HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Már készülnek a Mol ligások 2009/10-re

2009.05.15. 11:17 F. Kapus

A következő bajnoki szezon előkészületei a szövetségben és a kluboknál lázasan folytak a válogatott vb-szereplése alatt is. A tavalyi Mol ligás csapatokat és az újonnan érkezni vágyó brassóiakat ugyanarról faggattuk. Mikor kezdték a felkészülést a következő szezonra, van-e publikus játékos- és edzőmozgás, szeretnének-e Mol Ligát továbbra is, pénzügyi terveik, lehetőségeik hogyan változnak az előző szezonhoz képest?

A Magyar Jégkorong Szövetség vezetése egyértelműen a Mol Liga folytatására törekszik. A versenysorozaton sokat nem változtatnának, magyar és romániai csapatok részvételével számolnak. Információik szerint lehet új jelentkező is, és az is előfordulhat, hogy a 2008-09-es résztvevők közül valamelyik nem indul a szeptemberi kiírásban.

A sorozat névadó szponzora, a Mol Zrt. arról tájékoztatta a jégkorongblogot, hogy "folyamatban vannak az egyeztetések". Ez nem sokkal több, mint amit két hónapja megtudtunk, de legyünk optimisták, örüljünk annak, hogy nem negatív a válasz.

Ezek után nézzük, a tavalyi tíz csapat és a potenciális új jelentkező hogy áll a szezon előkészületeivel. Ábécérendben haladunk, de a lehetséges újonc a végére marad.

Ocskay Gábort, az Alba Volán szakosztály-igazgatóját ezúttal nem az EBEL-, hanem a farmcsapattal kapcsolatban kérdeztük, ez az alakulat játszott a Mol Ligában. Hogy szeptembertől is játszik-e, az most erősen kérdéses. "Még nem hoztunk végleges döntést arról, lesz-e farmcsapatunk. A stratégiai lépések sorrendjében haladunk. Először edzőt szerződtetünk az EBEL-csapathoz, aztán kialakítjuk a játékoskeretet, utána meglátjuk, létszámban és anyagilag lesz-e lehetőségünk a második csapat versenyeztetésére."

A Bp. Stars a május 18-ai héten kezdi a felkészülést. Szabó István elnök elárulta, a tavalyi csapat minden játékosa kap szerződési ajánlatot, csak a cseh Adam Kasparek nem, aki nem megfelelő módon távozott a klubtól a szezon vége felé. Ahogy írtuk, Kangyal Balázs lesz a klub fő tárgyalója. A Mol Liga továbbra is érdekli a káposztásmegyeri csapatot, de szóba jövő alternatívaként a szlovák másodosztályt (első liga) is említette a vezető, aki nem tudott nyilatkozni a tekintetben, hogy mi lesz az érsekújvári együttműködés sorsa. Az OB I.-ben mindenképpen indulni kívánnak. Nem köntörfalaz az elnök: a Stars a tavalyinál harminc százalékkal kevesebb pénzből fog gazdálkodni.

A Dab.Doclernél ébredtek a legkorábban. J. P. MacCallum vezetőedző ígéretének megfelelően alapos fizikai felkészülésen esnek át idén a fiatalok. Április 27-én kezdődött számukra a 2009/10-es idény, elsősorban a konditeremben. Érdemi átigazolási információ nincs, ahogy Azari Zsolt ügyvezető fogalmazott, "Peterdi Imre az általunk kínált szerződést nem fogadta el". Ez a blogunknak a csatár által elmondottak alapján nem meglepő. A május 13-ai Dunaújvárosi Hírlapban így foglalja össze a helyzetet Peterdi Imre: "Nem feltétlenül akarok Dunaújvárosból elmenni, de lejárt a szerződésem, és olyan ajánlatot kaptam a vezetéstől, amit nem fogadhattam el. Megmondom őszintén, az anyagiakkal voltak gondok. Lassan harmincéves vagyok, családom van, szeretnék többet keresni. Ha ez külföldön jön össze, akkor külföldön. De még egyszer mondom, jól érzem magam Dunaújvárosban. Fiatal, szép jövő előtt álló csapatunk van, szívesen maradnék." Az újvárosi vezetés bízik benne, hogy lesz Mol Liga szeptembertől is, amiben szívesen részt vesznek. A csapat költségvetése nagyjából ugyanannyi lesz, mint legutóbb volt.

Al-Daadu Muhanned, az FTC szakosztályvezetője fenntartásait fogalmazta meg a Mol Ligával kapcsolatban. "A feltételektől, a kiírástól és az idei hibák kijavításától függ, hogy elindulunk-e. Ha minden rendben lesz ezekben a kérdésekben, minden további nélkül részt veszünk a Mol Ligában. Mivel maximálisan a csapatom érdekeit kell szem előtt tartanom, más lehetőség után is kell néznem. A magyar–román közös bajnokság alternatívája lehet számunkra az osztrák másodosztály, a Nationalliga. Ha oda befogadnak minket, és Mol Liga is lesz, akkor értékeljük a helyzetet, és az edzők döntik el, melyik a jobb út számunkra. Az OB I.-ben mindenképpen indulunk." A zöld-fehér csapat játékosai május első hetében megkezdték a száraz felkészülést a következő szezonra. A szakmai munkát továbbra is Pindák László irányítja, de a szakosztályvezető jelezte, külföldi edző érkezése várható, aki a volt válogatott csatár munkáját fogja segíteni. Játékosmozgásról egyelőre nincs publikus információ. A költségvetést a tervek szerint növelni fogják. Al-Daadu Muhanned hangsúlyozta, a szakosztály körül pénzügyileg minden rendben van, a jégcsarnokot és a hazai és a külföldi játékosokat az utolsó fillérig kifizették, nincs tartozásuk senkinek. "Szurkolóinknak köszönjük, hogy kitartottak mellettünk, ígérjük, a következő szezonban egy kicsit jobbak leszünk." Az új idényt is is a pesterzsébeti jégcsarnokban tölti a Ferencvárosi TC, de továbbra sem tettek le egy saját jégpálya építésének lehetőségéről.

Kurkó János, a HC Csíkszereda fő támogatója jelezte, jövő hétfőig hírzárlat van. Egyúttal megígérte, hétfőn részletes tájékoztatást kapnak az érdeklődők. Velük kapcsolatos hír, hogy Miroslav Stefanka hazatér, ősztől ismét a szlovák extraligás Nitra csapatánál játszik.

Egri István, a Miskolci Jegesmedvék vezetője sejteti, hogy edzőcserére kerül sor, nem Mayer Péter irányítja a csapat szakmai munkáját. Az szinte biztos, hogy az egyik finn, Mathias Nyberg nem tér vissza, mert kötelező katonai szolgálatra vonul be hazájában. Játékosigazolások tekintetében egyéb hír nincs a borsodi megyeszékhelyen. A csapat csak júniusban kezdi a mozgást, és a Mol Liga folytatását reméli. Az anyagiakról Egri István így vélekedik: "Szeretnénk, ha több lenne a pénzünk, mint tavaly, mert az jelentene előrelépést. De még nem állnak jól dolgaink ez ügyben."

Köllő Zsolt, a Progym menedzsere korántsem fest rózsaszín képet. A csapat boldog lesz, ha az előző szezonhoz képest anyagilag 60-65% között tud működni. "Lehet, hogy csak helyi nevelésű játékosokkal vágunk neki az idénynek. A csapat fele 18-20 éves fiatalokból áll majd." A játékostárgyalások még nem zárultak le, de az biztos, hogy új edző után néznek. A gyergyószentmiklósi hokisok május 18-án kezdik a száraz felkészülést.

Az SC Csíkszereda megbízott vezetője, Cseke Szilárd megerősítette a csapattól távozó három játékosról szóló híreket, ezen információkról részleteket a cikk végén olvashatnak. Május 5-én munkába álltak Sándor Szilárdék, természetesen szárazföldi formában. A Mol Liga továbbra is vonzó a román bajnokcsapat számára. Egyelőre csak reménykedni tudnak abban, hogy a tavalyi költségvetés összejön a következő szezonban is. A két remek svéd légiósról, Wallenbergről és Ramstedtről annyit tudtunk meg, hogy szívesen visszajönnének a klubhoz, de konkrétum még nincs ez ügyben sem.

Gheorghe Boroi, a Steaua Bucuresti klubelnöke nagyon udvariasan azzal hárította el a négy feltett kérdés meghallgatása után a válaszadást, hogy mindenről korai még beszélni esetükben. Jelezte, nagyjából egy hónap múlva tudunk a kérdésekre visszatérni.

