HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Milyen legyen az OB I. ezután?

2009.02.10. 10:40 Hblog

Közeledik a bajnokság vége, körvonalazódnak az idei kiírás tapasztalatai, látszanak az előnyök és a problémák. Mi is készülünk egy átfogó értékeléssel, javaslataink is lesznek, de kedves olvasónk, Liladínó megelőzött minket. Átgondolt, érvekkel alátámasztott, konkrét javaslatokat foglalt írásba. A cikket vitaindítónak szánjuk, egyúttal jelezzük, hogy a sok szimpatikus elem ellenére sem mindenben értünk egyet vele. Továbbá: aki hasonló igényű dolgozattal jelenkezik, annak szintén megadjuk a publikálás lehetőségét.

Két éve vita tárgyát képezi az OB I. lebonyolítása. Mind a 2007/08-as, mind a jelenleg zajló szezon lebonyolítási módja több tekintetben ellentmondásosnak bizonyult, a kiírás hibáit az egész bajnoki szezon megsínylette, illetve sínyli. Tavaly az alapszakasz egyértelműen érdektelenségbe fulladt, a rájátszás párosításainak kialakítása pedig – részben – igazságtalanul alakult. Idén az OB I. alapszakaszmeccseinek jelentős részét az mentette meg a teljes érdektelenségtől, hogy a Mol Ligába is beszámítottak az eredmények. Ha csak a magyar bajnokság szempontjából vizsgálnánk a szakaszt, a kép most sem lenne hízelgőbb, mivel a szakasz jelentősége a későbbi bajnoki végeredmény szempontjából finoman szólva is szerény.

Nehezen érthető, a versenykiírás elkészítői miért devalválják az alapszakaszt. Mindenki tudja, hogy a hokiban a rájátszás jelenti az igazi részt, de ettől a mérkőzések számának és a bajnokság időtartamának 90%-át adó alapszakasz becsületét és súlyát is meg kell adni, különben mitől várhatnánk, hogy a csapatok és a nézők is komolyan vegyék?

Ahhoz, hogy legalább közelíthessünk egy konszenzusos megoldáshoz a várhatóan nagy vitát kiváltó kérdésben, szükséges találnunk egy-két olyan axiómát, amely mögé – klubszínektől függetlenül – minden józanul gondolkodó hokibarát és döntéshozó felsorakozik. Némi demagógiával: két ilyen is kínálkozik. Az egyik a magyar jégkorong érdeke. A másik legyen egyszerűen csak a fair play.

A téma szempontjából megkerülhetetlen a Volán EBEL-szereplésének értékelése a fenti szempont(ok)ból. A legjobb magyar csapat EBEL-részvétele egyértelműen kedvező a magyar válogatott erejének és sikerességének szempontjából, de nyilvánvalóan veszteség az OB I. felől nézve. A nagy Volán kimaradásával a hazai ellenfelek több ezer nézőt, egy-két tv-közvetítést, egyszóval bevételt veszítettek. Az egész bajnokság érdektelenebbé vált, vesztett színvonalából, ami nyilván a többi klub szponzorszerzési esélyeit is negatívan befolyásolta. Nem tett jót a dolog a hazai utánpótlás-bajnokságnak sem. Míg a kis Volán színvonalas edzőpartnerek ellen gyakorolhat, addig a másik öt magyar csapat kapott hat olyan mérkőzést, ami szakmai és lélektani okokból kétes értékű, a hazai meccsek bevételi oldalán pedig egyértelmű a veszteség.

Mégis mondjuk azt – főleg a válogatott oldalán mutatkozó előnyök, illetve egy nemzetközi szinten is ütőképesnek mondható magyar klubcsapat létrejötte okán –, hogy a magyar jégkorong érdeke szempontjából a Volán EBEL-szereplése összességében pozitív. Ezek alapján érdemes és szükséges jól megoldani a nagy Volán becsatlakoztatását a magyar bajnokság rájátszásába, hiszen egy nélkülük rendezett bajnokságban a magyar bajnoki címnek sem volna igazi értéke. Az viszont már nagy kérdés, hogy a rájátszás mely fázisába és milyen prioritási szinttel csatlakozzon a klub. Az idei megoldás ugyanis szinte groteszk: ha egy OB I.-es csapat megnyeri a körmérkőzéses szakaszt, saját közép-, majd elődöntőjét, a döntőben akkor is át kell engedje a pályaelőnyt a csak az elődöntőben bekapcsolódó nagy Volánnak. Miért is?

Egy játékoskeretekkel összefüggő megjegyzés is idekívánkozik. A tavalyi szezonhoz képest előrelépés, hogy az idei OB I.-ben két külön Volán van, vagyis – bizonyos szabályok mentén – az OB I.-ben az elejétől fogva részt vevő keret elkülönül az EBEL-kerettől, az engedélyezett fel- és visszajátszások ellenére. Ez szükséges és jó döntés volt, mert nem állhatott elő olyan helyzet, hogy az egyik ellenfél az utánpótlással, a másik a nagycsapattal találja magát szemben. Ide tartozik még a rájátszást, idén a középszakaszt közvetlenül megelőző játékosvándorlás is. Reális, a jelenleginél korábbi határnapot kell szabni az átigazolásoknak, különben az erőviszonyok ilyen módon való átcsoportosulása is a komolytalanság irányába hat. Alapvetően azok a keretek versengjenek a rájátszásban is, amelyek az alapszakaszban tették.

Most vegyük sorra az elmúlt évek bajnoki kiírásainak ismétlődő hibáit, illetve az idei értelmetlen újítást a középszakasszal, és a hibák következményeit:

1. A körmérkőzéses szakasz érdektelensége, amelynek fő oka, hogy annak eredményétől függetlenül minden csapat részt vehet a rájátszásban, ráadásul a középszakaszban az addig kialakult pontkülönbségek is csak jelentősen tompítva vannak jelen, ha egyáltalán.

2. Fontos, hogy a körmérkőzéses szakaszban jobb helyezést elérő csapat járjon jobban. Tavaly rosszabb volt a negyedik helyen végezni, mint hátrább, mert a középmezőnyben végzett kapta és kapja az elődöntőben ellenfélként a nagy Volánt, míg az ötödik-hatodik helyről könnyebb ellenfeleken át vezethet(ett) az út a döntőig. Ezt a problémát idén orvosolták, az egyenes kieséses szakaszban a körök után a tabellán jobb pozícióban végzett csapat élvez előnyt. A jelenlegi kiírásban a nagy Volán játék nélküli első pozíciója kifogásolható, ráadásul mindvégig a pályaválasztás joga illeti meg.

3. Az idei kiírás középszakaszának bevezetése, ami úgyszólván értelmetlen. Hosszas gondolkodás után sem lehet értelmes választ adni arra, miért kellett törölni az alapszakasz eredményeit, és bónuszpontokkal kompenzálgatni ahelyett, hogy az OB I.-es csapatok játszottak volna még egy teljes oda-vissza kört, amelynek eredményeit simán hozzáadták volna a már lejátszott, a Mol Ligába is beszámító bajnoki meccsek alapján kialakult tabellához. Nincs értelmes oka annak, hogy a húsz forduló során kialakult tényleges különbségek helyett miért kell(ene) azoknál kisebbekkel, vagy éppenséggel nagyobbakkal számolni a hátralévő oda-vissza kör során.

A fentiek alapján logikus kimondani mintegy alapelvként, hogy:

1. A magyar bajnokság a legfontosabb.
2. Legyen valódi tétje az alapszakasznak is.
3. Aki az alapszakaszban nyer, annak jobban kell járnia a rájátszásban, ha továbbjut.
4. Egységes alapszakasszal célszerű a lebonyolítás.

Az eddig leírtak tükrében egy olyan lebonyolítási formára teszek javaslatot hat hazai csapatra, plusz az EBEL-résztvevő nagy Volánra, ami a fenti anomáliákat kiszűri:

1. A rájátszás résztvevői az alapszakasz 1-5. helyezettje, valamint a nagy Volán (NV). Ennek értelmében az alapszakasz utolsó helyezettje (A6) nem résztvevője a rájátszásnak.

2. Az alapszakasz győztese (A1) és a NV automatikusan az elődöntők két külön ági párharcának egy-egy résztvevője és a pályaelőnyök birtokosa az elődöntőben.

3. Az elődöntő másik két résztvevője az alapszakasz 2. és 5. (A2 és A5) és az alapszakasz 3. és 4. (A3 és A4) helyezettjei közötti párharcok (középdöntők) győztese.

4. És itt jön egy kis korrekció, amivel elkerülhető, hogy az alapszakaszban előrébb végző csapat járjon rosszabbul: az A2–A5 és az A3–A4 párharcok két győztese közül az alapszakaszban előrébb végzett csapat választhat magának elődöntőbeli ellenfelet a már ott levő A1 és NV közül. (A választás természetesen nem érinti A1 és NV pályaelőnyét az elődöntőben.)

5. A döntőben a pályaelőnyt az alábbi sorrend alapján kell meghatározni a döntőbe jutó bármely két csapat között: A1, NV, A2, A3, A4, A5. Az 1. sz. alapelv (a magyar bajnokság a legfontosabb) miatt indokolt, hogy az alapszakaszt ténylegesen megnyerő csapat – amennyiben elődöntőjét is megnyeri – a döntőben is élvezhesse a pályán kiérdemelt pályaelőnyt. (Egyrészt a többiekkel szemben elfogadható az NV prioritása. Másrészt nem lehet alsó ágra küldeni az NV-t, mert akkor esetleg azért küzdenek majd a csapatok, hogy elkerülve az NV-t hátrébb végezzenek.)

