálisan (az üzleti érdekek is ezt kívánják). Ez azt jelenti, hogy ebben az idényben minimum 27 olyan mérkőzést fognak játszani, amin az átlag nézőszám 2500 fölé fog emelkedni. az, hogy ez most az osztrák ligával érhető csak el az más kérdés. szerintetek ha ez adott lenne hazánkban, tenne bele ennyi energiát, fáradtságot?

majd, ha ez egy hazai bajnoksággal is elérhetővé válik a Volán is itt fog játszani.
@ifjvit: Alapvetően egyetértek, de Zsazsa ezt mondta: "Dunaújvárosban lehetőségeinkhez képest lassan elérjük a maximumot. Amit tudtunk, azt kihoztuk ebből a csapatból. Annyi lehet még hátra, hogy adunk további 3-4 válogatott- és EBEL-szintű jégkorongozót a Fehérvárnak. Ha őszinték vagyunk magunkhoz, be kell lássuk, játékosaink számára megfelelő jövőkép, hogy egy nívós bajnokságban fejlődhetnek, és jóval többet kereshetnek, mint nálunk. Mi mindig játékospártiak voltunk, senkinek nem fogjuk gátolni a pályafutását."
Ez egyértelmű jelentéstartalommal bír még akkor is, ha azt is mondta, hogy nem azonnal (és természetesen itt senki nem kíván rosszat egyik játékosunknak sem). De azért azt látni kell - és legyünk őszinték magunkhoz - a jelenlegi EBEL Volán keret tagjai közül 6-7 játékos 2 év múlva határeset lehet. Akkor pedig a Volán nem néhány játékost akar majd elvinni (bármelyik csapattól, nem csak a DAB-ról szólva) hanem sorokban fog gondolkodni. Ez pedig a többi magyar klub ellehetetlenüléséhez vezet, hiszen kvázi a Fehérvár farmcsapataként fognak üzemelni, ami azt is maga után vonja majd, hogy csökken az elérhető forrás (hiszen ki támogat egy farmcsapatot) így a lehetőség is. Ezek egymást felerősítő jelenségek és nem jó felé visznek. Képbe jöhet a jelenlegi U18 válogatott, azonban annak a csapatnak a fele már most külföldön van (helyesen) és nem elérhető a Volán számára.
@Szanee: nem örülnél jobban, ha a csapatod inkább osztrák bajnok lenne? :)
Aztán lehetne rendezni egy osztrák bajnok vs magyar bajnok kupa-meccset. Monarchia Emlékkupa :D
Szép is volna, ha mindenki elfutkos, azt lehet majd nézni Miskolc- Debrecen bajnoki döntőt.

Az volna a legjobb, ha a magyar bajnokság is lesz olyan erős, hogy a Volán is visszatérjen. De ez még eltart egy ideig
50 milliárdért épített papírgyár, gumisok,a ferrt nem is említve és a város összes csapata vegetál, de ha nem is, fejlődni biztos nem tud.... Magyarország 2009
@1116001: Szlovákia legtávolabbi pontja is 300 km-en belül van a szlovák határtól legtávolabb található Dunaújvárosból. Ráadásul csak egy közös rájátszásról lenne szó, alig néhány meccsel.
@check: teljesen egyetértünk!!!!
Ha a kiöregedésre gondoltál, akkor 70-es korosztály: Balu(76), Toki(77), Rasztyó(73), Godó(76), Palkó(75), Ez 5 fő, szerintem mindben simán benne van 3-5 év. Halkan hozzáteszem Oszi 72-es, még ha más dimenzió is. Ha a két támadót vesszük, Hajós Roli, Tóth Adrián. Megoldva. A 3 védő már neccesebb, de mondjuk Maklári, Hetényi Peti. És ha hozzátesszük a 3-4 Újvárosi (vagy más csapatbeli) válogatottat akkor szerintem bőven jók vagyunk. Bár megjegyzem én sem szeretném, ha nagyon gyengítenénk a megyei rivális, vagy más magyar csapatot.
Szerintem amúgy tök ugyanarról beszélünk minimális eltéréssel. :)
egy bajom van a jó képességű játékosok továbbadásával,hogy biztos nézőszám csökkenést eredményez,ugyanis sokan kedvencüket"veszítenék"el,Kiugró teljesítmények nélkül kevesebb gól,ellaposodott mérkőzések.Ez egy csapda,hisz a fejlődés szempontjából viszont valóban számít.DAB esetében szerintem JP-től még tudnak tanúlni,és fejlődni !!
@jocca: Az egy dolog, hogy JP-től még van mit tanulni, de szükség van erősebb csapatokra, akik rákényszerítik az itthoniakat hogy 60 percen keresztül koncentráljanak.

