HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Sikeres fiatalok hetedhét országból

2009.03.14. 22:36 hokikori

A hazai bajnokságokon kívül több A csoportos országban is játszanak a magyar U18-as és U20-as válogatott kerettagjai. Vannak híreink mindenfelől, névsorolvasást tartunk. Öt ország, tizennégy játékos, rengeteg gól, még több gólpassz. Van, aki bajnok lehet.

Oroszország

Ritka, hogy az orosz utánpótlás-bajnokságban az utódállamok fiataljain kívül más nemzet képviselői is szóhoz jussanak. Galló Illés személyében Magyarország mégis képviselteti magát a világ egyik legerősebb ifjúsági bajnokságában. A Belije Medvegyiben már több mint három éve az első két sor valamelyikének tagjaként produkál ponterős játékot.

A csapat eddig kétszer szerepelt az összoroszországi döntőben. Ez évben a lehető legkisebb különbséggel csúsztak le a moszkvai régió első helyéről, így elestek az aranyéremért folyó párharctól. A csapat a bajnokság utolsó fordulójáig a Moszkva-bajnokság élén állt. Olyanokat vert meggyőző fölénnyel, mint a CSZKA, a Dinamo vagy a Szpartak Moszkva. A Krilja Szovjetov azonban sötét körülmények közepette megfosztotta Galló Illéséket a nagydöntő lehetőségétől.

Először is eltiltották az edzőjüket, amiről nem küldött a szövetség értesítést. A 6 mecccses eltiltás a juniorligára vonatkozott, és azóta le is telt, igaz, az edző ott volt az ominózus mérkőzéseken, mert nem tudta, hogy nem lehetne ott. A záró körben a Krilja Szovjetov ellen egy pont is az összorosz döntőt jelentette volna Gallóéknak. A szezonban eddig 4-5 góllal verték vetélytársukat. A találkozóra készülődött a csapat, amikor a bírók egyszer csak az eltiltott edző jelenléte miatt játék nélkül 5-0-val a Kriljának írták jóvá a meccset. Így pontazonosság alakult ki a két csapat között, ezért másnapra végső mérkőzést írtak ki közöttük. Az edzőjét nélkülöző Belije Medvegyi 4-3 arányban alulmaradt ellenfelével szemben. Így a magyar csatár és csapata nem jutott tovább, a második helyen végzett. Galló Illés ebben az idényben is csapata és a bajnokság egyik legponterősebb játékosa volt, és kiváló plusz-mínusz mutatóval is büszkélkedhet.

Ausztria

Az U17-es bajnokságban már az érmekért játszanak a csapatok. Fekti Ádám, a Red Bull Salzburg támadója az osztrák bajnokság harmadik helyéért küzd. Az első találkozón jelentős győzelmet aratott csapata. Az U20-as korosztály döntőjében Somogyi Balázs, Kiss Dávid, Hetényi Péter és Kóger Dániel villog a Red Bull Salzburg csapatában a Klagenfurt ellen. Az első meccset odahaza megnyerték, e hét végén bajnokok lehetnek, ha ismét győznek. Fekti Ádám is szerepelt a juniorok között szezon közben.

Svájc

A helyi ifjúsági bajnokság, a Novizen Elite egyik döntőse már ismert. Az SC Bern Future söpréssel győzte le 3-0-ra az EHC Biel-Bienne Spiritet. A másik ágon Hentes Kristóf csapatával, a Kloten Flyersszel szemben 2-1-es előnyt harcolt ki a Zürcher SC, de szombaton egyenlítettek Hentesék. Még a hét végén felteszik a fiatalok az i-re a pontot. Hentes Kristóf az első elődöntőn a győztes gólt szerezte meg csapatának, és a negyedik találkozón is lőtt egy gólt. Függetlenül a további szerepléstől, vezeti csapata kanadai táblázatát, és bár a liga hivatalos ponttáblázata egyelőre nincs közzétéve, joggal feltételezzük, hogy a svájci korosztályos gólvágók között is az élmezőnyben foglal helyet. Az utóbbi hetekben három alkalommal a juniorcsapatban is lehetőséghez jutott. Ezt meg is hálálta, hiszen két mérkőzésen is gólt lőtt.

Svédország

Bartalis István az U20-as bajnokságban az IF Troja/Ljungby csapatát erősíti, és noha a szezonja nehezen indult, majd menet közben sérülés miatt is hiányzott a csapatából, a bajnokság második felére feljavult, 12 mérkőzésen szerzett 7 gólja és 5 asszisztja egypontos átlagot eredményezett a rájátszásban. Ezzel csapata 4. legponterősebb játékosa lett. A végső rájátszást érő helyhez egy árva győzelemnyi pont hiányzott. Juniorválogatott csatárunk egy kapus és egy védő társaságában az osztályozó mérkőzések előtt a helyi szabályok keretein belül lejátszott az U18-csapatba is, ahol négy mérkőzésen közel kétpontos átlagot csinált (5+2). A Troja csapata a lezárt idényben Bartalis Istvánt választotta a korosztályában legtöbbet fejlődött játékosnak.