A fenti lebonyolítási forma valamivel (a papírforma alapján összesen két, maximum három meccsel) kevesebb játéklehetőséget biztosít az alapszakasz utolsó helyezettjének. Amennyiben ezt az illetékesek a lebonyolítási forma jelentős hátrányaként értékelnék, nincs akadálya annak, hogy az A6 még egy vagy két teljes oda-vissza kört játsszon a középdöntők veszteseivel, egyfajta helyosztóként az 5–7. helyért.

Bár nem tartozik szorosan a tárgyhoz, de egy gondolat erejéig érdemes kitérni a Mol Liga lebonyolítási rendjére is, hiszen reméljük, lesz jövőre is. Alapvetően jól működött a Mol Liga és az OB I. közötti átfedés, ezen a jövőben sem kell változtatni. Kemény, de elfogadható rendelkezés, hogy csak az első négy helyezett vesz részt a playoffban. Az viszont nagyon nincs rendben, hogy az elődöntők csak két nyert meccsig tartanak, és a pályaelőny is két meccsre szól. Három nyert meccs 2-2-1-es lebonyolításban az elődöntőre, négy nyert meccs 2-2-2-1-es vagy 2-2-1-1-1-es lebonyolításban a döntőre sokkal izgalmasabb és korrektebb volna, akkor is, ha több utazással járna.

Végül: ahhoz, hogy a lehető legtöbbet lehessen kihozni a fenti bajnokságokból, a versenynaptárat is körültekintőbben kell összeállítani.

120 komment

Címkék: esszéjellegű mol liga ob i.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Érdekes javaslatok, tényleg vitaindító...
Nekem most az alábbiak jutottak eszembe:
1. A MOL ligában ne az első négy, hanem az első hat jusson be a rájátszásba, ahol az első kettő kiemelt, a maradék négy meg játszik egy negyeddöntőt.
2. 4 körös MOL ligával és OB-I középszakasszal számolva, az első két kör ne számítson be az OB I-be, viszont a középszakaszra vigyék a csapatok a pontjaikat.
3. Esetleg a bajnokságban ne induljon NV, cserébe viszont mérkőzzön meg az OB I győztesével (esetleg a második helyezettel is hármas torna formájában)a Magyar Szuperbajnok címéért.
Én nem látom vészesnek az idei kiírást. Vannak pontok amiben javítani kell (átigazolási határidő a középszakaszig és a Volán semelyik csapattal szembe se élvezze a pályaelőnyt).
De szezon közben nem hallottam olyat, hogy érdektelen lenne egy meccs is (leszámítva a szezon legvégét). Mindenki számolgatott, teljes erőbedobással küzdött. Ezek után szerintem nem lehet kijelenteni, hogy értelmetlen meccsek lettek volna azok, sőt ez számomra kifejezetten csúsztatásnak hat. Onnan kell nézni a dolgot, hogy a magyar bajnokság a középszakasztól kezdődik ahol a jobb csapatok előnnyel indulhatnak (a legjobb pedig még nagyobb előnnyel).
És az előnyük sem törpült el. Ahhoz, hogy 3 pontos hátrányt valaki ledolgozzon 10 meccs alatt az kell, hogy verje ugyanazokat akit az előtteálló és mindkétszer megverje az előtteálló csapatot, ráadásul egyszer rendes játékidőben.
Ennek a rendszernek köszönhetően a csapatok játszanak még jópár kiélezett meccset ahelyett, hogy tét nélküli mérkőzések lennének (amik esetleg elmaradnak 0:0-val).
Néző szezon közben izgul a MOL ligán, utána lát jópár izgalmas meccset a középszakaszban ahol végig számolgathta, majd jöhet a rájátszás. Ez lenne az akkora baj?
"Onnan kell nézni a dolgot, hogy a magyar bajnokság a középszakasztól kezdődik". Szvsz pont ezt kellene elkerülni. És nem rólunk van szó, mi akkor is kint voltunk a meccseken, amikor a Győrt vertük mondjuk 17-0-ra, hanem az esetleges "friss hús" érdekeit is szem előtt kellene tartani, és nagyobb tétet biztosítani az alapszakasznak.
Na, lesz ebből itt vita. Amúgy, jó kis téma.
Én pár hete már írtam egy részletes MOL és OB1-es
bajnoki naptárt, időpontokkal javaslatokkal.
@OliBLOOD: Igen, ott a válasz Forest hozzászólásában. Mi akkor is ki fogunk menni, ha a végén mindenki kap egy aranyérmet, de ettől még az alapszakasz súlytalanná válik. Tkp. tiszta szerencse, hogy a csapatok többsége komolyan vette a meccseit és csak a jó ízlés határain belül élt a rájátszás előtti erősítés lehetőségével.
Egyet értek Olival, amíg volt Mol Liga addig mindenki küzdött a jobb eredményért, ki-ki a maga szintjén. A HC az elsőségért, az SC és az UTE a pálya előnyért, a Stars a DAB és a Steaua a rájátszásért, a kisebb csapatok meg a minél jobb eredményért, presztízsből.
Véget ért a a MOL liga, kezdődött a középszakasz, ahol valóban eltünt az alapszakszban megszerzett nagy előny, de hál istennek, úgy megerősödtek a kicsik, hogy nagyon izgalmas minden meccs, és még a Miskolc vagy a Fradi ellen sem mehet ki semelyik csapat úgy hogy ez könnyű lesz. Az élcsapatoknak fájhat hogy nincs meg a nagy előny és a kényelem, de cserébe nagyon izgalmas, és színvonalas oda-vissza kört kapunk középszakasz címen.
Az átigazolási időszak határideje tényleg kérdéses, de azt se lehet elfelejteni, hogy pont ennek köszönhetően tudott pár csapat erősíteni, főleg a gyergyói, és HC-s játékosok szélnek eresztésének köszönhetően...
@Stommy: Ebben az a nagy probléma, hogy egyes csapatok a középszakaszra koncentrálják a pénzüket, így előfordulhat az is, hogy egy alapszakaszt végig alibizik, majd beerősítenek, mondván, hogy nem lehet vészesen lemaradni. Ez szintén az alapszakasz fontosságát degradálja.
@forestjr: @Liladínó: A friss hús a MOL ligára ment ki. Tapasztalatból tudom, hogy ő úgy sem fogja megérteni (és neki nem is fontos csak a jó mérkőzés), hogy ez most melyik bajnokságba számít bele.
MOL ligát szerintem egyik csapat sem alibizte végig. És szerintem nem csak a szerencsének köszönhetjük, hogy a csapatok komolyan vették.
@OliBLOOD: A cikkben az OB1-ről van szó. Kíváncsi vagyok, hogy jövőre hány csapatvezető fogja választani azt a megoldást, hogy az alapszakaszban megspórolja egy erős sor fizetését, majd a középszakasz elején pedig igazolgat.
Én úgy gondolom, hogy aki márciusban megnyeri a nagydöntőt, az az "Országos Bajnokság I. 2008/09. évi győztese" címet nyeri meg.

Mindezt úgy, hogy mindössze a 2009. január 15. és 2009. március XX. közötti teljesítményt vesszük figyelembe. Ha már éves bajnokságról beszélünk, akkor az egész éves bajnoki szereplésnek tükröződnie kell az eredményekben. Mert ez így, a jelen formájában a 2009. január-márciusi magyar bajnokság. Ezzel az erővel lehetne szeptember-novemberi, vagy december-januári magyar bajnokot is hirdetni.

Egyetértek a javaslattal, és maximálisan támogatom. Remek érvrendszer, kitűnő észrevételek, szuper javaslatok!

A magyar hoki akkor lesz igazán jó, színvonalas, akkor fogja elérni a fenntarthatóan magas szintet, ha a kirakat (jó válogatott, 1 db nemzetközi szinten is ütőképes csapat) mögött a hátországra (jobb, magasabb színvonalú, több nézőt vonzó, több pénzt és szponzort vonzó Országos Bajnokság!!!) is jobban odafigyel a közönség. Mert ha nem figyelünk oda a hátországra, akkor egy idő után nem lesz mit kirakni a kirakatba...

HAJRÁ MAGYAR HOKI!!!!
@forestjr: @gabute: Akkor töröljük el a rájátszást is? Eddig is megvolt a lehetőség arra, hogy csak januárban hozzanak játékosokat a csapatok és velük megnyerik a bajnokságot. Eddig a rájátszások alatt mégse jött elő az, hogy ez csak február-márciusi bajnok lenne.
Oli! Nem, nehogy eltöröljük a rájátszást! Ugyanis a rájátszásban igenis tükröződik az egész éves teljesítmény, mégpedig a pályaelőnyben! (Negyeddöntő, elődöntő és a döntő során is!) És a pályaelőny szerintem sokkal jelentősebb előny, mint a középszakaszban mondjuk 6 pont.
A javaslat tetszik, de a páros meccsek lebonyolítására van egy javaslatom.
Az alapelvek:
1. A ki-ki meccseken a jobb pozícióban levő csapat a pályaelőnyt az elvileg utolsó mérkőzésen kapja meg.
2. A gyengébb csapat csak akkor jusson tovább, ha egyszer idegenben is nyer.
3. Az összecsapáson mindkét csapat szerepeljen saját pályán is.

Megoldási javaslatom:
Két nyert mérkőzés esetén:
1 meccs a gyengébb otthonában,
2 meccs jobb besorolású csapat otthonában.

Három nyert mérkőzés esetén:
1 meccs jobb besorolású csapat otthonában,
2 meccs a gyengébb otthonában,
2 meccs jobb besorolású csapat otthonában.

Négy megnyert mérkőzés esetén:
1 meccs a gyengébb otthonában,
2 meccs jobb besorolású csapat otthonában
2 meccs a gyengébb otthonában,
2 meccs jobb besorolású csapat otthonában.

