HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Csak jót hallottam az amerikai edzőről

2009.09.08. 16:52 F. Kapus

Hétfőn lezárult egy korszak – a második világháború óta vitathatatlanul a legsikeresebb – a magyar jégkorong történetében. Távozott a sikerek kulcsfigurája, az ember, akinek a jégkorong-társadalom örök hálával tartozik, ha másért nem, mert vezetésével elhitette a csapat, hogy vannak csodák. Az ezt követő időszak lehetőségeiről beszélgettünk három válogatott játékossal, akik közül az egyik megy a csapatból, a másik jönne nagyon, a harmadik pedig a kapitányokon át ívelően állandóságot képviseli, remélhetőleg sokáig.

Elsőként Kangyal Balázst kérdeztük, aki a Cortina-féle válogatott csapatkapitánya volt. A Vasas Bp. Stars klubigazgatója szomorúan vette tudomásul, hogy elmúlt egy korszak a magyar jégkorongban. "Elég nehéz elfogadni, hogy nem Pat Cortina lesz a jövőben a szövetségi kapitány, de tény, hogy nem tud itt dolgozni jövőre. Soha nem szabad elfelejteni, hogy mennyit köszönhetünk neki, és természetesen Pat sem felejtheti, hogy ő mennyit nekünk. Ugyanakkor örömmel tölt el, hogy Ted Sator személyében egy teljesen odavaló és megfelelő szakembert választott az elnökség a helyére. Az amerikai edző hihetetlenül jó ember, akinek szakmai hozzáértése is nagyon magas szintű." A 40 éves hátvéd nem fedi el a tényeket, megemlíti, voltak nézeteltérései Pat Cortinával, akadtak nehezebb pillanatok, de hozzáteszi, ez a jó kapcsolatokban is megszokott dolog.

A jövőről szólva az eddigi munka folytatását tartaná kívánatosnak, "folytatnám Pat útját, és az új kapitány mellé minél jobb kvalitású edzőket hoznák a tengerentúlról segítőnek". A válogatott keret összetétele Kangyal Balázs szerint természetes módon változni fog, "a fiatalok előbb-utóbb kiszorítják az időseket, ahogy annak idején mi is bekerültünk a válogatottba, úgy a ma ide vágyó tehetségek egy része is hamarosan ott lesz. Az a fontos, hogy ez részükről megérdemelt és magasan értékelt esemény legyen". A keretben sok új fiatalra számít, de a csapat gerince egy ideig ugyanaz marad. A ljubljanai világbajnokságon szlovén–magyar versenyfutást valószínűsít a feljutásért, ötven százalék esélyt ad a magyar válogatottnak a visszakerülésre. Annak a válogatottnak, amelynek ő 12 év után nem lesz tagja. "Alapjában véve én már elbúcsúztam a nemzeti csapattól, nem hiszem, hogy szükség lenne a játékomra, akár csak a felkészülési mérkőzéseken is. Természetesen ha számítanak a tapasztalatomra, a tanácsaimra, mindig rendelkezésre állok."

