HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Egyre kevesebb európai megy az NHL-be

2009.08.08. 16:03 Ryan O'Brien

Augusztus 6-ig csak 22 európai játékos írt alá szerződést NHL csapathoz, ez 46 százalékos visszaesés a pontosan egy évvel ezelőtti adatokhoz képest. A következő szezonban az utóbbi évek legkevesebb euroújonca mutatkozik be a tengerentúlon.

Tavaly, az első időszakban, amikor nem volt átigazolásokkal kapcsolatos megegyezés az NHL és az európai klubok között, 49 játékos szerződött az NHL-be, 2007-ben ez a szám 45 volt, számolt be minderről az IIHF.com. A visszaesés sejthető volt abból az adatból is, hogy az NHL-drafton az összes játékos csak 24,9 százaléka volt európai.

Idén a svédek közül igazolt át a legtöbb játékos, a 22-ből tizenegy. Mellettük 4 finn, 3 szlovák, valamint egy-egy cseh, fehérorosz, dán és svájci van. A tavalyi nyolchoz képest idén egyelőre egyetlen orosz sem választotta az NHL-t karrierje következő állomásának. A legtöbben, öten a svéd Frölunda csapatát hagyták el.

25 játékos tért vissza Európába, akik legalább 10 NHL-meccsen jégre léptek, közülük 16-an a KHL-be igazoltak, négyen a svéd Elitserienbe mentek. 5-5 finn és svéd, 4-4 cseh és orosz játékos tért vissza Európába.

A kérdésre, mitől hanyatlott ennyire az európaiak átvándorlása, több választ lehet adni. Az egyik az, hogy az utánpótlás-nevelés egyedül Svédországban fejlődik töretlenül, Oroszországban és Finnországban állítólag elakadt, Csehországban és Szlovákiában hanyatlik. A másik válasz az lehet, hogy korábban számos játékos ment ki, aki vagy tudásában nem volt még NHL-szintű, vagy a fejlődésében nem érte el azt a szakaszt, így mára sokan meggondolják, érdemes-e egy AHL-es vagy még annál alacsonyabb szintű csapatban porosodni.

Egy IIHF-tanulmány is alátámasztotta ezt, amelyarról számolt be: ha egy játékos nem olyan tehetséges, mint mondjuk Jevgenyij Malkin vagy Alekszandr Ovecskin, akkor a fejlődésének jobbat tesz, ha inkább otthon marad, saját bajnokságában edződik.

A logikus válaszok között ott van a KHL megszületése is, amely még nem érte el az NHL szintjét, de fejlődése töretlen. Az orosz bajnokságban is nagyon jól lehet keresni, a színvonal is jelentősen kiemelkedik az európai elitből.

