HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Kilenc magyar jégpálya épül-szépül

2009.07.24. 11:56 F. Kapus

Jégpályákat bemutató sorozatunkat – Miskolc után ígértük meg, hogy lesz ilyen – azokkal a létesítményekkel kezdjük, amelyekről tudjuk, hogy felújítás alatt állnak, vagy jövő év végéig tervezik rajtuk a modernizálást, netán ebben az időszakban építik őket. Emellett néhány szót szentelünk a kevésbé ismert pályákon folyó jégkorongos életnek is.

A székesfehérvári jégpályát 1977-ben adták át. Magyarország legelső állandóan működő fedett jégpályáját az 1990-es évek elején fokozatosan építették meg a nyitott pályatest fölé. A székesfehérvári csarnok befogadóképessége 3500 fő, 2009. április 1-je óta ifj. Ocskay Gábor nevét viseli. Az Alba Volán-csarnok felújításáról már többször írtunk, a munkák a menetrend szerint haladnak. A csőrendszert lefektették, a betonozást elvégezték, jelenleg a beton hosszú száradási idejét tölti, mint mondják, a szükséges 45-50 nap alapfeltétel, hogy egy jégpálya hosszú időn át megbízhatóan üzemeljen.

A fehérvári beruházást a meglévő betonszerkezeten végezték el, tehát a régi alapra építették az újat. Így a pálya szintje mintegy 15 centiméterrel megemelkedett. Nemcsak a csőrendszert cserélték ki, a hűtőtechnikai berendezéseket is. Levált az intézmény a csarnok melletti hűtőházról, ahonnan 30 éve kapta az ellátást. Az önálló rendszer működtetésétől jelentős energiamegtakarítást várnak. Az EBEL-előírások miatt egy másik területen is jelentős fejlődés várható szeptembertől.

A tervek szerint a következő két évben is jelentős beruházásokat eszközölnek az Ifj. Ocskay Gábor Jégcsarnokban. Az előzetes menetrend szerint 2010-ben komoly szigetelési munkát végeznek, ehhez kapcsolódva többcsatornás levegőhőmérséklet-szabályozó rendszert alakítanak ki. Ennek következtében megszűnik az eddigi állapot, miszerint télen nagyon hideg, nyáron nagyon meleg van a csarnokban. 2011-ben remélhetőleg felépül egy második jégpálya a jelenlegi csarnok mellett, ami egyszerű fedelet is kap. Ez edzőpálya lesz, ami által mind a sportolók, mind a fehérvári közönség kényelmesebben, megnövekedett időben tud jégre lépni.

A jászberényi tanítóképző főiskola, pontosan fogalmazva a Szent István Egyetem Alkalmazott Bölcsészeti Kara területén két éve kezdődött a beruházás. A jégcsarnok tulajdonosa és üzemeltetője az oktatási intézmény, az épület is az ő területükön található. A központi költségvetésből épülő új jégcsarnokot három ütemre bontották. A tavalyelőtti első lépésben megépült a pályatest, tavaly végrehajtották a második ütemet, ennek ereményeképpen megépültek a kiszolgáló helyiségek, a lelátók, a tetőszerkezet tartópillérei, beszerezték a tető vázszerkezeteit. Ezek a ragasztott fa pillérek még nem kerültek a helyükre, mivel az idei pénzek még nem érkeztek meg. A teljes befejezéshez nagyjából 400 millió forint hiányzik, ez már a teljes technikai felszerelést és a légtechnikai berendezések árát is magában foglalja. A jászberényiek szerint ez az összeg a költségvetésben szerepel ugyan, de még nem kapták meg. A pálya a teljes befejezésig üzemel, télen jeget készítenek, nyáron görkorcsolyáznak, görhokiznak a betonon.

A városba kezd visszatérni a hokisélet, két amatőrcsapatnyi játékos edz rendszeresen, mintegy negyven fő. Vannak köztük egykori Lehel-játékosok és teljesen kezdők is. Az inline bajnokságban is elindultak. Komoly szándék mutatkozik az utánpótlás-nevelés újbóli beindítására, de ehhez el kell készülnie a fedett csarnoknak. Mivel Jászberényben kiemelkedő korcsolyázóélet van, itt is együtt kell élnie a korcsolyázás, a jégkorong és a közönség igényeinek. Remélhetőleg a Gyakorló Jégcsarnokénál szebb példát látunk majd erre. Az egykori Lehel-pályát gyakorlatilag felszámolták, 1977-től 2001-ig tartott a története. Helyén ma betonplacc virít, ahol extrémsportos élet alakult ki.

