HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Aréna nem lesz, de még egy pálya lehet

2009.05.09. 10:28 F. Kapus

Sikertelen vb-pályázatunk után két kérdést kell gyorsan tisztáznunk. Az egyik: hogyan lehet, hogy az eddig 67, mostantól 69 tagú IIHF kongresszusán száz-egynéhány szavazatot adtak le a döntéshozatalkor. A másik: így is felépül-e Alba Aréna, vagy sem.

Az IIHF-nél minden tagállamnak, amelynek van felnőtt és korosztályos válogatottja, továbbá önálló szövetséggel rendelkezik, két szavazata van. Hazánk is ezek közé az országok közé tartozik. Akik nem versenyeztetnek felnőtt válogatottat (pl. Hongkong és India), vagy akik nem rendelkeznek saját szövetséggel (pl. Olaszország és Portugália, ahol a nemzeti jégsportszövetségen belül működik a jégkorongbizottság), csak egy voksot adhatnak le. Ezen kívül a tucatnyi elnökségi tagnak is jut egy-egy szavazat. A tagszövetségek esetében a szavazati jog nem névre, hanem szövetségre szól.

Ahogy megírtuk, Székesfehérvár csak a vb-pályázathoz adott ki szándéknyilatkozatot az Alba Aréna építéséről. Ezzel egy időben a régi jégcsarnok felújítását is elindították, három különböző pályázatot vonva be a finanszírozásba. A város a támogatások ellenére is mintegy százmillió forintos önerőt biztosított a beruházáshoz. Nincs realitása annak, hogy emellett a közeljövőben és középtávon saját beruházásban megvalósítsák a minimum ötmilliárd forintos költségvetésű multifunkcionális létesítmény építését.

A jelenlegi helyzetben inkább tűnik reálisnak a jelenlegi csarnok mellett még egy jégpálya kialakítása. A korszerűsítési munkálatok kapacitásait úgy tervezték, hogy még egy pálya üzemeltetésére alkalmassá váljon a rendszer. Az Ifjabb Ocskay Gábor Jégcsarnok második pályája legkorábban jövőre lehet meg, de ez ügyben döntés még nincs. Ez a pálya vagy nyitottan, vagy féltetővel – tetővel fedve, de oldalt nyitottan – valósulhat meg.

42 komment

Címkék: alba volán vb pályázat

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Van, ahol külön kultikusnak számít az oldalt nyitott csarnok, pl HC Ambri-Piotta :)
Az instálóhoz csinálnak egy kifutót is?!
@Stommy: látom jártas vagy a állattartásban...
Hol van ebben a logika?? Vagy csak én vagyok túl hülye hozzá??!!
@Trombitáslány: Edzőpálya, és ami a legfontosabb mégtöbb jégidő utánpótlásnak, amatőröknek stb.
gondolom igyekeznek minél kevesebb pénzből megoldani, aztán majd apránként fejleszteni. Ha már választani lehetne, célszerűlenne befedni. Bár szerintem az oldalfalak nem kerülhetnek már olyan sokba az egészhez viszonyítva. Legalább valamilyen könnyűszerkezetes, vagy sátras megoldás.

Minden több a semminél, még ilyen megoldásokkal is.

Össze kellene állni pár ezren, aztán közmunkával megépíteni :D
@Stommy: Ha már hasonlítunk, ebben a szakadt istállóban mégis több a versenyló mint az igavonó! :-) Bocs fiúk! Egyébként nagyon örülök, hogy sikerül kicsit felújítani a csarnokot, már az is haladás, ha egy nagyobb szél nem viszi le a tetőt.

@1nf3rn0: mikor lesz a tüntetés, lehet róla tudni valamit? Szerintem az összes szurkolónak nem tetszését kellene kinyilvánítania, ki tudja melyik csarnok lesz a következő!
Fehérvár ennek ellenére is megérdemelne egy multifunkcionális csarnokot. Fehérvár a sport fővárosa, ilyen színes paletta nincs máshol. Lehet, hogy megint azért buktuk el a pályázatot, mert makettre pályáztunk? Ezek szerint nem tanultak a foci EB pályázat kudarcaiból...
Ez a szavazási rendszer szar. Hongkongnak vagy Indiának mi köze van ahhoz, hogy hol rendezik a divízió-1-es vébét? Ha olyanok is szavazhatnak, sőt gyakorlatilag többségében olyanok szavaznak, akiket nem érint az adott kérdés, az csak korrupcióra ad lehetőséget...
@szbszig: Mármint A-csoportost akartam természetesen írni, de még a divízió-1-re is vonatkozik mindez.
@Borsy: Nagy valószínűséggel megkapjuk, ha bent maradtunk volna. Szerintem ez döntött.
@Borsy: ha jól tudom a Fehéroroszok is makettre pályáztak. Azt, hogy nincs multicsarnok fehérváron az engem is bosszant, de hát ez van.
Én kiegyeznék egy olyan csarnokkal ami Veszprémbe is van. 4,5 milliárd volt, és mindezt hitelből valósították meg.
www.indexveszprem.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=1113:arena-aldas-es-atok&catid=94:veszprem&Itemid=799
Én egy olyan csarnokkal is elégedett lennék, amilyen a Vienna Capitals-nak van! :)
Jó lenne egy multifunkciós csarnok.Nemkéne nagy kb 5000 férőhely elég lenne.PL.:a bajnoki döntöket lehetne ott játszani persze ha már addig eljutott a Volán , és akkor nem lenne annyira nagy tömegnyomor a döntökön mint a fehérvári csarnokban.
@Horiko: Hát már ideje lenne egyet építeni. De nem sok reményt fűzök hozzá a pályázat kudarca után. Túl sok az elfolyt pénz Fehérváron, pedig az iparűzési adóból befolyt összeg tekintetében elég jól álltunk minden évben.

