HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Cortina: Mindenképp szeretném folytatni

2009.05.21. 12:22 kerusz

Pat Cortina szerződése a magyar válogatott A csoportos szereplésének végeztével lejárt. A szakvezető szerda este hazánkba érkezett, csütörtökön a szövetség elnöksége előtt beszámolót és értékelést tart az elmúlt év eseményeiről. Este a válogatott évzáró bankettjén vesz részt. Információink szerint a június közepére tervezett elnökségi ülésen nevezik ki a a következő évi szövetségi kapitányt. A kanadai–olasz mesterrel a múlt kérdéseit is érintettük, de még inkább igyekeztünk a jövőről beszélgetni.

– Jövőre is az EHC München edzője lesz?

– Igen, 2+1 éves a szerződésem, így ez nem is volt kérdés.

– Összeegyeztethető ez egy divízió 1-es válogatottal?

– Ezt a szövetséggel és a klubbal közösen kell eldöntenünk, de ismerni kell a világbajnokság pontos időpontját, és persze a Bundesliga 2. menetrendjét is.

– Szeretne magyar szövetségi kapitány maradni?

– Ez sem kérdés. Különlegesen poztív tapasztalatokat szereztem a csapatnál, és azt hiszem, nekem is van egy kis részem abban a fejlődésben, ami a magyar hokit jellemezte az elmúlt időszakban. Mindenképpen szeretném folytatni, ha csak egy mód van rá. Nem is lenne könnyű döntés azt mondani, hogy felállok, és átadom másnak az egészet.

– Ennek a kérdésnek meddig kell eldőlnie?

– Június végéig mindenképpen.

 – Korábban azt mondta, hosszú távú szerződést szeretne kötni a magyar szövetséggel. Hány évben gondolkodik?

– Ezen a véleményemen változtatnom kellett, jelenleg egy évben gondolkodom. Egy év múlva lejár a jelenlegi elnökség mandátuma, ki tudja, ki jön utána? Kovács Csaba, a szakmai igazgató őszinte ember, nem hiszem, hogy egy évvel a mandátuma letelte előtt a következő elnökség nyakára ültetne valakit hosszú távra. Nem is lenne szerencsés. A jövő évi tisztújítás után viszont tényleg hosszú távú szerződést kell kötni, akárki legyen az elnökségben, és akárki is legyen a kapitány.

– Azt mondta három mérkőzés után, helyenként A csoportos szinten játszik a csapat. Melyik szakaszra gondolt? Csapatként vagy egyénenként is megfeleltünk az elitnek?

– A korong nélküli játékban tudtunk A csoportos szintet nyújtani. Főleg csapatként, együtt. Ha úgy tetszik, taktikailag voltunk azok. Időnként egyénileg is képesek voltak néhányan erre, például Szuper, Ladányi, Tokaji, Horváth vagy Palkovics, de nem állandóan és nem egyenletesen. Ez is olyan dolog, amit meg kell tanulni és meg kell szokni, nem lehet egyik napról a másikra egyénileg is feljutni az A csoport szintjére.

– Budai Krisztián miért nem védett a vb-n?

– Vártam ezt a kérdést. Nehéz válaszolni. Nagyon rosszul jött ki számára sok minden most. Ha ő ül Kanada ellen a kispadon, biztos, hogy ugyanúgy beraktam volna, mint Hetényit. A németek ellen úgy terveztem, kap időt, de a mérkőzés végig szoros volt, nem éreztem úgy, hogy meg szabad kockáztatni. Nagyon tisztelem őt amiatt, hogy mennyire profi módon viselte el, hogy nem kapott lehetőséget.

– Hány A csoportos játékos nem lesz ott a következő vb-n?

– Nehéz ezt megmondani. Nem lehet tudni, a mostaniak közül hányan lesznek készek tovább játszani a válogatottban. Ha az lenne a kérdés, hányan lehetnek ott a 2014-es téli olimpiai sorozaton, maximum 50%-ot mondanék. De jövőre még nem lehet tudni.

– Mennyire kell új csapatot építeni?