Itt nem arról van szó, hogy bármelyik csapat is kinőtte volna a magyar bajnokságot, de a MOL Ligában bizony vannak 10-15perc üresjáratok, és az a szörnyű, hogy sokszor ez is belefér a győzelembe.

Egy erősebb csapat ellen (pl: Volán) már nem engedhető meg. Valszeg a szlovák 1 rájátszása is hasonlót eredményezne.
Nem látom ennyire sötéten a dolgot, mint Check. Igaz, hogy nem vezet jóra, ha a legjobb játékosok elvándorolnak a hazai csapatoktól, de ha annyira jók, mindenképpen eligazolnak. Ha nem a Volánhoz, akkor külföldre. Ha úgy vesszük, ilyen tekintetben az egész magyar bajnokság a jobb bajnokságok farmbajnoksága.
Amúgy meg nem félteném annyira a DAB-ot, azt már eddig is tudjuk, hogy nagyon jók utánpótlás-nevelésben. Hiszen a mostani remek játékosaik is fiatalok. És jönnek majd a helyükre más, hasonlóan jó fiatalok.
A játékosok úgy is azt választják, ami nekik jó. Több pénzért, jobb ligáért választanak másik csapatot, ezt nem lehet megakadályozni. De azt is látjuk, hogy több játékért választanak "gyengébb" ligát is, lásd Hegyi. Onnan is lesz még más is, szerintem. Egyre több nagyon jó jégkorongozó gyűlik ott össze, akinek nem lesz elég meccse.
Azt sem mondhatja senki, hogy a Miskolcnak és így a MOL-ligának nem tett jót a Volános fiatalok vendégjátéka.
Szerintem a Volán erősíti a magyar hokit, és nem gyengíti. Ugyanígy öröm látni, hogy a többi magyar csapat is, különösen a DAB egyre több jó játékost ad a magyar jégkorongnak. Még akkor is, ha egyre többen külföldön játszanak. Ez is természetes, és jó. A válogatottban azért nagy részükre lehet majd számítani.
És a fiatalok azt látják, hogy kemény munkával ki lehet jutni külföldre, el lehet jutni a Volánba, több pénzért erősebb bajnokságokba. Ez keményebb munkára ösztönzi őket, így az ő csapataik is erősebbek lesznek. És végül nem lesz miért eligazolni, mert nem csak a Volán lesz, hanem lesz DAB, lesz Stars, Fradi, UTE, Miskolc. És reméljük lesznek még mások is, pl. Debrecen.
@1nf3rn0: Osztrák bajnok? :) Asszem az kicsit arrébb van, ha egyáltalán megnyerheti egy külföldi csapat az EBEL-t. Monarchia Emlékkupa - Ez jó!!!:D:D:D:D
@1nf3rn0: a Volán (és más külföldi csapat sem) nem lehet osztrák bajnok, hiába nyeri meg az EBEL-t. Az osztrák bajnok mindig az EBELben legelőkelőbb helyen végzett osztrák csapat lesz. Magyarul ha az emlékezetes 2 évvel ezelőtti Olimpija döntőbe nem fújnak olyan csúnyán bele a sóváriak, akkor az EBEL bajnoka az Olimpija lett volna, de az osztrák bajnok a Salzburg, így viszont még egyszerűbb volt.
@ekanai: Naaaaa! Ne vedd el a játékunkat! :(
@ekanai: fenébe, pedig már úgy beleéltem magam, hogy egyszer rázendíthetünk az "izzik a csarnok, itt a labanc bajnok" rigmusra. :)))
@Szanee: Nem akartam elvenni :D Csak sajnos ezzel sokan nincsenek tisztában :(

@Raon: De sz.rul hangzik :D
@Raon: Ezek szerint rendbejöttél?
@Uteapu: hát úgy istenigazából még nem, de időközben rájöttem, mi a betegségem igazi oka. Egy igazi Volán szurkolónak egy meccset sem szabad kihagyni, mert attól az állapota csak sokkal rosszabb lesz. Szóval reményeim szerint a jövő hét kedden várható a végleges gyógyulásom. :)))
(a történetem egyébként a legbénább férfikeménység klasszikus esete: miután két héten át játszottam azt, hogy amint kicsit jobban lettem, azonnal nyomás dolgozni, majd ezzel sikerült sokkal rosszabbul lenni, mint előtte, sajnos semmi meglepő nincs abban, hogy "kicsit" összeborult az immunrendszerem. Így lesz egy sima megfázásból három hetes nyavaja. Tanulság: ritkán tévedek, de akkor marha nagyot. :) )