Hári János 18 éven aluli csapata, a Färjestads BK a helyosztó előtti csoportkört az alapszakaszhoz hasonlóan megnyerte, így harcban áll a bajnoki aranyéremért. A magyar játékos továbbra is csapata és a bajnokság legeredményesebbjei között van. A középszakasz 14 mérkőzésén 7 gólt lőtt, 9 gólpasszt adott. Mind Bartalis, mind Hári úgy büszkélkedhet csapata egyik legjobb teljesítményével, hogy még a következő szezonban is ugyanebben a korosztályban vitézkedhet.

Szlovákia

Az Extraliga U18-ban két csapatban is játszanak magyar jégkorongozók. Ugyan a mostani ifjúsági válogatottnak nem tagja Pilcsik Tamás, de érdemes megemlíteni, hogy a korábbiakban kerettag csatár hosszú sérülés után ismét készen áll a bizonyításra. Ahogyan arról blogunkat informálta, a múltbeli sérelmeken felülkerekedve újból magára szeretné ölteni a válogatott mezét. Erre ebben a szezonban már nem lesz módja, de nem adja fel. Pilcsik Tamás a HK Gladiators Trnava csapatában játszik, eddig 8 mérkőzésen 1 gólt lőtt, 2 gólpasszt adott, plusz 3 a plusz-mínusz mutatója.

A káposztásmegyeri starsos fiatalok a szlovák együttműködés keretében a pozsonyi HK 99 Ruzinov Bratislava csapatába delegáltak három játékost, akik komoly erősítést jelentenek a jelenleg utolsó előtti helyen álló csapatnak. Tekintettel arra, hogy Németh Attila az utóbbi időben már az NZ-Stars felnőtt csapatában is kap szerepet, mindössze 5 alkalommal lépett jégre a szlovák legfelső ifiligában. Nemes Benjámin 16 meccsen produkált meccsenkénti 1,32 pontos átlagot (12+9), ezzel holtversenyben élen áll a házi ranglistán. Hardi Richárd ugyancsak dobogós a maga 17 mérkőzésén elért 1 pontos átlagával (3+15 pont). Nemes és Hardi Henteshez hasonlóan  egy-két évvel idősebbek között játszik.

Dancsfalvi Norbert a juniorbajnokságban szerepel a HC Kosice színeiben. 50 mérkőzésen 12 gól+18 gólpassz a mérlege, azaz 30 pont a produkciója az alapszakaszban. A kassai csapat a nyolcadik helyen végzett, így a tabellaelső Dukla Trencinnel kellett volna megbirkóznia. A két nyert mecsig tartó negyeddöntőt 2-1-re a trencséniek nyerték, mindenki hozta az otthoni mérkőzését. Amikor a második meccset Kassán megnyerték Dancsfalviék, a magyar juniorválogatott csatár alaposan kitett magáét, három gólpassszt adott társainak.

27 komment

Címkék: utánpótlás juniorok ifjúságiak

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hajrá fiatalok!!! :)
Azért olyat is szívesen olvasnék lassan hogy agyba-főbe dicsérnek egy fiatal kőkemény magyar hátvédet, mert belőlük jelenleg hiány van!!!
Sok sikert az ifjaknak! Elvégre ők jelentik a jövőnket! :D
@Stommy: a 170 mFt-ból juthatna hátvédprogramra IS, az U14-től felfelé!

Hajrá Fiatalok!!!
@kamphore: Egy közepes csatár jobban lebekkel.
@vioola: ez butaság... ne ob1 szinten gondolkozz, hanem A csoportos szinten, ott már nem elég az hogy egy közepes csatár majd csak boldogul a védelemben.

Az amerikai fociban van egy mondás mely szerint a támadók nyerik a meccset, de a védelem nyeri a bajnokságot. Nagy igazság... Nézd meg az orosz-,a svéd-, a svájci korosztályos bajnokság legjobbjairól van szó, és a korosztályos válogatottban meg állandó védőgond van... érdekes lesz pár év múlva egy olyan válogatott aminek a csatárai világszínvonalúak, a védői divizió2es szinten vannak, kapusunk meg lehet hogy nem is lesz mert nem kapnak lehetőséget a csapataikban...
Majd honosítunk....
A sportvezetők fejében kell először rendet rakni és valóban kiemelten a hátvéd képzéssel kell foglalkozni évekig! Ha az U14-es tehetséggondozó programot látja valaki, percek alatt feltűnik, hogy a 24-25 védő többsége roppant képzetlen. Magukra hagyatva, ötletből oldják meg a feladatokat, ritmus nélkül, körülményesen, pontatlanul indítanak, hiányosan korcsolyáznak és többnyire a játékból is ki vannak hagyva. Figyelni kell rájuk jobban, szerepük a jövőben fontosabb, mint eddig!