Amennyiben ezt a kiosztást a MOL Ligára is alkalmazzák, többletköltség az első esetben egy utazás után csak egy meccset játszani, de az előnyökkel szemben ezt az anyagi hátrányt ki lehet bírni.
A ygengébb csapatok (Miskolc, FTC) szempontjából viszont kimondottan áldás, hogy így történik a lebonyolítás, ahogy most. Ha csak a középszakasz eredményeit nézzük hozott pontok nélkül, akkor így állnának:

1. Stars 11
2. DAB 9
3. FTC 9
4. Miskolc 8
5. UTE 4!
6. Volán 0

Továbbra is Miskolcnál maradva, az itteni emberek vevők a jó szereplésre. Nézzétek meg, most pénteken meg vasárnap is micsoda ünnep lesz! Megint van tét, amihez kellett, hogy az alapszakaszban összeszedett tetemes hátrányt (Fradihoz képest -27, Újpesthez képest -66...) kinullázzák. Sok a "friss hús" mostanában a meccseiken, akik úgy tűnik élvezik is amit látnak.
Bocs, így kezdődik a lista:

1. Stars 9
...
Szerintem ne legyen az, ami most van. Ha az alapszakaszban nem játszik a nagy volán játékosa, a rájátszást is hagyja ki.
Ezen az alapon, ami jelenleg van; kűzdenek a csapatok és a végén a volná kapja az aranyat.
Vagy ha ennyire számít az OB, akkor mindenképpen kapjon a volán aranyat és maradjon ki a játékból. A fair play nem ez, amit erre az évre kitaláltak!
Kriga

Ez remek hír, csak sajnos nem igazságos a többi csapathoz mérve.
Olyan, mint ha az NHL-ben játszanák az alapszakaszt, majd törölnék az eredményeket, kapna 1-2 csapat bonuszpontot, és minden folytatódna tovább. Hát nem véletlen, hogy nincs így.
Te írtad -66 pont ment a semmibe, pl az Újpestnek. Nonszensz.
Ettől eltekintve, minden csapat elfogadta ezt a rendszert, ezért nyilván nem is lehet mit hisztizni miatta, de a jövőben javítani kell ezen. Azon meg pláne, hogy a nagy Volán meccs nélkül pályaelőnyt élvez. Az tényleg vicc.

Szerintem remek dolog Hblog javaslata, érdemes rajta elgondolkodni. Mondjuk én a középszakaszt is el tudnám hagyni, ahogy van. Inkább jöjjenek a 4 győztes meccsig tartó egyenes kieséses szakaszok. Mert az hoz majd igazán nagy izgalmakat!!!
Pl. jövőre, ha nem leszünk A csoportban. Hosszabb lehetne a MOL ligra rájátszása is, több csapattal.
@Dugó: mármint Liladínóé :)

(szolg. közl.: hblog olyankor szerző, amikor nem valamelyikünk a szerző, hanem vagy többen, vagy valaki más)
@Dugó: Nem azt mondtam, hogy szerintem igazságos a jelenlegi lebonyolítás, hanem azt, hogy vannak, akik ezzel jól jártak. Mellesleg a jégkorong népszerűsítése is célja a bajnokságnak, ezzel viszont a jelek szerint jól haladnak Miskolcon.

Ettől függetlenül szerintem is változtatni kell, a szerző véleményével teljesen egyetértek.
Jó írás, örülök, hogy teret kapott.
Egy biztos: valamin változtatni kell, mert tavaly -ha jól emlékszem- 4 meccs maradt el, nevetséges büntetéseket osztottak ki.
Most is elmaradt egy, nem tudok róla, hogy lett-e valami következmény(ha igen bocs). Csak azért mondom, mert komolytalanná válik előbb-utóbb a szövetség, és egyéb bizottságai.
Nem igazságos ez a lebonyolítás, de "kellett nekünk ilyen jól szerepelni", illetve ha már olyan lúzerek voltunk, hogy nem gondoltunk erre a középszakaszos átigazolásra, viseljük a következményeit...
@OliBLOOD: Szerintem legyen rájátszás. Emlékeim szerint eddig nem is nagyon éltek vissza a csapatok ezzel a szabállyal, de úgy gondolom, hogy csírájában kellene elfojtani ezeket a próbálkozásokat (már ha lesznek), mert még komolytalanabb lehet az alapszakasz.
Olyan kiírást nem lehet előre készíteni amely minden negatívum ellen véd (mert ha eredményes vezetők nincsenek is:), vannak leleményesek), valószínűleg ez sem " a Szentgrál", de sok olyan tényezőt tartalmaz amivel érdekesebbé tehető a bajnokság. A legfontosabbak között van, hogy igenis fontos az alapszakasz (szvsz pont a középszakaszra nincs szükség, pláne ebben a formában), illetve a Volánt -ha még oly' jó is- jobban a "helyén" kezeli, mondjuk én ennyire sem emelném ki, szvsz nincs rá szükségük, és így valamit törlesztenének egy kis nézőszám növeléssel az ébeles lehetőségért is:).
Ne akard a Volántól elvenni a pályaelőnyt a döntőre, mert az a fehérvári közönség rovására megy, ami viszont biztos 3000-3300főt jelent. Ilyen látogatottságot egyik másik klubb sem tud felmutatni. A másik meg az, hogy a fehérvári közönség bizonyított egész évben! Szemétség lenne elvenni tőlük (tőlünk) a bajnoki döntő pályaválasztását ezek után. Plusz mindenki tudja, hogy hiába játszik a Volán idegenben, nem sok előnyt jelent az ellenfélnek vele szemben. Ezzel egyik csapatot sem akarom szidni, de szerintem mindenki belátja, hogy egyik magyar csapat sem elég jó ahhoz, hogy számítson a haza pálya a Volán ellen. A többi ötleted tetszett, de a Volán pályaelőnyét meg kell tartani. Ez jár mind a csapatnak, mind a közönségnek és egész Fehérvárnak!
Ugye nem akarjátok, hogy ismét egy részletes leírással untassalak titeket a 2009-2010-es szezontervezetem közzétételével. :)
@Rex: Tavaly sem volt fehérváron az OB1-re ugyanakkora érdeklődés, mint az EBEL-re.
De visszakérdezek: Miért akarod elvenni annak a csapatnak a pályaelőnyét amelyik kiharcolta az első helyet és végiggürizte a szezont? Miért az ő nézőinek rovására játszik a Volán otthon?
Nem azért kellellene a pályaelőny, mert az eredményben annyira számítana. Hanem épp azért, hogy a hazai csapatok is tudjanak több nézőt kicsalogatni.
Ráadásul ha úgy is söpréssel nyertek, akkor legalább otthon ünnepelhettek a döntőben ha nincs nálatok a pályaelőny :)
@Gyjoe68: szerintem a Volánnak nem kell törleszteni más klubok felé, az ebel léehetőségét sem tőlük "kaptuk".
Legyen kompromisszum is: ne legyen pályaelőnyünk - szerintem nem sokat számít, és ha megnézed a tavalyi nézőszámokat, nem nagyon volt telt ház idegenben: az ellenfelek szurkerei sem hitték el, hogy jó esélyük van - de a rájátszás meccseit 4 győzelemig játszák 1 otthon, 2 idegen, 2 otthon, 1 idegen, 1 otthon, vagy váltogatva 3 győztesig.
Szerintem alapvetően jók az alapfelvetések, és fehérváriként azt mondom, szerintem is felesleges a Volánt úgy kiemelni, hogy pályaelőnye legyen. Senki ne sértődjön meg, de vsz ez az eredmény szempontjából számunkra úgyis mindegy - de emellett egyrészt korrektebb is lenne, ha a kiírás legalább a pályaelőnyt megadná az ellenfeleknek (elvégre mégiscsak végigjátszanak érte egy magyar bajnoki alapszakaszt), másrészt meg az adott klub legalább bekaszírozhat némi bevételt, mert a Volán ellen biztos több néző megy ki.

Rex: szurkolóként megértem az érveidet, de itt egy bajnokság lebonyolításának szakmai szempontjairól van szó, ahol az érveidnek helye nincs. Lényegében azt írod, hogy ez több pénz a klubunknak, meg jólesik a fehérvári nézőknek, és ezért ne engedjünk belőle. Na az ilyen szövegeket olvasva nyílik ki a bicska a többi csapat legártatlanabb szimpatizánsainak zsebében is...
@OliBLOOD:
> Ráadásul ha úgy is söpréssel nyertek, akkor legalább otthon ünnepelhettek a döntőben ha nincs nálatok a pályaelőny :)