– A Ladányi, Horváth, Tokaji, Palkovics-féle generációnak még 2-3 jó éve lehet a válogatottban. Ha vigyáznak magukra, és megfelelő bajnokságban játszanak, lehet ez több is. Vannak mögöttük már most is fiatalabbak, Kovács Csaba, Vas Márton, Vas János, Vaszjunyin. Nekik kell folytatni az eggyel idősebb generáció szerepében, minden tekintetben. Át kell adják a még fiatalabbaknak, hogy mit jelent válogatottnak lenni.

– Az új csapatba a tehetséges junior és ifjúsági válogatottakat be kívánná vonni?

– Feltétlenül. Tudom, hogy a fiataloknak jól sikerült az idei vb-jük, de javítanom kell a kapcsolaton ezekkel a korosztályokkal. Ki kell próbálni fiatal játékosokat, de az a cél, hogy a lehetőséget ne megkapják, hanem kiharcolják maguknak. Be kell bizonyítaniuk, hogy ők azok, akiknek meg kell kapniuk a lehetőséget. Az idén nem volt mód arra, hogy sok szerepet kapjanak, minden mérkőzésünk tétért ment, vagy a közvetlen felkészülés része volt. Amikor voltak EIHC-tornák, mindig volt lehetőségük, például Lengyelországban.

– Egy az eddigihez hasonlóan kompakt csapat felépítése hány évbe kerülhet?

– Ebben az évben a csapathoz került Kóger és Nagy Gergő. Ha valaki ugyanígy 19-20 évesen a válogatotthoz tud kerülni, akkor is minimum 3 év szükséges ahhoz, hogy meghatározó játékos lehessen egy divízió 1-es csapatban. Az A csoporthoz még több idő kell. És persze az is, hogy év közben is megfelelő munkát végezzen, megfelelő szinten játsszon. Nagyon fontos a válogatott szempontjából a klubokban végzett munka.

– Felmerül valakinek az EHC Münchenhez hez szerződtetése vagy a DEL-be juttatása?

– Jó lenne, ha magammal tudnék vinni valakit. De akiket vihetnék, azok a klubjukban is meghatározó emberek, akik ott hiányoznának. Persze, jó lenne, ha minél több fiatal tudná kipróbálni magát külföldön, de nem elég ezt csak akarni, késznek is kell lenni erre. Nagyon kemény dolog idegenlégiósnak lenni. Minden nap bizonyítani kell, a külföldi játékosoktól elvárják, hogy lendítsenek a csapatukon. Óriási a nyomás rajtuk. Meg kell tudni felelni az elvárásoknak, nemcsak játéktudásban, hanem mentálisan is. Sokszor azon múlik egy légiós sorsa, hogy miközben a játékbeli képességei megvannak, képtelen elviselni a nyomást és leblokkol, képtelen minden nap helytállni.

– Az már eldőlt, hogy ki megy a DEL-be? Van még esélye az EHC-nek erre?

– Eldőlt, hogy senki nem kerül fel. A Bietigheim visszavonta a jelentkezését, a München pedig eldöntötte, hogy csak akkor jelentkezik, ha megnyeri a Bundesliga 2-t.

– Lehet valami az Ön által is jónak tartott U23, U25 válogatott tervéből, ha szövetségi kapitány marad?

– Igen. Van 20-25 fiatal, 18-22 év körüli játékos, akiket érdemes lenne megnézni. Egy augusztusi, esetleg szeptemberi hétvége lenne ideális erre. Ez az egy hétvége arra elegendő, hogy felmérjük, ki van jelenleg olyan szinten, hogy kipróbáljuk őket a novemberi EIHC-tornán. Ez alatt a pár nap alatt egyfajta bevezetést kapnának abba a rendszerbe, ami a válogatottban folyó munkát jellemzi. Kölcsönösen megismerkednénk egymással. A többi úgyis a jégen dől el nap mint nap a klubokban. Azok számára pedig, akik meghívást kapnának a válogatott keretbe, az az évi munka a válogatott felkészülésein és ha minden jól alakul a mérkőzésein folytatódhatna. Ha a müncheni kötelezettségeim miatt én akadályoztatva lennék, akkor is ott van Diego Scandella és Énekes Lajos, akiknek a munkájában tökéletesen megbízom. És persze ha úgy alakul, augusztus vagy szeptember helyett július vége is szóba jöhetne erre.

