HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Fontos, hogy most ne a jég szagát érezzék

2009.03.23. 19:58 F. Kapus

A magyar bajnok edzőjével visszatekintettünk, elemeztünk, összefoglaltunk, előre néztünk az OB I.-döntő után. Megtudtuk, hogyan alakul a csapat és a válogatott programja, mennyire elégedett Énekes Lajos a Volán-játékosokkal, mit tervez a következő szezonra, és azt is, hogyan ünnepelte a csapat a tizedik aranyérmét.

A héten minden Alba Volán-játékos teljes pihenőt kapott. A jégidő az edzések eredeti időpontjában bármelyik játékosnak rendelkezésére áll, ha csúszkálni szeretne, de ezt most nem várják el. A csapatot három részre lehet osztani. A légiósok napokon belül hazarepülnek. A magyar válogatott keret tagjai jövő héttől megkezdik a világbajnoki felkészülést. Azok a magyar játékosok, akik nem kapnak meghívót a nemzeti szelekcióba, a farmcsapattal vezetik le a szezont.

Énekes Lajos megbízott vezetőedző Ted Sator menesztése után tudta, nem vállal könnyű szerepet, ha elfogadja a csapat szakmai vezetésére vonatkozó alkalmi felkérést. De mint harminc éve mindig, most is ott segített, ahol a fehérvári hokinak szüksége volt rá. Hálátlan szerepkörbe került, amiből csak vesztesen jöhetett volna ki, nyertesen nemigen. Akármilyen mértékben tarolt volna a Volán a rájátszásban, azt úgyis a dolgok rendjének, na és Sator mester hagyatékának tulajdonította volna a hokiközvélemény.

Indokoltnak tűnt, hogy megkérdezzük, megbánta-e. "Nem, semmiképpen. Hiszen a tizedik bajnoki címét ünnepelhette a csapat. Ez utólag jó fényt vetít a menet közbeni eseményekre is. A tízből kilenc aranynak én is részese voltam. Kétszer játékosként lettem bajnok, hétszer edzőként, vezetőedzőként pedig először. Ez az egyik pozitív része a dolognak. A másik, hogy legalább a végére sikerült úgy összeszedni a társaságot, ahogy az elejétől kellett volna. Természetesen az egy mérkőzés elvesztése árnyékot vet a produkcióra, kis pozitívum, hogy így itthon ünnepelhettük a bajnoki címet."

A Volán edzője elmondta, hogy az utolsó két mérkőzésre összeszedték magukat a játékosok. Ezekkel a teljesítményekkel ha az EBEL-mércét nem is ütötte meg a csapat, de a fegyelem és a játékfelfogás tekintetében visszatért a helyes útra. Ezekben a szegmensekben olyan volt, mint amilyennek mindig lennie kell, kellene. Minden játékosnak meg kell értenie, hogy ez a fejlődés egyetlen járható útja.

Énekes Lajos hozzátette, az ez évi bajnoki döntő színvonalában és erősségében jobb és nehezebb volt, mint a tavalyi HC Csíkszereda elleni. "Ez örömteli és így van rendjén. Látszik, hogy míg mi az EBEL-ben harcolunk a magyar jégkorong hírnevéért, addig idehaza kemény munka folyik. Javulnak a csapatok, és vannak játékosok, akik folyamatosan fejlődnek. Az UTE alázatra nevelte hokisainkat, ez nagy pozitívum."

Ha edző akarsz maradni, akor soha senkivel nem lehetsz elégedett maradéktalanul, mert mindig fejlődni kell, válaszolt Énekes Lajos arra a kérdésünkre, hogy a keretből hányan vannak, akiknek szezonbeli teljesítményével teljesen elégedett. "De nem akarom megkerülni a választ. Előbb ketté kell választani a kérdést. Vannak a rutinos, ámde idősebb játékosok, és vannak a fiatalok. Az idősebb hokisok túl nagy dolgokban nem tudnak fejlődni, de az elmúlt két év mutatja, hogy azért van, amiben mégis. A fiataloknak viszont évről évre nagyobbakat kell javulniuk még jó ideig, ha előre akarnak jutni. Fizikailag és mentálisan sokat fejlődtek. Ha számszerűen fejezném ki, 8-10 ember szezonjával lehetek maradéktalanul elégedett. A többiek is megfelelőt nyújtottak, legfeljebb 4-5 olyan hokis van a keretben, aki csalódást okozott olyan értelmében, hogy összességében jóval többet vártam tőlük."

