HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Hári J. és Nemes B. edzésnaplója, 2. rész

2009.08.04. 08:04 F. Kapus

Hári János és Nemes Benjámin személyében a következő szezonban két magyar hokis is ott lesz a világ egyik legerősebb ifjúsági bajnokságában. Ráadásul mindketten bajnokesélyes csapatban játszanak Svédországban. A Farjestad és a Djurgarden is megkezdte a felkészülést. Arra gondoltunk, a startig minden héten naplószerűen megírjuk, milyen munkát végeznek a fiúk a kluboknál, ahonnan évről évre válogatott és elitligás hokisok kerülnek ki. Nem a szereplők személye a fontos, hanem azok a következtetések, amelyek az általuk elmondottakból levonhatók. Ezúttal tisztázzuk azt is, hogy a Hári János által az 1. részben említett bokszedzés alatt mit kell érteni.

Háriék a hétfőn reggel nyolckor bokszedzéssel nyitották a hetet. Mivel olvasóink egy részét érdekelte, rákérdeztünk, mi célt szolgál ez a mozgás. "Természetesen ennek az edzésnek semmi köze ahhoz, hogy a jégen verekedjünk. Csak a változatosság kedvéért szerepel a programban. Ezenkívül persze nagyon jól fejleszti az állóképességet, és a vállunkat is kellőképpen edzi. Most egy órát tartott, hosszú volt, fárasztó." A hétfő esti program 12-szer 1 kilométer futásból állt. Az időket mérték az edzők. "Ezután még pluszban egyedül lementem a konditerembe, kb. 30 percet dolgoztam has- és hátizomra."

Kedden fél nyolckor egyórás csoportos step up edzés várt a Farjestad ifijeire. A feladatok: súlyzóval guggolás, lépcsőfokra lepegetés. "Ez nagyon jó lábedzés." Délután egyéni konditerem volt a program. A magyar fiú a következőket csinálta: 4x6 vállból nyomás 30 kg súllyal mindkét kézben, két egyéb vállgyakorlat, fekve nyomás 80 kg-mal, 4x6-os széria, még egy mellizomgyakorlat, utána ferdepadon 1-1 súlyzóval mindkét kézben, 4x6-os sorozat, végezetül bicepsz- és tricepszgyakorlatok jöttek.

Szerda reggel rövid intervallumfutásokkal kezdtek. 90 darab 15-15 másodperces sprint és séta. Délután megint egyéni kondizás jött. "Ekkor a lábamat edzettem. 4x5 guggolást csináltam 115 kg-mal, utána a lábnyomásgépen dolgoztam, amelyen fejjel lefelé van az ember. A súlyra nem emlékszem pontosan, 180-200 kg lehetett. Földről emeléssel folytattam, a láb itt is keményen dolgozik. 120 kg-mal 4x6 volt a széria ez esetben is. Ezután egy olyan súlyemelő-gyakorlat jött, aminek nem tudom a pontos nevét. Itt is földről kell a súlyt emelni, egy lendülettel fel a nyakig, közben ki kell fordítani a könyököt. 70 kg-mal 4x5-ször. Ezt a hátizom megdolgozása követte, fej fölülről súlylehúzás formájában. Húzódzkodás jött, három szériában. Elsőre 14-szer, utána 12-szer, végül 8-szor húztam fel magam. Két nehezen leírható hátizomfeladattal zártam.

Csütörtök reggel csoportos edzéssel indítottunk. A neve body pump. Könnyű súlyzóval egy órán keresztül zenére csinálunk minden gyakorlatot. Ez nagyon fárasztó edzésforma. Este ugrálás, ruganyosság és gyorsaságfejlesztés várt ránk. Súlyokkal sprinteltünk, hasonló feladatokkal fűszereztük mindezt." Péntek reggel 10 km futást írtak elő az edzők. "Természetesen a futóedzések végén nálunk is mindig van nyújtás és egyéb levezető mozgás." Délutánra a szokásos egyéni konditermezés jött. Vállra, mellre, bicepszre és tricepszre dolgozott Hári János, a végére has- és hátfeladatok maradtak.

