HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Még több adat az utánpótlásról

2009.08.17. 10:11 hokikori

Sokszor felvetettük, szükség lenne jó kapusokra és megbízható hátvédekre a magyar jégkorong-utánpótlásban, de konkrét cselekedeteket nemigen látni. A fejlesztő munkát megbízható adatok nélkül nehéz elkezdeni, ezért az MJSZ utánpótlás-bizottsága javaslatát a versenybíróság, valamint a nevelőklubok jelentős része támogatta. Így a szeptemberben induló idény bajnoki mérkőzésein a serdülő korosztálytól fölfelé bevezetik a +/- mutató mérését, a juniorkorosztályban pedig a kapusok védési statisztikáját is nyilvántartják. Így nyomon lehetne követni a legeredményesebb védők teljesítményét, hiszen egy sokat játszatott hokis alacsony minuszmutatója nagy valószínűséggel utal a hatékony védőmunkára. A kapusok jellemzésére a kapott góloknál alkalmasabb a kapott gólok kapura tartó lövésekhez viszonyított aránya. Még számos mutató mérésével lehetne támogatni az elemző-fejlesztő munkát, de a lehetőségek megszabják a határokat.

20 komment

Címkék: statisztika utánpótlás

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"Sokszor felvetettük, szükség lenne jó kapusokra és megbízható hátvédekre a magyar jégkorong-utánpótlásban, de konkrét cselekedeteket nemigen látni."

Ne haragudj, de ez amellett, hogy nem igaz, roppant sértő is azokra a szakemberekre nézve, akik a kluboknál napról napra azon dolgoznak, hogy jó kapusokat és jó hátvédeket neveljenek.
Ezek mind nagyon jók, de ezzel párhuzamosan a meglévő mutatók mérését is sokkal pontosabbá kellene tenni. A tegnapi juniordöntőn például a második gólt Papp Csucsunak adta a bíró, miközben ő "csak" az asszisztot adta. A dolog annál is érthetetlenebb volt, mivel minden feltétel adott volt a gólserző személyének helyes megállapításához: a passzt adó és a gólszerző jó messze voltak egymástól, a gólszerző Komáromi egy szélről beadott korongra érkezett, ráadásul kicsit meg is sérült.

Mondjuk eleve nem értettem, miért a döntőt kellett odaadni gyakorlásra a legtapasztalatlanabb bíróknak... Mindemellett a kezdeményezés (bíróképzés éles meccsekkel) nagyon jó. Mint ahogy jó lenne a tapasztalatok értékeléséről is olvasni valamit majd! ;)
@KCs: gondolom, az MJSZ UP-bizottságára gondolt a szerző. Igaz, ők egy mondattal később szerepelnek.
@KCs: @vaze: nyilván a háttérmunka és a feltételrendszer javítására gondoltunk, nem az edzőkre, hogy elüssem a homályos megfogalmazást, a back office-ra :)
én meg arra lennék kiváncsi hogy a klubjainknál hány helyen van kapusedző, és milyen szinvonalu kapusedzések folynak ? Mert az hogy éves szinten meghivunk 2 nagynevu kapust akik előadást tartanak a kivállasztottaknak kevés... ha az ott megszerzett tudást nem módszeresen komplex edzéstervek alpján hasznositjuk.
@vaze:
Persze lehet javítani a statisztikán, de a gól és átadó személyét a játékvezető állapítja meg!:-)
Hidd el ez még finnben sem ment tökéletesen. A gond abból adódik, hogy - legjobb esetben - ki milyen módon diktálja be. Előbb a góllővőt majd, az átadó(ka)t diktálják. Persze nem mindig. A csapatkapitány azonban minden esetben kérhet ezen módosítást, szintén a jv-nél. Ebből a szempontból LF vezeti nálam a rangsort, aki egy meccsen fiam 3 góljából egyet sem adott neki. Mivel ő volt a csk, így mindne gól után menet ment elmagyarázni neki, hogy ő volt a góllövő és bediktálta kitől kapta a passzokat. (És ez ifi meccs volt!)
Azért a (+/-)-ban is lesz hiba, mint minden ember által végzett tevékenységben, de azért a semminél jobb lesz.
Ugyanez igaz a lövés statisztikára. (Ezt meccseken azért a cserejátékosok szokták írni, de én még nem találkoztam olyannal, hogy ezek egyformák lettek volna.)
@KCs:
Nem tisztem megvédeni a cikkírót, de kapusedzőről már hallottam - sőt láttam is munkában nem egyet -, de hátvédedzőről még nem. Sajnos az alsóbb korosztályokban az edzők nemigen foglalkoznak ezzel. Lehet, hogy OB I-es szinten már külön feladataokat hajtanak végre a hátvédek, elkülönítve, de azért ez sem általános. (Nem véletlen, hogy hátvéd kérdésben nem állunk igazán jól!)
@vaze:
Mire célzol a Kovács Balázs kanadai ligában vezet!
Szerintem pontosan azok a különbségek jöttek ki mint amit a VB-n lehetett látni.
A Benk féle sérülés ott max 2 perc, itt is ez volt, sokkal jobban engedte a kemény játékot. Lehet a Gebei kiosztott volna még minimum 10 percet de akár 20 is.
Ez alapján a dunafer járt jól, akár háromszor ennyit is ülhettek volna.
De a stras is megúszott legalább 3, 4 büntetést.
@KicsiÉn:
Szerintem Benk sérülése ott végleges nagyfegyelmi volt!:-)5+20. De lehet, hogy végleges kiállítás.
@Tillasz:
Így van. Ezek szerint rosszul fogalmaztam. Arra akartam kitérni, hogy más a szabályrendszerük és, hogy a legtapasztalatlanabb jelző szerintem erős.
Keményeeb ütközéseket ítélt szabályosnak, mint például előző napon a Gebei, aki európai szabályokat alkalmaz. Amennyiben a Kovács Balázs ott kiváló minősítést kap nem gondolnám, hogy a legtapasztalatlanabb.
De ha így van vegyék ki az ebből a keretből és adják nekünk amatőröknek.
@KicsiÉn: Kiemelsz a 3 vezetőbíróból egyet és azt mondod, kanadai ligában vezet. Na és? Nem a felfogásukról beszéltem, hanem arról, hogy következetlenül fújtak. Nekem az elődöntők fújása sokkal jobban tetszett, a tapasztalatlan helyett pedig ismeretlent kellett volna írnom, csak azon csodálkoztam, hogy az OB1 olyan veteránjai, mint Árkovics, Gebei, Kincses, Halassy und co. a kisebb téttel rendelkező meccseken kaptak szerepet és voltak jobbak, szinte az összes vasárnapi bírónál. Arra a felfogásra meg külön is kíváncsi lennék, amelyik szerint kétszer-háromszor ennyit ülhettünk volna! :)