61 komment

Címkék: magyarország a csoport cortina divízió 1

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cortina: Mindenképp szeretném folytatni
bízom benne hogy a szövetség se gondolja másképpen.
Jellemtelen és pofátlan dolog, hogy egy több mint 100 X-os válogatott játékost ezzel a két mondattal
elintézni.
@holabda: A két mondat teljesen helytálló. Én is nagyon sajnálom Krisztiánt, és egyáltalán nem gondolom, hogy bármennyivel is rosszabb képességei lennének, mint Leventének, nem is beszélve Hetényiről. De ez most így jött ki. Egy válogatott kapitány nem dönthet úgy, hogy betesz valakit egy meccsen csak azért, hogy ne legyen sértődés. Ez nem óvoda.
@holabda: Ha a két mondattal baj van, akkor abban én vagyok a hibás... :(
Budai ugyben ez olyan inkabb mellebeszelek mint megmondjam az igazat valasz volt, miert Hetenyi kezdett a nemetek ellen miert nem Budai vagy milyen jelentosege volt a nemet meccsnek hogy akar szoros eredmenynel is kapust csereljen ezt sem tudom
es szerintem nem is fogjuk az igazat megtudni ezzel kapcsolatban
@qx92: talán az volt a jelentősége, hogy meg akarta nyerni.
legközelebb három kaput kell betenni és akkor mindenki játszhat eleget
Nekem az a vélemyényem, hogy úgy jártunk Budai ügyben, mint a népmesében. Mondott is valamit, meg nem is. Mindenki eldöntheti, hogy ez alapján világos-e számára az ok. Én személy szerint nem lettem okosabb... :(
@qx92: "vagy milyen jelentosege volt a nemet meccsnek": Nos, ha megvertük volna a németeket, 15. helyen végeztünk volna, és most eggyel előrébb állnánk a világranglistán. Abban nem vagyok biztos, de lehet, hogy a másik div1-es csoportban is játszanánk jövőre.

Arról nem is beszélve, hogy lenne egy A csoportos győzelmünk.
Kerusznak:
Nem Te vagy a két mondat miatt a hibás, csak a jelleme mutatkozott meg a szöv.kapitánynak emberileg. Úgy gondolom Budaival esetleg lehetett
volna nyerni a németek ellen, mivel az előzmények
azt mutatták, hogy jobb formában van, viszont
Cortina egyáltalán nem akarta játszatni, csak hogy a miért "Örök" rejtély marad. Mostmár viszont az egész történelem és Cortinának egyáltalán nem kell ezen sajnálkozni, mert az egészben Ő döntött így.
@kerusz: a nemet meccsen mar mindenki tudta hogy ki vagyunk esve es azzal Cortina volt szerintem leginkabb tisztaban hogy azt a meccset nem igazan lehet megnyerni mert mar mindenki faradt volt ugy mentalisan mint fizikailag a nemetek pedig egy osztallyal fenneb vannak sajnos , es barmikor kepesek egy olyan ritmus valtasra amire Sille Kangyal es meg jo nehanyan nem kepesek
@promontor: szerintem az kifejezetten jo dolog hogy nem a masik Div 1 -s csoportban van a valogatott az egy nyert meccsel pedig igazad van
@qx92: Igen, belegondolva Div1 ügyben igazad van. Nem is annyira az ellenfelek miatt, azt én nem tudom előre megítélni, hanem inkább a közeli helyszín miatt.