@ekanai: ez igaz :)
A cikkről: nagyon korrekt és értelmes nyilatkozat, jó látni, hogy Újvárosban is végre rendben vannak a dolgok. :)
@Raon: Vigyázz magadra,a kérdés az,hogy a többiek engedélyezik e az utókezelést,ha már egyszer "kiadtad"magad.
Azért szerintem van egy kis szarkasztikus él Azari szavaiban, amikor a Volánnak kinevelt játékosokról beszél. Nyilván ő sem gondolhatja ezt kívánatos, követendő iránynak, még ha a gazdasági realitás efelé is mutat. Nem elég jól játszani, erős és kiszámítható gazdasági háttér nélkül nincs profi hoki, csak elszivárgás jobb csapatokhoz. A játékosok fizetésért játszanak és ha nincs vagy kiszámíthatatlan, vagy kevés, akkor kénytelenek más csapat után nézni. A városhoz és a csapathoz fűződő érzelmekből nem lehet "kenyeret sütni".
Én bízom benne, hogy Azari fel tudja építeni és meg tudja tartani ezt a csapatot gazdaságilag is. Tegyen hozzá mindenki annyit, hogy kimegy a meccsekre és elvisz magával még egy embert. :)
Miközben kalapot emelek Azari nyilatkozata előtt, én is azt mondom: egy szurkolónak - és egy klubnak sem - lehet az a jövőképe, hogy majd nevelünk játékost a nagyoknak.

Viszont maximálisan egyetértek vele abban, hogy nekünk az OB 1. kell, hogy a legfontosabb legyen. Egy komoly bajnokság hosszú távon biztosan megtérül.