A bajnoki döntő ötödik meccse után jelentős ünneplés kezdődött a székesfehérvári csarnokban. Jó volt látni, hogy az öregek is mennyire örülnek zsinórban elért sokadik aranyérmüknek, felszabadultan ünnepeltek a légiósok és a fiatalok is. "A mérkőzés után még két-három óráig a pályán maradt a csapat, és együtt ünnepeltünk a szurkolókkal. Aztán közösen elmentünk egy szórakozóhelyre, ahol először külön teremben zártuk le a szezont, majd az addig egy másik helyiségben tartózkodó szurkolókkal összefutottak az események szálai."

Nyilvánvalóan nemcsak a kiadós mulatozás miatt kaptak pihenőt egész hétre játékosok, hanem szakmai okok miatt is. "El kell felejtsék a jeget egy kis időre. A légiósok hazamennek, egyénileg vezetnek le, profik játékosok, megoldják ezt a feladatot. Akik áprilistól munkához látnak a válogatottnál, azok számára fontos, hogy a héten ne a jég szagát érezzék, mert utána ismét tartósan lesz benne részük bőven."

Már a világbajnokság utáni program is összeállt Énekes Lajos fejében. Ehhez még legalább két feltételnek teljesülnie kell. Egyrészt ha addig meglesz az új vezetőedző, akkor az ő szava dönt ezekben a kérdésekben. Másrészt pedig az is feltétel, hogy Énekes maradjon a segítője. "Munkaviszonyom az Alba Volán SC-nél van, minden évben szóbeli megállapodás alapján nevez ki a vezetőség edzőnek a nagycsapat mellé. Ilyen értelemben a megbízatásom lejárt. Én nem tervezek váltást, remélem, az egyesület sem. Amennyiben maradok a poszton, és a majdani vezetőedző is egyetért velem, május végétől 5-6 hetes száraz alapozást végzünk, amit kis nyári pihenés követ. És akkor július végétől újra begyújtjuk a rakétákat, és készülünk az EBEL-szezonra. Remélhetőleg addigra minél nagyobb százalékban itt lesznek a jövő évi légiósaink is."

Végezetül a szakember köszönetnyilvánításának adunk teret. "Sok köszönet jár szurkolóinknak, a rengeteg támogatónak, kicsiknek, nagyoknak egyaránt, a különböző ügyekben segítőknek, a játékosoknak és kiemelten a hozzátartozóiknak, mert egy ilyen EBEL-szezonban nem egyszerű a családi élet. És köszönjük a média kiemelkedő érdeklődését, általuk is sok emberhez jutott el a hírünk és a magyar jégkorong híre."

19 komment

Címkék: énekes válogatott alba volán ebel ob i.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Teljesüljön minden kívánság, és lássunk újra egy remek fehérvári szezont! A pihenőt megérdemlik a srácok, csak kicsit messze van még szeptember huszonakárhányadika...:)

HAJRÁÁÁ VOLÁÁÁN!!!
"Remélhetőleg addigra minél nagyobb százalékban itt lesznek a jövő évi légiósaink is" Ezek szerint egyik légiós sem marad, sok sikert nekik...köszönjük.
Megnéztem felvételről a meccset és fenntartom: a légiósainkat meg kellene tartani. A szurkolók többnyire elfogadták és szeretik őket, az első -összeérős - év megvolt, egy remek edzővel és alapozással sokra vihetnénk. Nekem mindenikük hiányozna, ha nem lenne. Aki ennyire önfeledten tud örvendeni egy-egy gólnak, mint tették azt a srácok tegnap, az megérdemli, hogy ne zsoldosként tekintsünk rá, aki jön, majd eltűnik nyomtalanul. A magyar srácainknak így vagy úgy meg tudjuk köszönni a sok örömöt, amit okoztak-okoznak, mert állandó visszatérők az életünkben. Sajnálom, hogy egy bannerrel nem tettük ezt meg a külföldieinknek is, őszintén remélem, hogy nem történt pótolhatatlan múlasztás.