Valahogy ez mostanában nem megy nekünk: foci EB pályázatok, sok hoki VB pályázat, vizes világbajnokság kandidálás, MotoGP pálya csúszása...

Én még Olimpia rendezésében is bízom, de ezek után...is BÍZNI fogok benne. Egyszer csak összejön valami ilyesmi. Akár szépen sorban mind.
ugyebár A csoportos vbhez két csarnok kell melyik lett volna a másik??? amúgy meg ha a sportarénával meg a főnixel pályázunk szerintem jobb esélyünk lett volna az már meg van csinálva szerintem alkalmas is ja és nem makett!
@kisverokk: Nem a makett számított.
Mert a többi pályázónál is csak rajzasztalon létezik az egyik csarnok!
@1116001: Ezzel a makettos dologgal is az a baj, hogyha máshol van állami garancia, akkor azt biztosan megépítik. Nálunk meg ez sem jelent garanciát semmire. Lásd: 2006-os Úszó EB.
@Borsy: abszolut igazad van, szerintem is már régen fel kellett volna húzni egy új csarnokot Fehérváron.
Remény az már nagyon halovány a fenti cikk is erről szól, hogy nem lesz mostanába multi csarnok.
Sajnos öneröből nem tudunk csarnokot építeni, ezért mindig arra várunk, hogy mikor kapjuk meg a rendezését valamilyen nagy sportesemények, hogy ne kelljen 100%-ban a városnak finanszírozni az építési költségeket. Hitelből meg nem merik bevállani mert félnek attól, hogy kevés lesz a bevétele. Szerintem nem akaráj azt amit veszprémben is, lakókkal visszafizetteni a csarnokra felvett hitelt. Ez van más nem tehetünk, várunk türelemmel, aztán egyszer majd csak kinő a földből:)
@Horiko: De hova folyik el a sok iparűzési adóból származó bevétel??? - korrupció, bratyizások, év végi milliós jutalmak kifizetése. Ez 2008 év végén kb. 600 misi volt(mármint a jutalmak).
@Borsy: hogy hová folyik el az iparűzési adóból befolyt pénz? Erre kérdésedre ne tőlem várd a választ:) sajnos fogalmam sincs.

nekem az a problémám, hogy nem érzem a két dolog között az erős összefüggést, ugyanis:

gondolom én, hogy az Alba Aréna nem a jégkorongszövetség pénzéből, és nem is a VB költségvetéséből épülne fel, hiszen a VB idejét leszámítva nem lenne "sok köze" a jégkorongnak ehhez a csarnokhoz. Persze bérelné, de nem lenne résztulajdonos. (ismétlem: én legalábbis így gondolom)

vagyis ha VB esetén felépülne, akkor azután is nyereségesnek kellene lennie, ha a tervek szerint nem lenne kellő a kihasználtság, nem tudnák hasznosítani az épületet, akkor alapból felesleges lenne felhúzni 4-5 mrd Ft-ért egy ilyen komplexumot. Ha pedig tudnák rentábilisan használni, akkor a VB rendezéstől függetlenül is meg lehet csinálni, nem hiszem, hogy a nyereségesség pont a VB rendezéstől függene.

Vagyis vagy megérné a VB nélkül is megépíteni, vagy ha nem, akkor VB rendezéstől függetlenül nem szabad belevágni.
@Szanee: még nemtom, elvileg a jövő héten nézünk utána a dolgoknak
@kisverokk: Nem ezen múlt. Fehérvárnak meg járja a rendezés, ezért volt Főnix tartalék.
@Borsy: Sajna (vagy nem) a panelprogram miatt teljesen el van adósodva a város. Minden beadott pályázatra megadják az önrészt... Az nem kis pénz. Hogy a többi mire megy el, azt nem tudom.
@Dachstein:
A környékbeli milliárdosoknál nem próbálkoznak(tak)?
pl: Akik pénzelik a fehérvár FC-t (Csányi is ott sündörög), felcsúti akadémiát.
@Dachstein: Én párat még tudok. pl:600 millió jutalom év végén
Viktor megépiti az Alba Arenát mert szereti a hockyt és Fehérvárt.
"Van egy Ország.....Magyarország"....és igaza van sajnos! :(
-no komment!-
@Borsy: Hogy hova folyik el a sok iparűzési adó? Eleve nagyon kevés marad a városnál, elviszi az állam. Ha jól tudom fűnyíró elv érvényesül, csak egy kis százalék marad nálunk.
@Hakami: Győr után Fehérváron marad a legtöbb. Egy főre számítva meg a legtöbb.
@Borsy: A magánzsebekbe folyik el a pénz és a felelőtlen gazdálkodás miatt.
Én inkább amiatt vagyok szomorú, hogy egy A csoportos vb részvétel után abban a városban amit mindenki a magyar jégkorong fellegvárának tart jelenleg azt lehet tudni, hogy "talán lesz egy félig fedett edzőpálya a csarnok mellett".