Ezzel együtt, én elcseréltem volna a szlovén csoportot a hollandiaira azért a győzelemért.
@holabda: "úgy gondolom Budaival esetleg lehetett
volna nyerni a németek ellen"
ezt komolyan gondolod?
Személy szerint én is sajnálom Krisztiánt, de egy szövetségi kapitánynak kell eldönteni, hogy ki játszik és ki nem. Ha az esetek döntő többségében az eredmények őt igazolják, akkor jó a kapitány, ha nem, akkor rossz. Mindenki döntse el maga, hogy Cortina melyik csoportba tartozik.
Az A csoportos VB mindenkinek hatalmas lehetőség,
volt aki nem is került keretbe, volt aki kikerült onnan, volt aki kevesebbet játszott, mégis sikerült egy egységes, egymásért küzdő és "meghaló" közösséget kialakítania a kapitánynak. Ez azért nagy dolog szerintem.
Budaira nem adott normális választ, ezt leszámítva jókat nyilatkozott.
Azért ebben a cikkben vannak érdekes részletek még Budain kívül. Krisztián majd bizonyíthat még, de én örülök annak, hogy Cortina szeretne maradni. Csípem ezt a faszit:)
@holabda: de, bizonyos mértékig én vagyok a hibás, mert én foglaltam össze így azt, amit Budai-ügyben mondott.
Az nem vita kérdése, hogy a németek ellen Hete nagyot játszott, kb 95%kal védett, a mezőny legjobbja volt. Kanada ellen viszont esetleg juthatott volna Budainak szerep, akár kezdőként is, lehet h levinek se lett volna baj, ha nem lövik péppé a kapuját.
nem értem én ezt az egész Budai ügyet. cortina a szöv kap. ő dönt. ő így döntött. mindamellett, hogy megértem Krisztián csalódottságát, egy nagyon fontos dolgot nem tudok megválaszolni magamnak: kit érdekel ez? basszus, ez nem csoportterápia, nehogy már cortinának magyarázkodnia kelljen. mi köze van ehhez bárkinek is? itt mindenki úg kéri ezt rajta számon, mintha köze lenne bármihez is.

rohadjak meg nem értem.

ha cortina azt mondaná, hogy azért nem Krisztián védett a németek ellen, mert az egyik vacsora után hangosagakat böffentett, akkor is kb mindenki halkan bólogatva elfogadhatná, és kb ennyi.
arról van valakinek infója, hogy a többi csapatból hányban jutott egyáltalán szóhoz a vb-n mindhárom kapus? vagy ezt most csak úgy gondoljuk, hogy muszáj lett volna neki is védenie? félreértés ne essék, kedvelem Budait, de basszus, Cortina hozott egy döntést és nagyon még indokolnia sem kellene, ő a főnök és kész. az meg hogy nyertünk volna a németek ellen Krisztiánnal... talán gólokat lőtt volna?
Cortina az oroszok elleni edzőmeccs után azt nyilatkozta,"Mindenki játszani fog a vb-n.....".
Egy ilyen mondat után igenis magyarázza meg, hogy miért nem tartotta be a szavát és miért nem játszott Budai. De nem az a legszomorúbb a Budai ügyben, hogy nem adott neki lehetőséget a vb-n. Hanem az, hogy az elmúlt egy évben arra nem vette a fáradtságot, hogy megnézze Szlovákiában, vagy legalább az edzőjét felhívja, hogy milyen formában van Krinó.
– Korábban azt mondta, hosszú távú szerződést szeretne kötni a magyar szövetséggel. Hány évben gondolkodik?
Hát remélem úgy a nyugdíjjazásáig, vagy még tovább is
A sok okos miért nem megy szövetségi kapitánynak??? Egyetlen egy ember lehet megsértődve, hogy a Budai nem védet: Budai.

Ha meg Ő véd akkor a sok agysebész meg azt kritizálja.
@medvid: hacsak nem siklottam el valami felett, akkor az a helyzet, hogy egyetlen csapatban sem lépett jégre mindhárom kapus a vb-n. itt lehet ellenőrizni, a team statistics pont alatt, minden csapat adatlapján belül legalul vannak a kapusstatisztikák:

http://www.iihf.com/channels/iihf-world-championship-oc09/statistics.html

másutt természetesen nem nagyon van ügy ilyesmiből, sőt ez a természetes, de nálunk kicsit más a helyzet, hiszen nem játszunk minden évben az a csoportban
@D. Gromov: pardon, a player statistics by team alatt
@holabda: Jellemtelen a Cortina? És akkor mi van. A csoportban játszottunk egy kicsit. Ha úgy tetszik jellemtelenül.