Ebben meg vicc nélkül is teljesen igazad van.
@OliBLOOD: szerintem nem attól függ a nézőszám, hogy az első vagy a második meccset játsza egy csapat a rájátszásban, hanem attól,hogy a nézők elhiszik, hogy éles meccs lesz, nagy téttel: egyik se volt tavaly (Fehérváron sem), de a mi nézőszámunkat a másik csapatéval lenne fair összevetni, nem az EBEL meccsekével, ha már azon megy a vita, hogy Fehérváron, vagy M-on máshol legyen a meccs. Úgyis megáll az érvelésed, miszerint lényegesen több néző van az első meccsen, ha pályaelőnye van a nemvolánnak?
@OliBLOOD: ezt úgy mondod, mintha a Volán nem gürizte volna végig az egész szezont sokkal keményebben mint bármelyik másik magyar csapat! Én akkor is azt mondom, hogy szemétség lenne elvenni tőlünk a pályaelőnyt. Mindenki tudja, ha a Volán játszana az OB1 alap és középszakaszában simán nála lenne az előny. Elvileg mostanra mindenki felfogta, hogy miért is jó, hogy a Volán az EBELben játszik, akkor most miért akartok kiszúrni vele (velünk) egy ilyen hülyeséggel. Hidd el idén ugyan olyan nézettek lesznek a magyar bajnokik mint az EBEL. Itt csak arról van szó, hogy kiszúrnátok az ország legjobb, legnagyobb és legkitartóbb szurkolótáborával. Szerintem ez szemétség.
@Rex: Nyugi Rex! Vegyél egy nagy levegőt és számoljunk el 10-ig! :)) Én most Raon-nak adok igazat, kérlek mérlegeld a fent leírtakat. Ne Volán mezben, hanem független jégkorong szerető emberként gondold át a dolgokat! Nem Innsbruckba készülnek vinni a pályaválasztás jogát! 60 km-en belül lesz a döntő, ebben biztos vagyok. Ahogyan abban is, hogy "az ország legjobb, legnagyobb és legkitartóbb szurkolótábora" oda is csapata után fog utazni, ha ez megtörténik!
@Rex: de mi is lenne ez a kiszúrás pontosan? Hogy nem nálunk kezdődnek a meccsek? Akit érdekel a csapat, az úgy is elmegy idegenbe is - és én a magam részéről bármilyen idegenbeli túrát nagyobb élménynek tartok a megszokott hazai pályánál. Idegenben egy kicsivel mindig nehezebb, ezért mindig jobb érzés nyerni.
@Rex: Tényleg, észérvekre próbáljunk meg észérvekkel felelni! Értem, amit írsz, de próbáld a másik oldalról is megnézni (nekem se megy mindig, de törekedni kell rá :-))
@mannisenmaki: Igen megáll. Vegyük pl az elődöntőket amik 3 nyert meccsik tartanak és ahol a Volán becsatlakozik. Most 1 meccs van máshol, ha az övék lenne a pályaelőny, akkor kettő lenne. Vagyis dupla annyi néző menne ki a másik helyen is, ettől most meg vannak fosztva.
De a te érvelésedből lassan az következik, hogy csak fehérváron lehet meccset rendezni...

@Rex: Magyar bajnokságról beszélünk. A nagy volán ott nem játszott eddig egy meccset sem. A kis volán megszerezhette volna a pályaelőnyt magának.
Mindenki tudja, hogy a Volán lesz a bajnok. Mégis játszani szeretnétek a magyar bajnokságban, hiába nőttétek ki. Raon megfogalmazta, hogy ez a stílus miért nem nyerő. Éppen te/ti akarjátok megfosztani a többi szurkolót attól, hogy többször lássák a Volánt (leszámítva azt pár embert aki elkíséri csapatát idegenbe is, de ez a létszám mindig csak töredéke a hazai nézőszámoknak). Pedig a hoki népszerűsítése erről szól nem?
@Raon: mondjuk Újpestre nem szeretek menni, mert hétköznap annyi idő alatt Pécsre is odaérek. Pl. tavaly itthon nem is játszottuk velük a rájátaszásban, mert 2 nyert elég volt, ami szerintem nem jó.
Egyébként szerintem nagy tömeg nem fog elindulni idegenbe se oda, se Újvárosba Fehérvárról (de fordítva sem).
Erre nem tudok mit írni. Megértem amit mondotok, de elfogadni nem tudom. Raon, M.Lac, Ti tudjátok a legjobban, hogy a Volán ugyan úgy megharcolt a pályaelőnyért mint bármelyik másik csapat, sőt sokkal jobban, csak ezt egy sokkal erősebb és színvonalasabb bajnokságban tette. A csapattagok, a vezetőség, a város, a szurkolók, mindenki megérdemelné a pályaelőnyt. Én nem tudom nem Volán mezbe nézni a dolgokat. Az elmúlt években az Alba Volán tette a legtöbbet a magyar jégkorongért és mindenzt úgy, hogy emlékezzetek, tavaly csak a szemetet kapta. Mindenki dobálózott, fikázódott, és a csapat csak a rosszat kapta itthonról. Ennek ellenére nem adta fel és folytatta a harcot idén is az EBELben, tette ezt sokkal jobban és eredményesebben mint tavaly. A fiúk erejükön felül teljesítettek egész végig, hosszú utazások, véget nem érő hetek, hónapok. Heti 1 szabad nap. Kökemény már már vérre menő csaták. Erre el akarják venni azt a részt, ami feltenné a megérdemelt koronát és ezzel együtt elismerést a csapatra. Ne kérjétek, hogy ezzel én egyet értsek. Szerintem pályaelőny jár a csapatnak is, nem csak nekünk szurkolóknak. De mondom, megértem az ellenérveket is, értem én mire gondoltam, csak elfogadni nem tudom. Nekem jégkorong sorrendben a következőket jelenti: ALBA VOLÁN, Magyar válogatott, Washington Capitals és Orosz válogatott. Nekem ez a sorrend, ezért ilyen sorrendbe nézem a dolgokat. Máshogy nem tudom. Ha jégkorong, akkor én elsősorban Volán mezben vagyok!
@OliBLOOD: Oli! Olvass jobban: azt írtam: az ELSŐ meccsen több lesz-e a néző, ha otthon kezd a Volán ellen - te meg összeadtad -persze, hogy 2 meccsen többen vannak, mint 1-en, de ez egész más. Még véletlenül se írtam olyat, hogy: "csak fehérváron lehet meccset rendezni..."
Mi a véleményed a 4 nyert meccses rendszerről, amikor 2 hazai biztos van, söpréskor is?
@Gyjoe68: láttam; az bajom ezzel, hogy én azt gondolom: odateszed a jelet, de azért úgy gondolod, van benne valami igazság (szerintem meg nincs semmi.) De nincs harag ;-)
@Raon: tképpen én is ezt írtam, kivéve hogy "fehérváriként azt mondom" :), ugye mannisenmaki ?:)
@Rex: Már meg ne haragudj, de ez - most olvastam ezt az új kategóriát- "nemvolános" szemmel elég magas lónak tűnik. Érvelésed elég meggyőző, "nekünk jár!". Tudod mit igazad van, miért is nem akasztották már a nyakatokba az aranyat?! A másik dolog Ti -tisztelet a kivételnek- állandóan lekicsinylően beszéltek a Magyar Bajnokságról, akkor mi a fenéért ragaszkodtok hozzá ennyire, hogy ez jár nektek? Nem akarok pofátlan lenni, de kihoztad belőlem:) a 9-10. helyért nem jár semmi amit ki lehet tenni az "Ablakba"? Igen lehet jönni azzal hogy bezzeg titeket simán megverünk...de ez olyan savanyú ízű lenne:)
@Gyjoe68: bezzeg Szapporo után nem így vélekedtél a 10.helyről! Sajnálom, de ez így van. Én szerintem kulturáltan írtam le a véleményem erről a dologról, és hozzá is tettem, hogy ebben benne van az elfogultságom is. Te kezdted el a sértegetést!
@mannisenmaki: látod ebben egy picit igazad van, mert ha érzelmileg nézem, mint "nemvolános" egy picit így gondolom. Ha racionálsabban nézem, akkor kell a ":)". Nem értem én ezt, Te igen:)
@Rex: nem akarlak kioktatni, se okoskodni, csak leírom a véleményem. Én tiszteletben tartom a tiéd, mert egy időben én is ilyen voltam, én is így gondolkoztam. Nem mondom, hogy a mostani szemléletem jobb, én úgy fogalmaznék, hogy "más".
Talán mert az évek múltával számomra veszített a siker a varázsból, és már nem az a legfontosabb - talán mert megöregedtem, de nálam már az általad említett sorrend úgy fest, hogy magyar jégkorong, Volán, válogatott. És ez a szemlélet azt jelenti, hogy a rivális nem feltétlen ellenség, illetve, ha már érdekeket akarunk érvényesíteni, azt próbáljuk meg úgy, hogy ne akarjunk másokon átgázolni, másokat semmibe venni.
Tudom, egy Volán szurkolótól hülyeségnek hangzik, ha egy ideje szeret foglalkozni a többi csapattal is, pl. két éve kivételesen jót szórakoztam az újvárosi fiatalok bravúros küzdése láttán, előtte meg bosszankodva vettem tudomásul, hogy a csodásnak beharangozott újpesti fiatalitás project egy nagy lufi.

Szerintem azt nem veszed figyelmbe a véleményeddel, hogy nem csak a Volán tesz a magyar jégkorongért, nem csak a mi érdemünk minden - csak más kluboknál mások a lehetőségek. Én pont abból a korosztályból vagyok, hogy láthattam a kilencvenes évek gyötrelmes építkezését, és a sorozatos kudarcokból felépített Volán-birodalmat - és ennek tükrében azt kell mondjam, nem egyszer a körülmények szerencsés alakulása vitt minket előre. Ha pl. a Dunaferr nem csődöl be, ha jó időben nem sikerül végrehajtani azt a barvúrt, hogy idehozunk remek embereket más csapatokból, akkor nem biztos, hogy ez a Volán-sikersztori így alakul. Ez persze a vezetők érdeme is, de ezzel az egésszel azt akarom mondani, hogy ne tegyünk úgy, mintha a Volán lenne a magyar fáraó, a többi csapat meg a kiszolgáló rabszolgabanda, mert ez nem fair. Más kluboknál is nayg erőfeszítések történnek, csak egyelőre nem tartanok itt, mint mi. Lehet, hogy rossz irányt választottak, vagy egyszerűen pechjük volt, vagy még az út elején járnak. Ezért ne nézzük le őket - főleg mi ne, akik élvezhetjük, hogy fent vagyunk a csúcson.