És mielőbb visszaállítani az utánpótlás-bajnokságot! Többet ért volna, mint a "metodikai központ" és több jó magyar kapust adna, mint a külföldi kapusokra bevezetett "büntetővám"...
@ifjvit: Kicsit leegyszerűsíted a dolgot, ennyire nem egyértelmű a helyzet. Vannak egyéb szempontok is amellett, hogy egy játékos teljesítménye fokozatosan is csökkenhet ill. nem feltétlenül növekszik a várt mértékben.
A problémakör átgondolásánál nem mehetünk el a jelen lehetőségei mellett sem. Konkrétan arra gondolok, hogy a DAB jelen pillanatban rejt egy olyan potenciált (tehetség, képességek, szakmai háttér vonatkozásában), ami magában hordozza néhány éven belül egy komolyabb versenysorozatban való indulás lehetőségét. Amennyiben ezt a potenciált nem használjuk ki vagy esetleg csökkentjük azzal, hogy a csapat egy része távozik, akkor egyrészről a maradóknak nagyságrendekkel kevesebb lehetőség marad, másrészről a klub maga kezdheti elölről a munkát, a fiatalok beépítését a nagycsapatba, amely egy bizonytalan sorsú és színvonalú bajnokságban szerepel. Ezzel a klubvezetés maga deklarálja magának azt, hogy egy utánpótlásklubbá zsugorodjon, amely természetesen lényegesen kevesebb támogatáshoz fér hozzá (legyen az központi vagy magánforrás). Ez pedig nem lehet koncepciója egy komoly klubnak (már amennyiben természetesen nem az valódi cél, hogy utánpótlást neveljen). Meg lehet nézni pl., hogy a DAB az idén is milyen arányban részesült a támogatásból.
@Raon: Jobbulást, akkor jól láttam ,hogy nem láttalak vasárnap a szokott helyeden.Kihagytad a szezon 2 legizgalmasabb meccsét,lehet hogy Hapci Benő vagy ez jó ómen a csapatnak??::-)))))Azért remélem kedden már ott nyomatod a popcornt a megszokott helyeden:-))))
Egyrészt ez egy korrekt, realista nyilatkozat, másrészt látni kell a MOL-liga idei visszaeséseit a kiegyenlített erőviszonyok mellett, nem a játékerő, hanem a szervezettség szempontjából: megint nem beszélhetünk fordulókról, az egyik csapat 7 meccset játszott a másik 11et, sokkal kevesebb a meccs összességében, vannak pályaproblémák, stb. Ami szerintem jó, hogy van az EBEL és a MOL között átjárás: nem egyoldalú ez a mozgás, azt látni kell: osztrák bajnoki rutinnal, 50-100 nagyon kemény, hajtós meccsel felvértezett játékosok érkezhetnek a MOLba (Fodortól Hegyiig) a rendszeresen játszó fiatalok meg előbb-utóbb kiköthetnek az EBELben. Szerintem ez az anyagcsere mindkét fél érdeke: a MOL folyamatosan, minden évben kap tapasztalt, érett jó játékosokat, a Volán meg sikeréhes, fejlődőképes fiatalokat. El tudom képzelni, hogy a 37-38 éves kiöregedők (Horváthtól Ondrejcíkig) olyan pluszt adnak majd egy-egy klubnak, mint a starsnak Kangyal.
Muldernél a pont. Teljesen biztosan tudom, hogy Azari azt a bizonyos volános mondatot idézőjelben értette. :)
Hát a számból vetted ki a szót kedves csudtó...
@csudto: Ezzel az okfejtéssel ugyanaz a bajom, ami Azari idézőjelbe tett nyilatkozatából érződik: szerinted (és nagyon sokak szerint) a MOL Liga és a benne szereplő csapatok létezésének egyetlen célja, hogy játékosokat termeljen a Volánnak, ahol nagy terhelés alatt erősödhetnek, ami jó a magyar jégkorongnak (stb. nem folytatom a demagógiát). Azzal is lehetne vitázni, hogy Kangyal milyen lökést adott a Starsnak, de hogy hosszú távon milyen haszna van annak, ha a Volánba már nem beférő játékosok szivárognak le MOL Ligás csapatokhoz foglalva a helyet a sikeréhes fiatalok elől az nekem nem világos. Mellesleg a hozzászólásod alapján hegyi is ebbe a kategóriába tartozna, ami szerintem azért nem ugyanaz a történet.
"Mi mindig játékospártiak voltunk, senkinek nem fogjuk gátolni a pályafutását..." A teljes cikk alapján nagyon korrekt a DAB, tisztelet nekik...
@check: szerintem szuper dolgokat írsz! Uezek gondolom én is. Azonban, ha ezt továbbgondoljuk, akkor azt is láthatjuk az alagút végén, hogy nem csak 1-1 csapat fogja elérni teljesítőképességének határát, hanem az OB1 is. Olyan szervezeti egységet, formát kell találnunk (határon túl), amely képes eltartani egy nagyobb színvonalon, nagyobb tőkét megmozdítani tudó bajnokságot!
Ellenkező esetben nem marad más, mint OB1-Ebel-Ahl-Nhl :)
és nem csak a Dab lesz U-nevelő klub, hanem az OB1 is!
@geriszu: Természetesen nem csak a DAB-ra értelmezhető amit leírtam, de eredetileg a post a DAB-hoz kötődik. Egyébként nyilvánvalóan igazad van a teljes OB1 mezőny érintett lesz a negatív hatásoktól.
@check: Természetesen Hegyi (és nem hegyi). Elnézést érte.
Azt azért megnézném, amikor Fradi vagy Újpest felelős vezető azt a jövőképet vázolja fel, hogy 3-4 játékost termeljenek a Volánnak...Alighanem a háttérben már van valami megállapodás, név, összeg nem publikus.
@csudto: lásd: MacSwayn...aki nem kellett a magyar bajnoki cím után, az most a dunaújvárosi szurkolótábor egyik új kedvence, misem bizonyítja jobban, h a tapasztalattal rendelkező légióstól ellehet lesni dolgokat, és fontos h ne csak a MOL ligás csapatok között legyen játékosmozgás, hanem mondjuk a Volánnal vagy egy konkrét külföldi csapattal akivel ide-oda lehetne üzletelni akár többször is...
@Nyuszí O_o: MacSweyn már szezon közben el lett küldve Fehérvárról, tehát már a bajnoki cím előtt sem kellett.
Azt hiszem, ezzel a nyilatkozattal lezárhatjuk a ki kinek a farmcsapata vitát ;-).

