HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Beszéljünk akkor a magyar védőkről 3.

2009.06.21. 19:39 F. Kapus

Folytatódik a magyarországi védőhelyzetről szóló sorozatunk. Az első részben azokat a 20-23 éves fiatalokat mutattuk be, akik a legesélyesebbek a válogatottba kerülésre. Folytattuk a sort négy felnőtt válogatottal, akik Svájcban jártak. Most újabb négy védő véleményét adjuk közre, akik ott voltak. Érdekesség, hogy hárman közülük külföldön kezdtek jégkorongozni, negyedik társuk idehaza, de ő akkor már 13 éves volt.

Ennaffati Omar pályája Torontóban indult. "Mindig is védő voltam. Fiatalabb koromban jóval nagyobbra nőttem, mint a többi srác a csapatomban, az edző ezért védőt játszatott velem." Érdekességként jegyzi meg, hogy ebben az évben, a franciaországi Tours-ban rengeteg sérültjük volt, így  néhány hónapig csatárként szerepelt. "Nagyon tetszett ez a szerepkör. Rájöttem, sokkal könnyebb támadóként játszani."

Ahhoz, hogy jó A csoportos védő legyél, nagyon jól kell helyezkedni, jónak kell lenni a pozíciós játékban, a korong nélküli játékban, mondja. "Az A csoportos játékosok sokkal gyorsabbak, megvan az a szokásuk, hogy ha nem náluk van a korong, akkor mindig az üres helyeket keresik a jégen. Tehát neked is nagyon gyorsnak kell lenned, gyorsan is kell gondolkozni, hogy fogni tudd őket."

Arról is beszélt a tar védő, miként látja a mai fiatal hokisok helyzetét, kiváltképp a védőkét. "Magyarország más, mint a többi ország, akikkel Svájcban játszottunk. Elsősorban, mert kevés a játékos, akik közül válogatni lehet. Így néhány fiatal hamar önelégült lesz. Az biztos, hogy a képességeik, a tudásuk megvan, de nincs elég éles versenyhelyzet, ami ösztökélhetné őket. Úgy hallottam, az ifiválogatott tényleg nagyon jól játszik, alig várom, hogy lássam őket a válogatottnál, mert néhány éven belül több fiatal védőre lesz szükségünk."

Amíg játszik, mindig megtiszteltetés lesz számára a Magyarország feliratú mezben jégre lépni. "Pályafutásom legnagyszerűbb élménye volt, hogy játszhattam a nemzeti válogatottban, együtt a legjobb magyar hokisokkal. Büszke vagyok, hogy az A csoportos vb-n is ott lehettem. Amíg csak megkapom rá a lehetőséget, rendelkezésre fogok állni." A külföldiekhez képest sok mindenben el vagyunk maradva, néhány dologra rá is világít Ennaffati Omar. "Sok a jó védő Magyarországon, például Svasznek Bence is, aki igazán jó volt a vb-n, és aki előtt még sok év állhat a válogatottban. De ahogy mondtam, a fiatalok nem kényszerülnek nagy küzdelemre. Szerintem a legjobb minél több tapasztalatra szert tenni, így számukra sokat jelenthet, ha kipróbálják magukat más európai vagy észak-amerikai bajnokságokban, ahogy például Vas János tette."

Elmondta, nagyon nehéz lesz egyszer abbahagyni az aktív játékot, hiszen olyan régóta csinálja már. "De ha tényleg befejezem, azt hiszem, szívesen foglalkoznék fiatalokkal. Már edzősködtem nyáron a testvérem, Alex csapatánál, és táborokban, Torontóban. De még nem vagyok 30 éves sem." Az egyetemen üzleti tudományokat és kereskedelmet tanult, ha befejezi a hokit, az üzleti életben is el tud helyezkedni. "De lehet, hogy szívesebben leszek tűzoltó Torontóban. Úgy hallottam, jó hokicsapatuk van."