Ladányi Balázs rögvest a Cortinával töltött évek értékelésével kezdte, egyszersmind választ adva azokra a találgatásokra, hogy volt-e a csapat és a szövetségi kapitány között konfliktus. "Azon kevesek egyike vagyok, akiknek nem volt problémája a kanadai edzővel. Várható volt, hogy nem tudja megoldani a német klubjával a helyzetet, ezért a váltás nem lepett meg." A nyáron Székesfehérvárra költözött dunaújvárosi nem dolgozott még Ted Satorral, hiszen az elmúlt években Franciaországban légióskodott. "Csak jót hallottam játékostársaimtól az amerikai edzőről, akivel szakmailag és emberileg nagyon elégedettek voltak. Kíváncsian várom, hogy a válogatott élén is hasonló tapasztalatokat szerezzünk, meglátjuk, miként alakul a kapcsolatunk vele." A 11-es kiemelte, nem hátrány, hogy Sator kívülről ismeri a szlovén játékosok és a csapat erényeit, hiányosságait, hiszen a legnagyobb ellenfeleink lesznek a 2010-es divízió 1-es világbajnokságon. "Ezzel együtt egy edzőt nem kell szeretni. Azt mondom, inkább utálja mindenki, és jussunk fel, mintsem nagy szeretetben, összeborulva essünk ki a divízió 2-be." A válogatott jövőjéről is megfogalmazta gondolatait: "Nem vagyok biztos benne, hogy a fiatalítás nem tenne jót a csapatnak. Mióta hazajöttem, valamelyest nyomon követem a mi felkészülésünk mellett a dunaújvárosiakét is. Ismerve az itteni és az ottani fiatalok munkáját, nagyon kíváncsian várom, mire lesznek képesek a következő szezonban. Persze vannak még hiányosságok és hibák, de azok mindig lesznek. Az a fontos, hogy nagyon kemény munkát végeztek, ennek az eredményének egyszer látszania kell. Nagy fejlődésen mentek át a srácok." Éppen ezért biztos benne, hogy a keretben lesz változás, hiszen minden edző más, és a következő válogatottra is igaz lesz a mondás, miszerint új edző, új csapat.

A világbajnoki esélyekről a tőle megszokott módon beszél. "Úgy szeretnék nekiállni, ahogy Japánhoz álltunk. Készüljünk fel alaposan, játsszunk keményen, és várjuk, hogy megfelelő mértékű szerencsénk is legyen. Menjünk ki lesz ami lesz alapon, ne beszéljünk esélyességről és feljutásról. Ha minden megfelelően alakul, akkor meglátjuk."

A dunaújvárosi fiatalokról az a vélemény alakult ki az utóbbi szezonokban, hogy nagyon tehetségesek, jó játékosokká válhatnak, de a kemény munka hiánya miatt a fizikai felkészültségük gyengébb, mint az aktuális kerettagoké. Ezt ők maguk is elismerték több alkalommal. Ezt a helyzetet ismerte fel a klub- és a szakvezetés, amikor 16 hetes, rendkívül kemény munkára fogta a csapatot. Hegyi Ádám, a Dab.Docler hátvédje azon játékosok egyike, akik jó ideje a küszöbön állnak, de eddig még nem tudtak átlépni rajta. De mi lesz ezután? "Nagy bizakodással fogadtuk a hétfői hírt. Azt reméljük, az új szövetségi kapitány kipróbálja az összes szóba jöhető jelöltet, és hogy mindenki nulláról indul nála. Ha ez így lesz, több dunaújvárosi tagja is lehet a keretnek. Nálunk olyan a hangulat most, hogy mindenki meg akarja mutatni, mit tud, nagyon felpörögtünk, mindenkinek az az álma, hogy ott legyen a következő világbajnokságon, április óta ezért küzdünk nap mint nap, ez az a cél, amiért mindent megteszünk." Egyértelműen abban bíznak a Dab fiataljai, hogy több lehetőséget kapnak, mint eddig. Hegyi Ádám védőtársát, Pozsgai Tamást hozza fel példaként, aki minden újvárosi szerint kiemelkedő idényt produkált, mégsem kapott szemernyi esélyt sem. Azt várják, a jövőben másképp lesz.

"Végigkondiztuk az előző szezon vége óta eltelt időt, futottunk, bicikliztünk. Ez látszik rajtunk, látszik a játékunkon. Mióta J. P. MacCallum visszajött, mérkőzésszerű jeges edzéseket tartunk, 35 percig teljes intenzitásal hajtunk, majd egy rövid pihentetőbb szakasz után folytatjuk ugyanezt. A felkészülési mérkőzések eredményei igazolják, jó úton járunk, négyszer nyertünk, a félbeszakadt meccsen is 3-1-re vezettünk. Nem túlzás, kirobbanó erőben vagyunk." A célokat is ennek megfelelően igazították az előző bajnoksághoz képest, most a döntőbe jutásra hajtanak mind a Mol Ligában, mind az OB I.-ben. "Ott pedig már bármi előfordulhat."

