HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

A videóbíró

2009.05.13. 19:48 Hblog

Nemrég ismertettük a videóbíró szerepét és munkakörülményeit svájci tapasztalataink alapján. A pontos szabályokkal kapcsolatos több kérdésre nem adott választ cikkünk. Ezért most a játékszabályokról szóló sorozatunk részeként részletezünk alaposan.

Kezdjük azzal a kérdéskörrel, milyen mozgástere van egy videóbírónak. Az IIHF A csoportos világbajnokságain és az olimpián a szervezőknek közvetlen telefonos kapcsolatot kell biztosítaniuk a zsűrifülke és a videóbíró között. A telefonhoz hozzá kell kötni egy lámpát, ami a hívást jelzi, amikor a videóbíró telefonál. A visszanézés kétféleképpen lehetséges. Vagy a vezetőbíró telefonál fel, vagy az aktuális szituáció utáni első játékmegszakításnál a videóbíró jelez a lentieknek.

Ez utóbbi esetben a zsűri értesíti a játékvezetőt. A videós visszanézésről tájékoztatni kell a közönséget a hangosbemondón keresztül, de a kivetítőn nem jelenhet meg a vizsgált felvétel. Ha a videóbíró nem tud döntést hozni, azt a játékvezetőnek kell megtennie. Ha a korong a kapuba kerül, és a játék megáll, a vezetőbíró vagy a videóbíró visszanézetheti az esetet, de csak ebben a játékmegszakításban.

Ha a korong a kapuba kerül, de a játék nem szakad meg, az első játékmegszakításban van lehetőség videóbírózásra, a későbbiekben már nem lehet. Amíg a videóbíró és a játékvezető konzultál, a csapatoknak a saját cserepadjuknál kell várakozniuk. A csapatoknak és a játékosoknak nincs joguk kérni a videóbíró alkalmazását.

A videóbíró a következő kérdésekben hozhat döntést:

– a korong átment-e a gólvonalon teljes terjedelmében
– a korong átment-e a gólvonalon teljes terjedelmében, mielőtt a kapu elmozdult
– a korong átment-e a gólvonalon teljes terjedelmében, mielőtt a harmadnak vége lett
– a korong szándékosan irányított volt-e (kézzel, lábbal stb.)
– a korong megpattant-e közvetlenül a gól előtt az egyik játékvezetőn (ha a játékvezetőről pattan a kapuba, nem lehet gólt ítélni)
– a gól előtt volt-e tényleges magas bot, a bot a keresztvas felett volt-e
– a videóbíró a helyes játékidő beállításában is döntést hozhat

A videóbíróval kapcsolatos alapszabályok:

– minden gólt azonnal vissza kell néznie a videóbírónak
– ha a játék nem állt meg, és később a videózás eredményeként gólt ítélnek, az órát vissza kell állítani arra az időpontra, amikor a gól esett
– ha késleltetett kiállítás során a kapuba kerül a korong és videóbírót alkalmaznak, akkor a gól megítélése esetén a kiállítást nem kell kiszabni, egyéb esetben igen
– ha a korong kapuba kerülése után történik szabálytalanság, de a játék nem szakadt meg, mindenképp ki kell szabni a büntetést, de a büntetés letöltését attól az időponttól számítják, amikorra az órát állítják a játékmegszakítást követően; azaz ha gólt ítélnek, akkor a visszatekert időponttól, ha nem ítélnek gólt, akkor a játékmegszakítástól
– ha a harmad végén történik ilyen eset, vagy a harmad vége a játékmegszakítás, akkor a csapatoknak meg kell várniuk a döntést, csak utána vonulhatnak le
– a videóbírót a mérkőzés teljes ideje alatt lehet használni, tehát hosszabbításban és a büntetőlövések alatt is

Nem lehet videóbíró által eldönteni vagy visszanézetni:

– hogy sípszó előtt vagy után került a kapuba a korong
– ha a játékvezető látja, hogy a gól irányított korong által esett, tehát kézzel ütötték, korcsolyával rúgták
– ha a korong láthatóan nem kerül a kapuba, amikor egy játékos belecsúszik a kapusba

Svájcban a következő játékvezető-ellenőrök látták el a videóbíró szerepét: Bob Nadin, Pavel Halas, Jarmo Jalarvo, Matt Leaf, Reto Bertolotti, Gerhard Lichtnecker.

A tervek szerint a következő szezonban az EBEL minden mérkőzésén alkalmazni fogják a videóbírót. A világbajnokságénál egyszerűbb, digitális rendszer kialakítására van a legnagyobb esély, az e hét végén esedékes ligaülésen születhet meg a végső döntés. A rendszert a győztes pályázó telepíti, minden jégcsarnokba ugyanazt a műszaki tartalmat. Az EBEL-ben a két kaput felülről videózza majd egy-egy HD-kamera, a kapu körüli nagyjából 4x4 méteres területen történteket rögzítve. Egy rögzítő berendezésen keresztül valószínűleg a zsűrifülkében nyílik mód a felvételek visszanézésére. A két kapu fölé rögzített kamera felvételeit a Premiere Tv is használni fogja közvetítései során.

A sorozat eddigi részei:

A les
A késleltetett les
A tilos felszabadítás
Végleges fegyelmi, végleges kiállítás
Mi van, ha a bíró rúgja a gólt?
Korongozás kézzel-lábbal
A térdhasználat
A palánkra lökés
A magas bot
A csere szabályai, 1. rész
A csere szabályai, 2. rész
A bulik
Játékidő, időkérés
Büntetések, 1. rész
Büntetések, 2. rész

5 komment

Címkék: játékszabályok játékvezetők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Köszönjük! Hiánypótló cikk. Legalábbis nekem voltak szürke foltok a témában. Személy szerint én bízom benne, hogy az illetékesek a videóbíró bevezetése mellett döntenek!
Még szerencse, hogy Sapporoban nem volt ilyen szerkezet! :D
Nagyon remélem én is, hogy bevezetik, visszagondolva pl. az ominózus Graz elleni meccsre... Viszont a japánok ellen valóban szerencse, hogy nem volt... :D
Egy kérdés: lehet-e videbírót alkalmazni kiállítás kérdésessége eseten?
A választ már most tudom: nem. Elég egyértelmű a cikk. Csak azért kérdezem, mert nekem úgy rémlik, hogy tavaly a Detroit-Pittsburgh dőntőben egy kiállítást a videóbíró megkérdezése után osztottak ki, és akkor igenis jogosnak éreztem, hogy egy NHL döntőben nem akarták jogtalanul terhelni egyik csapatot sem. Esetleg különbözik a szabály itt és ott?
@Acilles: az IIHF-és az NHL-szabályok helyenként köszönő viszonyban sincsenek egymással
süti beállítások módosítása