HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Büntetések, 1. rész

2009.03.11. 12:24 Hblog

A játékvezető-testület segítségével sorozatot indítottunk. Kedvenc sportágunk szabályai nem egyszerűek. Végigvesszük a fontosabb pontokat. Ezúttal és a következő részben a büntetések meghatározásai és eljárásai következnek.

A büntetéseket a következő kategóriákba soroljuk, a letöltendő idővel együtt: kisbüntetés (2 perc), technikai kisbüntetés (2 perc), nagybüntetés (5 perc), fegyelmi büntetés (10 perc), végleges fegyelmi büntetés (a jegyzőkönyvben 20 perc), végleges kiállítás (a jegyzőkönyvben 25 perc), büntetőlövés.

Általános alapelvek

Minden büntetést a tiszta játékidő szerint kell mérni. A mérkőzés vége után kiszabott büntetéseket a játékvezetőnek a jegyzőkönyvbe be kell jegyeznie.

Néhány szabály kimondja, hogy a csapatvezetőnek vagy az edzőnek ki kell jelölnie egy játékost, hogy letöltse a büntetést. Ha megtagadják a kijelölést, a játékvezetőnek jogában áll megnevezni a vétkes csapat bármelyik játékosát, hogy letöltse a büntetést.
Amikor ugyanazon csapat két játékosának kis- vagy nagybüntetése ugyanakkor telik le, ezen csapat csapatkapitányának meg kell neveznie a játékvezetőnek, melyik játékosnak kell elsőként visszatérnie a jégre (pl. gól esetén). A játékvezetőnek ezután ennek megfelelően kell utasítania a jegyzőkönyvvezetőt.

Végleges fegyelmi büntetés esetén 20, végleges kiállítás után 25 perc büntetést kell felírni a büntetett játékosnak. Minden végleges fegyelmi büntetés és végleges kiállítás esetén a játékvezetőnek a mérkőzés után azonnal jelentenie kell azt az illetékes szerveknek.

Kisbüntetés esetén – a kapus kivételével – bármely játékost le kell küldeni a jégről két percre, helyette cserejátékos pályára lépését nem lehet engedélyezni.

Technikai kisbüntetés esetén a büntetett csapat bármely játékosát – a kapus kivételével –, akit a csapatvezető vagy az edző a csapatkapitányon keresztül kijelöl, le kell küldeni a jégről két percre, helyette cserejátékos nem léphet jégre.

Ha egy csapat emberhátrányban játszik egy vagy több kisbüntetés vagy technikai kisbüntetés miatt, és eközben az ellenfél csapata gólt lő, az első ilyen büntetésnek automatikusan törlődnie kell, kivéve, ha az ilyen büntetést ugyanakkor szabták ki, mint az ellenfél egyik játékosának büntetését, ami eredetileg azt eredményezte, hogy mindkét csapatnak egy emberrel kisebb létszámban kellett játszania. Ekkor a gólt kapó csapatra kiszabott következő kisbüntetésnek vagy technikai kisbüntetésnek kell törlődnie.

Nagybüntetés esetén bármely játékost – beleértve a kapust is – le kell küldeni a jégről a mérkőzés hátralévő részére (végleges fegyelmi büntetés), és helyette öt perc után cserejátékos bejövetelét kell engedélyezni. Ez tehát öt perc emberhátrányt jelent.

Fegyelmi büntetés. Az első fegyelmi büntetés esetén – a kapus kivételével – bármely játékost le kell küldeni a jégről tíz percre, és helyette azonnal cserejátékost kell engedélyezni. Annak a játékosnak, akinek a fegyelmi büntetése letelt, a büntetőpadon kell maradnia a következő játékmegszakításig.

A második fegyelmi büntetés esetén bármely játékost – beleértve a kapust is – automatikusan le kell küldeni a jégről a mérkőzés hátralévő részére (végleges fegyelmi büntetés), és helyette azonnal cserejátékost kell engedélyezni.

Végleges fegyelmi büntetés esetén bármely játékost – beleértve a kapust vagy a csapat hivatalos személyét is – le kell küldeni a jégről és az öltözőbe kell rendelni a mérkőzés hátralevő részére. A játékos vagy a kapus helyett azonnal cserejátékos léphet a jégre. Természetesen csak abban az esetben, ha kis- vagy nagybüntetés nélkül kapta a vétkes a végleges fegyelmi büntetést.

