HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Abban kell hinnem, hogy bent maradunk

2009.02.14. 10:11 hokikori

Akkor sem kell elkeseredni, ha kiesünk, az is csak egy olyan állapot lenne, amelyben újra bizonyíthatnánk – mondja Pat Cortina, a magyar jégkorong-válogatott szövetségi kapitánya. Néhány napig vártunk, hadd ülepedjenek a tapasztalatok az olimpiai selejtezők után, a hét közepén Münchenben hívtuk fel Cortinát. A kanadai–olasz szakember nagy lelkesedéssel beszélt a magyar nemzeti csapat jelenéről és jövőjéről, kiderült, vannak ötletei is bőven, fontos, felelős, előremutató dolgokról esett szó.

"Egyáltalán nem vagyok elégedett a rigai eredménnyel, de csalódottságot sem érzek a csapat teljesítménye miatt" – válaszolta első kérdésünkre Pat Cortina. Szerinte a szakvezetés által várt játékot csak helyenként sikerült megvalósítani. Vegyes érzések maradtak benne, voltak a csapatnak biztató momentumai, de akadozott a gépezet. A mester az első és a harmadik mérkőzésen több pozitív jelet tapasztalt, az olasz meccs kevésbé nyerte el tetszését. "Azt kaptam, amit vártam, nem ért nagy meglepetés. Most ennyi volt a csapatban. A torna pozitív hozadéka, hogy a játékosok tétmérkőzésen, testközelből találkoztak a magasabb színvonalat képviselő játékfelfogással. A következő időszakban hasonló vagy még jobb ellenfelek várnak ránk."

A szapporói világbajnokság óta eltelt időszakban sok kritika érte a válogatottat. Sokan bírálták a Pat Cortina, Énekes Lajos, Diego Scandella hármast, mert nem látják a Mol Liga mérkőzéseit, és így válogatják be a játékosokat, mások szerint jó néhány játékos felett eljárt az idő, itt az ideje a fiatalításnak. Cortina ezekre a felvetésekre a novemberi budapesti előselejtezők idején már reagált. Elmondta, lojális a Japánban győztes csapat tagjaihoz, csak akkor kerülnek ki a keretből a világbajnokok, ha náluk valaki többet tud a játékhoz hozzátenni. Ha egyenlő tudásúak, a szapporói kerettag utazik Svájcba.

hunlet6

Ennek fényében is kérdeztük a kapitányt, kikkel volt elégedett Rigában. "Volt, amikor mindenki jól pörgött, és volt, amikor csak néhány kulcsjátékos villogott. Ketten teljesítettek az egész torna alatt megbízhatóan: Svasznek Bence és Ladányi Balázs. Voltak értékes momentumai Sille Tamásnak, Ocskay Gábornak és Palkovics Krisztiánnak is." Általánosságban hozzátette: a novemberi előselejtezőn mutatott teljesítménnyel elégedetlen volt, a rigai produkciót összehasonlíthatatlanul jobbnak értékelte.

Legnagyobb hiányosságaink és a legjelentősebb negatívumok közül elsőként a korong nélküli játékot említette. "Feltűnő az ellenfeleinkkel szembeni hátrányunk a korong nélküli játékban. Szerényebbek vagyunk a fizikai kondíció, a korcsolyázótudás és a reakcióidő terén is. Ez együtt a csapat összjátékában szakmai szóhasználattal szinkronizációs problémát okoz. A következmény: nehezebben visszük be a korongot a támadóharmadba, ellenfeleink viszont könnyedén felfejlődnek és adogatnak a mi harmadunkban."

Itt az idősebb játékosok témakörére külön visszatért. "A jégkorongban a harmincas éveiben járó játékos még nem öreg. Ez a mi csapatunk, ezekkel a játékosokkal van esélyünk sikerrel venni az előttünk álló feladatokat. Az említett hiányosságok ebben a korban is korrigálhatóak, javíthatóak, ami az elmúlt évek tapasztalatai alapján is egyértelmű. Nem elsősorban technikai, inkább taktikai jellegű problémákat kell megoldanunk. Ez nem feltétlenül a fiatalabb korral járó előnyös tulajdonságok előtérbe helyezését igényli, sokkal inkább a feladatok megértésén és a kitartó összpontosításon van a hangsúly. Erre az eddig kiválasztott játékosok a legalkalmasabbak."

