HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Az oroszok kiléphetnek az IIHF-ből?

2009.07.07. 15:33 D. Gromov

A kanadai Joel Kwiatkowski az előző szezonban a Szeversztal Cserepovecben játszott, elég jól, ezért szerződést kínált neki a szentpétervári SZKA. A védőnek bejött az ajánlat, aláírt két évet. Aztán megkínálta korábbi NHL-csapata, az Atlanta Thrashers is, ő pedig megint igent mondott. Hatalmas balhé van kibontakozóban, Alekszandr Medvegyev KHL-főnök – akinek történetesen a SZKA-hoz is van némi köze – azzal fenyegetőzik, hogy kilépnek az IIHF-ből, amennyiben a nemzetközi szövetség nem áll ki mellettük.

Az oroszok és az IIHF viszonya az elmúlt években amiatt romlott meg, mert René Fasel és csapata az NHL-nek adott igazat az átigazolási jogvitákban. Az első igazán emlékezetes botrány Jevgenyij Malkin disszidálásakor robbant ki, az eddigi utolsó meg akkor, amikor Alekszandr Radulov otthagyta Nashville-t, és a Szalavat Julajev játékosa lett. A két eset nagyjából azonos sajátossága, hogy az érintetteknek érvényes szerződésük volt korábbi csapatukkal, de új klubjuk emiatt nem igazán érezte feszélyezve magát.

A Radulov-ügy után intenzívebbé váltak az egyeztetések a KHL, az NHL és az IIHF között, melyek eredményeként a nemzetközi szövetség mindenféle szankciókat helyezett kilátásba, ha folytatódik az érvényes kontraktussal rendelkező hokisok átcsábítása az óceán egyik vagy másik partjára. Ez az oroszoknak kevésbé tetszett, mint a tengerentúliaknak, részint, mert most éppen a visszaáramlás van divatban, részint, mert az elmúlt két évtizedben az NHL csak azokat nem nyúlta le, akik biztosan nem kellettek.

Ezek után különösen érdekes, mit mond a Kwiatkowski-ügyben az IIHF. "A KHL a nemzetközi szövetség részének tartja magát, és elvárja, hogy védjék meg érdekeit – nyilatkozta Medvegyev a Szovjetszkij Szportnak. – Amennyiben ez nem történik meg, kénytelenek leszünk újragondolni státusunkat." Az orosz sajtó úgy tudja, az IIHF jövő szerdán tárgyal az ügyről. "Kwiatkowski atlantai szerződése a megállapodások nyílt megsértése. Ez megengedhetetlen" – fogalmazott Medvegyev. A tengerentúli források – pl. az NHL hivatalos honlapja vagy a The Hockey News – egy szót sem írnak arról, hogy a játékosnak érvényes szerződése lenne, szabadügynökként említik.

Kwiatkowski a Szeversztalban 52 meccsen lépett jégre, 13 gólt lőtt, 12 asszisztot adott. A 32 éves hokist 1996-ban draftolta a Dallas Stars, de ott sosem játszott. 2000-ben az Ottawa Senatorsban mutatkozott be az NHL-ben, 2002-ben Washingtonba, 2005-ben Floridába ment. 2006-ban a Panthers eladta a Pittsburgnek, de a következő évben már az Atlanta játékosa volt, innen került Oroszországba. Az NHL-ben 282 meccse volt, 16 gólt ütött, 29 gólpasszt adott. A 2009-es svájci vb-n ötször jutott szóhoz, pont nélkül zárt.

15 komment

Címkék: oroszország medvegyev iihf khl kwiatkowski

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Újra ugyanaz jön, mint tavaly, csak most a másik irányba?
Szerintem a játékos is hibás. Jogilag biztos van erre valami negatív szankció, ha valaki aláírt szerződéssel kóvályog át másik ligába. Simán beperelhetné a jogosult szentpétervári SZKA a kötelezett Joel Kwiatkowskit!
Ügyvédként én is a játékost tartom inkább vétkesnek, mintsem a ligát. A ligáknak szerintem nincsenek hatékony eszközei az ilyen tranzakciók megelőzésére/megakadályozására. Ha egy játékosnak élő szerződése van - amiben vállal bizonyos kötelezettségeket - és arra köt még egyet, egyértelműen megszegi az elsőt, hiszen egyszerre nem lehet két helyen. Ezért a kárvallott klubnak be kellene perelnie a játékost, azonban ez kissé bonyolult. Először is melyik bíróság lesz illetékes az ügyben, másodszor milyen kártérítésre kérnék kötelezni a játékost, harmadszor pernyertesség esetén hogy hajtják be rajta. Értelme csak olyan bíróságnak lenne, amely rendelkezhet a játékos nemzetközi játékjogával (mint a dopping vétségeknél). Egy ilyen ítéletnek lenne visszatartó ereje.
A Toronto körül egyre forróbb a levegő.


Toronto Maple Leafs edzője Ron Wilson olyan nyilatkozatot tett, amely sokba kerülhet a klubnak. Múlt héten egy rádiós interjúban, a Fan 590 rádió sugárzásában Ron Wilson azt jósolta, hogy a Torontonak valós esélye van a Sedin ikrek megszerzésében: "You hear it right now, and it sounds a bit contradictory, but there is a real possibility that we will go after ŠEDINA Mr shares, I guess. Let us only speculate here."-mondta Wilson az interjúban.