Az UTE a május 4-i héten megkezdte a száraz felkészülést. Igaz, erre a célra még mindig nem tudják saját csarnokukat használni. Böle Dezső szakosztályvezető tájékoztatása szerint az UTE előtt három út áll. Vagy a Mol Ligában indul, vagy egy külföldi bajnokságban, vagy az általa megálmodott hazai nyílt nemzetközi bajnokságban. Ez utóbbi lényege az lenne, hogy csak azoknak a külföldi csapatoknak a nevezését fogadná el az MJSZ, amelyekre a magyar csapatoknak szükségük van, ugyanis a lilák szerint a tavalyi Mol Liga-mezőnyben volt néhány csapat, amelyek nem emelték a színvonalat ahhoz képest, mintha a magyar csapatok csak egymással játszanának. A kérdést május végéig megválaszolják a Megyeri úton. Játékoskérdésekben még nem kezdték el a tárgyalásokat, de vannak információk. "Az előző idény nagyon erős szlovák sorából mind az öt hokis kinyilvánította maradási szándékát. Hogy mindezt komolyan gondolják, arra bizonyság, hogy bár szerződésük lejárt, és szabadságukat töltik, mindannyian eljöttek a szezonzárónkra." Böle Dezső számokat is mondott: egyelőre 27 idegenlégiós jelentkezett be a szakosztálynál a rendelkezésre álló 5 helyre. Magyarországról is 4 játékos jelezte, hogy náluk kíván játszani. A költségvetést biztos, hogy nem tudják növelni, de úgy tűnik, egyes költségtényezőkön tudnak faragni. A vezetőedző Pék György marad.

Miklós Ervin, az SCM Fenestela 68 Brasov jégkorongszakosztályának elnöke egyértelműsíti, csapata magasabb fokozatba kapcsol, megpróbál versenyképessé válni az új idényre. Az előző román bajnokság negyedik helyezettje és a román kupa döntőse már korábban bejelentette, a Mol Ligába készül. Ez nem meglepetés, egy éve is kis híján elindult a csapat, de későn jelentkezett. Május 3-án meg is kezdték a felkészülést. A brassóiak az első fecskék, akik nyilvánosságra hozzák, eddig kiket igazoltak. Az SC Csíkszeredából Elekes Levente és Zerkula Zsolt érkezett hozzájuk. Szőcs Előd sérült, amennyiben folytatni tudja pályafutását, szintén a Fenestelához kerül. Megállapodtak a Bp. Starsban nevelkedett négy romániai fiatalemberrel, Imecs Attilával, Balázs Csongorral, Pál Ferenccel és Laczkó Dávid Leventével. Az idősebbek közül néhányan visszavonulnak, így tesz Nagy Attila, Simon Rudolf és Péter Szabolcs. A csapat szakmai munkáját továbbra is Kovács László irányítja játékos-edzőként, segítője Antal Előd. Légiósok igazolásáról még nem döntöttek. A Mol Ligába vágynak, remélik, lesz ilyen. A legrosszabb esetben is legalább akkora költségvetést terveznek, mint az előző szezonban volt. A felkészülést és a 2009. évi mérkőzéseket Csíkszeredában bonyolítják le. "A brassói jégcsarnok épül, a jövő hét végén kezdik a tetőszerkezet építését – adott tájékoztatást Miklós Ervin. – Addig vendégségben játszunk. A tervek szerint idén elkészül új otthonunk."

115 komment

Címkék: mol liga ob i.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kár, hogy Pedrón szezon közben nem nagyon látszott, hogy mennyire szeret itt lenni...

Az viszont biztató, hogy mindenki másnak szerződése van! Ugye ránk is vonatkozik az IIHF új átigazolási szabálya?
Sajnos jópáran újra a saját rövidtávú érdekeiket próbálják nézni.
Pedig ha most még 1-2 csapat más bajnokságban indul és a MOL liga megszűnik, akkor azzal nagyon sokat vesztünk hosszútávon.
Inkább arra kellene törekedni, hogy minnél jobb legyen a MOL liga.
Nem valami rózsás a helyzet.
Nézzük a legrosszabb esetet:
Nem lesz MOL-liga. A Stars, UTE, FTC külföldi bajnokságban játszana. Mi lesz így a DAB-bal és a Miskolccal?
Meglepő, eddig nem volt ilyenről szó, legalábbis a nyilvánosság előtt. Mennyire segítené a magyar hoki, és a csapatok fejlődését, ha minden csapat más bajnokságban játszana ? Mondjuk szerintem az MJSZ nek sem nagyon tetszene, nem is nagyon lehetne lebonyolítana az OB1et, ha minden csapat máshol játszik. Miért nem lehet folytatni ezt a fejlődést, amiben a MOL segít nem értem. FTC-nek osztrák másodosztály ? ugyan már. Stars szlovák másodosztály ? UTE külön bajnokság. Kis Alba nuku. Marad DAB, Miskolc, .. ennyi ?:D De azért erre elég kicsi esély van, leginkább semmi. Remélem. Hajrá Kohász
Már bocs, de nem úgy volt, hogy három éves szerződést kötött a MOL a szövetségekkel? Akkor miért kérdés, hogy lesz-e MOL Liga? Vagy csak úgy simán kihátrálhatnak? Ez nagyon nem lenne szép, jó és törvényes.
3 éves szerződés, ilyen is volt ?:)
Jézusom...

Asszem, a szövetségnek most kellene bekeményítenie. Ez a brainstorming-áradat nem arra utal, hogy klubcsapataink vezetőinek lenne bármiféle elképzelésük arról, hogy konkrétan mit is akarnak...

Május közepe van. Ilyenkor más országokból már tucatjával érkeznek a hírek az átigazolásokról. Nálunk meg Moha bácsi osztrák Nationalligába vágyik (csak öt csapathoz kellene 800 kilométernél többet utazniuk, és kevesebb meccsük lenne, mint tavaly volt), Böle meg nyílt magyar bajnokságról... Könyörgöm, kivel? Ha Böle azt hiszi, nyílt magyar bajnokságot lehet szervezni négy hónap alatt (szeptember közepén kezdeni kellene), akkor ahhoz már minimum részletekkel is kellene szolgálnia.

Úgy tűnik, megint nehéz évünk lesz ezzel a kitűnő Ferencváros-Újpest tengellyel...
@Acilles: szerintem egyáltalán nincs szó arról, hogy a mol ki akarna hátrálni bármiből is, mint ahogy arra is már-már mernék venni mérget, hogy az ute nem szlovákiában, az ftc nem ausztriában fog indulni. amiről ezzel szemben szó van, az az, hogy mivel még nincs szezonkiírás -- nagyon-nagyon jó lenne, ha minél előbb megszületne --, mindenki keresi a maga pozícióit
@1116001: Miért baj ez, hogy a magyar csapatok külföldi bajnokságba vágynak? A Stars a szlovák első ligával csak nyerhet. Erősebb csapatok mint a MOL-liga, kisebb távolságok, és a szurkolókat is jobban érdeklik a szlovák csapatok mint a kisvolán, a gyergó meg modjuk a miskolc négyszer egy évben.
Az UTE-nek az EBEL-t kellene megpróbálnia a Medvescsak helyett, akár egy közös csapattal a DAB-al együtt, ketten csak össze tudnák szedni a pénzt rá.
A Fradi ausztriai felvételéhez meg csak gratulálni tudok, ha ez összejön én is megnéznék pár meccset erzsébeten.
Én csak a két csíkszeredai csapatot sajnálnám, (főleg kék-fehér testvéreinket)de a OB1 rájátszásába ők is bekapcsolódhatnának.
Az OB-1-t meg tavasszal le lehetne bonyolítani rájátszás szerűen (alapszakasz nélkül), amikor mindegyik csapatnak kint végetért a bajnokság.
@kerusz: Hát pedig erre az "ötletrohamra" számítani lehetett. Másképpen a Volánt soha az életben nem fogják be a többiek, csak ha hasonló nívójú bajnokságokban pallérozódnak. Egyébként Böle nem mond mást, mint hogy a Mol-liga tavalyi összetételénél valamivel erősebb bajnokságot kellene összegrundolni. Nem hiszem, hogy magával a kezdeményezéssel (Mol-liga) baja lenne.
És valóban, sokak szemét csípte, hogy a Volán meccs nélkül lépett be az OB1 elődöntőjébe. Nevezhetjük ez irigységnek, de attól még feltehető a kérdés, másnak miért nem jár hasonló kegy? A nyomaték kedvéért mondom, nem feltétlenül a kibaszási szándék miatt, hanem mert egyre nagyobb lesz a hátrányuk az erősebb bajnokságban küzdő Volánnal szemben. És hiába gondolom én a végeredménytől függetlenül magyar bajnoknak az Újpestet, tetszik vagy sem, szponzorációs értéke az első helynek van. Márpedig "money talks".
@uprmedia: Azért, mert így a hátországot rombolnák le. Lehet 1-2 évig jó a szlovák másodosztály, de egyszercsak azt mondják, hogy köszi, nem kellettek, akkor marad a hazai. De itthon közben pl a Miskolc szépen csendben eltűnhetne (akik idén rettenetesen nagyot léptek előre) és kiderülne, hogy újból lehet az építkezést előlről kezdeni.
Erős hazai bajnokságot kell megteremteni, már középtávon sincsen ennél jobb alternatíva. Ezt a MOL liga nagyon jól szolgálja.
@Fugeute: Most van szabad hely az EBEL-ben!! Ha be akarjátok fogni a Volánt - ez az út.. nem hiszem hogy rossz üzlet lenne, újpesten is telt ház lenne mondjuk a KAC,Capitals vagy a Salzburg ellen.
Eléggé elszomorító, hogy ennyire nincs pénz... Mennyivel jobb lenne, ha teli kasszával ilyenkor már csak az utolsó játékosigazolásokkal és a felkészüléssel kellene foglalkozni.