Tatabányán komoly beruházást terveznek az idei esztendőre. Az 1984-es átadást követően mára elavult, ammóniás hűtőrendszerüket kicserélik a kor követelményeinek és előírásainak megfelelő folyadékhűtős rendszerre. Ehhez a hűtéstechnika teljes cseréjére is szükség van, új kompresszor is érkezik. A beruházás nyáron elkezdődött. A régi jégfelújító gép szintén matuzsálem korúvá vált, ezért új rolbát is beszereznek. Strausz Béla 14 éve üzemelteti a jégpályát. A jégkoorngblognak elmondta, komolyabb tervei is vannak.

"Engedélyeztetés alatt van a jégpálya befedése. A tervek elkészültek, beadtuk a hatósághoz. A lehető legegyszerűbb tetőt húzzuk a pálya fölé, acélszerkezetben gondolkodunk, szendvicspanel-szigetelést kap. A jégcsarnokban minimális lelátó is helyet kap." A tatabányai fedett jégpálya ügye régóta húzódik, eddig minden kísérlet meghiúsult, remélhetőleg ezúttal valósággá válnak az elképzelések.

Az üzemeltető elmondása szerint a befedéstől kezdve igény szerint tudnak nyitva tartani, de a szezon hosszúsága jelentősen nem változik, mert a tapasztalatok szerint március közepe után jelentősen csökken az igény. Ezt több helyen is hallottuk, az elsősorban a közönség jégkorcsolyázását szolgáló nyitott pályák nyitva tartási idejét a tavasz érkezése nemcsak az időjárás, hanem az érdeklődés szempontjából is jelentősen befolyásolja. Ezért a felújítást követően a legfontosabb újdonság a korábbi nyitás, illetve a komolyabb jégkorongosélet kialakulása lehet. Mert bármilyen meglepő is, a mai napig létezik hokicsapat Tatabányán, mégpedig a Polipok. A játékosok jó része jár edzésre, és bár a magyar amatőrbajnokságokban nem vesznek részt, a tatai mag edzeni és játszani is átjár Dél-Szlovákiába. Ha helyben nincs jég, Érsekújváron edzenek, és a révkomáromi HC Hooligans színeiben részt vesznek a környék dzsungelligájában.

Az évtized elején még az OB II.-ben indult csapat egykori játékosa, a TF edzőit végzett Horváth Zoltán még az utánpótlás nevelésével is foglalkozik, igaz, hobbiszinten. "Heti kétszer edzenek a gyerekek, de ez nálunk csak a tömegsportszintet jelenti. Bárki jöhet, szívesen látjuk. Tíz srác jár le rendszeresen, ők alapokat sajátítják el. Bajnokságban nem veszünk részt, alkalmanként szervezünk mérkőzéseket, legutóbb például a Győri ETO HC-val játszottunk, sima tizest kaptunk tőlük. Jelenleg nem is szeretnénk versenyezni. Azt gondolom reálisnak, hogy ez a tíz srác felnőttként bármelyik amatőrcsapatban megállja majd a helyét. Komolyabb utánpótlás-nevelés akkor alakulhat ki, ha lesz fedett pályánk, és az üzemeltető továbbra is támogat minket."

A Városligeti Műjégpályán június 24-én letették a nagyberuházás alapkövét. A tervek szerint 2010 szeptemberére teljesen megújul a jégfelület, ismét az egész terület alkalmassá válik a jégkészítésre. A kiírás szerint helyet itt kap egy nemzetközi szabványméretű jégkorongpálya is. Az építkezés során újraépítik a központi műemlék épület világháborúban lerombolt szárnyát is, összesen 16 800 négyzetméter jégfelületet alakítanak ki. A hirdetmény szerint bandy Európa- és világbajnokságot kívánnak rendezni. 1937 januárjában itt rendezték meg az első magyar bajnoki, később rengeteg bajnoki és válogatott mérkőzésnek adott otthont a Liget. Az ötmilliárdos beruházás eredményeként jövőre egy újabb történelmi helyszínnel bővül a budapesti hokihelyszínek száma.

Újabbal, hiszen a NUSI ígérete szerint ettől a szezontól kezdve, szeptembertől a nap 24 órájában használhatják a jégkorongozók a Millenárison épülő, egyelőre sátorral, a következő évtől könnyűszerkezetes, dupla szigetelésű fedéllel borított jégpályát. Az 1896-ban épült Millenáris közepére 1955-ben építették meg a jégkorongpályát. A pálya később sátras fedést is kapott, ami egy viharban megsemmisült. Ezt követően a jégpálya az enyészeté lett, a helyén maradt betonplaccot legfeljebb kerékpárfocira használták az utóbbi időben.