Azért írtam, amit írtam, mert ebben a helyzetben ezek a Volán részéről olyan minimális engedmények lennének, amelyek más csapatok számára viszont sokat, nagyon sokat számítanának. Mert nekik is tapasztalniuk kell, hogy van értelme küzdeni, hogy ők is számítanak - mert hiába egyeduralkodó a Volán a magyar mezőnyben, ha nem lenne a többi csapat, a magyar jégkorongnak annyi. És gondolj bele, hogy milyen nehéz szituációban vannak más klubok. A szponzorok miért nekik adják a pénzt, amikor eredmény a Volánnál van. A tehetséges fiatal játékosok miért náluk képzeljék el a jövőt, amikor a legjobb fejlődési lehetőségük a Volánban lenne. A nézők miért menjenek ki a meccsekre, ha a végén úgy is a Volán fog nyerni.

Én azt mondom, az efféle vezető szerep, mint a miénk, tripla felelősség, amivel még véletlenül sem szabad visszaélni. A fociban a Fradi szépen eljátszotta már ezt a szerepet - egy orszég gyűlölte meg őket érte. Én szeretném, ha mi nem lennénk ilyen eszetlenül kivételezettek más csapatok kárára.
@Gyjoe68: a lényegi rész a más csapatoktól kapott lehetőségen volt nálam, és az emiatti törlesztésen, amivel nem értek egyet. A lebonyolításról lehet velem vitatkozni.
@Rex: Azt most nem részletezném, hogy reagáltam Sapporo után, de egy előző hsz-edben benne van a "konfliktusunk" (részemről nem az) oka is. Nálad a sorrend AV,.....stb. Nálam pedig nincs akistán AV.:) (remélem érted mit szándékoztam írni) Sértegetni nem állt szándékomban - legyen bármki is az, ami sértő volt részedre-, lehet alacsony az ingerküszöböd. Sztem, csak másképp látjuk a dolgokat és elfogultak vagyunk egy kicsit (te kicsit jobban:))). Így van ez jól!

Üdv.: Gyjoe
@Gyjoe68: visszanéztem, igazad van. :)

@mannisenmaki: ez igaz, a pesti közlekedés rémálom. De ebben a helyzetben szerintem még mindig ez a kisebb rossz választás.
Egyébként hat éve még 1500-2000 fehérvári ment Újvárosba a döntőre, és visszafelé fél órára egyirányúsították a forgalmat a nemtudomhányas úton. Talán majd egyszer újra elérhetjük ezt.
@mannisenmaki: Ja, ez a rész teljes smile! Igyekszem jobban fogalmazni majd, mert ezexerint nem ugyanazt a nyelvet beszéljük, mi, nem volánosok:)))
Üdv.: Gyjoe
@mannisenmaki: Nem mindegy, hogy a párharc elején van a két hazai meccs, vagy amikor már esetleg 0:2. Biztos vagyok benne, hogy az elsőn több néző lenne, mint a 3. mérkőzésen 0:2-nél.
De nézzük fordítva. A volán mit vesztene, ha a 4 meccses rendszerben nem az övék lenne a pályaelőny?
@Raon: én is próbálok "nagyvonalú" lenni, és egyetértek nagyjából azzal (kivéve, hogy a pályaelőny eszetlen kivételezés lenne), amit 16:38-kor írtál, de ilyenkor mindig motoszkál bennem az, hogy velünk mikor voltak/lesznek más csapatok azok.

Emlékszem én is, bár szerintem a 2000 túlzás. Na, szerintem olyan nem lesz többé, sajnos (62).
@OliBLOOD: Oli olvasás 1: "ne legyen pályaelőnyünk -....-de a rájátszás meccseit 4 győzelemig játszák 1 otthon, 2 idegen, 2 otthon, 1 idegen, 1 otthon" ???
@mannisenmaki: "Úgyis megáll az érvelésed, miszerint lényegesen több néző van az első meccsen, ha pályaelőnye van a nemvolánnak?"

Erre írtam, hogy igen megáll. Mert egy sorozat kezdete vonzóbb lehet.
OB1 idei kiírása szerint (pályaelőnyt élvező szemszögéből): 2 otthon 2 idegenben 2 otthon 1 idegenben. Amit te leírtál azt nem tudom honnan vetted.

Vagyis a Volán ellen egy csapat csak akkor játszhat 3 mérkőzést otthon ha 7 meccsre kényszeríti. Az első hazai meccse pedig a döntő sorozat 3. mérkőzése lesz.
@mannisenmaki: A pontosság kedvéért:
2009.03.15 vasárnap Elődöntő 1 győztes - Elődöntő 2 győztes
2009.03.17 kedd Elődöntő 1 győztes - Elődöntő 2 győztes
2009.03.19 csütörtök Elődöntő 2 győztes - Elődöntő 1 győztes
2009.03.21 szombat Elődöntő 2 győztes - Elődöntő 1 győztes
2009.03.23 hétfő Elődöntő 1 győztes - Elődöntő 2 győztes
2009.03.25 szerda Elődöntő 1 győztes - Elődöntő 2 győztes
2009.03.27 péntek Elődöntő 2 győztes - Elődöntő 1 győztes
A fenti cikkel majd mindenben egyetértek ,de úgy látom a Középszakasz a vita igazi tárgya.
Középszakaszra szükség van mert:
1. A Román bajnokságot is be kell fejezni a B vb előtt.
2. A volán ha bejut a rájátszásba az EBEL -ben ,akkor nem és oda a rájátszásra.
3. Az A VB-ig ki kell nyújtani a hazai bajnokságot.

A vita itt az ,hogy a csaptok vigyék e tovább a pontjaikat vagy mesterségesen egyenlítsük ki a különbségeket ?
Szerintem az utóbbi, mert különben most a Miskolcnak, és a Fradinak nem lenne érdeke, nem lenne miért küzdeni ebben a szakaszban, hiszen nem tudnak a helyezésükön érdemben változtatni, ez a nagyoknak sem jó ,hiszen nekik is csak felesleges nyűg lenne ez. Nem lenne más mint szimpla időhúzás a Volánra várva.
Azt meg hülyeségnek tartom ,hogy egy klub a középszakaszra majd teljesen kicserélődik tavaly és idén sem történt meg, az erősítések csak a meglévő különbségeket szűkítették de nem hiszem ,hogy egy alapszakaszt az utolsó előtt 40+ ponttal befejező csapat a középszakaszra utolsó legyen, oda komoly szakmai, mentális hiba kell.
Tehát amíg az alja és a teteje között 40+ pont tud lenni addig a mesterséges egalizálás jó.
A ez már nem áll fenn akkor el lehet gondolkodni az eltörlésén.
Utóirat:
A kiemelési rendszer a rájátszásra egy egészen kiemelkedő javaslat a cikkírótól.
@Rex: 2500-3000 szurkolót bármelyik klub kiállít a döntőben, nem csak a Volán... úgyhogy ez nem jó érv.
@OliBLOOD: nézd meg hányan voltak Újpesten tavaly, tavalyelőtt (messze volt a telt ház, és messze a fehérvári számoktól)
Csak kitaláltam egy sorrendet, de ismét nem úgy van , ahogy olvasod: hazai pl. DAB(hogy könnyebb legyen elképzelni), idegen: Volán, helyszínek: 1. Újv., 2., 3., Szfvár, 4., 5. Újv., 6. Szfvár, 7. Újv. A hazai 3 mérkőzés megvan az 5. meccsen, az első meccset pedig otthon játsza. Direkt provokálsz, vagy informatikus vagy, hogy ennyire nem érted a magyart?
@Raon: 100%-osan maximális respect! Minden szavaddal teljes mértékben egyetértek! Döbbenetesen ül minden észrevételed! Gratulálok!
@gabute: szerintem, még a Volán se fog annyit(Ti meg valamikor a 80-as évek vége, 90-es eleje tájékán tudtatok utoljára olyat).
@mannisenmaki: Arra emlékszem, hogy tavalyelőtt az elődöntőben teltház volt a DAB elleni meccseken.
nem provokálok, de informatikus vagyok. :)
Most akkor kitalált sorrendekről vitázunk (amit 17:04-kor említettél először), vagy a magyar bajnokság lebonyolításáról? Mert vannak már kitalált, jól bevált sorrendek 3 és 4 mérkőzésre is. Mindegyiknél a pályaelőnyt élvező csapat játszik először otthon és 5/7 meccsnél ő játszhat többet otthon. Ezért pályaelőny.
@negyvenhat46:
OBI döntő 2007/08: Csíkszereda, 2000 néző
OBI döntő 2006/07: Dunaújváros, 3500 néző
OBI döntő 2005/06: Megyeri út, 2000 néző (120%-os teltház, többen nem fértek be)
OBI döntő 2004/05: Dunaújváros, 3500 néző

stb.
@mannisenmaki: a 2005/06-os bajnoki döntők során Újpesten 2-ből 2-szer, Székesfehérváron 3-ból egyszer volt teltház. Ennyi.

Idén van az első olyan szezonotok, amikor tényleg 2500-3000 nézőt vonzotok a meccsekre. Még tavaly is fele ennyien voltak az EBEL meccseken - minden bántás nélkül írom ezt.
@gabute: Csak a két újvárosi meccs fér a teáltalad írt 2500 feletti nézőszámba, és ott akkor kb a harmada fehérvári volt. Ennyi. Arról nem beszélve, hogy 4000 vagy a fölötti néző az útobbi időben csak Fehérváron volt.
@mannisenmaki: Tavasszal a hirtelenjében összehozott szuperkupára az NS 2000 nézőt írt.
Szerintem egy döntőre az újpesti csarnok is megtlene.
Visszatérve a középszakaszra. Helyette hasonló formában (1 oda-vissza kör) meg lehetett volna tartani a Magyar Kupát, aminek a végén az első négy csapat minirájátszást játszana (elődöntő és döntő is csak 1-1 nyert meccsig)
@negyvenhat46: " 4000 vagy a fölötti néző az útobbi időben csak Fehérváron volt."