A játékosok korával Pat Cortina nem akar sokat foglalkozni, mert "ezek csak számok". Példaként említi Kangyal Balázst, aki negyvenéves, és még mindig erősebb, mint jó néhány huszonéves, de hozzáteszi, néhány év különbséggel ugyanez elmondható Ocskay Gáborról is. "Vannak húszévesek, akik a feladatokat sem lennének képesek megérteni." Ezzel együtt egyetlen hazai játékos elől sincs elzárva a bizonyítási lehetőség, de a kapitány felhívta a figyelmet arra: Magyarországon jelenleg még nincs elég olyan játékos, aki az A csoport szintjét megközelíti. "Nem a kor számít, a fiatalság ebben a sportban nem előny. Fontosabb az utasítások pontos követése, a megbízható védekezés, és az, hogy legyen a játékosban tűz."

A kérdésre, milyen tulajdonságokat keres egy számára ideális játékosban, a következőket mondta. "Erőtől duzzadóan kell játszani, határozottságot kell sugallni, tudni kell az egyik pillanatban blokkolni, a másik pillanatban dinamikusan korcsolyázni, képesnek kell lenni bevinni a korongot a támadóharmadba." Svasznek Bence például azon kevés védő közé tartozik, akit ki kell emelni a hatékonysága és önfeláldozó testjátéka miatt. Mint mondja, ezek a momentumok csak a szakembereknek tűnnek fel, mert a be nem avatott szem csak a cselekre és a gólokra figyelmes. "Bence rendkívül hatékony védőjátékos, aki még a pontszerzésből is kiveszi a részét."

itahun

Megkérdeztük, hány A csoportos szintű sora van a válogatottunknak. A mester kertelés nélkül vágta rá a választ: "Egy sincs." Nem vagyunk hokinemzet, de kiharcoltuk a legjobbak közötti részvétel lehetőségét. Ez csak azért történhetett meg, mert van húsz-egynéhány megalkuvást nem ismerő, lelkes játékosunk. "Ez nem a valóság, ez  csoda, de ezt a csodát megérdemelte a csapat, mert nagyot küzdöttek érte."

Cortina biztos benne, hogy az Alba Volán EBEL-szereplése a válogatott javára válik. "A bajnokcsapat kinőtte a hazai színvonalat. Óriási a jelentősége annak, hogy az EBEL keretein belül méreti meg a tudását, ez a legjobb gyakorlás. Máshol nem tudnának így fejlődni, ez a liga kétszer, háromszor erősebb, mint a magyarországi bajnokság."

Van-e esélyünk az A csoportban maradásra? "Abban kell hinnem, hogy bent maradunk az elitben. De el kell ismerni, a valóság alapján kevesebb a sanszunk, mint ötven százalék. Tettünk már csodát nemegyszer, miért ne történhetne meg ez áprilisban újra?"

Arra az esetre is van válasza, mi történik akkor, ha Svájcban az utolsó két hely valamelyikén végzünk. Nagyon is elképzelhetőnek tartja, hogy jövőre is a magyar csapat szakvezetőjeként dolgozzon. Akkor is, ha 2010-ben divízió 1-es vb-re készülünk majd.

"Akkor sem kell elkeseredni, ha kiesünk, az is csak egy olyan állapot lenne, amelyben újra bizonyíthatnánk. A visszajutás lehetősége megmarad, ez már látszik a csapaton. Sok faktortól függ, hogy sikeresen tudnánk-e venni újból az akadályt, és egyből visszajutnánk-e a legfelső szintre. A legfontosabb tényező természetesen az, hogy kik ellen kell játszani." Emlékeztetett rá, az utóbbi években sok meglepő eredmény született, az is megtörtént, hogy a szlovák válogatott a kiesés ellen küzdött az A csoportban.

Nyilván amennyiben egy szlovák erősségű csapat ellen kellene megvívni a feljutásért folyó csatát, nem tenne nagy tétet a feljutásra. (Zárójelben jegyezzük meg, A csoportos kiesőként elvileg a legerősebb csapatként a legjobb rajthelyre kerülünk a következő évi divízió 1-es világbajnokságon. Az idei sorsolás szerint az egyik csoportban a kazah, szlovén, japán, a másikban az ukrán, olasz, lengyel hármas küzd a feljutásért. A fel nem jutó négy csapat közül lenne ellenfelünk valamelyik kettő, egy csoportmásodik és egy csoportharmadik, egy nem kívánt kiesés esetén.)