Hajrá, Volán!
ajánlom az utolsó bekezdést Timinek, valóban nem lehetett egyszerű... :-)
@FrankK: az éppen akadályoztatott f. kapus kolléga helyett kommentelek: szó sincs róla, hogy a fehérváriak egyetlen légióst sem szeretnének megtartani a jelenlegiek közül. ha netán pontatlanul fogalmaztunk, akkor most pontosítunk: az a cél, hogy a megjelölt időre a jövő évi légiósok lehetőség szerint már meglegyenek, minél nagyobb arányban. a tervek szerint lehetnek köztük újak is, de lehetnek régiek is
Valamelyik interjúban Id. Ocskay Gábor mondta, hogy ha rajta múlik 2 légiós marad. Én személy szerint Martz, Guerreiro, Byström hármassal maximálisan elégedett voltam, őket szívesen látnám jövőre is a volánban.
Vas János mikor érkezik?
Jövőre legyen még jobb szezonja a Volánnak!

Kicsit OFF:

Sajnos Nagy Gergő szavazása ügyében nem állunk túl jól (=nem vezetünk). Úgyhogy az illetékeseknek szeretném felhívni a figyelmét, hogy újra kellene egy cikk erről hátha az meglódítaná a szekerét. Talán még a címlapra is ki lehetne csempészni úgy talán egy-két hoki iránt kevésbé érdeklődő ember is rákattintana. Volt már hasonló felhívás amikor a világ legszebb pénzérméjére lehetett szavazni (és meg is nyertük), szóval szerintem ez is belefér. Csak egy ötlet volt.

Hajrá Volán!
Hajrá Hoki!
Nekem egész nap a 15 perces várakozást írja ki!
Részben OFF, de ajánlom mindenkinek figyelmébe, hogy az IIHF is főoldalán hozta a Volán bajnoki címét:

www.iihf.com/home-of-hockey/news/news-singleview/hash/be88628d98/article/alba-volans-dynasty-goes-on/955.html
Nem hiszem el már 4%!!!!!!!!!!Több ismerősömnek sem sikerült velem együtt ma érvényes szavazatot tolni,nekik is a 15perces duma van ott!!!
@rol71: Nekem is ez volt ma, de már működik újra szóval nyomni kell, nincs megállás!!!
Labancoknak tuti működött, ekkora különbség másképp nem lehetne!!Érdekes már csökkent is a hátrány!!
Vb felvezetésként a sport tv nem adja le véletlenül a tavalyi CAN-RUS finálét, és a magyar-ukrán meccset?:))
OFF: Az új Sport tvs spotot meg lehet tekinteni valahol? Írta valaki, hogy van már. Köszi előre is!
Nagyon szeretném, ha tovább folytatódna a sikeres munka Székesfehérváron! A légiósaink maradásában (és marasztalásában) én is bízok! Személyes kedvencem Jason és Andreas, de remélem a többiek is maradnak. Egy erős kezű, ügyes edzőre lenne még szükség, aki Lajossal vállvetve tovább viheti csapatunkat a sikeresen megkezdett úton. Végezetül pedig a szponzorokra és arra a lelkes közönségre, aki az egész szezon során ott volt a csarnokban és kiállt a csapatért jóban s rosszban!

Jó pihenést Fiúk!
@rol71: ne a direktlinkről kattintsatok, hanem a címlapról pl.
@kerusz: onnan kattintunk, de hidd el, tényleg nem tudunk sokszor szavazni.

ON
süti beállítások módosítása