HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Az Alba Volán 19 és a többiek

2009.05.20. 23:33 D. Gromov

Az eufórián túl vagyunk. A magyar válogatott megjárta az A csoportot, a legjobbakkal küzdhetett Svájcban, kiesett, minden kezdődik elölről. De nem teljesen elölről: azt a hat meccset az elitben nem veheti el tőlünk senki, ráadásul minden reményünk megvan arra, hogy a következő hat – vagy még több – találkozóra már ne kelljen hetven évet várnunk. Mire van szükség ehhez? Jelen állás szerint négy, egymással szorosan összefüggő feltételre. Nem okvetlenül prioritások szerinti sorrendben: erős magyar válogatottra; erős magyar utánpótlásra; erős Alba Volánra; erős magyar bajnokságra. De megítélésünk szerint mindenekelőtt arra, hogy ne azzal törődjünk, mi lesz idén, hanem azzal, hogy mi lesz három – négy, öt, tíz – év múlva, vagy azután.

A jégkorongblog bő másfél év óta létezik, sokszor örültünk, néha nyafogtunk, volt, amikor a bezárásával fenyegetőztünk, mert úgy éreztük, átcsapnak a fejünk felett a hullámok, messze nem arról szól a történet, amiről szeretnénk. Mégis: jókor indultunk, elkaptuk a pillanatot – úgyszólván teljesen véletlenül –, akkor sikerült hírforrást építenünk és közösséget kovácsolnunk, amikor ez a sport Magyarországon eljutott a csúcs közelébe. Most nem lehet más a feladat, mint hogy visszakapaszkodjon oda, ahová az imént már képes volt felcaplatni, sőt lehetőség szerint még magasabbra. Csoda volt az A csoport, vagy sem, mindegy, azt kell vélnünk, nem volt megismételhetetlen. Márpedig ha így van, nincs mese, muszáj egy irányba húznunk.

Egy irányba húzni nagyon nehéz. Mindenkinek megvannak a maga szempontjai, ezeken nagyon nehéz felülemelkedni. Könnyen nagy a szája annak, akinek ilyen-olyan-amolyan okokból nincs klubkötődése Magyarországon. Könnyen mondja, hogy ne 2009-ben tessenek gondolkodni, hanem 2012-ben vagy 2020-ban. Könnyen mondjuk, amit mondunk.
Négy pontot szedtünk össze a bevezetőben, megyünk sorjában.

1. A magyar válogatott. Itt nincs sok kérdés, mondhatnánk, pedig van. Az első számú dilemma így hangzik, minden menjen tovább úgy, ahogy eddig ment, vagy fiatalítsunk radikálisan. Erre a felvetésre posztok-cikkek hosszú sorában próbáljuk megtalálni a választ a közeljövőben, de nem most kezdjük el, mert mindez később lesz napirenden.

2. A magyar utánpótlás. Szerteágazó téma dettó. Láttuk, mire képes az ifjúsági válogatott, tudjuk, hogyan szenvedtek a juniorok. Érezzük, mekkora problémákat okoz az ifik kevés meccsszáma és a juniorbajnokság hiánya. De tisztában vagyunk azzal is, hogy olyan korosztályok érnek be, amelyekben komoly képességű hokisok mutatják tehetségüket, akik nem is sokára nagy hasznára lehetnek a magyar jégkorongnak.

3. Az Alba Volán 19. Ezen a ponton érkeztünk el jelen szövegünk mondandójának első feléhez. Ne köntörfalazzunk: az Alba Volán 19 ma a magyar jégkorong legfontosabb klubcsapata. 2009-ben az, ez nem lehet vita tárgya. Volt már ebben a státusban más is az elmúlt évtizedekben, a Ferencvárostól az Újpesten és a Lehelen át a Dunaújvárosig. Az utóbbi esztendőkben a székesfehérváriak kerültek ebbe a pozícióba. Véletlenek folytán? Nem hisszük. Sokkal inkább megtervezett, szisztematikus, alapos munkával. Ebből adódóan: az Alba Volán 19 fejlődése a magyar jégkorong fejlődésének mozgatórugója. Már bő egy évvel ezelőtt is azt írtuk, ha nincs a fehérvári klub és az EBEL, szapporói siker sincs. Kellett, hogy más, keményebb körülmények között méressen meg a magyar válogatott játékosainak zöme, hogy szokják a tempót, a kihívásokat.

Úgy alakult tehát, hogy az Alba Volán 19 lett az élcsapat. Nem azért, mert a sors akarta így. Sok mindent nem értek el még. Két szezont lehúztak az EBEL-ben, elsőre esélyük sem volt a playoffra, másodjára közelebb jártak hozzá, nem jött össze. Harmadjára megint neki kell futniuk, a kihívások ugyanazok, mint két évvel ezelőtt voltak.

Az Alba Volán 19 vezetői mindent megtesznek, hogy a kihívásoknak megfeleljenek. Jól csinálják-e? Az idő eldönti. De nem az idén, talán nem is jövőre. Majd egyszer. Jó a modell, amelynek kialakulása felé a magyar jégkorong halad? Nem tudhatjuk. Ausztriában sok jó csapat van, a skandináv országokban is több, Ukrajnában, Lettországban, Fehéroroszországban, Horvátországban csak egy magaslik ki, mint nálunk.

Törvényszerű-e, hogy itt is úgy legyen, ahogy az utóbb felsoroltaknál? Nem feltétlen. De ne feledjük, az Alba Volán nem azért ugrott meg a többiekhez képest, mert bárki – a politika, a maffia, a szövetség, vagy akárki – úgy akarta, hogy megugorjon.