Ugyan már, ez nem a netkacsa.hu. 3000 férőhelyen 4000 néző nem fér el, még egymás nyakában ülve sem. A lehetőségekhez képest minden klub megtöltötte a saját csarnokát a döntőre, és lettek volna többen is, ha a kapacitás engedi. Ennyi.
@gabute: ellenetek még soha nem volt rendes telt ház, szerintem.. Keresem a régi honlapotokat, azon voltak képek is, de nem lelem, de szerintem a 2005-2006 os döntőn se volt nálatok még 100% se, nemhogy 120 (az volt, amikor Gergely Cs. szép fonákot ütött messziről, ugye?)
@mannisenmaki: Ez mondjuk csak egy elődöntő, és "csak" a DAB ellen. Vendégszurkolók is voltak szép számmal.
onlila.hu/img/img.php?datum=2007-02-28&filenev=0228_utedab&szam=040
onlila.hu/img/img.php?datum=2007-02-28&filenev=0228_utedab&szam=044
onlila.hu/img/img.php?datum=2007-02-28&filenev=0228_utedab&szam=047
4000 néző pedig soha nem volt Fehérváron, az Avangard Omszk-Volán meccsre is 3500-at írt a Volánhonlap, pedig akkor tényleg nem lehetett volna leejteni egy tűt sem a tömegben!

@Video Tóni: ott voltál? valaha egyáltalán?
@mannisenmaki: "ellenetek még soha nem volt rendes telt ház, szerintem" - Akkor meg mire véljem azt a kijelentést, hogy Fehérváron a döntő fix 3000-3300 nézőt jelent. Vagy a srác újonc, és ebben a szezonban kezdett el járni, aztán máris ő a leghangosabb?

"a 2005-2006 os döntőn se volt nálatok még 100% se, nemhogy 120" - Újpest - Volán döntő 2005/06:
www.onlila.hu/img/2006/0310_utevolan/0310_utevolan_014.JPG
www.onlila.hu/img/2006/0310_utevolan/0310_utevolan_010.JPG
www.onlila.hu/img/2006/0310_utevolan/0310_utevolan_015.JPG

Jelzem, 5 soros a lelátó, az emberek 6 sorban állnak (székek mögött is van egy álló sor), a kamerával szemben pedig 8 sorban (a Volán pályához hasonlóan itt is fa "dobogó" van, ami két soros). Ezért bátorkodtam 120%-ot írni.
@negyvenhat46: Video Tónit ismerve bátran mondhatom, hogy nem is egyszer, és nem is tízszer, hanem jóval többször volt ott...
4 nyert meccsre meno sorozatnal teljesen jo a 2-3-2 beosztas is, ha jol remlik az NBA-ban is valahogy igy mukodik, es igy az utazis is kevesebbnek tunik.
@negyvenhat46: képzeld el, hogy ott voltam. Sőt, ott voltam az egy évvel azelőttin is, amikor is miután a Volán kikapott a délutáni meccsen, a jó meccsekre fogékony, igényes fehérvári nézősereg hazavonult, és a döntőt kb 3-400 néző előtt játszotta le a Togliatti a svájciakkal. Az oroszok nyertek 1-0-ra, bár ez titeket nem érdekelt már. Nem véletlenül hozták a következő évben a döntő meccset előre, így trükközték ki hogy azon is legyen néző...
@mannisenmaki: hát ez is igaz, de ez van. Talán majd egyszer, egy jobb Magyarországon.

@gabute: köszi. :)

@Videó Tóni:
> 4000 néző pedig soha nem volt Fehérváron, az Avangard Omszk-Volán meccsre is 3500-at írt a Volánhonlap, pedig akkor tényleg nem lehetett volna leejteni egy tűt sem a tömegben!

Ennek az a magyarázata, hogy 3500 embernél többet biztonságtechnikai szempontból hivatalosan nem engedhetne be a klub. Feltételezem, voltál már Fehérváron, és láttad az állószektor lépcsőit. Amikor azt látni, hogy a nézőtéren nincs hely, az már erős kétezerötszáz-háromezer ember. Én viszont nem egy rájátszásos meccsre emlékszem 99-03-ból, amikor azokon a nyolcvancentis lépcsőkön KÉT sorban nyomorogtak az emberek. Hidd el, ilyenkor lazán megvolt a 4000-4500 ember.
@Raon: Ha nem te mondanád, akkor ezt a magas ló ellentételezéseként a városi legendák közé sorolnám :D
Remélem találkozunk a döntőben! (és azt is hogy az impotens vezetőségünk nem talál ki valami "csodálatos" jegyáremelési akciót a rájátszásra amivel elriasztja a nézőket - kitelik tőlük...)
A cikkben leírt lebonyolítási rendszer nekem tetszik, csak azt kéne még elérni, hogy a csapatok be is tartsák a menetrendet. Erre megfelelőnek tartanék egy olyan módszert, mint ami az EBEL-ben is van. Rakjanak letétbe bizonyos összegű kauciót a csapatok év elején, és ha az ő hibájukból marad el egy mérkőzés, akkor azt ne kapják vissza! A szezon elején meg kell nézni hogy milyen válogatott programok várhatóak, ezeknek helyet kell biztosítani, mégpedig úgy, hogy akár egy válogatott edzőtáborozás is beférjen, ne kelljen egy tornára úgy kimenni hogy csak 1-2 nap legyen a fiúknak az összerázódásra.
Jók a viták és jó, hogy kultúrált formában mindez.
Azért olyan régen nem volt telt hát Újpesten, hogy ne emlékeznénk erre.
Szinte minden évben volt erre példa a bajnokságok hajrájában. :)
Ez az év kimaradt a fentiekből:
www.onlila.hu/img/2005/0319_uteftc/0319_uteftc_022.JPG
Pedig ez "csak" a 3. helyért szólt az FTC ellen. Full telt ház.

Itt már vége a meccsnek: www.onlila.hu/img/2005/0319_uteftc/0319_uteftc_038.JPG
Tegyük hozzá, hogy a magyar klubok bevétel szempontjából is örülnének a Volánnak. 1500 eladott jegy 1000 vagy a nálunk érvényben lévő 1200 Ft-os jegyárral 1,5-1,8 millió ft lenne.
Ha most elmegy az ember Fehérvárra, hazajön két jelentősebb zakóval 2-0-ás hátrányban, aligha lesz bárhol is telt ház.
Volánnál pedig gyakorlatilag nem fog változtatni ez a tény a nézőszámon. Szerintem.
Szerintem sem túl korrekt a többi csapattal szemben ők a pályaválasztók - bár tegyük hozzá ezt idénre mindenki elfogadta így, akkor kellett volna okosnak lenniük a klubvezetőknek. Jövőre lehet célszerűbb lenne ezen változtatni.
Pl miskolcon is biztos telt ház lenne a Volán ellen, vagy Dunaújvárosban, bárhol. De 2-0-ás sima győzelmek után nem biztos.
Tipikusan tudok jönni egy focis példával. Nem is eggyel, kettővel. Újpest-Stuttgart (telt ház a Megyeri úton, 11-12 000 néző - csak a vendégszektorok és az ütközők nem teltek meg). Ha idegenben játszuk az elsőt 4-0-ás zakó után alig 4-5 ezer néző lett volna. Mint ahogy ez így volt a PSG-Újpest meccsen, amikor a Ronaldinhoval, Pochettinova, Cardozoval, LEtizivel és még megannyi jó játékossal felálló franciák vertek el minket Párizsban. Hazai meccsen 5 ezren volta.
Másik meccs Honvéd-Hamburg 0-0, két éve. Ha nem is volt telt ház (bár a honvéd nem hazai pályán játszott), sokan voltak. Visszavágón simán kikaptak.
Nagyszerű cikk, sok az igazság benne.
Remélem a Volán lesz olyan sportszerű, hogy lemond pályaelőnyéről, mert az tényleg abszurd
@Video Tóni 19:11: ne tereljél, én nem Dab meccsről írtam, de sokan voltatok az tény. Nem tény, de szerintem is igaz, amit Raon írt a régebbi meccsekről, nézőszámokról - kint kellett lenni a bemelegítésnél, hogy normális helyed legyen, és félodalt állva néztük a meccseket.
@gabute 18:16: akarsz arról is beszélni, hogy az utolsó fehérvári meccsen hányan voltatok? Vagy a nálatok telt ház hogy viszonyul a mi nem telt házunkhoz abszolút számokban? A tavalyi ebel aránya kb. 2/3 nem fél
@Dugó: na ez egy korrekt érvelés volt! így meg is értem, sőt még talán elfogadni is el tudom. a lényeg, hogy ne úgy jöjjön le az egész, hogy a Volánnak ez mint egy büntetés jelenik meg mert nem szerepelt az alap és középszakaszban, mert az szemétség. Teljes mértékben megértem, hogy ez a többi klubbnak jó, mármint akivel a döntőt játsza és így még el is tudom fogadni, hogy ne a Volán legyen a pályaválasztó. A lényeg, hogy ne Volán kárára menjen, hanem a döntő másik szereplőjének az előnyére! Mégis korrektebbül hangzik, nem?
Ennyi erővel miskolcon sosem lesz annyi néző mint nálatok egy átlag meccsen. Mert 1200 nézőnél több nem fér be. Vagy pl Pesterzsébeten mégkevesebb.
Mannisenmaki: Ez nem jó érvelés, hozzáállás.
subát a subához, gubát a gubához mérjük
Magukhoz képest ezek a csapatok csúcsbevételt, csúcsnézőszámot produkálnának. Ti?
Ó, úgy látom a focis fórumokat évek óta fertőző betegség ütötte fel a fejét, a nézőszámvita :) .
@gabute 19:32: viszont ha ez az a meccs, amin voltam (UTE győzelem, Geregely szép fonák), akkor a vendég mellett is volt hely - saját emlék;
De én ezeken a képeken látok még pár szabad helyet pöttyözzünk ?:-)
www.onlila.hu/img/2006/0310_utevolan/0310_utevolan_032.JPG
www.onlila.hu/img/2006/0310_utevolan/0310_utevolan_024.JPG
www.onlila.hu/img/2006/0310_utevolan/0310_utevolan_009.JPG
www.onlila.hu/img/2006/0310_utevolan/0310_utevolan_019.JPG
Nem látok dobogót sem, az ülő feletti korlát után állnak, meg az ablakok mélyedései előtt.
Szerintem, nyugodtan vegyél le a 100%-ból.
ráadásul ez egy 2. meccs volt, tehát ha szerinted telt ház volt, akkor egyetértesz velem, hogy nem az számít, hogy ki játsza az első meccset (ez volt a vita eleje, csak emlékeztetőül) - és ezért hoztok fel más, nem Volán elleni meccseket is példának: akkor vannak sokan, ha nagy a tét, és van reális esély a győzelemre.
@mannisenmaki: Ezzel azt akarod mondani, hogy a Volán ellen a többi csapatnak van reális esélye a győzelemre?
megdolgoztattok, de nem kutatok tovább: egyébként sem veletek kéne vitatkoznom szurkolókról, telt házról, amikor ilyenek produkáltok:
Rangadó a középszakasz elejéért 200 néző előtt:
www.utehoki.hu/index.php?m=101010&cid=468
Rangadó az ősi ellenséggel 300 néző előtt
www.utehoki.hu/index.php?m=101010&cid=466.
"Szerénység, Virág, szerénység"
@Dugó: Lennék én korrekt, csak van akivel nem lehet/érdemes (amúgy igazad van).
@OliBLOOD: Óvatos vagyok: mivel mondtam ezt?
@mannisenmaki: Te értetlen vagy, vagy pedig szándékosan kötekszel?

