HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

MacCallum: Megtisztelő lenne a felkérés

2009.03.30. 11:40 hokikori

Amit a legjobban szeretek a magyar jégkorongban, az a szurkolók szenvedélyessége, mondta blogunknak a dunaújvárosiak vezetőedzője. Szezonértékelő sorozatunkban a bajnok Alba Volán edzője, Énekes Lajos és az UTE-tréner Pék György után a harmadik helyezett Dab.Doclerhez és első emberéhez, a kanadai Jonathan Patrick MacCallumhoz értünk. Garantáltan rengeteg érdekesség következik tovább után.

A szakember nyár végén érkezett, Vladimir Matejov mögött másodedzői státust kapott. A szlovák és a kanadai tréner október elején helyet cserélt, JP szemléletváltásról beszélt. December közepétől egyedül folytatta a munkát, Matejov mester elhagyta Dunaújvárost. A szezonban hullámzó teljesítményt nyújtott a Dab, de az edzőről csak jókat hallottunk. Játékosok, vezetők, szakemberek dicsérik. Tudása sokrétű, a csapatjáték mellett remek személyi edző, nagyon sok kanadai jégkorongozó fizikai és kondicionális felkészítője.

– Mikor utazik haza Kanadába?

– Május elején térek vissza hazámba. A nyári időszakban húsznál több jégkorongozót edzek majd , az U16-os játékosoktól az NHL-esekig több szinten. Két sportoló, akiket 14 éves koruk óta edzettem, tavaly írta alá első NHL-szerződését. Közel tíz éve edzek hokisokat a szezonon kívül.

– Megtudhatjuk, ki ez a két fiú?

Brad Marchand és Andrew Bodnarchuk. (Marchandot láttuk a 2008-as pardubicei juniorvébén, és el voltunk tőle ájulva. A kétszeres junior-világbajnok csatár helyet is kapott akkortájt a jövő sztárjairól szóló összefoglalónkban – F. K.). Mindkettejüket a Boston Bruins draftolta 2006-ban. Jelenleg a farmcsapatban, a Providence Bruinsban szerepelnek, remek szezonjuk van az AHL-ben.

– Mikor jön vissza Magyarországra?

– Augusztus közepén, az edzőtábor kezdetére Dunaújvárosban leszek.

– Mikor kezdik a felkészülést a következő szezonra?

– Már elkezdtük. A játékosok maguk felelnek azért, hogy elvégezzék azt az intenzív nyári edzésprogramot, amelyet az elmúlt hónapok során összeállítottam. Szerencsésnek mondhatják magukat, hogy új edzésközpont áll rendelkezésükre a programhoz.

– Távollétében hogyan tartja a kapcsolatot a csapatával?

– Amint a játékosok elkezdték a program izomtömeget növelő részét, hetente két-három alkalommal kell e-mailt küldeniük nekem az eredményekkel. Ha további kapcsolattartásra lesz szükség, Skype használatával meg tudjuk oldani. A csapat néhány veterán tagjának segítségével fogom figyelni a többiek munkáját.

– Igaz, hogy Magyarországon eddig még ki nem próbált kanadai módszer szerint készül fel a csapat? azaz egyéni edzésterv alapján, önállóan alapoznak a játékosok?

– Mivel minden játékos számára ez az első ilyen alkalom, az edzésprogram még mindenki számára ugyanaz lesz. Tulajdonképpen a legtöbb NHL-csapat így edzi a játékosait szezonon kívül. Ha nincs jelentős probláma a testsúllyal, akkor mindenki számára ugyanaz az edzések célja: erősebb jégkorongozóvá kell válniuk. A játékosokhoz két edzőpartnert jelölünk ki az edzőtermi napokra. Amikor nem edzőtermi edzések vannak, a csapat együtt edz, ezzel is javítjuk a versenyképességüket.

– Ha szabadon dönthetne, a mostani 20-25 játékos közül hány maradna jövőre is?

– Örülök annak, hogy a következő szezonra minden magyar játékosnak van szerződése a csapattal. Úgy érzem, ezek a játékosok képezik a kemény magot, amely köré építhetünk. A csapatunk versenyképességének javítása érdekében azonban kell olyan új embereket keresnünk melléjük, akik segíthetnek.

– Hány játékossal volt maradéktalanul elégedett?

– A csapat minden tagjának erőfeszítéseivel elégedett voltam. De tudom, hogy sok fiatal játékosnak még mindig van hová fejlődnie. Az idei nyári felkészülés a megfelelő irányba tett jelentős lépés lesz számukra.

– Gondolkodik új játékosok igazolásán? A Mol Liga csapatainak soraiból vagy külföldről?