4. Jön a másik legfontosabb pont. Lehet a magyar jégkorong első számú kirakata a válogatott. Lehet a magyar jégkorong második számú kirakata az Alba Volán 19. De hátország nélkül hosszú távon nem tartható fent semmi. Jó magyar bajnokság kell. Vagy jó magyar–román vagy magyar–székely bajnokság, ahogy tetszik. Esetleg jó magyar csapatok a szlovák másodosztályban. De: a Mol Ligánál jobb kezdeményezés az elmúlt évtizedben nem volt. Nem állítjuk, hogy pontosan ugyanazokkal a csapatokkal kell lejátszani a mérkőzéseket. De nem visszavenni kell mindabból, amit az előző szezonban elértünk, hanem hozzátenni. Igen, a magyar jégkorongnak jó lenne, ha láthatnánk csapatokat, amely esélyesek utolérni vagy akár felülmúlni a fehérváriakat. Ehhez azonban csak és kizárólag egy színvonalas hazai – illetve bárkivel közös – bajnokságon keresztül vezet az út. És a távlatos gondolkodáson keresztül. Nem most kell nyerni. Hanem évekkel később, és utána sokszor egymás után. És nem mindegy, hogy mit.

+1. És most jön még egy fontos momentum. Mindenkinek tekintettel kell lennie mások érzékenységére. Alba Volán-szurkolóként úgy tűnhet, a magyar bajnokságban vagy a Mol Ligában gyatra meccseket játszanak, közel sem olyan színvonalúakat, mint az EBEL-ben. Dunaújvárosban, Újpesten vagy Miskolcon úgy tűnhet, Fehérváron a kutyát sem érdekli, mi van másutt, elvannak a maguk EBEL-jével, tesznek az egészre. Ez így nem jó. Nincs egyik a másik nélkül, de másik az egyik nélkül sincs. Az Alba Volánt nem bajnokcsapatként alapították. A magyar válogatott sem volt A csoportos tíz évvel ezelőtt. Sőt B-s is csak alig. Ezt tessenek átrágni újra meg újra, ha szabad  javasolnunk. Innét is, onnét is. Majd követni a példát. Apránkint, okosan.

83 komment

Címkék: magyarország alba volán ebel mol liga

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Korrekt cikk.

Kerusz vitaindító javaslata is megfontolandó, mely szerint a Volán ifjai más város színeiben versenyezzenek. Ezzel nem vesznek el a magyar jégkorongból és egy új város is belekerül a hoki körforgásába.

jegkorong.blog.hu/2009/05/20/eros_magyar_magot_akarunk_kialakitani#c5919605
Tetszik ez a cikk, nagyon fontos gondolatok ezek.
Egyetértek veletek. Az erős hátországhoz elengedhetetlen az állami szerepvállalás. Infrastruktúra és utánpótlás támogatás nélkül csak reménykedni fogunk és bízni a tőkeerős szülőkben. Felfuthat a sportunk- remélem az zajlik...-, de a mecenatúra terén sokat kell még lépegetnünk. Amíg nincs Gazpromunk, Lukoilunk vagy Skodánk, persze, van MOlunk,de a szponzorációjuk nem szabad, hogy eshetőleges legyen. Ahogy mondják az erős ház lelke a jó alap. Nem elegendő egy-két minta házat építeni, hanem sok praktikusan jól funkcionálót, így lehetünk erősek. Köszönjük, hogy idáig eljutottunk fiúk!
Remek cikk, grat. Én hiszek benne, hogy tényleg 2014 lesz a magyar hoki éve, addigra visszajutunk :).
Csak így tovább(hokisták és cikkírók egyaránt)!
@Borsy: mibő'?
Ahogy a Starsnál, itt sem lesz az közönségmágnes, max. nem kallódnak el.

Igazából nem tudom, hogy ki az a 10-14 titán, aki EBEL-es lesz, de ha keretben is lesznek, jó pár játékos meccs nélkül fogja letudni a szezont. De nem is ez érdekel, hanem hogy lesz-e magyar bajnokság, vagy megint valami bohózat lesz minimális mérkőzésszámmal. A lufi a lényeg.
@megmondóemberke: Ha már nem kallódnak el az is nagyon jó. Vidéki bázison egy 500-1000 néző összejönne meccsenként. Új városban be lehetne vonni új támogatókat is, akik tudnának finanszírozni egy kis költségvetésű felnőtt csapatot. Mivel lenne élvonalbeli hoki egy új helyszínen, ez az utánpótlásra is pozitív változást eredményezne abban a városban.
draftrendszer kell és 10 évig a Volán nem választhat, csak a 10. körben, ennyi:)
@megmondóemberke: azért én emlékszem, amikor tavaly ugyanez el lett mondva - és a szezon végi eredmény úgy hangzik, hogy Nagy Gergő, Sofron, Hegyi. Én a magam részéről úgy gondolom, a negatív hozzáállásodhoz desszertként egyél sünt a lufid mellé, és add ki magadból boldog vigyorral az arcodon. :)

A cikkben pedig remek - és ami a legfőbb, ÉPÍTŐ!!! - gondolatok vannak, és nagyon remélem, hogy az ilyen-olyan volánfóbiában szenvedők egyszer majd felnőnek ehhez a színvonalhoz.

üdv,
Raon
Az Alba farmcsapata nem indul. Akkor itt a lehetőség,hogy másik városban is legyen/újból/hoki! Pld: Győr Szeged,ha már fehérváriakról van szó. Debrecen Jászberény szintén lehet ,másképp,ezt az ottaniak eldöndik majd. Ezenkívűl persze más helyszinek ,csapatok is lehetnek! Minél több,annál jobb!
Afféle Interliga lenne jó a szlovénekkel meg az erdélyi csapatokkal. Deklarálni kellene, és garanciával alátámasztani, hogy a benne részt vevő csapatok nem tiszavirág életűek.
(példát most nem is említenék, sokan tudjuk mire gondolok)
Az MJSZ igen szorult helyzetben lehet, mert a múltkori posztban leírt -eltérő- csapat(vezetői) tulajdonosi& szakosztály vezetői érdekek egy mederbe történő terelése nemhogy elemi érdek, hanem az idáig elért eredmények megtartásán felül -túlélési célokat is szolgál.