Remélem, az idei kiírás előbb megtörténik, mint tavaly és végleges formában lesz kiadva, mindenféle útólagos módosítás nélkül. Mellesleg megjegyzem, hogy egy draftnak alapból illene lennie csapattól/helyszíntől függetlenül, amit aztán csak helyre kellene pofozni a IIHF szünethez és néhány fontos dátumhoz.

Böle úr nyilatkozata a gyengébb csapatról számomra elfogadhatatlan, miszerint: "Mol Liga-mezőnyben volt néhány csapat, amelyek nem emelték a színvonalat ahhoz képest, mintha a magyar csapatok csak egymással játszanának" Azaz fordítsunk hátat a gyengébb csapatoknak, miközben áhítoznak egy erősebb bajnokságban való részvételről. Ha ott is úgy gondolkoznak, mint ő, akkor ne lepődjön meg, ha csukott ajtóval találja szemben magát.

Az FTC esetleges Nationalliga szereplése pedig üde színfoltja volt a mai napnak :)) Annak fényében, hogy anno az Alba Volán EBEL szereplése ellen mennyire tiltakoztak, elég érdekes koncepcióval álltak elő. Na de mindegy is, sok sikert nekik és persze az összes csapatnak!

Legyen a következő szezon is sikeres, eseménydús, örömteli!!! Hajrá Jégkorong!!!
@OliBLOOD:
Nem beszélve arról, ha neadj isten nem lenne egész évben menő magyar bajnokság, akkor az odaigyekvő csapatokkal mi lesz? (Debrecen, Jászberény)

@D. Gromov: Legyen igazad:)
@Fugeute: azt hiszem, ha Böle ötlete komoly lenne, akkor május közepén már a "nyílt magyar bajnokság" szlogenen túl kellett volna jussunk. Komolyan tudnám venni az ötletet, ha mondjuk már az elmúlt szezon alatt eljutottunk volna addig, hogy pl. kivel, pl. hogyan... Attól tartok, hogy Böle Dezsőnek kb. ennyi van a fejében az ötlettel kapcsolatban, amennyit elmondott. Lehetne egyébként a MOL Liga bázisán is keményebb bajnokságot csinálni, pl. ha az első kör után kettéválna a mezőny, az erősek az erősekkel, a gyengébbek a gyengébekkel folytatnák...

Szerintem a HC, SC, DAB elleni tavalyi meccsek tökéletesek voltak arra, hogy a félig tapasztalatlan fiatalokból álló Újpest fejlődhessen. Ugorhatunk nagyokat, meg elhajíthatunk egy év után amúgy jó kezdeményezéseket, de szerintem a fokozatos építkezéssel jobban lehet járni.

Sokkal értelmesebbnek tartottam volna Bölétől, ha a tavalyi szezon tapasztalatai alapján pl. javaslatokat adott volna arra, hogy hogyan változzon az idei kiírás. Azt hiszem, az egy sokkal értelmesebb kiindulási pont lehetne.

Nyílt magyar bajnokság egyébként volt a korábbi két szezonban, amikor először csak az SC, majd az SC mellett a HC jött. Szerintem mindkettőnél klasszisokkal jobb volt a MOL Liga, és valljuk be, az Újpest szempontjából maximum a Progym indulása nnem lehetett a fejlődés segítségére. Ez viszont szerintem tavaly vállalható volt.

Az idei Progymmel kapcsolatban nekem is vannak kétségeim.

Ezt kétszer is átolvastam és nincsenek jó érzéseim. Nem lennék meglepve,ha a terveket látva a MOL kiszállna.
Olybá tünik ez mint az a bizonyos várépités.Épitünk,leromboljuk és még szét is hordjuk a téglát mindenfelé, aztán ha kellene,nem lenne miből épiteni.
Pedig ahogy a prédikátortól tudjuk:
"...ideje van a kövek összegyüjtésének is..."
@Uteapu: én is emiatt vagyok kellőképpen nyűgös.