A győri jégpálya helyzetéről bőségesen írtunk, a szegedi helyzetet is elemeztük, ők egy csodaszép rolbával gyarapodtak, amelyet Miskolcon üzemelnek be a hetekben.

Két kis méretű pálya építése várható a fővárosban. A korábban Veresegyházi Gepárdok néven szereplő csapat ma Gepárd Jégkorong Egyesületként működik. Az előző szezonban Óbudára tették át székhelyüket, saját mobil jégpályát építettek a Laborc utcában. Szeptembertől a Kalap utcai sportpályára költöznek, ahol 30x20 méteres pályát állítanak fel. Péter Róbert a jégkorongblognak elmondta, egy nagyobb, akár szabvány méretű pályában gondolkodtak, de nem találtak megfelelő területet. A távlati elképzelésük azonban továbbra is egy 60x30-as jégpálya.

A Gepárdoknál jelenleg 55 kisgyermek jégkorongozik, a csapat egyelőre a szupermini és a mini korosztályban indul a bajnokságban, de fokozatosan a nagyobb korosztályokban is részt kívánnak venni. Náluk igen hosszú lesz a szezon, szeptember első hetében már jég lesz a Kalap utcában, és miként idén a másik helyszínen, jövőre is május közepéig üzemben tartják a jeget. Komolyan készülnek az új szezonra, amíg nem lesz kész a saját pályájuk, augusztus 5-től kezdve az Icecenterben gyakorolnak. A Kalap utcában nemcsak a hokisok kapnak jégidőt, hanem a közönség is. És elképzelhető, hogy az óbudai óvodások és iskolások délelőttönként ingyenesen jutnak korcsolyázási lehetőséghez. A pályát az előző szezonban sikerült veszteség nélkül üzemeltetni.

Még mindig van esély arra, hogy Budapest hetedik kerülete jégpályával gazdagodjon. A 2008 júniusában nagy dérrel-dúrral beharangozott Százház utcai beruházás késik, mivel a kerület polgármestere február óta kényszerszabadságát tölti. A fővállalkozóként közreműködő Hérosz Zrt.-nél azt a tájékoztatást kaptuk, hogy tudomásuk szerint a kerület továbbra is a négymilliárdos beruházás mellett áll, és záros határidőn belül döntés születhet az építkezés indulásáról. Hozzátették, amennyiben szeptemberben meg tudják kezdeni a munkát, 2010 végéig átadják a Rekreációs Központot. Még a tervezés legelején felmerült, hogy nemzetközi szabványméretű pályát építenének, ám a tervekben már csak egy 20x30 méteres kispálya szerepel. Ettől függetlenül fontos helyévé válhatna ez a fővárosi hokiséletnek, elég csak a Pólus Center kispályájára gondolni. Az utóbbi két évben a Budai Bocsok csapata is bebizonyította, hogy nem kell nagy jégfelület a minőségi utánpótlás-nevelés beindításához.

14 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Remek hírek!

