HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

A szisztematikus fejlődés híve vagyok

2009.07.08. 15:33 hokikori

Magyarországon a jégkorong gyorsan fejlődik, és igen ambiciózus abban tekintetben, hogy egyre több tehetséggel ajándékozza meg a világot – mondja Lasse Viitasaari. A finn edző 27 éves. Elvégezte a vierumäki egyetemet, megszerezte az IIHF Work Placement diplomáját. Játékosként a junior A ligáig jutott. Augusztustól a MAC kölyökcsapatát edzi, és ő irányítja a 14 éven aluliak tehetséggondozási keretét is.

vitasari

Héttől húszéves koráig szülővárosának csapatában, a Hämeenlinnában jégkorongozott, védő volt. Aktív pályafutását befejezve megpróblkozott a játékvezetéssel, de 2003-ban már edzőként is ténykedett, a 11-12 éveseknél volt másodedző. Még nem volt 24 éves, amikor a finn szövetség edzőinstruktornak nevezte ki a 9-12 éves korcsoportnál. Egzotikus helyeken tartott tanfolyamot, vett részt továbbképzésben, egy ilyen vendégszereplés után lett a hongkongi szövetség edzőbizottságának igazgatója. A 2006-os rigai A csoportos világbajnokság alatti IIHF-es edzői szimpóziumon is szerepet kapott, közben odahaza a HeKi csapatánál a 14 évesek vezetőedzője lett. Három éve Ausztriába ment dolgozni, ez ideig ott is maradt, különböző csapatoknál. Az EHC Montafonnál rábízták a 4 évesektől a felnőttekig terjedő összes gárdát, ott még játszott is, ötéves kihagyás után. Két évvel később váltott, tavaly az EKZ Zell am See Eisbären 8 és 20 év közötti játékosait trenírozta.

A fiatal edző önéletrajzából kiderül, élete legizgalmasabb percei vélhetően nem a jégpályák környékén játszódtak le. 2004 áprilisától több mint egy évig Koszovóban szolgált hazája NATO-békefenntartó kontingensében, 2007-ben és 2008-ban pedig a hämeenlinnai börtönben vállalt nyári munkát, három hónapig őrként dolgozott. A jégkorongblog kérdéseire 2009-es nyári szabadsága után válaszolt.

– Mikor áll munkába új magyarországi klubcsapatánál?

– Augusztus 14-én kezdek a MAC-nál.

– Fiatal kora ellenére rendkívül színes az életútja. Nemigen maradt eddig hosszú ideig meg az állomáshelyein. Mi az oka ennek?

- Elég fiatal vagyok még, legalábbis én így érzem. Kezdő edzőként keresem a helyem. Ott próbálkozom, ahol a munka testhezálló, és ahol valóban lehetőségem van fejleszteni a játékosokat, a klubot, valamint a szervezetet, amelynek a keretén belül tevékenykedem. Fontos, hogy a munkakörnyezet és maga a hely is megfeleljen az elvárásaimnak. Volt néhány rövid edzőtáborom, Hongkong, Korea, Lettország, amelyek maguktól értetődő módon szerepelnek a szakmai előéletemben, de ezek nem munkahelyváltások voltak. Amióta az edzői oklevelemet megkaptam, ez a negyedik szezonom, és amikor váltottam, mindig magasabb kihivás miatt vállaltam az újabb megméretést. Ez segítette elő a legjobban a szakmai fejlődésemet. Amikor Ausztriába mentem, meg akartam tanulni németül, ismerkedni szerettem volna a közép-európai kultúrával. Jól éreztem magam, és a fejlődésnek is meg voltak a feltételei, de három év múlva olyan korlátokkal találkoztam, amelyek miatt elgondolkodtam a váltáson. Kalle Valiaho jó barátom, ő ajánlotta Magyarországot, a MAC csapatában az utánpótlás-fejlesztői munkát. Nagyon kíváncsian várom az új környezetet és a kihívást. Úgy informáltak, hogy a MAC-nál rendkívül eltökéltek az érdekeltek, és a sikeres szakmai munka mellett mindenki elkötelezett a sikeres szereplés iránt. Ez az, ami motivál.

– Mennyi időre kíván Magyarországon berendezkedni?

– Egy évre írtunk alá. Nem tudom megmondani, mennyi ideig maradok, Kalle munkáját kívánom folytatni, és ha egyszer távozom, akkor jön valaki más, aki az én munkámat viszi tovább. A MAC-ban már most vannak olyan motivált és szenvedélyes szakemberek, akik képesek lehetnek több szakmai fogást átvenni. Én minden tudásomat megpróbálom átadni a játékosaimnak, az edzőtársaimnak, a csapatnak, és ezt követően a szezon vége felé már többet fogunk tudni a közös hogyan továbbról.

– Mit tud a magyarországi hokiutánpótlás állapotáról?