Könnyű kérdésnek értékeli, amikor azt firtatjuk, kit tart a legjobb magyar védőnek. "Az öreg harcos Kangyal Balázst. Az ő korával is keményen dolgozik és küzd mindennap, és nagyszerű formában van. Az ővé a legnagyobb bicepsz az egész Mol Ligában. Remélem, ha majd én is annyi idős leszek, mint ő, képes leszek még olyan keményen és sikeresen dolgozni." Jelentős különbséget tapasztal abban a tekintetben, hogy mit várnak külföldön és Magyarországon a védőktől. "Magyarországon a védőktől mindenki azt várja, hogy konzervatív játékot játsszanak. Szerettem Angliában és Észak-Amerikában hokizni, mert ott sokszor tudtam csatlakozni a támadásokhoz, egy kicsit agresszívebb játékot játszhattam. Magyarországon mindkét tekintetben visszafognak. Ám mivel nagy megtiszteltetés a magyar válogatottban játszani, ezért bármit megteszek, amit az edzők kérnek tőlem. Főleg ha látom, hogy ezáltal a csapat sikeresebb lesz."

A következő szezonnal kapcsolatban még semmi sem biztos. Van néhány ajánlata, de a menedzsere más lehetőségeket is keres. "Addig is edzésben vagyok itt, Kanadában, és várom, hogy mi fog történni."

Ondrejcik Rastislav egy Poprad melletti településen született, kétéves kora óta Popradon élt. "Négyévesen megtanultam korcsolyázni, mert a házunk előtt minden télen fellocsoltuk az utat, és a környékbeliek ott csúszkáltak. A hokicsapathoz nyolcévesen mentem le, akkoriban a harmadikosoknál kezdődött az oktatás. 120 kisgyermeket mértek fel, 30-at választottak ki, mi lettünk a Poprad korosztályos csapata. Az edzőnk kijelölte, ki milyen poszton játszik, én rögtön hátra kerültem. Csak Popradon minden évben több mint százan jelentkeztek jégkorongozni."

Ehhez a csapathoz 23 éves koráig hű maradt, itt lett extraligás játékos 1993-ban. 2001-ben egy szezon erejéig visszatért nevelőegyesületéhez, ezt követően szerződött Magyarországra, az Alba Volánhoz. Mióta a fehérváriak alkalmazottja, minden évben bajnokságot nyert a csapat, zsinórban hetet. "El is határoztam, ha meglesz a tizedik aranyérmünk egy huzamban, abbahagyom a játékot. Persze ez az egészségemtől is függ, de ha bírnám is tovább, ha még háromszor nyerünk, tényleg befejezem. Fizikailag nem érzem, hogy 36 éves vagyok, nincsenek gondjaim. A válogatottban is szívesen játszom még, ha a kapitány igényt tart rám. Ha tudok, segítek." A magyarul szinte hibátlanul beszélő szlovák származású védő őszintén bevallja, előző szezonjával nem volt elégedett. Mint mondja, egy jó játékos jó formája nem lehet hullámzó, mert az nem jó a csapatnak. "A szezon elején el kell kapni a fonalat, fel kell pörögni, utána kell tudni tartani a ritmust. Ez nekem tavaly nem sikerült."

Márpedig jó jégkorongozónak nem könnyű lenni. "Ehhez jó alapképességek kellenek, amelyeket nap mint nap kemény munkával fejleszt az ember. Nemcsak a fizikai paraméterek a fontosak, fejben sok minden eldől." Állítja, a válogatottba igyekvő fiatalok között vannak ügyes gyerekek. "Jobb Dáviddal játszottam együtt a szezonban, vele nagyon jó egy sorban lenni. Azt is fontos tudni, hogy a csapat hatékony védekezése nemcsak a két védőn múlik. Nagyon kell, hogy a csatárok – elsősorban a centerek – ügyesen és hatékonyan segítsenek. A mai 20-22 évesek erősek és jól korcsolyáznak, biztos, hogy nem lesz gond, amikor az utánpótlásunknak átadjuk a helyünket."

A ma már hazájának Magyarországot tekintő, Székesfehérváron letelepedett Ondrejcik pályafutását befejezve szeretne a hoki mellett maradni. Elsősorban edzőként tudná elképzelni magát a számítógépszerelő végzettséggel rendelkező hokis. "Az eredeti szakmámban a dolgok olyan gyorsan és annyit változnak, hogy ott már semmit sem ér az, amit tanultam." Azon, hogy ki a legjobb magyar védő, "egy pillanatig sem kell gondolkodni, természetesen Tokaji Viktorra szavazok".