45 komment

Címkék: sator válogatott hegyi cortina ladányi kangyal

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"egy edzőt nem kell szeretni. Azt mondom, inkább utálja mindenki, és jussunk fel, mintsem nagy szeretetben, összeborulva essünk ki a divízió 2-be"

Tízpontos!!! :)))

A fiataloknak meg tényleg meg kell mutatni, sok sikert hozzá!
Sajnálom Cortinát, egyelőre kétségeim vannak Satorral kapcsolatosan. De lássuk mi lesz belőle. Az idő választ fog adni.
Annyira bírom Godót! :))

Jó arc.

Az edzőváltásból meg bármi kisülhet. Akár fiatalítás és feljutás is.
A szlovének mellett szerintem a lengyelek és britek is kemények lesznek. Azt se felejtsük, hogy a szlovénak is EBEL-ben edződnek.
De ha a srácok úgy játszanak és úgy állnak majd hozzá, mint Svájcban, akkor nem lehet kétséges a feljutás.
Nem ide tartozik, de nem tudná valaki megírni hogy a csíkszeredai MOL liga meccsek időpontjait helyi vagy magyar idő szerint kell érteni?
Egy biztos: Budai Krisztián örül a legjobban, hogy nem Cortina maradt a kapitány.
Sok sikert (és jó sok utálkozó szempárt - szép volt Godó) kívánok Satornak!
"jobb kvalitású edzőket hoznÉk a tengerentúlról segítőnek"
Bocsánat, de szúrja a szemem :-)
@gogosz: Helyi,vagyis romaniai ido szerint.
"Azon kevesek egyike vagyok, akiknek nem volt problémája a kanadai edzővel. "

Ez a mondat árulkodó. Ennyire nem volt zökkenőmentes a kapcsolat?


Más: Most akkor hogy lesz a válogatott programja?
Mert a Nemzeti Sportban azt írták, hogy a Pannon torna Fehérváron lesz.
Valljuk be! Már tavaly meg kellett volna lépni ezt! Minden elismerésem az idősekért (én 38), szóval....de muszáj picit jobbat, mer anno elvileg a japánok ellen is kikaptunk! nagy gól volt az!
@defó: anno elvileg a japánok ellen is kikaptunk!

Ha megadták volna a lővést akkor X , csak a pontosság kedvéért.
Minden tiszteletem a mostani fiataloké, és még véletlenül sem szeretném megbántani őket azzal a kijelentésemmel, hogy az esetleges fiatalítás nem lesz túl hálás feladat. Azt az átmeneti időszakot, ami a mostani gerinc és a Hári-Hardi-Galló-Nemes-Hentes féle (és remélhetőleg az utánuk következő) generáció(k) között van ('88-'92) valahogy ki kell bekkelni, mégha visszaesés is lesz, hogy utána remélhetőleg egy mostaninál is sikeresebb korszak kezdődjön a magyar jégkorong történetében. Ha fiataljaink jó része megállja a helyét külföldön, folytatódik a kiáramlás, és ezzel párhuzamosan persze itthon is javul a játékosanyag, fejlődik a magyar bajnokság (+ MOL(?) liga) színvonala stb., akkor előbb -utóbb (lehet 50 év), de még mai szemmel sok csodát fogunk látni.
@Skyblue: Mintha egy korosztályt kihagytál volna... Sofron, Nagy G, Berta, Hegyi (Volán), Hegyi (DAB), Azari, Galanisz,Jánosi,Hetényi? Magosi,stb...