ukrhun

Bekerültünk abba a körbe, ahol az a tíz-egynéhány csapat található, amelyik az A csoport és a divízió 1 határán mozog. Ez a lista Norvégiával kezdődik, Magyarországgal pedig a vége felé van jelenleg. Cortina szerint ez is a valóság. "A divízió 1 elején és az A csoport végén lévő országok csapatai között egyelőre a helyünkön rangsorolnak minket. Mi a huszadikak vagyunk, Norvégia a 12., és egyben olimpiai résztvevő is. Ma ez a realitás, nem más. Ebből a csoportból a többi ország csapatai több évet eltöltöttek a legjobbak között, ez meglátszik a játékukon. Ennek lehettünk tanúi az olaszok ellen. A mi helyzetünk nem tipikus szituáció. A csodából kell erőt merítenünk, és az időt a lehető leghatékonyabban kell tanulásra, tapasztalatszerzésre felhasználnunk.

Megkérdeztük, van-e realitása annak, hogy magyar jégkorongozók a Cortina vezette bajor csapatban, vagy a Diego Scandella által edzett svájci csapatban játszanak. "Ez a lehetőség egyelőre csak az Alba Volán-szintű csapatok tehetségei előtt lenne realitás, ők azonban jelenleg nagyon jó helyen kergetik a pakkot. Nem tenne jót a magyar jégkorongnak, ha meggyengülne a bajnokcsapat."

Arról is érdeklődtünk, hogy látna-e lehetőséget arra, hogy az említett klubcsapatok, tehát az EHC München és az Ambri-Piotta a magyar válogatottal közös edzőtáborozáson vegyen részt, és netán edzőmérkőzéseken mérje össze tudását. "A felnőtt válogatottnak nem klubcsapatokkal kell játszania, hanem más nemzeti válogatott csapatokkal. Nagyon is elképzelhetőnek tartanám azonban, ha létrehoznánk mondjuk egy U25-ös magyar válogatottat, és annak tagjait táboroztatnánk. Ha mód nyílna rá, a nyarat szívesen kihasználnám a potenciális válogatottjelöltekkel. Szívesen töltenék azokkal a játékosokkal egy-két hetet együtt, akik jelenleg nem tagjai a szűk keretnek, de játékukkal hétről hétre bizonyítják, érdemes velük számolni."

Pat Cortina maga hozta szóba: nagy örömmel megosztaná szakmai tapasztalatait a magyar jégkorongban tevékenykedő szakemberekkel. Hozzátette, nemcsak az edzőkkel, a liga szervezőivel és a szövetség vezetőivel is érdemes lenne mélyebb konzultációkat folytatni arról, mire lenne a magyar jégkorongnak szüksége. Az első és legfontosabb feladat az lenne, hogy közösen alkossanak víziót a magyar jégkorong jövőjéről.

Együtt határozzák meg, milyen irányba kívánják vinni a sportágat. "Különböző időtávra különböző célokat kellene megfogalmazni. Ezt kizárólag az adottságainknak megfelelően és a racionalitás keretein belül kell megtenni. Közös stratégiát kialakítani megfelelő időtáv hozzárendelésével – ez fontos dolog lenne." Kibontva a dolgot: egy ilyen keretbe kellene beilleszteni azt a célt is például, hogy néhány év alatt milyen mértékű fiatalítást célszerű végrehajtani a válogatott keretnél, és ilyen közös munkával deklarálni lehetne azt is, hogy hol képzeljük el tíz év mulva hazánkat a jégkorongtérképen.

A szövetségi kapitány azzal a gondolattal zárta a beszélgetést: teljesen biztos abban, hogy a válogatott játékosai a rigai túra után egészen másképp látják az A csoport szintjét. "Sokkal érettebbek a megméretésre, mint a selejtező előtt voltak."

53 komment

Címkék: magyarország vb válogatott cortina olimpiai selejtezők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Korrekt!
Eddig is komáltam a mestert, de ez a nyilatkozata még szimpatikusabbá tette. Sztem tényleg a realitás talaján áll, és érződik rajta, hogy tényleg szereti ezt a csapatot.
nagyon jó ötletei vannak (U25, stratégia), csak tényleg egy kicsit nehéz ezt Münchenből. De vitathatlan, hogy ő eddig a legjobb ember, aki megfordult nálunk szövetségi kapitányként az elmúlt években! Sok sikert neki is és a fiúknak is!
Respekt Cortinának, magyar sportban ritka az ilyen őszinte vélemény, remélem pár évig még marad nálunk!
Szerintem az EBEL nincs 2,3-szor magassabb szinten mint a MOL liga. Vagy a Mester meg nem hallott a MOL ligarol? Szerintem az idei Volan nem nyerne 10-bol 10-szer az idei HC/SC ellen.