20 komment

Címkék: európa nhl átigazolások

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Azon gondolkozom, hogy milyen lehet a svajci bajnoksag szintje, mert ha a KHL ennyire kiemelkedik a tobbi europai bajnoksag kozul, nekem a Zurich-Magnitogorsk BL donto jut eszembe, ahol ezt a nagy kiemelkedest nem vettuk eszre
a Metallurg Magnitogorsk nem jelent egyet az egész KHL-el. Amellett az is biztos, hogy ha a Zurich vagy akármelyik svájci klub részt venne a most következő KHL szezonban, legjobb esetben is csak a középmezőnyhöz tartoznának (vagy még lentebb)
Tudom én,hogy miért szeretem a svédeket:):D
@csiki hokis: Az két meccs volt. Hülyeség ebből kiindulni. Az a Davos lett a svájci bajnok, akit a Dinamo Moszkva 4-1-re vert a Spengler Kupán. Egyébknét a "nagy" Zürich Lions söpréssel esett ki a rájátszás negyeddöntőjében Svájcban...
@kovacsistvan: Felre ne erts, szeretem nagyon a KHL-t is, csak azt akartam kihozni ebbol, hogy meg vannak eros bajnoksagok. Szerintem is a KHL az elso Europaban, masodik meg a sved. Mindketto nagyon jo, csak ezek utan jon a finn, svajci, nemet, cseh es igy tovabb
OFF: Találtam interneten Kalinyin névvel ellátott Traktor-mezt a Vaterán! KHL-esként van meghirdetve - ezzel ott van a bibi, hogy a mez kb. 1998-as...
www.vatera.hu/khl_traktor_chelyabinsk_jegkorong_mez_151252843.html
ON:
@csiki hokis: Egyszer talán tarthatnánk erről szavazást a blogon, hogy melyek a legerősebb bajnokságok Európában :)
@csiki hokis: A KHL kizárólag az NHL alternatívája nem az európai nemzeti bajnokságoké vagy ligáké.Egyébként a 24-ből 8 csapat nem is európai.Nem lehet összehasonlítani.(bocs,de nem okoskodni akartam)
Nem értek hozzá, de az nem lehet az okok között, hogy több a jól fizető egyesület (KHL), mint pár éve?
@mbemba: Én se értem az IIHF okoskodását, hogy erre-arra hivatkoznak, miközben mindenki látja...
egy orosz, kazah, ukran, feherorosz, vagy eppen cseh 20 eves tehetseges srac hulye lenne, ha 1,2 mil euroert az nhl be menjen, ha 1 mil t megkeres itthon is, vagy legalabb is a csaladjatol mindossze par szaz km re. Pestrol se megy senki (aki keres otthon 1500 eurot) dolgozni az allamokba 1700 ert.
Es kozben a KHL ben nap mint nap egyutt is jatszodhat tobb vilagbajnokkal, mint Radulov, Tereschenko stb.
Jaj, es a muszkaknal olcsobb a votka :)
@kovacsistvan: Tarthatnank :) Europa legerosebb bajnoksagai, sorrendben: KHL, sved, svajci, finn, cseh, nemet, szlovak. Szerintem
@csiki hokis: szerintem olyat lehetne, hogy melyik a második legerősebb bajnokság európában :)
@AG 2.0: Akkor már illene összeereszteni az egészet, és világ szinten gondolkodni. NHL-lel, AHL-lel. Ötlet megvan, a döntés keze Gromovéknál ;)
@AG 2.0: A sved Elitserien a masodik legerosebb. Legalabbis szerintem
Hagyjuk már ezt a sorrendesdit. A KHL és az NHL között egy paraszt hajszálnyi differencia van.
Az NHL van egy Nabokovja és egy Ovechkinje és akkor mi van a KHL-nek meg van egy Radulovja és egy Jerjemenkója. Áljon már meg a menet. a svájci hogy lehet jobb a csehnél meg a csehek előtt van a DEL. Az nem létezik !
@kazincbarcikai hokis az öreg Borsodból: Igazából nem is az NHL és a KHL lenne a kérdés. Hanem a többi. Arra kíváncsi lennék, Európába milyen erősorrendet képzelnek el a magyar jégkorongbarátok.
semmilyen sportban nem jo ha egy orszag vagy egy bajnoksag agyondominalja az egesz sportot. Ugyanez ervenyes politikaban, gazdasagban, katonai eroben.
en kifejezetten orvendek az europai bajnoksagok erosodesenek. Mellekesen vagy nem az orosz hoki sokkal szebb mint a kanadai, megha eredmenyessegben nagyon nogyon szoros a verseny.
@kazincbarcikai hokis az öreg Borsodból: Az a parszthajszálnyi azért jóval nagyobb.
Az NHL-ben vannak messze a legjobb játékosok. A 3 messze legjobb orosz (Ovecs.Malkin, Dacjuk), az összes kanadai, amerikai, a legjobb svédek, finnek stb. A KHL véleményem szerint a következők miatt nem fogja elérni az NHL szintjét a közeljövőben (10-15 év):
1.) hagyomány. A Stanley a világ talán legrégibb kupája, a KHL-t meg tegnap alapították. Értsd: nyerhetsz te minden szart a teniszben, ha nem nyersz Wimbledont, az igazán nagyok közé nem emelkedsz, vagy ugyanez van a Tour de France esetében is.
2.) Energiahordozók árának egyre erőteljesebb csökkenése (gondolom nem kell magyaráznom miért)
3.) Marketing. van ugye egy objektív ok, azt úgy hívják, hogy angol nyelv. Szinte mindenki beszéli, az oroszt viszont kevesen és ha nem tanultál valamennyit még a gólszerzők neveit sem tudod elolvasni. OK, persze lehet angol nyelvű oldalakat, blogokat, tudósításokat készíteni róla, de mondanom sem kell, az azért nem ugyanaz.
4.) Én egyáltalán nem hiszem, hogy egy svéd játékosnak vonzóbb a KHL, mint az NHL, mert hogy mégiscsak Eu és nem kell egy óceánt átrepülni hozzá. Ha mondjuk a keleti partra szerződik, akkor 8, 8 és fél óra alatt otthon van. ha Magnyitogorszkba, akkor Moszkván keresztül 9 és fél. De ugyanez igaz lehet egy cseh, vagy akár finn hokis esetében is.
@Walmer: Szerintem is így van, KHL-be mennek sok pénzt keresni, meg levezetni, de az igazán nagy sztárok mégis maradnak. Aztán van aki bevállalja az AHL-t kevés pénzért (Varlamov), van aki nem (Omark), de az első körösök nemigen fognak sehova menni az NHL-en kívül még egy jódarabig. Szerintem a KHL csak még egy erős liga, amit sokan néznek, sok pénzel, fejlődőben, és ha neagyisten megtorpan a fejlődésben, fene se fog ide menni újra. Én nem bánom, hogy így van, mégha bizonyos játékosok evvel fenyegetőznek a több pénz érdekében. Én örülök, hogy van, nagy öregek ide jönnek levezetni, esetleg szar szezon után regenerálódni stb., fiatalok tűnnek fel, nagyobb lehetőségek a fiatal hokisok számára.
süti beállítások módosítása