– Próbáljuk megteremteni az anyagi feltételeket a légiósok leigazolásához. Örülnék, ha ezek a játékosok Kanadából jönnének. Sok nagyszerű játékos van az alacsonyabb professzionális ligákban és az egyetemi bajnokságokban, akik még nem tudják, hogyan és hol kezdjék profi európai karrierjüket. Ebben tudok nekik segíteni. A Mol Liga remek terep lehet ahhoz, hogy kipróbálják magukat az európai jégkorongban, itteni tapasztalataik hasznukra válnak a későbbiekben.

– Milyen tulajdonsággal rendelkező idegenlégiósok maradhatnak meg, illetve kerülhetnek be a csapatába?

– Meghatározó játékosoknak kell lenniük. Minden meccsen meg kell látszania a jelenlétüknek az eredményben. Ez jelentheti azt, hogy sok pontot szereznek, hogy helyzetbe hozzák a sorukban lévő csapattársaikat, vagy hogy minimális szinten tartják a kapott gólok számát. A légiósoknak fontos szerepük van a többiek fejlesztésében is. Ha egy kipróbált idegenlégiós csatárt teszünk két fiatal magyar mellé, annak azt kell eredményeznie, hogy nő a magyar játékosok teljesítménye és önbizalma is.

– Milyen képet kapott a magyar jégkorongról, a magyar jégkorongkultúráról?

– Nagyon nagy hatással volt rám az itteni jégkorong színvonala. Úgy érzem, megvan a fejlődéshez szükséges szilárd mag a játékosok és a szurkolók között is. A magyar jégkorongszövetség sok pozitív megmozdulásának voltam szemtanúja. Akikkel a szövetségből találkoztam, mind a jégkorong fejlődését tartják szem előtt, törekednek arra, hogy jobbá tegyék. Ezt mutatja az is, hogy nyitottak mások véleményére. Amikor a szövetségtől megkérdeztek valamiről, mindig tisztelettel fogadták a véleményemet, és komolyan is vették. Az egyik, amit a legjobban szeretek az itteni jégkorongban, az a szurkolók szenvedélyessége. Kanadában csak az igazán fontos mérkőzéseken van nagy szurkolás, de itt, Magyarországon a szurkolók mindig hangosak, és elismerik a jégen mutatott teljesítményt. Akár hazai jégen vagyunk, akár vendégként szereplünk egy másik arénában. Ilyen szilaj szurkolótábor előtt mindig öröm játszani és edzőnek lenni. Ezt az elképesztő lelkesedést szeretném visszavinni Kanadába is.

– Hogy tetszett a Mol Liga, majd az OB I. színvonala?

– Mindkét liga nagyon jó. Az egyetlen változtatás, amelyet szívesen látnék, az, hogy az igazolt idegenlégiósok számát korlátozzák, ne pedig a mérkőzésre benevezhető játékosokét. Öt idegenlégiós nagyon jó szám, lehetővé teszi a helyi, tehetséges játékosok fejlődését, és közben a játék színvonalát magasan tartja. Ha a csapatok anyagilag megengedhetik maguknak, hogy ötnél több idegenlégióst foglalkoztassanak, a saját fiatal játékosoktól veszik el a lehetőséget. Az országos ligák első és legfontosabb céljának annak kell lennie, hogy a helyi tehetségeket a lehető legmagasabb szintre fejlesszék.

– Milyen a játékosok hozzáállása általában?

– Úgy gondolom, hogy a játékosaim Dunaújvárosban minden helyzetben csapatként, profin állnak helyt. Megvan bennük a tanulási vágy és az elszántság, hogy jobbak legyenek. Edzőként ez kitűnő munkakörnyezetet biztosít.

– Jövőre miben és mennyivel lesznek jobbak azok a dabos fiatalok, akik a válogatottban szeretnének játszani?

– Úgy gondolom, a legnagyobb fejlődés a fizikai állóképességükben lesz. A megnövekedett fizikai erő egyik legfontosabb eredménye pedig a megnövekedett magabiztosság.

– Ha önnel csinálják végig az előző felkészülést, előrébb végeztek volna?

– Azt hiszem, hogy bármelyik csapat, amely komolyan elkötelezi magát egy koncentrált szezonon kívüli edzésprogram mellett, jelentős javulást érhet el összteljesítményben. A múltban hiányzott ez a fajta irányítás és edzői szakértelem, de ezek a tényezők most sokat fognak javulni.

– Bepillantást nyert a magyar utánpótlásképzésbe is. Mi a véleménye a fiatalokról, kiváltképp a kölyökkorosztályról?

– Rövid tapasztalatom az U14-es programmal kapcsolatban igen pozitív volt. A játékosok megmutatták, hogy javítani akarnak a jégen elért teljesítményükön. Szerintem a sportág számára az a legnagyobb kihívás, hogy a résztvevők számát minden szinten növelni, a fiatalabb korcsoport edzői színvonalát javítani kell. A fiatal játékosoknak olyan edzőkre van szükségük, akik a sportot számukra is élvezetessé teszik, ugyanakkor meg tudják tanítani nekik a játék lényegét.