www.onlila.hu/img/2006/0310_utevolan/0310_utevolan_032.JPG - A játékosok már levonulnak az öltözőbe. Hogy is van egy meccsnek vége? Kézfogás, ugrálás, ünneplés, csokidobálás, csokibegyűjtés, majd irány az öltöző. Úgy ~15 perccel a meccs vége utáni képet sikerült beraknod. Bravó.

www.onlila.hu/img/2006/0310_utevolan/0310_utevolan_024.JPG - hasonlítsd össze ezzel:
www.onlila.hu/img/2006/0310_utevolan/0310_utevolan_024.JPG - azonos helyen van a szektorleválasztás. Ha jól saccolom, 25 db üres szék. (Volt már valaha olyan Volán meccs, ahol minden műanyagszék tele volt????) Na most számold meg a fejeket, akik a lelátó mögött kitakarják az ablakokat. Azok pluszlelátón állnak. Kicsit több, mint 25...

www.onlila.hu/img/2006/0310_utevolan/0310_utevolan_009.JPG - szerintem is kevesen voltatok :-) + 25 üres szék, az már 50! Igazad van, max 150 néző volt...

www.onlila.hu/img/2006/0310_utevolan/0310_utevolan_019.JPG - ezt minek raktad be? Egyetlen üres hely sincsen....

Na kötekszel még? Vagy elmész aludni? Kicsit uncsi vagy... és gerjeszted a Volán-uálatot a méretes arcoddal.
@mannisenmaki: "Lennék én korrekt, csak van akivel nem lehet/érdemes"

Értem. Szóval ezúton ünnepélyesen kijelented, hogy inkorrekt vagy, és lenézed az Újpestet.

Innentől nem érdemes veled foglalkozni....
"akkor vannak sokan, ha nagy a tét, és van reális esély a győzelemre."
tavaly a szuperkupán nem igazán lehetett azt mondani, hogy a DAB-nak reális esélye lett volna a győzelemre a pocsék rájátszás után. Mégis 2000 néző volt kint.
Ha a Volán ellen a rájátszásban megint sokan mennek ki, akkor az állításod szerint mindez azért, mert reális esélyük lesz a győzelemre.
@mannisenmaki: nehéz lehet érvek nélkül élni az életed...
Egyébként az a véleményem, hogy pont az ilyen mannisenmakik miatt nem érdemli meg a Volán azt, hogy pályaválasztói előnyt élvezzenek. Mert iszonyat nagy lett az arcuk, és baromira lenéznek mindent és mindenkit, aki nem székesfehérvári. Tisztelet a kivételnek...

Emlékszem, pár éve még Budait magasan jobb kapusnak tartottad Szupernél. Ehhez képest idén már Szuper a legnagyobb kedvenced...
@gabute: Az utolsó téves link volt. Veled nehéz korrekt lenni, és nem nézek le egy csapatot sem (magyar óra: aki személyt jelent, csapat nem lehet aki, csak ami). Belinkeltem a 120%-os túlzásodat, most meg hisztizel, mint egy kislány. Ott voltam, láttam is, de ez neked úgyis kevés. A méretes arcom akkora, amekkora - ne foglalkozz vele, érvelj!
@OliBLOOD: Oli! Persze, a 2000 az szép nézőszám Újvárosban (is) főleg egy "csak" presztizst érő szuperkupán, de amikor tényleg éles volt, akkor 1,5-2* ennyien is voltunk/voltatok. Ha megint éles és esélyes meccs lesz nektek, megint ki fognak jönni 3000 is, szerintem.
@gabute: Érveket, ne minősítést - mi volt nagyarcú ebben a posztban?
Ezzel a Szuper dologgal meg nagyon melléfogtál, de tényleg (ezen majdnem megsértődtem).
@OliBLOOD: egy meccset szerintem lehet nyerni a Volán ellen nektek is, a liláknak is. Ha mieink nagyképűek és/vagy fáradtak, nektek minden bejön, a bíró is odafúj, mázli is van, akkor igen.
@mannisenmaki: "mi volt nagyarcú ebben a posztban?" Nem a posztban. A teljes tevékenységedben. Az volt a nagyarcú, hogy előrángatod az OB I nézőszámait. Azért az OB I-ét, ahol ti nem is szerepeltek. Majd lesajnálólag leírod, hogy hányan voltak Újpesten. Ez maximálisan inkorrekt a részedről... kifejezetten taplóság volt.
Visszatérve az eredeti kérdésre: legyen olyan az OB I ezútán, mint amilyennek Liladínó megálmodta!
@gabute: ehhez azért te is kellettél, lásd be!
Az utolsó kommenteddel egyet tudok érteni.
Fehérváriként egyet kell értsek azokkal, akik az alapszakasz győztesének adnák a pályaelőnyt, ennyit mindenképpen megérdemelnek, EBEL ide, v. EBEL oda. Épp elég "áldozat" részükről, hogy helyet biztosítanak a Volánnak a 4 között.

Az átigazolási időszakkal kapcsolatban: tudtommal több európai élbajnokságban is lehet még januárban igazolni. Nyilván ennek is megvan az oka.
@mannisenmaki: rosszul látod, kamerád... :) Én is úgy érzem most, hogy nem voltál egészen korrekt. De sebaj, ettől még nem fogunk összeveszni.
Nem megbántva senkit én azt szeretném, ha a DAB-bal játszaná a Volán a döntőt. A Fradi, Miskolc esélytelen a döntőre, Budapestre nem szívesen utaznék (a Starsnal nincs hazai néző, az UTE-nél pedig kihagynám a Főrendező&Co.-t) ellentétben Újvárossal, ahová jövvet-menet útbaesik Seregélyes, Perkáta és a kis Piszkos :-))))

Az pedig, hogy a 7 (hét) meccsből mennyi lesz itt és ott, hát mindegy :-)))
@kerusz: a végére tényleg nem teljesen, de én legalább elismertem, és hogy odáig eljussak, kellett gabute erősen.
Az első mondatod mit jelent?
Ha már írta valaki, akkor bocsi, de ....

olyan nincs hogy egy csapat választ magának ellenfelet. Ahol végeztél, azzal játszol.

Középszakaszt törölni kell !!!!! Ez ugyanolyan hülyeség, mint a fociban a felső meg az alsóházi rájátszás.

A nagy Volánnal meg nem lehet ennyire kivételezni. Én nem engedném meg hogy játszanak azok a játékosok, akik az EBEL-ben szerepelnek, de sajna el kell ismerni, hogy "valaki" nagyon jól keveri a kártyákat, mert nélkülük tényleg nincs "akkora" pénz. De ez nonszensz ami most van.
@freddyD: Telitalálat, egyértelműen ez -az egyik- legjobb hozzászólás!! (kopirájtolom is, engedelmeddel)
@mannisenmaki: Bár nem engem szólítottál, de gondolom nem a filmfelvevőre gondolt a "kamerád" szóval, hanem egy német jövevényszavunkra (barát,pajtás) :) .
@forestjr: Köszi, németül csak sört kérni tudok :-)
Először is: nem csodálom (és ezt most abszolúte nem pejoratívan értem), hogy egy újpesti tűzte kardvégre az idei bajnoki kiírást. Neki és társainak csak annyit üzennék, hogy nincs még vége a bajnokságnak és a középszakasznak sem, másrészt pedig talán most jött ki az, hogy az UTE, bár erős csapat, túlságosan függ egy-egy játékosától...

Azt se felejtsük el, hogy az idei kiírást is a csapatok képviselőibből álló ligatanács alakította ki és hagyta jóvá!

