HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Rengetegen az utánpótlás-bajnokságokban

2009.06.05. 11:19 F. Kapus

Folytatódik a fiatalok bajnoki küzdelmeiben az elmúlt években tapasztalható gyarapodás, a 2009-10-es szezonban sokkal több csapat indul. Lezárultak a nevezési határidők, rögzítették korosztályonként az indulók számát és a feltételeket. Szilágyi Attila, az MJSZ utánpótlás-bizottságának vezetője ismertette a helyzetet a jégkorongbloggal.

Felülről lefelé haladunk. A négy csapattal újrainduló juniorbajnokságról írtunk, várható erősségéről értekeztünk, erről nincs újabb információnk. Itt annyi változás mégis lehetséges, hogy az ifikhez is jelentkezett szerb Crvena Zvezdával bővülhet a mezőny, de ebben még nem született döntés.

A 18 éven aluliaknál, tehát az ifjúsági korúaknál a tavalyi hatcsapatos mezőnnyel szemben nyolc- vagy kilences mezőny körvonalazódik. Nevezett az Alba Volán, a Bp. Stars, a Debrecen (tavaly nem volt), a Dunaferr, a Miskolc és az UTE, a MAC június 15-ig kért türelmet a végleges döntésre, a határon túlról pedig az SC Csíkszereda és a szerb Crvena Zvezda jelezte csatlakozási szándékát. A végleges csapatlétszám később alakul ki. A magyar klubok határozata szerint ha külföldi együttes indul a magyar bajnokságban, a hazai mérkőzéseit Magyarországra kell hoznia, az aktuális ellenfél otthonába. Ez minden korosztályra igaz. Nem született még döntés az ügyben, hogy ezért kérnek-e költségtérítést a magyarországiak.

Az ifibajnokságban egy teljes kört játszanak a csapatok, utána alsó- és felsőházra osztódik a mezőny, még egy oda-vissza szakasz után következnek a helyosztók. A döntőt az első és a második helyezett játssza, a finálé és a bronzmérkőzés is három nyert meccsig tart, váltott pályaválasztással. Nyolc csapat esetén ez azt jelenti, hogy a felsőház csapatai 23-25 ifibajnoki mérkőzést játszanak a szezonban. Örömteli fejlemény, hogy a tavalyi néggyel szemben szeptembertől már hat olyan utánpótlás-nevelő klub lesz, amelyek az ifitől lefelé az összes korosztályban indítanak csapatot, természetesen csak akkor, ha a MAC végül elindul ebben a bajnokságban.

A serdülőknél tavaly kilenc csapat versenyzett. A következő szezonban 10 vagy 11 nevez, attól függ, hogy a csíkszeredaiak elfogadják-e végül a magyarországi csapatok feltételeit, ez igaz az összes korosztályra. Nevezett az Alba Volán, a Bp. Stars, a Debrecen, a Dragó Skorpiók, a Dunaferr, a Kaposvár, a MAC, a Miskolc, az SC Csíkszereda, az UTE és az Üröm. Itt a Dragó Skorpiók lesznek újoncok, és meglepetésre a Dunaferr, amely tavaly nem tudott serdülőcsapatot kiállítani. A lebonyolítás az ifihez hasonlatos lesz, de a végleges kiírások elfogadása után ezeket a kérdéseket újratárgyalják.

A kölyökmezőny lesz a legnépesebb azon korosztályok közül, ahol bajnokcsapatot hirdetnek a végén. 17 csapat jelezte indulási szándékát, néggyel több, mint az előző évben. Jelentkezett az Alba Volán, a Bp. Stars, a Debrecen, a Dragó Skorpiók, a Dunaferr, az Erzsébeti Farkasok, az FTC, a Győr, a Kaposvár, a MAC és a MAC 2, a Miskolc, az SC Csíkszereda, az UTE és az UTE 2, az Üröm, a Zalai Titánok. Itt is vannak újonok szép számmal, az Erzsébet, a Győr, a Kaposvár és az UTE 2-es csapata. Az is fontos, hogy a tavalyi 13-ak mindegyike folytatni tudja szereplését. Keleti és nyugati csoportot alakítanak ki, ha az SC elindul, a nyugatiban játszanak a dunántúli csapatok, hozzájuk a MAC 2, a Dragó és az Erzsébeti Farkasok csatlakoznak. Egy kör után a csoportok első négy helyezettje a nyolccsapatos felsőházba jut, a többiek az alsóba. Az egymás elleni eredményeket magukkal viszik, csak az új ellenfelekkel játszanak még egy teljes kört.

