HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Egy magyar játékvezető Kanadában

2009.04.20. 21:06 F. Kapus

Kovács Balázs 2004 és 2008 között Magyarországon játékvezetett. Tavaly nyáron Kanadába ment, mert felvették a calgaryi egyetemre. Úgy döntött, tanulás mellett a tengerentúlon is megpróbálkozik a bíráskodással. Jól tette, igazán nagy sikereket ért el egy év alatt. Ugyan vannak stílusbeli különbségek, de a világ legjobb sportját itt is, ott is hokinak hívják, foglalta össze blogunknak a dolgok lényegét. Beszélt terveiről is.

A 22 éves fiatalember tíz évvel ezelőtt, édesapja munkája révén került Kanadába. Ott kezdett jégkorongozni. A hazaköltözés után, az érettségi évében Budapesten nem tudta folytatni az edzéseket. Ekkor merült fel, hogy zebramezt öltsön. "Lehetőséget kaptam, hogy részt vegyek a bírók edzésein, aminek a feltétele a játékvezetői vizsga volt. Ekkor még fogalmam sem volt, hogy ez egy hosszú út első lépése lesz. Több mint egy évig jártam az edzésekre, de a csíkos mezt nem kellett felvennem, nem is terveztem. Amikor is hirtelen egy csütörtöki edzésen Incze Miklós odajött hozzám, és ezt mondta: kapd össze magad, októberben lesz három meccsed! Baromira megijedtem, mi több, féltem. A háromból aztán tizenhárom lett, és elkapott a gépszíj."

2008-ig volt a magyar bírói keret aktív tagja, de a tanulmányi kihívások miatt ismét Kanadába utazott. Úgy gondolta, nemcsak okosodni szeretne, hanem bírói karrierjét is folytatná. Meg is tett ezért mindent. "Jelentkeztem a megfelelő helyen. Felvettek, de a büszke kanadai bírók fittyet hánytak a hazai és a nemzetközi tapasztalataimra, és az A program legaljára tettek. Pedig 2007 óta IIHF-vonalbíró vagyok. Ez baromira dühített. De hittem benne, hogy kemény munkával és alázattal ki tudok tűnni, és észrevesznek. Kis idő múlva elkezdtem felfelé lépkedni, és decemberben a legjobb kanadai ifibajnokságban találtam magam. Ez nagy dolog volt, a jövő NHL-játékosai között korcsolyázhattam. Már itt is iszonyatos a tempó, és igazi profizmus tapasztalható. Látszik a srácokon az elszántság, a kemény munka, amit a nagy álom érdekében nyújtanak."

A kanadai ifibajnokság, amely korosztály vetélkedését midgetnek hívják, tömören a következőképpen épül fel. Vannak a városi bajnokságok, ezek divíziók szerint zajlanak, 1-6-ig osztályban. Osztályonként 10-12 csapat versenyez. A 6-os a leggyengébb, az 1-es a legjobb divízió. A területi bajnokságoknál már A betűvel jelölik a színvonalat, itt az AAA a legmagasabb szint, ez az elitliga, itt vezet a magyar bíró. Alatta van az AA, az A és az 1 szint. A provincia (Kovács Balázs esetében Alberta) győztese továbbjut, először a nyugat-kanadai döntőbe, ahol a négy terület bajnoka mérkőzik, hogy közülük egy a keleti országrész bajnokával az országos címért küzdhessen. Muszáj ilyen aprólékosan felosztani az országot, mert Alberta területe önmagában nagyjából akkora, mint Franciaországé és Spanyolországé együttvéve.

Kovács Balázs elmesélte, Calgaryban 1200 játékvezetőt jegyeznek. Őket folyamatosan tesztelik, városi, területi és országos szinten is. A legjobbakat kiválasztják, ezek egyre magasabb szintű bajnokságokban vezethetnek. "Március végén rendeztek Calgaryban egy néhány napos bajnokságot, amelyre a város és a környék 18 legígéretesebb játékvezetőjét hívták meg. A négy nap alatt fitnesz, korcsolya és szabályismereti tesztek mellett hárombírós rendszerben kellett meccset vezetnünk. Mindenki kapott egyet vezetőbíróként, kettőt vonalbíróként. A végén mindkét szerepkörben értékeltek minket. Egymással versenyeztünk mi is, mert a legjobbnak vélt bírót meghívták az április végi Alberta Cupra. Alberta tartomány hat zónára oszlik jégkorong szempontjából. Ebből az egyik Calgary és környéke, én itt vettem részt, és első lettem.

Ezt a tábort minden zónában megrendezik. A hat zóna négy legjobb bíróját meghívják a következő szintű edzőtáborba, amit a tartományi bírói testület szervez, hogy ki tudja választani a jövő generáció legtehetségesebbnek vélt tagjait. Jól sikerült a tesztverseny, hiszen mindkét eseményen részt vehetek majd, ami óriási siker az életemben. Nehéz lenne megfogalmaznom, mennyire izgatottan várom a továbbiakat. A helyzet az, hogy itt nincsenek annyira szétválasztva a szerepek, mindenki egyszerre vezet és vonalaz is. Olyan persze van, hogy egy idő után valaki elkötelezi magát vezetőbírónak, és akkor vonalazással már nemigen foglalkozik. Nekem mindkét szerepkör nagyon tetszik."