A MOL Liga egy a helyes irányba tett lépés volt, lehetne beszélni arról, hogyan változzon, hogy jobban segítse a fejlődést, de valami egészen másban gondolkozni szerintem öngyilkosság.
Te jó ég, nehéz lesz követni a következő idényt, mindenki fog játszani valahol. Szerintem jó volt a MOL liga. Szerettem kijárni a meccsekre, de így...
Nem hiszem, hogy jelen helyzetben ott tartunk, hogy nyűglődni kéne a MOL-liga színvonaltalansága miatt. Moha bácsi Nationalligás ötlete a nap vicce, a szlovák 2 annyira nem lenne nagy előrelépés a starsnak sztem mint gondolnánk, a magyar csapatok pedig képtelenek belépni az ebelben felszabaduló helyre, mert egyszerűen nincs rá pénzük (a harmada a minimumnak kevés, és senki sem invesztál többet, mint tavaly).
Mellesleg: ilyen előrehaladott sikorcin és dubek honosítása, hogy máris megürült a légióskeretben ennyi hely?
@kerusz: Te nagyon finoman fogalmaztál(a bloghoz méltón)Én nem akartam leirni ami elsöre beugrott.
A szinvonalhoz még annyit.Lehet ,hogy a Maciknál szerelést is ketten hordtak felváltva, de az ,hogy mennyit fejlődtek az látványos volt és örömteli.Ez a MOL liga érdeme!
eddig még nem kommentáltam semmit de most muszály volt!nem akarok senkit megbántani de miert akar egy olyan csapat más ligában játszani aki még a miskolctol is kikap!s az ilyen csapatoknak nem jo a magyar bajnokság, amikor olvastam egy jot nevettem:))!a Stars is mit akar szlovákiaba kimegy pofozogépnek!Hajrá Stars valaki ott is utolso kell legyen!És utoljára az Ujpest ha a szlovák sorbol lesérül valaki az egész csapat összeomlik!Nem értem a dolgokat , amikor itt van egy jol megszervezett bajnokság akkor jönnek az ilyen hüjesegekkel!ha valakit megbántottam utólag is elnézést!
@huligan777: Ehhez az összeomláshoz annyit, hogy az Újpest két izgalmas meccset hozott össze az SC ellen az elődöntőben, több ezer fanatikus székely előtt (ne feledjük, a Volán is kikapott Csíkszeredán), tisztességesen helyt állva, viszont azt még Sikorcinnal sem viselte volna el a csapat, hogy a sorsolás furcsa szeszélye folytán 12 nap alatt kellett 6 meccset játszanunk.
@huligan777: össze ugyan nem omlott, de nem is ez a lényeg.
@kerusz: Én is azt gondolom, hogy a Mol liga jó kezdeményezés, és a szezon végi klubnyilatkozatokban szerintem ezt a mi vezetőink is megerősítették. Böle szavaiból nekem az jön le, hogy talán a szövetségnél túlontúl elégedettek is vele, ezért nem nagyon akarnak változtatni a feltételeket, viszont az Újpestnek - és minden más csapatnak, ha belátható időn belül akarná utolérni a Volánt - tempósan kell haladnia, ezért minél több erős ellenfelet kellene szerezni a ligába. Zsarolás szaga van inkább ennek a nyilatkozatnak, de a jó ügy érdekében:)
@huligan777: Én Újpestiként azt is elviselném,ha a hortobágyi szürkemarhák hokicsapata is megszorongatna vagy elverne(ez nem egészen igaz).
Bár lenne még 10-15 olyan csapat"aki még a Miskolctól is kikap"
A mit a végén irtál helytálló.
Szerintem ha már más bajnokságban akarnak játszani akkor az legyen az EBEL, amúgy meg több értelmét látnám ha esetleg szlovák, osztrák csapatokat vonnánk be a MOL ligába
@Fugeute: Ehhez az összeomláshoz annyit, hogy az Újpest két izgalmas meccset hozott össze az SC ellen az elődöntőben, több ezer fanatikus székely előtt (ne feledjük, a Volán is kikapott Csíkszeredán)
Csak meg szeretnem jegyezni a tortenelmi huseg kedveert hogy a Volant azt a Csikszeredat 9-0-ra verte es egy masik Csikszeredatol kapott ki. A tobb ezer fanatikus szekely viszont igaz
@csiki hokis: a történelmi hűség kedvéért: a Volán egy harmadik Csíkszeredát vert 9-0-ra. :))))
Ne menjünk bele apró pontositásokba, itt sokkal fontosabb dologról van szó.
Én ezt nem értem,az még nem is lenne baj, hogy eljátszik a gondolattal egy két csapat, de azért ne már, tehát nem hiszem, hogy bármelyik magyar csapat megengedhetné magának azt, hogy külföldi bajnokságban edződjön. Fradi a Nationalligás elképzelésein csak nevetni lehet, nem tartom valószínünek, hogy tárt karokkal várnák őket. Azért tegyünk már le valamit itthon is az asztalra és utána lépjünk tovább. Azt sem értem mit akar a Stars szlovákiában előbb a MOL ligát nyerjék meg! Legközelebb talán az UTE áll ahhoz, hogy egy komolyabb külföldi bajnoksághoz csatlakozzon, csak hát azért egy EBEL-hez rengeteg pénz kell, nem lehet csak úgy belépni. Száljunk már vissza a földre kéremszépen. Számomra ezek felelőtlen kijelentések.
Ez a kezdet....tele nagy tervekkel, majd mire összeáll a kép/bajnokság, edző, igazolások,egyéb költségek/ a puszta VALÓSÁG lesz:-nem lesz kis"Volán", a Bp.Stars már nem vonzó, a Fradi leszáll a földre/osztrák 2./állmáról, az UTE marad a szokott "szlovák" vonalánál,Miskolc elvegetál mint szokott,DAB elszórja az utánpótlás értékeit,a Csiki csapatok örülnek, hogy itt játszhatnak,....gazdasági vállság is van,az IGÉRETEK mindenütt számolatlanul lesznek!!!!???,..de gondoljunk bele:-mi VÁLTOZOTT volna, ha bent maradunk az A-csoportban...????
@nyilasjegyű: Leszálltak volna a köröző keselyük.
Jason Guerreiro távozik a német 2 osztályba :Schwenninger WildWings csapatához:(
OFF: KH Medvescek Zagreb mától hivatalosan is a tizedik csapat!!!
ON: Ha annyira megüresedne az a MOL liga, mait nem hiszek, esetleg le lehetne nyúlni egy osztállyal lejjebb a két legjobbhoz, ha ők is akarják.. vagy hasonló... :)
Mindenképp kell mol-liga. A bajnokságra meg jó megoldás lenne, ha csak rájátszás lenne, ahol kiemelés nélkül kisorsolják a rájátszási fát, minden párharc 3 győzelemig tart. Szerintem tökéletes lenne, senki se háborogna, hogy a volán mért kiemelt, meg hogy mért a gyengébbel játszik. Viszont így összejöhetne már az első körben 1 volán ute meccs, ahol a vesztes tuti sírna, hogy igazságtalan a szervezés.
@sziszi_15: Csak ezt nem bajnokságnak, hanem kupának nevezik. Amire szintén nagy szükség lenne.
@kerusz: Szörnyű, hogy ha egy picit is jobbat hoz az Újpest, a vezetői rögtön elszállnak és a szuper ötletikkel ismét évekre hazavágják. Ez van akkor, ha nem nézik a meccseket és nem tudják, kikből áll a csapat. A bravúrt (amihez egyébként közük nem volt) nem illik összekeverni a stabil minőséggel. A valódi mérce az, hogy magyar minőségi ezek szerint továbbra se hajlandó jönni. Talán a vezetésbe kéne mostmár néhány szakember is, próbáljanak ilyet igazolni.
@sziszi_15: Tavaly végre eljutottunk addig a mérkőzésszámig, amit minden komoly hokiországban lenyomnak a csapatok egy idény során. Nem hinném, hogy ebből engednünk kellene. Azzal, hogy megspórolunk 10 mérkőzést az OB I. középszakasz elhagyásával, nyerni ugyan nem nyerünk semmit, de sokat veszíthetünk.
@legar: Sajnos sok igazságod van.
Azzal értenék egyet, amit kerusz írt le érintölegesen:

10 csapat esetén egy oda-vissza (18 meccs), vagy két oda-vissza (36 meccs) kör után a mezöny kettéválna. A II. szakaszban elsö 6 helyezett egymás ellen, utolsó 4 alsóágon folytatná.

Playoff 8 csapatos lenne, a 2 legjobb csapat az alsóágról csatlakozna a Top 6-hoz.
Már többször emlegettük és vártuk, hogy Debrecen, Szeged, Jászberény, Zalaegerszeg, tán Győr, Kaposvár (elnézést, ha valakit kihagytam) felfejlődnek és milyen jó kis bajnokságunk lesz. Erre fel meg jönnek az ilyen hírek, és ahelyett, hogy folytatnánk a jó kezdeményezést (MOL liga), szétszéledünk!? Nagyon nem örülnék neki! :(
Azt azért látni kell hogy bár a válogatottunk "B" csoportos, de bajnokságunk inkább "C" csoportos szintű. A hozzánk hasonló DIV-1-es országoknál sokkal jobb bajnokságokból merítenek, nem kell Ausztriára elég Olaszországra, vagy akár lengyelországra gondolni. Ha vissza akarunk kerülni az "A"-ba, ezt saját erőnkből soha nem fogjuk megoldani (MOL-liga) . Ha a Volán ké évvel ezelőtt nem kerül ki Ausztriába, ill. Ladányiék nem a francia bajnokságban nyomnák, a "B" csoport alsó felén lennénk. A szlovén válogatott is két masszív EBEL-csapatra épül, nem az otthoniakra.
Én úgy gondolom, hogy minden csapat azért hajt hogy eredményt érjen el. a volán-t soha senki nem fogja a bajnokság első helyéről letaszítani ha a hazai viccbajnokságban edződik. Ezért én támogatom hogy mindenki menjen ahova tud vagy akar.
Az hogy OB.I.-ben lesz három csapat és majd a rájátszásra jön haza mindenki az engem nem érdekel.
CSak feltennék egy halk kérdést. Magyar kupa idén lesz????
Mert esetleg ezt a címet nem a " nagy" alba nyerné akkor talán lehetne más csapatnak is marketingelnie magát egy kis eredménnyel...
Baze, most olvasom csak. Már a klubvezetők is füveznek? Vagy mi a jóisten bajuk van? Én csak egy laikus szurkoló vagyok, de az utóbbi években a MOL liga volt a legnormálisabb ötlet, amit összehoztak. Nem EBEL, de pár hibát leszámítva elég jó volt, szolgálta mind a magyar, mind az erdélyi csapatok érdekét.
Most mindenki hirtelen egyszerre akar a Volán szintjére érni? Minek kapkodni? Az idei év gazdaságilag, pénzügyileg a mélypont, idén összehozni megint egy tavalyihoz hasonló stabil, botrányoktól mentes, izgalmas Mol ligát nagyon is jó dolog lenne.
Inkább egy kicsit csiszolni, finomítani kéne rajta, lenne + egy talán elég jó kis Brassó is, komolyan, valaki adjon már egy állast ezeknek az embereknek, térjenek már észhez...
@uprmedia: Ne haragudj, de az, hogy a MOL Liga C csoportos bajnokság lenne, egészen egyszerűen nevetséges. Biztos, hogy lövésed sincs arról, milyenek a Divízió 1-es országok bajnokságai. De akkor álljon itt egy kis lista.

A divízió 1-es országok bajnokságai közül az ukrán, a holland, a litván, a horvát, a szerb egyértelműen gyengébb a MOL Ligánál, néhányan (lengyel, kazah, szlovén) nagyjából azonos szinten van a miénkkel. A brit bajnokság valószínűleg erősebb a csapatonként tucatnyi kanadai miatt, de onnan épp a mostani holtszezonban esett ki eddig két csapat, és esélyes egy harmadik csapat távozása is. És ugye a MOL Liga ötödik DAB az EIHL alapszakasz második Coventryvel elég szoros tétmeccset játszott. Az osztrák bajnokság valóban egyértelműen erősebb a miénknél, hát arrafelé kellene tartanunk... De folyamatos, koncepció nélküli cikázással nem fog sikerülni.
@silac: mitől viccbajnokság ez? Ki akadályozza meg Bölééket, hogy ne öt szlovákot, hanem náluk is jobb légiósokat igazoljanak?