Mindegy is, mert (1) én néző vagyok, tehát - mint tudjuk - szakértelmetlenségem egyáltalában nem szab gátat véleményformálási kedvemnek, (2) ennek ellenére vagy tán éppen ezért sosem szoktam a bírókkal foglalkozni, az utóbbi 5-6 évben erre csupán 1-2-szer volt példa. Mindenesetre elnézést mindenkitől, akit megbántottam volna
mármint "számomra ismeretlent" (vö: néző vagyok)
Nem akartam hozzászólni, de egy dolgot mindenképpen kiemelnék: a Star, azaz most már Vasas 22-es játékosa a döntőben olyant engedett meg magának, amin én és a körülettem levők is megdöbbentek:nem tetszését az ellenfélnek úgy mutatta ki, hogy utána
pofázott/bocs, de ez a legjobb szó rá /, majd köpött egy nagyot. Én végleg kitettem volna! Mondanom sem kell, simán megúszta.
@vaze: Én csak 2 bírót láttam illetve ennyit mondtak be, Sós Z.első, és Kovécs B. második és harmadik harmad, ez alapján mertem gondolni, hogy arra gondolsz aki többet volt fent.
Illetve 4 bírósan fújtak az előző napon azért úgy egy kicsit más, ügyes játékosnak kell lenni a sumákoláshoz.
@EisHockey: Amatőrben több ilyen esetnélí kérdeztük meg mi miért nem?
Válasz csak azt bünteti amit lát a két szemével, ha éppen nem látta vagy jól nem bünteti.
Nem láttam az esetet pedig nézetm a meccset, mikor volt?
@KicsiÉn: Javítanék: " nem látta vagy nem jól, nem tisztán"
@KicsiÉn: Hú, nem emlékszem pontosan: vagy az első harmadban, vagy a második elején. A félpálya környékén történt, a kispadok magasságában, a bíró beszélgetett is vele elég hosszasan, de nem hiszem, hogy erről, mert semmilyen büntetés nem következett utána.
@EisHockey: azért ha már megengedhetetlen hozzáállásról beszélünk, akkor azt is meg kell említeni, hogy néhány felnőttben edződő juniornak is nehezére esett komolyan venni a tornát, ami szintén megengedhetetlen. Gondolok itt elsősorban a Dunaújváros első sorára (remélem, J-P. megérkezésével a helyzet radikálisan megváltozik), illetve néhány más csapatban játszó "nagyfiúra", akik úgy szedegették a 10 perceket, mintha kéne. Aki ott volt, tudja, kire gondolok!
Ennyire nem látok bele. A döntőn én semleges néző voltam.
A tornának a bírók részéről pont az volt a lényege, hogy megnézzenek "új arcokat" vagy kipróbáljanak valakit vezetőbíróként. Nem hiszem, hogy majd a MOL ligás meccseken kéne őket tesztelgetni.
Négy kommentet töröltem, az ártatlanoktól bocs.
süti beállítások módosítása