Hidd el tőlük is igen szép dolgokat fogunk látni, és nagyon szép eredményeket. Úgyhogy én nem féltem a magyar jégkorongot... Nagyon jók ezek a fiuk is..
@brunzwik:
Jogos észrevétel, ugyanakkor az általad felsorolt játékosokat is számításba vettem, amikor az fentieket leírtam. Azért nem vettem őket figyelembe, mert az ő korosztályaikba csak elvéteve akad olyan aki meghatározó játékos lehet. Vagy másképpen fogalmazok, akkiel a magyar jégkorong egy magasabb szintre léphet. Ők is kellenek hozzá, ebben vita nincsen, csak a '92-es korosztálytól számítva szvsz ugrunk egy dimenziót. Mind az ettől számított korosztályok felkészülési lehetőségeit, a játékosok számát, és az egy évfolyamban szereplő tehetségek számát figyelembe véve.
@Skyblue: ebben tényleg igazat kell adjam neked. De Sofit szerintemm még megemlegetjük, ő kiemelkedik a mezőnyből.
@defó: ugyan, miért kaptunk ki?
@1116001:
2009.11.08 vasárnap 18:00 Magyarország - Olaszország Székesfehérvár
2009.11.07 szombat 18:00 Horvátország - Magyarország Székesfehérvár
2009.11.06 péntek 19:15 Magyarország - Szlovénia Székesfehérvár
@defó:
Most ugye Te ezt nem komolyan írtad!
Nincs a végén :-) jel.
Amúgy szerintem 4-2 lett, és ha megadják a gólt, akkor is max 4-3. Csak, hogy segítsek.
@defó:
Ugye ezt Te most nem komolyan írtad?!
Lemaradt a végén a :-) jel.
Amúgy 4-2 lett a vége. Ha megadják a gólt - ugyebár a gól az amit a játékvezető megad, ezt ott nem tette! -, akkor is max. 4-3 a vége.
Szerintem ez nem bonyolult matematika.
@Tillasz: A sportban nincsen "mi lett volna, ha..." De Tillasz kolléga szerintem arra utalt (amivel egyetértek), hogy ha azon az ominózus meccsen megadják azt a gólt, akkor nem törik meg a japán válogatott és valószínüleg nem ugyanaz lett volna a végkimenetele a meccsnek. Kár rágódni rajta, a gólt érvénytelenítették, csapatunk megnyerte a meccset, a japánok pedig úriemberként elfogadták a játékvezetői döntést és végül
我々は、世界チャンピオンになった :)
@M.Lac: mármint defó kolléga :)
Nem tudja vki a tegnapi Topolcsány-Fradi eredményt??
@Skyblue: Egy dolgot elfelejtesz: ennek a korosztálynak még fel kell nőnie, ami nem egy problémamentes időszak, ezért én óvatosan bánnék akár a mostani generáció leszólásával, akár a beléjük vetett bizalommal. Lehetsz akármekkora sztár korosztályos csapatokban, egyetlen dolog számít: hogy felnőttben mit csinálsz.

@brunzwik: szerintem Sofi sem emelkedik ki, inkább látványos, amit csinál. Látni pl. még nem nagyon sikerült neki a pályán
@vaze: Sofi még fiatal!!! Nagyon gyors, jól korcsolyázik, szép dolgokat művel a pályán, látni meg idővel megtanul. És akkor még brunzwik nem említette meg Kóger Danit, Kiss Dávidot, Tóth Adriánt stb. Adrián is szép eredményeket fog még összehozni!És még nagyon sok fiatal van a köztes korosztályból, akik küzdeni fognak a válogatottságért. Nekem nagyon szimpatikus a DAB-os srácok nyilatkozata is.
kapusból is jól állunk sztem, de védők? nem látok 10 válogatottszintű-t...
@Lazlee: 10 nem is de van pár név aki odaéerhet
pl:Hüffner-Hegyi-Pozsgai-Erdélyi-Orbán
Kicsit OFF:

Na, ki köszön vissza az IIHF honlapjáról? :)

Más: annyira megsértődtek az újpesti honlapszerkesztők, hogy most már levédették a honlapot jelszóval és felhasználónévvel? :((
Mi van ott?
szintén OFF:

van valaki, aki Pestről jár(na) Fehérvárra EBEL meccsekre kocsival... Benzinpénz-összedobós módszerrel? (Hátha olcsóbb, mint a vonat...)