Nem az a baj az Újpesttel, hogy mondjuk az elmúlt három évben három teljesen eltérő koncepció szerint építettek csapatot? Elég talán csak a 2007-2008-as idény több, mint tucatnyi szlovákjára gondolni... Elég csak megnézni azt, hogy a pár éve juniorbajnokságot nyert csapatból kik maradtak Újpesten. Megsúgom, egy kezeden meg tudod számolni őket.

Laza csuklómozdulattal eleresztettek egy csapatnyi juniort, akiket egy normális menedzsment szép fokozatosan beépített volna a csapatba. Helyette 16 éves kapust kellett a kispadra ültetni, és az idény elején minden szabad hokisnak szerződést kellett ajánlani, hogy meglegyen a létszám.

Aztán meg igényesen az átigazolás vége után pár nappal megválni tőlük, nehogy máshová mehessenek.

Egy előrelátó vezetés elgondolkozik azon, hogy a fiataljaival mi legyen. Mondjuk Újpesten ezen sokat nem kell gondolkozni, mert az ifik nem túl acélosak. De voltak jó ifik és juniorok, akik elmentek vagy abbahagyták, mert a vezetőknek eszükbe sem jutott, hogy legalább valami farmcsapatban játéklehetőséget adjanak nekik.

Minden tiszteletem az UTE játékosaié, de valljuk meg, nem Volán-szintű a keret, és egyelőre - mint azt a MOL Liga évad alatt láthattuk is - az SC, a HC, a Stars, a DAB és a Steaua is kemény ellenfeleik voltak. Ha eleget tudnak játszani velük, azzal kitűnően lehet fejlődni.

Egyébként meg lehetett volna tudatosan dolgozni azon, hogy az UTE középtávú célként mondjuk csatlakozhasson az EBEL-hez, de mintha ebben semmi nem történt volna. A Medvescak évek óta dolgozott ezen, a mai EBEL-ülésre letették a bankgaranciát, egy éve ismert volt, hogy bejelentkeztek az EBEL-hez, vajon az Újpest felvette már a kapcsolatot velük?
@kerusz: "Ne haragudj, de az, hogy a MOL Liga C csoportos bajnokság lenne, egészen egyszerűen nevetséges."

Hmm. Lehet, hogy rosszul emlékszem , de mintha a MOL-liga döntőjét egy C-csoportos ország két csapata vívta...
@dynamofan: Az, hogy a román válogatott kiesett a C-csoportban, ebben az esetben nem mértékadó, ugyanis a két csapatban játszók visszamondták a válogatottságot, nem beszélve a minőségi légiósokról.
@dynamofan: Hmm. Lehet, hogy rosszul emlékszem , de mintha az A csoportos válogatott felét adó csapatot megverte volna a C csoportos bajnokság ezüstérmese...

Most akkor hogy is van ez?
@dynamofan: hülyeségeket én is tudok írni, de az nemigen viszi előre a dolgokat.

Jó. Tételezzük fel, hogy a MOL Liga C-csoportos. Nosza, elő a farbával, Te mit tennél? Szétbasznád a magyar bajnokságot, és akkor legalább nem kellene arról vitatkozni, milyen csoportos is az?
@kerusz: Nem C-csoportos, hanem D, hiszen két C-csoportos végzett az élen.
akkor most Ramsedt es Wallenber otthagyjak a klubbot ??
@silac: Ma az Ute tótok nélkül a Gyergyóval és a Misivel vívhatna élet-halál harcot és a Fagyi annyiszor alázná, ahányszor akarná. Egyetlen EBEL, svéd, cseh, szlovák extraligás vagy KHL, stb. csapat nem hozna eredményt minőségi hazai törzsgárda nélkül. Nos ez az, ami Újpesten nincs. Nem, mntha nem lehetett volna, ehhez hosszú évek pusztító igyekezete kellett, hogy megszűnjön ez az állapot. És sajnos visszafordíthatatlan. Az eltávozottak vag végleg elidegenedtek, vagy abbahagyták, vagy kisebb igényú csapatokba szürkültek. Úgy hogy elébb építsünk új, stabil játékosbázist, aztán fantáziálhatunk! Ha a munkát megkerülik, csak az újabb égést arathatják. Ezt kéne fognia a többi nagyralátó klubcsázárnak is. Nos, erre van kitalálva a MOL és ha ezek a nagyképű hülyék nem verik szét, néhány számodra unalmas, szürke év után valóban kitermeljük az A-csoport ma nem létező játékosalapját. De addig csak a kevésbé látványos munka...
Szerintem nem kérdés, hogy a MOL ligát folytatni kell és mindent megtenni, hogy további (szerintem elsősorban magyar) csapatok tudjanak hozzá csatlakozni. Csak így lehet majd valamikor olyan hazai bázisunk amiből kinőheti magát egy-két csapat erősebb bajnokságokba vagy ha nem csapatok, hát játékosok akik komoly csapatokban edzőthetnek majd.

De számomra egy ilyen téma taglalásakor az válik még hihetetlenebbé, hogy alig 3 hete pl. Kanadával játszottunk tétmeccset....
@kerusz: "hülyeségeket én is tudok írni"...Eddig egyetértünk.
Mit tennék? Semmit, mivel nem vagyok döntési helyzetben. Teóriákat meg nem kívánok gyártani. Érdeklődéssel, de nem kis pesszimizmussal figyelem a fejleményeket. Pusztán arra szerettem volna utalni, hogy a MOL-liga színvonala kurva szar volt, a csapatok többnyire gyenge, hangulattalan meccseket vívtak, amire a közönség sem volt vevő.
A fejleményeket figyelve azonban nem kizárt, hogy pár év múlva mint a valahavolt legjobb magyar bajnokságról beszélünk róla...
@dynamofan: Biztos nem ugyanazt a bajnokságot láttuk. Eléggé terheltnek kell lenni ahhoz, hogy valaki ennyire ne vegye észre az előrelépést az előző évek bajnokságaihotz képest.
@dynamofan: Üdvözöllek a jégkorongbarátok körében! tudod, ez egy nagyon szép és érdekes sportág, amit idehaza is játszanak. Egyelőre nem az NHL vagy a világbajnokság A-csoportjának szintjén, de törekszünk a jobbításra. Kérjük szíves türelmedet, amíg a kis lemaradást bepótoljuk. Előre is köszönet és addig nézz gombfocit!
Töredelmesen bocsánatot kérek illetlen kitörésemért minden gombfoci-fantól!
@legar: Köszönöm a szívélye köszöntést. Ígérem türelmes leszek. Meddig kell várnom? 70 évig?
@dynamofan: először Magadban kellene tisztáznod, hogy mi az elvárásod a következő szezonban...
@dynamofan:
Bocs, de nem tudom Te melyik meccseket láttad, de még egy FTC-AV2. is izgalmas volt.
@dynamofan: Legyünk konkrétek! Ugyan milyen színvonalbeli magasságot vársz egy olyan sportágtól, ahol összesen 119 igazolt felnőtt hazai játékos volt a szezonban (beleértve az OB I-et, OB II-őt és a Volán EBEL-csapatát is)? Rajtuk kívül talán még egy tucat kószál valahol, valamilyen szinten a világban. Ennek az elitje is el van különítve a többitől az EBEL-be, nehogy valami pozitív hatása legyen a tartós együttes játéknak a többiekre. Az elittel elértünk mindent, ami kiscsoportos spec nevléssel elérhető és ez maga volt a csoda. De a magyar jégkorong sportág valósága tőlük függetlenül létezik, a jó játékosoktól kilúgozva, örök anyagi fuldoklásban és esztelen klubvezetőkkel. Ehhez képest a MOL-ligát létrehozni valóban színvonalbeli előrelépés volt tavaly ilyenkor. Akkor csak egymagam védtem itt a fórumokon és örülök neki, hogy ma már az egy év tanúsága után - akkor ugyanez a hazai felnőttszám 86 volt - minden mérvadó hokiszurker (és itt nem rád gondolok) egyetért ebben.
@kerusz: Furcsa mód ezt a szurkolók se vették észre. Számomra az utóbbi évek legmegdöbbentőbb fejleménye, hogy a szurkolók szinte eltüntek a pályákról.
Én - Kerusszal ellentétben - még emlékszem azokra az időkre, amikor teltházas meccsek is voltak az UTE pályán pedig nem volt olyan régen, csak 3-4 éve.
@OliBLOOD: Teljesen egyetértek! A lehető legerősebb MOL Liga a magyar jégkorong elementáris érdeke! Tele van A-csoportos VB-n gólt szerző illetve remeklő játékosokkal a bajnokság :-)

Én Böle Dezsővel szemben remélem, hogy mindegyik tavaly indult csapat indulni tud, és azt is remélem, hogy páros számú induló lesz. Vagyis a Brassót csak akkor kéne bevenni, ha pl. a kis-Volán kiesik.
@dynamofan: Neked kiesett 3 év az emlékezetedből...