Én alapvetően nem vagyok egy pesszimista ember, de valaki gyorsan győzzön meg arról, hogy a hirtelen mennyből (A csop. Volán eredmények, MOL liga) nem lesz pokol...
Amikor a Volánt felvették az EBEL-be, arról volt szó, hogy a magyar bajnokságban is indul párhuzamosan, hogy annak is fennmaradjon a színvonala. Ma már erről szó sincs, hiszen kivételezettként csak a playoff elődöntőkben kell bekapcsolódnia. A bajnokságot úgy írják ki, hogy az a Volán EBEL szereplésének legyen alárendelve, amíg az EBEL-nek nincs vége, addig a magyar csapatok gyakorlatilag értelmetlen köröket futnak. Érdekes lesz a MOL liga is, most hogy 2 csapat is kiesett, ráadásul remény sincs rá hogy más magyar csapatokkal pótolni lehessen a megüresedett helyüket. Így elég nehéz követni a példát, próbáljon valaki úgy szopnzort szerezni, hogy gyakorlatilag esélye sincs megnyerni a bajnokságot. Magyar kupát szintén nem rendez a szövetség, mert az már nem érdekli a Volánt, ideje se lenne rá hogy szerepeljen benne, ergo fölösleges...
A volán fiataljai egyébként a Fradiban is játszhatnának,amennyiben a Fradi indulna a Nationalligában. Fradinál felmerült az osztrák 2. ligában való indulás ,de sztem ez nem valósul meg.
Ha megvalósulna a MOL-nak anniy lenne.Maradna az UTE,SC,Miskolc,,steaua kétséges,HC-kétséges,Progym-kétséges,Brassó jönne, Fradi-talán.
Kiváncsi vagyok mi lesz ebből. A Debrecen indulása tényleg nagyon kellene.
@Fradi-Mate:

Tudjátok, Debrecen 2011-től.
@Video Tóni: Kicsit sok már az összeesküvés elmélet. Kiváncsi leszek, hogy ha indultok Szlovákiában akkor mennyire fogod követelni a Mol ligát meg a kupát...
@Licsimi: Arra azért kíváncsi lennék hogy abban az esetben minket is beemelnének-e az elődöntőbe...
Gromov, imádom a kimódoltan modoros, didaktikus stílusodat :))
Sajnos nagyon úgy néz ki, hogy vagy egy menő, akár EBEL-playoffos Volán vagy színvonalas magyar/MOL/akármilyen bajnokság, a kettő együtt nem fog menni. Az idei évben még nagy nehezen működtek így együtt a dolgok, de már most is erős kompromisszumok és a MOL Liga szerencsés összetétele folytán. Nem hiszem, hogy a mostani környezetben mindez megismételhető lenne.
Az is jó lenne, ha néhány élvonalbeli játékosunkat megvenné valamelyik észak-amerikai csapat komoly pénzért. Persze alapok nélkül hosszú távon nem megy, létesítméyek és utánpótlás kell meg persze megmérettetés.
@Video Tóni: Ki kell próbálni... Azért olvasd el mit nyilatkozott Pék az icehockey-n Zloha-ról. Az ilyen dolgok miatt kell nektek minden évben, mindent újra kezdeni...
Szerintem ki lennétek emelve. Lásd szlovén bajnokság...
Ha már hátországról van szó, szerintem a másodosztályról sem kéne megfeledkezni. Az idei szezonban csupán nyolc nyolc alapszakasz-mérkőzést játszottak a csapatok. Jó lenne emelni ezt a számot. Különös tekintettel arra, hogy néhány csapatban vannak olyan fiatalok, akik első osztályú csapatban játszanak, csak kevés szerephez jutottak ott. Kis odafigyeléssel remek kis farm-bajnokságot lehetne összehozni.
Annyi megjegyzésem lenne az amúgy kiváló cikkhez, hogy a szlovének és a horvátok is ugyanezzel a problémával küzködnek. A másik dolg pedig hogy az osztrák bajnokságba lényegében az egykori Interliga "integrálódott" Jesenice, Olympia, Medvescak, egyedül a régiek közül a Slavia nincs itt. Annak idején az Inerligát is azárt hozták létre hogy ezek a csapatok fejlődni tudjanak.
Amennyiben az itt felvázolt tervek megvalósulnak, Alba Ebel, Fradi national liga, Dózsa, Strars szlovak liga, ki marad itthon?
Honnan lesz erre lóvé, mert itt csak a buszozás annyi lehet mint a magyar bajnokság cuzammen.
Vagy mindenki a rájátszásra tér haza?
Ki játsza le az alapszakaszt?
Ki fogja addig használni a pályákat, addig beengedik a műkedvelőket, mert fizetnek,januárban meg sorra kirúgdossák őket, mert haza tértek a nagyok? Ezt azért kérdezem mert ezekről a bajnokságokról még nem lehetett itt olvasni.
Januárig pangás itthon, majd egyik hétről a másikra hajrá, egyből play off, mindenki magyar bajnok akar lenni, csak a legjobb bírók és zsűrik kellenek, mert ezek nélkül nincs meccs!
Lelkesek lesznek, az biztos!
Csapkodtam a témák között de nekem zavaros a jövókép, nagyon!
Gromov olyan kérdéseket feszeget melyek szövetségi szinten kell ,hogy eldőljenek.
Jelen pillanatban olyan ez a disputa,mint tavaly ,amikor senki sem értett egyet a székely- magyar ligával, illetve annak rendszerével, a vége mégis jó lett.
Eredmények számosak : A végére összeérni látszott egy DAB a MISIK hatalmasat léptek előre, kiderült hogy a STARS-nak az eredmény fontosabb mint a fiatalok beépítése, mert a liga erősebb lett, mint gondolták, igazi meglepetés volt az UTE és a szlovák sor, mely egyértelműen bajnokesélyes tudott lenni egy volán nélküli mezőnyben, a Fradi játékban tartott egy Jánosit, aki a VB meglepetés embere lehetett.
Kaptunk hazai szinten bombaerős csíkszeredai csapatokat ,melyek igazi húzóerőt jelentettek.
Kell ennél több ? Várhattunk ennél többet ?

Ha a feltételek változatlanok lennének akkor de csakis akkor mindenkinek lenne hova fejődni, a maga szintjén.
Ha nem lesz közös liga ez mind elveszik.
Jelenleg az biztos ,hogy nem biztos semmi sem ,de tavaly is így volt.
Az ,hogy talán nem lesz HC és ALBA csikó és várhatóan a Gyergyó helyett Brassóba kell utazni, még nem ok katasztrófát emlegetni.
@Sancho Panda: Ötleted nekem tetszik. Itthon 300 feletti a 18-36 éves regisztrált játékosok száma. Azaz 10 csapatnyi felnőtt magyar hokis. Hogy minőségben különböznek? De legalább az előző idényt végig játszották. Okos elosztásuk /draft/ esetén izgalmas /legalábbis alapszakasz/ meccseket játszhatnának, ami a médiának is eladható lenne talán.