Az iróniát jelzi a ;-), mielőtt túl komolyan veszitek.
Azért van ám felső határa a játékoskeretnek az ebelben is. Nagyon jó "hívószónak" hangzik, hogy a Volán elveszi a többi magyar csapat jó játékosait, de azért be kell látni, hogy ez nem teljesen így van. Ahhoz, hogy jól szerepeljen az osztrák ligában, kellenek légiósok is jócskán. Csak azért meg nem fognak a tehetséges magyar fiatalok a Volánhoz igazolni, hogy még a keretbe se férjenek be.
Ja igen, és akkor a Volán meg a német és más nyugati csapatok farmcsapata, igaz? És egyetlen céljuk, hogy 3-4 játékost termeljenek a tengerentúli draftolóknak. ...
@check: Az általad emlegetett "a gonosz veteránok elveszik a sikeréhes fiatalok elől a teret" duma már csak azért is sántít, mert olyan országban élünk, ahol tavaly nem indult juniorliga, ahol a legtöbb csapat 3 sorral játszik, ahol nem egy csapatban 16 éves játékosokat kell bedobni a mélyvízbe (Orosz Szilveszter a Miskolcból) mert nincsenek elegen. Tudom hogy eljő majd a kánaáni időszak és a játékosbőség ha felnő a 92es generáció, de reméljük azt is, hogy a több pléjer több csapatba oszlik majd és viszik őket külföldre is rendesen (utóbbi folyamat már e nyáron megkezdődött).Nem hiszem hogy probléma az, ha mindkét irányban mozognak a játékosok MOL Liga és EBEL közt, jelen pillanatban ez az egyetlen gyümölcsöző cserelehetőség, és ez nem kell azt jelentse, hogy a Dunaferr a Volánnak termeli a tehetségeket. Szerintem nem lenne eretnek gondolat mondjuk Benk és egyik nagy kedvencem, Vaszjunyin visszajátszása az OB1-be, meggyőződésem, hogy további karrierjük szempontjából nem lenne rossz. Szerintem Hegyinek sem tesz feltétlen rosszat a több játéklehetőség. De szívesen várom az ellenkező előjelű kommenteket is.
@check: ezzel a mondatoddal: "a Volánba már nem beférő játékosok szivárognak le MOL Ligás csapatokhoz foglalva a helyet a sikeréhes fiatalok elől" éppen az ellen beszélsz, hogy a befutott nagyokat nem akarod elengedni a Volánba.

Ugyanis egy fiatal szempontjából irreleváns, hogy azért nem fér be egy csapatba, mert helyi sztárok (+hiányposztra igazolt külföldiek) blokkolják az érvényesülésüket VAGY EBEL-ből kiöregedő sztárok.
(azonkívűl Azari nem évi 2-3, hanem 2-3 éven belül néhány játékos "feladásáról" beszélt)

Mindenesetre értem én az elkeseredésedet, de éppen azért tisztelem és értékelem Azari nyilatkozatát, mert nem olajat önt a tűzre, hanem reálisan értékeli a helyzetet és így akar ötről hatra jutni.

Amúgy a Volánból is eligazolnak a jobb játékosok, ha jó helyre hívják, szóval a Volán is csak egy állomás a "táplálékláncban".

Végül, az újvárosi hokit még lehetne fejleszteni, ha valaki pénzt látna benne, a hagyományai miatt érdemes a ottani hokiba pénzt pumpálni. Most a kérdés az, hogy Miskolc és Debrecen mennyire képes elcsaklizni a potenciális jelölteket.