De a munka után ismét tanulás következik, merthogy az ELTE-n májusban pótolni kell a hiányzó vizsgákat. Kovács Balázs kinti sikerei ellenére sem akar elszakadni az itthoni hokitársadalomtól. "Nagyon fontos számomra a magyar jégkorong. Mind emberileg, mind szakmailag nagyon sokat kaptam tőle, amit nap mint nap használni és kamatoztatni tudok idekint is." A két térség jégkorongja közötti különbségről ez a véleménye: "Minden a kisebb pályaméretből adódik. Mivel az amerikai és kanadai pályák sokkal kisebbek, a játékosoknak jóval kevesebb idejük van a korongot átvenni, passzolni, mert azonnal jön az ütközés. És az ütközés mindig jön. Ezért alakult ki a dump and chase játék, a fizikai, ütközős, gyors kanadai stílus. Egyszerűen nincs idő gyönyörű cselekre, legfeljebb csak az extra képességű játékosoknak egyszer-egyszer. "

A fiatal bíró kérdésünkre, miszerint meddig tud eljutni az észak-amerikai ranglétrán, így válaszolt: "A profikarrier a nagy álmom, de hosszú út vezet odáig. Szerencsésnek érzem magam, mert megismertem egy profibírót is. Ő jelenleg az NHL-ben dolgozik. Sokat mesélt a világ legjobb bajnokságáig vezető útról, egy NHL-es játékvezető életstílusáról. Az NHL felé komoly lépcsőfokot jelent a kanadai juniorliga, a CHL bármelyik bajnoksága (OHL, WHL, QMJHL). Rengeteg WHL-bírót ismerek, ők inkább a félprofi kategóriába tartoznak. Már ez is egy sajátságos, nagyon érdekes világ."

16 komment

Címkék: játékvezetők kovács balázs

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gratulálok! További sok sikert neki mindenhez!
Jó néhány évvel ezelőtt, Balázs velem fújta az első meccsét a Kisstadionban. Gondot okozott a tilos felszabadítás, és még sok egyéb más szabály alkalmazása. Nem volt egyszerű az a meccs. Lelkes volt azonban , jól korcsolyázott, hajlandó volt nézőként,de bírói szemmel nézni utánpótlás meccsek tucatjait. Elegáns , hosszú lábainak köszönhető, könnyed stílusú korcsolyázása, valamint most már profi szabályismerete, fiatal kora, a legnagyobb reményekre predesztinálja Őt. Legyen híresebb, mint az általam igen tisztelt Schell Laci!
Én is csatlakozom az előttem szólókhoz!
Gratulálok Balázsnak az eddig elért sikerekhez és kívánom, hogy Ő legyen az első magyar NHL-es játékvezető.
Úgy tudom, a testületből mások is kacérkodnak a gondolattal, hogy a tengeren túlon fejlesszék tovább tudásukat, amit később itthon kamatoztathassanak.
Szerintem a JT-nek illetve a szövetségnek mindenképpen érdemes lenne támogatni valami olyan program létrehozását, hogy a tehetséges játékvezetőket külföldi bajnokságokba delegálják. Ez ugyebár Gebei Péter esetében nagyon bejött, de lehet érdemes lenne más bajnokságok felé is nyitni, főleg a fiatalok körében. Fontos lenne a játékvezetést is felhúzni az A csoport szintjére, mert abból, mind a szövetség, mind a csapatok csak nyerni tudnának.
Van néhány tehetséges játékvezető, de csak úgy lesz belőlük Gebei vagy Kovács Balázs szintű bíró, ha megfelelő hátteret biztosítanak nekik, mert sajnos nem mindenkinek adatik meg a kanadai háttér vagy a válogatott múlt.
Úgyhogy hajrá!!
Ennyi Balázs... Csak így tovább! Együtt jártuk végig a dolgot, remélem majd együtt fejezzük be :)
De jó lenne, ha itthon vezetne mérkőzést. Akkor nem kellene a teli sörös műanyag korsómat hozzá vágni a korláthoz, ha teljesen szabályos szituációnál ítél rosszat a játékvezető és utána csak annyit mond bocsi
@malibuhc: szó mi szó, neked is jót tenne egy kis külföldi rutin egy erős bajnokságban :) Kívánom, hogy összejöjjön!
Gratulalok, ez nagyon nagy dolog.

Ami a jatekvezetoket illeti, nagyon nagy hatranyban vannak a csapatokkal szemben es ez neha meg is latszik a merkozeseken. Amig ugye egy profi csapat napi 2-3 alkalommal edz addig egy jatekvezeto heti ket alkalommal, talan haromszor huzza magara a korcsolyajat de akkor sem nagyon tudjak a meccsszituaciokat gyakorolni...
Sajnalatos modon ezt nagyon sokan elfelejtik es ahogy az oreg Borsodbol szarmazo hokis:) is mondta, a soros poharak repkednek...

Ezen nagyon nehez valtoztatni...

Megegyszer gratula Balazsnak, ez nagyon nagy szo.

Kovago Kristof
Kedves Balázs!
Gratulálunk az eredményhez és további sok sikert kívánunk Dunaújvárosból!
@pokerface: Ismerjük mi egymást, vagy csak Te engem? :) De köszönöm a bizalmat, hátha összejön, de sajnos ez nem csak rajtam múlik.
Sok sikert, Balázs!

megvan még a régi lábszárvédőm? :)
Abban te vagy a harmadik generációnyi jv., de nem gondoltam, hogy ilyen magasra jut :)

Ügyes légy!
P
Az Oldspieler elmondhatja magáról hogy egy meccsen jobban vezetett a K.Balázsnál.
Amúgy láttam Balázs első meccsei közül néhányat, azt a riadt arcú kisfiut nem felejtem soha.
@Iceblack: Nem szeretnék kérkedni ezzel a megállapításoddal. Balázs olyan adottságokkal rendelkezik, mint alázat , megfelelő méret, elegancia, profi, gyors, határozott szabály alkalmazás, amely tulajdonságokkal kapcsolatban, én magamra nézve, csak az elsőt említhetném.
@malibuhc: igen, az előbbi verzió a jó :)
@pokerface: Szóval közös ismeretség, honnan?
süti beállítások módosítása