Álomnak tök jó lenne a következő hír pl: "Szenvedélyes küzdelmet hozott a Zalaegerszeg-Debrecen felnőtt OB-I-es jégkorong mérkőzés, melyen mindkét csapat város vezetői képviseltették magukat. Egyben megegyeztek a kövekező évek jégkorong partneri kapcsolatok ápolásáról, mely során több budapesti profi hoki klub részvételével felnőtt bajnoki tornák megrendezését szorgalmazták állami forrásokból." ;)
@uprmedia: meg az Újpest, meg a DAB sincs ott az egykori interligás csapatok közül...
nagyon korrekt írás!
@kerusz: bárcsak ott lennének!

Hajrá Volán!
"De ne feledjük, az Alba Volán nem azért ugrott meg a többiekhez képest, mert bárki – a politika, a maffia, a szövetség, vagy akárki – úgy akarta, hogy megugorjon."

Azért erre ne vegyetek mérget :-) Sohasem arról volt híres az Alba Volán, hogy rossz kapcsolatokat ápolt volna a szövetséggel, vagy éppen a játékvezetőkkel... Nem igazán emlékszem számukra kedvezőtlen döntéssel az elmúlt 6-8 évből... viszont olyanra, amikor külön elbírálás alá estek, nem is egyre...

Szóval a jó management mellé kellett egy jó szövetségi beépülés is :-)

Továbbá nagyon nem szeretném, hogy ha itt a blogon, vagy bárhol az országban elharapódzana az a gondolkodásmód, hogy "ami az Alba Volán érdeke az a magyar jégkorong érdeke".

Mert ezt sohasem fogjuk elfogadni!!! Sőt, ezt senki sem fogja soha elfogadni a nem-Volán szurkolók közül, azaz a magyar jégkorongrajongók 80%-a!!!!!!
@gabute:
elüthetném azzal is, hogy akkor majd a jégkorongrajongók 80 százaléka elfordul tőlünk

de nem teszem, hiszen ez a cikk éppen arról próbált szólni, hogy a magyar jégkorong érdeke nem esik egybe egyik csapat érdekével sem, hanem az érdekek összességéből adódik össze

persze lehet másképpen is olvasni, hangulatot is lehet kelteni -- csak hát éppen ez az, ami nem érdeke senkinek, tán még az újpest szurkolóinak sem
@D. Gromov: oké, ezzel a kiegészítéssel, összefoglalással elfogadom
@D. Gromov: Nem lehet olyat kérni, hogy csak a cikkeket lássam, a hozzászólásokat már nem!? Mert elolvasom a jobbnál jobb cikkeket, aztán meg felhúzom magam a kommenteken. Jó, tudom nem muszáj elolvasni, de ha már ott van... :)
Gromov.

Sajnos van olyan írva ebben a cikkben, ami kiveri a biztosítékot olyanoknál akik évek óta látják mit művel a szövetség a "szent tehén" alba volánnal.

Gab!

Teljes mértékben egyetértek most kivételesen :-)

Szerintem ha az össz magyarérdekeket nézik a szövetségben, akkor kell indítani egy junior bajnokságot.
Kell a magyar kupa mindenképpen!
A bajnoki kiírásnál meg nem kell fényesre nyalni a fehérváriak hátsófelét. (értsd: pálya előny, a 4-be került leggyengébb csapat stb.)

Kiváncsian várom hogy ezekből mi valósul meg. Szerintem semmi sem!
@Video Tóni: A bajnokság szabálya mondja ki, hogy az előző évi bajnoknak csak a negyeddöntőben kell csatlakozni. Az igaz, hogy ez a volán miatt lett kitalálva, de hát tessék megnyerni a bajnokságot és akkor rátok fog vonatkozni. Hajrá! kiváncsian várom.
@gabute: Ha nem emlékszel ilyesmire akkor kérdezd meg Oliblood-ot hogyan lehet egy 4 győzelemig tartó bajnoki döntőt 5-0-ra nyerni!

@Video Tóni: A szponzor szerzés akkor sem ment amikor a Volán végig játszott az OBI-ben és sorban nyerte a bajnoki címeket... Mellesleg melyik szponzort lehet volna átverni azzal a dumával hogy egy Volán nélküli OBI bajnokai vagyunk, ilyen szöveggel az amatőr liga első helyezettje is futtathatná magát. A szponzorok nem csak olyan csapathoz jönnek amelynek eredményei vannak, hanem olyanhoz is amelyikben fantáziát lát, egy focis példával élve az NBII-es Fradi se az eredményei miatt szerzett magának befektetőt (igaz ott volt némi ingatlan biznisz is).

Amugy ha annyira fejlődni akartatok akkor ti miért nem profitáltatok az Interligából, a Jesenice az Olimpia és a Volán tudott ti miért nem, remélem ezt nem a mi nyakunkba akarjátok varrni...