Ettol eltekintve le a kalappal elotte ugy emberileg mind szakmailag. Volt eselyem egy kicsit szemelyesen is elbeszelgetni vele, tavaly a becsi repteren, a "csoda" utan.
@bagyula: ...ha nem nyerne 10x az csak azért lenne, mert már eszméletlenül unnák a srácok és a bírók is szétcsalnák csikban...
erre csak egy klasszikust idéznék: "meglátja mester menni fog" :)
facebookon csináltam magyar válogatott szurkolói oldalt, ha van kedvetek csatlakozzatok. eddig csak page volt most már group is van :)
Akár eme nyilatkozat olvastán is teljesen világos miért két nemzeti csapat szakvezetőjének (Kemény és Cortina) a ténykedése mutat túl szűkebben vett sportági határokon s tart ott a csapata ahol
Ennyire turbulens környezetben, mint ami az egész magyar sportéletet jellemzi, még öt évre sem könnyű stratégiát alkotni. Ettől függetlenül furcsa, hogy nincsen sportágfejlesztési stratégia, vagy ha van is, a kapitány nem tud róla.
@KCs:
Akkor ezekszerint tényleg nem volt megalapozatlan az a kormányzati válemény nyáron, hogy nem volt normális stratégia, amire adhattak volna plusz pénzügyi forrást a szövetségnek.
@1VOLÁN: ..ahh ezt a nagymellenyt. :) En Volan rajongo vagyok, ott voltam a nagy sikereken (pl a Vipers ellen), es az EBELben is lattam egy parszor, de azert nem kell ennyire elszallni. A jelenlegi HC/SC gardaban jatszanak olyan jatekosok akik ugy egyenileg mint csapatban boven megutik a Volan szintjet..maradjunk ennyiben.
@bagyula: Majd február végén, a jégen lehet bizonyítani.
Nagyon buszke vagyok, hogy Cortina alairasat is sikerult begyujtenem a dedikalt hokimezemre.
Minden tiszteletem az ove - akarhogy is lesz a jovoben vele, vagy a capattal.
Szasztok. Nem arról van szó, hogy 10-ből hányszor nyerne a Volán. Arról hogy sajnos sem a SC/HC és más csapat játékosai sem játszottak 54 meccset nagyobb játékerőt képviselő csapatokkal A Volánnak is voltak jó és rossz meccsei az EBEL-ben, de mindegyik éles és kemény volt. Ez a különbség most még a MOL és az EBEL között.
Le a kalappal Mester! :) respect..
Februárba mikor lesz a Csíki torna, és milyen lesz a lebonyolitás?
@bagyula: sztem meg ha az EBEL utolsó előtti helyezettjét a MOL liga utolsó előttijéhez hasonlítod és nem a listavezetőkhöz, akkor bőven megvan a 10/10, vagy inkább a 20/20. :)
azon persze lehet vitatkozni, hogy ez a bajnokságok erőssége közti különbségben milyen szorzót jelent.... valószínűleg semmilyet, mert ez a viszony nem sűríthető egy számba, sztem.
@benö51: "A csíki hoki fennállásának 80. évfordulója alkalmából szervezett Hajrá Szereda! torna műsora (zárójelben a kezdési időpont): február 24.: Sportklub HC Csíkszereda (20); február 25.: Alba Volán – az első meccs vesztese (19); február 26.: Alba Volán – az első meccs győztese (16.30)."
@Dackell: Ezt a tornát közvetíti valamelyik TV?