Az előkészítősök, akik már nagypályán játszanak, de még nem számolják hivatalosan az eredményeket, 17 csapatos, kétcsoportos bajnoksággal számolhatnak. Az U12-es korosztályban nem nőtt a csapatok száma. Itt továbbra is A és B csoprotra osztják a mezőnyt, erősorrend szerint. A többi bajnoksággal szemben ide és az alsóbb korcsoportokba, a minibe és a szuperminibe még van mód nevezni.

28 komment

Címkék: bajnokságok utánpótlás

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csapatonként 20 játékossal számolva, ez pontosan 220-al több utánpótlás játékost jelent, kizárólag a versenysport korosztályokban. Négy új junior, egy új magyarországi ifi, két új serdülő, és négy új kölyök csapat! Nem semmi :-)

Ráadásul azért a csíkiaknál is van remény, hogy hosszú távon magyar válogatottak kerülnek ki közülük :-)

Ez nagy fejlődés csak így tovább!

És azért kell bármi áron már most junior bajnokság, hogy jövőre a 7 magyarországi ificsapat játékosai tudjanak hol játszani!

Juniorba jó lenne bevenni a csíkiakat is!

Most már "csak" évről évre növelni kell a szervezettséget, ifiben és juniorban meg a mérkőzésszámot is!

Összesítve: 4 junior, 7 ifi, 10 serdülő és 16 kölyök csapat Magyarországról. Ez 37 csapat, kb. 720 játékos.
2002/03-ban, vagyis hét évvel ezelőtt: 0 junior, 4 ifi, 6 serdülő és 6 kölyök csapat volt. Az 16 csapat, kb. 320 játékossal
1997/98-ban, vagyis tizenkét évvel ezelőtt: 0 junior, 3 ifi, 6 serdülő, és 5 kölyök csapat volt. Az 14 csapat, kb. 280 játékossal.

Vagyis nagy "boom"-nak vagyunk szemtanúi, ami nagyon jó dolog! És akkor a Csíkszeredát és a Zvezdát még nem is számoltam bele, akiknek köszönhetően a létszám nem, de a kihívás megnövekedett!!!

Lassan-lassan némelyik korosztályban akár külön első és másodosztályt is ki lehet írni :-)
A MAC-nál miért fogy el mindig a szufla, mire ifik lesznek a játékosok? A felnőttcsapat / perspektíva hiánya? Vagy ez a koncepció, hogy nincs felnőtt csapat és mindenki folytassa ott ahol megtalálja a számítását?
Nagyon mérges vagyok. Mintha sehol se látnám Szegedet.
Végre valahol fejlődés látható!!

Remélem a szinvonal is ,magasabb lesz évről évre!

HAjrá Magyar jégkorong!
Helló F, Kapus!

Az a kérdésem, hogy ez mennyivel több meccset jelent? Mert a hardver oldalon nem találok növekedést, csarnok, jégidő?
Jó lenne ha gond nélkül zajlana az összes korosztály bajnoksága, lenne elég zebra, meg zsűri, jégidő?
A dózsa kétkorosztályban is duplázik, és ott játszik még a Dragó, Üröm, a fél amatőr liga!
Lehet azt tudni ez milyen létszámot igényel zsűri, bíró orvos?
@gabute:
Teljesen igazad van, nagyon örömteli, hogy ennyi csapat, ennyi utánpótlás játékos vesz részt a jövő évi bajnokságokban.
Ami számomra még ötletesebb felvetésnek tünik a leveledben az -bár te :) gondolom félig humorosnak szántad-, hogy első és másod osztályú bajnokságot kellene kiírni a népesebb bajnokságokban. Ez lenne minden résztvevő csapat érdeke. Sokkal szinvonalasabb meccseket játszanának az erő szerint rangsorolt csapatok, sokkal látványosabban fejlődnének a gyerekek, és nem lennének 20-on felüli különbségű gyözelmek-vereségek.
Tudom ez nagyobb szervezést, több pénzt igényelne a szövetség és a csapatok esetében, viszont a bajnokságok színvonala és -mégegyszer- a gyerekek fejlődése többszörösen viszafizezné ezt.
@kovacsistvan:
Van Szeged, csak bújtatva. Kölyökben Ürömmel közösen, EK-ban a B csoportban. Amúgy van fél ifi csapata is Kacsáéknak, most éppen azt árverezik.:-)
Nagyon jó!Itt kell nagyon nagyon odafigyelni,csak legyenek mind többen.Az,hogy a kis korosztályban "hivatalosan"nem számitják az eredményt,rendben is lenne.De nem számolja a klúb és a szülő se?Az eredménykényszernek sok hátulütője van,de ugyanúgy mint a vizilabdásoknál, nyertes tipusokat kell kinevelni.El kell érni,hogy a vereség ne visszatartó,hanem ösztönző legyen. Ehez nagyon jó szakemberek és megértő,toleráns szülők kellenek.
@munkagep: az évek során sajnos így alakult ki, hogy a legtöbben már serdülő korban, vagy legkésőbb ifiben olyan csapatot kerestek maguknak, ahol biztosított a további játéklehetőség. Amint azt már többen több helyen leírták, egy felnőtt csapat versenyeztetése jelentős anyagi ráfordítást igényel, s nem mellesleg megfelelő technikai háttér meglétét tételezi fel, ezek közül sajnos egyik sem adott a MAC-nál. Ezért is aposztrofálja magát a szakosztály "nevelő egyesület"-ként.