NHL szabályai kristálytisztán kimondják: semmilyen körülmények között nem fejezheti ki érdekeit a szabad ügynök játékosok iránt, amíg meg nem nyílik az átigazolási piac.

Súlyosbítja a helyzetet, hogy Brian Burke ugyanazon a napon utazott hivatalosan Svédországba, hogy beszéljen a kapus Jonas Gustavssonnal. De a tengerentúli média szerint azzal a főcéllal, hogy találkozzon a ŠEDINA ikrekkel. Amit ő tagad.

"Mondtam, minden alkalommal, hogy én abban hittem, hogy az ikrek szerződést hosszabítanak a Vancouverrel - és igazam volt."-mondta Brian Burke tegnap a torontoi médianak.

Nos, az NHL megkezdte a vizsgálatot, hogy lássa a kapcsolatot a Leafs ikrek, Daniel és Henrik Sedin és a Toronto feltételezett szabályellenes probálkozása között.
Ugyanez a Medvegyev gondolom helyeselte a Radulov ugyet. Gondolhatta volna, hogy ez forditva is igy lesz
@csiki hokis: De akkor nem csak Radulov írt alá kettőt, hanem pár légiós az NHL-be is lelépett orosz aláírás után...
Brian Burke látogatásának máris megvan az eredménye. Gustavsson egy évre írt alá a Torontoval. Díja egy szezonért 810.000 $ plusz a 90.000 $ az aláírásért. A svéd Vesa Toskala mögött lesz másodszámú kapus. Az előző hónapban több NHL-s együtteshez ellátogatott (Colorado Avalanche, Dallas Stars, San Jose Sharks és a Toronto Maple Leafs). Igazi érdeklődést csak a torontoiak mutattak. Igazolását elsősorban Francois Allaire (a hosszas együttműködése a Kacsákkal véget ért, egy hónapja a Toronto tanácsadója) kapus gurunak köszönheti, aki Patrick Roy és Jean-Sebastien Giguere kaliberű sztárok sikerességét segítette elő. A 24 éves hálóőr nem az egyedüli svéd a csapatnál. Gustavsson, Jonas Frögren, Anton Strålman, Calle Gunnarsson és Rickard Wallin lehetséges érkezésével egy svéd sorral (4+1) büszkélkedhet majd Burke és Wilson.
@kovacsistvan: Malkint hallottam csak, de az o orosz szerzodese eleg gyanus volt, legalabbis ezt olvastam. Te tudsz masokat is?
@csiki hokis: A másik irányba gondoltam.
"Rajta kívül az orosz Nyikita Filatov, Viktor Tyihonov (a legendás edző unokája) és Fjodor Fjodorov, a cseh Tomas Mojzis, valamint a kanadai Jason Krog esetét ellenőrzik: ők orosz klubjuktól távoztak és írtak alá NHL-es alakulathoz ezen a nyáron."
jegkorong.blog.hu/2008/07/20/radulovek_szerzodeset_vizsgalja_az_iihf
javítson ki vki ha hülyeséget mondok de nekem úgy rémlik, hogy igazából malkin távozása után semmit sem tehettek az oroszok jogilag. ugyanis ha vki aláír náluk két héten belül bármilyen következmény nélkül kiléphet a szerződésből. ilyenkor mintha a papír sosem létezett volna. és ezt használta ki malkin.
@stero: Valami ilyesmire emlekszem en is. Azt hiszem itt a blog-on is le volt irva ez
@kovacsistvan: Malkin nem ugyanaz az oldalrol ment? :) Jo oldalt irtunk mindketten
@advocatusdiaboli: Egy másik sportágban a korábbi csapatnak ki kell adni egy igazolást, hogy a játékos szabadon igazolható. A saját szövetsége ez alapján engedélyezi a nemzetközi igazolást. Amennyiben a fogadó szövetség nem rendelkezik ezzel a licensszel, akkor nem adhat versenyzési engedélyt a bajnoki szezonra. Ha ezt mégis teszi, megsértette a nemzetközi szabályokat.
Ez a modell tehát nem akadályozza meg a kettős szerződést (például ha vki leszerződött, de még nem kérték ki a versenyzési engedélyét), viszont két előnye van: 1. nem engedi játszani a vétkes játékost, 2. a könnyen szankcionálható szövetségre helyezi a felelősséget.
Ez a Joel Kwiatkowski nem egy elsőrangú játékos azért anyít egyáltalán nem ér mint amekkora cirkusz lesz az ügyéből. De itt asszem az Oroszok inkább azt nézik, hogy nem kapnak olyan privilégiumokat ami az NHL-nek jár, és így már igazuk van.
Kiléphetnek az IIHF-ből?Bocsánat,felvilágosítana valaki,hogy ez miböl is áll?Nem fognak vb-ken szerepelni,nem megy orosz csapat a Bajnokok Ligájába(ha lesz)...vagy mi?
süti beállítások módosítása