Nem csoda, ha egy ilyen hét után a fiatalember három felkiáltójelet tett a "szombat es vasárnap pihenőm volt" mondat végére. Augusztus 3-tól ment jégre a csapat, várhatóan egy jeges és egy szárazedzés szerepel a programban, de erről bővebben egy hét múlva, a 3. részben írunk.

Nemes Benjámin Djurgardenjében a múlt héten végig jeges edzések voltak. "Minden nap 17.10 és 18.30 között voltunk jégen, előtte kb. 40 perces bemelegítés, nyújtás zajlott, ami mindig más és más feladatból állt. Az 1. nap futás, fekvőtámasz, felülés és hátizom, a 2. nap konditeremben könnyebb erősítés, a 3. nap megint futás és foci is, a 4. nap futás, majd lépcsőzés, az 5. nap futás, majd sprintek, kb. 6-szor 200 m." A jeges edzések gyakorlatai csak részben ismerősek Nemes Benjáminnak. "Nagyjából a feladatok fele hasonlít az otthoniakra, de azok is kicsit tovább vannak bonyolítva. Például van bennük még egy passz vagy még egy lövés." Az első három napon sok korizós és passzolós feladatot kaptak, majd csütörtökön és pénteken több volt a taktika. 2 az 1, 2 a 2, 3 a 2, 5 az 5 és 1 az 1 elleni gyakorlatokat hajtottak végre. De ez utóbbi két napon is volt olyan feladat, amikor csak korcsolyáztak. "Játék minden edzésen van."

Hétvégére ismét pihenöt kaptak a Djurgarden ifjúsági korú játékosai. "A végére még egy dolog jutott eszembe, ami szerintem nagyon jó itt. Minden edzés után kimossák a cuccainkat. Ez úgy történik, hogy az edzés után a felszereléseinket berakjuk a szennyesdobozba, és a következő edzésen minden tisztán ott van a helyén."

12 komment

Címkék: svédország nemes hári jános hári nemes benjámin farjestad djurgarden

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ebből is látszik, hogy érdemes külföldi svéd, finn edzőket alkalmazni már utánpótlás szinten is. Van mit tanulni tőlük edzésmódszerek tekintetében is. A körülmények egészen másak, ami egy részben pénz, más részben hozzáállás, elszántság kérdése.
Szerintem nem edzéstervet csinálni nehéz azt a magyar edzők is kiválóan tudnak, nem nehéz brutál súlyokat és kg-okat felírni...
viszont lehetetlen olyan 16-18 éveseket találni egy csapatban 20-at aki erre tenné fel az életét. Lehetőségek és kilátás nélkül nagy szerencse hogy a csapatokban 5-8 olyan gyerek van aki ennyi idős korára erre teszi fel az életét. A jövőben meg még ennyi sem igen lesz, mert most már nagyjából bárki kimehet külföldre, ha nagyon akar, vagy van rá elég pénze, tehetséges és kitartó na meg persze megvan hozzá a bátorsága...
Hiába hozzuk ide Tihonovot vagy Cortinát kölyökbe, megfelelő számú játékos nélkül aki erre tesz fel mindent nem fog A csoportos magyar hokit csinálni.
A végére még egy dolog jutott eszembe, ami szerintem nagyon jó itt. Minden edzés után kimossák a cuccainkat. Ez úgy történik, hogy az edzés után a felszereléseinket berakjuk a szennyesdobozba, és a következő edzésen minden tisztán ott van a helyén."

