HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Fekti Ádám: Rengeteg jó játékosunk van

2009.02.23. 22:29 F. Kapus

Nemrég adtunk hírt arról, hogy két 1992-es születésű magyar játékos került fel egy előzetes NHL-draftlistára. Hári János mellett a Red Bull Salzburgban játszó Fekti Ádám neve is szerepel az alig 150 nevet tartalmazó névsorban. Ezúttal őt mutatjuk be.
Fekti Ádám nagyon jó felépítésű csatár. 190 cm magas, súlya 88 kg. Az Alba Volánban kezdett jégkorongozni, 2007 nyaráig ott szerepelt, akkor Salzburgba igazolt.

2008-ban tagja volt a divízió 2-ben sikeres ifjúsági válogatottnak. Öt mérkőzésen hét pontot szerzett, két gól és öt asszisszt elosztásban. Aztán az idén, 16 évesen kiutazhatott a dániai divízió 1-es juniorvébére. Nem vallott szégenyt, ismét szerzett gólt és gólpasszt is, egyet-egyet.

Az Alba Volán-os tanulóévek után tehát második szezonját tölti a Red Bull Salzburgnál. Két bátyja, Ákos és Bálint mellett a családból mások is jégkorongoztak, így magától értetődött, hogy Ádám is a hokipályán köt ki. Öt hónapos korától ott nőtt fel, szülei a bátyjait vitték edzésekre, és Ádám is velük tartott. Első edzője másod-unokatestvére, Fekti István volt. "Nála tanultam meg korizni." Az előkészítőben és a kölyökben Vladimir Horcicák és Fekete Albert foglalkozott vele, a szlovák szakember sajnos már elhunyt.

"Csak jót mondhatok róla. Sokat beszélgettünk, lelkileg is felkészített minket a feladatokra." Rajtuk kívül Dusan Kapusta és Sofron Árpád volt edzője, majd a serdülőben ismét Fekti István. Szárazedzésekben Szabó István nyújtott segítséget, még a salzburgi időkben is folyamatosan irányította, nyáron felkészítette. Fekti Ádám kérésére megemlítjük, hogy Kelemen Tibor és Reiter Richárd is meghatározó szerepet játszott életében, az egyik legjobb minis sort alkották idehaza, már 10 éves koruk alatt is a sokpasszos játékkal kísérleteztek, ami ritkaságszámba megy.

Salzburgba érdekes úton – nem túlzás, erőszakosságának köszönhetően – került. "Két évvel ezelőtt merült fel komolyan, hogy külföldre menjek játszani. A többiek, Kóger Dániel, Nagy Gergő, Kiss Dávid, Hetényi Péter és Somogyi Balázs már kint voltak. Mindannyian idősebbek nálam, ráadásul nekem négy hétig feküdnöm kellett vírusos fertőzés miatt. Ezért akkor nem is mehettem a világbajnokságra. Lemaradtam az első körről, de mindenképpen szerettem volna kimenni. Írtam egy e-mailt, ezek alapján utánam érdeklődtek, és végül azt mondták, jöhetek. Két hétig nézték, hogyan dolgozom, utána mondták, maradhatok. Kim Perepeluk, a kanadai edző, aki idehozott minket, sajnos már elment a klubtól, de a tehetséges fiataloknak ajánlom, ha tehetik, jöjjenek ide fejlődni.

Az utánpótláscsapat szakmai munkáját is Pierre Page, az EBEL-csapat vezetőedzője felügyeli, de a különböző korú csapatokat más és más irányítja. Ezek a svéd és finn szakemberek hazájukban a legjobbak közé számítanak, állandóan kapnak ajánlatokat, de itt nagyon jól megfizetik őket. Nagyon híres a salzburgi edzésmunka. A legjobb edzőket hozták ide, sok pénzt ölnek az utánpótlásképzésbe."