Mindezt harag és indulat nélkül írom, de én így látom.
@Borsy: Ha javasolni lehetne akkor en Jaszberenyt javasolnam. A LEHEL utan szabadon, egy uj csapat felepitese nagyon jo lenne.
Ez csak az en otletem. :)
A jégkorongszövetség vezetőinek a politikában kellene kicsit gondolkodnia,a magyar hoki felemelkedésének egy lépcsője lehetne,ha a Székelyföldön,Felvidéken,Vajadaságban,Kárpátalján,stb élő magyarigazolvánnyal rendelkező,redkivűl sok jó hokis eldönthesse,melyik ország válogatottjában szeretne szerepelni!Ez persze csak egy ötlet,más sportágagban,és itt a hokiban is vannak "honosított" kiváló sportolók,de rendkívül nehezen,és vontatottan müködik ez a procedúra,ennek egy könnyíttet,gyorsabb változatában kellene gondolkodni(1hét?)a XXI.században az unióban ez elvileg müködhetne,nem?Ez talán lendíthetne a magyar sportéleten?Várok véleményeket
Régóta olvasom, de csak most bátorkodom hozzászólni a bloghoz. Gratula hozzá!!
Én onnan közelíteném meg a kérdést, hogy mi a cél, mi a célunk?
Persze kérdés az is, hogy kinek mi a célja? A hoki közösségnek, a hoki közönségnek, a hoki csapatoknak, hoki szövetségnek?
Ja és melyik cél érdekes a rövidtávú vagy a hosszútávú, merthogy ezek általában ütik is egymást!
Ha mi, a blog olvasói a szerkesztőkkel együtt meg tudunk fogalmazni olyan célt, melyhez az elsöprő többség tud és persze akar csatlakozni, valamint a kijelölt célokkal egyet nem értők hajlandóak a komoly többség céljainak elérését nem elgáncsolni, akkor talán meg tudnák fogalmazni mi lehetne a helyes út.
Én örömmel venném, ha meg tudnánk közösen fogalmazni a célt! Persze itt maximum a közösség és nagyobbrészt csak a közönség céljait lehetne megfogalmazni, de talán azt a csapatoktól és a szövetségtől is elvárhatjuk, hogy meghallgassák a hoki közösség célját!
Persze itt nem arra gondolok, hogy 2010-ben a ... csapatom legyen a bajnok! Mert ez a csapat célja és a szurkoló vágya, de nem a közösség célja.
Vitaindítónak - persze ha egyáltalán tetszik bárkinek amit az előbbiekben írtam - közzéteszem a saját magam által elfogadott célt!
Szeretném, ha a családom számára egy minden héten bekövetkező, közös társasági és családi esemény lenne a következő jégkorong bajnoki forduló, amire a vasárnapi/szombati ebéd elfogyasztása után készülünk, mert tudjuk, hogy jó hangulat, beszélegetések, tartalmas szórakozás mellet, izgalmas mérkőzésben lesz részünk.
@irónika: A cél:jó szinvonalú erős magyar bajnokság jelentősen nagyobb létszámmal,tartós A csoport tagság,csarnokok építése,magas színvonalú utánpótlásképzés!Én ha vezető lennék,ezért dolgoznék gőzerővel
De jó lenne ha nem csak 2 cikket tudnék olvasni, hanem bejönne mind. főoldal sehol, karban tartanak, de csak nálam :D
@vadásztsiga: Tudom, kötözködésnek tűnik, de...
1. Nem 1 célt fogalmaztál meg, hanem négyet.
2. Az 4 cél közül legalább kettő eszköz, azaz a célhoz vezető út lényeges eleme. Minek Neked, nekem, bárkinek csarnok, csak úgy, minek utánpótlásnevelés egyébként, ha nincs valamilyen cél, amit el akarunk ezekkel az eszközökkel érni.
3. Az erős magyar bajnokság ugyan lehetne már cél, de a fentiek közül szerintem a tartós A csoportos bajnokság az igazi cél, melyet ki akarsz fejezni, a többi három, ennek az eléréséhez - szerinted - vezető út.
Rosszul olvasom a leírtakat?
@Szekig: Ez se rossz ötlet. Én csak azért javasoltam Győrt, Kaposvárt, MTK-t (mások Paksot), mert ezek közel vannak és ezeken a helyeken még a fősulis tanulás is megoldott. De Jászberény is megfontolandó, mivel ott szerintem elég sok néző kimenne. A LEHEL-nél nagy hagyománya volt és már igencsak kiéhezhettek az emberek egy jó kis hokira. Én azt mondom, hogy fel kell venni a kapcsolatot id. Ocskayval, vagy neki egyes városvezetésekkel és akkor talán már őszre meg is valósulhatna ez a franchise rendszer. Még az se lenne gond, ha 10-12 játékos tudna menni, melléjük még keresnének 8-10 más játékost, netán 2-3 jó külföldit és akkor már minden menne magától.

Jászberény azért necces, mert ott nem nagyon van utánpótlás. Ebből kiindulva Kaposvár lenne a legideálisabb helyszín.

Meg kell győzni az önkormányzatot és egynéhány szponzort akik tudnának finanszírozni egy kis költségvetésű felnőtt csapatot.
A Mol-ligával kapcsolatban: nagyon remélem hogy megmarad, ha nemis 10 legalább 8 csapattal. De hozzáteszem lehetne esetleg más országból csapatokat hívni, vagy a már említett hazai településeken 1. osztályú hokit csinálni...
Ami a Fehérváriakat illeti(énis az vagyok) szósincs arról hogy Fehérváron nem érdekel senkit a Mol-liga, lehet hogy nem annyi ember látogat ki a mérkőzésekre mint az EBEL meccsekre, de igenis foglalkoznak vele.
Öröm volt nézni amikor a "kisvolán" megtudta verni a Miskolcot vagy éppen a HC Csíkszeredát, sajnos a következő szezonban nem láthatjuk őket és ennek nem az az oka hogy minket nem érdekel a magyar bajnokság, egyszerűen nincs rá pénz. Elődöntők: Szerintem ha a Volán kiemeltként csatlakozik az elődöntőbe az egyáltalán nem rossz a többi csapatnak, nagyképően hangzik, de ebből is tanultok, mint ahogy mi is az EBEl-ben a többi csapattól!
Azért ezt nem jó olvasni.
http://www.origo.hu/sport/jegkorong/20090520-kilenc-hokicsapat-folytathatja-a-mol-ligaban.html