Számomra ez annyit tesz, hogy a családból legközelebb a fiam fog A csoportos magyar válogatott játékost ölelgetni...

Zalaegerszeg és korábban az astrazeneca is épphogy megmaradt, új nem épül vagy iszonyat nyögvenyelősen... Nem jó ez így.
Két külön dologról beszéltek.

Más egy jégcsarnok, nagy nézőszám befogadására alkalmas lelátókkal és más egy gyakorló pálya jégfelülettel. Mindegyiknek megvan a maga funkciója. Véleményem szerint amiről a cikk beszél, az nem más, mint egy gyakoló pálya építése, mely sok más helyen szintén nyitott Pl.: Graz. Linzben három jégfelület van: egy maga a jégcsarnok amely kb 4000 fő befogadására alkalmas, van egy fedett pálya, ahol a curlingtől elkezdve a gyerekeken át a közönségkorisok használhatnak és van egy kinti pálya. Az hogy egy ilyen készül Fehérváron, az tök jó dolog. Ahogy elnéztem évközben a jégbeosztást, nos valószínüleg ki lehetne okosan használni, talán még profitálni is lehetne belőle. Más kérdés a multifunkciós aréna. Én szerintem a fehérvári sport megérdemelne egyet, hisz számos jól menő csapatsport van (kézi, kosár, stb...). Én a hokit nem feltétlenül vinném oda. Az Alba Volán 19 megérdemelne egy tisztességes jégcsarnokot mondjuk egy 4-5000 fő befogadására alkalmasat, de akkor az legyen csak jégcsarnok. Nekem kisebb-nagyobb átalakításokkal a ljubljanai csarnok tetszene. Ez a mostani sokak által nevezett istálló pedig így hangulatos, így van meg az igazi varázsa. Noha olykor beesik a hó, egyszer a szél is levitte a tetejét, de mi így szeretjük, így a miénk. Nem tudnék böszme nagy multiba járkálni hokimeccsre. Ugyanakkor minek a 7500 fős csarnok?! Még a jelenelgi 3500 fős csarnokunkba is befért mindenki, akart. Kivéve egy Magyarország-Kanada meccs és három Kontinentál Kupa Döntő. Nem mondom, ha kb két szezont úgy lehúznánk, hogy teljes teltház van végig és nem férne be egy csomó kint rekedt szurkoló, akkor jogosnak érezném a felháborodást, de így nem igazán. A politika viszont továbbra sem erre a fórumra (bocs Gromov :))) való.
@M.Lac: egyetértek.

Minden új jégfelület csak hasznos lehet, még akkor is, ha nem, vagy csak félig fedett.

Tényleg jól jönne egy új jégcsarnok is.

Apróság, de úgy emlékszem a hó alatt szakadt be a tető pár éve, nem a szél vitte el. (az eredményjelző feletti részen)
@Fugeute: ez jó hír! Szorítunk Nektek!
Persze a politika nem idevaló, de ha kapcsolódik a jégkoronghoz megkerülhetetlen. Nagyon szép, hogy ennyire támogatják a hokit, meg minden tisztelet a városvezetésé, de anno szétkürtölték, hogy a városvezetés mennyire elkötelezett a fehérvári sport mellett, és 2012-re akkor is megépül egy multifunkciós csarnok, ha közelébe sem jutunk egy VB pályázatnak. Én még emlékszem Warvasovszkynak erre a kijelentésére, de úgy tűnik ez is egy szokásos ígérek egy nagyot, mert ebből élek dolog volt.
Lehet, hülye kérdés lesz, de az NHL- ben a multifunkcionális pályákon edzenek csak a csapatok? Vagy van más edzőhelyük is? Mert a kosár, hoki, lacrosse is helyet kap egy- egy arénában, de lehet még ennél több sportág is. Szóval nemcsak a gazdaságosság, hanem az edzésidő szempontjából is kérdezem
@jágör68: hát, nem hiszem, hogy a New York Rangers például a Madison Square Gardenben edzőtáborozna idény előtt.
@jágör68: én ugy tudom, hogy A New York pl a madison square garden-t haszálja, ahol egyébként a NBA meccsei is vannak, és még sok más sportesemény is, koncertek stb. Tehát csak akkor vannak ott ha meccs van.
Tatabányán mikor leeeeeesz jégcsarnoooooook???? (Elnézést a kiabálásért)
süti beállítások módosítása