– Kalléval szinte csak a magyar professzionális bajnokságról és a magyar utánpótlásról beszéltünk. Tudok arról, hogy vannak tehetségeik, akik külföldön pallérozódnak. Beszéltem is néhány edzővel, akik már dolgoztak magyar játékosokkal. Magyarországon a jégkorong gyorsan fejlődik, és igen ambiciózus abban tekintetben, hogy egyre több tehetséggel ajándékozza meg a világot.

– Elődje, Kalle Valiaho a prágai torna után készített egy részletes elemzést a tanulságokról. Szólt benne az ott szerepelt U14-esek egyénenkénti és csapatkénti fejlesztési követelményeiről. Ismeri az anyagot?

– Eddig még nem találkoztam vele, de Kalléval beszéltünk a tornáról. A legfontosabb eredmény szerinte az volt, hogy a játékosok maguk is megtapasztalhatták, mit ér a tudásuk egy erős nemzetközi mezőnyben. Ez arra volt jó, hogy mind a játékosok, mind az edzők szemét felnyissa. A tapasztalatszerzésből a szereplőknek sokat lehetett tanulniuk. Jómagam nem sokat tudok mondani a csapatról vagy az egyéni teljesítményekről, mert nem láttam videót, és az említett jelentés sem jutott még el hozzám.

- Az 1996. január 1-je után született tehetségek gondozásáért felelős szakmai csapat vezetője lesz. Hogyan tervezi az önnel együtt tevékenykedő edzőkkel a kooperációt, milyen munkamegosztásban gondolkodik?

– Először is szeretnék találkozni az érdekelt edzőkkel, velük szeretném megbeszélni, milyen szorosan tudunk az idény során együtt dolgozni. A kooperáció alapvető, hiszen a bő keret játékosainak nagy részével csak az összetartások során találkozom. Az edzőtáborok után visszatérnek klubjaikba, ezért a megszerzett tapasztalatok alapján elkészítendő értékelés és az arra felépítendő fejlesztési terv kizárólag a klubedzővel történt egyeztetés esetén valósítható meg maradéktalanul. Úgy tervezem, a játékosokat feltérképezem, ennek alapján készítek egy fejlesztési tervet, amely rámutat a még csiszolandó technikai és játékelemekre. Ez a feladat az én részvételem mellett rendkívüli aktivitást igényel a játékostól és klubedzőjétől is. A munkában velem együtt dolgozó szakemberekkel átnézzük a szezonra vonatkozó terveket, közösen átbeszéljük a feladatokat és egymás közötti gyakorlati felosztásukat.

– Az U14-es korosztály széles bázissal rendelkezik. 17-18 csapat indul a bajnokságban, a felsőházba kerülő 8 csapat között majd mindegyik harcban lehet a dobogóért. A MAC eddig is erős volt, de állítólag most érnek be a 96-os születésű játékosaik. Nem nyomasztja, hogy bajnokesélyes csapatnál kezdi a munkát?

- Egy edző számára nagyszerű dolog tehetségekkel és élcsapattal dolgozni. Nem érzek különösebb nyomást az elérendő helyezés tekintetében. Elsőként az egyéni képességek fejlesztésére törekszem, utána jöhet a csapat összerakása, együtt mozgatása. Első célom a játékosokból a legtöbbet kihozni, fejleszteni őket, segíteni az egyéni hibák korrigálásában. Az U14-es magyar bajnoki cím gyönyörű lenne, de a szisztematikus fejlődés híve vagyok. Biztos vagyok benne, ha a csapat ég a vágytól, hogy többet és többet tanuljon meg a sportág rejtelmeiből, akkor odaérhet a dobogó tetejére. 

6 komment

Címkék: mac kölykök viitasaari u14

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Austriában "olyan korlátokkal találkoztam, amelyek miatt elgondolkodtam a váltáson. " Itt reméljük nem lesznek olyan akadályok:)
Ha én lennék 27 éves , és 13 év finn hokis múlt lenne mögöttem, biztos nem a számat tépném a kispadon, hanem alig várnám, hogy rárobbanjak a jégre....Reméljük láttjuk még valamelyik ob1 es Magyar csapatban Lasse Viitasaarit amint másodállásban kergeti a korongot!!!!
Amúgy szívesen lennék a tanítványa!
Nem vagyok MAC-os de hajrá MAC!
@zsoltihockey: Hát ha OB I-ben nem is, azért a MAC OB I./B-s csapatában kipróbálhatnák. :)

Ha már finnek, csak félig OFF

Koivu a Ducksban? Miéhhéhéhért??

ON
@guriga uram jr.:
Azert Neked illene tudnod, hogy a MAC "egesz eves2 koltsegvetese keves lenne a srac jatekjoganak megszerzese.:-)
Pont ez lenne a szép, hogy szerintem nincs játék joga(2 éve nem játszik a cikk szerint) De lehet, hogy rosszul tudom.
De a nemzetközi tarnszfert,sárga kártyát meg kell venni..
Azért azt nem gondoltam, hogy ezen bárki komolyan elkezd filózni. :)
süti beállítások módosítása