*akarom mondani "nagyképűen" :D
@altero: na jó akkor kiírása, de szerintem ne ezen az egy szón akadjál fenn.
Szerintem három jó dolgot is lehet csinálni, ami a "Kisvolán" volt játékosait érinti.
1.:erős juniorbajnokságot csinálni, akár külföldi csapatokkal (kérdés, hogy hány jelentkező lenne)
2.:továbbirányítani Őket más első osztályú klubokhoz, pl. a Miskolcba vagy a Fradiba, ahol örülnének a fiataloknak, és lehetőséget is kapnának bőven.
3.:segítségükkel egy új csapatot alapítani, amire szerintem a legjobb helyszín Debrecen, mert ugyan messze van, de ott is van egyetem, ami partner mindenben, az említett egyéb helyszínekkel (Jászberény, Kaposvár, Győr, Paks, MTK) szemben Debrecen előnyben van az utánpótlás terén, és már most is van ott pár játékos, aki megállná a helyét az első osztályban, és a Miskolchoz hasonló módon lehetne fiatal egyetemistákat hozni Kanadából vagy Finnországból, és még nézők is lennének, meg szponzorok is!
Még egy ötlet ezekkel kapcsolatban: pár válogatott meccseket el kellene vinni olyan városokba is, ahol nincs még túl komoly jégkorong, hogy ezzel is népszerűsítsük a sportágat, és szélesítsük az utánpótlás-bázist ezeken a helyeken!
@gabute:
Azt hiszem újra (vagy most kéne elkezdened a matematikát)iratkozzál az iskolába.
Számoljunk (te bírtad) - 80 % kvázi utálja a Volánt, ergo 20 % szereti, ezt érted ugye?
Átlagos nézőszám Fehérváron kb. 1500 fő ( farmcsapattal együtt), ha ez a 20 %, akkor nálatok az átlagos nézőszám, ugye , egyszerű matematika 4 x ennyi azaz 6000 fő. Ha ennyi lesz akkor nálatok, akkor azt hiszem van miről beszélni, de amíg nincs így .....hát...
Következő: igazoljátok el "előlünk" a mi kiszemeltjeinket, nyerjétek meg a bajnokságot és a következő évben,másik ligában 54 lejátszott mérkőzés után, csatlakozzatok a négyeshez.
Még egy utolsó: (ez nem teljesen neked szól) Néhány éve amikor az átigazolás "nagy szenzációját" produkáltátok a Ladányiék elcsábításával Újvárosból, nem voltatok ennyire önérzetesek.....
@irónika: Tényleg kötözködés,a négy közül valóban az A csoportban maradás a legfőbb cél,ám ez nem valósulhat meg a három másik felsorolt eszköz-ahogy te mondod- nélkül!Ma magyarországon a négyből az A csoportos szinten egyik sincsen jelen!
A magyar jégkorong szurkolók 80% fehérvári és a maradék 20%-on osztozik a többi város jelenleg. Úgyhogy ezek után nincs miről beszélni!
hát pont ilyesmin nem kellene vitatkozni. már úgy értem, visszaütni sem, mert sok értelme nincs
@lines: dejó lenne Szegeden egy ilyen rangadó gála...
@D. Gromov: Hogyha ezt nekem írtad akkor válaszolok. Most már nem fogom elnézni az ilyeneket. Hogy mindenki az Alba Volánt támadja és csak a fikázódás megy. Ha nincs a Volán akkor se Szapporói siker ezzel együtt A csoportos VB sem lett volna. A többi csapat nézettségét meg lehet nézni és nyugodtan össze lehet hasonlítani a Volánéval. A mögötte rejlő kő kemény munkát kitartást és elszántságot is össze lehet nyugodtan hasonlítani más csapatokéval. Jelenleg egyik csapat sem ér fel a Volánhoz és ezt nem fikázásképp mondom, hanem egyszerűen ez az igazság. Minek indulna a Volán itthon egy sokkal gyengébb bajnokságban az elejétől fogva, hogya mostanra kiharcolt magának az EBELben egy megbecsült pozíciót. Ha jól emlékszem tavaly mindenki csak mutogatott és fikázta a Volán farmcsapatát, hogy minek van itt, csak rontja a színvonalat, mostmeg azért támadják, hogy miért nem indul...??? Ezen kiigazodni. Más csapatok által nevelt játékosokat pedig az ottani klubbok dolga hogy megtartsa vagy esetleg hatalmasat profitáljon úgymondott "eladásukból". Nem az Volán hibája, ha egy egy jobb játékos átszerződik Fehérvárra, hanem csakis a másik érintett klubé.
Úgyhogy komolyan mondom, le lehet szállni a Volánról. Majd ha más csapatok is legalább fele annyit letesznek az asztalra mint a Volán akkor már OK. De jelenleg a Volán jelenti a magyar jégkorong zászlóshajóját. Az egyetlen olyan klub MO-n aki megállja a helyét nevesebb nemzetközi tornákon és csapatok ellen. És ahogy fogalmaztál, ezt nem ajándékba kaptuk és nem úgy hullott a Volán ölébe, hanem igen keményen meg kellett érte harcolni és szenvedni.
@Rex: na én meg már ezt nem állom meg.
eh, mégis.
de mostmár elértünk odáig, hogy a volánosok sírnak, remek.
Sztem meg itt vóna az ideje záróni a topikot, mer ész érv má úgyse nincsen :D
@Rex: ebben a szösszenetedben konkrétan van legalább négy olyan állítás, ami tényszerűen nem igaz, de hagyjuk...
@Rex: remelem nem rokkantal meg a sok munkatol :D
amugy nagy reszt szerintem igazad van
Én elindítanám a Heraklest a MOL ligában biztos jó pár alba farm játékos beférne, ha úgy alakul játszhatnának pl. Debrecenben az logisztikailag kényelmes lenne vagy ha ott nincs lehetőség bárhol máshol.
@Rex: ez - egy objektív hokizsurnalisztának szavaival élve - nem a jegkorong.blog.at, legközelebb oda írj, minket meg hagyj békén, jó nekünk a posványban. Amúgy a Volánnak nem szűnt meg a farmcsapata, hisz még van Újváros, Újpest stb-stb. Na bontok egy sört.
ja és kihagytam öreg Jock legendás mondatát:

www.youtube.com/watch?v=CajJ3c0NTcY
@drukker60: Te most őszintén azt akarod mondani, hogy az Újpest vagy a Fradi nem népszerűbb, mint a Volán? Hát ez az év vicce...

Csak tudod az Alba Volán csapata története csúcspontján van, míg az Újpest és a Ferencváros története mélypontján. Mi 21 éve nem voltunk bajnokok, közben meg is szűnt a csapat, lehúztunk jó pár szezont úgy, hogy csak a Győri ETO meg a Miskolc ellen volt esélyünk győzelemre, de csak ha jó napot fogtunk ki.

Ti meg közben sikert sikerre halmoztatok, sorra gyűjtöttétek a szurkolókat...