Amúgy Te honnan tudod, hogy a Budai milyen formában volt és van? Ott voltál a jégen minden edzésen?

Ha olyan bitang jó kapus lett volna, akkor védett volna.

...de azért segítek: Ha Ő védi végig az vb-t akkor se lett volna nagyobb esélyünk a benntmaradásra mint így.
Találgatni lehet csak. Én arra tudok gondolni a nyilatkozatai alapján, hogy úgy dönt, hogy ki az, aki igazán megtesz mindent, hogy ott lehessen a pályán, és ki az, aki meg azt gondolja, hogy ez jár neki.
De persze ez is csak egy fikció.
Szerintem nagyon határozott, céltudatos ember és nem utolsó sorban baromi egyenes soha nem köntörfalaz. Budai esetében sem! egyszerűen így jött ki és kész.
Remélem ő marad a szövetségi kapitány, a büdös életbe nem találnánk még egy ilyen edzőt aki ennyire a szívén viselné a csapat sorsát.
heló gyerekek, néhányotoknak csak annyi jött át az utóbbi 2-3 évből, meg az első A csopi vébéből , hogy Budai nem védett ? És ezért szar ember Cortina ? Van nektek eszetek ?
Cortina szar, a Volán egy szemét, minden másképp lett vna ha Budai véd, minden más lett vna ha... Azért látom h pár millió politikus és fociedző mellé sikeresen kineveltünk pár ezer hokiedzőt is. Mégis ki a fenét szeretnétek jellemtelen Cortina helyett? Bikovot ?! Két éven belül meg honosítjuk Kovalcsukot, Ovecskin is adja ide adója 1%-át . Az sose jó ami van. Üzenem a károgóknak, h van itt a környéken pár szarban lévő klub, ha ennyire értetek hozzá, neki lehet állni rendbehozni. Egyeseknek az a legfontosabb egy A csoportos vb szereplés után h ki nem játszott. Hihetetlen
Sajnálom hogy Budai Krisztián nem léphetett jégre most az A csoportban, de remélhetőleg a következő alkalommal lesz rá lehetősége. Optimista vagyok, remélem 1-3 éven belül ismét feljutunk! Addig még kitarthat az Arany Generáció!
Fontosabb viszont, hogy Pat maradjon! Már korábban is felmerült, jó lenne ha ő(is) foglalkozna a közvetlen utánpótlással, néha edzené, taktikailag fejleszthené őket. Így később, az innen a nagycsapathoz felkerülő játékos, könnyebben tudna beilleszkedni. Ráadásul a fiatalok egyéni fejlődésére is jó hatással lenne Pat szakmai tudása.
nem értem miért teszünk úgy, mintha nem tudnánk hogy mi a szitu. Cortina - akit nagyra becsülök- teljesen nyilvánvalóan pikkel Budaira. Ez tény, nem is vita tárgya. A miértet valszeg soha nem fogjuk megtudni, ezzel a helyzettel nincs mit tenni mint tudomásul venni. Kérdezni is felesleges róla, ha akarnák már tudnánk az okot. Aki volt már katona tudja hogy mindig a parancsnoknak van igaza. Pont. Krinó le is mondhatja a válogatottságot amíg Cortina itt van. Ez lehetne a méltó válasz szerintem... jó ciki az biztos :(
Remélem nem ő lesz a szövetségi kapitány a jövőben. Nem fog menni úgy a csapatépítés, hogy a leendő játékosokat nem látja (rosszabb esetben nem is ő készíti fel őket a klubbelfoglaltsága miatt). A segítői is csak a Volánosokat látják.
Szerintem mindenképpen frissítés kell.
@Francesco70: a méltó válasz? szerintem még mindig nem értjük a helyzetet. a válogatottban az játszik, akit a szövetségi kapitány berak a csapatba.

ha esetleg egy játékos kimarad, és ezt sérelmezi (ehhez mondjuk joga van), akkor az a dolga, hogy látványosan megsértődjön, csattanós választ adjon, nyilatkozatháborút generáljon és jól megmutassa, hogy vele nem lehet kicseszni?