A legjobb edzők kifejezés nem túlzás a magyar csatártól. Külföldi trénerei közül Anders Melinder nevét említi első helyen. A múlt szezonban és a mostaniban januárig ő irányította az egész salzburgi utánpótlást, jégen és száraz felkészülésen egyaránt. Odahaza, Svédországban több NHL-es játékost nevelt, közülük a leghíresebb Peter Forsberg, Sundström és Markus Naslund. A másik meghatározó külföldi edző minden hónapban öt napot a salzburgi utánpótlásban dolgozik. Vlagyimir Jurzinovot Oroszország öt legjobb edzője közé sorolják. Már játékosként is nagyon jónak számított, 1963-ban és 1969-ben világbajnok volt a szovjet csapattal. Visszavonulása után hat éven át a Dinamo Moszkva edzőjeként tevényekedett, részben ez alatt, 1974 és 1987 között a szovjet válogatott edzője volt. A legendás Viktor Tyihonov segédeként három olimpián és tíz világbajnokságon vett részt. Volt  csapatvezető is. A kilencvenes években Finnországban dolgozott, háromszor az év edzőjének választották az idén 69 éves mestert.

Fekti Ádám az idén a saját korosztályában, tehát az U17-ben és a juniorok között, az U20-ban is játszik. Milyen színvonalúak az osztrák utánpótlás-bajnokságok? "Magasabb a színvonal, mint a magyar bajnokságban, de természetesen elmarad a legjobbakétól. Egy nagyon erős harmadik pontvadászatban is indul a csapatunk, amit itt Super Juniornak hívnak. Ez nyílt bajnokság, osztrák, szlovén és horvát klubok indulnak itt, nagyon jó meccseket játszunk, húsz mérkőzést itt is lenyomok. A szezonban összességében meglesz a nyolcvan meccsem, a válogatottakkal együtt a kilencven is. Ez már kellő alap a fejlődéshez. Tavaly kevesebb meccset játszottam, mert a 20 éven aluliak között még nem sokat szerepeltem, talán öt mérkőzést."

Meddig marad Salzburgban, és mi a terve? "Meggondolandó a folytatás. Ha a következő szezonban is itt maradok, utána már hokiosztráknak számítok. Ez lényeges, mert ha úgy alakul, hogy még tovább Ausztriában leszek, akkor az EBEL-ben és a Nationalligában ez fontos lehet. A Nationalliga itt a másodosztály, ahonnan a fiatalok az EBEL-be szeretnének feltörni. Ezért itt is nagy a hajtás, a színvonal nagyjából az otthoni OB I.-nek felel meg, tán picivel fölötte van. Ott csak három légiós szerepelhet, és ha maradok, két szezon múlva beférhetnék. De egyáltalán nem biztos, hogy maradok. Még nem tudok semmit. Ha komolyabb lehetőséget kapok, váltok. Egyelőre annyit tudok mondani, amiről Pierre Page tájékoztatott. Ha maradok, jövőre akár a Nationalligában is lehetőséget kaphatok. Edzeni már edzek velük, hetente több alkalommal is. Óriási a hajtás nálunk a második csapatban is, hiszen minden EBEL-mérkőzésen négy-öt játékos szerepel innen."

Higgadtan veszi tudomásul, hogy felkerült a mértékadó fórumok előzetes draftlistájára. "Gyorsan tisztázni szeretném: ez nem a hivatalos draftlista. Viszont ez az alapja annak, hogy ki kerül majd oda. Nem is értesültem arról, miként kerültem a 150 név közé, Hári János mellett második magyarként. A junior-világbajnokságon voltak játékosmegfigyelők, két pontot szereztem, mindkettőt fontos pillanatban. Lehet, hogy akkor vettek észre, nem tudom. Senki nem keresett meg, de öröm volt látni a nevemet."

Ha már szóba hozta a juniortornát, közeledik az áprilisi ifivébé, ahol szintén a divízió 1-ben szerepel Magyarország. Fekti Ádám pozitívan ítéli meg az esélyeinket. A juniorok kiesése után itt nagyobb esélyt lát a bent maradásra, sőt akár merészebb álmokat is szövögethetünk, érzékelteti. "Azt gondolom, most tőlünk függ az eredmény, ami lehet nagyon jó helyezés is a végén. Nagyon fontos lesz, hogy mennyire hiszünk magunkban. Rengeteg jó játékosunk van ebben a korosztályban, erős csapatunk lehet. Ahogy tapasztalom, itt is inkább a csatárok viszik a prímet, védőposzton vagyunk lyukasabbak. Azt gondolom, ha jól összeállunk és a szerencse is mellénk áll, a dobogóra is felkerülhetünk. Kiesésre semmiképpen nem számítok. A csapatról csak jót mondhatok, a múltkori két mérkőzés közül főleg a rosenheimi sikerült jól, igazán jó DNL-es gárdát vertünk meg. Még akkor is, ha több külföldön játszó kulcsemberünk hiányzott. Ennél csak jobbak leszünk az edzőtábor után."