Ja, a kölyök döntő másik résztvevője: Alba Volán! Dunaferr-AV 1:2(1:2, 0:0, 0:0). Lövések: Dun:42, AV:22! Heroikus küzdelem volt a pályán végkimerülésig! Mi ez, ha nem a védelem diadala? Maxi gratula mindkét csapatnak! Különösen a Volánnak, mivel a szövetségi versenykiírás értelmében az elmúlt 8 nap alatt 4 meccset játszottak tanulás mellett és mindet nyerték!
Vannak külföldön edződő hátvédjeink, kapusaink is? Róluk még nem hallottam. Ugye nem azért, mert nincs...:( Egyébként ez érdekes, mert a fociban is hasonló a helyzet, már amennyire követem. Viszonylag jó támadók mellett harmat gyenge védők vannak a válogatottban.
@Dachstein: Kapusnak ott van a Kanadában edződő Agárdy Ákos, akit másfél éve a ligája legértékesebb játékosának válaszottak meg. Azóta mondjuk keveset hallani róla. Dehát kapus poszton nincsenek (nem lesznek) gondjaink. Szuper és Budai se öreg még,mögöttük meg már ott van Hetényi, Agárdy, Duschek. Hátvédtéren bizony sajnos van miért aggódnunk. Majd honosítunk (is)...
Én úgy vagyok vele: Hetényit és Dusit ki kellen nyomni egy erős elit ligába. Lehet, hogy kell Hetényi az EBEL-hez, de az nem jó ,hogy keveset játszatják.
Kapusokról: Hetényi alig véd az EBELben, Szupi mögött egyértelműen romlott a teljesítménye;
Agárdy már nem játszik profi csapatban amennyire tudom a kanadai egyetemi tanulmányaira koncentrál;
Duschek kérdéses számomra mert a liga egyik leggyengébb csapatában ugyan de rengeteg gólt kap;
Rajna Miki nem sok szerephez jut a starsban, láttuk a vb-n hogy nem is fejlődött...;
Gyömbér Tamás abbahagyta a profi jégkorongot, pedig ő is korosztályos válogatott volt, nem kapot helyet felnőtt csapatban...
Becze Zoli még sokat véd a Volán farmban de túl hullámzó a teljesítménye...

A MOL Liga legjobb 3 magyar nemzetiségű kapusa: Sájevics, Szőke, és Kiss Tamás... ez elég gáz szerintem, főleg úgy hogy közülük senki nem érte el a 90%os védési hatékonyságot...

Szerintem siralmas a helyzet, akire érdemes lesz figyelni az talán a Bp. Stars ifi kapusa Pleszkán József.
De még jó pár év van Szupiban meg Budaiban is, szóval nincs nagy gáz
@Stommy: Egyszer talán Sz.Levente mondta el, hogy hogyan védik Svédországban a saját kapusaikat Szövetségi szinten: 4-5 százezer dollárt kell az egyesületnek befizetni a szövetségnek, ha külföldi kapust akarnak igazolni a legfelső bajnokságba. Eléggé meggondolják!

@vioola: ezt már megbeszéltük. Akkor, ha nincs más akkor igaz, de ha lehet az U14-U16-nál ne rontsák el újra!!!
Szerintem a Sommer Tominak helye lenne az u-18 válogatottban!
Ellenvélemény?...Jó védő!

Ja majd Karagoda meg Lopachuk megilyednek tőle!!!
@khl&nhl: Még az is lehet.
@Stommy: Én szeretnék agyba-főbe dícsérni, és nem is egy hátvédet. A Héraklész mérkőzéssorozaton szereplő hátvédektől igen jó teljesítményt láthattunk tegnap. Nagy gratula nekik!
Ha csak egyes számban kérdezed, akkor Kiss Danit. Ha többet is megnevezhetek, akkor rajta kívül(abc sorrendben) Balogh Bálintot, Bereczki Gergőt, Erdélyi Tamást, Galsi Pétert és Varga Arnoldot. És még Gőz Balázst, az előző két meccsért.
@gm: Géczi,Kelemen,Nagy,Sommer,Ványi,Zalavári???
Igazad van, Kelemen Tibi is ügyes volt. A többieket nem láthattuk játszani tegnap. Sommer Tomi a múlt heti fradi meccsen mutatott jó játékot. Ványi Gergőt - várhatóan - pénteken látjuk játszani. Nagy Ricsi a Stars felnőtt csapatában mutatja meg hétről hétre tehetségét. Zalavári Bencét a Héraklész eddigi mérkőzéseire nem engedte el a klubja. Géczi Gergő sérült.
Mi a probléma? Védőhatalom vagyunk!
A Próféta szóljon belőled! :)
Védőhatalom???
38 gól 3 mérkőzésen egy országos ifi bajnoki döntőn???
Ez sok minden, de talán a védőhatalomtól eltérő kifejezéssel jobban lehetne jellemezni.
@hokikori: Kisebb kaput a döntőre!
Kedves vioola! Az ötleted elgondolkodtató és ha egy merész lépéssel megfelelően jelentős zanzásítást hajtunk végre, akkor valószínüleg segítene 10 alá tornászni a mérkőzésenkénti gólátlagot :)
süti beállítások módosítása