Nekünk, "függetleneknek" szimpatikusabb egy Miskolc-Debrecen-Újváros-az_összes_budapesti négypólus fejlesztése, mint egy erős, Volán version 2.0 kiépítése Újvárosban. Természetesen ez ellentétes a te érzelmeiddel :)
@csudto: A Volán-farm szereplése során megmutatkozott, hogy milyen az, amikor EBEL kerettagok játszottak vissza OB1/MOL Ligába. Nem hoztak lényeges mozgatóerőt a csapatnak, a bravúrokat, amik voltak a fiatalok csinálták. A Stars-modell is erre igazolás, oda gyűlnek a Volánból kiszorult játékosok és ezzel párhuzamosan szűkül a fiatalok mozgástere (Rajna csak azért első számú kapus, mert nem találtak jobb légióst).
Még egyszer, én nem gonosz, kiöregedő EBEL-sztárokat vízionálok, hanem azt, hogy ilyen megoldással éppen a Volán felé termelődő fiatal játékosok lehetősége szűkül. A DAB stratégiája ebből a szempontból lényegesen jobb (fiatal csapat, kevés, de minőségi légiós). A szerinted gyümölcsöző cserelehetőség a Volánnak egyértelműen az lenne, azonban a sportág hosszú távú elsorvadásához vezetne. Ne feledd, hogy a Vlán kerete is véges, tehát oda elfér mondjuk 20-25 játékos (+az egy sor légiós, mert azok kellenek) és mi lesz a többiekkel, akik maradnának az eredeti csapatukban. Ezért mondom azt, hogy igeni alternatívát kell nyújtani, higy legyen választási lehetőség.
@fabot: Az a mondat csudto kolléga elképzelésére volt egy reakcio, hogy milyen hátrányát látom az ún. visszajátszásoknak. A Stars a legjobb példa erre, ott gyülekeznek a szapporói/A csoportos/ex-Volán játékosok és szorulnak hátrébb a fiatal tehetségek. Azari azt mondta, hogy pillanatnyilag 5-6 olyan játékosa van a DAB-nak, akik oaérhetnek EBEL/válogatott szintre, ebből 3-4 már akár jövőre sanszos lehet. Az világos, hogy a Volán nem feltétlenül végállomás, de nem is erről volt szó. Reálisan nézve egy mai magyar játékosnak az EBEL vagy ha nagyon fiatalon szerencséje van, akkor egy erős európai bajnokság a csúcs. De a többség hazai környezeteben nevelődik, és nem szabad engedni, hogy kialakuljon az a helyzet, hogy egy lábon áll a magyar jégkorongsport, mert egyedül a Volán versenyképes nemzetközi szinten.
Éppen ezt mondtam, hogy MOST van egy potenciál az újvárosi csapatban, amit nem szabadna kihasználatlanul hagyni.
Szabad legyen megjegyezni, hogy a Miskolc/Debrecen vonal az újvárosi klubmodellt követi, saját nevelésekkel igyekeznek minél jobb eredményeket elérni (lásd Macik egyre jobb szereplése). Én nagyon remélem, hogy néhány év múlva Debrecenben is előugrik egy tuti fiatal csapat, de azt szeretném, hogy előttük is legyen perspektíva, és ne csak az, hogy a Volánban évente megüresedik 3-4 hely. Ha egyáltalán megüresedik, mert pár év alatt lecserélhető egy teljes játékoskeret és akkor ott lesznek erejük teljében lévő játékosokkal akik mellé lehet hozni a sor légióst. Akkor a többiek mihez kezdjenek?
(Mindazonáltal szeretném leszögezni, hogy a személyes érzelmeim másodlagosak a témát illetően. Én nagyon komolyan aggódom, hogy az egy lábon állásnak komoly árát fizethetjük.)
@check: szerintem egy kicsit elbeszéltek egymás mellett @fabot: -tal és @csudto: -val. Szerintem a többségnek nem lenne ellenére (főleg nem nekünk fehérváriaknak) egy EBEL szintű Újváros. Egyrészt a magyar hokit is segítené, másrészt visszajönnének a régi rangadók egy magasabb szinten.

A cikk és Azari nyilatkozata azonban nem a vágyairól, hanem a jelenlegi realitásokról szól. Biztos vagyok benne, hogy ő is egy ilyen szintű csapatról álmodik, de ha a szakmai háttér, ahogy te szerintem helyesen levezetted, kezd megfelelő lenni, akkor is be kell látni, hogy ez a dolog szinte kizárólag az anyagiakon múlik (ld Zágráb, ahol szinte a semmiből építettek EBEL csapatot).