A magyar és a szlovák fiatal hokisok felkészítése között alapvető különbség nincs. "De Szlovákiában megvan az a hatalmas előnyük a fiataloknak, hogy már tízéves koruk óta megszokják, minden mérkőzésen teljes erőbedobással kell küzdeniük, ha győzni akarnak. Sokkal nagyobb a konkurencia a bajnokságokban, sok jó csapat versenyez, sokszor járnak külföldre is. Ugyanez idehaza csak felnőtt szinten és csak az Alba Volánról mondható el, mert az EBEL egy ilyen bajnokság."

Sille Tamás hétéves korában kezdett jégkorongozni a Slovan Bratislava csapatában. Edszője egyből jó hátvédet látott benne, erre a posztra irányította. "Szlovákiában is probléma, hogy minden gyermek gólt akar lőni, ezért sokkal kevesebb védő van. Ez érthető, a csatárokból lesznek a híres játékosok." Északi szomszédunknál nyilván sokkal jobb a helyzet, nagyságrendekkel több fiatal játékosuk van. Így ha valaki nem olyan ügyes elöl, könnyen hátra irányítják.

A mai fiatal magyar játékosokról, akik a válogatott kapuján kopogtatnak, alapjában véve jó véleménnyel van. "Jó képességű védőink vannak. De el kell mondani azt is, hogy néhányuk hozzáállásával gondok vannak. Klubcsapataikban nagyon fiatalon sztárolni kezdik őket, és akinek olyan a természete, az kihasználja a helyzetet. Lazít, nem dolgozik kellően keményen, elszáll belőle az az akarat, hogy továbbfejlessze képességeit. De ha mindenki keményen dolgozik, akkor is szükségük van a türelemre. Tudomásul kell venni, hogy nem lehet valaki egy-két év alatt húzó játékos, irányító ember, ez ebben a játékban egyszerűen nem megy. Úgy látom, szeretnének odakerülni a tűzhöz, de a felelősséget kevesen vállalják."

A 40 éves védő szeretné folytatni pályafutását. Nem titkolta, beszélgetésünk idején még nem volt csapata a következő évre. "Gyermekkori álmaim megvalósultak, részt vettem egy A csoportos világbajnokságon. Hogy a generációváltásnak mikor lesz itt az ideje, azt a szövetségi kapitány fogja eldönteni. Ha még egyszer segíteni tudom a magyar válogatottat, szívesen vállalom a feladatot, ha hívnak, megyek, tehát nem mondom le a lehetőséget. De ha úgy dönt az edző, hogy a fiatalokra épít, akkor szól nekem erről, és én nem sértődöm meg, tudomásul veszem."

A veterán bekk gondol már a civil életre is. Bár végzettsége autólakatos, szeretne nem elszakadni a hokitól, az edzősködést a kicsikkel már ki is próbálta székesfehérvári tartózkodása alatt. "Hogy milyen pozícióban és melyik országban, még nem tudom, de szeretnék a jégkorongsportban maradni, miután befejeztem a játékot." A válogatottbeli csapattársak nem oszthatók fel egyénekre, az egész csapatot nagyon szereti, ezért nem is kívánta megmondani, kit tart a legjobb védőnek a Svájcban járt csapatból.

Svasznek Bence 13 évesen ment le a Ferencvárosi TC-be jégkorongozni. Édesapja, Svasznek Jenő kitűnő ökölvívóedző, így nem csoda, ha a bokszhoz is van némi érzéke. Fiatalabb korában kerülték is az ellenfelek a pályán, de mára lehiggadt. "Mivel nagyon későn kezdtem hokizni, egyértelmű volt, hogy egyből hátvédposztra tettek. A többiek akkor már nagyon jól koriztak, nagy volt a lemaradásom." Egy jó védőnek ma már ugyanazokkal a tulajdonságokkal kell rendelkeznie, mint egy jó csatárnak, véli. "Ma már egy alacsony játékos is lehet jó védő, de a megfelelő fizikum továbbra is fontos. Korizni magas szinten kell tudni, az ütő- és korongtechnika is nagyon fontos, talán egyedül a gólérzékenység területén lehet gyengébb ma egy jó védő, mint egy jó csatár. De ha egy igazán jó csapat ellen játszol, nemigen van különbség a két poszton szereplők között."