A leírtakról (konkrét javaslatok a poszt végén):

1. Alapszaksz-középszakasz: Bár itt többször előszeretettel hangsúlyozzák, hogy mi aztán és azonnal elhatárolódunk a magyar futballtól, a valóságban mégsincs ez így. E merész állítást azért mertem tenni, mert tisztában kéne lenni a jégkorong bajnokságokkal. Bár nyilvánvalóan a mi kis bajnokságunk ezesetben is szélsőséges, de azért volt már példa arra, hogy egy alapszakasz nyolcadik végül bajnok lett valahol, azaz a rájátszás rendszere lehetővé tesz sokmindent. Az idei kiírás véleményem szerint két dolgot vett figyelembe. Elsőként azt, hogy amíg tart a MOL Liga, addig nincs OB I, azaz, a MOL Liga utáni fordulók számítanak igazán OB I-es meccsnek. Ebből következően pedig ki kellett találni valamit, hogy ezeknek a meccsekre maradjon még izgalom, hiszen akár az a veszély is fenyegethetett volna, hogy ennek a körnek igazából tétje sincs már a kialakult pontkülönbségek miatt. A bónuszpontos rendszer a bajnokság szempontjából bejött, szoros a tabella, érdekesek a meccsek (persze maximálisan megértem, hogy Újpesten ennek nem örülnek, ugyanakkor azt is látni kell, szinte minden más csapatnak bejött).

2. Igazolások. Tudtommal nemzetközi határidő a január 31. Szintén nem idegen a jégkorongtól, hogy némileg koncentrálják erőiket a csapatok a szezon végének közeledtével, a reménytelen helyzetbe került gárdák ilyen-olyan okok miatt elengedik legjobbjaikat a jobb csapatokhoz. Az OB I-ben az utolsó napokban összesen (A Sille esetet nem számítva) hét játékos igazolt hat csapathoz. Figyelembe véve, hogy egy fordulóban, három meccsen 132 játékos nevezhető, beszélhetünk sok mindenről, csak nincs értelme... Egyébként pedig leginkább a bajnokság szegénységi bizonyítványa az, ha egy csapat egy-két új játékost igazolva felborítja az addig papírformát.

3. OB I - MOL Liga. Le lett írva (szerintem nagyon helyesen), hogy az OB I elsőbbséget élvez. Ebben az esetben viszont úgy kell kalkulálni, hogy ne fordulhassson elő olyan, mint most, azaz van olyan magyarországi csapat, aki még MOL Ligát játszik, és van olyan aki már csak OB I-et.

S mivel a kibicnek semmi sem drága, jöjjenek az én javaslataim.

1. MOL Liga. Nagyjából az idei lebonyolítás, a végén viszont csak egy négyes döntő az alapszakaszgyőztesnél (az OB I megfelelő befejezéséhez idő kell! ld. még, a régi Interligák lényegében mind befejeződtek január végéig). Ez talán előny is lehetne, pl. a tévéközvetítéseknél (előre megállapodnak a meccsidőpontokról). Ebben csak akkor tudok változást elképzelni, ha lényegesen megnő a Liga anyagi bázisa, azaz ha a díjak valóban hatalmas emelkedést mutatnak.

2. OB I. Nincs középszakasz, a harmadik kör az alapszakasz része (ezt csak az igazságosság mondatja velem, de én azt fontosabbnak tartom, mint az esetlegesen mesterségesen létrehozott izgalmakat). Jó ötlet az egy kieső, a kiemelési rangsort most nem feszegetném. Negyeddöntő (ASZ2-5), elődöntő (AV I + ASZGY bekapcsolódása), döntő. Nincs viszont semmilyen alsóházi bohóckodás, ugyanis ez sem igazán jellemző a sportágra! Az idén a negyeddöntőben kieső csapat minimum 48 meccset játszik, tehát itt már nincs az a probléma, mint néhány éve, hogy kevés a meccs.

3. Az igazolások tekintetébben maradna minden a régiben. Mert pl. ha valaki elveszít egy légióst, akkor azt hadd pótolhassa a nemzetközi határidők szerint (mert jó légiósokra mindenkinek szüksége van, s mert ne csináljunk esetleges kiskapukat bizonyos esetere)
Sziasztok! A "vitaindító" szerzőjeként először is nagyon köszönöm a Blog Szerkesztőinek a lehetőséget és az olvasók megkülönböztetett figyelmét, ami persze - tudom - nem önmagában az írásnak, hanem főként a témának szólt. Másodszor köszönet azért a kulturált, színvonalas és érvelő attitűdért, ami a kommentezők döntő többségét jellemezte. (Gondolkodtam, említsek-e név szerint is valakit, mivel szívem szerint többeket is felsorolnék. Végül úgy döntöttem, hogy Raon-t nem lehet nem "kiemelni" tartalmasan fair play-díjas kommentjei okán.)

Nyilván szubjektív becslésem szerint a támogató megnyilvánulások voltak többségben és ennek gyarló módon örülök; ez utóbbiért elnézést kérek a bírálóktól! Az ugyancsak többségükben tárgyszerű és konstruktív kritikákat alátámasztó ellenérvekre most nem volna elegáns "viszont-ellenérvekkel" reagálni és parttalanná tenni az eddigi színvonalas vitát, ezért nem is teszem.

Zárógondolatként csak annyit, hogy jó volna, ha az "igazi illetékesek" (a Szövetség és a klubok képviselői) is megnyilvánulnának és jelét adnák annak, hogy ezekben a kérdésekben partnernek tekintik a szurkolókat.
NA ENNYIT ARROL, HOGY MIKENT SZIDJUK ITT EZEN A BLOGGON MI EGYMAST SZEKELYEK. TI SEM VAGYTOK JOBBAK A DEAKNE VASZNANAL.
@Cilacila: Alaposan félreértesz valamit. A vita szerves része a blognak, miként a mindennapi életnek is. Baromira nem várjuk el, hogy sok ezer ember esetenként könnyebben, néha nehezebben eldönthető kérdésekben egyetértsen. Azért vannak a kommentek, hogy mindenki kifejtse a maga álláspontját. Ha ezek ütköznek, lehet győzködni a másikat.
Ne csináljunk magyar-székely problémát bizonyos esetekből. Amikor megkérjük az SC-HC viszonyt háborúként felfogó kommentezőket, hogy ezt a személyeskedő, sokszor minősíthetetlen hangú levelezést ne folytassák, akkor nem székelyeket, hanem az olvasóinkat kérjük erre. Ugyanúgy, mint korábban a Bp. Stars-, a Zalai Titánok-, az utánpótlás-válogatott- vagy éppen a Kercsó-ügyekben tettük, ahol a többség nem erdélyi volt.
Nagyon sok erdélyi olvasónk van örömünkre, nagy többségük is értéket tesz hozzá a jégkorongbloghoz. Vannak néhányan, akik nem, nekik szólnak néha a figyelmeztetések.
@F. Kapus: nem azzal van a baj , hogy UTE-s meg VOLAN szurkolok sertegetik egymast,"vitaznak" OK, de MO-i hozzaszolok ugyanakkor (teljesen jogosan kulonben) unjak a HC-SC "vitakat", sot raszolnak egyesekre, hogy nevetsegesek( ami szinten igaz).
De most akar magunkra(szekelyekre) is gondolhatnek a kommentekbol es a hangnembol itelve. Tehat a Deakne vasznat nem vonom vissza.
Üdv. Mindenkinek!
Nem értem az egész kiírás körüli herce-hurcát.Teljesen túl van ez bonyolítva.Pedig mennyire egyszerü lenne.Nézzük!
Amelyik csapat megfelel az indulási követelményeknek,az indulhat a bajnokságban.Benevezi a csapatát és a játékos keretét.A játékos keretet alakítani az átigazolási időszakban lehetséges csak.A nevezés elött a teljes bajnokság menetét/ versenynaptárt/ a szövetségnek a csapatok rendelkezésére kell hogy bocsájtsa..Ennek ismeretében amelyik város vagy csapat úgy érzi,hogy két csapatot akar indítani,az indítson két csapatot.Ezzel a kis-volán nagy volán kérdés csak a Fehérváriak belső ügyévé válna.
A kiírásnál mindenféleképpen az egész év teljesítményét kellene figyelembe venni,nem pedig szinte lenullázni azt a rájátszás elött.Szerintem minden csapat játsszon oda-vissza alapon két két meccset egymással,ez pont elegendő számú meccset hoz.A rájátszást pedig az első négy csapat vívhatná,az 1-4,2-3 , párharcokkal.Majd a döntő,és a bronzcsata.
ENNYI!
Indoklás!
Az teljességgel irreális,hogy egy csapat érdekei alá rendeljék minden évben az egész magyar bajnokságot.A bajnoki kiírás nem szabadna változzon se év közben,sem évenként.Állandónak kellene legyen.
Ha egy csapat úgy dönt,hogy indul valamilyen más bajnokságban,az tegye úgy,hogy tegye mérlegre a lehetőségeit,és vállalja döntéseinek következményeit.Ha az Ebel Volán annyira kimagaslik,akkor legyen egy olyan nagy létszámú kerete,amellyel képes kiállni egy időben két színhelyen.Ha erre nem képes,akkor döntse el hol indul..Az nem szempont,hogy az egyetemes magyar hoki érdekeire hivatkoznak..Azt mindenki tudja,hogy nem vagyunk „A” csoportos kategória. Azt is tudja mindenki,hogy a nagy Volán körülbelül annyi kárt okoz a magyar hokinak,mint amennyi hasznot.Ráadásul azt is tudja mindenki,hogy még egy szezont lesz képes /ha lesz/ az Ebelben indulni.Utána marad a hazai.
Elismerem,hogy az nem szerencsés,hogy nem a legjobb csapat nyeri meg a bajnokságot,ha a nagy volán nem indul.Viszont az meg röhejes egyenesen,hogy 7 meccsel meg lehessen nyerni egy többszáz mérközésből álló bajnoki évadot.
Tehát a jelszó:igazságos, mindenkire egyformán érvényes,egyértelmü kírás kell.

süti beállítások módosítása