Szerintem meg maradjunk annyiban ,h mondjuk egy Wallenberg nem sztárcsapatokban játszott a svéd ligában és attól ,h , jelentsük ki egy jóval gyengébb bajnokságban sok pontot szerezz ,sztem a volánban nem lenne képes ugyanígy szórni a pontokat, és ezt gondolom Mihály Árpádról is, nagy szinész ez tény,legalábbis a Fradi ellen csillógtatta tudását e téren is, jó játékos ez is tény ,de ha találkoznának mondjuk egy bajnoki döntőben megint 4-0 küldené haza a volán a szeredát.... A mol ligában sokkal gyengébben védekeznek a csapatok ,mnit mondjuik az ebelben.Mihály játszott olaszországban a Bolzanoban,tudomásom szerint , az olasz jó bajnokság,de az ebel még annál is erősebb.Lehet ,h 1-1 meccset szorossá tudnának tenni ,de ha teljes erőbedobással pörögne avolán sztem 2-3 góllal lazán verné a HC-t vagy SC-t. De ha jól tudom lesz Szeredán egy 3-as torna Volán,SC-Hc részvétellel, majd ott kiderülnek a dolgok,ha rendes kerettel megy el a volán.
A háromnapos torna mérkőzéseit élőben közvetiti majd a Sportklub TV, ezért a város nem kér pénzt, viszont van két kikötése: megfelelő technikával, hat kameraállásból közvetitsék a mérkőzéseket, és ez ne csak Romániában, hanem Magyarországon is követhető legyen.
@1VOLÁN: Nem vagy te egy kicsit elszallva ember?
Öröm olvasni ilyen összeszedett, jól átgondolt, őszinte riportot. Sajnos ebben az országban, hirtelen, egy olyan helyet sem tudok mondani, ahol hosszútávú stratégia készülne, de az egyetlen hely, ahol ennek megvalósítását el tudom képzelni, az a jégkorong. Remélem, úgy lesz!
@Fradi-Mate: Lehet,hogy erosebb az Ebel,mint az olasz bajnoksag,de nem sokkal,s azt zarojelben megjegyzem,hogy Pire az olasz bajnokcsapatnal volt,s nem az Ebel utolsoelottinel,ahol 25+25-os volt a mutatoja,ha jol emlekszem... Egyebkent ugy hallottam,hogy Ocskay is ahitozott utana csak egyszeruen nem tudja megfizetni,ennyi. Ne ertsen felre senki en szeretem a Volant,csak egyesek vissza kellene,hogy hajtasanak a gallerjukbol egy kicsit...
@Fradi-Mate: Remélem rendes kerettel jönnek és nem veszik félvállról.
@hosszú lépés: Ezzel teljes mertekben egyetertek. Abban valoszinuleg igaza van A Mesternek, hogy az EBEL-ben jatszani 2-3 szor megterhelobb a csapatnak mind a MOL Liga.
laikusként az a véleményem, Cortina az az ember, aki érti a szakmáját, reális, vereség esetén nem a bírókat és a magyar balsorsot kárhoztatja, valamiért nagyon szeretheti a magyar hokit és hokisokat. Vitatkozni konkrét esetekben biztos lehet vele, de hogy nélküle nem ott tartana a magyar válogatott, ahol tart, arra mérget lehet venni. Le a kalappal!
ps. És a vele kapcsolatos cikkek esetében valamiért mintha a hozzászólások színvonala is a szokásosnál magasabb lenne...
Korrekt, összeszedett, elkötelezett gondolatok. Az EBEL-MOL összevetés nem a Volán és a HC/SC csapatok közti tudáskülönbséget mutatja, hanem a teljes mezőny viszonylatát. Ha az EBEL utolsó előtti 10-ből 7-8x megverné a másik liga két legjobb csapatát, akkor nem nagyon lehet kérdés a szinvonal különbség kérdés.
@Fradi-Mate: az igaz hogy wallenberg nem lone annyit a volanban, mint a Sc-ben, de azert szerintem lenne keresnivaloja ebben a volanban... ami pedig a karrierjet illeti, szerintem a MODO es a Farjestadt nem kisnevu sved csapatok... Pirevel kb ugyanez a helyzet...