A jelentős létszámbeli növekedés előbb-utóbb döntéskényszert teremt, melynek eredményeként eldölhet a hogyan tovább.
@KicsiÉn: Jogos a problémafelvetésed. Nem tudom a pontos választ, amint meglesznek a végleges kiírások, igyekszünk utánamenni ennek a kérdésnek is.
@F. Kapus: Most akkor miért nincs eredmény az EK bajnokságban?
@F. Kapus:
Ha már elkezdték nem kellene elvenni a kedvüket azzal hogy elmaradnak a meccsek mert nincs jégidő és az OB I meg a többi előbbre való.
Illetve a szövetségnek fel kellene hajtani olyan támogatókat mint a Mc Donlads akik csak ezt a korosztályt támogatják, mert a klubbok is ezeket a gyerekeket fogják először sz_rban hagyni és a nagymenő OB I-s légiósokat kifizetni. Biztos van olyan gyártó akinek a célcsoportja ez a korosztály.
A szülők pénztárcája pedig nem kifogyhatatlan.

@vioola: Van eredmény, 0-0. Mert ez a szabály, ha nem módosítják.
Halkan kérdezném,ha az eredmény 0-0 akkor miért kell a sok adminisztráció?Sztem motíváció szempontjából jó lenne,ha van eredmény.A gyerekek meg úgy is számolják,hisz egy-egy előkészítő mérkőzés után a gyerekek arcáról le lehet olvasni,hogy ki lett a győztes.
Halkan kérdezném,ha az eredmény 0-0 akkor miért kell a sok adminisztráció?Sztem motíváció szempontjából jó lenne,ha van eredmény.A gyerekek meg úgy is számolják,hisz egy-egy előkészítő mérkőzés után a gyerekek arcáról le lehet olvasni,hogy ki lett a győztes.
Halkan kérdezném,ha az eredmény 0-0 akkor miért kell a sok adminisztráció?Sztem motíváció szempontjából jó lenne,ha van eredmény.A gyerekek meg úgy is számolják,hisz egy-egy előkészítő mérkőzés után a gyerekek arcáról le lehet olvasni,hogy ki lett a győztes.
@Tillasz: Elég szomorú ez így is. Egy közel kétszázezres város nem tud egy teljes csapattal kiállni (pedig ott van a közelben az ötvenezres Hódmezővásárhely is). Lesz így ebből OB I. valaha?!
@kovacsistvan: Lippaival, Kalocsával sosem lesz Szegeden OB I. Komolytalan az, ami ott folyik jégkorong címén.
Gyerünk csongrádiak !
Szeged és Vásárhely össze kell hogy tudjon hozni egy jó létszámú egyesületet. Először utánpótlás majd néhány év múlva felnőtt. Egy-két elhivatott ember kell hozzá, akinek lelkesedése átragad a szülőkre és játékosokra.
Let's go Szeged Harcsák, let's go ! -)
@Tillasz: lehet, hogy a Szegednek a Zvezdával közösen kellene összehoznia egy szegedi bázisú ificsapatot, a maradék Zvezdások pedig játszhatnának a juniorban...
@kerusz: bár semmi bajom a szerbekkel, de nem szeretném hogy egy esetleges majdani hokicsapat is úgy nézzen ki mint a kézi csapatunk, hogy csak szerb játékosok vannak benne. Igenis szégyen hogy van egy viszonylag jó jégpályánk, és csapat sehol...
Apropó szegedi jégpálya... nem tudja valaki esetleg várható a palánk cseréje, az már időszerű volna, meg a háló helyet plexit tenni...
@Stommy: Ha majd a pálya fő profilja nem a jégtáncosok kiszolgálása lesz... De nem hinném, hogy ez bárki érdeke is lenne. Sajnos.
@Stommy: Jézusom! Azon a pályán akkor nemhogy meccset, de edzeni sem lehetne. Plexi és versenypalánk nélkül ott értelmetlen lenne jégkorongozni még 1 percet is. Hiába van ott jég. Elképzeltem, milyen jég lehet ott ezután. Jó vizes, puha....:((( Én kérek elnézést, ha tévedtem.
-emlékszem, pár éve a Tisza Volára....mára már ők is csak egy SZEOL AK maradvány lett...- :(
Az EK-ban és az alsóbb korosztályokban azért nem számolják az eredményt, mert a játék a lényeg a gyerekek számára. Bár ezt a nem számolják az eredményt helyesebb úgy fogalmazni, hogy nem regisztrálják, mert ugye a zsűrin és a játékvezetőkön kívül mindenki számolja :)