A 18-20 éves védőink nagyon ügyesek, övék a jövő, állítja Svasznek, de hozzáteszi, rutin és fizikai felkészültség területén még a jelenlegi csapattagok előrébb járnak. Elismeri, a vb-ért folytatott versenyben előny volt számukra, hogy Pat Cortina a rutint preferálta a válogatásnál. "Biztos vagyok benne, hogy a mai fiatalok élni fognak a lehetőséggel, jó játékosokká válnak. Szerintem már a következő vébén lesz egy-két új név, talán az őszi felkészülési tornákon is." A 3-as szeretne a válogatottban maradni, de tudja, meg kell küzdenie a helyéért. Akkor is, ha a szövetségi kapitány név szerint is kiemelte teljesítményéért a svájci világbajnokság után. "Ez nagy büszkeséggel töltött el, de tudom, a következő mérkőzésekre még nem váltottam bérletet."

Mostanában egyre többször gondol arra, hogy aktív pályafutását követően esetleg a jégkorongban maradjon. Az érettségin kívül középfokú edzői képesítése is van, még a Jakabházy-féle kétéves TF-képzést végezte el. "Azt azért elárulhatom, első számú tervem nem ez. De esély van rá, ha úgy alakul, maradok a hokiban. A végleges válasszal még várnom kell, lehet, hogy a helyzet hozza a megoldást." Svasznek Bence szerint jelenleg Tokaji Viktor a legjobb magyar hátvéd.

  név születési dátum egyesület cm kg sz. vál. ütőfogás
  Ennaffati Omar 1980. 04. 26. Tours (FRA)* 182 97 8 33 jobbos
  Ondrejcik Rastislav 1973. 01. 27. Alba Volán 19 180 82 16 20 jobbos
  Sille Tamás 1969. 11. 23. Bp. Stars* 177 88 19 104 balos
  Svasznek Bence 1975. 07. 25. Bp. Stars 186 93 16 142 balos

(Jelmagyarázat. sz.: felnőtt első osztályban lejátszott szezonok száma, vál.: felnőtt válogatottságok száma. * Akinek nincs még új klubja, ott a tavalyit tüntettük fel.)

12 komment

Címkék: esszéjellegű sille ennaffati ondrejcik svasznek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jók ezek a cikkek nagyon. Még jó pár sikeres szezont kívánok a srácoknak.

Kicsit off, de nem tud valaki olyan linket, v oldalt, ahonnan a Svájci magyar meccsek letölthetők? Tavaly volt torrent Saporró után, de idén nem találkoztam ilyesmivel. Köszi
Azt hiszem a youtube-on fent voltak..
@Taszi: Amire szeszter gondol az nem összefoglaló, hanem az egész meccs! :)
Sajnos én sem találtam, pedig keresem veszettül.

A cikk nagyon király!
Hajrá srácok!
www.nhltorrent.com on fenn volt a HUN-SLO, ott keressetek, hátha
Jaja Zsootika jól mondja. Egész meccsekre gondoltam.
Tavaly letöltöttem mind meg ki is írtam pár havernak h nekik is meg legyen, h hogy is jutottunk fel. Idén sajna nem találkoztam semmilyen torrenttel. Amúgy is az lenne a király, ha a Sport TV közvetítéseit tudnám megszerezni/ megnézni/ archiválni. Ha már szörnyű módon a helyszínen nézhettem végig a csoportkörös meccseket:P
@szeszter: Én úgy tudom a sport tv-től vmi 6000Ft/meccs áron megvehető......
és ha már megvetted, akkor én is letölteném :)
Nekem megvan mind a 6 meccs, dual-layeres DVD-n, ha valaki tud mondani egy FTP címet ahová felfér 6x8,5 GB, akkor szívesen feltöltöm!
@Video Tóni: Ez azért lég izmos mennyiség. Remélem lesz rá jelentkező. Letölteni is szép lesz...
@Video Tóni: a mininovára fel tudnád rakni?
szerintem onnan mindenki egyszerűen letudná tölteni!
Nekem is kéne :)
@Zsootika: Sajnos torrentre nem tudom feltenni :(
@Video Tóni: nekem kell, de inkább írd ki, oszt majd megyek érte! :))))
Nemcsak a védőknél- de nagyon feltűnő, hogy majdnem hiányzik a '81-85- ös generáció... Sütit és Tyomot leszámítva... Sajnos ezt a4-5 évet nehéz lesz áthidalni és pont ez a kor lenne az optimális egy hokisnak- még fiatal és egyben rutinos is.. Lsd Martz, Rodman tesók
süti beállítások módosítása