HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

A jégprofesszor pályát fest

2009.07.21. 18:30 kerusz

Múlt héten először találkoztak szervezetten az ország jégpályáinak üzemeltetői. A miskolci jégcsarnok-üzemeltetési konferencia a Magyar Jégpálya Szövetség megalakításának előszelét jelentette, de igazából a gazdaságosabb üzemeltetés lehetőségei kerültek előtérbe. Egri István, a Miskolci Jegesmedvék elnöke volt az esemény házigazdája.

Az MJSZ honlapjának Egri beszélt a tömörülés fontosságáról: "Elgondolásunk szerint a Magyar Jégkorong Szövetségen belül megalakítjuk a Magyar Jégpálya Szövetséget. Elsősorban azért, hogy gazdaságosabban üzemeltethessük a hazai jégcsarnokokat, hogy gyakrabban megosszuk egymással tapasztalatainkat és hogy egységes véleményt képviseljünk a jövőbeni pályázatok kapcsán." Az ötlet rendkívül hasznosnak tűnik, a magunk részéről azzal járulunk hozzá ehhez a törekvéshez, hogy megkíséreljük bemutatni az összes magyarországi pályát és azok történetét. Sorozatunk hamarosan indul, addig is az alábbiakban beszámolunk a miskolci konferencia és bemutató eseményeiről.

Július 16-án a miskolci jégcsarnok volt a helyszíne a magyarországi jégpálya-üzemeltetők konferenciájának. Előadás hangzott el a miskolci csarnok kialakításáról és az ott szerzett tapasztalatok felhasználásáról a székesfehérvári csarnok átalakítása során, továbbá a tamperei Arena Expo kiállításról és konferenciáról. A konferenciát kiegészítette egy jégfestési bemutató is. Az előadáson elmondottakat a gyakorlatban Geir Atle Svartangen, a világ egyik legnevesebb jégmestere mutatta meg.

A norvég jégprofesszor (képünkön ő látható) harminc éve, még játékosként kezdett beletanulni a jégkészítés titkaiba. Mint sok más esetében, nála is a véletlen hozta, hogy ma már ezzel keresi kenyerét. A pályán, ahol csapata játszott, szükség volt segítségre a jégfelújító gép karbantartásában, és úgy alakult, hogy ő keveredett a jégmester mellé. Később jégpályatechnikával foglalkozó céget alapított, amely a tanácsadástól a szükséges eszközök forgalmazásán át a gyakorlati jégkészítésig sok mindennel foglalkozik. A jégfestési bemutató mellett a szegedi pálya új rolbáját is segít beüzemelni. Bár némi ismeretet az interneten is találni, a maga részéről a tapasztalatszerzésre és a neves mesterek melletti inaskodásra esküszik. Az a véleménye, hogy a gyakorlati szakmákat, amilyen a jégmesterség is, nem lehet könyvből elsajátítani. A legtöbbet bevallása szerint a Maple Leaf Gardens főmérnőkétől, Doug Moore-tól tanulta. Hogy jó tanítványnak bizonyult, tanúsítja, hogy az oroszországi világbajnokságon az IIHF részéről ő felelt a jég minőségéért, és a következő szezontól több KHL-csapatnál is segít.

Bár sokan azt hiszik, kevés egyszerűbb dolog van a víz fagyasztásánál, nem könnyű elérni, hogy a jég teljesítse a banálisnak tűnő elvárásokat, azaz legyen kemény, gyors, fehér és csúszós. A legtöbb pályán legalább az egyiknek nem felel meg a felület. Nem mindegy, miképpen viszik fel a vizet, nem mindegy, milyen rétegekben, nem mindegy, milyen adalékokkal dolgoznak, és az sem, mivel újítják fel.

Hogy milyen jeget készítenek a pályákon, az nemcsak esztétikai, hanem zsebbe vágó kérdés is. Miskolcon például egy évben 40 millió forintot fizetnek közműdíjakra, és a legnagyobb tétel az elektromos áram. A szükségesnél vastagabb jégréteg fenntartása hatalmas pluszköltséget jelent. Svartangen úr szerint a festett betonon kialakított pálya ideális vastagsága 5 centiméter, az általa bemutatott, jégben festett pálya esetében viszont 3 centiméter körül van.

Miskolcon egy éjszaka alatt hűtötték le a beton alaptestet a fagyasztás megkezdéséhez szükséges hőmérsékletre. Ezután nagyjából egy centiméter vastagra hízlalták a jeget. A megfelelő minőségű jéghez apró cseppekre porlasztva terítették el a vizet, méghozzá úgy, hogy felfelé szórták. A felületre eső apró cseppekből a levegő az ütés hatására eltávozik, így kellően tömör, buborékmentes jég alakul ki. Ez keményebb, és mivel nincs benne jó szigetelőképességű levegő, a hűtése is olcsóbb.