igaza van a kollégának, immár a 10 millió jégkorong szövetségi kapitány országa vagyunk...
ismét Index címoldalas a cikk, így nincs értelme bármit is megvitatni...
@szorgalmas: azt azért vegyük észre, hogy pl a felkészülési mérkőzések közül is csak azon védett amelyiken Cortina nem volt a helyszínen,mivel Münchenben tartózkodott...ennél jobban aligha lehet valakit lealázni... persze védjél csak ha nem vagyok itt, mert úgysem érdekel a teljesítményed.. ez nem méltó hozzá, naggyyon gáz, kilóg az a bizonyos lóláb, de nagyon. Amúgy egyetértek, az edző dönt mese nincs. De attól a tények még tények maradnak.
@OliBLOOD: Dobjál már be légyszi a köztudatba egy nevet h te kit támagotnál?
@MeLa: ??? idejön a sok hülye birka, mi? és még csak nem is értenek egyet.


@Francesco70: ebben teljesen igazad van, ezt meg lehetett volna csinálni Beczével, és ő még nyilván ennyi lehetőséget is megtiszteltetésnek vett volna, teljes joggal. Krisztián ennél többet tett le az asztalra, és az ő elkeseredettségét meg is értem.
csak nem gondolom, hogy neki erre bármilyen módon reagálnia kéne, és nem gondolom, hogy kívülállók számonkérhetnék Cortinán a döntéseit. főleg nem azzal a hangsúllyal, és stílussal, ahogy ezt egyesek teszik.
@jegib: Bárkit, aki egész évben tud a válogatottal foglalkozni. Aki a válogatott felkészülése alatt és a felkészülési meccseken a válogatott mellett van. Akár még Cortinát is ezekkel a feltételekkel.
Konkrét nevet ne tőlem várj, én a véleményemet mondtam el és mivel nem vagyok a szövetség alkalmazás ezért meghagyom nekik az edzőkeresés feladatát.
De ha csapatot akarunk építeni, akkor ilyen szövetségi kapitány kell. Németorrszágból nem fog menni az építkezés...
@OliBLOOD: Szerinted egy válogatottat egész szezonban kell építeni? Szted hogy lehet az hogy kanadában mégis működik ez a távoli edzősködés, és az hogy lehet hogy a ruszkiknál is? Szted mennyi pénzbe kerül egy ilyen szintű szakember finanszírozása egész évre? Szted ki teremti elő erre a lóvét? Te?
@szorgalmas: megalázni senkitsem kell, Beczét sem!
kint voltál a Kac elleni meccsen amikor megfogta az összes Kac büntetőt? mindenki Őt éltette. Egész évben a farmban szolgál kítűnően! ilyen elbánást Ő sem és más sem érdemel, maradjunk ennyiben... úgy összegezném hogy a Budai-saga egész egyszerűen méltatlan Cortinához... :(
Szakmailag nagyon ok, tisztelem érte!!! de ez nem szakmai hiba hanem egészen más...
@szorgalmas: tudod nem azzal van a gond, hogy nem értenek egyet, hanem, hogy úgy mondanak véleményt, hogy nem ismerik az előzményeket.
@jegib: Aha, szóval kanada és Oroszország szintjén tartunk. Jó tudni.
2 milliót költöttünk a VB pályázatra (és gondolom ezt az elmúlt jópár évben). Most ezt az összeget is a kapitányra fordíthatjuk.
Ne képzeljük már azt, hogy az egyetlen megoldás Cortina. Volánban is részben azért váltak meg tőle, mert nem mert/akart a fiatalítani.
@OliBLOOD: Bárkit lehetne főállásban is foglalkoztatni, de minőségi szakembert nem tudnánk jelenleg megfizetni. Cortina még így "másodállásban" is többet tud tenni a magyar jégkorongért mint egy kevésbé képzett edző. Szerintem ő már bizonyitotta a szaktudását, mégha némely döntése nem tetszik pár embernek. A VB előtt is kritizálták némelyek a válogatási módszere, néhány játékos túlzott kedvelése miatt (miért x-y viszi, miért nem inkább a másikat). A VB után, látva a Csapat csupaszív játékát, már szinte senki nem kérdőjelezte meg a döntését, Budai nem szerepeltetését leszámítva.
@OliBLOOD: Félreérted, ezzel akartam statuálni neked h az olyan hokinemzetek is tudnak így működni. A válogatott nem szezonális, VB-k előtt is max 1-2 hónap felkészülési idő van.
Én azt szeretném ha egy uj szövetségi kapitány jönne.Cortinának lassan kitelt a turo,és ezt amint olvasom lassan sokan igy vannak vele!
hurrá, tényleg alapítsuk meg a Cortina ellenzö klubbot! Szerintem Gröschl is beszáll, ö még többet játszott a feljutás alatt mint Budai, és ö még ott sem lehetett Svájcban! Ez az! Ez tényleg megint Magyarország!!! Nem az eredmény és az egység számít, hanem egyes résztvevök szappanoperája!