na ebből is látszik, hogy fényévekkel vagyunk csak lemaradva anyagiakban rendszerben stb
szerintem a legtöbb focicsapatnál sem mindig mossák a koszos zoknikat...
és mindezek ellenére képesek vagyunk kiállítani olyan válogatottak akik (persze 5-ből 1x) legyőzik a svéd válogatottat, még ha csak a C-t is
Ezt pedig Magyar Edzők alapozták meg az utánpótlásban, nyitott pályán 5 csapattal.
Kedves mhk!
Rengeteg igazság van abban amit leírtál, de a cikksorozat több olyan üzenettel szolgál amit mellesleg rengeteg kommersz amerikai játékfilmben is gyakorta kiemelnek.
A sikeres emberek elszántak, a sikeres emberek megszakadnak, a sikeres emberek tartósan és folyamatosan bizonyítanak és sok-sok lemondással jutnak el a csúcsra. Nem kultur film és intellektuális körökben talán nem is illik példaképpen felhozni, de én szégyen nem szégyen mégis megteszem, a Rocky-t (1976 Sylvester Stallone).
Sportágtól függetlenül manapság a 16-21 éves korosztályban a sztárnak induló tehetséges játékosok jelentős része nem feltétlenül a megalkuvás nélküli lemondásokkal teli utat választja hanem a népszerüségben lubickolást és esetlegesen még a másnapi mérkőzés rovására is képes a táplálkozási és pihenési szokásait enyhén szólva is az optimálistól eltérően alakítani.
Nem elítélve őket úgy érzem kisebb eséllyel kerülnek ki közűlük olyan valódi nemzetközi sztárok akik céltudatosan, rendkívül kemény munkával haladnak kitűzött céljaik felé.
Hokikori egyetértek veled amiket leírtál, Benji, Jani és a többiek akik kint megállják a helyüket példaképek lehetnek a most kisebb korosztályban játszók számára.
Igazság szerint nekem a Magyarországra érkező külföldi UTÁNPÓTLÁS edzők imádata-istenítése az ami szúrja a szememet.
De sajnos ez egyfajta magyaros viselkedési forma a külföldi az jobb feltétel nélkül az OKOKAT meg ne vizsgáljuk, keressünk könnyű kapaszkodókat, hozzunk külföldi akkor megnyugodhatunk itt a finn meg a svéd hokikultúra.

Pedig milyen távol vagyunk tőle

"Érdekesség még, hogy a csapatnak szerződése van a CCM-mel és a Reebokkal, ezért mindenből a legújabb felszereléseket kapjuk. Még választhatunk is, hogy a CCM vagy Reebok legfrissebb ütőivel és korcsolyáival akarunk-e jégre lépni. Ráadásul két edzőcipőt kapunk, kinti es benti edzésre."
nálunk meg 2 évet kell könyörögni a szülőnek, hogy cserélje le a NIKE terem foci cipőket futócipőre mert tönkremegy a gyerek lába a száraz terhelésnél.........
Ez a "cipő" ügy jelzi amúgy - és ez nagyon durva -, hogy az internet korában, ahol minden hozzáférhető, mennyire nem tudatosak az emberek minden tekintetben. Az erőnléti edzéshez csak annyi komment: baz'
@hokikori: én tudok említeni egy témához illő jeges filmet is "Csoda a jégen".
@mhk: Igazság szerint nekem a Magyarországra érkező külföldi UTÁNPÓTLÁS edzők imádata-istenítése az ami szúrja a szememet.

Szerintem a magyar hoki sikere részben annak köszönhető, hogy feltétel nélkül fogadták el a külföldi edzőket és alkalmazták őket máig szinte minden korosztályban. Egy edző (vagy tanár vagy szülő) LEGFELJEBB a saját tudását képes átadni, ezért van szükség fejlettebb kultúrában tanult és szocializálódott edzőkre (is).
Lehet tudni, hogy a magyar csapatoknál hogyan zajlik a felkészülés? Érdekes lenne összevetni a hazai viszonyokkal.
Nagyon sok érdekes tanulsággal szolgálnak ezek a naplók. Komoly és változatos fizikai felkészítés folyik a svéd klubokban.
@Dachstein: nyitott pályán hóban gazdag teleken pl.hólapátolással melegítik be a hát és váll izmokat,a fedett pályákon a lecsepegő víznek kihelyezett edényeket lehet összegyűjteni de akár szlalom gyakorlatot is végezhetnek az ifjoncok közöttük ,koronggal vagy anélkül.Az utóbbit akkor ,ha a büfébe rejtett korongos vödör reggelre eltünt.Úgyhogy vannak még fegyvereink.Szerintem a svédek egyiket sem ismerik.
süti beállítások módosítása