A szintén Doug Moore által fejlesztett jégfestési eljárással ezután festették fehérre a jeget speciális festékkel. Ez a festékbevonat jobban vezeti a hőt, így kevesebb energia szükséges a fagyasztáshoz, és a szabadtéri pályákon egyes tapasztalatok szerint további jelentős energiamegtakarítást is képes elérni azzal, hogy vissza is veri a sugárzó hőt.

A festett jégen papírcsíkokkal jelölték ki az alapvonalakat, harmad- és felezővonalakat, ezeket a papírcsíkra permetezett vízzel rögzítették a jégen.

Ezután a bedobópontokat, bedobóköröket és kapuelőtereket folyékony festékkel festették fel. Az így elkészített felületet tovább hízlalva alakulhat ki a szükséges vastagságú, kellően szilárd jégréteg, amelyet már csak karban kell tartani. Egy pálya komplett festése hat óra alatt megvan, a festékek ára összesen 1100 euró körüli összeget tesz ki.

A Magyar Jégkorong Szövetség képviseletében Géczi Gábor tett javaslatot arra, hogy a jégpálya-üzemeltetők a jövőben szervezett formában működjenek együtt, ehhez a szövetség részéről támogatást is ajánlott.

12 komment

Címkék: miskolc jégpálya svartangen jégfestés

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jó ilyet olvasni, remélem minél több ember és pálya tud belőle majd profitálni!
Rendkívül jó példát és helyszínt találtak erre a konferenciára. A miskolci jégcsarnok a legkorszerűbb pálya az országban a kiszolgáló egységeivel együtt. Nyílván egy ilyen neves jégkészítő mesternek jó körülményeket akartak mutatni.
Tavaly igen jó ötlettel újították fel a régi pályát is, ugyanis összekötötték a két jégfelület hűtési rendszerét. Vannak előnyei és hátrányai is, mert hiba esetén lehet mindkét pályát érintheti a leállás, viszont mindenképpen gazdaságosabb.

Az viszont nagyon szomorú, hogy ilyen kiváló létesítménybe nem tudnak összehozni egy ütőképes csapatot és a szponzorok ennyire érdektelenek.

Ha már a cikkben szóba került a fehérvári csarnok, akkor van egy nagyon szinpatikus dolog, amit Ocskay csinál. Ez ugyan nem konkrétan a pálya üzemeltetésével kapcsolatos. Ha jól tudom ott az a módi, hogy az igazolt játékosok a belépőkártyájuk felmutatásával ingyen mehetnek be a közönségjégre, amit gondolom szezon elején egy bizonyos összegért kiváltanak. Ezt szerintem mindenhol be lehetne vezetni. Utánpótlás fejlődése szempontjából sokat segítene mindenhol, ha a gyerek önszorgalomból lemegy és korizik. Ezt csak úgy mellékesként említettem meg, mert szerintem megfontolandó lehetne.
@pokerface: ezt nagyobb hokis berkekben így is csináják csak ott engedik a fiatalokat ütövel korongal de az alap elv az ugyanaz és hétvégén is föleg akkor mivel nincs suli a skacoknak igy egésznap a jégen lehetnek , jo lenne itthon is tapasztalni ezt a jelenséget!
@pokerface: szerintem az az elszomorító, hogy máshol nem engedik be a hokisokat, mondhatni a munkahelyükre.
Fehérváron a közönségjég alatt nincs korong és bothasználat, csak korizásra van mód. De talán akkor is lehet hasznosan korizni, levezetni, vagy csak kikapcsolódni.
Ha jol tudom akkor a sportoloi bérlettel nem engedték be idén a hokisokat a közönségjégre fehérváron.
@ovechkin8: @ovechkin8: Én ennek az ellenkezőjét tudom, épp ezért vetettem fel. Függetlenül attól amúgy, hogy idén beengedték őket vagy sem, azért meg lehet nézni azokat az utánpótláscsapatokat, ahol van mód a srácoknak a hivatalos edzésen kívül jégen lenni és azokat, ahol nincs.


Taszi!
Megelőztél :)
@Taszi: Ez a video tök jó! Most már tudom, hogy készül a jég amin korizunk :)
Ha már úgyis a miskolci jégcsarnokról van szó. Új szolgáltatás a macik honlapján, hogy körül lehet nézni "virtuálisan" a csarnokban. Aki még nem járt ezen a gyönyörű helyen, most megteheti!!
@moszkvicssluszkulcs: Megnéztem, marhajó! :)
Remélem sikerül szponzorokat találni!
Jó kis út volt, tanulságos konferenciával.:)
süti beállítások módosítása