Annyit fűznék hozzá, hogy a Millenáris eredeti változatában tényleg 1896-ban készült el, de azt a 20-as években ledózárolták. A mai Millenáris 1927-ben épült meg.
Millival kapcsolatban csak egy kérdésem lene: M lesz a bringásokkal, ha a véglegese tetőszerkezet megépül?
Attól tartok lesznek még gondok bőven:(
épp itt az ideje h beinduljon a hokis élet itthon , meg szerintem megisérdemeljük !
Kedves pályaépítők! Lenne egy pár ötletem hol lehetne pályát készíteni. Budaörsön dolgozom a Flóra Hungária Virágpiacon, amely sajnos haldoklik.Viszont hatalmas szabad terület van kihasználatlanul. Jelenleg nappal autósiskola gokart pálya működik és éjjel a virágpiac. Ez hoz annyi bevételt, hogy fenn maradjon. Esetleg tudnánk nyitni egy jégpályát. Vonzás körzete Budaörs ,Diósd ,Törökbálint ,Érd .valamint Gazdagréti lakótelep. Büfé működik és illemhely is. A másik lehetőség a X.ker. Újhegyi sétánynál található szabadidő park . Ahol valamikor működött egy pálya valószínűleg 6ox30-as lehetett a beton alap még áll. Vonzás körzete maga a kerület a maga 20000 ezer lakosával valamint Gyál, Cinkota, Mogyoród. Csak megint ez a fránya pénz. Talán lehetne beszélni az önkormányzattal. Esetleg jégkorongozni szerető vállalkozókkal. Most ennyi jutott eszembe. Tisztelettel hocki16
Azért kiváncsi lennék arra, ebből mi fog megvalósulni, hiszen igéretek mindig is voltak... és nem arról vagyunk híresek/ebben illetékesek/, hogy a jégkorongot, itt bármivel is nagyon támogatnák, de remélem rájöttek, kár olyan dolgokba befektetni, ami nem érdemel nagy figyelmet, gondolok itt a bogyó rugdosokra:)bocsi ha valakit ezzel megsértettem! Tehát éljen a jégkorong és tessék azt támogatni!!!:)
Csak kiegészíteném, pontosítanám a Tatabányai helyzetet. A révkomáromi csapat neve HC Hurricanes, a tatabányaiak között 3 olyan játékos is van akinek komoly hokis múltja van: Horváth, Zalavári és Nagy Balázs. A városban kb.5-6 évvel ezelőtt a Kaposvárihoz hasonló jégcsarnokot terveztek, de az ügy elhalt.Vonzáskörzete + a város kb.:130-140.000 fő, ami nem rossz, pláne ha figyelembe vesszük a szlovák oldalt, ahonnan azért van és volt kultúrája a hokinak. Az Oroszlányi hokisok is jók, de ők az inline-ban utaznak elsősorban, bajnokságban többször is indultak. A terv jól hangzik, reméljük összejön. Ami szerintem nagyon komoly probléma, az a pécsi helyzet...egy majd 200 ezres városban nincs jégcsarnok..., hát ez elég szomorú...
Köszi ezt az összefoglaló cikket Kapus!
Sok biztató terv, remélhetőleg a nagy része meg is fog valósulni!
Aggódom a hírtelen áremelkedéstől Jászberéyben. Eddig úgy volt tudott, hogy ugyanannyiért, mint a nyitott jégpálya ára (ha nem csal az emlékezetem, kb. 170 millióról nyilatkoztak)kerül sor a befedésre. Mi ez a hírtelen 400 mó? Csak nem tűnt fel ismét az a gengszter Jégcsarnok Kft valami új alakzatban, akik csarnoképítés ürügyén vagy 1400 mó-tól szabadították volna meg a várost (úgy, ahogy Kaposvárral és Erzsébettel el is bántak és majdnem Egerszeggel és Debrecennel, meg persze akik miatt - az önkormányzat józan belátásával - nem épült pl. csarnok Tatabányán,Pécsett, Veszprémben, Szolnokon és Békéscsabán)?
Akkor most Tatabányán is polipokat fognak dobálni a pályára, mint Colorado meccsen?
www.youtube.com/watch?v=mu11GEw-Rr4

XD
:))

ui. Kőbánya lakossága amúgy meg 75.000 fő.
@orion66: A polipdobálás a Wings-szurkolók találmánya. Elég hülye szokás amúgy :)
@Mr. Slapshot:
Nagyon gyanus, hogy valami büzlik ... Megy az igérgetés , meg válság stb...
Ismét lopnak , nem is gyengén. Így ebben az állapotban egy megvalósult álom fele jött létre, de ha nem fejezik be ez így nem kifizetődő és hamarosan OVER ....

Remélem valami változik az ügyben, mert nagyon idegesek vagyunk.
@FRee: Sztem régen iőszerű lenne, ha a szövetség kézbe venné az ügyet és összehozná a piaci szereplőket (mármint a jégpályára beruházni szándékozókat és a pénztárcánknak leginkább megfelelő hazai és külföldi építő szakembereket). Vannak szép példák Egerből, Sopronból, miért nem foglalkozik velük részletesen a blog? Amíg a széles magyar publikum nem tudja, hogy mi mennyit ér egy ilyen újszerű területen, mint nálunk a jégpályaépítés, addig annyiszor és annyira vágják át a megrendelőt, amíg nem szégyellik.
@FRee: Természetes, hogy valaki a jászberényi költségeket illetően ordasnagyot hazudik. Egy kis gúglizás után kiderül, hogy anno a teljes beruházást 340 millióból tervezték befejezni [1].

A Szent István Egyetem 2008. évi éves beszámolójából kiderül, hogy 2008-ban 180 millió 139 ezer forintot elköltöttek "Jégpálya csarnokvázszerkezet, lelátó alatti szociális
helyiségek komplett kivitelezése, rész-számla, műszaki, tűzvédelmi vizsgálat, talajmechanikai szakvélemény stb." címén [2].