ettol fuggetlenul szerintem megvan az a kulonbseg az ebel es a mol kozott, mint amilyenrol Cortina is beszel...
Én inkább azt nondanám, hogy 10-ből 1-szer nyerne az SC vagy HC a Volán ellen, abban az esetben ha a Volán rendesen pörögne. Úgy ahogy a Volán is 10-ből 1-szer szokott nyerni a jobb oszrák csapatok ellen ( VIC,KAC,RBS) De ha ezek a meccsek a rájátszásban lennének, akkor félő, hogy egyszer sem. De nehéz ilyen összehasonlítást tenni, tavaly voltam a Red Bull Saluten ahol a Salzburg simán az utolsó helyen végzett, és az orosz Szentpétervár és Slovan csak a harmadik helyért játszott. Aki szokta az interneten élőben követni a KHL-t, az tudja hogy hol tart ma a világ élvonala. Tudom, hogy van aki az NHL-re esküszik, de nekem a játékosabb KHL jobban tetszik. Én kevésbé szeretem az ütközős power hoki amit az Ebelben játszatnak a kanadai légiósokkal,és szerintem Palkovicséknak sem annyira fekszik, ezt láthattuk Rigában is.
Ja és még hogy el ne felejtsem, azzal a játékvezetői felfogással amivel az Ebelben a Volán ellen fujnak ( ezt láthattuk az egész szezon alatt )hogy rá sem lehet lehelni az ellenfélre mert már lehet menni a büntetőpadra, az SC vagy a HC folyamatos kettős enberhátrányban lenne. A MOL ligában jobban engedik a testi kontaktot, a pálánkra szorítást, mint az Ebel-ben.
Ti elbeszéltek egymás mellett. Az EBEL-ben egy teljesen más jégkorong van mint a MOL-ban. Sokkal erősebb a védekezés, pörgősebb, gyorsabb a játék, a kapusteljesítmény messze a MOL liga fölött van és sokkal kiegyensúlyozotabbak a mérkőzések, ráadásul sokkal több is van belőlük. Ti a jelenleg EBEL 9.helyet hasonlítjátok össze a MOL liga első helyével. Nézzük csak akkor tegyük igazságossá egy ilyen párosítással: Alba Volán - Miskolc (tuti a 10/10 és nem kis gólkülönbséggel) és Klagenfurt - HC Csíkszereda (tuti a 10/10 még durvább gólkülönbésggel) erről ennyit! Az EBEL kb pontosan 3X olyan erős bajnokság mint a MOL. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a tavalyi EBEL utolsó Volán 4-0val küldte pihenni a HC-t akkor már végképp be kell látni az előző állítást.
HAJRÁ VOLÁN!
srácok, én nem látok bele abszolút, de a magyar jégkorongos szakvezetés milyen?
akkor most már én is beleszólok, előre is elnézést. az, hogy az ebel erősebb, mint a mol liga, szerintem nem kérdés, lehet matematikázni is, de különösebb értelme nincsen. és azért ne feledkezzünk el arról sem, még ha az interjúban nincs is szó róla, hogy az idei mol liga is sokkal erősebb és hasznosabb volt, mint a tavalyi országos bajnokság. több színvonalas meccs, több fejlődési lehetőség. az nagyon fasza, hogy az alba volán az ebelben izmosodik, sok mindennek az alapja ez, de azt sem szabad lebecsülni, hiszen egy csapatra nem lehet válogatottat építeni és jövőt alapozni, hogy létrejött egy remélhetőleg perspektivikus magyar-román bajnokság. a magunk részéről nagyon reméljük, hogy az idei mol liga-szezon csak az első lépés volt a fejlődés útján.
""Nem a kor számít, a fiatalság ebben a sportban nem előny."