Meg tán' az sem tűnt fel Neked, hogy mondjuk éppen Újpesten a szurkolók nem idén hagyták ott a csapatot.

Bocsi! Az idei 119 és tavalyi 86 csak az OB I + EBEL. Az OB IB idén ehhez még 142, azaz a világelit "A"-csoportos igazolt hazai felnőtt játékosállomány 261. Pont ezerszer kevesebb, mint a mostani világbajnoké. Pedig, ha egy csoportban játszottunk, vajh miért nem hokizunk úgy idehaza, mint ők a KHL-ben?
Ja és még 1 nagyon fontos dolog a MOL Ligával kapcsolatban! A szövetségnek kutya kötelessége lenne elintézni, hogy minden fordulóból, vagy legalább a pénteki és vasárnapi fordulók mindegyikéből közvetítsenek 1 meccset a tévék!!!! Magyarországon van jelenleg 4 db Sport TV, és a hírek szerint a Digi TV meg akarja alapítani az ötödiket is. Ezen kívül az MTV és a Duna TV is rendszeresen közvetít hazai sporteseményekről. Nem hiszem el, hogy ebből a 7 tévéadóból nem lehet egyet sem találni, amelyik lenyomná a meccseket.

Ez az alapja mindennek. Ha sikerülne a tévébe, és ezáltal a köztudatba bekerülnie a magyar bajnokságnak, akkor egy csapásra sokkal több pénz kerülne a csapatok zsebébe a megnövekedő szponzori pénzek miatt. Így lenne nyilvánosság, nőne a nézőszám, emelkedne a színvonal. Ezt az utat kellene követnie a szövetségnek a MOL Ligával.
T. szerkesztők!

Nem lehetne feltenni egy szavazást arról, hogy mit szeretnének a szurkolók?

a) MOL Ligát
b) csak OB I-et, külföldiek nélkül
c) a csapatok induljanak ilyen-olyan külföldi bajnokságokban

köszi,
gab
@kerusz: Viszont az OB I középszakaszát felül kellene vizsgálni a következő szempontból:

1. vagy ne töröljék a csapatok év közben szerzett pontjait
2. vagy ne lehessen igazolni

Mert így elméletilg egy csapat megcsinálhatja, hogy 0 ponttal, 18 éves ifistákkal kiáll a meccsekre a szezonban, majd január közepén vesz egy jó légiós, meg egy jó hazai sort, és megnyeri az OB I-et.
@kerusz: De igen feltűnt. Valszeg ezért fogalmaztam úgy az előző hsz-emben, hogy az utóbbi évek...
Mindegy, hagyjuk. Reménytelen ez az egész.
A vita is, a jövő is, meg talán a magyar hoki is. Na, megyek aludni.
@gabute: ezek szerintem értelmesen megvitatható dolgok. A MOL Ligát kidobni és kinek-kinek menni, amerre lát, az nem értelmes.

De mondjuk pl. dynamofan valószínűleg még nem látta át, hogy ha a Fradi a jónevű Bregenzerwald ellen játszik, az Újpest meg a szintén jónevű MHK Dolny Kubin ellen, és egymás ellen pedig nem, akkor még kevesebb néző lesz.
@dynamofan: Én is emlékszem teltházas UTE meccsekre, és nem 3-4 éve, hanem 3-4 hete voltak: a Volán és a Stars ellen.

Mellesleg megjegyezném, hogy a 3-4 év alatt elég sokat romboltak a klub vezetői rossz döntéseikkel az Újpest csapatán. Egy nézőt elriasztani pedig sokkal könnyebb, mint bevinni a jégcsarnokba... az építkezés pedig csak tavaly szeptemberben kezdődött, és talán idén februárra hitték el néhányan, hogy tényleg épül az a valami, amit építünk...
@kerusz: ugyan, ne viccelj már! Egy egész nemzet akar Fradi-Dornbirn meg Újpest-Garamszentkereszt meccsekre járni!!! Csak Te nem veszed ezt észre!!!

Írták páran, hogy ha az FTC az osztrák II. osztályban, a Stars meg a szlovák II. ligában indulna, akkor szívesen kilátogatnának egy-két mérkőzésre. Azt kéne ellenben észrevenni, hogy sportban nem az érdeklődök, hanem a klubszurkolók azok, akik megtöltik a létesítményeket, akik fizetnek a belépőért, akik hozzák a bevételt. Nem véletlenül nem lesz hosszú életű a Stars, mert nem fog tudni magának 200-nál több szurkolót szerezni. Érdeklődőt, egy-egy rangadóra lehet, hogy tudnak. De szurkolót a következő mondjuk két évtizedben biztosan nem...
@gabute: igen, _néhányan_, _egy-két meccsre_ éppen ez az. A nézőszám növeléséhez sokaknak kell minél több meccsre elmenniük. Ez komoly munkát igényel a klub részéről is. Miskolcon már tudják ezt.
@kerusz: Mint Miskolci Jegesmedeve szurkolóként maximálosan egyetértek!!!!!!!!!!!!
@gabute: Egyetértek. Sport1-től el kellene szakadnunk. Mert az elmúlt évek tapasztalatai alapján ők évi pár mérkőzésnél többet nem hajlandóak adni. Nem tudom meddig van még velük szerződés. És nem csak a sport klub (esetleg a digi) jöhet szóba szerintem. Hanem a Duna, ,vagy akár a Viasat is.
Sokminden összekeveredett itt azért...
A MOL-Liga tavaly tényleg nagyon bíztató lépés volt - a megelőző évekhez képest. Viszont a végére azért csak kiderült (amit persze közben is sokan modtak), hogy
1. nagyon kevés ahhoz, hogy a csapatokat a Volán (és a kívánt válogatotti) szintre emelje;
2. az ott nyújtott teljesítmény a válogatottba kerülésbe beleszámítson (és itt nem csak újpestiekre, de pl. Sándor Szilárdra is gondolok).

Ha elfogadjuk, hogy a válogatott érdeke a Volán EBEL-szereplése, nem látom be, miért ne szolgálná a válogatott érdekeit, hogy a többi csapat is erősebb bajnokságban induljon. (A "pofozógép-elméletesektől" kérdeném, hogy a Volán vajon mi volt az EBELben az első évben?)

Szóval a MOLliga jó volt, szerettük, mert szórakoztató és izgalmas volt, de fejlődést csak a meccsszámban hozott. Teljesen egyértelmű, hogy a válogatott szempontjából nem volt hasznos (ahogy azt páran emlegették is évközben - és mi, MOLligások mindig jól megsértődtünk rajta).

Kár ebbe tuszmákolni a magyar hoki jövőjének kulcsát, mert arra sajna nem való. Ahhoz sokkal inkább juniorbajnokságra volna szükség (ami tavaly arcpirítóan kimaradt), hogy mindenki a lehető legmagasabb szinten játsszon (ahol tud), meg effélékre.
Nem akarok sem ünneprontó, sem pedig károgó lenni, de milyen paradoxon az élet: néhány napja még A csoportos bennmaradás, ma pedig az életben maradás a cél…
A Magyar hoki tisztelt uraim néhány ember önfeláldozó, végtelenül odaadó munkájának eredményeként kijutott egyszer az A csoportba, de ameddig ilyenekről, meg hasonló pályabezárásokról kell olvasnunk, addig ne haragudjatok de, azt kell mondanom, hogy Divízió I. második fele a realitás. Már Szapporó után lehetett látni, hogy nem jött új szponzor, most a MOL? 84’ óta vagyok jég közelben, akkor azzal buzdítottak, hogy befedik a Kisstadiont, lesz Fradi jéghokipálya, ennek lassan 25 éve.
Még egyszer minden tiszteletem a hokiért mindent feláldozó szülő, edző munkájának, csak azoknak kellene elgondolkodni, aki néhány hete akármilyen elvárással lépett fel a jégkorongozók irányába. A döntéshozók/ pénz elosztók pedig szégyelljék magukat!
@celebesz:
1: azért az idei döntő azt mutatta, hogy közelebb lehetett kerülni. Tavaly 4 sima meccs, idén ez jóval szorosabb volt.
2. Jánosi bekerült, Budai a szlovák extraligából nem.