Mi a távlati célja, milyen álmai vannak? "A reális célom egy európai elitliga lehet. Finnországban, Svédországban játszani óriási dolog lenne. De őszinte leszek, ha itt, Ausztriában felnőtt koromban meghatározó játékossá tudnék válni, akkor is elégedett lennék." És hogy két év alatt miben fejlődött a legtöbbet? "Röviden: többet tudok a jégkorongról. A korongtartásról, az erős passzokról, a védekezésről. Olyan dolgokról hallok itt, amiről Magyarországon soha nem hallottam. Sokkal tudatosabb játékot játszunk. Nagyságrendekkel kevesebb hibát követek el, egyszerűen azért, mert már tudom, hogy mit nem szabad elkövetni."

Szóval megérte kimennie. Az eddig említetteken kívül nagyon fontos, hogy Salzburgban sok emberrel tud kapcsolatot kialakítani. Olyan információkhoz juthat, amilyenekhez Székesfehérváron nemigen, és ezek is fontos tapasztalatot jelentenek Fekti Ádám számára. "Az a lényeg, hogy nyomom a hokit, ahogy tőlem telik. Már otthon is profi szemléletet láttam a bátyámtól, Bálinttól, de itt még több lehetőségem van ezt a stílust megvalósítani. Mindent megteszek, és elfogadom azt, amit ezzel elérhetek." 

13 komment

Címkék: ifjúsági alba volán red bull salzburg fekti ádám

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hajrá fiatalok! A ti korosztályok lesz biztos,stabil A csoportos!
Ádi a profi!Hajrá!
Tetszik a hozzáállása, de azért ne elégedjen meg az osztrák ligával. Ha már Európa, akkor KHL. Ha meg nem, akkor NHL :D
Jó a cikk! Gratula Ádám, drukkolok Nektek a juniordöntőben!
Remélem sokra viszi! Mondjuk szívesebben látnám a KHL-ben, mint az NHL-ben, mert ott legalább valamennyire tekintettel vannak a válogatottra is... :)
Amúgy jó a cikk! Bár ez az első hozzászólásom, de már egy éve rendszeresen olvasom a jegkorong.blog.hu-t és még csak jó írásokat olvastam! Gratula a szerkesztőknek ;)
Ez egy nagyon értelmes nyilatkozat, őszinte elismerésem érte! Hajrá, mutasd meg nekik!
Szimpatikus nyilatkozat, sok sikert!
Én is drukkolok, nagyon bízom a mostsani 16-20 évesekben.

Csatlakoznék a hárommal korábbi hozzászólóhoz, kiegészítve annyival, hogy ez a blog méltó társa a hazai jégkorongnak.
Járd a saját utadat kedves Ádám, ilyen hozzáállással még egészen magasra juthatsz!

T. szerk! Arról a részről, ahol Ádám azt mondja, hogy:
"Egy nagyon erős harmadik pontvadászatban is indul a csapatunk, amit itt Super Juniornak hívnak. Ez nyílt bajnokság, osztrák, szlovén és horvát klubok indulnak itt, nagyon jó meccseket játszunk, húsz mérkőzést itt is lenyomok."
- lehetne valami több infót? Itt például nem lenne/lett volna keresni valója egy magyar junior csapatnak? Ja, és a szövetségben hallott valaki erről a bajnokságról? Csak úgy a kérdezem a dániai junior-VB után, a minszki ifi-VB előtt.

Valami azt súgja nekem, szomorú leszek a válaszotok olvastán.
@gabe63: Várjunk néhány hetet ezzel a kérdéssel, hátha nem leszünk szomorúak a válasz olvastán. :)
csak nehogy osztrák legyen a végén amúgy gratula
süti beállítások módosítása