Még annyit tennék hozzá, hogy nem kellene ekkora mumusként vizionálni, ha egy két tehetséges srác a Volánban vagy esetleg más erősebb csapatban teljesedik ki, ha már kinövi a jelenlegi kereteit. Mégegyszer mondom nem ez a gátja csapatod előrelépésének, csak csupán az anyagi háttér, ami ha megteremtődik, biztos vagyok benne, hogy a sok Volánban "kallódó" Újvárosi sztár és tehetség azonnal módot talál a visszatérésre.
@Gaudi: Teljes mértékben egyetértek veled. Ha annyira jók lesznek az újvárosi fiatalok, akkor igy is úgyis eligazolnak. Nyilvánvaló hogy továbblépni a Volánba kisebb kockázat, mintha egyből külföldre mennének. (nyelv, távolság, pénz stb.) Hogy a Volánból is tovább lehet lépni, arra itt van Szuper és Kóger esete. Egyébként Volán szurkolóként szívesebben látnák több megyart a csapatban mint idengenlégiósokat. Bár az idén jól választottunk (Satosaari, Ackerström, Allen) Én ott látok problémát, hogy így előre le van osztva a magyar bajnoki cím, a többiek hiába küzdenek. A EBEL keretnek nem lenne szabad elindulni az OB-1-ben (szerintem inkább ez csípi a többiek szemét), csak a magyar kupában bizonyíthatná hogy továbbra is ő a legjobb hazai csapat. A szponzori támogatás szerintem úgyis az EBEL-re szól.és azért ne felejtsük a tavalyi A-csoport főként az EBEl-Volán érdeme!
@barney's: Igen, teljesen igazad van, nem a vágyait mondta el, hanem szembenézett a realitással (némi szarkazmussal). Én nem azt helytelenítem, hogy az arra alkalmas játékosok közül 1-2 embert a Volán szerződtet (bármely csapatból), hanem azt a kialakulni látszó rendszert, ami ezt a tevékenységet megalapozná. Azt kezdem ugyanis - legnagyobb sajnálatomra - észrevenni, hogy a források a magyar klubok közül szinte csak a Volán számára elérhetőek olyan mértékben, hogy egy ilyen szintű csapatot működtessen és ez hosszú távon káros a sportág jövőjét tekintve.
Volt korábban egy post a BLOG tollából: jegkorong.blog.hu/2009/05/20/az_alba_volan_19_es_a_tobbiek .
A 4. pont tartozik a témához szerintem, ez pedig nem kivitelezhető oly módon, hogy a háttércsapatok nem képesek alternatívát nyújtani (minden értelemben). Ennek elkerülése miatt gondolom úgy, hogy a többi csapatnak - amennyiben szakmai alapjai rendelkezésre állnak - mindent el kell követni annak érdekében, hogy előrelépjen és az valóban előrelépés legyen. Teljesen nyilvánvaló, hogy komoly szándék, elhatározás és brutális munka szükséges ehhez, de ha van alapja, akkor szerintem ebbe az irányba kellene elmozdulni.
(Mondjuk az, hogy Újvárosban EBEL csapat legyen nem tudom milyen reakciókat váltana ki valójában Fehérváron. Mindenesetre érdekes helyzet alakulhatna ki :D.)
@check: ezek szerint a lényegi dolgokban egyetértünk. Amikor Fehérváron megszületett az EBEL-ben való indulás ötlete, akkor ez a csapat szakmailag még nem volt túl messze tőletek, tehát az "öreg" nem a kiugró eredményeinkre szerzett támogatókat (akik nagy része helyi vállalat és az Önkormányzat), hanem egy vízióra, amit aztán hellyel-közzel sikerült megvalósítani. Amit ezzel mondani akarok, hogy szerintem egy jó koncepcióval és kitartó háttérmunkával ez nálatok és más régiókban is megvalósítható és talán ott van némi véleménykülönbség (,de lehet, hogy ebben sincs), hogy ez a Volántól függetlenül megvalósíthatónak látom, de azt feltétlenül gondolom, hogy a visszamutogatás csak a felelősség áttolása.
@uprmedia: Igen, elmennek, mert nincs alternatíva (olvass és értelmezz).
Szuper szerintem az A csoportos teljesítményével adta el magát a DEL-be, Kóger meg ha nem csalódom jelenleg is Volán-játékos. A Volán nem indul a magyar bajnokságban, némileg "hátszelesként" a 4 közé jön vissza (ha belefér nekik). Nekem egyébként éppen az hiányzik, hogy a Volán igenis szálljon be a bajnokságba legalább a középszakaszban, hogy legyen egy komoly ellenfele mindenkinek.
Az A csoportos mondatodat nem nagyon értem, emlékeim szerint volt ott egy brianconi légió, egy Vas Jankó az AHL-ből, meg egy MOL Ligás Pedró, aki elég jókor jó helyen jó helyre lőtt...
@barney's: Tekintettel arra, hogy a DAB jelenlegi helyzete csak meglehetősen erőltetetten kapcsolható össze a Volán fejlődésének kezdetével nem is ebben látom a problémát (mondjuk azt azért ne feledjük, hogy egy Alba Volán nevezetű cég az egyik főtámogató, míg itt a Dunaferr már nem az). Regionálisan azonban úgy érzem, hogy a Volán lényegében felszívja a tőkeerős szponzorokat, ennek okán komoly problémát jelenthet Újvárosban ilyen nagyságrendben támogatókat bevonni. Nekem az az álláspontom, hogy a jövő lehetőségeinek biztosítása érdekében igenis meg kell tenni mindent annak érdekében, hogy legyen egy alternatív megoldás is a tehetséges játékosok előtt. Ennek első lépése lehet egy szlovák 1 ligába történő integrálódás az OB 1 megtartása mellett, de keresni kell a lehetőségeket más vonalon is.
"A védőkön kívül is vannak válogatottjelöltjeink, ha végigszámolom, a mostani keretünkben 5-6 válogatottságra esélyes játékos jégkorongozik."
Tegyük hozzá! Még...
"A védőkön kívül is vannak válogatottjelöltjeink, ha végigszámolom, a mostani keretünkben 5-6 válogatottságra esélyes játékos jégkorongozik."
Tegyük hozzá, még...
@check: Tetszik az álláspontod.Az OB1 megtartása nagyon fontos rész, mert még egy alapvetően fontos bázis kiesését nem birná el a hazai bajnokság.
@check: Azért ez egy kicsit sántít, mármint, hogy regionálisan a Volán elszipkázza a szponzorokat. Nem tudom, hogy dél- fejérben regnáló cég támogatja-e a Volánt. A DAB-nak realitásnak ott van a Hankook, a Dunaferr utódok, a helyi cégek stb.
Nem akarok túl okosnak látszani, de véleményem szerint néhány évvel ezelőtt ment el a pénzhajó Újvárosban, amikor egylábon, (egy vitte őket,a Vasmű) próbáltak megállni, és valószínű a kisebbek, akik akkor nem tudtak lépést tartani, pénzügyileg a Dunaferrel, hátrébb léptek. Most meg, még nem léptek előre, "hála " a válságnak. Az egyik lehetséges ok szerintem ez. Nálunk megtartották a "kicsik és nagyok" közti összhangot.
@drukker60: Félreérted, nem arra céloztam, hogy elszipkázzák a potenciális támogatókat a DAB elől, hanem arra, hogy regionálisan a reális támogatói kör a Volánnál jelentkezik (nyilván a nagyobb reklámérték miatt). Egyébként Újváros ebből a szempontból érdekes dolog, a Hankook teljesen passzív ilyen ügyben, a Dunaferr olyan, amilyen, a Hamburger lehetne talán egy jelölt, de egyedül kevés.
@check: sok érdekes dolgot írtál, amin lehet elmélkedni, de nézzük sorjában.