Ezért az Újpest-szurkolók, bár megmaradtak Újpest-szurkolónak, de nem járnak meccsre, vagy kevesebben, mint járhatnának.

Ha egy EBEL szintűn bajnokságban játszana a csapat, akkor mi is sokkal többen járnánk mint most.

Aztán "igazoljátok el "előlünk" a mi kiszemeltjeinket". Oké. Hogyan? Utaljátok át a 90 milliós városi és a ki tudja hány milliós állami támogatásotokat (Alba Volán Zrt.) és máris igazolunk el tőletek bárkit.
Ja és intézzétek el, hogy rólunk is 1 oldalt írjon a Nemzeti Sport, a mi meccseink közül is 25-öt adjon a Sportklub és máris kétszer annyi pénzünk lesz, mint nektek.

Ja és ha lehet, ne házi bíróval, és ne pályaelőnnyel kezdjétek a bajnoki döntőt úgy, hogy nem szerepeltek a bajnokságban.

Nincsen rá lehetőségünk, hogy megközelítsük a Volánt, de nem a saját hibánkból. A szövetség nem törődik velünk, nem törődik azzal, hogy milyen bajnokságban fogunk indulni (ha egyáltalán lesz bajnokság), nem törődik azzal, hogy mi nem tudjuk összeszedni minden csapat 18-20 éves játékosait, így nekünk igenis kellene a junior bajnokság, nem törődik azzal, hogy képernyőre kerüljünk, hogy legyenek szponzoraink, nem törődik azzal, hogy az újság írjon rólunk.

Így rohadt nehéz! Kb. háromszor vagy négyszer annyi pénzre lenne szükségünk, mint nektek van ahhoz, hogy mi vigyük el a kiszemeltjeiteket. Annyi meg nincs. Fele annyi van. Az pont egy állami-önkormányzati támogatással kevesebb, mint ami a Volánnak van.

És az utolsó: miért lennénk önérzetesek? Egy dolgot mondtam: "nem szeretném, hogy az, hogy valami az Alba Volán érdeke egyenlő legyen azzal a közgondolkozásban, hogy a magyar jégkorong érdeke".

Ennyi. Ez nem önérzetesség.

Egyébként meg van, ami az Újpest hibája, van ami a Dunaújváros hibája, és van ami nem, van ami a szövetség hibája. A jelenlegi status quo (van a Volán és a válogatott, és minden más incl. többi csapat és utánpótlás magasról le van tojva) fenntartása pl. abszolút.
Sehol nem tiltja rendelkezés és szabály hogy csak a volánt támogathatja a helyi önkormányzat.Úgytudom újpestnek is van polgármestere,és önkormányzata.Fehérváron a város támogatja hasonlóan az albacompot, vidit,és a női kéziseket,pedig 100.000lakosnál nemsokkal van több,azaz nem metropolis,és Bill gates sem itt telepedett le,nem beszélve a Brunei szultánról. Tipikus magyar mentalitás hogyha valakinek jobban megy,akkor rohadjon már meg,és dögöljön meg a lova (jobbulást overdosénak).Minden hokiszakosztálynál olyan fanatikus elkötelezett előljárók kellenének,mint akik fehérváron dolgoznak,és akkor az lenne a blogon a fő téma hogy :a dab ute volán trióbol ki csúszik ki az ebel bajnoki döntőböl,és kié lesz a bronzérem.Most uborkaszezon van, cirka 4hónap még a szezon kezdésig,ilyenkor jönnek elő vadabbnál vadabb hírek cikkek,amin a szurkolok jókat tudnak klub hovatatozástól függően dühöngeni,vagy örömködni.Mire eljön az ősz letisztul minden ,bedobják a korongot középre ,és megkezdődik az ebel,ob 1 ,mol liga (vagy más)a szurkolók (hol 200an ,hol 2500an) telitorokból buzdítják a csapatukat.Remélem Lacinak nem lesz teniszkönyöke a sok dobolástól,ésa hangaj sem lesz 2oktávval kisebb.Lehet majd tombolni egy Sikorcin gólnál,egy Galanisz szólónál,és Palkovics cselsorozatnál,egyszóval megkezdődik a 2009-2010 es idény.
@exL:1: mondjuk Székesfehérvár Megyei Jogú Város és Újpest önkormányzata jogállása és lehetőségei között ég és föld a különbség. P. egy végletekig elrontott fővárosi törvény miatt is (ld. még forrásmegosztás címszó alatt), de ez a téma messzire vezet. Tehát mondani egyszerű, megtenni nem annyira, hogy a nagyjából Székesfehérvár méretű Újpest önkormányzata ugyanúgy támogassa a helyi sportot.
Kezd elharapódzni, hurrá, itthon vagyunk...:)

Ez a többesszám második személyben menő szövegelés igazán rendben van, mintha az "ellen"-szurkoló maga csinálta volna az összes gonoszságot a múltban, és a jövőben is ő fogja egyedül, esetleg úgy ad-vesz játékosokat, hogy meg sem kérdezi a vezetőséget. Mégilyet!

Gyász.
@gabute: "Az pont egy állami-önkormányzati támogatással kevesebb, mint ami a Volánnak van."

Mondja ezt egy olyan csapat szurkólója amelyik 40 évig BM csapat volt :)))


Hajrá magyarok!
@kerusz: De ugye ez nem Fehérvár hibája ?

@gabute: Újpesten, vagy Dunaújvárosban az utóbbi 10-15 évben hány vezetőség volt, hány fajta elképzeléssel? Fehérváron kitartó munkával építették fel, ahol most vannak. A kilencvenes évek elején volt róla szó, hogy megszűnik a felnőtt jégkorong. Akkor elindultak az úton és tudatosan felépítették az egész bázist, és a MARKETINGET!
Budapesten csak a Starsban van mérhető közpénz, bár ha így halad a tömbleválás a Főtávről és a rabmadarak mélyrepülése tovább tart, akkor ott sem lesz rózsás a helyzet.
én hülye naív azt hittem, hogy ez az írás kicsit rendet rak a fejekben, de ami itt megy, az egyszerűen siralmas. én is ezerszer megbántam már, hogy egyáltalán elkezdtem a kommenteket olvasgatni. szánalmas.
@FrankK: egy szóval sem állítottam, hogy Fehérvár hibája volna. Nem is különösebben szeretem a más zsebében való turkálást.
Fiúk fiúk, ejnye, itt az uborkaszezon, és máris lett egy Volán-Mindenki más ellentét?