MONNYONLE!

*értetlenülfejetráz*
Ha nem is új kapitányt kell keresni de új stábtagot mindenképpen aki járja a meccseket, edzéseket, és képben van mindennel.
Cortina Münchenből ezt nem tudja megtenni, úgy ahogy Énekes Lajos sem mert végig utazza a szezont az EBELben és csak az ott látottakra koncentrál. Szóval ha nem is kapitány, de egy állandó szakmai munkatárs kell a magyar hokinak. Nevekkel én se foglalkoznék, de mindenképpen érdemesebb lenne egy fejlettebb hokikultúrával rendelkező országból keresni egy FÜGGETLEN edzőt.
Kanadában meg azért sokkal könnyebb a helyezet. Egyrészt túlságosan mellényúlni nem lehet egy NHL játékossal, mert azon a szinten már nem nagyon van selejt, másrészt kis túlzással a csapból is NHL meg AHL folyik ha azt akarod. Szem előtt vannak a játékosok egész évben.
@Stommy: pedig ott is van olyan, hogy egy Joe Thornton nem fog bekerülni a vancouveri olimpiai csapatba, mert megkérdöjelezik a teljesítöképességét kulcsfontosságú pillanatokban (pl. a playoff alatt).
@canuck: "Szem előtt vannak a játékosok egész évben. " ezt úgy értettem hogy ha Joe Thorton rosszúl játszik azt az elemzők ízekre szedik, ez van a tv-ben, a neten, az újságokban.

Magyarországon meg semmi ilyen. Tegyük fel hogy az egyik magyar csapat játékosa mondjuk 77-es mezszámmal egész évben alul teljesít, akkor sincs semmi baj mert pár évről korábbról ott a neve a listán és mehet vb-re. Igaz hogy a vb-n jól játszik, de ilyenkor mit érezhet a többi játékos aki teljesítményben, hozzáállásban, eredményességben többet nyújtottak, csak az egyetlen hibájuk hogy mondjuk 86-ban vagy 87ben születek. az ilyenek miatt kéne állandó megfigyelő, aki képben van, ráadásul motiválja a játékosokat is ha látják azt hogy figyelik őket, a teljesítményüket
@canuck: senki nem vonta kétségbe Cortina hozzáértését és érdemeit. Az új csapat felépítése azonban fizikailag lehetetlen Münchenből. Itt építeni kell, nem pedig az 500.000 játékos közül kiválasztani másik 25-öt. Ez pedig azt jelenti, hogy összetartásokat kell szervezni, nemzetközi tornákon szerepelni, meccsekre járni stb. Pont az ellenkezőjéről van szó annak, hogy a VB előtt 1 hónappal elvonulunk edzőtáborba... Az viszont feketén fehéren kiderül az interjúból, hogy idén megint nem lesz semmi, mert az elnökség mandátuma jövőre lejár. Tehát idén mindenképpen marad Cortina, akinek jelenleg nincs is alternatívája. Jövőre kiderül, hogy mit tud a finn a Volánnal csinálni, ha minden jól megy, akkor utána megkaphatja ő...
@Stommy: konrétan én meg úgy értettem, hogy Joe jól játszik egész szezon alatt, idén is több mint 80 pontot produkált, de a playoffban megint láthatatlan volt. Ezt már többen felvetették, hogy a Bostonban is mindig a rájátszásban teljesített rosszul és Yzerman ezért nagy valószínüséggel nem fogja beválogatni.