Szerintem jó ez így. Ahhoz, hogy számolhatóvá tegyék, ahhoz az egész versenykiírást módosítani kéne. Gondoljatok bele, a mérkőzésen másfél percenként kötelező sorcsere van játékmegszakítással. Ehhez még hozzájönne a gólok utáni adminisztráció. Egy EK meccsen nem kevés gól esik úgy alapjában véve sem, akkor az olyanokról már ne is beszéljünk, ahol 30 gólt üt egy csapat. Nagyon sokat állna a játék, jégidő szempontjából nem kevés pénzt jelentene a csapatok számára és a zsűri létszámát is növelni kellene.
Az eredmény számolásának bevezetéséhez meg kéne szüntetni a kötelező sorcserét. Mert mi van ha a kötelező sorcsere előtt 10mp-el ütnek egy gólt, akkor nincs egyből bedobás, hanem regisztráció, majd csak utána bedobás még arra a 10 mp-re, majd újra játékmegszakítás. Nem lenne folyamatos a játék. A kint ülő gyerekeknek meg végképp nem lenne jó. 90 mp alatt sok gól eshet, az idő nem futóórával megy, a gólok bediktálásával, lesekkel, tilosokkal együtt a többi sor akár 5 percet is ülhet kint...

Én azt mondom, had játszanak csak, az a lényeg. A kölyök bajnokságtól már úgyis számít az eredmény, ráadásul ott már két csoportra van osztva a bajnokság.
@üresjég: Milyen sok adminisztrációra gondolsz??
@pokerface: EK-ban most is van játékmegszakítás ha gól van kb. 5 mp-vel lenne hosszabb ha be is diktálják, tehát szerintem számolhatnák az eredményt.persze miniben és szuperminiben nem kell számolni mert ott még tényleg nagyon komolytalan énem beszélve arról, hogy egyszerre 2 meccs megy...de EK az már ugyanolyan komoly mint a feljebbi korosztályokban.
Szerintem hosszabb de lényegtelen.

A gyerekeknek igen érzékeny lelki világuk van. Ha az eredményeik bárki számára elérhetők és azt látják, hogy a bajnokság felénél 115-10 a gólkülönbség, akkor még a kedve is elmegy tőle.

Az EK a legelső korosztály, amikor a gyerekek a hokit annak "normális" szabályai szerint játszák. Meg kell tanulják a szabályokat, les, tilos, csere, büntetés, bedobások, stb, a pálya méretéről nem is beszélve. Sok az újdonság, amit meg kell tanulniuk. Abban a korosztályban az a lényeg, hogy megtanuljanak 5-en együtt játszani és passzolni. Az eredmény másodlagos, még akkor is ha a gyerkőcök számolják ki mennyit lőtt. Még a pici szuperminisek is számolják, még szép, hisz gólra kell játszani ezt a játékot :) De nekik még az a lényeg, hogy jégen legyenek, jól érezzék magukat és tanuljanak, tanuljanak, tanuljanak és nem az, hogy a meccs végére az eredményjelzőt látva lelkileg összetörjenek, mert kaptak 30 gólt.
Meg mondjuk egy kis gólkülönbségű meccsnél elkezdhetik egymást szekálni, hogy ez meg az miért nem lőtte be. Képesek rá, tudom :)
süti beállítások módosítása