Ez valami félrefordítás lehet, nem hinném, hogy Pat Cortina ezt mondta volna. Aki szokott nézni NHL meccseket, az tudja, hogy milyen nyaktörő az iram az elejétől a végéig. Egy ilyet végig bírni, 40 évesen, 20 szezonnal és többszáz meccsel az ember csontjaiban.....hát, nem könnyű. És sokat nem lehet pihentetni sem, mert ha leültetik, akkor meg kell bontani miatta az összeszokott cseresort, ami nem túl jó ötlet...
Ja, egy kérdés: sok szó esik a fitalításról. Van egyáltalán utánpótlás-nevelés ma Magyarországon? Azért kérdezem, mert van egy fiam, aki májusban lesz 8 éves, és nagyon szereti a jégkorongot és a focit. Korcsolyázni már tud! De ha nincs hokis utánpótlás-nevelés, akkor marad neki a focisuli.
"Elmondta, lojális a Japánban győztes csapat tagjaihoz, csak akkor kerülnek ki a keretből a világbajnokok, ha náluk valaki többet tud a játékhoz hozzátenni. Ha egyenlő tudásúak, a szapporói kerettag utazik Svájcba."
A szakember önbizalma. Nem csinál a gatyájába néhány kritizáló hangtól, hanem bízik a tudásában és a szakértelmében. Övé a döntés joga, mindenki más csak kibic. Ráadásul ezzel kiállt a csapat mellett, és ezzel is támogatja őket. Biztos elruházzák még egypárszor a csapatot, de ha félnek a vereségtől a foci sorsára jut a jégkorong is.
@Macskanátha: Szió! "Nem a kor számít, a fiatalság ebben a sportban nem előny."
Szerintem nem fordították félre. Láttam olyanokat, akik az Ebel-es Volán csapatba nem fértek be, viszont a farm csapatban ott vannak. Erölködés nélkül korizza le a fiatalokat, nem csak az erő, hanem a fej és technika játéka is ez a sport, ha van lehetőséged érdemes megnézni, hogy mikor vannak a jégkorongosok a pályájuk zenitjén (NHL), kb 30 éves koruk körül. Amúgy szerintem is a 40 már egy kicsit csücskös. Jégkorongban van utánpótlás nevelés, de 8 évesen a Volánnál már nem sok esélye lenne gyermekednek, hiszen kb. 6 évesen kezdik a srácok vagy előbb és ez elég nagy előny egy 8 éves gyerekkel szemben. Viszont más utánpótlás csapatnál szerintem még kezdhetne, de ennek persze utána kellene érdeklődnöd. (Ez az én személyes véleményem, ami persze nem tuti) Nagyon sok jó játékos kezdte később, mint 8 éves kor.
@beth01: Batistuta 14 évesen kezdett el focizni (klubban)! :)
előtte csak focizgatott
Kedves Macskanátha!
A magyar utánpótlás remek tehetségekkel büszkélkedik. 15-16 éves korig a hazai szakemberek is képesek világszinten pariban tartani a jégkorongozóinkat. Izgalmas a serdülőbajnokság (16 év alatt) és kiváló a kölyök bajnokságunk (14 év alatt). A magas minőségre egyre több játékosunk képes már a 17 év körüliek közül is, de ők többnyire vagy kizárólag külföldi bajnokságban, vagy a hazai mellett a szlovák bajnokságban edződnek.
A Te kisfiad vonatkozásában javaslom a következő helyre a bekukkantást:
gyerehokizni.hu/
@Macskanátha:
szerintem sem fordították félre. Kevés ilyen sport van, ahol a rutin és a tapasztalat ennyire fontos eleme egy kész játékosnak! Az nhl-ben nagyon sok jó, fiatal játékos játszik, de érdekes megy figyelni, hogy STanleyt sok esetben olyanok nyernek, ahol van pár rutinos, öreg róka, akik köré lehet egy masszív csapatot építeni. Fiatal titánok a legritkább esetben vezetik győzelemre csapatukat! (az alapszakasz az más)