– Van beleszólása a saját klubján belül az utánpótlásképzésbe?

– Néhány ifjúsági korú játékos is részt vesz a nyári edzésprogramban.

– A klubon belül a különböző korosztályos szakedzők összedolgoznak, a korosztályok közötti szakmai munka koordinációja megfelelő?

– A következő szezonra megállapodtunk a rendszeres megbeszélésekről a szakedzőkkel, eszmét cserélhetünk és segíthetünk egymásnak a játékosok fejlesztésében. Amikor a csapat fejlesztése a téma, jól tesszük, ha több véleményt is meghallgatunk.

– Felkérés esetén vállalna szerepet valamely korosztályos magyar válogatottnál?

– Ha a jégkorongszövetség felkérne, megtiszteltetés lenne valamelyik korosztályos válogatott edzőjeként dolgoznom.

14 komment

Címkék: dab.docler maccallum

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szimpatikus edző, szimptaikus nyilatkozat.
Hajrá JP! Hiszünk benned!
Phű, ez nagyon jól hangzik! JP is meg az is, hogy ilyen stabil a DAB: "Örülök annak, hogy a következő szezonra minden magyar játékosnak van szerződése a csapattal"... Ez nagyon jól hangzik!!!
Irígylésre méltó a DAB helyzete, hogy már most ilyet tudnak mondani - persze tudom-tudom: nem irígykedni kell, hanem utánuk csinálni.
Csak reménykedem, hogy a többi klubnak is rendeződik a helyzete, és szeptemberben újra erős bajnokság kezdődik.
Ez tenyleg egy szimpatikus nyilatkozat es sok sikert neki es a DAB-nak is a kovetkezo szezonra remelem hogy jo kis meccseket jatszunk majd a MOL ligaban . . . nem tudom miert de valami azt sugja nekem hogy a DAB minimum elodontot fog jatszani a MOL ligaban de akar meg dontos is lehet
"Öt idegenlégiós nagyon jó szám, lehetővé teszi a helyi, tehetséges játékosok fejlődését, és közben a játék színvonalát magasan tartja."
Nagyon helyes gondolat, pl. a svájci, osztrák liga a légiósok nélkül szerintem nem lenne olyan erős.
Volt pár nem várt vereség a szezon során, de szerintem ennek a csapatnak a JP a legmegfelelőbb edző. Remélem még jópár évig nálunk fog maradni.
Szimpatikus edző, szimpatikus interjú.

Én már a szezon közben is mondtam, hogy szerintem a DAB-nak jobb a játékosanyaga, mint az Újpestnek, de talán még a Starsnál is. Ha fejlődnek állóképességben, izomzatban, nagyon sokat ki lehet hozni ezekből a srácokból! Szerintem ő ki is fog! Ugyanis Galaniszék jobb játékosok 21 évesen, mint amilyenek Ladányiék voltak ugyanennyi idősen! Sok sikert hozzá!

És jövőre Újpest - Dunaújváros OB I-es döntőt :-D

HAJRÁ LILÁK!!!
A múltkor volt egy video arról a sajtótájékoztatóról amikor meghosszabbította a szerződését. Akkor is azt írtam, hogy nagyon Cortinára hasonlít a stílusa, most is ezt érzem. Nem tudom, hogy minden kanadai hokiedző ilyen, vagy csak nekünk van oltári szerencsénk?
Sziasztok ! A véleményemet már megírtam róla amikor az Újváros bronzérméhez gratuláltam ! Hiteles EMBER , a fehérvári fakóhoz is egy ilyen elkötelezett kellene ! Kedves Jégkorongszövetség , kérjék már fel mondjuk a juniorokhoz kapitánynak ! Esetleg abból az edzéstervből is szívesen mazsoláznék ha lehetne ! Sok sikert és jó pihenést kívánok NEKI !
@pengekettő: én azért megvárnám a felkérésekkel a köv. szezon végét. JP nagyon szimpatikus és minden jó, amit mond, de én jópár duncsi meccset láttam már az ő vezetése alatt, és... hát... maradt hiányérzetem, nem kevés. Sőt, emlékezetem szerint az újvárosi szurkereknek is. És az nem a kondival volt kapcsolatban.
Szóval előbb nézzük, mire elég, mikor az alapozástól ő viszi az egészet, és majd csak aztán kérjük kapitánynak.
id. Azari évértékelője a DAB honlapon:
dabdocler.hu/hirek/0330azari/
@pengekettő:
"az edzéstervből is szívesen mazsoláznék ha lehetne"
Ha tényleg érdekel az edzésterv pár láda sörrel megvesztegethetö vagyok:)
süti beállítások módosítása