Ne haragudjatok, de ez műbalhé. Tudom, hogy forronganak az indulatok, de nem lehetne, hogy mindenki igyon egy sört, aztán ne egymás vérét szívjuk?

Én részemről 2 dologért szorítok.
1 Ne szűnjön meg a HC
2 Ne szűnjön meg a Mol liga.

Ha megússzuk egy Titánok Brassó cserével, én már engedem is az örömpisit.
A Fradi,az Újpest,a Dunaújváros a múlt!A Volán a jövő! Mert az senki ne képzelje,hogy a kis nézőszámú (200-300) meccsekre valaki is pénzt ad.A reklámozók is arra hajtanak,hogy minnél több ember lássa mit reklámoznak.Tehát oda mennek ahol több a néző.Nem értem a nem Volán szurkolókat.Ha már saját csapatuk mérkőzéseire sem mennek el akkor mit akarnak.Vagy csak tényleg ez az össz B-KÖZÉP. A"sorra gyüjtöttétek a szurkolókat" bejegyzéshez csak annyit,mindenki magától döntötte el kinek szurkol,és milyen meccsekre jár.Talán nektek kéne elgondolkodni miért alakult ez így.(és most a divat hokiszurkolókra gondolok).A játékosok mögött sem állt senki fegyverrel,hogy írja alá a szerződést.A tv is olyan meccseket ad ahol van szinvonal-nem akarom megbántani az OB1-et,de aki látott már EBEL-t az tudja mi a különbség.Előbb mutassatok fel valamit azután háborogjatok.Ha nincs hoki nincs pénz.Ez van.Vagy inkább csak arról van szó,hogy savanyú a szőlő? AKKOR IS HAJRÁ VOLÁN!!!
@FrankK: Azt hittem rossz helyen járok és ez nem a jégkorong.blog.
Ha nincs más érv politizálunk?
ITT? IGY?
Ejnye bejnye!
Én Újpestiként tudom hogy kerültünk "oda" és azt is,hogy ki helyett.Érdemes lenne utánanézned, érdemes.
@FrankK: Igy van,csak az valahogy elfelejtették!
@PickPuck: nem arról van szó. Csapatok létéről van szó.
@kerusz: Egyetértek.Ugy gondoltam én is,De ha a semmire adják a pénz úgy járunk(hokisok) mint a sok botlábú magyar focista.Pénz van-foci semmi!
@FrankK: Istenem, de jó lehet azoknak, akiknek ilyen egyszerű a világképük...
@PickPuck: "nem akarom megbántani az OBI et de aki látott már EBELT az tudja mi a különbség"

Ezek szerint a mi A csoportos szereplésünkre is vonatkozik amit leirtál? Mert látható volt a különbség.Higgadj le, nem rombolni kell hanem épiteni.Mindegy, hogy kiniek hová huz a szive.
A múlt nélkül nincs sem jelen, sem jövő. A ma is egyszer múlt lesz.
@PickPuck: A Fradi,az Újpest,a Dunaújváros a múlt!A Volán a jövő!
Várjál csak:)semmi nem tart örökké:)
Rájöttem,hogy miért vagyunk megkergülve!

D.GROMOV a hibás!

Azt a cimet adta a cikknek,(ami jó),hogy:Az Alba Volán 19 és a többiek.
@gabute: Ha egy EBEL szintűn bajnokságban játszana a csapat, akkor mi is sokkal többen járnánk mint most.

tényleg, miért nem próbálkozott a 'törekvő' újpesti vezetés az Ebelbe?
- van egy a minőségi hokira érzékeny szurkolótábor
- van egy bazi jó légiós sor, ami mellé pár jó magyar játékos és máris nem lóg ki nagyon az ebelből
- pénzt össze tudott volna szedni a vezetőség, hiszen a klub szép történelme okán több lila vérű vezető ül megfelelő székben
- bár a csarnok körül most vannak problémák, de az ország egyik legjobb létesítménye

Javíts ki ha rosszul látom, de én nem is látom a nagy igyekezetet az Ute vezetőségben! Csicsó bá sokkal rosszabb körülmények között vágott bele az ismeretlenbe 2 évvel ezelőtt. Ez a legnagyobb különbség.
@fekete8: Én a mai állapotokról írtam,nem vagyok jövőbelátó.De az biztos,hogy bármi előfordulhat!
kedves hoki barátok..először is köszönöm azoknak akik kint voltak svájcban ,hogy szuper hangulatot csináltak...sikerünk volt..most viszont nem találom az összefogást nem bármelyik szakosztály mögött hanem közös célunk egy fergeteges, magas színvonalú jégkorong bajnokság elérésért , ezt hogyan csináljuk hát először is legyen egységes véleményünk...követeljük a magyar sportban.... elért eredményi alapján értékeljék a jégkorongot írott és elektronikus médiában ezért szeretném megkérni a... blog..létrehozoít indítsanak el egy közvélemény felmérést melynek eredményével felkereshetnénk a média vezetőit mert vallom többen néznék, és olvasnák a jégkorong eredményeket ha nemzeti sport online oldalán például nem többhetes informáciok lennének fent...
továbbá mivel jövőre választások lesznek és az elmúlt ciklusban megválasztott politikusaink és az új jelöltek megkeresnek minket ??? de azért valószínűsíthető..szóval kérdezzük őket ha van az adott városban jégkorong mivel segítik ők a csapatot és mit tesznek érte gondolok itt egy általános iskolás osztály elindítására , melynek mondjuk tíz helyére alacsony jövedelmű , családok gyermekei nyernek felvételt
ha az adott politikus rendelkezik vállalkozással szokta-e vajon támogatni a jégkorongot ,legalább annyival ,hogy megveszi az éves bérletet nem pedig potyázik mint fehérváron a sok vip-es nyakában az igyenjeggyel tetszelgő ,integető bájgunár.
később folytatom..
süti beállítások módosítása