Végleges kiállítás esetén bármely játékost – beleértve a kapust is – le kell küldeni a jégről és az öltözőbe kell rendelni a mérkőzés hátralévő részére. Helyette öt perc után cserejátékos állhat be.

Büntetőlövés. Öt feltételnek kell teljesülnie ahhoz, hogy büntetőlövést kelljen ítélni a szabálytalankodó játékossal szemben:

– a szabálytalanságnak akkor kellett történnie, amikor a korong a támadó játékos védekező harmadán kívül van (teljes egészében a kék vonalon túl)
– a támadó játékosnak birtokolnia kellett a korongot, és irányítása alatt kellett tartania
– a szabálytalanságnak hátulról kellett történnie
– a korongot birtokló és irányítása alatt tartó támadó játékost valós gólszerzési lehetőségtől fosztották meg
– a korongot birtokló és irányítása alatt tartó játékos és a kapu között az ellenfél játékosai közül a kapuson kívül senki nem volt

Ha mind az öt egyszerre teljesül, akkor lehet büntetőt adni. Ha a szabálytalanság bármely egyéb büntetést is magával von, a büntetőlövést meg kell adni, és a büntetést ki kell szabni, tekintet nélkül arra, hogy a büntetőlövés gólt eredményez-e vagy sem.

A büntetőlövés végrehajtása

A vétlen csapat edzője vagy csapatkapitánya választja ki a végrehajtót, és tájékoztatja a játékvezetőt, hogy hányas számú nem büntetett játékos az, aki elvégzi a büntetőlövést. A játékvezetőnek be kell mondatnia a büntetőlövést végző játékos nevét és számát, aki nem lehet büntetését töltő játékos, és olyasvalaki sem, akit késleltetett büntetéssel sújtottak. Mindkét csapat játékosainak a pálya oldalaihoz kell húzódniuk, a piros vonal mögé. A játékvezetőnek a középső bedobópontra kell helyeznie a korongot. Csak egy kapusnak szabad védenie a büntetőlövést.

A kapusnak a kapuelőtérben kell maradnia, amíg a játékos hozzá nem ér a koronghoz. A játékosnak a játékvezető utasítására meg kell játszania a korongot, az ellenfél gólvonala felé kell haladnia, és meg kell próbálnia gólt lőni a kapusnak. Ha már egyszer ellőtték a korongot, az akciót befejezettnek kell tekinteni, és semmilyen második kísérletből nem lehet gólt elérni. Ha gólt lőttek, a bedobást a középső bedobóponton kell elvégezni.

Ha nem lőttek gólt, a bedobást az egyik pályavégi bedobóponton kell elvégezni, abban a harmadban, ahol a büntetőlövést elvégezték. A büntetőlövés elvégzéséhez szükséges időt egyik harmadban sem lehet beleszámítani a tiszta játékidőbe.

A sorozat eddigi részei:

A les
A késleltetett les
A tilos felszabadítás
Végleges fegyelmi, végleges kiállítás
Mi van, ha a bíró rúgja a gólt?
Korongozás kézzel-lábbal
A térdhasználat
A palánkra lökés
A magas bot
A csere szabályai, 1. rész
A csere szabályai, 2. rész
A bulik
Játékidő, időkérés

3 komment

Címkék: játékszabályok játékvezetők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Elnézést egy picit kötekednék :), de ez így kicsit hiányos. Büntetőlövést nem csak a fent felsorolt 5 feltétel mellett kell ítélni. Még van jónéhány, ami büntetőlövést von maga után és nem csak az az eset, amit fent említetek. Be van kopizva a szabálykönyv, ami igazából bárki számára elérhető.
A cikkeitekben az tetszik, hogy egyedi, nem másolt, de ez a rész valahogy nem az igazi.
Bár egy szót sem szólok, mert van valaki aki legalább felvilágosítja homályos elvakult elménket :)
egy szót se pokerface:-)
Rendszeresen olvasom a játékszabályokat a blogon,egyre tisztábbak a dolgok itt belül :)

Én spec. nagyon örülnék egy olyan bejegyzésnek,amikor a játékvezető mozdulatai vannak elmagyarázva(bottal akasztás,palánkra lökés,könyöklés stb.).
süti beállítások módosítása