Persze, idén el lehet menni mindenkinek külföldre, de amikor jövő ilyenkor azt mondják, hogy köszi, de megvagyunk magunk is akkor lehet szép nagyokat nézni, hogy itthon hova tűntek a csapatok akikkel hazai bajnokságot lehet játszani.

A nézőszám pedig szintén jó kérdés lenne. Igaz a MOL ligában se volt túl magas, de azért szlovák másodosztálynál jópár balhéra is számítani lehetne. Ami nem túlságosan szurkoló és szponzorcsalogató.
@OliBLOOD: 1: Hogy az egy (CSUDÁLATOS) győzelem az OBdöntőben a MOLligának tudható be, az azért nem túl megokolt következtetés. Szerintem pl. az volt az oka, hogy az idei csapatunk hosszú évekre visszanézve a legjobb erőkből áll és igazi csapatként működik. (Ami már augusztusban, preMOL időkben is látszott Iglón, egy barátságos tornán, ahol amúgy tökutolsó lett az UTE.) Ez persze szubjektív gondoltat, van viszont konkrét ellenérvem is: a szintén MOLLigában edződött Újváros pont nulla ellenállással engedte döntőbe a Volánt.

2. Jánosi bekerülését sem tudom, hogyan lehetne levezetni a MOLLigából: meg kéne kérdezni Cortináékat, de addig ilyeneket tippelni elég merész. Én pl. semmi összefüggést nem látok.

3.Lusta vagyok visszakeresni, de emlékszem, hogy sem Cortina, sem Énekes nem nyilatkozott pozitívan a ligáról (válogatott szempontból) év közben. (Emléxem, mert végtelenül kiakasztott ;))
@celebesz: A pont nulla ellenállás azért erős túlzás.Volt egy emlékezetes 2. mérkőzés ami elég sok vitát váltott ki, mert addig játszottunk kettős hátrányba amíg a Volán nem fordított

Jövőre már biztos, hogy Cortina lesz a szövkap aki a szokott nevekből dolgozik?

Arra nem válaszoltál, hogy mi lesz ha jövőre a szlovákok nem kérnek magyar csapatot a másodosztályukba és addigra már a MOLnak is elment a kedve az egésztől. A szlovák másodosztály nem egy EBEL, nem profi alapokon működik. Mert szerintem ez a fő kédés. Egy év alatt így lehet éveket visszafejlődni.
@kerusz: Így van, sok munkát kell bele fektetni mind a klubok, mind a szövetség részéről (MOL Liga promóciója, újságok írjanak rólunk, tévében szerepeljünk, stb.). De szerintem semmivel sem alacsonyabb színvonalú a világ jégkorongbajnokságaihoz képest a magyar, mint pl. ugyanez a reláció, csak kosárlabdába. A kosármeccsekre mégis legalább 1500-2000 fős tömeg jár, míg a hokira kevesebben. Szerintem csak abban van különbség, hogy a kosarasok már 15-20 éve elkezdték promótálni magukat, szurkolókat toboroznak, stb.

Egyébként a miskolciak remekül csinálták a szezon során, kihasználtak egy-egy jeelntősebb meccset arra, hogy sok embert bevigyenek a csarnokba, akikből aztán jónéhányan meg is maradnak a többi meccsre is.

@OliBLOOD: Igazad van, a Viasatot ki is hagytam a sportot adók közül, pedig ők adják a kézilabda BL-t, meg magyar bajnokikat is. Szerintem is érdemes országos adókban gondolkozni.

Egyébként birtokomban van egy promóanyag a Sport1 és Sport2 nézettségéről, amiből az derül ki, hogy a jégkorong találkozókat az előbbi adón átlagosan 60 ezren, az utóbbin 35 ezren követik, és ezzel nagobb a nézettsége, mint a kosárlabda találkozóknak.

@Atti74: Hogy ne jött volna új szponzor Sapporo után? A MOL beletett vagy 100 milliót a magyar jégkorongba!
@OliBLOOD: arról nem is beszélve, a szlovák másodosztályú meccseket kb. a járási helyi tévék adják le egy hét csúszással, míg a MOL Ligát már tavaly is adta valamennyire a tévé... szponzor és nézettség szempontból sem mindegy.
Egyébként az osztrák Nationalliga tényleg előrelépés lenne az FTC-nek. Pl. ilyen ragyogó sportlétesítmények várnának rájuk:
www.hockeyarenas.net/index.php3?page=3000&lcID=at&tmID=263&arID=591
@OliBLOOD: Hát, nekünk is volt tavaly (és MOL) előtt EGY jó meccsünk a Volán ellen... de egy-egy meccsből sztem nem lehet sokmindenre következtetni.
Nem tom, marad-e Cortina, de a MOLLiga válogatottra való hatásában ez csak egy szempont azok közül, amiket mondtam.

A szlovák második gyengébb, mint az EBEL, az oké. De olcsóbb annál és jobb, mint a MOL.

Én nem azt mondom, hogy szűnjék meg a MOLLiga, csak értetlenül állok a más irányokban is gondolkodó csapatok egyöntetű lehüjézése előtt. Sőt, mint itt kiderült: nem csak hüjék, de felelőtlenek a magyar hoki jövőjét tekintve.

Csak arra próbáltam rávilágítani, hogy a magyar hoki jövője nem egyenlő a MOLLiga jövőjével.
@celebesz: Azóta már Cortina olyat is mondott egy gyenge pillanatában, hogy a MOL Liga a helyes irányba tett lépés volt.

Az a probléma ezekkel az ötletbörzékkel, hogy hiányzik belőlük az akárcsak két évre előre tekintés is. Nagyszerű ötletnek tűnik most elhúzni külföldi bajnokságba, de majd amikor legközelebb nem fogják befogadni a csapatot mondjuk a szlovákok, mert meglesz hazaiakból is a liga létszáma hiánytalanul, és hazatérve azt találják, hogy már nincs hol játszani, akkor majd kiül a döbbenet az arcokra.

Egyébként ne becsüld le annak a jelentőségét, hogy a MOL Liga kapcsán végre komoly mennyiségű mérkőzést nyomtak le a csapatok.
@celebesz: szerinted miért olcsóbb a szlovák másodosztály a MOL Ligánál?
@celebesz: Elkezdtel jo nagy hulyesegeket irkalni. Te aztan elbucsuztal rendesen a realitas erzektol. Az egyetlen helyes es jarhato ut az a Mol liga es ezt kellene tovabbfejleszteni. Ha nem azt az egyszeri A csoportba valo feljutast vegyuk alapul akkor a liga szinvonala igenis megfelel a divizio 1 szintjenek. Rendes vagy egyaltan valamilyen gyerekbajnoksagot csak ugy tudsz csinalni ha van egy stabil felnott is mert a gyerekeknek peldakepek kellenek es lehetoleg az adott varosbol ahol ok elkezdenenek jegkorongozni
Érdekes a kifele tekintgető csapatokra rásütni a koncepcióhiány bélyegét, hiszen még a MOL-lal csak tárgyalgatnak az illetékesek a jövőt illetően. Természetesen nagyon remélem, hogy ez hosszútávú együttműködés lesz, de biztosítékunk egyelőre sajnos erre sincs. Én is inkább MOL-liga párti lennék.
@forestjr: Aki bármiféle koncepciót felfedez egy egészen nevetséges Nationalliga-indulás ötlet bedobásában, azelőtt megemelem a kalapom.
@celebesz: "konkrét ellenérvem is: a szintén MOLLigában edződött Újváros pont nulla ellenállással engedte döntőbe a Volánt."

Jól látom, hogy ez attól konkrét ellenérv, hogy konkrétan egyetlen meccsünket sem láttad? :)

Ami a lényeget illeti: itt nem egyenként kellene a csapatoknak ötletszerűen keresni a boldogulás útját, hanem közösen. Éppen azért, mert annyira kevesen vagyunk, hogy a szarokra is szükségünk van - már bocsánat! És ha - ne adja Isten - a Volán sem bírja az idők végezetéig az EBEL-t, akkor mi lesz? Hol van ezekben a nagyra törő csapatokban az utánpótlás? Miből akarnak építkezni és hova akarnak eljutni?
@kerusz: Akkor konkrétabban, főleg az Újpestre gondoltam, a Nationalliga színvonalával meg nem vagyok tisztában.
@gabute: Azért az messze nem volt olyan tetlház mint mondjuk a ftc elleni bronzmeccsen pár éve. Maradjunk annyiban hogy kényelmesen tetlházas volt a csarnok. 200-300 ember még simán befért volna. Sajnos azok az idők sem jönnek vissza többé.
@uprmedia: Te miről beszélsz??????
A starsnak vannak szurkolói???????
Ne röhögtess :-)

Szerintem a legnagyobb hülyeség volna, ha bárki elmenne a Mol ligából! Lassan elérjük az évi 65 mérkőzés számot, kíváncsi lennék a szlovák vagy osztrák 2. osztályban mennyit tudnának játszani???? 35-öt?