> Félreérted, nem arra céloztam, hogy elszipkázzák a potenciális támogatókat a DAB elől, hanem arra, hogy regionálisan a reális támogatói kör a Volánnál jelentkezik (nyilván a nagyobb reklámérték miatt).

Ez jól hangzik, de nem igaz. Azaz lehet, hogy én tudom rosszul, ezért írd meg légyszíves, szerinted mely cégek azok, amelyeknek regionálisan az Újvárost kellene támogatniuk, de ehelyett a Volánba ölik a pénzüket. Mert abban gondolom egyetértünk, hogy ilyen kijelentést nem érdemes a jövőre vetíteni (amely jövőben reálisan nézve nagyon nagy eséllyel nem változik semmi, és ugyanúgy nem lesz nagyságrendekkel több pénze a Volánnak, ahogy más magyar csapatoknak sem).
@check: A DAB-ot támogatja a Hamburger meg a Dunapack is, a Hankook viszont tényleg passzív mindenkivel.
@Raon: Nincs olyan cég amelynek a DAB-ot KELLENE támogatnia. (de nem is ezt írtam). Olyan van, amely választhat és nem a DAB-ot választja/választotta (pl. Rafi).
@Demko: Dunapack van az igaz, a Hamburgerről nem tudtam, hogy támogató (nem is látszik sehol)
@check: én sem azt írtam, hogy kellene, hanem hogy "regionálisan kellene", ami szerintem ugyanaz, hogy választhat, de területi hovatartozása folytán az Újvárost illene választania.
Ez a Rafi nekem semmit nem mond, elnézést, melyik cégről van szó? Csak, hogy lássam, kb. milyen összegről lehet szó, és így a két klub költségvetéseinek hány százalékáról beszélünk.
@check:Rájfájzen??, egyébként a Hamburger támogató az egyik bedobóhelyen van a felirat (asszem jobb oldal)
@Nyuszí O_o: Ja nekem csak Rafi :). Ha a Hamburger tényleg kint van, akkor komolyan romlik a szemem (párhuzamosan a festés amortizálódásával). Majd a szabadkorin bevizsgálom közelről (=igyekszem ott elesni :D)
süti beállítások módosítása