Egyébként aki látta már a jászberényi lelátót, az egyértelműen megállapíthatja, hogy maga a lelátó messze nem ér 180 millió forintot, így nyilván az udvaron szétszedve és lecsomagolva álló csarnokszerkezet is benne lehet a költségekben. Akkor meg mi maradt még hátra 400 millió értékben?

Ha megleljük a Pénzügyminisztérium honlapján az Oktatási Minisztérium folyamatban levő központi beruházásainak részletezését valamelyik korábbi költségvetés XX. fejezetének részletezésésében [3], ott azt látjuk, hogy a beruházás teljes értéke 340 millió forint (igazat írt tehát az újság), ehhez a pénzhez az Egyetem két év alatt, 2007-ben is és 2008-ban is 170 millió forintot kapva jut hozzá. Ugye, a 2008-as beszámolóban feltüntetett 180 millió nagyjából rímel is ezekre a tervekre. A Szent István Egyetem 2007. évi gazdálkodási beszámolójának 4. oldalán [4] pedig megtalálható az, hogy a 2007. évben mennyi pénzt költöttek a jégcsarnok-projektre. Ez egészen pontosan 78millió 234ezer forint.

Summa summárum: 2007-ben és 2008-ban a jégcsarnok-projekt költségeire 258 millió 373 ezer forintot költöttek. A 340 millió forintos beruházási összegből tehát az intézmény rendelkezésére áll még 81 millió 627 ezer forint.

Ha még 400 millió kell a befejezéshez, az azt jelenti, hogy a beruházás kb. 660 millióba kerülne, ami a tervezett 340 milliónak majdnem a duplája. Ezen a Margit híd históriája után nem is nagyon csodálkozom, de ha valaki megnézi az IIHF Arena Manual című kiadványát [5], némi elképzelést nyerhet egy normális csarnok beruházási költségeiről. Az IIHF mintacsarnok építési költségei a telek (ami itt a főiskola udvarán további költségek nélkül rendelkezésre áll) és a rezsi (ami ebben az esetben pár százaléknál nem lehet több) nélkül 2 millió 516 ezer euro [6], viszont, mint a megjegyzésekből ez kiderül, a költségeket egy müncheni telepítésű csarnok esetére számították ki.

Ugye, a 2 millió 516 ezer euro 250 forintos árfolyammal számolva 629 millió forint, 280 forintos árfolyammal számítva 704 millió forint.

Két eset lehetséges: vagy a tervezéskor voltak megint idióták, akik a költségbecslést készítették, vagy pedig egy szerény (műszaki) tartalmú pályát terveztek, ami sokkal olcsóbb, és aminek az építése kapcsán most sok pénzt akarnak kinyúlni valakik valahonnan.

A bizonyos Münchenbe tervezett pálya egyébként kb. ezt tartalmazná:
2100m2 küzdőtér (30x60m-es jégfelület), 132m2 étterem, 4x30m2 öltöző, 18m2 bírói öltöző mind vizesblokkokkal, 2x4m2 szárítószoba, 15m2 orvosi szoba, 8m2 felszerelés-szoba (korcsolyaélezés, ütők tárolása), 50m2 műszaki helyiség, 50m2 a jégfelújító gép számára, 20m2 ruhatár, 2x10m2 közönség öltöző, 70m2 előtér és pénztárak, 20m2 irodák, 2 edzői szoba, vizesblokkok a közönség számára, raktár, 500 fős befogadóképességű lelátó [7]


Hivatkozások:
[1] - w3.szoljon.hu/jasz-nagykun-szolnok/kozelet/340-milliobol-epul-jegpalya-jaszberenyben-105349
[2] - www.okm.gov.hu/letolt/minisz/eves_beszamolo_2008/szent_istvan_egyetem_2008.pdf
[3] - https://www1.pm.gov.hu/web/home.nsf/(PortalArticles)/0E0833B5845C2236C1257372003AB3A6/$File/20_projekt.pdf
[4] - www.szie.hu/files/2007_evi_beszamolo_mell.pdf
[5] - www.iihf.com/iihf-home/sport/arena-manual.html
[6] - www.iihf.com/fileadmin/user_upload/PDF/Sport/Chapter4.pdf
[7] - www.iihf.com/fileadmin/user_upload/PDF/Sport/Chapter3.pdf 4-5. oldal
süti beállítások módosítása