Ami meg Pedrót illeti, mert gondolom rá gondoltál, szerintem a tapasztalat és összeszokottság is mérvadó volt, még ha az idei szezon nem is ment neki nagyon jól. Már egy korábbi írásban is jeleztem, hogy egy 1.-2. soros fiatal játékos könnyen belefut egy fejbeli blokádba, ha nem kapja meg azt a játékidöt, amihez szokva van. Ahhoz azért nagy rutin kell, hogy a pár 10mp-s cseréken pont az a teljesítményt tudd lehívni, amire képes vagy - különösen ha hosszabb szünetek (emberelöny, -hátrány) vannak a mérközés folyamán.

A hokira is érvényes, hogy a siker összetevöi 70%-ban a fejböl/pszichéböl és 30%-ban a testi adottságokból állnak. Ezt nem én találtam ki, vannak erre már sportpszichológusok.
Persze azon sem kell vitatkozni, hogy egy Heatly és Peterdi korántsem azonos testi szinten állnak, de most közel hasonló képességü játékosokról beszélek.
@vaze: pedig nekem úgy tünt, hogy feljebb volt azért néhány olyan vélemény, ami kétségbe vonta a hozzáértését, mert Budai nem került bevetésre, pedig Pat a VB elött azt mondta, mindenki fog játszani.
És szerintem így jobb is volt, mintha berakták volna 10 percre könyörületböl - az még megalázóbb.
Hetényivel én sem mindig értettem egyett, voltak nagyon jó és néhány fura pillanatai is. De ez már teljesen mindegy, mert úgy alakult, ahogy alakult. Annyit akartam csak mondani, hogy nem lehet egyetlen egy játékosra se tekintettel lenni, mert csak a csapat számít. Ez most Budainak nagyon rosszul jött ki, ezért sajnálom, de akkor is a remek csapatteljesítményt nézem, és hogy az edzök jó munkát végeztek.

Amiket leírtál, azok nagyon találó érvek! Én még annyit hozzá teszek, hogy valahol kellene lehetöséget biztosítani azoknak a fiatal játékosoknak, akik folytatni akarják a hokit magas szinten, de még nem érettek egy nagy csapat szerzödésére. Gondolok itt komoly egyetemi csapatokra, akik esetleg indulhatnának a MOL Ligában, vagy bármilyen más lehetöségre, csak aktivan tudják folytatni a pályafutásukat...
És igen, olyan csapatkapitány kell, aki egész évben foglalkozik a lehetséges válogatottakkal...
@russia91:" Jellemtelen a Cortina? És akkor mi van. A csoportban játszottunk egy kicsit. Ha úgy tetszik jellemtelenül."

Ha valaki jellemtelen, akkor marha nagy baj van!!!
@Francesco70:
Becze védése egy életre szóló élményt adott. :))
tehát Kemény Dénes és mondjuk a Rátgéber egész évben, folyamatosan, mintegy non stop foglalkozik a válogatottal. Na igen.......
Budai ügyben javasolom a szerkesztőknek egy állandó, a jobb oldalon megjelenő al blog bevezetését, miért nem lett betéve címmel ahol meg lehetne a sok kiváló gondolatot fogalmazni(ezáltal lehetővé válna hogy viszonylag folyamatosan végig lehessen olvasni az érdemi hozzászólásokat a többi rovatban)
Cortina bőven tett annyit a magyar hokiért, hogy rá és a szövetség képviselőire bízzuk a döntést ez ügyben. Esetleg érdemes lenne azt a feltételezést is megfontolni, hátha maga Cortina is képes rá, hogy felmérje mikor jön el az ideje, amikor a feladatok meghaladják a két állásából fakadó erőforrás kapacitás korlátokat.
ha várta ezt a kérdést akkor nem sikerült felkészülni rá rendesen....
süti beállítások módosítása