A fehéroroszok ellen 3:1 -re kikaptunk.
Ott 14 KHL-es pár NHL-es stb játszott. Nálunk durván 9 MOL ligás, 4 külföldi, kb 6-8 EBEL-es.
Azért annyira nem volt rossz a tavalyi bajnokság, főleg ha visszaemlékezem, hogy a gólok többségét a MOl ligában játszó játékosok lőtték.

Szóval, igazad van, vessünk véget ennek a sorozatnak, minek egész évben látni a magyar csapatokat játszani...
@silac: Te, mint közismert hülye vagy :-) "nem jönnek vissza soha többé". Hogy lehet ilyen oltári baromságot írni???? Honnan tudod? Életedből négy évet töltöttél az UTE 54 éves jégkorong szakosztálya mellett, abból is a legutóbbi szezonban voltál vagy három meccsen...

és ilyen kategórikus kijelentéseket teszel...

Maradjunk annyiban, hogy az ominózus bronzmeccsekeből az első 700 néző volt:
http://old.utehoki.hu/nucleus/index.php?itemid=757

De az emlékek mindent megszépítenek.

És te sírod vissza a bronzérmes időket? Amikor idén pont te voltál az, aki totálisan ki volt akadva és magadból kikelve üvöltöztél a döntő utolsó Megyeri úti meccsén, hogy mit képzel magáról a csapat, hogy második mer lenni? (a jelzőktől most inkább eltekintek)

Ez a bronzérem azért volt siker, mert előtte egy évtizedig gyakorlatilag csak papíron létezett a szakosztály. De most már hatalmas visszalépés lenne egy harmadik hely... főleg, hogy az akkori ellenfelünk pl. idén hatodik lett...

Gondolkozni, gondolkozni!

A tavalyi év kitűnő volt az építkezéshez. Egy jó, fiatal, lelkes csapat épült, remek külföldiekkel és nagyszerű edzővel. És a lelátón is épültünk: összeállt egy tábor, ami mindenhová megy, amilyen korábban még nem volt. Idén tovább kell építkezni mind a pályán, mind a lelátón, és egyre többen leszünk. Egyébként ezeken az általad visszasírt meccseken pl. nem is volt igazi Újpest-tábor, most egy Miskolc elleni meccsünkön jobb hangulat van, mint akkoriban a rangadókon...
Iden biztos jobb lesz a liga.Egy kis elöre lepes minden evben.
@hokihari: Ez jól hangzik. Már csak az a kérdés, mire alapozod.
SZerintem nagyobb a verseny,akonkurencia kuzdeni kell a csapatba kerulesert ,többet,jobban edzenek a sracok,es szerintem evröl evre több lesz a hokis.
@vaze: bocs minden újvárositól!
A nulla ellenállást nem a teljesítményre, hanem pusztán a konkrét számokra (3 meccs/0 pontra, gk: 16/4) értettem.

De sajnálom, hogy nem írtam le újra, hogy az emögötti teljesítményt mennyire értékeltem mindig is.

(Számok szintjén amúgy hasonlóan gyenge eredményt mutat a mi tavalyi negyeddöntőnk is: UTE-Volán 2 meccs/1 pont, gk: 7/2.)

Mindez pedig attól ellenérv, hogy számomra sehogyse látszik az eredményeken a MOLLiga "Volán-után zárkóztató" hatása tavalyhoz képest.

(A számok mögött rejlő teljesítmnyeken is lehetne vitatkozni - csak ez tényleg szubjektív, azér nem is jönnék elő vele itt. De egy sör mellett...)
@vaze: a lényeget illetően nagyon igazad van: utánpótlás, juniorbajnokság, sok nemzetközi juniortorna, B-válogatott, stb-stb mind nagyon fontos kérdés!!
És aszittem, most azon vitatkozunk, hogy a MOLLiga beletartozik-e ebbe a sorba: tesz-e hozzá annyi pluszt, amitől ilyen magától értetődően megkérdőjelezhetetlen a mostani lebonyolítás.
@celebesz: Miután a csapataok szétszéledésével szétvert bajnokság például nagy valószínűséggel lehetetlenné mondjuk a Miskolc felnőttcsapata számára a normális bajnokságban való réstzvételt, és pl. a Debrecen számára a bajnoksághoz való csatlakozást, ezért abszolút beletartozik.

Továbbá senki sem tiltja meg a MOL Ligában résztvevő csapatoknak sem, hogy az engedélyezett létszámig olyan légiósokkal töltsék fel a keretüket, akik garanciát jelentenének a színvonal növekedésére.
@celebesz: Ne egy év alatt akarjuk utolérni a Volánt (az újvárosiaknak különösen fájó felemlegetni a nulla ellenállást, mert Árkó "sporttárs" azon a bizonyos meccsen új dimenzióba helyezte a bírói csalás fogalmát, persze mi b@sztuk el, nekünk is külföldi bírókat kellett volna kérni és nem törődni a hazaiak érzékenységével).

Lényeg: persze, hogy tesz, mondjuk életben tartja a magyar hoki bázisát. És még egyszer mondom: ne egyenként szemezgessünk, hogy egy év "szárnyalás" hozta önbizalom-növekedésünkben éppen mit gondolunk magunknak a legjobbnak, hanem közösen. És ebbe még belegondolhatónak merészelem azt is, hogy ne hozzuk el egymás csapatából a szerződéssel rendelkező játékosokat, mert lehet, hogy rövid távon én éppen nyerek evvel, de hosszabb távon biztos, hogy ártok mindenkinek. Mondjuk ez jellembéli kérdés is...
@hokihari: A Dunaújváros biztos sokkal jobb lesz! ;)
@vaze: (szerintem az a mi hosszabításunk is kérdéses volt bíróilag, de ez ponttökmindegy, mert mi ugye a bírókkal nem foglalkozunk ;))
Közösen kell gondolkodni: ez igaz, a közös érdekeket kell nézni. Én csak annyit mondok, hogy a MOLLiga érdekes volt, de (ha az eredményeket nem is nézzük, mert egy év kevés, ahogy mondod) már a csapatok hozzáállásából is látszik, hogy valamit kéne rajta változtatni. Az egy év tanulópénznek jó volt (de már elméleti szinten is meghökkentő lenne, hogy egyből valami hibátlant sikerült volna kitalálni a MOLLigával). Szóval javítgatni kéne - és szerintem a csapatok mostani alkudozása épp erről szól.
"Mondjuk ez jellembéli kérdés is... " Na, ezt a faktort viszont hiba lenne alapkövetelménnyé tenni a magyar hoki intézményeiben. És nem is csak a feltételezett forráshiány miatt. Maradjunk inkább csak a szerződések betartásánál, jogkövetésnél, stb: az sztem elsőre már bőven elég lenne.
VAGY akkor már a jellemesség mellett legyenek szépek is.
@celebesz:
"utánpótlás, juniorbajnokság, sok nemzetközi juniortorna, B-válogatott".

Ebben nagyon igazad van!
Én mondjuk támogatnám egy jégkoris metodikai központ létrehozását, meg talán egy jégkorong-akadémiát is.
@celebesz:

ad1: mi se foglalkozunk bírókkal, csak a történeti hűség kedvéért néha megjegyzünk ezt-azt ;)

ad2: A MOL Liga versenykiírása valóban nem hibátlan, azt hiszem év közben kezdtük összeszedegetni a hibáit. Nálam ezek a csapatvezetői nyilatkozatok nem annyira alkudozásoknak tűnnek, mint inkább minden alap nélküli ábrándozásoknak, amik nem nagyon viszik előre az ügyeket, inkább csak a káoszt növelik.

ad3: Az elmúlt évek egyik tapasztalata éppen az volt, hogy a magyar jégkorong körüli szabályozás egyik legnagyobb baja, hogy a szabályszegéshez vagy nincsenek szankciók rendelve, vagy nem alkalmazzák őket. Innentől pedig a szabályok betartása elsősorban jellembéli kérdés. Ez pedig valóban nem szerencsés...
süti beállítások módosítása