ON
@M.Lac: Azt irtad, hogy mar este fent lesz a Volan honlapjan az uj mez. Hol van? :)
@csatoimi: az informátoromnak hittem, de egyéblént KCs (aki a honlap frissítésének mestere) sem igazolta vissza a kommentemet. Elnézést kerek a nevükben. Ellenben öröm az ürömben: www.albavolanhockey.hu/index.php?pg=news_1_2107 Ha nem is ugyanaz a téma, de jó látni, hogy keményen dolgoznak a Volánnál! Szerintem nagy ötlet! :)
@M.Lac: Ha lenne pénzem akkor tuti tennék rá egy nagy összeget, egy álmom válna valóra. Felszerelésem már megvan :D

Irigyelni fogom azt aki ott ül.

NA ezek miatt mégjobban fogom szeretni kedvenc csapatomat, ezzel lehet becsalogatni az embereket a csarnokba.

Respect a vezetőknek..
@Gote: 9-5-re nyert a Topolcsany
@orion66: Azért nem semmi, iihf főcikkben írnak két fontos dologról is.
@M.Lac: Pedig már én is kíváncsi vagyok az új mezre!
@bojl: sajnos nem túl nagy előrelépés az elmúlt évek mezeihez viszonyítva.

Sebaj, a lényeg, hogy kik hordják.:)
Hááát...
Idén sem lesz saját névre szóló mezem. Pedig már több szezon óta tervezem a beszerzését. Csak, hát egyik sem tetszett. Sebaj, akkor marad a régi Fevitás.
Háát igen... Mikor lesz olyan NHL- es mez, hogy csak az ördög feszít az elején, semmi szponzor. Sztem a tavalyi ehhez képest elviselhető volt. Ebbe semmi fantázia, a 2 évvel ezelőtti világosított változata
@jágör68: a szponzorok kiírása megúszhatatlan és nincs is ezzel sok baj, mivel jelentősen segítik a csapatot.

Ami hiányzik az az általad is említett a csapatot szimbolizáló logó a mez közepén. Úgy tűnik a logó körüli hercehurca okán az egységes dizájn tervek megint a feledésbe merülnek.

Pedig úgy érzem ez nem feltétlenül anyagi kérdés és a szurkolói igény is egyértelmű.
@barney's: Ha jól emlékszem KCs valami olyasmit írt, hogy az idő szűke miatt nem sikerült megvalósítani a design terveket, nem azért mert feledésbe merültek.

Szezon közben valószínűleg nem fog változni a csapat logója és a mezek sem, talán majd jövőre. Addig legalább van idő szépen átgondolni és megtervezni mindent.
@Horiko: az idei évre annyi sajnálatos és örömteli változás történt a csapattal kapcsolatban, hogy szerintem ebbe tökéletesen passzolt volna ez a váltás is.

Így marad az örök szlogen: Maybe next time!
@vaze:
Abban igazad van Vaze, hogy végső soron az számít, hogy felnőtt játékosként mi lesz belőled, de azt lásd be, hogy igenis jogos a '92-esekbe, és az utánuk jövőkbe vetett bizalom. Annyi tehetség, mint ebben a korosztályban minden valószínűség szerint utoljára '75-'76-os társaságban volt. De egy nagy különbség van; az akkoriaknak nem adatott meg a külföldi utánpótláscsapatokban játszás lehetősége, és ez nagyon nem mindegy. Lehet, hogy elveszik közülük egypár felnőtt korára, vagy megáll a fejlődésben (mint pl. szegény Simon Csaba, aki anno Kercsó keze alatt ontotta a gólokat, és legalább akkora jövőt jósoltak neki, mint pl.: Palkovicsnak a Volánban), de vedd figyelemebe, hogy ha 6 jó közül 2 kiesik, vagy 20 közül 7, az nagyon nem mindegy!
Sajnos nem pörög a licit: www.albavolanhockey.hu/index.php?pg=news_1_2107

Milyen kár, hogy most rosszul állok anyagilag.. :(
@barney's: Annyi előrelépés azért talán lesz, hgoy a mezen levő fő motívumot megpróbáljuk a honlap fejlécében is majd megjeleníteni. Ezzel kicsit egységesebb lesz a megjelenés.
@KCs: Köszi! a honlap eddig is igényes volt mind külcsín mind pedig belbecs tekintetében!
süti beállítások módosítása