@Macskanátha: Manapság 4-5 évesen kezdik. A fiam négyévesen kezdte a MAC-nál. A 8-ra már húzzák a szájukat az utánpótlás egyesületeknél is. De nyilván nem reménytelen, meg kell próbálni.

Egyébként meg Cortina egy profi. Nagyon szimpatikus volt, ahogyan a riportban beszélt.
@geriszu: Én is ezt írtam az utolsó soromban.
Köszönöm mindenkinek a választ. Elég viccesen hangzik egy nem egészen nyolc éves kisfiú vonatkozásában az a szó, hogy kiöregedett! :-)) Ahogy már írtam, jól tud korcsolyázni, úgyhogy ezzel már sok időt megtakaríthatnak, mert lehet egyből a technikai részt tanítani. Azért majd megpróbálkozunk a hokikori által ajánlott weboldalon is.

"A magyar utánpótlás remek tehetségekkel büszkélkedik. 15-16 éves korig a hazai szakemberek is képesek világszinten pariban tartani a jégkorongozóinkat. Izgalmas a serdülőbajnokság (16 év alatt) és kiváló a kölyök bajnokságunk (14 év alatt"

Van ezekben a korosztályokban Európa- és Világbajnokság, vagy más kiemelt nemzetközi verseny? Ha igen, akkor értek el valami komoly helyezést a magyar kiskölykök mostanában?
Szimpatikus nyilatkozat, egy szimpatikus kapitánytól. Örülök, hogy van Mr. Cortina!
Kedves Macskanátha!
Ismeretem szerint 18 év alatt maximum úgynevezett magasan, vagy kevésbé magasan jegyzett nemzetközi tornák vannak, de arról ezen a blogon már sokan, sokat vitatkoztak, hogy a magyar csapatok sikerei a különböző nemzetközi rendezvényeken mennyit is érnek. A békesség kedvéért elég legyen annyi, hogy több klub is rengeteg érmet képes felmutatni melyet a gyerekek büszkén viselnek.
@Macskanátha: Nagyon az oldalvonal környékéről szemlélhetted a hazai hoki utánpótlás életét, ha ilyeneket kérdezel. Nemzetközi tornákon , az egyesületek saját erőből vesznek rész különböző megméretéseken. Onnan ez a pozitív önértékelés. / Nem alaptalan./ A fiad , ha tud korizni az jó, de mire? Javította szakember az esetleges hibáit? Adott számára valami útmutatást, vagy csak elfogultan élvezed gyermeked ügyeskedését. Versenyzett különböző feladatok végrehajtása közben társaival? Vidd el akárhova hokizni a srácot, te pedig ülj be a büfébe, és ott várd meg az edzés végét!
Jó lenne Cortinát főállású kapitánynak szerződtetni... Tudom pénzkérdés, de mégérné, mint befektetés...
Oldspieler: Még az oldalvonal környékén sem vagyok! A jégkorongról annyit tudok, hogy nézem a hoki meccseket a tévében, és örülök, hogy a fiamat a sport érdekli, és nem - csak - a playstation vagy a számítógép. Korcsolyázni szakembertől tanult, de fogalmam sincs, hogy ez milyen szintet jelent. Viszont mi büszkék vagyunk rá akkor is, ha csak egy csetlő-botló gyerekjátékos lesz, és nem Wayne Gretzky vagy Ovecskin reinkarnációja...
@Macskanátha: Nem mondtam mást, csak vidd el hokizni a srácot! Legyen belőle sportszerető bárki, vagy talán tán, a mi büszkeségünk! Hajrá!
Szimpatikus nyilatkozat Cortina részéről, több ilyen edzőre lenne szükségünk mint Ő.
Sok sikert a csapatnak a VB-n!
Nekem ez inkább segélykiáltásnak, vagy minimum lámpagyújtásnak tűnik. Észhez kellene térni a klubokban, hogy a válogatott sikere ne legyen kérészéletű.

Valóban nincs sportág fejlesztési koncepció? Hol van az a tudatos nevelőmunka, amiből a jövő válogatottjai kinőhetnek? Inkább megszűnt a junior korosztály, csak ne legyen gond velük. Illetve ez korábban kezdődött. Lényegesen (2-3-szor) több meccsre volna szükség már serdülőben is, nem hogy ifiben. Még ezzel a kevés csapattal is meg lehetne oldani, hogy ne havonta 2-4 meccsük legyen a srácoknak. A nagy hokiországokban heti több mérkőzés van már ebben a korban is. Neki kell látni a munkának, mert a növekvő létszám még nem elég a fejlődéshez. Akkor lenne alulról presszió a felnőtt játékosokra, hogy többet kelljen teljesíteniük, illetőleg lehessen kikkel lecserélni a jövőben őket. A jövőt kell építeni, mert a mai sikerek múlandóak.

Persze könnyen beszél az, aki nincs benne a hoki világában, de láttam már eltűnni más sportágat, koncepció hiánya miatt.
Cortina nem kertel, elmondja mi a realitás, de azért optimista. Svaszival és Sillével kapcsolatban pedig teljesen igaza van! Sztem mind2-en bizonyították Rigában, h a válogatottban a helyük!
Viszont nemtom mi volt a baja Naggyal és Hegyivel
Cortina mester most is, mint mindig, nagyon szimpatikusan nyilatkozott.
Az U25 válogatott ötlete is nagyon jó, sokat segíthetne a fiatalok fejlődésében, ha ő személyesen edzené, tanítaná őket technikailag, taktikailag. Mellékesen ezáltal a mester is jobban megismerhetné a fiatalabb játékosokat. Persze ennek a megvalósulása és jórészt több tényezőn múlik: pénz, pénz, pénz és persze maga a szándék, akarat.
fontos dolgot vetett fel a mester ezért minél többen beszélünk , írunk a közös edzőtáboról annál biztosabban eljut értő fülekbe is....de kinek fűződik ehhez majd anyagi érdeke is......
amúgy az edzőkérdéshez csak annyit nulla közeli egyes edzők pedagógiai érzéke és állásukat inkább
köszönhetik együtt sőrzésnek a klub vezetőivel
mint a hozzáértésüknek ez pedig az egész magyar edzői karra is igaz
süti beállítások módosítása